• Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Το Βήμα της Ενορίας
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
Κυριακή, 8 Ιουνίου, 2025
Poimin.gr
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Το Βήμα της Ενορίας
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Το Βήμα της Ενορίας
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
Poimin.gr
No Result
View All Result

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο Ρέθυμνο το Οικολογικό Συμπόσιο με τίτλο: «ΓΗ: Ένας Βιώσιμος Πλανήτης για όλους. Κάλεσμα για Δράση – Η αλλαγή είναι εφικτή»

14 Σεπτεμβρίου 2024
in Πατριαρχεία - Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο Ρέθυμνο το Οικολογικό Συμπόσιο με τίτλο: «ΓΗ: Ένας Βιώσιμος Πλανήτης για όλους. Κάλεσμα για Δράση – Η αλλαγή είναι εφικτή»
Share on FacebookShare on Twitter

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο Ρέθυμνο, από 10 έως 12 Σεπτεμβρίου 2024, το Οικολογικό Συμπόσιο με τίτλο: «ΓΗ: Ένας Βιώσιμος Πλανήτης για όλους. Κάλεσμα για Δράση – Η αλλαγή είναι εφικτή» και θέμα την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και την ανάγκη αλλαγής στον τρόπο της σκέψης μας, με τον επανακαθορισμό των προτεραιοτήτων και των αξιών μας.

Στο επίκεντρο του τριήμερου Οικολογικού Συμποσίου, που συνδιοργάνωσαν η Ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή, με τη συμβολή του World Human Forum και εντός του πλαισίου των επετειακών εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση 200 ετών από τη μαρτυρική τελείωση των εν Ρεθύμνη Αγίων Τεσσάρων Νεομαρτύρων, Μανουήλ, Αγγελή, Γεωργίου και Νικολάου (1824 – 2024), τέθηκαν το φλέγον ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, η βιωσιμότητα και η αειφορία.

Το Συμπόσιο τέθηκε υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, ενώ καθοριστική για τη διοργάνωση και διεξαγωγή του υπήρξε η αρωγή και στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, καθώς και των χορηγών: της Grecotel, της Aegean Airlines και των τηλεοπτικών σταθμών ΣΚΑΪ και CRETA.

Η εναρκτήρια συνεδρία του Συμποσίου πραγματοποιήθηκε, το απόγευμα της 10ης Σεπτεμβρίου 2024, στην κεντρική αίθουσα του Κέντρου Πολιτισμικής και Κοινωνικής Διακονίας «ΘΕΟΜΗΤΩΡ» της Ιεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου. Σε αυτήν χαιρετισμούς απηύθυναν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γέρων Πριγκηποννήσων κ. Δημήτριος, Εκπρόσωπος της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, ο οποίος ανέγνωσε το Σεπτό Πατριαρχικό Μήνυμα του Παναγιωτάτου, ο Εξοχώτατος κ. Κωστής Χατζηδάκης, Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, ως εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβερνήσεως, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Γεώργιος Κοντάκης, η Πρόεδρος του Εθνικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή κ. Φαλή Βογιατζάκη, η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης κ. Μαίρη Λιονή, εκ μέρους του Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρου Αρναουτάκη, ο Δήμαρχος Ρεθύμνης κ. Γεώργιος Μαρινάκης και ο οικοδεσπότης, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομος.

Η πρώτη ημέρα του Συμποσίου ολοκληρώθηκε με τις εισαγωγικές ομιλίες του Ιερολογιωτάτου Αρχιδιακόνου του Οικουμενικού Θρόνου π. Ιωάννου Χρυσαυγή, με θέμα: «ΤΟ ΑΡΧΑΙΟΝ ΚΑΛΛΟΣ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΑΣΘΑΙ- Κατανοήσεις και Παρανοήσεις της Κλιματικής Αλλαγής», και της κ. Αλεξάνδρας Μητσοτάκη, Προέδρου και Συνιδρύτριας του World Human Forum, με θέμα: «Γη για όλους».

Την εναρκτήρια συνεδρία τίμησαν με την παρουσία τους επίσης οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων κ. Ειρηναίος, Γορτύνης και Αρκαδίας κ. Μακάριος, Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέας, Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος, Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κνωσού κ. Μεθόδιος. Παρέστησαν ακόμη ο Δήμαρχος Μυλοποτάμου κ. Γεώργιος Κλάδος, Αντιδήμαρχοι εκπρόσωποι των Δημάρχων Ανωγείων και Αμαρίου, Αντιπεριφερειάρχες και Περιφερειακοί Σύμβουλοι, Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο Αστυνομικός Διευθυντής Νομού Ρεθύμνης, Ταξίαρχος κ. Εμμανουήλ Παπαδάκης, ο Λιμενάρχης Ρεθύμνης, Πλωτάρχης κ. Κωνσταντίνος Καστρινάκης, ο Ανώτατος Διοικητής Φρουράς Ρεθύμνης, Αντισυνταγματάρχης κ. Ιωάννης Καλυβιώτης, η κ. Οδύσσεια Σηφουνάκη-Δασκαλαντωνάκη εκ μέρους του μεγάλου χορηγού Grecotel, συνοδευόμενη από τον κ. Δημήτριο Καλαϊτζιδάκη, Λειτουργικό Διευθυντή της εταιρείας, οι Ελλογιμώτατοι Εισηγητές του Συμποσίου, Αντιπρυτάνεις, μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης και Καθηγητές του Πανεπιστημίου Κρήτης, μέλη της διοικήσεως και συνεργάτες του Εθνικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή και του παραρτήματός του Παλαιοντολογικού Μουσείου Ρεθύμνης και άλλοι εκπρόσωποι αρχών και φορέων, καθώς και άνθρωποι του τόπου μας με ευαισθησία στα ζητήματα της οικολογίας και της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος.

Η δεύτερη ημέρα του Συμποσίου, 11η Σεπτεμβρίου 2024, έλαβε χώρα στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Κρήτης στου Γάλλου, όπου σε τρεις θεματικές ενότητες-συνεδρίες, υπό τον συντονισμό των κ. Θοδωρή Γεωργακόπουλου, Δημοσιογράφου και κ. Ιωάννας Σουφλέρη, Δημοσιογράφου και Διδάκτορος Μοριακής Βιολογίας, ανέπτυξαν τις εισηγήσεις τους, απάντησαν σε ερωτήματα του κοινού και πραγματοποίησαν γόνιμο διάλογο επί των θεμάτων του Συμποσίου οι εξής έγκριτοι ομιλητές, κατά σειρά της παρουσίας τους:

Γεώργιος Πρεβελάκης, Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Σορβόνης, με θέμα: «Γεωπολιτική και κλιματική αλλαγή: η αλληλοεπίδραση».

Λίνος-Αλέξανδρος Σισιλιάνος, Καθηγητής Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ, π. Πρόεδρος ΕΔΔΑ, με θέμα: «Η κλιματική αλλαγή ενώπιον των Διεθνών Δικαστηρίων».

Κωνσταντίνος Καρτάλης, Καθηγητής ΕΚΠΑ, με θέμα: «Κλιματική Ουδετερότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση: Προκλήσεις και Ευκαιρίες».

Ευθύμης Λέκκας, Καθηγητής ΕΚΠΑ, με θέμα: «Επιχειρησιακές Δράσεις για τη Διαχείριση της Εξελισσόμενης Κλιματικής Κρίσης».

Ευάγγελος Γερασόπουλος, Ερευνητής, Δ/ντής ΙΕΠΒΑΕΑΑ, με θέμα: «Μπορεί η Μεσόγειος να αναδυθεί μέσα από τη σκιά της τριπλής πλανητικής κρίσης;».

Κώστας Παπανικόλας, Ακαδημαϊκός, Ιδρυτικός και Ομότιμος Πρόεδρος του Ινστιτούτου Κύπρου, με θέμα: «Η ανάγκη και η πρόταση για αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης στην Ανατολική Μεσόγειο και Μέση Ανατολή».

Γιάννης Καρακάσης, Καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης, με θέμα: «Θαλάσσια Βιοποικιλότητα στη Μεσόγειο».

Ιωάννης Μητσόπουλος, Γενική Διεύθυνση Ο.ΦΥ.ΠΕ.ΚΑ, με θέμα: «Οι προστατευόμενες περιοχές ως μοχλός βιώσιμης ανάπτυξης».

Μαργαρίτα Γκορτζολίδου, Αντιπρόεδρος ΣτΕ, με θέμα: «Ο Δικαστής και ο Χωρικός Σχεδιασμός για την προστασία του περιβάλλοντος και του κλίματος».

Σταυρούλα Τσινόρεμα, Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Κρήτης, με θέμα: «Κλιματική αλλαγή: Ηθικές και κοινωνικές προκλήσεις».

Ιωσήφ Μποτετζάγιας, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου, «Πώς θα πείσουμε τους πολίτες να ενδιαφερθούν για την κλιματική κρίση;».

Παναγιώτα Δημητροπούλου, Επίκουρη Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Κρήτης, με θέμα: «Κλιματική αλλαγή και ψυχική ευαλωτότητα παιδιών και εφήβων».

Θεοδότα Νάντσου, Επικεφαλής πολιτικής της WWF Hellas, με θέμα: «Ενεργή Κοινωνική Συμμετοχή για αποτελεσματική κλιματική θωράκιση και δίκαιη μετάβαση».

Μέρος του Συμποσίου ήταν και η προβολή/συναυλία που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της 11ης Σεπτεμβρίου 2024, στο Παλαιοντολογικό Μουσείο Ρεθύμνης, το οποίο αποτελεί Παράρτημα του Εθνικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή και στεγάζεται στο τέμενος Μασταμπά. Ήταν η απόδειξη ότι η τέχνη και ο πολιτισμός αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ευαισθητοποίησης και ενεργοποίησης των πολιτών για την ζωή στον πλανήτη. Η ταινία της πολυβραβευμένης σταρ της όπερας Τζόις ΝτιΝτονάτο “Eden in Olympia”, που συνδυάζει την κλασική μουσική με την οικολογική αφύπνιση, κορυφώθηκε με την ζωντανή ερμηνεία της τοπικής παιδικής χορωδίας «Μουσικός καρπός» και της χορωδίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Τα παιδιά τραγούδησαν για την φύση και τον σεβασμό στο συνάνθρωπο, μοιράζοντας επίσης στο κοινό σπόρους φυτών δείχνοντας δυναμικά τον δρόμο προς την πράξη για τον καθένα μας. Σε ένα κατάμεστο χώρο την εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε με την συμβολή του World Human Forum, προλόγισαν η Πρόεδρος του Εθνικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή κ. Φαλή Βογιατζάκη και η Πρόεδρος του World Human Forum κ. Αλεξάνδρα Μητσοτάκη, ενώ παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομος, ο Υφυπουργός Πολιτισμού κ. Ιάσων Φωτήλας, η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης κ. Μαίρη Λιονή, ο Δήμαρχος Ρεθύμνης κ. Γεώργιος Μαρινάκης και άλλοι εκπρόσωποι αρχών και φορέων του τόπου.

Οι εργασίες του τριήμερου Συμποσίου ολοκληρώθηκαν, την 12η Σεπτεμβρίου 2024, σε ένα χώρο υψηλού ιστορικού και πνευματικού συμβολισμού και παγκόσμιας ακτινοβολίας, ταυτόσημο με τα πανανθρώπινα ιδανικά του αγώνα για την ελευθερία, την Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Αρκαδίου.

Στους κατάλληλα διαμορφωμένους χώρους των παλαιών στάβλων της Μονής, επίτιμος προσκεκλημένος ήταν ο Υφυπουργός Πολιτισμού κ. Ιάσων Φωτήλας, ο οποίος μίλησε κατάλληλα σχετικά με τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη στο πεδίο του Πολιτισμού υπό τις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής.

Ακολούθως, έγινε η παρουσίαση των αποτελεσμάτων του Συμποσίου από τους κ. Νικόλαο Πουλακάκη, Καθηγητή, Διευθυντή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστήμιου Κρήτης και τους συντονιστές δημοσιογράφους κ. Θοδωρή Γεωργακόπουλο και κ. Ιωάννα Σουφλέρη.

Θερμό χαιρετισμό απηύθυνε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομος, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του για το υψηλό επίπεδο του Οικολογικού Συμποσίου με τη συμμετοχή εξαίρετων και διακεκριμένων επιστημόνων και ομιλητών, καθώς και τις ευχαριστίες του προς το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή και τους χορηγούς του Συμποσίου για την αρμονική συνεργασία και το άριστο αποτέλεσμά της που μνημειώνεται στις χρυσές σελίδες της ιστορίας του τόπου μας. Επίσης, ο Σεβασμιώτατος εξέφρασε την ευχή να υπάρξει και συνέχεια με ανάλογες κοινές δράσεις και Συμπόσια, για τα οποία η Πόλη των Γραμμάτων, το Ρέθυμνο, είναι πάντοτε ένας ανοικτός και κατάλληλος τόπος φιλοξενίας.

Τέλος, ο Σεβασμιώτατος, θέλοντας να τιμήσει την «ψυχή» αυτού του Συμποσίου, τον εκλεκτό άνθρωπο που είχε την αρχική έμπνευση και ιδέα για τη διοργάνωσή του, απένειμε στην Πρόεδρο του Εθνικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή, τη Ρεθεμνιώτισσα κ. Φαλή Βογιατζάκη, την Ανωτάτη Τιμητική Διάκριση της Ιεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, τον Σταυρό των εν Ρεθύμνη Αγίων Τεσσάρων Νεομαρτύρων μετά του σχετικού συνοδευτικού ευεργετηρίου γράμματος.

Το Συμπόσιο ολοκληρώθηκε με πλούσια παραδοσιακή κρητική φιλοξενία, την οποία προσέφερε η Αδελφότητα της Ιεράς Μονής Αρκαδίου προς όλους τους συμμετέχοντες, κατά την οποία προσφέρθηκαν αναμνηστικά δώρα εκ μέρους της Μονής προς τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Γέροντα Πριγκηποννήσων κ. Δημήτριο, τον Εξοχώτατο Υφυπουργό Πολιτισμού κ. Ιάσωνα Φωτήλα και την Εντιμοτάτη κ. Φαλή Βογιατζάκη, Πρόεδρο του Εθνικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι, στο πλαίσιο του Οικολογικού Συμποσίου, την 13η Σεπτεμβρίου 2024, υλοποιήθηκαν εκπαιδευτικές δράσεις για μαθητές, από το Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και το World Human Forum με την αρωγή των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου. Το οικολογικό-μουσικό εργαστήρι «Σπόροι της Ελπίδας» στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ρεθύμνου υλοποίησε η Σοφί Νταντ, υπεύθυνη των εκπαιδευτικών προγραμμάτων της Τζόις ΝτιΝτονάτο, με στόχο τα παιδιά που συμμετείχαν να στείλουν μηνύματα, μέσω της μουσικής, για ένα βιωσιμότερο πλανήτη σε όλη την Κρήτη.

Πρόσφατα Άρθρα

Κυριακή της Πεντηκοστής
Κηρύγματα

«ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗΝ ΕΟΡΤΑΖΟΜΕΝ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΕΠΙΔΗΜΙΑΝ…»

7 Ιουνίου 2025

«ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗΝ ΕΟΡΤΑΖΟΜΕΝ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΕΠΙΔΗΜΙΑΝ...» (Στιχηρό ἰδιόμελο Ἑσπερινοῦ ἑορτῆς) Μητροπολίτου Αὐλῶνος Χριστοδούλου. Ἡ μεγάλη ἡμέρα τῆς Πεντηκοστῆς ὑπενθυμίζει στόν κάθε...

