Σε κλίμα κατάνυξης τελέσθηκε σήμερα Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2022 όρθρου βαθέως στο Ιερό Παρεκκλήσιο Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Επισκοπείο στη Λαμία, Αρχιερατική Θεία Λειτουργία υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών, τιμώντας την μνήμη του Αγίου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Ματθαίου και την επέτειο τριών ετών από την ενθρόνισή του στην Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος στις 16 Νοεμβρίου 2019.

          Το Ιερό Αναλόγιο πλαισίωσε χορός καλλιφώνων ιερέων και ιεροψαλτών, καθηγητών και μαθητών του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως «ΓΕΡΜΑΝΟΣ ο ΜΕΛΟΩΔΟΣ» υπό τον Διευθυντή Δρ. κ. Ανδρέα Ιωακείμ.

          Οι Ιερές Ακολουθίες μεταδόθηκαν απευθείας από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως (89,4 Fm) και από διαδικτύου.

          Ο Σεβασμιώτατος μάλιστα τόσο στην Αγία Πρόθεση όσο και στην Μεγάλη Είσοδο μνημόνευσε όλους τους Προκατόχους του Αρχιερείς, οι οποίοι αρχιεράτευσαν στην Μητρόπολη Φθιώτιδος, στην πάλαι ποτέ διαλάμψασα Μητρόπολη Νέων Πατρών και σε όλες τις διαλάμψασες ιστορικές Επισκοπές αυτής, από του Αγίου Αποστόλου Ηρωδίωνος, πρώτου Επισκόπου της τοπικής Εκκλησίας μέχρι και τον άμεσα προκάτοχό του μακαριστό Μητροπολίτη Φθιώτιδος κυρό Νικόλαο.

          Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Αρχιμ. π. Ηρωδίων Ρίζος, Διευθυντής του Γραφείου Συντονισμού Θείου Κηρύγματος και Αντιμετωπίσεως Αιρέσων της Ιεράς Μητροπόλεως και Διευθυντής του Εκκλησιαστικής Εστίας της Ιεράς Μητροπόλεως στη Νέα Μαγνησία, ο οποίος αναφέρθηκε «στην κλήση και την διακονία του Αγίου Αποστόλου και Ευαγγελιστή Ματθαίου, συνδέοντας τούτη την ιερή κλήση και την ημέρα της μνήμης του Αγίου Ευαγγελιστού με την κλήση, την Αρχιερατική διακονία και την ευλογημένη προ τριετίας ενθρονιστήρια ημέρα του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Συμεών στην Μητροπολιτική του Καθέδρα στην καρδιά της Ρούμελης, την πόλη της Λαμίας, αλλά και έκτοτε την ενθρόνιση του Επισκόπου μας στις καρδιές των Φθιωτών, του ποιμνίου της τοπικής Εκκλησίας», όπως χαρακτηριστικά σημείωσε.

          Ο κ. Συμεών με συγκίνηση χαρακτηριστικά ανέφερε:

          «Το μεγαλύτερο δώρο, που παρέχει ο Θεός στον άνθρωπο είναι η δυνατότητα να αγαπά και να λατρεύει ο άνθρωπος τον Θεό. Άλλωστε η ζωή μας, αν την αξιολογήσουμε με πιο ειλικρίνεια και τιμιότητα και αφήνοντας στην άκρη αυτά τα οποία λάμπουν, τα πρόσκαιρα και ψεύτικα, αυτά τα οποία μας προσφέρουν προσωρινή ηδονή και απόλαυση, θα δούμε ότι αυτό που θα κρατήσουμε είναι μονάχα ό,τι μας αγαπά και ό,τι αγαπάμε. Αυτό που θα κρατήσουμε ως αποσκευή στην αιωνιότητα είναι η αγάπη προς τον Θεό και η αγάπη προς τον άνθρωπο. Και αυτό καλείται να είναι το ερώτημα κάθε ημέρα της ζωής μας.

          Μπορεί να συμπληρώθηκαν τρία χρόνια από την ημέρα της ενθρονίσεως μου στην Φθιώτιδα, αλλά τον απολογισμό μου τον κάνω κάθε ημέρα και κάθε ημέρα είναι μία επέτειος και κάθε ημέρα είναι μία καινούργια αρχή και μία καινούργια ενθρόνιση. Κάθε ημέρα είναι μια δυνατότητα νέας αρχής και νέας διακονίας.

          Η ιστορία η αληθινή γράφεται μέσα στις καρδιές μας. Θέλω να εκφράσω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους συνεργάτες μου, στους ιερείς και σε όλο το ποίμνιο μας.

          Σε κάθε μου επίσκεψη και σε κάθε σπιθαμή γης στην Φθιώτιδα, κάθε ημέρα εισπράττω το χαμόγελο σας και την αποδοχή σας. Είναι συγχρόνως στάση ζωής να παραβλέπω όλα όσα προκαλούν δυσκολία και στεναχώρια. Κοιτάζουμε μόνο ψηλά, στον ουρανό και στην αιώνια πατρίδα. Ακόμα δεν ξεκινήσαμε. Σήμερα ξεκινάμε! 16 Νοεμβρίου 2022! Να έχετε χαρά, δύναμη και αισιοδοξία στην καρδιά σας»!

          Ακολούθως ο Σεβασμιώτατος προσέφερε εόρτιο πρωινό στην Αίθουσα του Θρόνου του Ιερού Επισκοπείου, δεχόμενος τις ευχές και την αγάπη όλων.

          Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, παρά το πολύ ορθρινό της ώρας, μεταξύ των συνεργατών του Σεβασμιωτάτου και των πιστών παραβρέθηκαν: ο Βουλευτής Φθιώτιδος κ. Γεώργιος Κοτρωνιάς,  ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Ευθύμιος Καραΐσκος, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φθιώτιδος κ. Ηλίας Σανίδας, ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Ηλίας Κυρμανίδης, ο Πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας  Στερεάς Ελλάδος  κ. Δημήτριος Δρακάκης, ο Διοικητής του Γενικού Νοσομοκείου Λαμίας κ. Ανδρέας Κολοκυθάς, ο Διευθυντής Β/θμιας Εκπαιδεύσεως Ν. Φθιώτιδος κ. Κωνσταντίνος Σπαλιώρας, καθώς και ο Σχολάρχης του Προτύπου Εκκλησιαστικού Σχολείου Λαμίας κ. Ιωάννης Ζαχαράκης, οι οποίοι με αφορμή την επέτειο του Σεβασμιωτάτου των τριών ετών από την ενθρόνισή του δήλωσαν στον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Μητροπόλεως:

          Ο Βουλευτής Φθιώτιδος κ. Γεώργιος Κοτρωνιάς δήλωσε:

          «Τρία χρόνια εμπνευσμένης ποιμαντορίας, τρία χρόνια αγάπης προς όλους μας. Είμαστε τυχεροί, που ο Θεός μας έστειλε τον Δεσπότη μας εδώ στη Φθιώτιδα και ποιμαίνει όλους μας, μας ενώνει με τα χαρίσματά του και κυρίως με την αγάπη του και με την δύναμη της ψυχής του. Του εύχομαι να είναι πολυετής και πολύκαρπη η ποιμαντορία του, να είναι γερός, να τον έχει ο Θεός καλά».

          Ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Ευθύμιος Καραΐσκος δήλωσε:

          «Είναι μια λαμπρή μέρα για όλο τον κόσμο, γιατί ο Μητροπολίτης της καρδιάς μας σήμερα έχει επέτειο, μια επέτειος που για μας είναι ανάμνηση γλυκιά, όμορφη. Είναι ο άνθρωπος, ο οποίος πήρε την ευλογία του Θεού να έρθει στην Φθιώτιδα και αποτελεί είναι ευτυχία για όλους εμάς. Άνθρωπος, ο οποίος άνοιξε την καρδιά του, ο Δεσπότης της καρδιάς μας από την πρώτη στιγμή, άνοιξε την καρδιά του, αγκάλιασε όλο τον κόσμο, τον αγαπήσαμε, έγινε μέλος της κοινωνίας μας, μας στηρίζει, στηρίζουμε ο ένας τον άλλον και έχει δώσει αυτό, το οποίο όλοι περιμέναμε. Έφερε την Εκκλησία μας κοντά στον σύγχρονο κόσμο και αυτό είναι μια κατάκτηση και το κατάφερε αυτό βήμα βήμα έχοντας όλο τον κόσμο δίπλα του κυρίως όμως τη νεολαία. Ο άνθρωπος, ο οποίος πλησίασε τον κάθε άνθρωπο και ένωσε όλους τους ανθρώπους για ένα κοινό σκοπό, το καλό του τόπου μας.

Πορευτήκαμε τρία χρόνια με δυσκολίες, είχαμε μια πανδημία, είχαμε μια κρίση, όμως φάνηκαν τα προτερήματα του Δεσπότη μας, του Μητροπολίτη μας, γιατί στις δυσκολίες κάποιος φαίνεται και ανδρώνεται οποιοσδήποτε έχει κάποιο θεσμικό ρόλο και ιδίως ένας πνευματικός ηγέτης ,ο οποίος είναι ηγέτης όλων μας. Εμείς ευχόμαστε καταρχήν να έχει υγεία, να έχει την ευλογία του Θεού, να ποιμαίνει όλους εμάς και εμείς να ακολουθούμε το δρόμο που ο ίδιος έχει χαράξει, το δρόμο της αγάπης, της ενότητας, του έργου, της προσπάθειας και του αποτελέσματος».

Ο Πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας  Στερεάς Ελλάδος    κ. Δήμητριος Δρακάκης δήλωσε:

          «Η σημερινή ημέρα είναι πολύ σημαντική για την Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος, καθώς συμπληρώνονται τρία έτη από την ενθρόνιση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. κ. Συμεών. Από καρδιάς εύχομαι ο Θεός να χαρίζει υγεία, πνευματική δύναμη, προκειμένου να διακονεί το ποίμνιο της Ιεράς Μητροπόλεως για πολλά πολλά έτη».

Ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας κ. Ανδρέας Κολοκυθάς δήλωσε:

«Τρία χρόνια μετά τη λαμπρή μέρα, που ήρθε ο Σεβασμιώτατος μας στη Φθιώτιδα τα έργα του, η αγάπη του και το πόσο κοντά βρίσκεται σε όλους εμάς, έχουν αφήσει πλέον το στίγμα τους. Θέλω να ευχηθώ χρόνια πολλά με την ίδια ζέση, με την ίδια αγάπη, ούτως ώστε όλοι μας να νιώθουμε πάντα έτσι κοντά στο έργο και στην αγάπη που απλόχερα μας δίνει».

Τέλος, ο Διευθυντής του Προτύπου Εκκλησιαστικού Σχολείου Λαμίας κ. Ιωάννης Ζαχαράκης δήλωσε:

«Ευχόμαστε από καρδιάς ο Σεβασμιώτατος να έχει χρόνια πολλά, να έχει χρόνια με υγεία και δύναμη, ώστε να συνεχίσει αυτό το σπουδαίο έργο, το οποίο ξεκίνησε πριν τρία ακριβώς χρόνια εδώ στην πόλη μας στη Μητρόπολή μας και φυσικά στο Εκκλησιαστικό μας σχολείο. Νιώθουμε ιδιαίτερα τυχεροί, ιδιαίτερα ευλογημένοι και γιατί; Γιατί ακριβώς η παρουσία του στην πόλη μας, η παρουσία του στη Μητρόπολη, η παρουσία του στην στα δρώμενα του σχολείου μας, άλλαξε το ρου της πορείας του και νιώθουμε πραγματικά ότι έχουμε ένα δυνατό στήριγμα, μια δυνατή παρουσία και το σχολείο μας μπορεί να συνεχίσει πλέον για πολλά πολλά ακόμη χρόνια με τη δική του καθοδήγηση, με τη δική του υποστήριξη, με τη δική του ενίσχυση ώστε να προσφέρει για πολλά ακόμη χρόνια στην πόλη μας, στην εκπαίδευση, στην Εκκλησία του Χριστού. Τον ευχαριστούμε από καρδιάς, τον ευχαριστούμε όλοι εμείς οι εκπαιδευτικοί, όλοι οι μαθητές και οι μαθήτριες του Εκκλησιαστικού σχολείου Λαμίας και του ευχόμαστε να του χαρίζει ο Θεός πολλά χρόνια με υγεία και δύναμη».

Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου

ΓΙΑ ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Γίνετε συνοδοιπόροι μας στην γνώση και την ενημέρωση. Στείλτε στο [email protected] άρθρα, φωτογραφίες, βίντεο ή κάτι που πιστεύετε ότι αξίζει να μοιραστείτε τόσο με εμάς όσο και με τους αναγνώστες μας.

Πρόσφατα Άρθρα

Η Κατερίνη γιόρτασε την Πολιούχο και Προστάτιδά της Αγία Αικατερίνη

Με ιεροπρέπεια και κατάνυξη ο φιλόχριστος λαός της Κατερίνης τίμησε την πολιούχο  και προστάτιδα της πόλεως Αγία Αικατερίνη. Το απόγευμα της Κυριακής 24 Νοεμβρίου, στον...

Η εορτή του Αγίου Στυλιανού στην Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος Σάικας

Επ’ ευκαιρία της ιεράς μνήμης του οσίου και θεοφόρου πατρός ημών Στυλιανού του Παφλαγόνος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεος, το Σάββατο...

Αποστολικά Μηνύματα: «Το μεγάλο Δώρο του Κυρίου μας»

Αποστολικά Μηνύματα «Το μεγάλο Δώρο του Κυρίου μας». Κυριακή ΚΓ΄ 24/11/2019 Του Πρωτοσυγκέλλου της Ι.Μ. Φωκίδος, Γέροντος Νεκταρίου Μουλατσιώτη Αδελφοί μου Στο σημερινό αποστολικό κείμενο έρχεται ο Απόστολος Παύλος...

Πόσοι νέοι τηρούν σήμερα τις εντολές του Θεού;

Το μήνυμα του πλουσίου νεανίσκου. Πόσοι νέοι τηρούν σήμερα τις εντολές του Θεού; Του Πρωτοσυγκέλλου της Ι.Μ. Φωκίδος, Γέροντος Νεκταρίου Μουλατσιώτη Αγαπητοί μου αδελφοί. Σήμερα ο Ευαγγελιστής Λουκάς...
video

Ταμασού Ησαΐας: «Τα εγγόνια των αγωνιστών θα συνεχίσουμε τον αγώνα για ελευθερία»

Τη μνήμη του αγωνιστή της ΕΟΚΑ Παντελή Κατελάρη τίμησαν το βράδυ της Παρασκευής, 25 Νοεμβρίου 2022, στον Σύνδεσμο Αγωνιστών – Παντελή Κατελάρη στο Επισκοπειό. Ανάμεσα στους...

Κοντά στους νέους ο Μητροπολίτης Λεμεσού

Συνεχίζοντας κανονικά το εκκλησιαστικό του έργο, ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος καθοδηγεί τη νεολαία μας μέσα στις τρικυμίες της ζωής. Μιλώντας σε ένα κατάμεστο από...

Η τιμή των γονέων – Κυριακή ΙΓ΄ Λουκά

Τοῦ Μητροπολίτου Ἐλευθερουπόλεως ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ «τίμα τὸν πατέρα σου καὶ τὴν μητέρα σου» (Λουκᾶ 18,20) Πολὺ παλαιὰ εἶναι ἡ ἐντολὴ αὐτὴ τοῦ Θεοῦ, ἀγαπητοί Ἀδελφοί, μὲ τὴν ὁποίαν...

Καθιέρωση νέων εικόνων από τον Μεσσηνίας Χρυσόστομο

Στο ιστορικό παρεκκλήσιο της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, της συνοικίας Φραγκοπήγαδο, το ανήκον στον Ενοριακό Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Καλαμάτας, μετέβη το Σάββατο 26 Νοεμβρίου...

Στην Αδελαΐδα ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας Μακάριος

Στην Αδελαΐδα έφτασε το πρωί της Παρασκευής, 25 Νοεμβρίου, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος, ο οποίος θα παραμείνει για έξι ημέρες στην Νότιο...

Εγκαίνια Ιερού Παρεκκλησίου της «Παναγίας Παμμακαρίστου»

Με τη πρέπουσα ευπρέπεια και συμφώνως προς την προβλεπόμενη εκκλησιαστική τάξη και το Τυπικόν της Αγίας μας Εκκλησίας τελέσθηκαν στις 25 και 26 Νοεμβρίου...

Χειροτονία Διακόνου στην Σαντορίνη

Με λαμπρότητα και σε κλίμα πνευματικής χαράς, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θήρας, Αμοργού & Νήσων κ. Αμφιλόχιος, συμπληρουμένου ενός έτους από την εγκατάστασή του στην Ιερά Μητρόπολη, ετέλεσε την πρώτη του χειροτονία,...

Ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας στην Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Κατούνας

Τον όμορφο και γραφικό συνοικισμό του Αγίου Νικολάου Κατούνας επισκέφθηκε σήμερα, Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2022 ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ....

Επίσκεψη στον Κήπο των Ηρώων και στον Μητροπολίτη Ναυπάκτου

Προσκυνηματική επίσκεψη στον Κήπο των Ηρώων στην Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου πραγματοποίησε σήμερα, Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου 2022 ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Αιτωλίας και...

Άγιος Νίκων ο Μετανοήτε: Ο Φλογερός Κήρυκας της Μετάνοιας

ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ Θεολόγου – Καθηγητού Ο ορθόδοξος μοναχισμός είναι συχνά συνδεδεμένος και με την ιεραποστολή της Εκκλησίας μας. Φλογεροί μοναχοί διέδωσαν τη σώζουσα χριστιανική...

Θυρανοίξια του εκ βάθρων ανακαινισθέντος ιστορικού Ναού της Αγίας Αικατερίνης στο Σουέζ

Την 25η Νοεμβρίου 2022, η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρος Β’ , συνοδευόμενος από τα Μέλη της Ιεράς Συνόδου...