• Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου, 2026
Poimin.gr
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
Poimin.gr
No Result
View All Result

Αν δεν έχεις μάθει ν’ ανάβεις ένα κερί, πώς θα προσεγγίσεις τον Αγώνα του ’21;

in Εκκλησιαστική Επικαιρότητα, Ελλάδα Κόσμος
10 Φεβρουαρίου 2020
byPoimin.gr Team
Αν δεν έχεις μάθει ν’ ανάβεις ένα κερί, πώς θα προσεγγίσεις τον Αγώνα του ’21;
Share on FacebookShare on Twitter

Συνέντευξη του Πανιερ. Μητροπολίτου Φαναρίου κ. Αγαθαγγέλου, στην εφημερίδα «Ορθόδοξη Αλήθεια», 5/2/2020, αρ. Φυλ. 235

«Η επέτειος αυτή είναι μια χρυσή ευκαιρία για να καταδείξουμε στην οικουμένη ότι, εάν ο κόσμος μάς χρειάζεται, αυτό είναι επειδή εμείς οι Έλληνες είμαστε κληρονόμοι μιας άλλης, διαφορετικής πρότασης ζωής ». Αυτό υπογραμμίζει με έμφαση ο Μητροπολίτης Φαναρίου κ. Αγαθάγγελος, Γενικός διευθυντής της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος. Η Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος, κατόπιν αποφάσεως του Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου της, προετοιμάζεται να συμμετάσχει στον εορτασμό της επετείου της Εθνικής Παλιγγενεσίας με εκδοτικές και άλλες δραστηριότητες.

Αδούλωτο φρόνημα «Δεν πρόκειται μόνο περί μίας εθνικής επετείου, αλλά περί συζεύξεως και αλληλοπεριχωρήσεως, κοινής πορείας και αδιατάρακτης ενότητας Ελληνισμού και Ορθοδοξίας. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο Έλληνας δεν επαναστάτησε ποτέ. Ο χριστιανός Έλληνας επαναστατεί κάθε μέρα!» υπογραμμίζει ο κ. Αγαθάγγελος, μιλώντας αποκλειστικά στην «Ορθόδοξη Αλήθεια».

Αναφερόμενος στον εορτασμό για τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, τονίζει: «Η σημασία του εορτασμού αυτού είναι να διατηρήσουμε το φρόνημα του Έλληνα ελεύθερο, αδούλωτο και να τον εμπνεύσουμε, ώστε να διδαχθεί και να αντιμετωπίζει, με αφορμή την επέτειο αυτή, τα ζητήματα του βίου με χαρά, αισιοδοξία, ειρήνη και δικαιοσύνη». Ο ίδιος σπεύδει να τονίσει ότι «το θέμα του 1821 προσεγγίζεται από την πλευρά της Αποστολικής Διακονίας θεολογικά, εκκλησιαστικά και ιστορικά. Συγχρόνως προσεγγίζεται ο ξεσηκωμός του ’21 και αισθητικά, πράγμα που γίνεται αντιληπτό μέσα από το περιεχόμενο της «Agenda», του συλλεκτικού ημερολογίου του 2021».