Read more
Ψηφιοποιούν την ιστορία στο Σινά
Ελλάδα Κόσμος

Μήπως κάποιοι ξεκίνησαν το ξεπούλημα των Προσκυνημάτων από την Μονή Σινά;

7 Ιουνίου 2025

Μήπως κάποιοι ξεκίνησαν το ξεπούλημα των Προσκυνημάτων από την Μονή Σινά; Τι γίνεται με την Ιερά Μονή της Αγίας Αικατερίνης...

Read more
Σεισμός 5,3 Ρίχτερ στο Άγιον Όρος
Ελλάδα Κόσμος

Σεισμός 5,3 Ρίχτερ στο Άγιον Όρος

7 Ιουνίου 2025

Σεισμός 5,3 Ρίχτερ σημειώθηκε στο Άγιον Όρος το μεσημέρι του Σαββάτου (07.6.25), ενώ έχουν ακολουθήσει και άλλοι μετασεισμοί. Σύμφωνα με...

Read more
Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ ΣΤΗΝ ΓΕΝΕΤΕΙΡΑ ΤΟΥ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΩΝ ΨΥΧΩΝ
Εκκλησία της Ελλάδος

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ ΣΤΗΝ ΓΕΝΕΤΕΙΡΑ ΤΟΥ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΩΝ ΨΥΧΩΝ

7 Ιουνίου 2025

Το Σάββατο των Ψυχών 7 Ιουνίου 2025 το πρωί, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος μετέβη στον Ι....

Read more
Άγιος Παναγής Μπασιάς: Ένας σύγχρονος δια Χριστόν Σαλός († 7 Ιουνίου)
Πνευματικές Διδαχές

Άγιος Παναγής Μπασιάς: Ένας σύγχρονος δια Χριστόν Σαλός († 7 Ιουνίου)

7 Ιουνίου 2025

ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ Θεολόγου - Καθηγητού Τα Επτάνησα είναι κοιτίδα πολλών αγίων της Εκκλησίας μας. Ένας από αυτούς υπήρξε ο...

Read more
«Ανάσες μιας άηχης σιωπής»: Ο Γιώργος Βασιλείου παρουσίασε το βιβλίο του στην ΕΣΗΕΑ
Ελλάδα Κόσμος

«Ανάσες μιας άηχης σιωπής»: Ο Γιώργος Βασιλείου παρουσίασε το βιβλίο του στην ΕΣΗΕΑ

7 Ιουνίου 2025

Στην κατάμεστη έκθεση «Γεώργιος Καραντζάς» στην ΕΣΗΕΑ πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του βιβλίου «Ανάσες μίας γυναίκας σιωπής» του Γιώργου Βασιλείου, επί...

Read more
Ο Όσιος Παναγής Μπασιάς (Παΐσιος)
Πνευματικές Διδαχές

Ο Όσιος Παναγής Μπασιάς (Παΐσιος)

7 Ιουνίου 2025

Σήμερα θά σᾶς πῶ λίγα λόγια γιά τόν ὅσιο Παναγῆ τόν Μπασιᾶ, πού θά ἑορτάσουμε αὔριο – μεθαύριο, τήν Τρίτη,...

Read more
«Παρέστω μοι το Πνεύμα και διδότω λόγον»
Κηρύγματα

Η ξέχωρη επιδημία

7 Ιουνίου 2025

του Αρχιμ. Γρηγορίου Κωνσταντίνου Δρ. Θ. Η εορτή της Πεντηκοστής είναι η γενέθλιος ημέρα της Εκκλησίας μας. Εδώ κι δύο χιλιάδες...

Read more
Αρχιεπίσκοπος: Περιμένω αλλαγή νοοτροπίας από τον Μητροπολίτη Πάφου – Καθοδηγείται από άλλους
Πατριαρχεία - Αυτοκέφαλες Εκκλησίες

Σιωπηλὸ πραξικόπημα στὴν Ἐκκλησία τῆς Κύπρου!

