• Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Το Βήμα της Ενορίας
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
  • Η συγχώρεση θεραπεύει πληγές…
Δευτέρα, 1 Σεπτεμβρίου, 2025
Poimin.gr
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Το Βήμα της Ενορίας
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
  • Η συγχώρεση θεραπεύει πληγές…
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Το Βήμα της Ενορίας
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
  • Η συγχώρεση θεραπεύει πληγές…
No Result
View All Result
Poimin.gr
No Result
View All Result

Όσιος Πατάπιος: Ο θαυματουργός προστάτης του Λουτρακίου

7 Δεκεμβρίου 2021
in Αφιερώματα, Προσκυνηματικός Τουρισμός
Όσιος Πατάπιος: Ο θαυματουργός προστάτης του Λουτρακίου
Share on FacebookShare on Twitter

Στα Γεράνεια Όρη, πάνω από το Λουτράκι, αντίκρυ της πόλης της Κορίνθου, είναι χτισμένη η Ιερά Μονή του Αγίου Παταπίου, όπου φυλάσσεται το θαυματουργό σκήνωμά του. Είναι από αυτές τις μονές που δέχονται καθημερινά εκατοντάδες προσκυνητές από όλη τη χώρα. Πρόκειται για ζωντανό μνημείο της Ορθοδοξίας, το οποίο φροντίζουν με απόλυτο σεβασμό δεκάδες μοναχές. Αν και πρόκειται για σημαντικό μοναστήρι, χτίστηκε μόλις το 1952, σε συνέχεια ενός αρχαίου ασκητηρίου, το οποίο χρονολογείται κατά τον 13ο αιώνα.

Ο χώρος έχει συνδεθεί με τον Άγιο Πατάπιο από το 1904, αφού τότε οι κάτοικοι του Λουτρακίου, με επικεφαλής τον ιερέα Κωνσταντίνο Σουσάνη, αποφάσισαν να ανασκάψουν το σπήλαιο και να αυξήσουν τον χώρο γύρω από το ασκηταριό. Όταν προσπάθησαν να ρίξουν ένα πεζούλι, βρέθηκαν μπροστά «στο ιερό λείψανον, άφθορον και ευωδιάζον, φέρον επ’ αυτού ξύλινον σταυρόν και βυζαντινά νομίσματα». Αρκετά χρόνια αργότερα, το 1952, αποφασίστηκε η ίδρυση της μονής εκεί.

O Άγιος Πατάπιος γεννήθηκε τον 4ο μ.Χ. αιώνα στη Θήβα της Αιγύπτου. Σε μικρή ηλικία πήγε στην έρημο, όπου αφιερώθηκε στην προσευχή και τη νηστεία. Στη συνέχεια αναχώρησε για την Κωνσταντινούπολη, όπου γνωρίστηκε με άλλους δύο ασκητές, οι οποίοι ανακηρύχθηκαν άγιοι. Ο μεν Άγιος Βάρας ίδρυσε το Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη (του Τιμίου Προδρόμου) της Πέτρας, ο δε Άγιος Ραβουλάς ασκήτευσε κοντά στην πύλη του Ρωμανού. Ο Πατάπιος εγκαταστάθηκε στις Βλαχέρνες, στο Ξηρό Όρος, όπου με τη βοήθεια των οπαδών του ίδρυσε τη «Μονή των Αιγυπτίων».

Εκεί εκοιμήθη και όταν η μονή καταστράφηκε το 536 μ.Χ., ο πνευματικός του αδελφός, Άγιος Βάρας, μετέφερε το λείψανο του Αγίου Παταπίου στο Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη της Πέτρας, το οποίο ήταν υπό την προστασία της βασιλικής οικογένειας των Παλαιολόγων και ειδικά της βασίλισσας Ελένης Παλαιολόγου, της μετέπειτα Αγίας Υπομονής. Μετά την κατάληψη της Κωνσταντινούπολης το 1453 από τους Οθωμανούς, ο ανιψιός της Αγίας Υπομονής, Αγγελής Νοταράς, μετέφερε τα λείψανα του Αγίου σε σπήλαιο στα Γεράνεια, στο Λουτράκι, το οποίο λειτουργούσε ως ασκητήριο από τον 11ο αιώνα.

