Οι Τούρκοι, πέραν των γεωπολιτικών, έχουν βάλει στο στόχαστρο τώρα και τους Χριστιανούς που ζουν στη γειτονική χώρα τους οποίους χαρακτηρίζουν απειλή! Ανεξάρτητα από το πώς θα αξιοποιήσουν τα “στοιχεία” οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες στρέφονται κατά ορθοδόξων, προτεσταντών και καθολικών, προφανώς σε μία προσπάθεια να λειτουργήσουν ως “ασπίδα” στον μουσουλμανικό κόσμο, από τις δήθεν επιθέσεις που δέχεται από την Ευρώπη!

Οπως έχει αποκαλύψει η ιστοσελίδα sigmalive.com, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας (MGK) συνέταξε κρυφά σχέδια για να κατασκευάσει μία απειλή από τους χριστιανούς ιεραπόστολους, προκειμένου να δημιουργήσει φόβο στους μουσουλμάνους, όπως αποδεικνύουν άκρως απόρρητα έγγραφα που δημοσίευσε το Nordic Monitor.

Η μελέτη των άκρως απόρρητων εγγράφων, αποκαλύπτει πώς οι νομικές δραστηριότητες των Χριστιανικών ομάδων, όπως οι Καθολικοί, Ορθόδοξοι και Προτεστάντες στην Τουρκία, παρουσιάζονται ως απειλές εθνικής ασφάλειας για την ίδια τη βιωσιμότητα του τουρκικού κράτους. Από τα έγγραφα συνάγεται ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας της Τουρκίας παρουσιάζει την Ευρωπαϊκή Ενωση ως ένα χριστιανικό project και φαίνεται να έχει εκπονήσει σχέδια για την εξάλειψη των Χριστιανών στην Τουρκία.

Παρόλο που τα έγγραφα εντοπίζουν μόνο 54 χριστιανικούς ιεραπόστολους που δραστηριοποιούνται στην Τουρκία, 45 από τους οποίους είναι αλλοδαποί, το χαμηλό αυτό ποσοστό έρχεται σε έντονη αντίθεση με την εκτίμηση της απειλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, γεγονός που ενισχύει την άποψη ότι ο θεσμός αυτός, που αποτελείται από υπερ-εθνικιστές, σκόπιμα υπερβάλλει για την ενδεχόμενη απειλή. Η όλη υπόθεση οδηγήθηκε το 2013 στα δικαστήρια της χώρας.

Τα έγγραφα επιβεβαιώνουν ότι το τουρκικό κράτος παρουσίασε δεκάδες χριστιανικών ομάδων στην Τουρκία και στο εξωτερικό, πρότεινε αμφιλεγόμενα μέτρα για να σταματήσει το έργο τους και ανέθεσε σε όλες τις κυβερνητικές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένου του στρατού, της αστυνομίας και των υπηρεσιών πληροφοριών, να παρακολουθούν και να ματαιώνουν τα σχέδια αυτά.

Μεταξύ άλλων, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι χριστιανικές δραστηριότητες αποτελούν μακροπρόθεσμη απειλή για την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας και τόνισαν ότι η Τουρκία δεν μπορεί να παραμείνει αδρανής, ενώ παρόμοιες δραστηριότητες θέτουν σοβαρές προκλήσεις για τη χώρα.

Αναφέρει ότι η νέα νομοθεσία που προτάθηκε να συμμορφωθεί με το κεκτημένο της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο πλαίσιο των συνομιλιών ένταξης, θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα στην Τουρκία.

Ως εκ τούτου, πρότεινε μέτρα για την αποτροπή τέτοιων δραστηριοτήτων. Το έγγραφο των 12 σελίδων αποστέλλεται αργότερα στις αρμόδιες κυβερνητικές υπηρεσίες από τον Gen. Kılınç, μία άκρως εθνικιστική και ρατσιστική φιγούρα, όπως αναφέρει το Nordic Monitor.

Σύμφωνα με το Nordic Monitor, το πρώτο κεφάλαιο των εγγράφων αφορά στις χριστιανικές αίθουσες προσευχής, εκκλησίες και άλλους τόπους λατρείας. Στο πλαίσιο αυτό, το μέτρο αριθ. 1 πρότεινε μία σειρά νομικών και διοικητικών ενεργειών για να αποτρέψει τους χριστιανούς από το να ανοίγουν και να λειτουργούν τόπους λατρείας στην Τουρκία.

Ζήτησε αυστηρές διαδικασίες έγκρισης και χορήγησης αδειών και την προσθήκη νέων ρητρών στους μηχανισμούς καταχώρισης ζωνών και εγγραφής ιδιοκτησίας, ώστε οι χριστιανικοί τόποι λατρείας να ανοίγουν όσο το δυνατόν δυσκολότερα.

Το τουρκικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, πρότεινε επίσης παρόμοια μέτρα για σχολεία που διοικούν αλλοδαποί στην Τουρκία ή για σχολεία που σχεδιάζονταν να εγκατασταθούν στο μέλλον. Είπε ότι δεν επιτρέπονται αίθουσες προσευχής σε τέτοια σχολεία.

Δόθηκε επίσης εντολή τόσο στο τουρκικό Υπουργείο Παιδείας όσο και στη Διεύθυνση Θρησκευμάτων (Diyanet) να δημοσιεύσει υλικό και να αναπτύξει προγράμματα σπουδών που εξηγούν «τις κακές δραστηριότητες» των Χριστιανών στην Τουρκία. Το σχέδιο πρότεινε ακόμα την ονομασία και τον εκφοβισμό των ανθρώπων που συντονίζουν χριστιανικά προγράμματα στα τουρκικά ΜΜΕ. Ενα άλλο μέτρο καλύπτει τα κίνητρα των Τούρκων που έχουν αμφιβολίες για τη θρησκεία τους και ως εκ τούτου, είναι επιρρεπείς σε ιεραποστολική προπαγάνδα.

Ολη αυτή η εξέλιξη αποδεικνύει ότι οι μουσουλμανικές χώρες θέλουν να περιορίσουν τη δράση των Χριστιανών, ένα φαινόμενο που το συναντάμε σε πολλές χώρες της Ασίας και της Αφρικής. Βέβαια οι Τούρκοι δεν αναφέρονται στο Φανάρι ή τις άλλες Εκκλησίες που επισήμως δραστηριοποιούνται στην Τουρκία, αλλά κανείς δεν πρόκειται να αποκλείσει στο μέλλον αρνητικές αντιδράσεις.

Η μόνη απάντηση σε αυτή την εξέλιξη είναι η ενδυνάμωση του ρόλου του Πατριαρχείου σε όλη την ορθόδοξη Εκκλησία.

«Κιβωτός της Ορθοδοξίας»

Γίνετε συνοδοιπόροι μας στην γνώση και την ενημέρωση. Στείλτε στο info@poimin.gr άρθρα, φωτογραφίες, βίντεο ή κάτι που πιστεύετε ότι αξίζει να μοιραστείτε τόσο με εμάς όσο και με τους αναγνώστες μας.