Αποστολή Καλαμπάκα: Αθανάσιος Τζάνης

Ο ωραίος κάλλει παρά πάντας των επισκόπων, νεκρός εν τω μέσω του Ναού εστάθη άπνους και επροπέμφθει κηδευόμενος χερσί του Αθηνών. Οίμοι, κλήρος και μονάστριαι έλεγον θρηνωδούντες γοερώς με τον λαό Ώ Θεέ και Λόγε, ω χαρά η εμή, τον πατέρα τον εμόν δέχου εις τον παράδεισον, ου το σώμα είς τα σπλάχνα νυν υπάρχει των Σταγών.

Ο από Τρίκκης και Σταγών και είτα Ωρεού Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων κυρός Σεραφείμ βρίσκεται ήδη εις χείρας Θεού.

Ο κατά κόσμον Βύρων Στεφάνου εγεννήθη την 9η Σεπτεμβρίου 1932 εις Φανάριον Καρδίτσης.

Εσπούδασεν εις την Θεολογικήν σχολήν Αθηνών, λαβών το πτυχίον του το 1955.

Εχειροτονήθη Διάκονος το 1965 από τον Μακαριστό Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος Κύριλλο Α΄ και Πρεσβύτερος και Αρχιμανδρίτης από τον ίδιο στις 4 Δεκεμβρίου του 1966.

Τον Δεκέμβριο του 1968 η Ιερά Σύνοδος τον όρισε τοποτηρητή της Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού μετά την παραίτηση του Μητροπολίτη Δαμασκηνού.

Υπηρέτησεν ως ιεροκήρυξ της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων και ως υποδιευθυντής και καθηγητής του Ανωτέρου Ιερατικού Φροντιστηρίου Τήνου.

Μετά την εκδημία του Μακαριστού Μητροπολίτου Τρίκκης & Σταγών κυρού Διονυσίου, ορίστηκε Τοποτηρητής του θρόνου της Μητροπόλεως και τη 31/5/1970 εχειροτονήθη Μητροπολίτης της.

Την 13 Ιουλίου 1974 εκθρονίσθηκε και την 18η του αυτού ονομάσθηκε Μητροπολίτης Ωρεών.

Την 10ην Σεπτεμβρίου του έτους 1991 με απόφασιν της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος κατεστάθη Μητροπολίτης της προσωποπαγούς τότε, μονίμου από το 2015, Μητροπόλεως Σταγών και Μετεώρων.

Εκοιμήθη την 18η Μαρτίου και ετάφη εις την Μονή Αγίων Θεοδώρων.

Γίνετε συνοδοιπόροι μας στην γνώση και την ενημέρωση. Στείλτε στο info@poimin.gr άρθρα, φωτογραφίες, βίντεο ή κάτι που πιστεύετε ότι αξίζει να μοιραστείτε τόσο με εμάς όσο και με τους αναγνώστες μας.