• Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
Τετάρτη, 14 Ιανουαρίου, 2026
Poimin.gr
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
Poimin.gr
No Result
View All Result

Υπάρχουν Άγιοι εκτός της Ορθοδόξου Εκκλησίας;

18 Οκτωβρίου 2019
in Ελλάδα Κόσμος
Share on FacebookShare on Twitter

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΠΙ ΤΩΝ ΑΙΡΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΡΑΘΡΗΣΚΕΙΩΝ

Εν Πειραιεί τη 18η Οκτωβρίου 2019

Ο οικουμενιστικός συγκρητισμός, ιδίως μετά την νομιμοποίησή του από την «Σύνοδο» της Κρήτης, (2016), καλπάζει κυριολεκτικά. Δεν είμαστε σε θέση να παρακολουθήσουμε μια πληθώρα πράξεων, λόγων, διακηρύξεων και δημοσιεύσεων από κληρικούς όλων των βαθμίδων, καθηγητές θεολογικών Σχολών, κ.α. οι οποίοι συναγωνίζονται ο ένας τον άλλον, ποιος θα πάρει τα πρωτεία σε οικουμενιστικές «επιδόσεις». Διαβρωμένοι από το δηλητήριο του Οικουμενισμού, δεν είναι πλέον σε θέση να κατηχήσουν τον λαό του Θεού με τα νάματα της Ορθοδόξου πίστεως, ζωής και Παραδόσεως. Αντίθετα τον ποτίζουν με το δηλητήριο της αιρέσεως, γενόμενοι αίτιοι απωλείας πολλών ψυχών. Με τις παράνομες συμπροσευχές, τις κοινές εμφανίσεις, τα κοινά ανακοινωθέντα, τους «εγκάρδιους» εναγκαλισμούς και τις ανούσιες «αγαπολογίες», όχι μόνο τον σκανδαλίζουν, αλλά κάνουν κάτι πολύ χειρότερο: του αμβλύνουν σιγά σιγά και προοδευτικά την Ορθόδοξη αυτοσυνειδησία του και παγιώνουν σ’ αυτόν την αντίληψη, ότι οι ετερόδοξοι αιρετικοί είναι «Ορθόδοξοι» μεν, αλλά με «διαφορετική παράδοση»! Ότι δήθεν οι μικρές διαφορές που μας χωρίζουν από αυτούς δεν θα πρέπει να σταθούν εμπόδιο στην διαμυστηριακή ένωσή μας μ’ αυτούς, με βάση τον λόγο του Κυρίου «ίνα εν ώσιν» (Ιωάν.17,11), κατά στρέβλωση των χωρίων. Άλλωστε η «Σύνοδος» της Κρήτης, βαδίζοντας πάνω στα χνάρια της Β΄ Βατικανής Συνόδου, αναγνώρισε σ’ αυτούς εκκλησιαστική υπόσταση, πράγμα που σημαίνει ότι αναγνώρισε σ’ αυτούς αποστολική διαδοχή, έγκυρα μυστήρια, δυνατότητα σωτηρίας, αγιασμού και θεώσεως. Αυτές οι λίαν τραγικές διαπιστώσεις δεν είναι προϊόν «αχαλίνωτης φαντασίας» κάποιων ακραίων φανατικών, όπως θέλουν κάποιοι να μας βάζουν ετικέτες, αλλά στηρίζονται σε πραγματικά γεγονότα της καθημερινότητας. Μια ματιά στο διαδίκτυο αρκεί για να μας πείσει για του λόγου το αληθές.

Πρόσφατα έπεσε στην αντίληψή μας ένα ακόμη, οικουμενιστικής υφής, περιστατικό, το οποίο έλαβε χώρα στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Γρηγορίου Παλαμά στη Θεσσαλονίκη. Όπως αποκάλυψε το αγωνιστικό ιστολόγιο «Κατάνυξη», σε ομιλία εντός του ιερού Ναού στις 3.10.2109, πάνω στο ιερό βιβλίο της Αποκαλύψεως, μεταξύ άλλων αναφέρθηκε ότι ο θεωρούμενος από τους παπικούς «άγιος» Φραγκίσκος της Ασίζης δήθεν έχει επιτελέσει θαύματα. (https://katanixi.gr/2019/10/03). Σύμφωνα με τον σχολιασμό του ιστολογίου: «Σε ποιό χώρο βρήκε την ευκαιρία να επαινέσει «άγιο» της αίρεσης! Στο Ι. Ναό του καταστροφέα της παπικής αντίχριστης Πίστης. Ένας ευλαβής ακροατής δεν άντεξε μπροστά στην οικουμενιστική ασχήμια και διαμαρτυρήθηκε στον ιερέα δημόσια, λέγοντας πως πλανάται και πως κάνει οικουμενιστική κατήχηση στους παρευρισκόμενους. Ο ιερέας τότε σηκώθηκε από τη θέση του και ειρωνικά πρότεινε στο διαμαρτυρόμενο πιστό να έρθει αυτός να κάνει την Ομιλία, αφού τα γνωρίζει καλύτερα… Το θλιβερό ήταν η στάση των υπολοίπων πιστών. Όλοι τους σχεδόν μάλωσαν τον ομολογητή αδελφό, που βρήκε το θάρρος να πει τα αυτονόητα. Λυπούμαστε για την κατάντια αυτών που του ζήτησαν να βγει από το Ναό, δικαιολογώντας τη συνείδησή τους με την ψευδοϋπακοή στο ράσο, λέγοντας πως είναι ιερέας ο ομιλητής και κάτι περισσότερο θα γνωρίζει…»! Λυπούμεθα πολύ για την απόπειρα να παρουσιαστεί ο Φραγκίσκος της Ασίζης όχι μόνον ώς «άγιος» της παπικής παρασυναγωγής, αλλά και ως άγιο της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Θυμίζουμε ότι κάτι ανάλογο συνέβη πριν από καιρό, όταν κάποιος τιτουλάριος Επίσκοπος της ελλαδικής Εκκλησίας προσέφερε, σε επίσκεψη του στο Βατικανό, ως δώρο στον «Πάπα» Φραγκίσκο εικόνα βυζαντινής τεχνοτροπίας, του παπικού «αγίου» Φραγκίσκου της Ασίζης! Τα δύο αυτά περιστατικά μας δίνουν την αφορμή να παραθέσουμε με άκρα συντομία μερικά βασικά στοιχεία, γύρω από το τι είναι και πώς θεωρείται η αγιότητα στην Ορθόδοξη Παράδοσή μας. Στη συνέχεια να αναφερθούμε στο βίο του «αγίου» και να εξετάσουμε, αν η «αγιότητά» του έχει κάποια ομοιότητα με την εγνωσμένη και εμπειρικώς βιούμενη αγιότητα της Εκκλησίας μας.

Σύμφωνα με τη διδασκαλία της Εκκλησίας μας η αγιότητα είναι η κατάσταση εκείνη, στην οποία ο άνθρωπος έχει φθάσει διά μέσου της τηρήσεως των θείων εντολών, της ασκητικής θεραπευτικής αγωγής που υποδεικνύει η Εκκλησία μας και με την δύναμη της ακτίστου θείας Χάριτος, στον φωτισμό και την θέωση, στην πλήρη δηλαδή και τελεία ένωσή τους με τον άγιο Τριαδικό Θεό. Κατά τον άγιο Ιωάννη τον Δαμασκηνό, τιμούμε τους άγιους «ως ενωθέντας Θεώ κατά προαίρεσιν και τούτον δεξαμένους ένοικον και τη τούτου μεθέξει γεγονότας Χάριτι, όπερ αυτός εστί φύσει». (Έκθεσις ακριβής της Ορθοδόξου πίστεως, PG. 94,1164). Κατά τον άγιο Μάξιμο τον ομολογητή «η υπερώνυμος θέωσις», καθιστά τους μετέχοντας σ’ αυτήν ακτίστους, ανάρχους και απεριγράπτους…καίτι διά την οικείαν φύσιν εξ’ ουκ όντων γεγονότας», (PG. 91,1144). Δηλαδή δεν παύει ο άγιος να είναι άνθρωπος και κτίσμα, αλλά «κατά Χάριν Θεού», γίνεται άκτιστος και όλα τα άλλα, μεταμορφούμενος μέσα στο φως του Θεού. Συνεπώς η θέωση δεν είναι μια κατάσταση, στην οποία έχουμε απλά μια βελτίωση του χαρακτήρα. Και κατ’ επέκταση η αγιότητα δεν μπορεί να ταυτιστεί με την ηθικολογία και την ουμανιστική αρετολογία, όπως συμβαίνει με τους παπικούς οι οποίοι υποβιβάζοντες την θεία Χάρη σε κτιστό επίπεδο, κατ’ ανάγκην υποβιβάζουν και την αγιότητα στο επίπεδο της ηθικής βελτιώσεως και της οικειώσεως των αρετών.

