• Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
Πέμπτη, 8 Οκτωβρίου, 2026
Poimin.gr
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
Poimin.gr
No Result
View All Result

Η Απόδοση της Εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Ι. Μ. Αιτωλοακαρνανίας

in Εκκλησία της Ελλάδος
23 Αυγούστου 2026
byPoimin.gr Team
Η Απόδοση της Εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου  στην Ι. Μ. Αιτωλοακαρνανίας
Share on FacebookShare on Twitter

Στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Παναγίας Λεσινιωτίσσης), που βρίσκεται στο Λεσίνι Μεσολογγίου, χοροστάτησε στην ακολουθία του πανηγυρικού Εσπερινού της Αποδόσεως της Θεομητορικής Εορτής της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου, το απόγευμα του Σαββάτου 22 Αυγούστου 2026, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός.

Ο Σεβασμιώτατος, αμέσως μετά την πανηγυρική υποδοχή στον προαύλιο χώρο της Ιεράς Μονής από τον Αρχιμ. Αμφιλόχιο Μεταξούλη, Πρόεδρο της Διαχειριστικής Επιτροπής και τους Ιερείς, μετέφερε λιτανευτικά τον Επιτάφιο της Παναγίας από το Καθολικό της Μονής και τον εναπέθεσε στο ευτρεπισμένο Κουβούκλιο στον προαύλιο χώρο.

Ακολούθησε ο πανηγυρικός Εσπερινός και η ακολουθία των Εγκωμίων της Παναγίας, χοροστατούντος του Σεβασμιώτατου Ποιμενάρχου μας κ. Δαμασκηνού, με τη συμμετοχή πλήθους πιστών που κατέκλεισαν κυριολεκτικά κάθε χώρο της ιστορικής αυτής Ιεράς Μονής, μεταξύ των οποίων ήταν ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας κ. Θανάσης Παπαθανάσης, ο Αντιπεριφερειάρχης Αιτωλοακαρνανίας κ. Θανάσης Μαυρομμάτης, ο Δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου κ. Σπύρος Διαμαντόπουλος, Δημοτικοί και Περιφερειακοί Σύμβουλοι και άλλοι εκπρόσωποι Συλλόγων και Φορέων.

Κατά το κήρυγμά του ο Μητροπολίτης κ. Δαμασκηνός αναφέρθηκε στο ιερό πρόσωπο της Θεομήτορος και στη διαρκή και ζωντανή παρουσία Της στη ζωή των χριστιανών.

Ξεκινώντας τον λόγο του εξήρε τη σοφία της εκκλησιαστικής μας παράδοσης, η οποία προετοιμάζει τους πιστούς σωματικά και πνευματικά επί δύο εβδομάδες για το «Πάσχα του καλοκαιριού». Ανέφερε ότι η χαρά της εορτής παρατείνεται για εννέα ημέρες ακόμη έως την Απόδοσή της στις 23 Αυγούστου, ημέρα κατά την οποία η Εκκλησία εορτάζει τη Σύναξη των περισσοτέρων Ιερών Εικόνων της Παναγίας. Ανάμεσα σε αυτές ξεχωρίζει η θαυματουργή Ιερά Εικόνα της Παναγίας της Λεσινιώτισσας, ή οποία αποτελεί «αδαπάνητο θησαυρό» για την ευλογημένη μας περιοχή.

Ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι η Παναγία είναι το μόνο πρόσωπο στην ιστορία που βρίσκεται ταυτόχρονα τόσο ψηλά αλλά και τόσο κοντά στον άνθρωπο. Από τη μία πλευρά, ομολογούμε ότι είναι «ὑψηλοτέρα τῶν οὐρανῶν» και «καθαρωτέρα λαμπηδόνων ἡλιακῶν». Από την άλλη, βρίσκεται τόσο κοντά μας ώστε, ως «Γοργουπήκοος», ακούει κάθε ικεσία μας και μεσιτεύει με εξαιρετική ταχύτητα ενώπιον του Θρόνου του Θεού.

Προσεγγίζοντας αυτή την πραγματικότητα παρουσίασε δύο διαστάσεις. Η πρώτη αφορά τη δυνατότητα μίμησης του βίου Της. Παρότι η απόλυτη αγιότητά Της φαντάζει ακατόρθωτη για τον άνθρωπο, η ίδια η Παναγία μας καλεί να ακολουθήσουμε τον δικό Της βηματισμό μέσω του προσωπικού μας αγώνα. Το διαχρονικό Της μήνυμα διασώζεται στα Ιερά Ευαγγέλια στην περικοπή του Γάμου της Κανά: «Ὅ,τι ἂν λέγῃ ὑμῖν, ποιήσατε». Αυτή η προτροπή για υπακοή στο θέλημα του Χριστού αποτελεί τον οδηγό μας, τον οποίο μπορούμε να διδαχθούμε τόσο από τα Ευαγγέλια όσο και από τις ζωές των Αγίων, που λειτουργούν ως «ανοιχτά βιβλία».