7 Ιουνίου 2025

Περὶ τῆς ἔκπτωσης τοῦ Μητροπολίτου Τυχικοῦ καὶ τῆς ποινικοποίησης τῶν ἀντιαιρετικῶν λόγων ΕΣΤΙΑ ΠΑΤΕΡΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ Μεγάλο προβληματισμὸ καὶ ἀνησυχία μᾶς...

Read more
Πατριαρχεία - Αυτοκέφαλες Εκκλησίες

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ Προς Τόν Οἰκουμενικόν Πατριάρχην Κωνσταντινουπόλεως καί Νέας Ρώμης κ. κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΝ

7 Ιουνίου 2025

Ἀρχιμανδρίτης Παῦλος Ντανᾶς, Ἱεροκῆρυξ ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ Προς Τόν Οἰκουμενικόν Πατριάρχην Κωνσταντινουπόλεως καί Νέας Ρώμης κ. κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΝ (6/6/2025) Παναγιώτατε, τήν...

Read more
Ο Εσπερινός της Πεντηκοστής στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Καστοριάς
Κηρύγματα

Το μήνυμα της Πεντηκοστής

7 Ιουνίου 2025

Του Πρωτοσυγκέλλου της Ι.Μ. Φωκίδος, Γέροντος Νεκτάριου Μουλατσιώτη Αγαπητοί μου αδελφοί, σήμερα η Αγία Εκκλησία μας τιμά, εορτάζει και προβάλλει...

Read more
«Παρέστω μοι το Πνεύμα και διδότω λόγον»
Κηρύγματα

«Παρέστω μοι το Πνεύμα και διδότω λόγον»

7 Ιουνίου 2025

Του μακαριστού Μητροπολίτου Καστορίας Σεραφείμ «Παρέστω μοι το Πνεύμα και διδότω λόγον»1 «Πεντηκοστήν εορτάζομεν και Πνεύματος επιδημίαν και προθεσμίαν επαγγελίας...

Read more
Κυριακή της Πεντηκοστής
Κηρύγματα

Τα δώρα του Αγίου Πνεύματος

7 Ιουνίου 2025

«Ἐάν τις διψᾶ ἐρχέσθω πρός μέ καί πινέτω». Μέ αὐτά τά λόγια ἀρχίζει ὁ Κύριος τήν ὁμιλία του πού κατά...

Read more
«Παρέστω μοι το Πνεύμα και διδότω λόγον»
Κηρύγματα

Οἱ Ἅγιοι Πατέρες διά τήν Κυριακήν της Πεντηκοστῆς

7 Ιουνίου 2025

Ὁ ἅγιος Φιλάρετος Μόσχας σὲ ὁμιλία του στὴν Κυριακή τῆς Πεντηκοστῆς λέει: «Μετὰ τὴν πτώση τοῦ ἀνθρώπου, καί, μὴ ὄντας...

Read more
Ο Φθιώτιδος Συμεών κοντά στους οπλίτες του ΚΕΥΠ
Εκκλησία της Ελλάδος

Ο Φθιώτιδος Συμεών κοντά στους οπλίτες του ΚΕΥΠ

6 Ιουνίου 2025

Για μια ακόμη φορά βρέθηκε κοντά στους Νεοσυλλέκτους του Κέντρου Εκπαίδευσης Υλικού Πολέμου στην Λαμία ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ....

Read more
Previous slide
Next slide

ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ

Κυριακή της Πεντηκοστής
Κηρύγματα

«ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗΝ ΕΟΡΤΑΖΟΜΕΝ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΕΠΙΔΗΜΙΑΝ…»

7 Ιουνίου 2025

«ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗΝ ΕΟΡΤΑΖΟΜΕΝ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΕΠΙΔΗΜΙΑΝ...» (Στιχηρό ἰδιόμελο Ἑσπερινοῦ ἑορτῆς) Μητροπολίτου Αὐλῶνος Χριστοδούλου. Ἡ μεγάλη ἡμέρα τῆς Πεντηκοστῆς ὑπενθυμίζει στόν κάθε...