Τα «αποκαλυπτήρια του σπηλαίου» έγιναν τελικά το 1904. Εκεί βρέθηκε, εκτός του λειψάνου, και η κάρα της Αγίας Υπομονής.

Η επίσημη ίδρυση της μονής έγινε την 1η Αυγούστου 1952 από τον Μητροπολίτη Κορινθίας Προκόπιο Τζαβάρα.

Η οικοδόμηση του μοναστηριού αρχικά συνάντησε δυσκολίες, καθώς υπήρχαν μόνο κάποια πολύ μικρά δωμάτια-κελιά, στα οποία ζούσαν μοναχές. Εκείνες τα πρώτα χρόνια δυσκολεύονταν να φέρνουν οικοδομικά υλικά για την ανέγερση του μοναστηριού, αφού αρχικά δεν υπήρχε βατός δρόμος για να περνούν αυτοκίνητα, αλλά ένα μονοπάτι. Έτσι, οι μοναχές χρησιμοποιούσαν ένα γαϊδουράκι για να μεταφέρουν τα υλικά και επίσης για να κουβαλούν νερό (από μια πηγή χιλιόμετρα μακριά) και τρόφιμα (από το Λουτράκι). Συχνά κουβαλούσαν οικοδομικά υλικά ή στάμνες με νερό και τρόφιμα στην πλάτη τους!

Με πολύ κόπο, τελικά η οικοδόμηση της μονής ολοκληρώθηκε. Οι ξενώνες, τα δωμάτια (κελιά) για τις 40 καλόγριες, η εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Παναγίας), το νεκροταφείο (όπου υπάρχει ο Ναός της Αγίας Μαρίας της Αιγυπτίας) και η εκκλησία μέσα στο άβατο (η Αγία Τριάδα) ήταν έτοιμα. Τέλος, δημιουργήθηκε και χώρος έκθεσης για τους επισκέπτες (με χριστιανικά αντικείμενα λατρείας και βιβλία). Σήμερα η πρόσβαση στη μονή γίνεται πλέον από ασφαλτοστρωμένο δρόμο (που κατασκεύασε ο Στρατός), ενώ υπάρχει και πάρκινγκ. Επίσης, το μοναστήρι έχει εδώ και χρόνια αυτόνομο δίκτυο ύδρευσης και ηλεκτροδότησης.

Η μνήμη του Αγίου Παταπίου εορτάζεται στις 8 Δεκεμβρίου (η κύρια εορτή) και επίσης την Τρίτη της Διακαινησίμου (Τρίτη του Πάσχα), ως ανάμνηση της ημέρας εύρεσης του λειψάνου του.

Τα θαύματα του αγίου

Ο Άγιος Πατάπιος, σύμφωνα με μαρτυρίες πιστών, είναι από τους πλέον θαυματουργούς αγίους της Εκκλησίας μας. Οι μοναχές ισχυρίζονται ότι τα θαύματά του είναι εκατοντάδες, πολλά από τα οποία τα έχουν ζήσει οι ίδιες. Ένα από αυτά διηγούνται οι γερόντισσες Παταπία και Συγκλητική: «Είμαστε υποχρεωμένες να κατεβαίνουμε συχνά στο Λουτράκι για προμήθειες του μοναστηριού, αλλά και για πολλές άλλες υπηρεσίες. Το μοναστήρι τότε ήταν δυσκολοπρόσιτο. Το μονοπάτι περνούσε ανάμεσα από γκρεμούς και δάση. Προσπαθούσαμε, βέβαια, να μη νυχτώνουμε, για να μην αποπροσανατολιζόμαστε, όμως κάποιες φορές αυτό ήταν ανέφικτο. Διαπιστώναμε τότε ότι ο Άγιος μας προστάτευε. Άναβε φως στην πορεία μας και μας οδηγούσε στον προορισμό μας».