«Μέσα από αυτές τις εκδηλώσεις η Αποστολική Διακονία απευθύνεται στο ευρύ κοινό και όχι μόνο σε όσους κατοικούν στην πρωτεύουσα και στα μεγάλα αστικά κέντρα της πατρίδας», επισημαίνει ο κ. Αγαθάγγελος και προσθέτει: «Μας ενδιαφέρει αυτός ο εορτασμός να εξαπλωθεί όχι μόνο στην πατρίδα μας, αλλά και σε όλον τον Ελληνισμό της διασποράς. Όπως και στον χριστιανικό κόσμο της Δύσης. Είναι πολύ σημαντικό το μήνυμα για την ελευθερία και την καταλλαγή να το δώσουμε ακόμη και σε αλλοθρήσκους. Οι εκδηλώσεις περνούν, αλλά ένα καλό βιβλίο μένει. Προβληματίζει και ταξιδεύει από χέρι σε χέρι. Δίνει επίσης μια γραπτή μαρτυρία, ενώ καλλιεργεί και το ήθος» υπογραμμίζει ο κ. Αγαθάγγελος και επισημαίνει και την εξής διάσταση αυτής της πρωτοβουλίας: «Σαφώς και θα υπάρξουν εκδηλώσεις που θα έχουν τον δικό τους χαρακτήρα και θα δώσουν το στίγμα του εορτασμού. Είναι, όμως, πολύ σπουδαίο να συμμετάσχουν όλος ο ελληνικός λαός και η ελληνική διασπορά. Και αυτό επειδή υπάρχει ο φόβος να δημιουργήσουμε εκδηλώσεις περιχαρακωμένες ακόμη και εάν αυτές θα είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο. Εάν δεν έχεις μάθει να ανάβεις ένα κερί στην εκκλησία, δεν ξέρω εάν μπορείς να προσεγγίσεις το Αγώνα του 1821! ».

Εργαλειοθήκη

Η πρωτοβουλία αυτή της Αποστολικής Διακονίας αποσκοπεί επίσης να αναδείξει συγχρόνως σε όλα τα επίπεδα τον Αγώνα του Γένους των Ελλήνων. Όπως μας εξηγεί ο κ. Αγαθάγγελος, «αυτό δεν αφορά μόνο την Εκκλησία και τις δομές τις οποίες διέθετε τότε. Όπως πχ. τις τοπικές Εκκλησίες, τα μοναστήρια, το Κρυφό Σχολειό κ.ά. Οφείλουμε να εξετάσουμε συγχρόνως τον ρόλο του Οικουμενικού Πατριαρχείου και των υπόλοιπων Εκκλησιών, αλλά και πώς διαμορφώθηκε η παιδεία στις αλησμόνητες πατρίδες. Ή επίσης να γνωρίσουμε τους άγνωστους αγωνιστές του ’21 ή να δούμε τα θέματα της νεοελληνικής εκπαίδευσης, τις μελέτες των μεγάλων Ελλήνων ιστορικών, αλλά και πώς έβλεπαν οι ξένοι τον Αγώνα για την Ανεξαρτησία μέσα από τα δικά τους γραπτά, τις ομιλίες των κληρικών και των λαϊκών, την ιατρική επιστήμη στην υπηρεσία της περίθαλψης των πολεμιστών κ.ά. Πρόκειται για μια πολύ μεγάλη εργαλειοθήκη, την οποία μπορεί να αξιοποιήσει κάθε ερευνητής που θα ήθελε να μελετήσει όλες τις πτυχές του Αγώνα. Αυτή την εργαλειοθήκη σε ηλεκτρονική μορφή δεν την έχει κανένας! Είμαστε οι μοναδικοί».

Η ιστορικής σημασίας επιστολή των αγωνιζόμενων Ελλήνων προς τους ηγέτες και τους βασιλείς της Ευρώπης

Οι δράσεις περιλαμβάνουν εκδόσεις βιβλίων, οι οποίες είναι οι εξής:

1) «Οι Νεομάρτυρες του Γένους για του Χριστού την πίστη την αγία». Συναξαριστικός πολυτελής τόμος με τα συναξάρια όλων των νεομαρτύρων (κατ’ αλφαβητική σειρά) και εικόνες των Αγίων, σε επιμέλεια Μητρ. Φαναρίου Αγαθαγγέλου (υπό έκδοσιν).

