Με κάθε μεγαλοπρέπεια και τις προβλεπόμενες τιμές η πόλη του Αγρινίου υποδέχθηκε, το απόγευμα της Τετάρτης 22 Νοεμβρίου 2017, την χαριτόβρυτη και θαυματουργό Τιμία Ζώνη της Υπεραγίας Θεοτόκου, η οποία φυλάσσεται στην Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου του Αγίου Όρους.

Το ιερό κειμήλιο μετέφερε ο πανοσιολογιώτατος Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Γέροντας Εφραίμ και υποδέχθηκε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης, Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς, επικεφαλής του ιερού κλήρου και του ευσεβούς λαού, παρουσία του Δημάρχου της πόλεως, των πολιτειακών και στρατιωτικών αρχών της περιοχής και πλήθους πιστών.

Η υποδοχή έγινε στην κεντρική πλατεία Δημοκρατίας, όπου το άγημα των στρατιωτών του 2/39 Συντάγματος Ευζώνων απέδωσε τις προβλεπόμενες τιμές, και στη συνέχεια η Αγία Ζώνη της Παναγίας μεταφέρθηκε με λιτανευτική πομπή στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγρινίου, Παναγίας – Ζωοδόχου Πηγής.

Στον Ιερό Ναό, τελέσθηκε Δοξολογία και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Κοσμάς προσεφώνησε τον Γέροντα Εφραίμ και την Βατοπαιδινή Αδελφότητα, εκφράζοντας για μια ακόμη φορά τις ευχαριστίες του πληρώματος της τοπικής Εκκλησίας για την μεγάλη αυτή ευλογία της μεταφοράς της Αγίας Ζώνης της Υπεραγίας Θεοτόκου στην Ιερά Μητρόπολή.

Ο Σεβασμιώτατος ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Μετά την μεγάλη και μοναδική ευλογία την οποία μας χάρισε η Παναγία μας και ζήσαμε εις την Ιεράν Πόλιν του Μεσολογγίου, με την παρουσία της πανσέπτου και θαυματουργού Αγίας Ζώνης της, έρχεται τώρα να ευλογήση και να χαρίση πλούσια πνευματικά δώρα και κυρίως την Θεία Χάρι στην μεγαλώνυμο πόλη του Αγρινίου και την ευρυτέρα περιοχή.

Η χαριτόβρυτος αγία Ζώνη είναι το μοναδικό ιερό κειμήλιο που σχετίζεται με την προσωπική ζωή της Κυρίας Θεοτόκου. Ας προσπαθήσουμε με συναίσθησι, αγαπητοί, να αναλογισθούμε και να συνειδητοποιήσουμε τι δώρο, τι θησαύρισμα έχουμε εμπρός μας, το οποίο για πρώτη φορά ανά τους αιώνας έρχεται στην Ιερά Μητρόπολί μας.

Η προσωπική Ζώνη της Μητέρας μας, της Παντανάσσης, της Παναγίας μας, ευρίσκεται ανάμεσά μας και μας περιμένει να πλησιάσουμε με πίστι, με ταπείνωσι, με συντριβή, με μετάνοια, με απόφασι ανακαινίσεως της πνευματικής μας ζωής. Ευρίσκεται ανάμεσά μας η Ζώνη την οποία περιζώννυε η Παναγία μας στο πανακήρατο και πανάσπιλο σώμα της.

Πόση ευγνωμοσύνη οφείλουμε στον Κύριό μας για το μοναδικό αυτό δώρο! Πόση ευγνωμοσύνη οφείλουμε και στην Κυρία Θεοτόκο που καταδέχθηκε να έλθη σε εμάς τους αγνώμονες! Αλλά και πόση ευγνωμοσύνη οφείλουμε στον πολυσέβαστο καθηγούμενο της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου και στην τιμία συνοδεία του!