«Παρέστω μοι το Πνεύμα και διδότω λόγον»

Η ξέχωρη επιδημία

7 Ιουνίου 2025
Ο Εσπερινός της Πεντηκοστής στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Καστοριάς

Το μήνυμα της Πεντηκοστής

7 Ιουνίου 2025
«Παρέστω μοι το Πνεύμα και διδότω λόγον»

«Παρέστω μοι το Πνεύμα και διδότω λόγον»

7 Ιουνίου 2025
Κυριακή της Πεντηκοστής

Τα δώρα του Αγίου Πνεύματος

7 Ιουνίου 2025
«Παρέστω μοι το Πνεύμα και διδότω λόγον»

Οἱ Ἅγιοι Πατέρες διά τήν Κυριακήν της Πεντηκοστῆς

7 Ιουνίου 2025
«Παρέστω μοι το Πνεύμα και διδότω λόγον»

Στις πηγές του Αγίου Πνεύματος

22 Ιουνίου 2024
ΒΙΑΙΗ ΠΝΟΗ

ΒΙΑΙΗ ΠΝΟΗ

22 Ιουνίου 2024
Κυριακή της Πεντηκοστής

Κυριακή της Πεντηκοστής

22 Ιουνίου 2024
Κυριακή της Πεντηκοστής

Το μήνυμα της Κυριακής της Πεντηκοστής

22 Ιουνίου 2024
Ο Εσπερινός της Πεντηκοστής στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Καστοριάς

«Μάθε ποιο πνεύμα κατοικεί μέσα σου»

22 Ιουνίου 2024
Δίψα και πνεύμα

Κυ­ρι­ακὴ τῆς Πεν­τη­κο­στῆς (Ἰ­ωάν. ζ΄ 37-52, η΄18)

22 Ιουνίου 2024
Δίψα και πνεύμα

Τῇ αὐτῇ ἡμέρᾳ, Κυριακῇ ὀγδόῃ ἀπὸ τοῦ Πάσχα, τὴν ἁγίαν Πεντηκοστὴν ἑορτάζομεν

3 Ιουνίου 2023
Κυριακή της Πεντηκοστής

Πεντηκοστή: Η Δωρεά του Αγίου Πνεύματος

11 Ιουνίου 2022
Δίψα και πνεύμα

Δίψα και πνεύμα

15 Ιουνίου 2019
Δίψα και πνεύμα

«Πάντα χορηγεί το Πνεύμα το Άγιον»

15 Ιουνίου 2019
Next Post
Αρχιεπίσκοπος: “Η Μονή του Οσίου Λουκά δεν είναι απλώς ένα καλλιτεχνικό και αρχιτεκτονικό επίτευγμα. Είναι ένας χώρος που ακτινοβολεί πνευματικότητα και προσφέρει στον σύγχρονο άνθρωπο το μήνυμα της ελπίδας και της Αναστάσεως”

Αρχιεπίσκοπος: "Η Μονή του Οσίου Λουκά δεν είναι απλώς ένα καλλιτεχνικό και αρχιτεκτονικό επίτευγμα. Είναι ένας χώρος που ακτινοβολεί πνευματικότητα και προσφέρει στον σύγχρονο άνθρωπο το μήνυμα της ελπίδας και της Αναστάσεως"

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΣΤΗ ΓΕΝΕΤΕΙΡΑ ΤΟΥ

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΣΤΗ ΓΕΝΕΤΕΙΡΑ ΤΟΥ

Η εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού στην Ι.Μ. Επάνω Χρέπας

Η εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού στην Ι.Μ. Επάνω Χρέπας

Η εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού στην Λάρισα

Η εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού στην Λάρισα

Η εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού στην Πάρο

Η εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού στην Πάρο

  • Όροι χρήσης – Πολιτική Απορρήτου
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Το Βήμα της Ενορίας
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις

Poimin.gr © 2023

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist