«Ο νυν Αρχιεπίσκοπος φέρει βαρεία την ευθύνη που δεν προχώρησε, παρά τις προτάσεις, μέχρι σήμερα, στην αλλαγή του τρόπου εκλογής των αρχιερέων. Φαινόμενα όπως η σχεδόν επικύρωσις υπό της ιεραρχίας επιλογών συγκεκριμένων προσώπων, όπως φαίνονται και σε δημοσιεύματα εφημερίδων μήνες προ της εκλογής των, όπως επίσης το να ψηφίζει ο κάθε ιεράρχης με το γραφικό του χαρακτήρα, αφού υποστεί προηγουμένως το βάσανο των πιέσεων, πρέπει, επιτέλους, να τελειώσουν! Αλλιώς, θα συνεχίζουμε να εμπαίζουμε τον Θεό και τους ανθρώπους! Τελικά, δεν είναι υπερβολικό το λεχθέν ότι, δεν πρόκειται για εκλογές ιεραρχών, αλλά για διορισμό!».
Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, είναι ο νυν Αρχιεπίσκοπος, για τον οποίο θα μπορούσε να έχουν ειπωθεί τα παραπάνω. Όμως είναι δικά του λόγια, σε συνέντευξη του στις 26 Ιανουαρίου του 2003, στον τότε άσημο δημοσιογράφο και σήμερα διάσημο φιλάνθρωπο κ. Κώστα Δήμτσα.
Τώρα, δέκα παρά χρόνια μετά την εκλογή του, ο ίδιος ως πρόεδρος της προκαθημένης της Εκκλησίας της Ελλάδος Ιεράς Συνόδου, ακούει τα όσα είπε τότε, σαν καμπάνα που χτυπά για τον ίδιο.
Στην προσφώνηση του στην τακτική Σύνοδο της Ιεραρχίας στις 7 Οκτωβρίου 2014 είχε πει: «Περί τοῦ ζητήματος τῆς ἐπανεξετάσεως τοῦ τρόπου ἐκλογῆς τῶν Ἀρχιερέων, γιά τό πῶς πρέπει κάποιος νά ὁδηγεῖται στήν διαποίμανση μιᾶς Ἱερᾶς Μητροπόλεως, ἔχω τοποθετηθεῖ ἀρκετές φορές στό παρελθόν. Δέν ἀποτελεῖ ὅμως ἀποκλειστικά δική μου εὐθύνη νά προβῶ αὐτή τή στιγμή σέ ἀλλαγές οὔτε αἰσθάνομαι ἕτοιμος νά διατυπώσω προτάσεις. Ἀπαιτεῖται νά πηγάσει ἀπό ὅλους μας ἡ τάση γιά ἀναθεωρήσεις στό συγκεκριμένο θέμα. Φρονῶ ὅτι ἴσως χρειαστεῖ νά ἀφιερώσουμε μίαν ὁλόκληρη Ἱερά Σύνοδο τῆς Ἱεραρχίας πρός συζήτησιν».
Από τότε δεν βρέθηκε χρόνος για μια έκτακτη Ιεραρχία ή μια μέρα στην τακτική να συζητήσουν το θέμα. Μετάθεση ευθυνών ή επί το λαϊκότερο σφυρίζουμε αδιάφορα. Γιατί άραγε; είναι μεγάλο το κόστος;
Τα παραπάνω ανακαλέσαμε στην μνήμη, αφού πολύς λόγος γίνεται για την πολυπόθητη Μητρόπολη Σταγών και Μετεώρων. Μια μικρή επαρχία που πριν λίγο καιρό δεν υπήρχε καν στα χαρτιά, αλλά και ακόμα δεν έχει λύσει της διαφορές της με την μητέρα Μητρόπολη, αφού φέρουν και οι δυο το ίδιο όνομα.
Για αυτό λοιπόν το μικρό κομμάτι ελληνικών βράχων πολλοί μνηστήρες τριγυρίζουν στην αυλή της Πηνελόπης. Δημοσιεύματα, υπονοούμενα για ονόματα μνηστήρων, ταξίδια και συναντήσεις σε προσκήνιο και παρασκήνιο, αλλά και πολύς κόπος και δαπάνες για μια θέση στον ήλιο.
Άνθρωποι που κάποτε κατηγορούσαν συγκεκριμένα πρόσωπα, σήμερα έχουν αναλάβει εργολαβία την εκλογή τους. Πισώπλατα μαχαιρώματα, κατηγορίες και συκοφαντίες, έπαινοι και αγιοποιήσεις, δίνουν και παίρνουν. 11 υποψηφίους πρόβαλε εκκλησιαστική εφημερίδα, και πόσοι ακόμα ονειρεύονται την διαδοχή του καλού και αγαθού Σεραφείμ.
Δεν θα περίμενε κανείς τόσο πόλεμο, αλλά η Ιεραρχία έχει ανανεωθεί σε τέτοιο βαθμό, με το προσδόκιμο ζωής να είναι πολύ υψηλό, που για την ερχόμενη δεκαετία με την βία θα χρειαστούν 10 νέοι Μητροπολίτες.
Ετησίως εισέρχονται στον κατάλογο περίπου 30 νέοι υποψήφιοι. Μόνο αν ζητήσουμε από τον Οικουμενικό να άρει τον όρο περί βοηθών επισκόπων στις Νέες Χώρες και αρχίσουμε παραγωγή Τιτουλαρίων για όλη την Ελλάδα, θα ελαφρύνει λίγο ο συνωστισμός στην αίθουσα του Αθηναϊκού θρόνου, η οποία λειτουργεί ως χώρος αναμονής υποψηφίων.
Η εκλογή του νέου Σταγών μάλλον θα γίνει τον Οκτώβριο, αλλά ποτέ δεν είσαι σίγουρος για τον αιφνιδιασμό μιας έκτακτης Ιεραρχίας. Ότι και να γίνει η θέση είναι ιδιαίτερη και θέλει πολύ προσοχή στην επιλογή του προσώπου.
Η μοναστική πολιτεία των Μετεώρων δεν μπορεί να βρεθεί με ποιμενάρχη Δεσπότη. Πρέπει ο ποιμενάρχης της ή να είναι φιλομόναχος ή αδιάφορος για τον μοναχισμό. Σίγουρα θα πρέπει να είναι Επίσκοπος που δεν θα βλέπει τα μοναστήρια σαν νομισματοκοπεία ή ξενοδοχεία των φιλοξενουμένων του.
Είναι εύκολο να κάνει ο άγιος Αθηνών, όπως τον λένε στο Φανάρι, την επιλογή του και να την επιβάλει. Όμως η εκκλησία των Μετεώρων δεν μπορεί να ζήσει στο μετέωρο βήμα του πελαργού.
Ότι είναι να γίνει θα πρέπει να γίνει με σύνεση και ο εκλεκτός να μην είναι κάποιος που θα πάρει τα συμπλέγματα του, να τα κάνει στολές και μίτρες.
Ας μάθουν οι ευγενείς εκλέκτορες και ας το έχουν στο νου τους εμπρός στην κάλπη ότι, ο πολύς Λήμνου Διονύσιος μετετέθει το 1959 στην Μητρόπολη Τρίκκης για να προστατέψει και να αναδείξει τα ιερά Μετέωρα. Το πέτυχε, αφού τα ανακαίνισε και τα συντήρησε χωρίς ΕΣΠΑ και επιχορηγήσεις. Το πέτυχε, αφού από τουριστικά καταλύματα όπου είχαν μετατρέπει τα κατέστησε και πάλι τόπους λατρείας και δοξολογίας του Θεού.
Με την ελπίδα ότι θα βρεθεί στο μέλλον ο μηχανοδηγός, Πρόεδρος, όπου θα σύρει το τρένο, Ιεραρχία, έξω από το σκοτεινή σήραγγα και θα δώσει την δυνατότητα να βρεθεί δικαιότερος τρόπος εκλογής επισκόπων, γιατί όχι και της αποστολικοπαράδοτης κλήρωσης ας ευχηθούμε να επιλεγεί – εκλεγεί για τα Μετέωρα ο από Θεού εκλεκτός.
Συνοπτικός