2) «Agenda», εβδομαδιαίο πολυτελές συλλεκτικό ημερολόγιο του 2021, με τον υπότιτλο «Πάνθεον του 1821», στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα, διακοσμημένο με περίφημα έργα Ελλήνων και ξένων ζωγράφων (Νικόλαος Γύζης, Θεόδωρος Βρυζάκης, Κωνσταντίνος Βολανάκης, Ευγένιος Ντελακρουά, Λουδοβίκος Ντιπρέ, Ιβάν Αϊβαζόφσκι, Γκεόργκ Πέρλμπεργκ, Αρι Σέφερ, Κλοντ Πινέ, Ανρί Ογκούστ, Σεζάρ Λοκ, Λουδοβίκου Λιπαρίνι, Ντονάτο Φραντσέσκο ντε Βίβο και Πέτερ φον Χες), οι οποίοι χάραξαν στην εθνική μνήμη και την παγκόσμια Ιστορία τις μορφές των ηρώων και των γεγονότων και διδάσκουν την παγκόσμια κοινότητα. Στη σελίδα κάθε εβδομάδας αναγράφεται και ένα απόφθεγμα αγωνιστών, ιστορικών, ποιητών σχετικά με τη συμβολή της Εκκλησίας στον Αγώνα (στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα), σε επιμέλεια Μητρ. Φαναρίου Αγαθαγγέλου (υπό έκδοσιν).

3) «Φιλοθέη Μπενιζέλου η Αθηνιώτισσα», Δημ. Φερούση.

4) «Κοσμάς ο Αιτωλός, ο Φωτιστής του Γένους, ο Προφήτης», Μιχαήλ Τρίτου, καθηγητή ΑΠΘ.

5) «Ο Αγγελος στην Πόλη», Χαράλαμπου Κατσάρα, εικονογραφημένο παιδικό βιβλίο με τέσσερα βυζαντινά διηγήματα για την Πόλη, τη Νίκαια, το Δεσποτάτο του Μιστρά, την Άλωση της Πόλης.

6) «Γρηγόριος ο Ε’, ο μαρτυρικός Πατριάρχης», εικονογραφημένο παιδικό βιβλίο, Αθηνάς Ντάσσιου-Γιάννου.

7) Ειδική έκδοση (20σέλιδο έντυπο εμπλουτισμένο με έργα Ελλήνων και ξένων ζωγράφων) για τη μαθητιώσα νεολαία περί του ρόλου και της προσφοράς της Εκκλησίας στο υπόδουλο Γένος, η οποία, κατόπιν εντολής της Ιεράς Συνόδου, θα διανέμεται διά των I . Μητροπόλεων. Η συγγραφή του κειμένου ανετέθη, υπό της Γενικής Διευθύνσεως, στην κυρία Ζωή Κανάβα, διακεκριμένη συγγραφέα παιδικών και νεανικών βιβλίων (υπό έκδοσιν).

8) «Η αναφορά των αγωνιζομένων Ελλήνων προς τους βασιλείς και τους ηγέτες της Ευρώπης». Πρόκειται για την επιστολή την οποία απέστειλαν οι αγωνιζόμενοι Ελληνες προς το Συμβούλιο της Βερόνας, που έλαβε χώρα το 1822, και στην οποία παρουσιάζουν με ανάγλυφο τρόπο τα δεινά του ελληνικού λαού και τους λόγους της Επανάστασης. Η αναφορά, που είναι γραμμένη στην αρχαία αττική διάλεκτο, αποδόθηκε στη νέα ελληνική γλώσσα, μεταφράστηκε στην αγγλική και τη γαλλική γλώσσα από συνεργάτες της Αποστολικής Διακονίας με σκοπό να αποσταλεί σε όλα τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και στις ηγεσίες των ευρωπαϊκών και χριστιανικών χωρών και εκκλησιών (υπό έκδοσιν). Η επιστολή, υπό τον τίτλο «Αναφορά των αγωνιζομένων Ελλήνων προς τους κραταιοτάτους βασιλείς της Ευρώπης κατά το έτος 1821» δημοσιεύεται από τον ιστορικό Σπυρίδωνα Ζαμπέλιο το 1853 στην Κέρκυρα. Αν και δεν αναφέρεται ο συντάκτης, γνωρίζουμε ότι πρόκειται για τον σπουδαίο λόγιο Κωνσταντίνο Μηνά, επί το αρχαιοπρεπέστερον Μηνά Μηνωίδη, κατά τη συνήθεια των ουμανιστών της εποχής (Έδεσσα 1788-Παρίσι 1859), ο οποίος ήταν σημαντικός, αν και εν πολλοίς όχι προβεβλημένος εκπρόσωπος του Νεοελληνικού Διαφωτισμού, καθώς επίσης και πρωτοπόρος της αναβίωσης των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ελλάδα. Ο Μηνωίδης, φιλόλογος, σχολάρχης και άνθρωπος πολύ μεγάλης αρχαιομάθειας, λόγω της μετάβασής του για σπουδές στη Γαλλία το έτος 1819, ήλθε γρήγορα σε άμεση επαφή με τα πνευματικά ρεύματα της Ευρώπης. Με το ξέσπασμα της Ελληνικής Επανάστασης αφιερώθηκε ολοκληρωτικά στη διάδοση των ειδήσεων και των ιδεών της Ελληνικής Επανάστασης στον ευρωπαϊκό χριστιανικό κόσμο.

9) «Αθηναγόρας και Ολιβιέ Κλεμάν, ένας Πατριάρχης και ένας Καθηγητής μεταξύ των εθνικισμών και της παγκοσμιοποίησης». Ο συγγραφέας του έργου είναι ο Αντρέα Ρικάρντι, Ιταλός ιστορικός, ιδρυτής της παγκόσμιας φιλανθρωπικής κοινότητας της Καθολικής Εκκλησίας «San Aegidio» και προσωπικός φίλος του μεγάλου Γάλλου θεολόγου Κλεμάν (αγνωστικιστής καθολικός που έγινε ορθόδοξος), χρησιμοποίησε δε ως βάση τόσο το έργο του Κλεμάν «Διάλογοι με τον Πατριάρχη Αθηναγόρα» (Dialogues avec le Patriarche Athénagoras, 1969) όσο τις σημειώσεις και τις εκτενείς επιστολές του για τις συζητήσεις που είχε μετέπειτα με τον Πατριάρχη Αθηναγόρα. Συνεπώς, το έργο του Κλεμάν, όπως το ανέπτυξε ο Ιταλός ιστορικός Α. Ρικάρντι, αναφέρεται στην αυθεντική συνέχεια της εξαιρετικής αποστολής του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Ορθοδόξου Εκκλησίας γενικότερα τόσο για την υπεράσπιση των ιερών και των οσίων του Γένους μετά την Ελληνική Επανάσταση του 1821, όσο και για την αξιόπιστη προβολή της πλούσιας πνευματικής κληρονομιάς του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας στους εγγύς και τους μακράν. Υπό το πνεύμα αυτό, η Αποστολική Διακονία ενέταξε την έκδοση του σπουδαίου αυτού έργου στο πλαίσιο των επετειακών εορταστικών εκδηλώσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος για την ανάπτυξη όχι μόνο της σπουδαίας και μοναδικής ιστορικής σημασίας της Ελληνικής Επαναστάσεως, αλλά και των ανεκτίμητων ευεργετικών συνεπειών της για τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία (υπό έκδοσιν). Στην επίσημη παρουσίαση του βιβλίου θα προσκληθεί ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος.

Στις εκδόσεις αυτές προστίθενται η κατασκευή ψηφιδωτού μνημείου, που θα ανεγερθεί στον περιβάλλοντα χώρο του προσκυνηματικού Ναού της Αγίας Βαρβάρας του ομώνυμου Δήμου Αττικής. Το ψηφιδωτό θα αποτυπώνει την ελληνική σημαία, στο μέσον την Παναγία και στα άκρα τέσσερις μορφές των Αγωνιστών του 1821 (Γρηγόριος Ε΄, Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, Αθανάσιος Διάκος, Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα).