Πολλά ήταν και τα περιστατικά εμφάνισης του Αγίου Παταπίου στους πιστούς. Ένα τέτοιο έχει καταγραφεί στην Κόρινθο, με πρωταγωνιστή τον Μακαριστό Μητροπολίτη Προκόπιο. Αρχικά, ο Άγιος εμφανίστηκε σε έναν μαθητή, μετέπειτα ιερέα, και του είπε ότι το μοναστήρι θα γίνει. Ο ιερέας ανέλαβε πρωτοβουλίες για την κατασκευή της μονής, αλλά όταν ανήλθε στον θρόνο της μητρόπολης ο Προκόπιος, στράφηκε κατά του εγχειρήματός του. Κάποια στιγμή όμως αρρώστησε και μπήκε σε νοσοκομείο των Αθηνών, το 1951. Εκεί τον επισκέφτηκε ο ιερέας και μόλις τον είδε ο Προκόπιος, του είπε: «Μου είπε στον ύπνο μου ο Άγιος Πατάπιος ότι θέλει να γίνει το μοναστήρι του! Δεν μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά!». Και αμέσως έδωσε εντολή «να παραλάβη ο τότε πρωτοσύγκελος της Μητροπόλεως, Γαβριήλ Καλοκαιρινός, τα Κλειδιά του Σπηλαίου, που είχαν ιερείς του Λουτρακίου, και να τα παραδόση στον π. Νεκτάριο. Να μη ιερουργή εκεί άλλος κληρικός χωρίς άδεια της Μητροπόλεως. Να αναγνωρίση την Μονήν με διάταγμα, που θα προκαλέση διά μέσου της Ιεράς Συνόδου, και να βοηθήση με κάθε τρόπο διά την οικονομικήν βοήθεια, ώστε να ανοικοδομηθή η μονή, αλλά και διά την εξαίρεσιν, ετοιμασίαν και τοποθέτησιν μοναχών», όπως και έγινε, ξεκινώντας από τον Αύγουστο του 1952. Από τότε ο Μητροπολίτης Προκόπιος θεωρείται Μέγας Ευεργέτης της Μονής.

Άλλο ένα περιστατικό που επίσης έχει καταγραφεί προκαλεί δέος: Κάποια στιγμή επρόκειτο να τελειώσει το λάδι της μονής. Ο Άγιος εμφανίστηκε σε έναν αγρότη στο Κορωπί και του ζήτησε ένα δοχείο λάδι. Όταν ο αγρότης τού είπε: «Πού θέλεις να σ’ το φέρω, παππούλη;», εκείνος του έδωσε τη διεύθυνση της μονής και εξαφανίστηκε. Ο παραγωγός από το Κορωπί γέμισε έναν τενεκέ λάδι. Το πήγε στο Λουτράκι και από εκεί με τα πόδια το ανέβασε στην πόρτα του «υποτυπώδους» μοναστηριού!

Μια άλλη περίπτωση συνέβη έναν χειμώνα, όταν το σπήλαιο, όπως είναι φυσικό, ήταν παγωμένο και υγρό – συνθήκες  που δύσκολα αντέχουν οι πιστοί. Κάποια στιγμή, μερικοί εκ των επισκεπτών είπαν απευθυνόμενοι στον Άγιο (!): «Και το πιο φτωχό σπίτι έχει κάποια κουρελού για χαλί. Το δικό Σου παλατάκι εδώ, στη σπηλιά, δεν έχει και μαζί Σου παγώνουμε και εμείς. Κάμε κάτι να βρεθούν». Το βράδυ εκείνο εμφανίστηκε ο Άγιος σε κάποια κυρία στην Κόρινθο. Της υπέδειξε το σχέδιο (ριγέ, κόκκινο- μαύρο, μάλλινο), αλλά και πόσα μέτρα χαλιά να υφάνει και να τα πάει στη Σπηλιά. Η κυρία τα ύφανε και τα πήγε. Τα έστρωσε και ταίριαξαν σε ολόκληρο το δάπεδο!

Υπάρχουν όμως και τα σύγχρονα θαύματα του Αγίου, τα οποία δεν έχουν διαψευσθεί. Για παράδειγμα, αυτό με μια καθολική γυναίκα, η οποία όταν πλησίασε το σκήνωμα, λιποθύμησε. Όπως έχει υποστηριχθεί δημοσίως, μία Γερμανίδα ήταν παντρεμένη με Έλληνα. Αν και τέλεσε τον γάμο της σε Ορθόδοξη εκκλησία και βάπτισε τα παιδιά της επίσης σε Ορθόδοξο ναό, η ίδια παρέμεινε καθολική. Όταν βρέθηκε στην Κόρινθο για διακοπές, επισκέφθηκε και τη Μονή του Αγίου Παταπίου, και προσπάθησε να πλησιάσει το σκήνωμά του στη σπηλιά, αλλά έπεσε λιπόθυμη.

Ο άντρας της και οι κάποιοι επισκέπτες προσπάθησαν να τη συνεφέρουν. Αφού συνήλθε, τη ρώτησαν τι της συνέβη και εκείνη με έκπληξη απάντησε: «Καλά, δεν είδατε; Δεν ακούσατε; Ο Άγιος με έσπρωξε και μου είπε: “Πώς εσύ, αιρετική, με πλησιάζεις;”». Και από τη στιγμή εκείνη, μόνη της ζήτησε να βαπτιστεί Ορθόδοξη, όπως και έγινε, ύστερα από σχετική κατήχησή της στην ενορία της!

Η φήμη του θαυματουργού Αγίου Παταπίου πλέον έχει ξεπεράσει την Κορινθία, γι’ αυτό πιστοί από όλη την Ελλάδα, αλλά και το εξωτερικό φτάνουν έως εκεί για να προσκυνήσουν στο ιερό σπήλαιο. Οι περίπου 40 μοναχές έχουν συμβάλει τα μέγιστα στην οργάνωση του χώρου και στη φιλοξενία των πιστών, η οποία ξεκινά το πρωί και διαρκεί έως τις έξι το απόγευμα. Όσοι θέλουν να επισκεφθούν το μοναστήρι μπορούν να επικοινωνήσουν στο τηλέφωνο: 27440-22496.

Εφημερίδα «Κιβωτό της Ορθοδοξίας»

Πρόσφατα Άρθρα

Μητρ. Κορίνθου: Οι Πιστοί οφείλουμε να υπακούμε στην Σύνοδο και στους Επισκόπους
Εκκλησία της Ελλάδος

Τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο του αειμνήστου Μητροπολίτου Κορίνθου κυρού ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ

1 Σεπτεμβρίου 2025

Το Σάββατον, 13η Σεπτεμβρίου 2025, εις τον Καθεδρικόν Ι. Ναόν Αποστόλου Παύλου Κορίνθου και περί ώραν 7ην πρωϊνήν, θα τελεσθή...

Read more
Ολοκληρώθηκε το Διεθνές Συνέδριο: ΑΓΙΟΣ ΣΥΜΕΩΝ Ο ΝΕΟΣ ΘΕΟΛΟΓΟΣ: Διεπιστημονικές προσεγγίσεις στη θεολογία του φωτός και της χάριτος
Εκκλησία της Ελλάδος

Δημητριάδος Ιγνάτιος: «Καίριος και αναντικατάστατος ο ρόλος των εκπαιδευτικών»

1 Σεπτεμβρίου 2025

Αγαπητοί μου εκπαιδευτικοί, Ένας νέος κύκλος της πολύτιμης και καθοριστικής, για τον μέλλον της πατρίδας μας, αποστολής σας ανοίγει σήμερα....

Read more
Τιμητικὴ ἐκδήλωση γιὰ τὸν Μητροπολίτη Ναυπάκτου Ἱερόθεο
Εκκλησία της Ελλάδος

Τιμητικὴ ἐκδήλωση γιὰ τὸν Μητροπολίτη Ναυπάκτου Ἱερόθεο

1 Σεπτεμβρίου 2025

Τὸ Σάββατο, 30 Αὐγούστου 2025, ὁ Δῆμος Ναυπακτίας σὲ συνδιοργάνωση μὲ τὴν Περιφέρεια Δυτικῆς Ἑλλάδος καὶ τὴν Ἱερὰ Μητρόπολη Ναυπάκτου...

Read more
Διωγμὸς ἀξίων κληρικῶν
Εκκλησία της Ελλάδος

Ορισμός νέου Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητροπόλεως Καλαβρύτων και Αιγιαλείας

1 Σεπτεμβρίου 2025

Η Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας ανακοινώνει ότι, κατόπιν αποφάσεως του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερωνύμου, ο Πανοσιολογιώτατος...

Read more
Αναγκάστηκε ο Μητροπολίτης Κυθήρων να υποχωρήσει –  Ανακοινωθέν Ι. Μητροπόλεως
Εκκλησία της Ελλάδος

Σημεῖον ἀντιλεγόμενον ὁ Προσωπικός Ἀριθμός (Π.Α.)

1 Σεπτεμβρίου 2025

Ἄλλοι δέχονται τόν Προσωπικό Ἀριθμό (Π.Α.), μετά τήν δήλωσι τῶν Κυβερνητικῶν Παραγόντων ὅτι τό ζήτημα εἶναι ἁπλό : οἱ τρεῖς...

Read more
Αγιασμός και «πρώτο κουδούνι» στους Βρεφονηπιακούς και Παιδικούς Σταθμούς του Δήμου Λαρισαίων
Εκκλησία της Ελλάδος

Αγιασμός και «πρώτο κουδούνι» στους Βρεφονηπιακούς και Παιδικούς Σταθμούς του Δήμου Λαρισαίων

1 Σεπτεμβρίου 2025

Παιδικά χαμόγελα πλημμύρισαν τους Βρεφονηπιακούς και Παιδικούς Σταθμούς του Δήμου Λαρισαίων, στο πλαίσιο των αγιασμών που τελέστηκαν για την έναρξη...

Read more
Μητροπολίτης Άρτης: «Mε τον Θεό, τα όρια γίνονται αρχή»
Εκκλησία της Ελλάδος

Μητροπολίτης Άρτης: «Mε τον Θεό, τα όρια γίνονται αρχή»

1 Σεπτεμβρίου 2025

Την Κυριακή 31 Αυγούστου 2025, το πρωί, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Άρτης, κ. Καλλίνικος, ετέλεσε την Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό...

Read more
Με αφορμή τις 250.000 συνδρομητές και 54.000.000 προβολές στο κανάλι «Geron Nektarios »
Εκκλησία της Ελλάδος

ΣΟΚ: Ο Χριστός είπε “Πηγαίνετε στο Διάβολο”! – Η Αλήθεια που Σου Έκρυψαν

1 Σεπτεμβρίου 2025

ΣΟΚΑΡΙΣΤΙΚΟ: Ο Χριστός είπε «Πηγαίνετε στο Διάβολο»! Κι όμως αυτή η φράση υπάρχει στο Ευαγγέλιο και λίγοι γνωρίζουν ΤΙ πραγματικά...

Read more
Ἐκλογὴ Δύο Νέων Ἐπισκόπων γιὰ τὴν Ἐκκλησία τῆς Αὐστραλίας
Πατριαρχεία - Αυτοκέφαλες Εκκλησίες

Ἐκλογὴ Δύο Νέων Ἐπισκόπων γιὰ τὴν Ἐκκλησία τῆς Αὐστραλίας

1 Σεπτεμβρίου 2025

Μέ εὐγνωμοσύνη πρός τόν Τριαδικό Θεό, κλῆρος καί λαός τῆς ἐν Αὐστραλίᾳ Ἐκκλησίας, πληροφορηθήκαμε τήν ἐκλογή τῶν Θεοφιλεστάτων Ἐπισκόπων Καμπέρας...

Read more
Ο Εσπερινός «της Συγνώμης» στο Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Υπαπαντής του Χριστού Καλαμάτας
Εκκλησία της Ελλάδος

Νέες Υποτροφίες από την Μητρόπολη Μεσσηνίας

1 Σεπτεμβρίου 2025

Από το Διοικητικό Συμβούλιο του Εκκλησιαστικού Ιδρύματος: «Ταμείον Αρωγής Απόρων Μεσσηνίων Φοιτητών της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας» ανακοινώνεται η παρακάτω Προκήρυξη...

Read more
Εκκλησία της Ελλάδος

Έναρξη Καταβολής τοῦ Ἐπιδόματος Τρίτου Τέκνου ἀπὸ τὴν Ἱερὰ Μητρόπολη Ἀλεξανδρουπόλεως

1 Σεπτεμβρίου 2025

Η Ιερά Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως ανακοινώνει ότι από την Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2025  αρχίζει η καταβολή του Επιδόματος Τρίτου Τέκνου. Σύμφωνα...

Read more
Άρτης Καλλίνικος: “η Παναγία σύμμαχός μας, στον αόρατο πόλεμο”
Εκκλησία της Ελλάδος

Άρτης Καλλίνικος: “η Παναγία σύμμαχός μας, στον αόρατο πόλεμο”

1 Σεπτεμβρίου 2025

Το απόγευμα του Σαββάτου 30 Αυγούστου 2025, στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό της Τιμίας Ζώνης, στο Στρατόπεδο Βέρση της Άρτας, ετελέσθη...

Read more
Ψηφιοποιούν την ιστορία στο Σινά
Πατριαρχεία - Αυτοκέφαλες Εκκλησίες

Σαφής στήριξη τοῦ Πατριαρχείου Ἱεροσολύμων στὴ Σιναϊτικὴ Ἀδελφότητα καὶ στὰ κανονικὰ δικαιώματα τῆς Ἱερᾶς Μονῆς Σινᾶ

1 Σεπτεμβρίου 2025

Τὸ Πατριαρχεῖο Ἱεροσολύμων στηρίζει πλήρως τὴν Σιναϊτική Ἀδελφότητα, ἀναγνωρίζοντας τὰ δικαιώματα τῶν Πατέρων τῆς Ἱερᾶς Μονῆς, ὅπως αὐτὰ ἔχουν κατοχυρωθεῖ...

Read more
Κουρά Μεγαλόσχημης Μοναχής
Εκκλησία της Ελλάδος

Κουρά Μεγαλόσχημης Μοναχής

1 Σεπτεμβρίου 2025

Στην υπό σύσταση Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Πυργετού μετέβη απόψε Κυριακή 31 Αυγούστου 2025, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου...

Read more
† Ἀρχή τῆς Ἰνδίκτου, ἤτοι τοῦ νέου ἔτους
Αρχή της Ινδίκτου

Eἰς τήν ἁρχήν τῆς Ἰνδίκτου. † Μητροπολίτης Πατρῶν Νικόδημος

1 Σεπτεμβρίου 2025

«Εὐαγγελίσαθαι πτωχοῖς ἀπέσταλκέ με…,κηρῦξαι ἐνιαυτόν Κυρίου δεκτόν». Πόσον παρήγορα καί ἐλπιδοφόρα εἶναι τά λόγια αὐτά τοῦ σημερινοῦ Εὐαγγελίου ! Διά...

Read more
Previous slide
Next slide

ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ

Το Ευαγγέλιο της Χαράς!
Εκκλησιαστική Επικαιρότητα

«Εάν θέλεις να γίνεις τέλειος δώσε όλα τα υπάρχοντά σου στους φτωχούς… και ακολούθει μοι»

3 Σεπτεμβρίου 2022

Το μήνυμα της ΙΒ΄ Κυριακής Ματθαίου «Εάν θέλεις να γίνεις τέλειος δώσε όλα τα υπάρχοντά σου στους φτωχούς... και ακολούθει...

Η τιμή προς τους γονείς – Κυριακή ΙΒ΄ Ματθαίου

ΚΥΡΙΑΚΗ ΙΒ’ ΜΑΤΘΑΙΟΥ Ύπαγε πώλησόν σου τὰ ὑπάρχοντα καὶδὸς τοῖς πτωχοῖς

3 Σεπτεμβρίου 2022
Η τιμή προς τους γονείς – Κυριακή ΙΒ΄ Ματθαίου

Κυριακὴ ΙΒ΄ Ματθαίου: Το δίλλημα

3 Σεπτεμβρίου 2022
Η τιμή προς τους γονείς – Κυριακή ΙΒ΄ Ματθαίου

«Διδάσκαλε ἀγαθέ, τί ἀγαθὸν ποιήσω ἵνα ἔχω ζωὴν αἰώνιον;»

29 Αυγούστου 2020
Η τιμή προς τους γονείς – Κυριακή ΙΒ΄ Ματθαίου

Η τιμή προς τους γονείς – Κυριακή ΙΒ΄ Ματθαίου

29 Αυγούστου 2020
Η τιμή προς τους γονείς – Κυριακή ΙΒ΄ Ματθαίου

«Είσαι Χριστιανός ή νομίζεις ότι είσαι;»

29 Αυγούστου 2020
Tί γὰρ ὠφελήσει ἄνθρωπον ἐὰν κερδήσῃ τὸν κόσμον ὅλον, καὶ ζημιωθῇ τὴν ψυχὴν αὐτοῦ

Η κατά Χριστόν τελείωση του ανθρώπου

18 Αυγούστου 2018
«Zητεῖτε πρῶτον τήν βασιλείαν τοῦ Θεοῦ»

Ολίγα περί Παραδείσου

17 Αυγούστου 2018

ΚΥΡΙΑΚΗ ΙΒ´ ΜΑΤΘΑΙΟΥ

12 Νοεμβρίου 2014

ΚΥΡΙΑΚΗ ΙΒ΄ ΜΑΤΘΑΙΟΥ Αγαπούσε τον πλησίον του;

21 Αυγούστου 2014
Next Post
Πλήθος κόσμου στην ομιλία του Γέροντος Νεκταρίου Μουλατσιώτη  στην Αθήνα

Όλοι μαζί και ο ψωριάρης χώρια - Γέρων Νεκτάριος Μουλατσιώτης

Η εορτή του Αγίου Νικολάου στην Ιερά Μητρόπολη Φωκίδος

Η εορτή του Αγίου Νικολάου στην Ιερά Μητρόπολη Φωκίδος

Ποιμαντορική Επίσκεψη Μητροπολίτου Κλεόπα στην Ισλανδία

Ποιμαντορική Επίσκεψη Μητροπολίτου Κλεόπα στην Ισλανδία

Φιαλίδιο με αίμα του Οσίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου στην Παναγία Δοβρά. Αρχιερατική Παράκληση

Φιαλίδιο με αίμα του Οσίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου στην Παναγία Δοβρά. Αρχιερατική Παράκληση

Ο Μητροπολίτης Βρεσθένης στην Άνδρο για τον Άγιο Νικόλαο

Ο Μητροπολίτης Βρεσθένης στην Άνδρο για τον Άγιο Νικόλαο

  • Όροι χρήσης – Πολιτική Απορρήτου
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Το Βήμα της Ενορίας
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
  • Η συγχώρεση θεραπεύει πληγές…

Poimin.gr © 2023

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist