Την αγάπη και το σεβασμό του εξέφρασε Κλήρος και λαός της Ιεράς Μητροπόλεως προς το πρόσωπο του Σεβασμ. Μητροπολίτου Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γερασίμου, επί τη Εορτή του Φύλακα και Αντιλήπτορος αυτού, Οσίου και θεοφόρου πατρός ημών Γερασίμου του εν Κεφαλληνία, ενώ οι συλλειτουργούντες και παριστάμενοι Αρχιερείς απηύθυναν στον εορτάζοντα Ποιμενάρχη ευχές για καλλίκαρπη αρχιερατική διακονία.

Κατά τις Πανηγυρικές Ακολουθίες που τελέσθηκαν στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Μεγάλης Παναγίας Νεαπόλεως το διήμερο 19-20 Οκτωβρίου εορτάσθηκε και ο Προστάτης του Σώματος της Ελληνικής Αστυνομίας, Άγιος Μεγαλομάρτυς Αρτέμιος, με τους εκπροσώπους από την Αστυνομική Διεύθυνση Λασιθίου και τα Σώματα Ασφαλείας να τιμούν δεόντως την μνήμη του.

Το εσπέρας της Τετάρτης 19 Οκτωβρίου ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός τελέσθηκε, χοροστατούντος του Σεβασμ. Μητροπολίτου κ. Γερασίμου.

Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης ανέφερε στο κήρυγμά του προς τους ευσεβείς χριστιανούς: «Ως ευώδες άνθος, αγαπητοί Πατέρες και αδελφοί, προβάλλει και φέτος στο μέσον του φθινοπώρου η Εορτή του Προστάτου μας Αγίου, του Οσίου και θεοφόρου πατρός ημών Γερασίμου του εν Κεφαλληνία, του νέου ασκητού.

Διαβάζοντας τον βίο του είδα ότι όπου κι αν πήγαινε ο Άγιος Γεράσιμος, εκείνο για το οποίο μεριμνούσε εν πρώτοις ήταν να λαξεύσει μία σπηλιά για να έχει χώρο προσευχής. Και η Ζάκυνθος και το Άγιον Όρος και τα Ιεροσόλυμα και η Κρήτη και η Κεφαλλονιά είναι κατάσπαρτες από τα σπήλαια του Αγίου Γερασίμου.

Αυτός ο άνθρωπος ο οποίος πραγματικά φυτεύθηκε και θάφτηκε ενόσω ήταν ζωντανός, άνθισε όπως ο σπόρος του Ευαγγελίου και ενώ ετάφη ζωντανός, μετά θάνατον παραμένει άφθορος. Έχουν περάσει περίπου τετρακόσια πενήντα χρόνια από την κοίμησή του το έτος 1579, κι όμως το λείψανό του παραμένει άφθαρτο –κι όχι μόνο το Λείψανό του αλλά και τα άμφια με τα οποία είναι περιβεβλημένος, τα άμφια με τα οποία οι Πατέρες και οι Μοναχές της Ιεράς Μονής της Παναγίας στα Ομαλά, της νέας Ιερουσαλήμ, τον έθαψαν.

Βρίσκεται εκεί για να μαρτυρεί την Ανάσταση του Κυρίου μας, βρίσκεται εκεί για να μεταδίδει την χάρη του Τριαδικού Θεού σε όλο τον κόσμο, βρίσκεται εκεί για να θεραπεύει κάθε άνθρωπο που προστρέχει σε αυτόν, όχι μονάχα σωματικές αλλά και ψυχικές ασθένειες».

Περαίνοντας την ομιλία του ευχήθηκε «ο Άγιος Γεράσιμος πάντοτε να είναι ο δικός μας θεραπευτής και να πρεσβεύει υπέρ της Ορθοδόξου Πίστεως από την Κεφαλλονιά όπου βρίσκεται και που, όπως λένε οι Πατέρες, αποτελεί ένα από τα τρία Κάστρα της Ορθοδοξίας που διαχωρίζει την Ανατολή από την Δύση, την Ορθοδοξία από τον παπισμό.

Να μας βοηθάει όλους μας γιατί χωρίς την ειρήνη του Χριστού στην ψυχή και την καρδιά μας, δεν μπορούμε να αναπαυθούμε ποτέ. Γι’ αυτό και η αγαπημένη του φράση και εκείνο το οποίο πάντοτε συμβούλευε τους μαθητές του και τις Μοναχές και που συνήθως οι αγιογράφοι απεικονίζουν στο ειλητάριο που κρατάει, είναι «Τεκνία, εἰρηνεύετε ἐν ἑαυτοῖς».

Συλλειτουργούντες στην Ακολουθία του Εσπερινού ήσαν μεταξύ άλλων ο Πανοσ. Αρχιμ. Νήφων Βασιλάκης, Αρχιγραμματεύς της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης, ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Επανωσήφη, Πανοσ. Αρχιμ. Βαρθολομαίος Βογιατζόγλου, ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Αρχιεπισκοπής Κρήτης π. Νικηφόρος Κουνάλης, ο π. Μιχαήλ Πίσσαρης, Εφημέριος του ΠΑ.Γ.Ν.Η.

Την κυριώνυμο ημέρα της Εορτής, Πέμπτη 20 Οκτωβρίου, τελέσθηκε Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο, προεξάρχοντος του Σεβασμ. Μητροπολίτου Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γερασίμου και συλλειτουργούντων των Σεβασμ. αγίων Αρχιερέων Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κυρίλλου και Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Προδρόμου. Εκ του Ιερού Βήματος παρέστησαν συμπροσευχόμενοι οι Σεβασμ. Μητροπολίτες Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέας και Νέας Ζηλανδίας κ. Μύρων αλλά και ο Θεοφιλ. Εψηφισμένος Επίσκοπος Κνωσού κ. Μεθόδιος Βερνιδάκης.

Τον Θείο Λόγο προς το ευσεβές εκκλησίασμα κήρυξε ο Πρωτοσύγκελλος της καθ’ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως, Πανοσ. Αρχιμ. Τίτος Ταμπακάκης, ο οποίος ομίλησε για την οσιακή βιωτή, τις αρετές και τα χαρίσματα του Οσίου Γερασίμου του εν Κεφαλληνία.

Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Τιμούμε σήμερα «των μοναζόντων το καύχημα και εδραίωμα, των ασκητών τον τύπον τον άριστον». Ο Όσιος Γεράσιμος μιμήθηκε στη ζωή του τους τρόπους Μωσέως του θεόπτου και Ηλιού του ζωηλωτού, «ζών εκτός κόσμου και σαρκός», υπέρ τα ορώμενα, τηρήσας το κατ’ εικόνα αυτού αδιαλώβητον, γι’ αυτό και ο Χριστός τον εδόξασε υπερβαλλόντως, αφού το σεβάσμιο σκήνος του ευρίσκεται «θαυματόβρυτον και φθοράς ανώτερον» στο νησί της Κεφαλλονιάς.

Η χαρά της τιμής του Οσίου Πατρός ημών Γερασίμου πολλαπλασιάζεται σήμερα, διότι εορτάζει ο Επίσκοπος του τόπου μας, ο Σεβασμ. Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος.

Γνωρίζουμε άπαντες ότι ο σταυρός του Επισκοπικού αξιώματος είναι βαρύς και οι προκλήσεις που δέχεται καθημερινά η Εκκλησία αμέτρητες και καινοφανείς, γι’ αυτό και ο ρόλος του Πατρός και Ποιμενάρχου καθίσταται ολοένα και πιο σημαντικός στη ζωή της Εκκλησίας. Ενωμένοι γύρω από τον Επίσκοπο Κλήρος και λαός νιώθουν ασφαλείς να διαπλεύσουν το πέλαγος της ζωής προς το ασφαλές λιμάνι της Βασιλείας των Ουρανών».

Κατακλείοντας την ομιλία του ο π. Τίτος μετέφερε στον εορτάζοντα Ποιμενάρχη τα σέβη και τις ολόθερμες ευχές ολοκλήρου του Σώματος της τοπικής Εκκλησίας, λέγοντας: «Σας ευχαριστούμε πολύ Σεβασμιώτατε για την πατρική σας αγάπη την οποία επιδεικνύετε σε όλους μας. Ευχόμαστε από τα βάθη της καρδιάς μας άπαντες, ο Ιερός Κλήρος, οι Μοναστικές Αδελφότητες και ο ευσεβής λαός της Ιεράς Μητροπόλεως Πέτρας και Χερρονήσου, να έχετε πλούσιες τις ευλογίες του ομωνύμου Σας Αγίου στη ζωή και την αρχιερατική Σας διακονία. Ο Θεός διά πρεσβειών του Οσίου Γερασίμου να Σας χαρίζει έτη πολλά, καλλίκαρπα και ευλογημένα επ’ αγαθώ της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας και της Μεγαλονήσου Κρήτης».

Τον λόγο έλαβε ο Σεβασμ. Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέας, ο οποίος απηύθυνε αδελφικές ευχές στον εορτάζοντα Ποιμενάρχη κ. Γεράσιμο για την Ονομαστική του Εορτή, συγχαίροντάς τον παράλληλα για το θεάρεστο ποιμαντικό έργο που επιτελεί.

Προ της απολύσεως, τελέσθηκε Δοξολογία επί τη Εορτή του Αγίου ενδόξου μεγαλομάρτυρος Αρτεμίου, Προστάτου του Σώματος της Ελληνικής Αστυνομίας, ενώ εκπρόσωπος του Σώματος ανέγνωσε την Ημερήσια Διαταγή του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστρατήγου Κωνσταντίνου Σκούμα για τον εορτασμό της «Ημέρας της Αστυνομίας».

Στο μήνυμά του ο κ. Σκούμας τονίζει μεταξύ άλλων: «Η 20ή Οκτωβρίου είναι μια ημέρα γιορτής, κατά την οποία τιμούμε τις γυναίκες και τους άντρες αστυνομικούς, ειδικούς φρουρούς, συνοριακούς φύλακες και πολιτικούς υπαλλήλους της Ελληνικής Αστυνομίας για τον ζήλο και την αυταπάρνηση που επιδεικνύουν καθημερινά κατά την άσκηση των καθηκόντων τους

Η σημερινή Ημέρα είναι μια ευκαιρία να εκπέμψουμε ένα μήνυμα προς την κοινωνία: η Ελληνική Αστυνομία, με επιχειρησιακή ετοιμότητα και με ορθό σχεδιασμό είναι παρούσα σε όλες τις προκλήσεις της νέας εποχής, πιο οργανωμένη και πιο αποτελεσματική από ποτέ. Οι αστυνομικοί μας καθημερινά υπερβάλουν εαυτόν και ξεπερνούν με το αίσθημα της ευθύνης και του καθήκοντος και με τη θέληση της προσφοράς προς την κοινωνία κάθε έννοια φόβου ή κούρασης, θέτοντας συχνά τη ζωή τους σε κίνδυνο.

Ειδικά αυτή την Ημέρα δεν ξεχνάμε τους αστυνομικούς που με αυταπάρνηση και υψηλό αίσθημα καθήκοντος έπεσαν εν ώρα υπηρεσίας και θυσίασαν τη ζωή τους, μετουσιώνοντας σε πράξη τον όρκο για πίστη στην πατρίδα και στα ιδανικά της δημοκρατίας. Δεν ξεχνάμε όμως και τους απόστρατους αστυνομικούς που άφησαν σπουδαίο έργο ως παρακαταθήκη και έβαλαν το δικό τους λιθαράκι πάνω στο οποίο στηρίζεται κάθε μελλοντική εξέλιξη και αναβάθμιση της Αστυνομίας. Χρόνια πολλά!».

Μετά το πέρας των Ακολουθιών ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης κ. Γεράσιμος δέχθηκε θερμές ευχές για την Ονομαστική του Εορτή από τον Ιερό Κλήρο και τις Μοναστικές Αδελφότητες, από τον Δήμαρχο κο Αντώνιο Ζερβό και τους Αντιδημάρχους Δήμου Αγίου Νικολάου, από τους εκπροσώπους των στρατιωτικών και πολιτικών αρχών και φορέων, αλλά και παντοίου του πληρώματος της τοπικής Εκκλησίας.

Γίνετε συνοδοιπόροι μας στην γνώση και την ενημέρωση. Στείλτε στο [email protected] άρθρα, φωτογραφίες, βίντεο ή κάτι που πιστεύετε ότι αξίζει να μοιραστείτε τόσο με εμάς όσο και με τους αναγνώστες μας.

Πρόσφατα Άρθρα

Η Κατερίνη γιόρτασε την Πολιούχο και Προστάτιδά της Αγία Αικατερίνη

Με ιεροπρέπεια και κατάνυξη ο φιλόχριστος λαός της Κατερίνης τίμησε την πολιούχο  και προστάτιδα της πόλεως Αγία Αικατερίνη. Το απόγευμα της Κυριακής 24 Νοεμβρίου, στον...

Η εορτή του Αγίου Στυλιανού στην Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος Σάικας

Επ’ ευκαιρία της ιεράς μνήμης του οσίου και θεοφόρου πατρός ημών Στυλιανού του Παφλαγόνος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεος, το Σάββατο...

Αποστολικά Μηνύματα: «Το μεγάλο Δώρο του Κυρίου μας»

Αποστολικά Μηνύματα «Το μεγάλο Δώρο του Κυρίου μας». Κυριακή ΚΓ΄ 24/11/2019 Του Πρωτοσυγκέλλου της Ι.Μ. Φωκίδος, Γέροντος Νεκταρίου Μουλατσιώτη Αδελφοί μου Στο σημερινό αποστολικό κείμενο έρχεται ο Απόστολος Παύλος...

Πόσοι νέοι τηρούν σήμερα τις εντολές του Θεού;

Το μήνυμα του πλουσίου νεανίσκου. Πόσοι νέοι τηρούν σήμερα τις εντολές του Θεού; Του Πρωτοσυγκέλλου της Ι.Μ. Φωκίδος, Γέροντος Νεκταρίου Μουλατσιώτη Αγαπητοί μου αδελφοί. Σήμερα ο Ευαγγελιστής Λουκάς...
video

Ταμασού Ησαΐας: «Τα εγγόνια των αγωνιστών θα συνεχίσουμε τον αγώνα για ελευθερία»

Τη μνήμη του αγωνιστή της ΕΟΚΑ Παντελή Κατελάρη τίμησαν το βράδυ της Παρασκευής, 25 Νοεμβρίου 2022, στον Σύνδεσμο Αγωνιστών – Παντελή Κατελάρη στο Επισκοπειό. Ανάμεσα στους...

Κοντά στους νέους ο Μητροπολίτης Λεμεσού

Συνεχίζοντας κανονικά το εκκλησιαστικό του έργο, ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος καθοδηγεί τη νεολαία μας μέσα στις τρικυμίες της ζωής. Μιλώντας σε ένα κατάμεστο από...

Η τιμή των γονέων – Κυριακή ΙΓ΄ Λουκά

Τοῦ Μητροπολίτου Ἐλευθερουπόλεως ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ «τίμα τὸν πατέρα σου καὶ τὴν μητέρα σου» (Λουκᾶ 18,20) Πολὺ παλαιὰ εἶναι ἡ ἐντολὴ αὐτὴ τοῦ Θεοῦ, ἀγαπητοί Ἀδελφοί, μὲ τὴν ὁποίαν...

Καθιέρωση νέων εικόνων από τον Μεσσηνίας Χρυσόστομο

Στο ιστορικό παρεκκλήσιο της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, της συνοικίας Φραγκοπήγαδο, το ανήκον στον Ενοριακό Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Καλαμάτας, μετέβη το Σάββατο 26 Νοεμβρίου...

Στην Αδελαΐδα ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας Μακάριος

Στην Αδελαΐδα έφτασε το πρωί της Παρασκευής, 25 Νοεμβρίου, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος, ο οποίος θα παραμείνει για έξι ημέρες στην Νότιο...

Εγκαίνια Ιερού Παρεκκλησίου της «Παναγίας Παμμακαρίστου»

Με τη πρέπουσα ευπρέπεια και συμφώνως προς την προβλεπόμενη εκκλησιαστική τάξη και το Τυπικόν της Αγίας μας Εκκλησίας τελέσθηκαν στις 25 και 26 Νοεμβρίου...

Χειροτονία Διακόνου στην Σαντορίνη

Με λαμπρότητα και σε κλίμα πνευματικής χαράς, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θήρας, Αμοργού & Νήσων κ. Αμφιλόχιος, συμπληρουμένου ενός έτους από την εγκατάστασή του στην Ιερά Μητρόπολη, ετέλεσε την πρώτη του χειροτονία,...

Ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας στην Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Κατούνας

Τον όμορφο και γραφικό συνοικισμό του Αγίου Νικολάου Κατούνας επισκέφθηκε σήμερα, Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2022 ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ....

Επίσκεψη στον Κήπο των Ηρώων και στον Μητροπολίτη Ναυπάκτου

Προσκυνηματική επίσκεψη στον Κήπο των Ηρώων στην Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου πραγματοποίησε σήμερα, Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου 2022 ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Αιτωλίας και...

Άγιος Νίκων ο Μετανοήτε: Ο Φλογερός Κήρυκας της Μετάνοιας

ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ Θεολόγου – Καθηγητού Ο ορθόδοξος μοναχισμός είναι συχνά συνδεδεμένος και με την ιεραποστολή της Εκκλησίας μας. Φλογεροί μοναχοί διέδωσαν τη σώζουσα χριστιανική...

Θυρανοίξια του εκ βάθρων ανακαινισθέντος ιστορικού Ναού της Αγίας Αικατερίνης στο Σουέζ

Την 25η Νοεμβρίου 2022, η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρος Β’ , συνοδευόμενος από τα Μέλη της Ιεράς Συνόδου...