  • Ειδικό έντυπο θα διανεμηθεί από τις Μητροπόλεις στα σχολεία

Η Αποστολική Διακονία ασφαλώς και δεν θα πορευτεί μόνη της στο πολύ σημαντικό αυτό έργο, αφού έχει ήδη ενημερώσει τη Γιάννα Αγγελοπούλου, πρόεδρο της επιτροπής για τους εορτασμούς του 1821, ενώ κάποιες από τις προτάσεις της Διακονίας έχουν υποβληθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που έχει σχέση με τους εορτασμούς του 1821, έτσι ώστε να αξιολογηθούν και κατόπιν να επιχορηγηθούν. Κάποιες από τις δραστηριότητες αυτές έχουν υψηλό κόστος λόγω του μεγάλου όγκου των αποδεκτών. Έτσι, με εντολή της Ιεράς Συνόδου ετοιμάζεται η έκδοση ενός έγχρωμου εντύπου για τους μαθητές από την πέμπτη δημοτικού έως την πρώτη λυκείου. Αυτό πρόκειται να διανεμηθεί από τις Ιερές Μητροπόλεις και το υπουργείο Παιδείας και υπολογίζεται να τυπωθεί σε τουλάχιστον 1.000.000 αντίτυπα. Αντίστοιχη ενημέρωση έχει γίνει και προς τον Ιωάννη Μάνο, σύμβουλο της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας, αποσκοπώντας στην εξεύρεση μιας ικανοποιητικής μορφής συνεργασίας.

  • Ορατόριο: «Να ζη το Μεσολόγγι»

Επίσης περιλαμβάνεται η πολιτιστική εκδήλωση «Να ζη το Μεσολόγγι»: Πρόκειται για ορατόριο που αποτελείται από αφηγηματικά και χορωδιακά μέρη, ενώ ακούγονται τραγούδια Ελλήνων και ξένων συνθετών εμπνευσμένα από τον ξεσηκωμό των Ελλήνων και ειδικά από τους «Ελεύθερους Πολιορκημένους». Τα χορωδιακά μέρη ερμηνεύουν η 50μελής χορωδία μαθητών του 1ου Γυμνασίου Μεσολογγίου και η χορωδία του Φιλοκαλλιτεχνικού Συλλόγου Μεσολογγίου. Το μουσικό σύνολο της παράστασης θα μπορούσε να συμπράξει με την ορχήστρα και τη χορωδία της ΕΡΤ. Πρόκειται να παρουσιαστεί στο Δημοτικό θέατρο Πειραιά.

  • Ένα πλούσιο ηλεκτρονικό αφιέρωμα

Επιπλέον, στην ιστοσελίδα της Α.Δ. έχει δημοσιευτεί ειδικό αφιέρωμα για την Επέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσίας, το οποίο θα εμπλουτίζεται συνεχώς με κείμενα, εικόνες και πίνακες. Τα επιμέρους κεφάλαια του αφιερώματος είναι: 1) Η Θεοτόκος, Υπέρμαχος Στρατηγός του Γένους, 2) Συναξάρια Νεομαρτύρων, 3) Εικόνες Νεομαρτύρων, 4) Κείμενα και Μελέτες για το 1821 από σημαντικά ιστορικά έργα, 5) Πίνακες για την Ελληνική Επανάστοση Ελλήνων και ξένων ζωγράφων, 6) Προσωπογραφίες των Αγωνιστών και Ηρώων του 1821.

Πρόσφατα Άρθρα

Πανηγυρικός Εσπερινός της Εορτής του Αγίου Δημητρίου στη Γαληψό Παγγαίου
Εκκλησία της Ελλάδος

Πανηγυρικός Εσπερινός της Εορτής του Αγίου Δημητρίου στη Γαληψό Παγγαίου

26 Οκτωβρίου 2026

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και τη συμμετοχή πλήθους πιστών τελέσθηκε την Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2026 ο Πανηγυρικός Εσπερινός επί τη εορτή...

Read more
Ο Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός της εορτής του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του Μυροβλύτου στη Θεσσαλονίκη
Εκκλησία της Ελλάδος

Ο Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός της εορτής του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του Μυροβλύτου στη Θεσσαλονίκη

26 Οκτωβρίου 2026

 Το απόγευμα της Κυριακής 25 Οκτωβρίου, παραμονή της εορτής του Προστάτου και Πολιούχου της Θεσσαλονίκης, Αγίου Δημητρίου του Μυροβλύτου, τελέσθηκε...

Read more
Πολυαρχιερατικός Εσπερινός στον πανηγυρίζοντα Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Δημητρίου Άρτης
Εκκλησία της Ελλάδος

Πολυαρχιερατικός Εσπερινός στον πανηγυρίζοντα Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Δημητρίου Άρτης

26 Οκτωβρίου 2026

Με εκκλησιαστική λαμπρότητα ετελέσθη το απόγευμα της Κυριακής 25 Οκτωβρίου 2026, Πολυαρχιερατικός Εσπερινός, επί τη εορτή του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου...

Read more
Πολυαρχιερατικός Εσπερινός στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Δημητρίου Σιάτιστας
Εκκλησία της Ελλάδος

Πολυαρχιερατικός Εσπερινός στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Δημητρίου Σιάτιστας

26 Οκτωβρίου 2026

Με εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια και τη συμμετοχή πλήθους πιστών τελέστηκε την Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2026, στον πανηγυρίζοντα Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου...

Read more
Με την Παναγία «Ελαφιώτισσα» και τον Άγιο Δημήτριο σε πνευματική πανήγυρη η Καρδίτσα
Εκκλησία της Ελλάδος

Με την Παναγία «Ελαφιώτισσα» και τον Άγιο Δημήτριο σε πνευματική πανήγυρη η Καρδίτσα

26 Οκτωβρίου 2026

 Το απόγευμα της Κυριακής 25 Οκτωβρίου 2026, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεος υποδέχθηκε την Ιερά Εικόνα της...

Read more
Θυρανοίξια Ιερού Ναού στην παλαιά Πλαγιά Βονίτσης
Χωρίς κατηγορία

Θυρανοίξια Ιερού Ναού στην παλαιά Πλαγιά Βονίτσης

26 Οκτωβρίου 2026

Μια ιδιαίτερα σημαντική και ιστορική ημέρα έζησε η Παλαιά Πλαγιά Βονίτσης, την Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2026, καθώς ο Ιερός Ναός...

Read more
Εκκλησία της Ελλάδος

Η Ιερά Μητρόπολις Χίου εμπράκτως στο πλευρό των πολυτέκνων οικογενειών

26 Οκτωβρίου 2026

Σε συνέχεια της χορηγίας 1000 ευρώ στην βάπτιση του τρίτου τέκνου των οικογενειών, που κατοικούν στην ηρωική νήσο των Ψαρών,...

Read more
Η μαρτυρική Σπερχειάδα τιμά τον Μεγαλομάρτυρα Δημήτριο
Εκκλησία της Ελλάδος

Η μαρτυρική Σπερχειάδα τιμά τον Μεγαλομάρτυρα Δημήτριο

26 Οκτωβρίου 2026

Στην βιωματική και ταυτοτική σχέση της μαρτυρικής πόλεως Σπερχειάδος με τον Άγιο Μεγαλομάρτυρα Δημήτριο αναφέρθηκε στο αποψινό κήρυγμά του ο...

Read more
Σερρών Θεολόγος: «Ο Άγ. Δημήτριος, υπερπολύτιμο δώρο του Θεού στην ζωή μας»
Εκκλησία της Ελλάδος

Σερρών Θεολόγος: «Ο Άγ. Δημήτριος, υπερπολύτιμο δώρο του Θεού στην ζωή μας»

26 Οκτωβρίου 2026

Στον εορτάζοντα ιερό Ναό Αγ. Δημητρίου Τερπνής, όπου από της παρελθούσης Παρασκευής 23 Οκτωβρίου 2026, ευρίσκεται προς προσκύνηση και κοινό...

Read more
Πολυαρχιερατικό συλλείτουργο στο Ρέθυμνο για την Παναγία Σουμελά
Πατριαρχεία - Αυτοκέφαλες Εκκλησίες

Πολυαρχιερατικό συλλείτουργο στο Ρέθυμνο για την Παναγία Σουμελά

25 Οκτωβρίου 2026

Με την ευκαιρία της ελεύσεως της Ιεράς Εικόνας της Παναγίας Σουμελά και Ιερών Λειψάνων του Αγίου Δημητρίου Το πρωί της...

Read more
Μνήμη θυμάτων των Κατοχικών Δυνάμεων στον μαρτυρικό Καταρράκτη Άρτας
Εκκλησία της Ελλάδος

Μνήμη θυμάτων των Κατοχικών Δυνάμεων στον μαρτυρικό Καταρράκτη Άρτας

25 Οκτωβρίου 2026

Το πρωί της Κυριακής 25 Οκτωβρίου 2026, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Άρτης κ. Καλλίνικος τέλεσε τη Θεία Λειτουργία στον Ενοριακό Ιερό...

Read more
Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Καρδιτσομαγούλας
Εκκλησία της Ελλάδος

Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Καρδιτσομαγούλας

25 Οκτωβρίου 2026

Την Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2026, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεος χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και στη...

Read more
Ιερατική σύναξη, Αρχιερατικό Ευχέλαιο και τοποθέτηση νέου εφημερίου στη Μελιγού Κυνουρίας
Εκκλησία της Ελλάδος

Ιερατική σύναξη, Αρχιερατικό Ευχέλαιο και τοποθέτηση νέου εφημερίου στη Μελιγού Κυνουρίας

25 Οκτωβρίου 2026

Την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2026 πραγματοποιήθηκε η Ιερατική Σύναξη της Ιεράς Μητροπόλεως Μαντινείας και Κυνουρίας, με ομιλητή τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη...

Read more
ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΝΑΟΥ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Εκκλησία της Ελλάδος

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΝΑΟΥ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

25 Οκτωβρίου 2026

Μέσα σε κλίμα συγκίνησης και χαράς έγινε η ακολουθία των Εγκαινίων του νεόδμητου Ιερού Ναού Αγίων Δημητρίου και Νέστορος στις...

Read more
Απόρρητο: Λαμπρό Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο στον Αγ. Δημήτριο Νέας Ελβετίας
Πνευματικές Διδαχές

Άγιος Δημήτριος: Ο ηρωικός Μεγαλομάρτυς του Χριστού

25 Οκτωβρίου 2026

ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ Θεολόγου – Καθηγητού Οι Μάρτυρες κατέχουν την πρωτοπορία στη χορεία των αγίων της Εκκλησίας μας, διότι έδωσαν...

Read more
Previous slide
Next slide

ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ

ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤ΄ ΛΟΥΚΑ Απόστολος: Β΄ Τιμ. β΄ 1-10 Ευαγγέλιο: Λουκ. η΄ 26-39
Κηρύγματα

ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤ΄ ΛΟΥΚΑ Απόστολος: Β΄ Τιμ. β΄ 1-10 Ευαγγέλιο: Λουκ. η΄ 26-39

19 Οκτωβρίου 2024

«Εδεσμείτο αλύσεσι… και διαρρήσσων τα δεσμά ηλαύνετο υπό του δαίμονος εις τας ερήμους». Ο δαιμονιζόμενος, που ο Κύριος απελευθέρωσε στη...

Το μήνυμα του ερχομού του Ιησού εις την πόλη των Γαδαρηνών

Θεός Ισχυρός, Εξουσιαστής, Άρχων Ειρήνης, Πατήρ του μέλλοντος αιώνος

19 Οκτωβρίου 2024
Γέροντας Νεκτάριος Μουλατσιώτης: Αφού δεν ενδιαφέρει τους γονείς για τα θρησκευτικά γιατί κοπτόμεθα;

Το μήνυμα της εκδιώξεως του Χριστού από την πόλη των Γαδαρηνών.

21 Οκτωβρίου 2023
Το μήνυμα του ερχομού του Ιησού εις την πόλη των Γαδαρηνών

Ιματισμένοι – Κυριακή ΣΤ’ Λουκά

21 Οκτωβρίου 2023
Το μήνυμα του ερχομού του Ιησού εις την πόλη των Γαδαρηνών

Κυριακή Στ’ Λουκᾶ: «ἠρώτησαν αὐτόν… ἀπελθεῖν ἀπ᾿ αὐτῶν, ὅτι φόβῳ μεγάλῳ συνείχοντο»

22 Οκτωβρίου 2022
«Ὁ γάρ καρπός τοῦ Πνεύματος ἐν πάσῃ ἀγαθωσύνῃ καί δικαιοσύνῃ καί ἀληθείᾳ»

«Έχεις Πνεύμα Άγιο στην καρδιά σου;»

22 Οκτωβρίου 2022
«Zητεῖτε πρῶτον τήν βασιλείαν τοῦ Θεοῦ»

Ιδιοτέλεια και συμφέρον

20 Οκτωβρίου 2018
Το μήνυμα του ερχομού του Ιησού εις την πόλη των Γαδαρηνών

Η θεραπεία του δαιμονισμένου των Γαδαρηνών

20 Οκτωβρίου 2018
Ο Διάβολος

Ο Διάβολος

20 Οκτωβρίου 2018
Το μήνυμα του ερχομού του Ιησού εις την πόλη των Γαδαρηνών

Το μήνυμα του ερχομού του Ιησού εις την πόλη των Γαδαρηνών

20 Οκτωβρίου 2018
ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤ΄ ΛΟΥΚΑ Απόστολος: Β΄ Τιμ. β΄ 1-10 Ευαγγέλιο: Λουκ. η΄ 26-39

«Εξελθόντι τω Ιησού…υπήντησεν αυτώ ανήρ τις, ος είχε δαιμόνια…»

21 Οκτωβρίου 2017
ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤ΄ ΛΟΥΚΑ Απόστολος: Β΄ Τιμ. β΄ 1-10 Ευαγγέλιο: Λουκ. η΄ 26-39

ΣΧΕΔΙΑΣΜΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟΥ ΚΗΡΥΓΜΑΤΟΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΣΤ´ ΛΟΥΚΑ

22 Οκτωβρίου 2016
ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤ΄ ΛΟΥΚΑ Απόστολος: Β΄ Τιμ. β΄ 1-10 Ευαγγέλιο: Λουκ. η΄ 26-39

ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤ΄ ΛΟΥΚΑ

22 Οκτωβρίου 2016
Next Post
Η Ιερά Μονή Αγίου Χαραλάμπους (Λευκών)

Η Ιερά Μονή Αγίου Χαραλάμπους (Λευκών)

Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο στον Άγιο Χαράλαμπο Λενταριανών

Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο στον Άγιο Χαράλαμπο Λενταριανών

Ο κινηματογράφος στην Εκκλησία – Διάλογος με τον κόσμο ή ποιμαντική «στράτευση»;

Ο κινηματογράφος στην Εκκλησία - Διάλογος με τον κόσμο ή ποιμαντική «στράτευση»;

Η Ι. Μητρόπολη Μεσσηνίας απαντά  στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας

Η Ι.Μ. Μεσσηνίας για τις καταγγελίες εις βάτος του Ιδρύματος Απόρων Ανιάτων

Εγκαινιάστηκε ο Ναός του Αγίου Χαραλάμπους στο Μελισσοχώρι

Εγκαινιάστηκε ο Ναός του Αγίου Χαραλάμπους στο Μελισσοχώρι

Poimin.gr © 2023

  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων
  • Πολιτική Cookies
  • Δήλωση Συμμόρφωσης με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334

Follow Us

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις

Poimin.gr © 2023

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist