Και οι κληρικοί δικαιούνται αναδρομικά, σύμφωνα με την Νομική Υπηρεσία της Επιτροπής Μισθωτών Δημοσίου Τομέα του ΕΦΚΑ. Η σχετική ενημέρωση έγινε εδώ και ένα μήνα πανελλαδικά, με το παρακάτω αποκλειστικό δημοσίευμα της εφημερίδας ΚΙΒΩΤΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ, στο φύλλο της 8ης Νοεμβρίου 2018, το οποίο και αναδημοσιεύουμε μετά του σχεδίου της σχετικής αιτήσεως που μπορούν να υποβάλλουν οι ενδιαφερόμενοι κληρικοί και για λόγους ασφαλείας, μόνο στις Μητροπόλεις τους!!!

Του π. Ευαγγέλου Φεγγούλη

Τακτικού Μέλους της Συμβουλευτικής Επιτροπής Μισθωτών Δημοσίου Τομέα του ΕΦΚΑ (ΤΠΟΕΚΕ)

ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΛΗΡΙΚΟΙ

Ανοίγει ο δρόμος,  για την επιστροφή των δώρων, Χριστουγέννων Πάσχα, Αδειών, επιδομάτων, τόσο σε εν ενεργεία κληρικούς όσο και σε συνταξιούχους μετά την απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου της Θεσσαλονίκης που έκρινε παράνομη την κατάργηση των δώρων δικαιώνοντας τον συνταξιούχο Οδυσσέα Τσολογιάννη, μέλος του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων, που προσέφυγε ατομικά στη Δικαιοσύνη. Επίσης θα πρέπει να αναφερθεί ότι για το ίδιο μείζον ζήτημα είχε προηγηθεί απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, τον Ιούνιο του 2015, με την οποία κρίθηκε αντισυνταγματική η κατάργηση των δώρων από τις συντάξεις που είχε ψηφιστεί στους μνημονιακούς Νόμους 4093 και 4051 του 2012.

Ωστόσο, το βάρος για την τύχη της διεκδίκησης των οικονομικών απαιτήσεων από χιλιάδες δημοσίους Υπαλλήλους και συνταξιούχους και στην περίπτωσή μας και από τους αντίστοιχους κληρικούς, θα σηκώσει το Συμβούλιο της Επικρατείας, μετά και την τελική απόφαση στην Έφεση που κατέθεσε ο ΕΦΚΑ, απόφαση που αναμένεται να «επικυρώσει» ως παράνομη την κατάργηση των δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα, αδειών, επιδομάτων και περικοπών.

Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε πως οι συνταξιούχοι κληρικοί μπορούν να διεκδικήσουν τα αναδρομικά για τα πέντε τελευταία έτη (2012- 2016), σύμφωνα με το Νόμο, ενώ οι εν ενεργεία για τα έτη 2015-16.

Μετά από αυτές τις εξελίξεις, οι συνταξιούχοι έχουν τη δυνατότητα να διεκδικήσουν αναδρομικά την επιστροφή ποσών για δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα και του επιδόματος αδείας ύψους 1.000 ευρώ τον χρόνο (500 ευρώ για δώρο Χριστουγέννων και 500 ευρώ για δώρο Πάσχα και επίδομα αδείας) για τα έτη 2013 – 2018. Αντίστοιχα ποσά αλλά για 2 χρόνια μπορούν να διεκδικήσουν οι εν ενεργεία κληρικοί.

Οι συνταξιούχοι κληρικοί, όπως και όλοι οι συνταξιούχοι μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά αίτηση στο Ταμείο τους διεκδικώντας τα δώρα αλλά και την επιστροφή των μνημονιακών περικοπών που κρίθηκαν αντισυνταγματικές από το ΣτΕ το 2015.

Το ίδιο και οι ενε ενεργεία κληρικοί έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν αίτηση στο τμήμα μισθοδοσίας ή στην οικονομική υπηρεσία του τομέα όπου υπηρετούν (Γενικό Λογιστήριο του Κράτους). Με την υποβολή της αίτησης, η οποία παίρνει αριθμό πρωτοκόλλου, οι εργαζόμενοι διακόπτουν την παραγραφή των σχετικών αξιώσεων, δηλαδή δεν χάνουν το δικαίωμα για μετέπειτα προσφυγή τους με αγωγές κατά του Δημοσίου για διεκδίκηση του 13ου και 14ου μισθού από το 2013 και μετά.

Στις αιτήσεις, που ήδη υποβάλλονται σε σχετική εφαρμογή θα πρέπει να αναγράψουν: ονοματεπώνυμο, πατρώνυμο και τα πλήρη στοιχεία της θέσης τους. Θα υπογράψουν το κείμενο – υπόδειγμα της αίτησης που αναφέρει ότι «με την παρούσα αίτηση ζητώ να μου καταβληθούν τα επιδόματα Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας, για το χρονικό διάστημα 2013-2018, λόγω του ότι καταργήθηκαν αντισυνταγματικώς με τις διατάξεις των Ν. 4093/2012 και Ν. 4324/2015, επιφυλασσόμενος για την άσκηση παντός νομίμου δικαιώματός μου». Οι εν ενεργεία δημόσιοι υπάλληλοι, για να διεκδικήσουν την επιστροφή των δώρων θα πρέπει να προσφύγουν στα Δικαστήρια ασκώντας αγωγή.

Επειδή η άσκηση αγωγής συνεπάγεται κόστος το οποίο είναι σημαντικό, ίσως να φθάνει και τα ποσά για τα οποία κάποια στιγμή θα δικαιωθούν. Για τον λόγο αυτό, όποιος ακολουθήσει τη δικαστική οδό είναι καλύτερο να προσφύγει με ομαδικές αγωγές που περιορίζει το κόστος, μέσω των Ιερών Μητροπόλεων.

Μπορούν να διεκδικήσουν την επιστροφή των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα και του επιδόματος αδείας ύψους 1.000 ευρώ τον χρόνο (500 ευρώ για δώρο Χριστουγέννων και 500 ευρώ για δώρο Πάσχα και επίδομα αδείας) για τα έτη 2013 – 2018.

Όποιες αγωγές γίνουν εντός του 2018 θα καθυστερήσουν σημαντικά, αφού το Δημόσιο αναμένεται να ασκήσει έφεση.

ΠΡΟΣΟΧΗ !!!

Οι αιτήσεις να υποβάλλονται από τους Ιερείς μόνο στις κατά τόπους Ιερές Μητροπόλεις, απ΄όπου θα δρομολογηθούν οι υπεύθυνες νομικές παρεμβάσεις.

 ΣΧΕΔΙΟ ΑΙΤΗΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟΥ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΤΟΥ

?

Γίνετε συνοδοιπόροι μας στην γνώση και την ενημέρωση. Στείλτε στο info@poimin.gr άρθρα, φωτογραφίες, βίντεο ή κάτι που πιστεύετε ότι αξίζει να μοιραστείτε τόσο με εμάς όσο και με τους αναγνώστες μας.