Η δεύτερη διάσταση αφορά τη βεβαιότητα της διαρκούς προστασίας Της. Η Παναγία δεν εγκατέλειψε ποτέ τον κόσμο, «ἐν τῇ κοιμήσει τὸν κόσμον οὐ κατέλιπες Θεοτόκε». Ακόμα κι αν όλοι οι άνθρωποι μας απογοητεύσουν ή μας προδώσουν, Εκείνη παραμένει ο πιστός συνοδοιπόρος μας. Είναι η βακτηρία των ορφανών, ο επιστηριγμός των αδυνάτων και η ανόρθωση όσων έχουν πέσει στην αμαρτία, έτοιμη να θεραπεύσει κάθε ασθένεια και θλίψη.

Ο Σεβασμιώτατος για να εικονογραφήσει αυτή την αλήθεια μοιράστηκε τη συγκινητική παραβολή του οδοιπόρου στην έρημο. Όταν ο οδοιπόρος είδε τις διπλές πατημασιές στην άμμο να γίνονται μονές σε μια δύσκολη στιγμή, πίστεψε ότι η Παναγία τον εγκατέλειψε. Τότε, η φωνή του Θεού τον διαβεβαίωσε ότι η Παναγία δεν έφυγε, αλλά σε εκείνο το δύσκολο σημείο τον είχε πάρει στην αγκαλιά Της και τα πατήματα που έβλεπε στην έρημο ήταν τα δικά Της. Αυτή τη θεομητορική αγκάλη νιώθει κάθε πιστός στις δοκιμασίες της ζωής.

Ολοκληρώνοντας το κήρυγμά του συνεχάρη και επήνεσε τους προσκυνητές που προσήλθαν με ευλάβεια από την ευρύτερη περιοχή, καθώς και τους εκπροσώπους των τοπικών αρχών. Ευχαρίστησε τους ιεροψάλτες, τους Ιερείς και ιδιαιτέρως τον π. Αμφιλόχιο για την άρτια προετοιμασία της πανηγύρεως.

Ενόψει του Φθινοπώρου και της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς, ευχήθηκε υγεία και δύναμη στις οικογένειες, ενώ ανακοίνωσε ότι η τοπική Εκκλησία προετοιμάζει ήδη τις νέες ιεραποστολικές, κατηχητικές και φιλανθρωπικές της δράσεις, παραμένοντας πάντοτε στις επάλξεις της διακονίας του λαού.

Το πρωί της Κυριακής 23 Αυγούστου 2026 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Θέρμου, με αφορμή το ιερό μνημόσυνο του μακαριστού Παναγιώτου Τσακανίκα, κατά σάρκα αδελφού του κ. Νικολάου Τσακανίκα, Μεγάλου Ευεργέτου του υπό ανέγερση Γηροκομείου της Ιεράς Μητροπόλεως στο Θέρμο.

Κατά το κήρυγμά του ανέφερε τα εξής: «Κάθε φορά που ολοκληρώνεται η Θεία Λειτουργία, έχουμε την αίσθηση πως κάτι τελείωσε και, πλέον, καλούμαστε να επιστρέψουμε στην καθημερινότητά μας. Αισθανόμαστε κάπως σαν τον Ιάκωβο, τον Πέτρο και τον Ιωάννη, οι οποίοι ανέβηκαν στο όρος Θαβώρ, βρέθηκαν μάρτυρες της υπέρλαμπρης Μεταμόρφωσης του Χριστού και επέστρεψαν στον κόσμο με την αίσθηση πως βίωσαν κάτι ανεπανάληπτο.

Οι Πατέρες της Εκκλησίας μας, όμως, διδάσκουν πως η Μεταμόρφωση του Κυρίου δεν είχε ως μοναδικό σκοπό την αποκάλυψη της θεότητός Του. Κύριος σκοπός του μοναδικού αυτού γεγονότος ήταν να ενισχυθούν οι Μαθητές με αποθέματα πίστης, εν όψει του σκανδαλισμού, που σε λίγο θα υφίσταντο, βλέποντας τον αγαπημένο τους Διδάσκαλο αιμόφυρτο πάνω στον Σταυρό.

Το γεγονός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, το οποίο εορτάσαμε στις αρχές αυτού του μήνα, μας αφορά προσωπικά καθώς, σε κάθε Θεία Λειτουργία, γινόμαστε κι εμείς εκείνοι, οι οποίοι ανεβαίνουν στο υψηλό όρος του υπέρτατου μυστηρίου της Εκκλησίας μας και απολαμβάνουν τις δωρεές της Χάριτος του Αγίου Πνεύματος, με κορυφαία την δωρεά του Σώματος και του Αίματος του Χριστού, μέσω της Θείας Μεταλήψεως. Όπως τότε, έτσι και σε κάθε Θεία Λειτουργία, το «Δι’ ευχών» της τελικής απολύσεως δεν σηματοδοτεί το τέλος μιας αποκάλυψης αλλά την αρχή μιας αποστολής.

Στη σημερινή αποστολική περικοπή, ο απόστολος Παύλος, γράφοντας προς τους Φιλιππησίους, περιγράφει με ακρίβεια την αποστολή αυτή και, ουσιαστικά, μας αποκαλύπτει τις διαστάσεις της Θείας Λειτουργίας, η οποία συνεχίζεται με έναν άλλο τρόπο, μόλις διέλθουμε από την έξοδο του Ιερού Ναού.

Ο μέγας Απόστολος φροντίζει, με τη σημερινή αποστολική περικοπή, να συνδέσει τον Χριστό με την καθημερινότητα και τις διαπροσωπικές σχέσεις του καθενός από μας, λέγοντας: «Να υπάρχει μεταξύ σας το ίδιο φρόνημα που είχε κι ο Ιησούς Χριστός, ο οποίος τα απαρνήθηκε όλα και πήρε μορφή δούλου· … Όντας πραγματικός άνθρωπος, ταπεινώθηκε θεληματικά, υπακούοντας στον Θεό Πατέρα μέχρι θανάτου, και μάλιστα θανάτου σταυρικού … Έτσι, στο όνομα του Ιησού, όλα τα επουράνια, τα επίγεια και τα υποχθόνια θα προσκυνήσουν και κάθε γλώσσα θα ομολογήσει ότι Κύριος είναι ο Ιησούς Χριστός, για να δοξάζεται έτσι ο Θεός Πατέρας» (Φιλ. 2:5-11).

Τί αντιλαμβανόμαστε από την περικοπή αυτή; Πρώτον, πως ο Χριστός ήρθε στη γη ως ο ταπεινότερος των ανθρώπων και πως η θεότητά Του δεν υπήρξε γι’ Αυτόν αιτία επιδείξεως δυνάμεως και άσκησης εξουσίας αλλά προσφοράς και διακονίας. Δεύτερον, πως σε μας εναπόκειται να αποφασίσουμε εάν, με τον τρόπο που ενεργούμε και σχετιζόμαστε με τους ανθρώπους, θα αποτελούμε μέσον αποκάλυψης του ίδιου του Χριστού στον κόσμο ή θα ζήσουμε στην καθημερινότητά μας σαν να μην επηρεαστήκαμε, έστω και στο ελάχιστο από την εμπειρία της Θείας Λειτουργίας, με αποτέλεσμα, Εκείνος να παραμείνει ξένος και μακρινός, τόσο για μας, όσο και για τους γύρω μας.

Υπάρχει όμως και κάτι τρίτο, που αναδεικνύει την μεγάλη μας ευθύνη: Ο Απόστολος Παύλος μας καλεί, ουσιαστικά, να γίνουμε ιεραπόστολοι και, μέσω του ήθους και των πράξεών μας, να δοξαστεί το όνομα του Χριστού στο «εδώ» και το «τώρα». Στην ανθρώπινη ιστορία, μία φορά αποκαλύφθηκε ο Χριστός. Μετά την Ανάσταση και την ίδρυση της Εκκλησίας Του, η αποκάλυψή Του πραγματοποιείται μέσα στη ζωή της Εκκλησίας από τα μέλη του Σώματός Του, δηλαδή από εμάς τους ίδιους. Όσο σκεφτόμαστε όπως Αυτός, όσο ενεργούμε όπως Αυτός, όσο εμπιστευόμαστε τον Θεό όπως Αυτός εμπιστεύτηκε τον επουράνιο Πατέρα Του και Πατέρα μας, όσο η αγάπη μας υπερβαίνει τα μεγάλα λόγια και τις καλές προθέσεις και μεταβάλλεται σε έργα και θυσία για τη σωτηρία του συνανθρώπου μας, τόσο ο Χριστός επανέρχεται στη γη και διδάσκει τη σύγχρονη οικουμένη μέσα από το δικό μας παράδειγμα.

Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, ο Κύριος υπήρξε συγχρόνως ο ιερέας αλλά και ο αμνός της θυσίας. Μυστικά, Τον ακολουθήσαμε στη ζωή, το Πάθος και την Ανάστασή Του. Βρεθήκαμε μαζί Του στον Μυστικό Δείπνο και κοινωνήσαμε το Σώμα και το αίμα Του. Αλλοιωθήκαμε από τη Χάρη και το φως του προσώπου Του. Τώρα, καλούμαστε να επιστρέψουμε στον κόσμο αυτό που λάβαμε από τον Θεό.

Όσο εξελισσόταν το Μυστήριο, βρισκόμασταν σε προσωπική επαφή με τον ίδιο τον Χριστό. Βγαίνοντας στον κόσμο, αναζητούμε τον ίδιο τον Χριστό στα πρόσωπα των αδελφών μας. «Είδες τον αδελφό σου; Είδες Κύριον τον Θεόν σου», διδάσκει ο αββάς Κλήμης στο Γεροντικό.

Η ίδια Θεία Λειτουργία, όμως, επεκτείνεται και στα υλικά στοιχεία αυτού του κόσμου, αφού, δια της Χάριτος του Αγίου Πνεύματος, ο άρτος και ο οίνος μεταβλήθηκαν σε Σώμα και Αίμα Χριστού. Ο Κύριος θέλησε να έρθει σε επαφή μαζί μας μέσα από τα υλικά στοιχεία αυτού του κόσμου. Εκείνος επέλεξε, ο κόσμος που μας περιβάλλει, να καθίσταται μέσον δικής Του αποκάλυψης και συνάντησης μαζί Του. Η επιθυμία Του αυτή μας φέρνει μπροστά σε μία άλλη μεγάλη αλήθεια: Ο κόσμος γύρω μας είναι ιερός, διότι, μέσω αυτού, αποκαλύπτεται στους ανθρώπους η αγάπη και η πρόνοια του Θεού. Η Θεία Λειτουργία έρχεται να αλλάξει τη σχέση μας με τον κόσμο και, αντί της στυγνής και εγωιστικής εκμετάλλευσης με την οποία του συμπεριφερόμαστε, να επιλέξουμε το σεβασμό και την προστασία του περιβάλλοντος μέσα στο οποίο ζούμε και από το οποίο, τελικά, εξαρτώμεθα. Τον ίδιο σεβασμό που δείχνουμε στα Τίμια Δώρα, όταν τα προσφέρουμε στον ναό, οφείλουμε να δείξουμε και προς ολόκληρο τον υλικό κόσμο, επεκτείνοντας τη Θεία Λειτουργία σε όλη την Κτίση.

Καθώς η Θεία Λειτουργία ολοκληρώνεται, εναπόκειται σε μας να προσφέρουμε στον εαυτό μας και στους γύρω μας την εμπειρία μιας άλλης, δεύτερης Θείας Λειτουργίας, όχι ξεχωριστής αλλά ως συνέχεια της πρώτης. Όσο βρισκόμασταν στον Ιερό Ναό, βιώσαμε αυτό που βιώνει ο έγκλειστος σε ένα σκοτεινό κελί, την στιγμή, κατά την οποίαν στην οροφή ανοίγει ένας φεγγίτης προς κάποιο υπέρλαμπρο φως. Το φως αυτό είναι διαρκώς διαθέσιμο έξω από τον ναό, όπως ήταν και μέσα σε αυτόν. Από εμάς εξαρτάται αν η καρδιά μας θα παραμείνει στραμμένη πως αυτό το φως η θα αποστρέψουμε το πρόσωπό μας, θεωρώντας πως η καθημερινότητα δεν έχει και δεν μπορεί να έχει καμία σχέση με την εμπειρία της Θείας Λειτουργίας.

Ζούμε σε εποχές δύσκολες, εποχές αδιεξόδων και σκοτεινών δρόμων. Ο πειρασμός της απόγνωσης συχνά μας απειλεί και στερεί από τη ζωή μας τη χαρά και την ελπίδα. Απελπισμένοι, εναποθέτουμε τις ελπίδες μας σε κοσμικές υποσχέσεις, στην αύξηση των υλικών αγαθών και σε σχέδια που επαγγέλλονται μία ειρήνη που δεν επιτυγχάνεται ποτέ.

Η Χάρις του Θεού, που απλόχερα προσφέρεται σε κάθε Θεία Λειτουργία αποτελεί τη μοναδική ελπίδα του κόσμου αλλά και του καθενός από μας στην προσωπική του ζωή. Η Θεία Λειτουργία της καθημερινότητας μετά τη Θεία Λειτουργία της Κυριακής είναι ο μόνος δρόμος υπέρβασης του φόβου και ενατένισης της αιώνιας χαράς.

Ας ακολουθήσουμε αυτόν τον δρόμο. Ο Χριστός προπορεύεται και μας καλεί κάθε μέρα, κάθε στιγμή. Η καρδιά μας Τον ποθεί. Ας υπερασπιστούμε και ας διατηρήσουμε ως κόρην οφθαλμού την εμπειρία της Θείας Λειτουργίας, διατηρώντας διαρκώς την επαφή και τη σχέση μαζί Του, μέσω της προσευχής και της εναρμόνισης της ζωής μας με το θέλημά Του.

Μόνον έτσι, η κάθε Θεία Λειτουργία θα μας βρίσκει όλο και πιο έτοιμους για συνάντηση με τον Θεό Πατέρα και θα αναζωογονεί όλο και περισσότερο την παρουσία του Χριστού μέσα μας, μεταβάλλοντάς μας σε ζωντανούς κήρυκες της ελπίδας και του οράματος της επουράνιας Βασιλείας, η οποία όλο και πλησιάζει».

Κατά την απόλυση της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην παρουσία του Ομοτίμου Καθηγητού της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Πρωτοπρ. Βασιλείου Καλλιακμάνη και εξέφρασε την χαρά του και την εκτίμησή του προς τον π. Βασίλειο.

«Είναι ένας Κληρικός που όλοι γνωρίζουμε και όλοι ιδιαιτέρως αγαπάμε. Η παρουσία του στο Πανεπιστήμιο και στη Θεολογική Σχολή είναι εξαιρετική ευλογία. Τον ευχαριστώ θερμά για την παρουσία του. Τον αγαπώ με όλη τη δύναμη της ψυχής μου. Τον σέβομαι υπερβαλλόντως, αναγνωρίζοντας την ταπείνωση, την πραότητα, την γλυκύτητα του χαρακτήρα του και θεωρώ ότι είναι κόσμημα για την Ιερά Μητρόπολή μας και για ολόκληρη την Ελλαδική Εκκλησία. Μπορεί να βρίσκεται σωματικά μακριά από την ιδιαιτέρα πατρίδα του, αλλά όμως αγαπά την Ιερά μας Μητρόπολη και είμαι σίγουρος ότι προσεύχεται για εμάς.

Θέλω να αναφέρω, ότι ο π. Βασίλειος θα κηρύξει τον θείο λόγο απόψε το βράδυ στον Πανηγυρικό Εσπερινό στην Ιερά Μονή του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού και στο τέλος της αποψινής Εσπερινής Συνάξεως, θα του επιδώσουμε την ανώτατη τιμητική διάκριση της τοπικής μας Εκκλησίας, τον Χρυσό Σταυρό αυτής, ως μια ελάχιστη έκφραση ευγνωμοσύνης προς το πρόσωπό του».

Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε επίσης στο υπό ανέγερση Γηροκομείο της Ιεράς Μητροπόλεως. Ευχαρίστησε θερμά τον π. Κωνσταντίνο Αθανασόπουλο, που ξεκίνησε την ανέγερσή του, καθώς και τον κ. Νικόλαο Τσακανίκα, ο οποίος ζει μόνιμα στην Αμερική και ανέλαβε την αποπεράτωσή του, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Θέλω να ευχαριστήσω δημόσια τον κύριο Νικόλαο Τσακανίκα, διότι αποφάσισε να αναλάβει το κόστος της αποπεράτωσης των εργασιών του Γηροκομείου μας και το έκανε αυτό με πλήρη συνείδηση, ότι αυτό το Γηροκομείο το χρειάζεται ο τόπος που γεννήθηκε και μεγάλωσε.

Είναι καθήκον της τοπικής μας Εκκλησίας να δημιουργήσει αυτόν τον φορέα και, μέσα σε αξιοπρεπείς συνθήκες, να διαβιούν οι ηλικιωμένοι του Θέρμου αλλά και ολόκληρης της επαρχίας μας.

Κύριε Νίκο, σας ευχαριστώ δημόσια και πάλι για την προσφορά σας. Να είστε σίγουρος ότι και το τελευταίο ευρώ που μας εμπιστεύεστε το διαχειριζόμαστε με συνέπεια. Ήδη οι εργασίες προχωρούν με σταθερά βήματα. Δεν είναι εύκολο το εγχείρημα αυτό. Έχει πολλές διαστάσεις. Όμως, εγώ έχω μια αισιόδοξη πληροφόρηση, ότι γρήγορα θα ολοκληρωθούν οι εργασίες και θα το παραδώσουμε σε πλήρη λειτουργία».

Φωτογραφίες

Πρόσφατα Άρθρα

Ιεραρχία: Η αυλαία πέφτει, αλλά η κάλπη καραδοκεί…
Συνοπτικός

Ιεραρχία: Η αυλαία πέφτει, αλλά η κάλπη καραδοκεί…

7 Οκτωβρίου 2026

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η αυριανή, τελευταία ημέρα των εργασιών της Ιεραρχίας. Στο επίκεντρο θα βρεθεί η εισήγηση του Μητροπολίτη...

Read more
Αδιαθεσία για τον Μητροπολίτη Σύρου στην Ιεραρχία
Συνοπτικός

Αδιαθεσία για τον Μητροπολίτη Σύρου στην Ιεραρχία

7 Οκτωβρίου 2026

Μια απρόοπτη εξέλιξη σημειώθηκε κατά τη δεύτερη ημέρα των εργασιών της Ιεραρχίας. Ο Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος σύμφωνα με πληροφορίες...

Read more
Περιοδεία Γέροντος Νεκταρίου στα μοναστήρια Β. Ελλάδος και ομιλία στην Θεσσαλονίκη
Εκκλησία της Ελλάδος

Περιοδεία Γέροντος Νεκταρίου στα μοναστήρια Β. Ελλάδος και ομιλία στην Θεσσαλονίκη

7 Οκτωβρίου 2026

Ο Γέροντας Νεκτάριος μαζί με μικρή συνοδεία πατέρων από το μοναστήρι του Τρικόρφου, περιοδεύει την περίοδο αυτή Ιερές Μονές της...

Read more
Ιεραρχία: Στο επίκεντρο η μοναξιά, η ψυχική εξάντληση και η παρουσία των Κληρικών στο διαδίκτυο
Εκκλησία της Ελλάδος

Ιεραρχία: Στο επίκεντρο η μοναξιά, η ψυχική εξάντληση και η παρουσία των Κληρικών στο διαδίκτυο

7 Οκτωβρίου 2026

Συνήλθε σήμερα, Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2026, στη δεύτερη Τακτική Συνεδρία της η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος,...

Read more
Ο Μεσσηνίας Χρυσόστομος υπέγραψε Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ των Εκκλησιών Κύπρου και Ελλάδος
Εκκλησία της Ελλάδος

Ο Μεσσηνίας Χρυσόστομος υπέγραψε Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ των Εκκλησιών Κύπρου και Ελλάδος

7 Οκτωβρίου 2026

Στην Κύπρο μετέβησαν την Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2026, η Υπουργός Παιδείας κ. Σοφία Ζαχαράκη και ο Σεβ. Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ....

Read more
Η αύξηση, ο Αρχιεπίσκοπος και το… «φέρ’ την πίσω»
Συνοπτικός

Η αύξηση, ο Αρχιεπίσκοπος και το… «φέρ’ την πίσω»

6 Οκτωβρίου 2026

Αιχμηρό μήνυμα από τον Αρχιεπίσκοπο προς όσους δεν θέλουν την αύξηση, κατά την πρώτη ημέρα των εργασιών της Ιεραρχίας... «Φέρτε...

Read more
Η ποιμαντική της μοναξιάς και η παρουσία της Εκκλησίας στον ψηφιακό κόσμο στο επίκεντρο της Ιεραρχίας
Εκκλησία της Ελλάδος

Η ποιμαντική της μοναξιάς και η παρουσία της Εκκλησίας στον ψηφιακό κόσμο στο επίκεντρο της Ιεραρχίας

7 Οκτωβρίου 2026

Συνήλθε σήμερα, Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2026, σε πρώτη τακτική Συνεδρία, η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό...

Read more
Μητροπολίτης Πειραιώς: Ας αντισταθούμε μιμούμενοι τον Τίμιο Πρόδρομο
Εκκλησία της Ελλάδος

«ΟΙ ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΒΟΗΘΟΙ ΕΠΙΣΚΟΠΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΧΩΡΕΠΙΣΚΟΠΟΙ ΤΩΝ ΙΕΡΩΝ ΚΑΝΟΝΩΝ »

5 Οκτωβρίου 2026

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Θ Ε Ν ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ: «ΟΙ ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΒΟΗΘΟΙ ΕΠΙΣΚΟΠΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ...

Read more
Διπλή επέτειος στην Ιερά Μονή Παναγίας Έλωνας
Εκκλησία της Ελλάδος

Διπλή επέτειος στην Ιερά Μονή Παναγίας Έλωνας

5 Οκτωβρίου 2026

Η επέτειος της ευρέσεως και επιστροφής της θαυματουργού Ιεράς Εικόνος και η συμπλήρωση δύο ετών από την εκλογή του Σεβασμιωτάτου...

Read more
Χειροτονία Πρεσβυτέρου  από τον Μητροπολίτη Κορίνθου
Εκκλησία της Ελλάδος

Χειροτονία Πρεσβυτέρου από τον Μητροπολίτη Κορίνθου

5 Οκτωβρίου 2026

Την Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2026, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Παύλος χοροστάτησε στον Όρθρο και τέλεσε την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία...

Read more
Aγιασμός για το νέο δικαστικό έτος στο Δικαστικό Μέγαρο Καλαμάτας
Εκκλησία της Ελλάδος

Aγιασμός για το νέο δικαστικό έτος στο Δικαστικό Μέγαρο Καλαμάτας

5 Οκτωβρίου 2026

Ο καθιερωμένος αγιασμός, με αφορμή την έναρξη του νέου δικαστικού έτους, τελέσθηκε το πρωί της Δευτέρας 5 Οκτωβρίου 2026, στο...

Read more
ΙΒ΄ Θεολογικό Συνέδριο στήν Ναύπακτο γιά τόν 11ο αἰώνα
Εκκλησία της Ελλάδος

ΙΒ΄ Θεολογικό Συνέδριο στήν Ναύπακτο γιά τόν 11ο αἰώνα

5 Οκτωβρίου 2026

Τό Σάββατο, 3 Ὀκτωβρίου 2026, στήν Αἴθουσα ἐκδηλώσεων τοῦ Πνευματικοῦ Κέντρου τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως, στήν Ναύπακτο, πραγματοποιήθηκε μέ ἐπιτυχία τό...

Read more
Υπεγράφη η Προγραμματική Σύμβαση για τη Συντήρηση των Τοιχογραφιών του Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου στο Στεφάνι Κορινθίας
Εκκλησία της Ελλάδος

Υπεγράφη η Προγραμματική Σύμβαση για τη Συντήρηση των Τοιχογραφιών του Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου στο Στεφάνι Κορινθίας

5 Οκτωβρίου 2026

Υπεγράφη η Προγραμματική Σύμβαση Πολιτισμικής Ανάπτυξης για το έργο «Συντήρηση τοιχογραφιών του Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου στο Στεφάνι Δήμου Κορινθίων Π.Ε....

Read more
Αγιασμός στο «Σπίτι της Αγάπης» για την έναρξη της νέας περιόδου των Συσσιτίων της Ι.Μ. Θεσσαλιώτιδος
Εκκλησία της Ελλάδος

Αγιασμός στο «Σπίτι της Αγάπης» για την έναρξη της νέας περιόδου των Συσσιτίων της Ι.Μ. Θεσσαλιώτιδος

5 Οκτωβρίου 2026

Τις πρωινές ώρες της Δευτέρας 5 Οκτωβρίου 2026, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Τιμόθεος συνοδευόμενος από τον Πανοσιολογιότατο Αρχιμανδρίτη π....

Read more
Εκκλησία της Ελλάδος

Η ατζέντα της Ιεραρχίας: Μοναξιά, διαδίκτυο, εκλογή Επισκόπων και η χειροτονία Κοτσίφη

6 Οκτωβρίου 2026

Συνέρχεται από την Τρίτη 6 έως και την Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2026, στην ετήσια Τακτική Σύγκλησή Tης, η Ιερά Σύνοδος...

Read more
Previous slide
Next slide

ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ

Οικτίρμονες πατέρες – Κυριακή Β’ Λουκά
Κηρύγματα

Το μήνυμα των λόγων του Κυρίου: «καθώς θέλετε ίνα ποιώσιν υμίν οι άνθρωποι…»

4 Οκτωβρίου 2025

Του Πρωτοσυγκέλλου της Ι.Μ. Φωκίδος, Γέροντος Νεκταρίου Μουλατσιώτη Το μήνυμα των λόγων του Κυρίου: «καθώς θέλετε ίνα ποιώσιν υμίν οι...

Ο Θεός δεν θα μας ρωτήσει…

Πορεία προς τη Θέωση

4 Οκτωβρίου 2025
Αγάπησε πολύ τον Χριστό μας

Ἡ ἐντολή τοῦ Χριστοῦ γιὰ τὴν ἀγάπη

4 Οκτωβρίου 2025
Οικτίρμονες πατέρες – Κυριακή Β’ Λουκά

Οικτίρμονες πατέρες – Κυριακή Β’ Λουκά

4 Οκτωβρίου 2025
«Zητεῖτε πρῶτον τήν βασιλείαν τοῦ Θεοῦ»

Ὁ Χρυσοῦς κανὼν

28 Σεπτεμβρίου 2024
Το ξύλο της ζωής και ως Πρωτευαγγέλιο

Κυριακὴ Β΄Λουκᾶ

28 Σεπτεμβρίου 2019
Ποιο είναι το θέλημα του Θεού;

Ἡ ὁμοίωση τοῦ ἀνθρώπου μὲ τὸ Θεό

28 Σεπτεμβρίου 2019

Το μήνυμα της Κυριακής Β΄ Λουκά

28 Σεπτεμβρίου 2019
Γέροντας Νεκτάριος Μουλατσιώτης: Αφού δεν ενδιαφέρει τους γονείς για τα θρησκευτικά γιατί κοπτόμεθα;

Το μήνυμα των λόγων του Κυρίου: «καθώς θέλετε ίνα ποιώσιν υμίν οι άνθρωποι…».

30 Σεπτεμβρίου 2017

Κυριακὴ Β΄Λουκᾶ π. Γεώργιος Δορμπαράκης

16 Νοεμβρίου 2023

Ἀγάπη στοὺς ἐχθρούς, πρόκληση ζωῆς

16 Νοεμβρίου 2023

«Ἀλλ’ ἐν παντί συνιστῶντες ἑαυτούς ὡς Θεοῦ διάκονοι, ἐν ὑπομονῇ πολλῇ, ἐν θλίψεσιν, ἐν ἀνάγκαις, ἐν στενοχωρίαις»

16 Νοεμβρίου 2023

ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ Η ΧΑΡΗ ΤΟΥ ΘΕΟΥ; «Παρακαλούμεν μή εις κενόν την χάριν του Θεού δέξασθαι υμάς».

11 Οκτωβρίου 2014

ΚΥΡΙΑΚΗ Β΄ ΛΟΥΚΑ Ευαγγέλιο: Λουκ. στ΄ 31-6 «Καθώς θέλετε ίνα ποιώσιν υμίν οι άνθρωποι, και υμείς ποιείτε αυτοίς ομοίως»

11 Οκτωβρίου 2014

Κυριακὴ Β΄Λουκᾶ

16 Νοεμβρίου 2023

Κυριακὴ Β΄Λουκᾶ

16 Νοεμβρίου 2023

ΜΕ ΘΛΙΨΕΙΣ ΚΑΙ ΧΑΡΕΣ

20 Αυγούστου 2014

Τὸ κλειδὶ «Καθὼς θέλετε ἵνα ποιῶσιν ὑμῖν οἱ ἄνθρωποι, καὶ ὑμεῖς ποιεῖτε αὐτοῖς ὁμοίως»

16 Νοεμβρίου 2023

Κυριακή Β’ Λουκά. Για την αγάπη

20 Αυγούστου 2014
Next Post
Πανήγυρις της Ιεράς Μονής «Παναγία του Έβρου»

Πανήγυρις της Ιεράς Μονής «Παναγία του Έβρου»

Με λαμπρότητα και με προσέλευση χιλιάδων πιστών πανηγύρισε η ανδρώα Ιερά Μονή Παναγίας Κουτσουριώτισσας στη Φωκίδα

Με λαμπρότητα και με προσέλευση χιλιάδων πιστών πανηγύρισε η ανδρώα Ιερά Μονή Παναγίας Κουτσουριώτισσας στη Φωκίδα

Ο Εσπερινός του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού  στο Θέρμο Αιτωλοακαρνανίας

Ο Εσπερινός του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στο Θέρμο Αιτωλοακαρνανίας

Με λαμπρότητα εορτάσθηκε η Απόδοση της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Ιερά Μητρόπολη Κορίνθου

Με λαμπρότητα εορτάσθηκε η Απόδοση της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Ιερά Μητρόπολη Κορίνθου

Μεγαλύνομεν την δόξαν σου εν τη Ιερά Μονή της Μαλεβής Θεοτόκε

Μεγαλύνομεν την δόξαν σου εν τη Ιερά Μονή της Μαλεβής Θεοτόκε

Poimin.gr © 2023

  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων
  • Πολιτική Cookies
  • Δήλωση Συμμόρφωσης με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334

Follow Us

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις

Poimin.gr © 2023

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist