Αγάπη! Μια δύσκολη λέξη αν και χιλιοειπωμένη. Εκείνος που αγαπά, ακόμα και αν τον προδώσουν οι αγαπημένοι του, θα τους συγχωρήσει και θα συνεχίσει να αγαπά. Αν δεν θέλουν την αγάπη του, δεν θα μείνει άεργος θα βρει άλλους να την δώσει. Βέβαια αυτός που αγαπά, άλλα τον ρωτάς και αυτός σου μιλά για την αγάπη του. Αυτό, γιατί δεν ξέρει κάτι άλλο παρά μόνο να αγαπά.

Ο παπά Γιώργης Μεταλληνός έγραψε ότι «Στις αρχές του 1979, ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος [Α΄] είχε ιδρύσει την «Διεθνή της Αγάπης», όπως ονόμασε την Κίνησή του, ή τον «Αγαπισμό», όπως επεκράτησε να ονομάζεται, και εργαζόταν πυρετωδώς για την οργάνωση και στελέχωσή της. Ήδη είχε επιστρατεύσει διακεκριμένα μέλη της Ελληνικής Κοινωνίας (Καθηγητές Πανεπιστημίου, Στρατιωτικούς, Πολιτικούς, Βιομηχάνους, Επιχειρηματίες κ.λπ.), αναζητούσε όμως τον καθοδηγητή, που θα αναλάμβανε το έργο διαφωτισμού, ως ομιλητής επί τακτής βάσεως και «κατηχητής» των Μελών και ό,τι άλλο σχετικό. Ένα βράδυ δέχθηκα ένα απρόσμενο για εμέ, τον ταπεινό Παπά, τηλεφώνημα: «Εδώ Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος». Τα έχασα προς στιγμήν, αλλά ηρέμησα μετά από λίγο και δέχθηκα την πρόσκλησή του να συναντηθούμε το ταχύτερο δυνατόν. Αυτό έγινε μετά από 2-3 ημέρες, στις 24.5.1979 σε ένα διαμέρισμα, που όπως με πληροφόρησε, ανήκε στον αείμνηστο πρ. Θηβών και Λεβαδείας κυρόν Νικόδημον (Γραικόν). Με υποδέχθηκε με την γνωστή παποφράγκικη «μπέρτα», με την οποία είχε αρχίσει να κυκλοφορεί. Έβαλα μετάνοια και παρήγγειλε στην Κυρία που τον διακονούσε να φτειάξει τους καφέδες. Τον ευχαρίστησα και εντελώς αυθόρμητα του είπα: «Λάλει, Κύριε, ο δούλός σου ακούει»! Εκείνος όμως μου απάντησε: «Δεν αναζητώ δούλους, αλλά συνεργάτες», και άρχισε να μιλεί για την «Διεθνή της Αγάπης»

Ανασύραμε λοιπόν τυχαία από το παρελθόν δηλώσεις αγάπης που επιβεβαιώνουν τα όσα ειπώθηκαν προχθές.

Στις 13 Ιουνίου 2001 ο τότε Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας και νυν Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Ιερώνυμος Β΄ κατά τη διάρκεια διήμερης επίσκεψής του στο Οικουμενικό Πατριαρχείο τόνισε χαρακτηριστικά πως «Κάθε γένος έχει ένα πρώτο και ο πρώτος στο ελληνικό γένος – πρέπει να το χωνέψουμε – είναι ο πατριάρχης». Προσέθεσε επίσης, ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν αναγνώρισε αλλά ανέχτηκε όλα αυτά τα χρόνια την αυτονομία της Εκκλησίας της Ελλάδος. «Το Πατριαρχείο, το 1833, δεν μίλησε για αναγνώριση. Είπε είστε αυτό το χρονικό διάστημα σχισματικοί. Εμείς πρέπει να παραδεχτούμε την πραξικοπηματική προσπάθεια που έγινε τότε και την οποία το Πατριαρχείο ανέχτηκε και είπε εντάξει, μείνετε εκεί πέρα, κάμετε την εργασία και να συνεργαστούμε» επεσήμανε ο κ. Ιερώνυμος. Τέλος, δήλωσε συγκινημένος από το πνεύμα συνεννόησης και συνεργασίας που επικράτησε στη διήμερη επίσκεψή του στο Φανάρι».

Μερικά χρόνια μετά στις 22/12/2014 απευθυνόμενος στον τότε αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα ο Αρχιεπίσκοπος πιά Ιερώνυμος Β΄ ανέφερε: «Ένας μεγάλος λογοτέχνης, Έλληνας, ο Γιώργος Θεοτοκάς, γράφει ένα κομμάτι στους στοχασμούς του, ρωτούν πολλοί νέοι, τί μας χρειάζεται η Εκκλησία, τί προσφέρει η Εκκλησία σήμερα;  Εγώ, λέει, που πέρασα από διάφορα στάδια και περιπλανήθηκα και διάβασα και μελέτησα, θα ήθελα να πω το εξής:  Η Εκκλησία ήταν, είναι και θα είναι για δύο σκοπούς.  Πρώτα από όλα, να ημερώσει τον άνθρωπο, να τον μάθει από πού έρχεται, πού πηγαίνει, να τον καλλιεργήσει, να μη γίνει εμπόδιο για την ελευθερία, να τον αφήσει να δημιουργήσει και, ύστερα, τον όποιο άνθρωπο υποφέρει, είναι πλάι του, έχει δυσκολίες, είναι χτυπημένος, να τον συνδράμει, να τον βοηθήσει.  Δεν είπε όμως τίποτε άλλο, παρά μόνο επανέλαβε αυτό που είχε ρωτήσει κάποιος το Χριστό μας, για πες μου, του είπε, Κύριε, εγώ θέλω να ζήσω ευτυχισμένος, θέλω φεύγοντας από αυτή τη ζωή να είμαι ήρεμος, πες μου ποιο είναι το νόημα της ζωής.  Και ο Χριστός του είπε:  Αγάπα με όλη τη δύναμη της ψυχής σου, τη διάνοια, το Θεό, και ύστερα τον άνθρωπο, το συνάνθρωπο, όποιος είναι πλάι μας.  Αν αυτά τα δύο πράγματα τα τηρήσεις, αυτό είναι το νόημα της ζωής.

Εμείς λοιπόν δεν κάνουμε τίποτα άλλο…»«Αγαπάμε τον Πατριάρχη μας, αγαπάμε το Πατριαρχείο μας, το σεβόμαστε, το στηρίζουμε όσο μπορούμε. Αγαπάμε τον Πρωθυπουργό μας, τους Πολιτικούς μας, όλους και όπου έχουμε λόγο, δυνατότητα βοηθάμε. Όλους αυτούς τους αγαπάμε και τους σεβόμαστε. Αλλά θα πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι αγαπάμε πιο πολύ απ’ όλους την Εκκλησία και την πατρίδα» είπε στις 8 Οκτωβρίου 2018, ο Ελλαδικός Πρόεδρος κ. Ιερώνυμος.

Συνοπτικός

Γίνετε συνοδοιπόροι μας στην γνώση και την ενημέρωση. Στείλτε στο info@poimin.gr άρθρα, φωτογραφίες, βίντεο ή κάτι που πιστεύετε ότι αξίζει να μοιραστείτε τόσο με εμάς όσο και με τους αναγνώστες μας.