Ο άγιος Καθηγούμενος, πανοσιολογιώτατος αρχιμανδρίτης Γέροντας Εφραίμ, με την άμετρη αγάπη του σε όλους μας δέχθηκε το ταπεινό μας αίτημα και παρά την μεγάλη του ποιμαντική ευθύνη, την ασταμάτητη προσφορά του, ήλθε ανάμεσά μας κομίζοντας το ουράνιο και θεομητορικό δώρο. Και κατά την παραμονή του εδώ δεν σταματάει να επικοινωνή, να διδάσκη, να κατηχή, να μας ενισχύη πνευματικά.

Αγαπητοί πατέρες και αδελφοί, η Παναγία μας, μας περιμένει αυτές τις ημέρες με πολλή αγάπη να της μιλήσουμε. Να της προσφέρουμε τα άνθη της ευγνωμοσύνης μας, τα δάκρυα της μετανοίας μας, τον πόνο και τα προβλήματά μας. Σήμερα έχουμε πολλά προβλήματα, ατομικά, οικογενειακά, προβλήματα ανατροφής των παιδιών μας, προβλήματα κοινωνικά και εθνικά.

Η Παναγία μας είναι η μάννα μας με την ανεξάντλητη αγάπη και δύναμι, γιατί «πολλά γαρ ισχύει δέησις μητρός προς ευμένειαν Δεσπότου».

Σώσε μας Μητέρα, ας φωνάξουμε κι εμείς, σώσε μας από κινδύνους και θλίψεις. Μετά τον Θεό σε σένα καταφεύγουμε, διότι είσαι τείχος απόρθητο που κανείς δεν μπορεί να κυριεύση. Εσύ είσαι η προστασία μας. Την βοήθειά σου ζητούμε για την κατάκτηση των αρετών και την απόκτησι της Θείας Χάριτος. Την βοήθειά σου ζητούμε για των παθών μας τις ασθένειες, αλλά και για την ακαταστασία της ζωής μας. Δάκρυα, πόνοι, ασθένειες, πτωχεία μας βασανίζουν. «Λύτρωσαι ημάς εκ κινδύνων Θεοτόκε αγνή», ας φωνάξουμε με πίστι.

Μη φύγουμε, όμως, αν δεν ακούσουμε και αν δεν δεχθούμε και την δική της φωνή. Είναι καθαρή, ειλικρινής, πειστική, γιατί μας αγαπάει.

Εγώ, μας λέει, είμαι η Μητέρα του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, ως ανθρώπου. Δεν είναι ένας μεγάλος, απλός διδάσκαλος ο Χριστός, τον οποίο προσπαθούν μερικοί θολωμένοι και σκοτισμένοι να συγκρίνουν και να τοποθετήσουν δίπλα σε ψευτοδιδασκάλους και ψευτοθεούς. Ο Χριστός, μας λέει η Παναγία μας είναι ο μόνος αληθινός Θεός, ο Ένας της Τριάδος, ο σαρκωθείς από τα αγνά αίματά μου, ο σταυρωθείς και αναστάς εκ νεκρών.

«Θεός εφανερώθη εν σαρκί» μας διαλαλεί η Παναγία μας, και προσθέτει: «Έλληνες, ορθόδοξοι χριστιανοί, μην επηρεάζεσθε από οργανωμένες πολεμικές κατά της Θεότητος του Χριστού, μην αφήνετε τα παιδιά σας να γίνουν έρμαια των αθέων γραμμάτων της σημερινής παιδείας, αλλά και της διαστροφής, στην οποία σαν άκακα αρνία τα οδηγούν οι χωρίς Χριστόν παιδαγωγοί».

Να την ακούσουμε την φωνή της Παναγίας, αγαπητοί, και να την διαλαλήσουμε σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της πατρίδος μας. Η θεότης του Χριστού μας πολεμείται ιδιαιτέρως σήμερα, γιατί «χωρίς Θεό όλα επιτρέπονται». Εμείς ας στερεώσουμε, υπακούοντας στην Παναγία μας, την θεότητα του Χριστού στην καρδιά μας, για να αφυπνισθούμε, να ανανήψουμε εμπρός στην επερχόμενη αποχριστιανοποίησι και αποπνευματοποίησι όλων μας και μάλιστα των σπλάχνων σας, των παιδιών μας.

Ας συνδεθούμε με την μητέρα μας Εκκλησία, την Εκκλησία της Παναγίας, την Εκκλησία των Αποστόλων, των Πατέρων, των Μαρτύρων και των Νεομαρτύρων, κι ας βιώσουμε ανόθευτα την παράδοσι των Αγίων και των Ηρώων και όχι των σαρκολατρών ανθρώπων, των σκλαβωμένων στα πάθη και το σκοτάδι τους.

Κατά την αντιφώνησή του ο Γέροντας Εφραίμ, αναφέρθηκε στο ιστορικό και στα θαύματα που έχουν επιτελεσθεί μέσω της Αγίας Ζώνης της Παναγίας, τονίζοντας ότι αν είχαν γραφεί όλα τα θαύματα θα είχαμε γεμίσει δωμάτια με τόμους. Είναι αδύνατον, είπε, η Παναγία να μην δημιουργήσει πνευματικό σεισμό με την παρουσία της, «όπου κι αν πήγαμε, όπου κι αν μας κάλεσαν, είναι αδύνατον να μην δώσει το σημείο των θαυμάτων της!».

Επίσης ο Καθηγούμενος αναφέρθηκε ειδικά στην αγάπη που βλέπει να τρέφουν οι πιστοί της Ιεράς Μητροπόλεως στην Παναγία και παρότρυνε όλους να ακουμπήσουν στην Αγία Ζώνη της τα προβλήματα και τις ανάγκες τους. «Η Παναγία είναι πάντα μαζί μας, μας βλέπει, μας προσέχει, μας συμπαρίσταται. Εμείς να την παρακαλέσουμε να μας δώσει παρηγορία, να αυξήσει την πίστη μας, να μας δώσει δύναμη, ελπίδα, ανακούφιση, ανάπαυση, και αγαλλίαση, να μας δώσει χαρά καί λύση των προβλημάτων μας».

Η Τιμία Ζώνη θα παραμείνει στο Αγρίνιο έως το Σάββατο 25 Νοεμβρίου και ώρα 11:00’ τό πρωί, οπότε και θα αναχωρήσει για το Άγιο Όρος και την Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου.

Εκ της  Ιεράς  Μητροπόλεως

Γίνετε συνοδοιπόροι μας στην γνώση και την ενημέρωση. Στείλτε στο [email protected] άρθρα, φωτογραφίες, βίντεο ή κάτι που πιστεύετε ότι αξίζει να μοιραστείτε τόσο με εμάς όσο και με τους αναγνώστες μας.

Πρόσφατα Άρθρα

Ο Φθιώτιδος Συμεών στις φυλακές Δομοκού

Στο Γενικό Κατάστημα Κράτησης Δομοκού μετέβη σήμερα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών κατόπιν προσκλήσεως του Διευθυντού του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Φυλακών κ. Νικολάου...

Εξάμηνο Μνημόσυνο Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμά

Με τη συμπλήρωση έξι μηνών από την εκδημία του Ποιμενάρχου μας, Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κυρού Κοσμά, την Κυριακή 3 Ιουλίου 2022 στον Ιερό...

Φθιώτιδος Συμεών: «Έχουμε αγάπη; Έχουμε τα πάντα!»

Με λαμπρότητα εορτάσθηκε στην Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος  η Ιερά μνήμη των Αγίων Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ. Συμεών...

Η εορτή των Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στην Ελευθερούπολη

Με εκκλησιαστική τάξη και λαμπρότητα εορτάσθηκε και φέτος με λατρευτικές εκδηλώσεις η Μνήμη των Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στο ομώνυμο παρεκκλήσιο της Ελευθερούπολης...

Ἡ Σύναξις τῶν Ἁγίων ἐνδόξων καὶ πανευφήμων Ἀποστόλων τῶν ΙΒ’

Τὴν ἡμέρα αὐτὴ ἡ Ἐκκλησία ἑορτάζει μὲ ξεχωριστὴ λαμπρότητα τὴ Σύναξη τῶν Δώδεκα Ἀποστόλων. Βεβαίως ὑπάρχουν καὶ οἱ μνῆμές τους σὲ διάφορες ἡμερομηνίες τοῦ...

Η εορτή των Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στην Ι.Μ.Αιτωλίας και Ακαρνανίας

Με λαμπρότητα εορτάσθηκε η μνήμη των αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στην Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας, σε όλους τους Ιερούς Ναούς που τιμώνται...

Η εορτή των Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στην Ι.Μ. Λαγκαδά

Μέσα σε μία πανηγυρική ατμόσφαιρα τελέσθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 29 Ιουνίου ε.έ., ο μεθεόρτιος Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός με τον οποίον και κορυφώθηκαν οι...

Με λαμπρότητα τελέσθηκε η πανήγυρις των πολιούχων των Γιαννιτσών Αποστόλων Πέτρου και Παύλου

Με λαμπρότητα τελέσθηκε η πανήγυρις των πολιούχων της πόλεως των Γιαννιτσών, Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, στον ομώνυμο ιερό ενοριακό ναό προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου...

Εσπερινός στον Ιερό Βράχο του Αρείου Πάγου σε ανάμνηση του κηρύγματος του Αποστόλου των Εθνών Παύλου

Για ακόμη μια χρονιά τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στον Ιερό Βράχο του Αρείου Πάγου σε ανάμνηση του κηρύγματος του Αποστόλου Παύλου. Μεγάλη απουσία του...

Με τη συμμετοχή Αρχιερέων των Ορθοδόξων Πατριαρχείων και Αυτοκεφάλων Εκκλησιών τα αποκαλυπτήρια του μνημείου των Ηρωΐδων Αγίων Γυναικών της...

Την Τετάρτη 29 Ιουνίου το μεσημέρι πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο των ΚΗ΄ Παυλείων, τα αποκαλυπτήρια του μνημείου των Ηρωΐδων Αγίων Γυναικών και παίδων της Αράπιτσας...

Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο για τον ιδρυτή της Εκκλησίας των Βεροιέων

Την Τετάρτη 29 Ιουνίου το πρωί στον πανηγυρίζοντα παλαιό Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Αγίων Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Παύλου και Πέτρου Βεροίας τελέστηκε με λαμπρότητα Πολυαρχιερατικό...

Λόγος στούς Δώδεκα Ἀποστόλους

Ἁγίου Νεοφύτου τοῦ Ἐγκλείστου Αδελφοί και πατέρες, ιδού τα εμφορώτατα κλήματα της αγίας και αθάνατης και αποτελούσης την αρχή της ζωής αμπέλου, που είναι ο...

Πανήγυρις Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στον Βαθύκαμπο Άρτης

Την Τετάρτη 29 Ιουνίου 2022, το πρωΐ, στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό των Αγίων Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, στον Βαθύκαμπο Άρτης, ελειτούργησε ο Σεβασμιώτατος...

«Στα βήματα του Αποστόλου Παύλου» Η εορτή του Πολιούχου και Φωτιστού της Πρωταποστολικής Εκκλησίας της Ι.Μ. Φιλιππων

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα πραγματοποιήθηκε ο εφετινός εορτασμός του Αγίου Αποστόλου Παύλου στην πόλη της Καβάλας, η οποία εορτάζει και τα «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» της, στον πανηγυρίζοντα...

Η εορτή των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στη Λάρισα

Στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου Λαρίσης χοροστάτησε στον Όρθρο και τέλεσε την Θεία Λειτουργία ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και...