Επί πλέον, όπως παρατηρεί σύγχρονος κορυφαίος Ορθόδοξος θεολόγος, «σύμφωνα με την μακραίωνη ορθοδοξοεκκλησιαστική πράξη οι άγιοι δεν ‘αναγνωρίζονται’, ή ‘διακηρύσσονται’ με ηθικολογικά, κοινωνικά και ενδοκοσμικά κριτήρια, αλλά μετά από την φανέρωση της αγιότητός τους από τον ίδιο τον Θεό με σημεία αδιαμφισβήτητα, που αντέχουν σε κάθε κριτική και αποσείουν κάθε αμφιβολία. Και τέτοια σημεία είναι: η κατάσταση του λειψάνου, (άφθαρτο, ή οστά που υπερβαίνουν την συνέπεια της φθοράς/σήψεως και γι’ αυτό εκπέμπουν ευωδία υπερκόσμια και όχι δυσοσμία και κυρίως θαύματα)». Γι’ αυτό και η Ορθόδοξη Εκκλησία έχοντας υπ’ όψη της αυτή την αλήθεια, ποτέ δεν βιαζόταν να κατατάξει κάποιο μέλος της Εκκλησίας στη χορεία των αγίων, αλλά περίμενε να βεβαιώσει πρώτα ο Θεός την αγιότητα- θέωση του συγκεκριμένου προσώπου με σημεία και θαυμαστά γεγονότα και στη συνέχεια να προχωρήσει στην αγιοκατάταξη, λαμβάνοντας βεβαίως υπ’ όψη της και την συνείδηση του εκκλησιαστικού πληρώματος σχετικά με το πρόσωπο αυτό.

Ας έρθουμε τώρα στον «άγιο» Φραγκίσκο της Ασίζης, (1182-1226). Σύμφωνα με την βιογραφία του: «Γεννήθηκε στην Ασίζη της Ιταλίας, από πλούσια οικογένεια. Πήρε μέρος σε εμφύλιους πολέμους. Κατά τη διάρκεια μιας αρρώστιας του είδε δύο όνειρα τόσο συγκλονιστικά, που τον οδήγησαν στην αμετάκλητη απόφαση να αφιερωθεί ολοκληρωτικά στο έργο της φιλανθρωπίας. Στόχος της φροντίδας του ήταν οι φτωχοί και σε αυτούς έδειχνε έμπρακτα την αγάπη του. Κάποτε μάλιστα ενώθηκε μαζί τους σε μια εξέγερση κατά των ευγενών και αυτό του στοίχισε ένα χρόνο φυλάκιση. Διωγμένος και αποκληρωμένος από τον πατέρα του, έγινε ερμηνευτής των αισθημάτων που ήταν διαδεδομένα στην εποχή του: κήρυξε την ισότητα, την ειρήνη, την περιφρόνηση του πλούτου και την υπεροχή της φτώχειας, την αγάπη προς όλα τα δημιουργήματα του Θεού, έμψυχα και άψυχα, τη στοργή στους λεπρούς. Ο ίδιος κυκλοφορούσε ντυμένος με ένα χιτώνα, δεμένο στη μέση με ένα σκοινί (αυτό το είδος ενδυμασίας έχουν και σήμερα οι μοναχοί του τάγματός του). Για τρία χρόνια αποσύρθηκε στην ησυχία της ασκητικής ζωής, ώσπου το 1209 ίδρυσε χωριστό μοναχικό τάγμα. Οι οπαδοί του ολοένα πλήθαιναν και αποτέλεσαν το τάγμα των Φραγκισκανών, που είχε την έγκριση και του Πάπα Ιννοκέντιου Γ΄. Ο Φραγκίσκος της Ασίζης επισκέφθηκε τη Γαλλία, την Ισπανία, την Παλαιστίνη, την Αίγυπτο. Επιστρέφοντας στην Ιταλία έθεσε κανονισμούς για την καλύτερη λειτουργία του τάγματος, του οποίου η οργάνωση έγινε αρτιότερη. Το 1224, ύστερα από σαράντα ημέρες προσευχής και νηστείας, είδε να αποτυπώνονται πάνω στο σώμα του τα στίγματα των πληγών του Ιησού. Όταν πέθανε, τον έθαψαν σε ναό που μόλις είχε χτιστεί. Ανακηρύχτηκε άγιος το 1228 από τον Πάπα Γρηγόριο Θ΄. Η μνήμη του τιμάται στις 4 Οκτωβρίου» (https://el.wikipedia.org/wiki).
Κατ’ αρχήν, όπως φαίνεται από το βιογραφικό του ο «άγιος» έζησε στην Ιταλία, σε εποχή που ο παπικός θρόνος είχε καταληφθεί και καταλυθεί από τους αιρετικούς Φράγκους και είχε πλέον αποβάλει και τα τελευταία ίχνη της εκκλησιαστικότητός του. Οι πρώτες βασικές αιρετικές διδασκαλίες του Παπισμού, όπως το φιλιόκβε και το πρωτείο, είχαν πλέον παγιωθεί ανεπανόρθωτα στη Δύση, έτσι ώστε ο Παπισμός να έχει εκφυλισθεί σε μια θρησκευτική κοινότητα, στερούμενη αποστολικής διαδοχής και εγκύρων μυστηρίων, μεταδοτικών της θείας Χάριτος, άνευ της οποίας, ως γνωστόν, είναι αδύνατη η επίτευξη της αγιότητος. Το γεγονός ότι ο «άγιος» ασκούσε έμπρακτα την εντολή της αγάπης προς τον πλησίον, όπως επίσης και το γεγονός ότι «για τρία χρόνια αποσύρθηκε στην ησυχία της ασκητικής ζωής», δεν μπορούν από μόνα τους να στοιχειοθετήσουν τεκμήρια αγιότητος, δεδομένου ότι στην Ορθόδοξη Παράδοσή μας έχουμε πάμπολλα παραδείγματα ασκητών, που ενώ έφτασαν σε υψηλά μέτρα ασκήσεως, στη συνέχεια υπερηφανεύτηκαν και πλανήθηκαν από τον διάβολο. Το «Γεροντικό» και ο «Ευεργετινός» είναι γεμάτα από τέτοια περιστατικά. Γενικά ο ασκητικός μυστικισμός του Παπισμού και του Προτεσταντισμού είναι νοσηρός, προέρχεται από τον νεοπλατωνικό μυστικισμό, τον οποίο εισήγαγε ο Αυγουστίνος. Ο μακαριστός π. Ιωάννης Ρωμανίδης, ένας από τους μεγίστους Ορθοδόξους θεολόγους του περασμένου αιώνα, αποκαλεί τον δυτικό μυστικισμό δαιμονικής προέλευσης και υφής!

Επίσης το γεγονός ότι ο «άγιος» επισκέφτηκε την Παλαιστίνη και την Αίγυπτο, έχει ιδιαίτερη σημασία. Και τούτο διότι κατά την διάρκεια της επισκέψεως αυτής του δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά την Ορθόδοξη πίστη και την Ορθόδοξη μοναστική Παράδοση. Να έρθει σε επαφή με αληθινά αγίους ασκητές και να συνειδητοποιήσει τις χαώδεις δογματικές διαφορές που χωρίζουν την Ορθοδοξία από τον Παπισμό. Του δόθηκε η μοναδική ευκαιρία να διαπιστώσει τις παπικές πλάνες, να απαρνηθεί τον Παπισμό και να ασπασθεί την Ορθοδοξία, την μόνη αληθινή Εκκλησία του Χριστού και να γίνει ζωντανό μέλος της. Όμως τίποτε από όλα αυτά δεν έπραξε. Κάτι τέτοιο τουλάχιστον δεν φαίνεται από το βιογραφικό του.

Πέραν αυτών πουθενά δεν γίνεται λόγος για θαύματα του «αγίου» σε άλλα πρόσωπα, ούτε εν ζωή, ούτε μετά θάνατον, μέσω του λειψάνου του, για το οποίο μάλιστα δεν υπάρχει καμιά μαρτυρία, ότι είναι άφθαρτο, ή ευωδιάζει. Το μόνο που αναφέρεται είναι ότι «ύστερα από σαράντα ημέρες προσευχής και νηστείας, είδε να αποτυπώνονται πάνω στο σώμα του τα στίγματα των πληγών του Ιησού». Σχετικά με τα πολυδιαφημισμένα στίγματα στο σώμα του η επιστημονική έρευνα απέδειξε ότι πρόκειται για σπάνια δερματοπάθεια. Σύμφωνα με δημοσίευμα στην εφημερίδα TIME του Λονδίνου, (11 Μαρτίου του 1935): «αναφέρθηκε για πρώτη φορά η επιστημονική εξήγηση για αυτό το φαινόμενο, ότι δηλαδή, [τα στίγματα], ήταν σαρκώματα από κακοήθη ελονοσία που καμιά φορά προκαλεί αιμορραγίες κάτω από το δέρμα, από τον Δρ. E. F. Hartung. Οι σημερινοί επιστήμονες έχουν διατυπώσει την άποψη ότι πρόκειται για φαινόμενο που συναντάται σε ορισμένο τύπο «υστερικών» και «ψυχαναγκαστικών» προσωπικοτήτων. Daniel Fessler (2002). “Starvation, serotonin, and symbolism. A psychobiocultural perspective on stigmata”. Mind and Society: Cognitive Studies in Economics and Social Sciences» (Όπου ανωτ.).

Και κάτι άλλο σημαντικό. Ο γνωστός αρνητής και υβριστής του θεανδρικού προσώπου του Κυρίου μας, Ν. Καζαντζάκης, μεταξύ των άλλων συγγραμμάτων του, συνέγραψε και το βίο του παπικού ψευδοαγίου Φραγκίσκου. Πρόκειται για το γνωστό σύγγραμμά του «Ο Φτωχούλης του Θεού». Τυχαίο; Μάλλον όχι! Ο ορκισμένος χριστιανομάχος δεν βρήκε άλλον άγιο, από τους μυριάδες της Εκκλησίας μας να προβάλλει και προτίμησε τον παπικό «άγιο», διότι, απλούστατα, αυτός εξέφραζε τον δικό του νοσηρό θεοσοφικό μυστικισμό!

Το συμπέρασμα λοιπόν από όλα τα παρά πάνω είναι ότι ο «άγιος» Φραγκίσκος, κρινόμενος με Ορθόδοξα κριτήρια, είναι αδύνατο να υπήρξε αληθινός άγιος, δοχείο της Χάριτος του αγίου Πνεύματος. Καλός και ηθικός άνθρωπος ήταν, όχι όμως άγιος. Η προσπάθεια κάποιων «Ορθοδόξων» κληρικών να τον παρουσιάσουν ως αληθινό άγιο της Εκκλησίας μας είναι απαράδεκτη, και επικίνδυνη, όχι μόνο διότι προκαλούν σύγχυση στον πιστό λαό του Θεού, αλλά και διότι καλλιεργούν σ’ αυτόν την οικουμενιστική αντίληψη ότι ο Παπισμός είναι αληθινή Εκκλησία και εργαστήριο αγιότητος και ότι δήθεν έχουν να παρουσιάσουν αγίους στο αγιολόγιό τους. Όσους «αγίους» και αν προβάλλουν οι οικουμενιστές, δεν θα μπορέσουν να μας πείσουν ότι οι ετερόδοξοι είναι «Εκκλησίες», διότι η Εκκλησία είναι μία και αδιαίρετη, η Ορθόδοξη. Εμείς δεν έχουμε ανάγκη να διδαχθούμε και να παραδειγματιστούμε από ψεύτικους αγίους, από ενάρετους ανθρώπους, ή από «θαυματοποιούς» του εκτός της Εκκλησίας μας χώρου. Έχουμε τους γνησίους αγίους μας, οι οποίοι αποδεδειγμένα υπήρξαν σκεύη εκλογής του Θεού, χριστοφόροι και θεοφόροι, για να μας καθοδηγούν, να μας διδάσκουν και να μας δείχνουν το δρόμο της σωτηρίας, η οποία συντελείται αποκλειστικά μόνο στην Ορθόδοξη Εκκλησία μας! Μακάρι να μπορούσαν, να συνειδητοποιήσουν όλα τα παρά πάνω όλοι εκείνοι που, είτε εν επιγνώσει, είτε ανεπιγνώστως, προωθούν σε λαϊκό επίπεδο την παναίρεση του Οικουμενισμού με τέτοιου είδους μεθοδεύσεις και να αλλάξουν πορεία πλεύσεως, πριν είναι πολύ αργά γι’ αυτούς. Διότι και αν ακόμη η επίσημη εκκλησιαστική ηγεσία αδυνατεί να τους ελέγξει και να τους επαναφέρει στην τάξη, θα τους ελέγξει ο δικαιοκρίτης Θεός την ημέρα της Κρίσεως. Και τότε αλλοίμονο!

Πρόσφατα Άρθρα

Ο Αρχιεπίσκοπος έκοψε την πίτα της “Ορθόδοξης Αλήθειας”
Εκκλησία της Ελλάδος

Ο Αρχιεπίσκοπος έκοψε την πίτα της “Ορθόδοξης Αλήθειας”

13 Ιανουαρίου 2026

Στο τεύχος της “Ορθόδοξης Αλήθειας” που κυκλοφορεί αυτή την Τετάρτη στις 14/1 θα ξεφυλλίσετε σημαντικά θέματα που φωτίζουν την πίστη,...

Read more
ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΟ ΣΥΛΛΕΙΤΟΥΡΓΟ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ 24ΕΤΗ ΕΠΕΤΕΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΘΡΟΝΙΣΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΧΑΛΚΙΔΟΣ – ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑ ΝΕΟΥ ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΥ
Εκκλησία της Ελλάδος

ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΟ ΣΥΛΛΕΙΤΟΥΡΓΟ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ 24ΕΤΗ ΕΠΕΤΕΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΘΡΟΝΙΣΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΧΑΛΚΙΔΟΣ – ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑ ΝΕΟΥ ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΥ

13 Ιανουαρίου 2026

Με χαρά, ευλάβεια και τιμή και συμμετοχή του Ιερού Κλήρου και του ευσεβούς Λαού, το απόγευμα της Κυριακής 11 Ιανουαρίου...

Read more
Επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών κ. Γεραπετρίτη στο «Ιωνικό Κέντρο» της Ι.Μ. Νέας Ιωνίας
Εκκλησία της Ελλάδος

Επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών κ. Γεραπετρίτη στο «Ιωνικό Κέντρο» της Ι.Μ. Νέας Ιωνίας

13 Ιανουαρίου 2026

Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Γεώργιος Γεραπετρίτης επισκέφθηκε την Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2026 τον υπό ανέγερση χώρο του «Ιωνικού Κέντρου» στη...

Read more
Κοπή Βασιλόπιτας στο Επισκοπείο της Ι.Μ. Λαρίσης
Εκκλησία της Ελλάδος

Κοπή Βασιλόπιτας στο Επισκοπείο της Ι.Μ. Λαρίσης

13 Ιανουαρίου 2026

Στην αίθουσα των συσσιτίων της Ιεράς Μητροπόλεως Λαρίσης και Τυρνάβου «Ο ΕΠΙΟΥΣΙΟΣ» πραγματοποιήθηκε η κοπή της βασιλόπιτας. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης...

Read more
Ἡ Σύναξη Ἐρανιστριῶν τῶν Ἐνοριῶν τῶν Δήμων Νέας Σμύρνης καί Παλαιοῦ Φαλήρου
Εκκλησία της Ελλάδος

Ἡ Σύναξη Ἐρανιστριῶν τῶν Ἐνοριῶν τῶν Δήμων Νέας Σμύρνης καί Παλαιοῦ Φαλήρου

13 Ιανουαρίου 2026

 Τό ἀπόγευμα τῆς Δευτέρας, 12 Ἰανουαρίου, στόν Ἱερό Ναό τῆς Ἁγίας Παρασκευῆς, συγκεντρώθηκαν οἱ κυρίες τῶν Ἐνοριῶν τῶν Δήμων Νέας...

Read more
Πρωτ. Γεώργιος Σχοινάς: «Η σημασία της πατρότητος στην εποχή μας»
Εκκλησία της Ελλάδος

Πρωτ. Γεώργιος Σχοινάς: «Η σημασία της πατρότητος στην εποχή μας»

13 Ιανουαρίου 2026

Με την συμμετοχή μεγάλου πλήθους πιστών συνεχίζονται οι συναντήσεις του ανοιχτού Σεμιναρίου Ορθοδόξου Πίστεως π στην Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος παρουσία...

Read more
Μητροπολίτης Ναυπάκτου: Θαῦμα καί ἰατρική θεραπεία
Απόψεις - Γνώμες

Ναυπάκτου Ἱερόθεος: Ἡ ἀποτέφρωση (καύση) τῶν σωμάτων, κατά τήν Ἐκκλησία τῆς Ἑλλάδος

13 Ιανουαρίου 2026

Μέ ἐρωτοῦν διάφοροι ποιά εἶναι ἡ «ἐπίσημη» ἀπόφαση τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος γιά τήν ἀποτέφρωση τῶν σωμάτων. Βεβαίως μερικοί Κληρικοί...

Read more
Τρία ἔτη ἀπὸ τὴν ἐκδημία τοῦ Πατριάρχου  πρ. Ἱεροσολύμων Εἰρηναίου
Εκκλησία της Ελλάδος

Τρία ἔτη ἀπὸ τὴν ἐκδημία τοῦ Πατριάρχου πρ. Ἱεροσολύμων Εἰρηναίου

13 Ιανουαρίου 2026

Τὴν Κυριακὴ μετὰ τὰ Φῶτα, 11 Ἰανουαρίου 2026, με τὴ συμμετοχὴ τῶν τοπικῶν ἀρχῶν καὶ πλήθους πιστῶν, προεξάρχοντος τοῦ Σεβασμιωτάτου...

Read more
Κοπή Βασιλόπιτας στα Γραφεία της Ι. Μητροπόλεως Μαντινείας και Κυνουρίας
Εκκλησία της Ελλάδος

Κοπή Βασιλόπιτας στα Γραφεία της Ι. Μητροπόλεως Μαντινείας και Κυνουρίας

13 Ιανουαρίου 2026

Την Βασιλόπιτα των Υπηρεσιών της Ιεράς Μητροπόλεως Μαντινείας και Κυνουρίας ευλόγησε σήμερα το πρωί, Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2026, ο Σεβασμιώτατος...

Read more
Η Κυριακή των ευεργετών στον Ι. Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Αγίων Θεοδώρων
Εκκλησία της Ελλάδος

Η Κυριακή των ευεργετών στον Ι. Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Αγίων Θεοδώρων

13 Ιανουαρίου 2026

Αρχιερατική Θ. Λειτουργία τέλεσε ο Σεβ. Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Παύλος στον Ι. Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου της πόλεως Αγίων Θεοδώρων,...

Read more
Ιερατική Σύναξη στην Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας
Εκκλησία της Ελλάδος

Ιερατική Σύναξη στην Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας

13 Ιανουαρίου 2026

Ετήσια Ιερατική Σύναξη πραγματοποιήθηκε σήμερα 12 Ιανουαρίου 2026, στην Ιερά  Μητρόπολη Μεσσηνίας.  Η Σύναξη έλαβε χώρα στόν Ενοριακό Ιερό Ναό...

Read more
Ο Γέροντας Νεκτάριος στην Κόνιτσα
Εκκλησία της Ελλάδος

Ο Γέροντας Νεκτάριος στην Κόνιτσα

13 Ιανουαρίου 2026

Μετά τους άξιους μακαριστούς και αγίους ιεράρχες Κονίτσης Σεβαστιανό και Ανδρέα, η Κόνιτσα απέκτησε πλέον νέο Μητροπολίτη και άξιο Ιεράρχη...

Read more
Η ευλόγηση της Βασιλόπιτας στο Ίδρυμα Μολάων ”η Αγία Παρασκευή”
Εκκλησία της Ελλάδος

Η ευλόγηση της Βασιλόπιτας στο Ίδρυμα Μολάων ”η Αγία Παρασκευή”

12 Ιανουαρίου 2026

Το απόγευμα της Κυριακής 11 Ιανουαρίου 2026 πραγματοποιήθηκε στους Μολάους η καθιερωμένη εκδήλωση για την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας του ...

Read more
Ανακοινωθέν αποφάσεων ΔΙΣ μηνός Νο­εμ­βρίου
Εκκλησία της Ελλάδος

Συνέρχεται αύριο η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος,

12 Ιανουαρίου 2026

Συνέρχεται την Τρίτη 13 και την Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2026 η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, της 169ης...

Read more
Κυριακή Μετά τα Φώτα στην Ι. Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας
Εκκλησία της Ελλάδος

Κυριακή Μετά τα Φώτα στην Ι. Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας

13 Ιανουαρίου 2026

Χθες, Κυριακή Μετά τα Φώτα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Επιφάνιος τέλεσε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, πλαισιούμενος από τον...

Read more
Previous slide
Next slide

ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ

Τα Θεοφάνεια του μακαριστού Μητροπολίτου Πατρών Νικοδήμου
Θεοφάνεια

O αγιάζων και οι αγιαζόμενοι

5 Ιανουαρίου 2026

(†) Μητροπολίτης Πατρών Νικόδημος Βαλληνδράς Όταν γίνεται λόγος περί αγιασμού, είναι φανερόν ότι προϋποτίθεται αγιάζων και αγιαζόμενοι. Η πράξις του...

Ἡ γύμνια μας – Εις τα Άγια Θεοφάνεια

Για τον Μεγάλο Αγιασμό και τη χρήση του

5 Ιανουαρίου 2026
Περί τοῦ Μεγάλου Ἁγιασμοῦ

Ο Μεγάλος Αγιασμός των Θεοφανείων (με απλά λόγια)

5 Ιανουαρίου 2026
Μικρός ἤ Μεγάλος ῾Αγιασμός;

Μικρός ἤ Μεγάλος ῾Αγιασμός;

6 Ιανουαρίου 2025
Το Βάπτισμα του Ιησού

Γιατί ο Χριστός επέλεξε τον Ιορδάνη ποταμό για να βαπτιστεί;

6 Ιανουαρίου 2025
Ἡ γύμνια μας – Εις τα Άγια Θεοφάνεια

Τὰ Ἅγια Θεοφάνεια τοῦ Κυρίου ἡμῶν Ἰησοῦ Χρηστοῦ (6 Ιανουαρίου)

6 Ιανουαρίου 2025
Ἡ γύμνια μας – Εις τα Άγια Θεοφάνεια

Το παράδοξο θαύμα των Θεοφανείων

5 Ιανουαρίου 2024
Ἡ γύμνια μας – Εις τα Άγια Θεοφάνεια

Τo λυτρωτικό μήνυμα των Θεοφανείων

5 Ιανουαρίου 2024
ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ η καθιέρωση της εορτής, το νόημά της και ο Μεγάλος Αγιασμός

«Φῶς ἐκ φωτός, ἔλαμψε τῷ κόσμῳ, Χριστὸς ὁ Θεὸς ἡμῶν»

5 Ιανουαρίου 2024
Ο Βαπτιστής Ιωάννης και το Βάπτισμα του Ιησού Χριστού

Οι δύο Αγιασμοί τα Θεοφάνεια

5 Ιανουαρίου 2024
Ἡ γύμνια μας – Εις τα Άγια Θεοφάνεια

Μέγας Αγιασμός

4 Ιανουαρίου 2024
Περί τοῦ Μεγάλου Ἁγιασμοῦ

Περί τοῦ Μεγάλου Ἁγιασμοῦ

4 Ιανουαρίου 2024
Ἡ γύμνια μας – Εις τα Άγια Θεοφάνεια

Ο Αγιασμός των υδάτων

4 Ιανουαρίου 2024
Ἡ γύμνια μας – Εις τα Άγια Θεοφάνεια

«Ούτος εστίν ο Υιός μου ο αγαπητός»

5 Ιανουαρίου 2023
ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ η καθιέρωση της εορτής, το νόημά της και ο Μεγάλος Αγιασμός

ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ η καθιέρωση της εορτής, το νόημά της και ο Μεγάλος Αγιασμός

5 Ιανουαρίου 2023
«Mέγα ἐστίν τό τῆς εὐσεβείας μυ­στήριον»

«Mέγα ἐστίν τό τῆς εὐσεβείας μυ­στήριον»

5 Ιανουαρίου 2023
Ἡ γύμνια μας – Εις τα Άγια Θεοφάνεια

Τα άγια Θεοφάνεια του Κυρίου και Θεού και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού

5 Ιανουαρίου 2022
Η εορτή των Αγίων Θεοφανείων στη πόλη της Λευκάδας

Θεοφάνεια: Το βάπτισμα μας

5 Ιανουαρίου 2021
Ο Βαπτιστής Ιωάννης και το Βάπτισμα του Ιησού Χριστού

Η Βάπτισις του Κυρίου και τα «Βαφτίσια» των νεοελλήνων

16 Ιανουαρίου 2020
“Το αληθινόν φως επεφάνη, και πάσι τον φωτισμόν δωρείται”

“Το αληθινόν φως επεφάνη, και πάσι τον φωτισμόν δωρείται”

5 Ιανουαρίου 2020
«Αὐτὸς τὰς ἀσθενείας ἡμῶν ἔλαβε»

«Αὐτὸς τὰς ἀσθενείας ἡμῶν ἔλαβε»

5 Ιανουαρίου 2019
Ἡ γύμνια μας – Εις τα Άγια Θεοφάνεια

Τα Θεοφάνια: Μια αρχαιότερη εορτή από τα Χριστούγεννα.

5 Ιανουαρίου 2019
Το Βάπτισμα του Ιησού

Το Βάπτισμα του Ιησού

5 Ιανουαρίου 2019
Ἡ γύμνια μας – Εις τα Άγια Θεοφάνεια

Ὁμιλία στὴν ἀγρυπνία τῶν Θεοφανείων

4 Ιανουαρίου 2019
Ἡ γύμνια μας – Εις τα Άγια Θεοφάνεια

Ούτος εστιν ο υιός μου ο αγαπητός, εν ω ευδόκησα

5 Ιανουαρίου 2017
Ἡ γύμνια μας – Εις τα Άγια Θεοφάνεια

Λόγος στην παραμονή των Φώτων.

5 Ιανουαρίου 2017
Ἡ γύμνια μας – Εις τα Άγια Θεοφάνεια

Πῶς φωτίσει ὁ λύχνος τό Φῶς; Πῶς χειροθετήσει ὁ δοῦλος τόν Δεσπότην;

16 Νοεμβρίου 2023
Ἡ γύμνια μας – Εις τα Άγια Θεοφάνεια

Ἡ γύμνια μας – Εις τα Άγια Θεοφάνεια

16 Νοεμβρίου 2023
Ἡ γύμνια μας – Εις τα Άγια Θεοφάνεια

Tήν Ἁγία ἡμέρα τῶν Φώτων

16 Νοεμβρίου 2023
Ἡ γύμνια μας – Εις τα Άγια Θεοφάνεια

Λόγος στήν Κυριακὴ τῶν Φώτων

16 Νοεμβρίου 2023
Next Post
Ο Κίσσαβος και το βυζαντινό «Όρος των Κελλίων»

Ο Κίσσαβος και το βυζαντινό «Όρος των Κελλίων»

Έχει καμιά χρησιμότητα σήμερα το Κατηχητικό;

Αρχιμ. Αθανάσιος Παπασταύρου: Ο Θεός δεν έχει ανάγκη την δοξολογία μας

Αρχιμ. Αθανάσιος Παπασταύρου: Ο Θεός δεν έχει ανάγκη την δοξολογία μας

Οικουμενικό Πατριαρχείο και Ελληνισμός

Στη Θεσσαλονίκη ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος

Αγιασμός στον Παιδικό Σταθμό  της Ι. Μητροπόλεως Μεσσηνίας

Αγιασμός στον Παιδικό Σταθμό της Ι. Μητροπόλεως Μεσσηνίας

  • Όροι χρήσης – Πολιτική Απορρήτου
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις

Poimin.gr © 2023

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist