Πανηγύρισε ο μοναδικός στην Ελλάδα Ναός του Προφήτη Μωϋσέως του Θεόπτου στο Ευρωσιναϊτικό Κέντρο Μελετών Όρους Σινά στην Τραγάνα Λοκρίδος, το οποίο βρίσκεται στην κανονική εκκλησιαστική δικαιοδοσία της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος.
 
Το Ευρωσιναϊτικό Κέντρο Μελετών του Όρους Σινά, αποτελεί ένα μεγαλόπνοο όραμα ζωής του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Σινά, Φαράν και Ραϊθώ κ. Δαμιανού, ο οποίος είχε την ευγενή καλοσύνη και την αρχοντική αγάπη να προσκαλέσει στις πανηγυρικές εκδηλώσεις, στις 3 και 4 Σεπτεμβρίου, τον κυριάρχη ποιμενάρχη, Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ. Συμεών.
 
Ο Αρχιεπίσκοπος Σινά κ. Δαμιανός, ο οποίος έλκει την καταγωγή του από την Πρωτεύουσα των Λοκρών Αταλάντη, προ της απολύσεως του Εσπερινού με εμφανή τη συγκίνηση, προσεφώνησε τον Σεβασμιώτατο κ. Συμεών, τον ευχαρίστησε για την αποδοχή της προσκλήσεως και την αγιαστική και τιμητική παρουσία του στην Ιερά Πανήγυρη.
 
Ακολούθως ο κ. Συμεών απευθυνόμενος στον σεβάσμιο Γέροντα Αρχιεπίσκοπο κ. Δαμιανό, εξέφρασε τον σεβασμό, την αγάπη και την τιμή προς το πρόσωπο του και αναφερόμενος στο Ευρωσιναϊτικό Κέντρο Μελετών του όρους Σινά, στην Τραγάνα, το οποίο και αποτελεί ένα πολυσχιδές, επίπονο και κοπιώδες έργο του κ. Δαμιανού χαρακτηριστικά σημείωσε:
 
«Θεωρώ μεγάλη ευλογία, αδελφοί μου, το γεγονός ότι ο Σεβασμιώτατος Γέροντάς μας κ. Δαμιανός θέλησε σε αυτόν εδώ το χώρο, στον χώρο της γενέτειράς του, στον χώρο της ρίζας του, να μεταφέρει έναν πολιτισμό τουλάχιστον 3.500 ετών.
 
Το Ευρωσιναϊτικό Κέντρο του Όρους Σινά είναι μία νησίδα, μία γέφυρα πολιτισμού που ενώνει την Ανατολή με την Δύση, τον Βορρά με τον Νότο. Μεταφέρει την λεπτή αύρα του Θεοβαδίστου Όρους Σινά σε ένα κόσμο που ζει μέσα στην βαρβαρότητα, μέσα στην ένταση, μέσα στον θόρυβο και στην δυσκολία αυτού του κόσμου και ιδιαίτερα σε μία κοινωνία που μετά την κορωνοϊκή εποχή, θα έχει ανάγκη περισσότερο από ποτέ, να βρει την πολιτισμική της ταυτότητα.
 
Ο Σεβασμιώτατος Γέροντας και η περί αυτόν Ιερά Σιναϊτική Αδελφότητα προτίμησε αυτό το Κέντρο, αυτό το όραμα, να το εμφυτεύσει στην γενέτειρά του, στην Πατρίδα του, την Ελλάδα και σε αυτή την ευλογημένη γη της Φθίας και μάλιστα στα ιστορικά χώματα της πάλαι ποτέ Επισκοπής Ταλαντίου και Λοκρίδος, η οποία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της κανονικής δικαιοδοσίας της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος.
 
Η ύπαρξη του Ευρωσιναϊτικού Κέντρου μπορεί να αποτελέσει μία παντοδύναμη πρεσβεία της Ελλάδος σε όλο τον κόσμο.
 
Αισθανόμαστε περήφανοι, που ο τόπος μας ανέδειξε μία τέτοια υψηλή προσωπικότητα, τον Αρχιεπίσκοπο Δαμιανό σε μία τέτοια ευθυνοφόρο και σπουδαία θέση.
 
Το Σινά δεν είναι απλώς ένα Μοναστήρι και απλώς ένας ιστορικός τόπος. Το Σινά είναι πνευματικός και πολιτισμικός ομφαλός της γης».
 
Ανήμερα της Εορτής, Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου, ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών χοροστάτησε στον Όρθρο και ακολούθως ετέλεσε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, η οποία μετεδόθη απευθείας από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως.
 
Ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών, τη παρακλήσει του Σεβασμιωτάτου κ. Δαμιανού, προεχείρισε Αναγνώστη τον κ. Δημήτριο Λεβέντη, έγγαμο, ο οποίος διακονεί στο πλευρό του Αρχιεπισκόπου κ. Δαμιανού και τυγχάνει υποψήφιος Κληρικός, ο οποίος θα διακονεί, με τις ευλογίες του κ. Συμεών, στο Ευρωσιναϊτικό Κέντρο στην Τραγάνα.
 
Προ της απολύσεως ο κ. Συμεών, απευθυνόμενος στον κ. Δαμιανό, στους παρισταμένους Άρχοντες και τους πιστούς ομίλησε περί της έννοιας της Θεοπτίας στην Παλαιά και στην Καινή Διαθήκη και την ερμηνευτική προσέγγιση αυτής από τον Άγιο Γρηγόριο Νύσσης και τον Άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά. Μεταξύ των άλλων ο κ. Συμεών, κατακλείοντας τον λόγο του, τόνισε εμφαντικά:
 
«Η Θεογνωσία του Προφήτου Μωϋσή, ήταν μία δυναμική κατάσταση, δεν είχε έναν μαγικό χαρακτήρα, ούτε έναν στατικό χαρακτήρα, δεν δόθηκε άπαξ σαν μία αμοιβή ή σαν μία προκαταβολή από αυτά που θα περίμενε ο Θεός από τον Μωυσή, αλλά ήταν μία πορεία η οποία ξεκίνησε από την Θεογνωσία «εν φωτί», προχώρησε στην Θεογνωσία «εν γνόφω»και έφθασε «εν σκηνή αχειροποιήτω» και ο ίδιος ο Μωϋσής δημιούργησε την χειροποιητή σκηνή, που είναι ο ίδιος ο Χριστός.
 
Δεν μπορεί να υπάρξει η Θέα και η μέθεξις των ακτίστων Ενεργειών του Θεού χωρίς το Μυστήριο του Σταυρού. Ο Προφήτης Μωϋσής με το ραβδί που του έδωσε ο Θεός, προτύπωση του Σταυρού, βάδισε την οδό της Θεοπτίας και της Θεογνωσίας ακολουθώντας το πολίτευμα του Σταυρού, μέσα από εξορίες, από δοκιμασίες, μεγάλες δυσκολίες και κυρίως προδοσίες.
 
Η μέθεξη του Θεού δεν είναι μία νοητική κατάκτηση, δεν είναι μια φιλοσοφική κατάσταση, όπως πίστεψε η Δύση.
 
Και στη δική μας ζωή, έχουμε ανάγκη να ακολουθήσουμε τον δικό μας Μωϋσή, το δικό μας πνευματικό πατέρα, τον δικό μας άνθρωπο, που θα μας πάρει από το χέρι, θα κρατήσει το ραβδί του στο χέρι και θα μας οδηγήσει στην αλήθεια του Θεού. Μωϋσής για εμάς είναι η Εκκλησία».
 
Απευθυνόμενος τέλος ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών στον Γέροντα Σεβασμιώτατο κ. Δαμιανό ανέφερε:
 
« Σεβασμιώτατε, Άγιε Γέροντα, είστε καμάρι της περιοχής Ταλαντίου, καύχημα της Λοκρίδος, τιμή και δόξα για την Εκκλησία της Φθιώτιδος. Εύχομαι ο Θεός να σας χαρίζει υγεία και έτη πολλά. Ο Προφήτης Μωϋσής να σας χαρίζει το ραβδί του και η Αγία Αικατερίνη την σοφία της, έτι περισσότερο από ό,τι την έχετε, για να μας δείχνετε τον δρόμο των ονείρων και των οραμάτων σας.
 
Είμαστε ευγνώμονες, Σεβασμιώτατε, που κρατάτε στο Σινά τις Θερμοπύλες του Πολιτισμού του Ελληνισμού και της Ρωμιοσύνης».
 
Ακολούθως και πάλι ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Σινά κ. Δαμιανός ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο κ. Συμεών και χαρακτηριστικά σημείωσε:
 
«Σεβασμιώτατε, σας ευχαριστώ για όλα όσα εποιήσατε αυτή την θαυμασία ημέρα και για όλους εμάς εδώ αλλά και για το Σινά.
 
Η σύνδεση πλέον μεταξύ της Ιεράς Μονής Σινά, του Θεοβαδίστου Όρους Σινά και της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος είναι ένα όραμα που θα το απολαύσετε εσείς. Διότι ο Προφήτης Μωϋσής θα το ευλογεί και είναι αυτός που μας δίδει την έννοια του άλλου Πολιτιστικού παράγοντος, διότι ο Προφήτης Μωϋσής ένωσε τα έθνη, υπήρξε παγκόσμια προσωπικότητα.
 
Μέσα στην Εκκλησία εκφράζεται η πολιτιστική έκφραση της Ορθοδοξίας, που πνευματικά ξεκινάει από την νηπτική Θεολογία και πολιτισμικά φθάνει στον χώρο των εντολών, στις μεγάλες αλήθειες, οι οποίες είναι παγκόσμιες, αγάπη προς τον Θεό, αγάπη προς τον πλησίον, ειρήνη, ελευθερία, δημοκρατία και όποιας μορφής πράξη, η οποία επιτελείται αγαθοεργώς.
 
Σε αυτό το υπόβαθρο της Ορθοδοξίας κινείται το όραμά μας και το έργο μας».
 
Μετά το πέρας της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Σινά κ. Δαμιανός ξενάγησε τον Σεβασμιώτατο κ. Συμεών στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος, ενώ στη συνέχεια επισκέφτηκαν μαζί την πόλη της Αταλάντης, όπου είχαν μία ουσιαστική συναναστροφή με τους κατοίκους και τους καταστηματάρχες της περιοχής.
 
Στις Ιερές Ακολουθίες παρέστησαν: οι Βουλευτές του Νομού Φθιώτιδος κ.κ. Γεώργιος Κοτρωνιάς, Θέμης Χειμάρας και Γιάννης Σαρακιώτης, ο Δήμαρχος Λοκρών κ. Αθανάσιος Ζεκεντές, ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος κ. Ηλίας Κυρμανίδης, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λοκρών κ. Μαρία Γιαννόπουλου, ο Πρόεδρος της Τραγάνας, καθώς και εκπρόσωποι άλλων φορέων της περιοχής της Λοκρίδος.
 

Γίνετε συνοδοιπόροι μας στην γνώση και την ενημέρωση. Στείλτε στο info@poimin.gr άρθρα, φωτογραφίες, βίντεο ή κάτι που πιστεύετε ότι αξίζει να μοιραστείτε τόσο με εμάς όσο και με τους αναγνώστες μας.

Πρόσφατα Άρθρα

Η Ιερωσύνη και ο Κονάνος

Αρχιμ. Κυρίλλου Κωστοπούλου, Ιεροκήρυκος Ι. Μ. Πατρών-Δρος Θεολογίας Όλοι οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί οφείλουμε να γνωρίζουμε ότι η Ιερωσύνη είναι ένα από τα ιερά Μυστήρια της...

Κρήτη: Εννέα μήνες φυλάκισης στον ιερέα που έκανε κήρυγμα για την μάσκα

Εννέα μήνες φυλάκισης για διέγερση σε ανυπακοή και διέγερση σε διάπραξη εγκλημάτων, επέβαλε σήμερα στον ιερέα το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ρεθύμνου. Υπενθυμίζεται ότι ο ιερέας έκανε κήρυγμα...

Και πάλιν περί του κορωνοϊού

Θά ἀρχίσω τά ἐκκλησιολογικά κηρύγματα, πού σᾶς ὑποσχέθηκα, ἀγαπητοί μου χριστιανοί τῆς Μητροπόλεώς μας, ἀλλά θεωρῶ ἀνάγκη νά σᾶς γράψω ὀλίγα πάλιν περί τοῦ...

Ο τ. Πρωτοσύγκελλος της Ι.Μ. Φθιώτιδος νέος Έξαρχος του Παναγίου Τάφου στην Αθήνα

Συγχαρητήρια Επιστολή στον νέο Έξαρχο του Παναγίου Τάφου στην Ελλάδα, Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη κ. Ραφαήλ Γρίβα, τ. Ιεροκήρυκα και Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος και τ. Καθηγούμενο...

«Εν ειρήνη προέλθωμεν», προέτρεψε τους νέους ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας

Το πρωί της Παρασκευής, 18 Σεπτεμβρίου, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος μετέβη στην Ενορία των Αγίων Πάντων, στο Belmore του Σύδνεϋ, και τέλεσε...

Ο Μητροπολίτη Γαλλίας επισκέφθηκε τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης

Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης  κ.  Παναγιώτης  Πικραμμένος  συναντήθηκε σήμερα με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Γαλλίας κ.κ. Εμμανουήλ, ο οποίος συνοδευόταν από τον κ. Faisal bin...

Ιερά Μονή Παναγίας της Ροβέλιστας

Κατά την προφορική παράδοση, η Μονή της Ροβέλιστας ανάγει την αρχή της στον 10ο αιώνα, η δε εικόνα της Παναγίας, γνωστής και ως Μοσχοβίτισσας,...

Τί εννοούμε όταν λέμε «μνημόνευση ονομάτων στην Θ. Λατρεία» και ποιοι μνημονεύονται;

Πριν από όλα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τι σημαίνει μνημόνευση ονομάτων στην θεία Λατρεία. Τα ονόματα, λοιπόν, ζώντων και τεθνεώτων, μνημονεύονται στην προσκομιδή, κατά την ακολουθία...

Κατηγορείται γιατί σταμάτησε τους Τούρκους στον Έβρο!!!…Τι άλλο θα ακούσουμε;

Μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA», ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων Παναγιώτης Χαρέλας τονίζει ότι για το περιστατικό με τον κτηνοτρόφο «η...

Αγιασμός στην Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Μητροπόλεως Δημητριάδος

Με ελπίδα και αισιοδοξία, ξεκίνησε η νέα χρονιά στην Σχολή Βυζ. Μουσικής της Τοπικής μας Εκκλησίας. Χθες, τελέστηκε ο ανεπίσημος Αγιασμός από τον Πρωτοσύγκελλο...

Εορτάστηκε η μνήμη της Αγίας Σοφίας και των τριών θυγατέρων αυτής στην Ι.Μ. Βεροίας

Το διήμερο 16 και 17 Σεπτεμβρίου εορτάστηκε στην Ιερά Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας η εορτή της Αγίας Σοφίας και των τριών θυγατέρων της Πίστεως, Ελπίδος και Αγάπης. Την παραμονή της εορτής το...

Zάεφ: «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε μάχες για εμάς» – η εξαπάτηση του Ελληνικού λαού από τους «Μακεδονομάχους»!

«Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ήδη την ευκαιρία να δείξει τη στάση του απέναντι στη Βόρεια Μακεδονία. Έδωσε μάχες για εμάς, μάχες για το...

Ερωτήματα σχετικά με την ικανοποίηση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου

Παναγιώτη Τσαγκάρη, Καθηγητή Θεολόγου – Υπ. Δρ. Θεολογίας Συχνά στο δημόσιο βίο κατατίθεται η πρόταση - αίτημα οι θέσεις – απόψεις που κατατίθενται στο δημόσιο...

Ἡ Ἐξόδιος Ἀκολουθία τῆς Ἡγουμένης τῆς Ἱερᾶς Μονῆς Καλτεζῶν Μαντινείας

Τήν Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2020, τό ἀπόγευμα, τελέστηκε ἡ Ἐξόδιος Ἀκολουθία τῆς Μοναχῆς Βερονίκης, Καθηγουμένης τῆς Ἱερᾶς Μονῆς Ἁγίου Νικολάου Καλτεζῶν Μαντινείας.   Ἡ κατά κόσμον...

Η εορτή της Αγίας Σοφίας στην Μητρόπολη Φθιώτιδος

Με λαμπρότητα εορτάσθηκε το διήμερο 16 & 17 Σεπτεμβρίου στην πόλη της Λαμίας και στο Λιανοκλάδι η μνήμη της Αγίας Σοφίας και των τριών...