• Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
Τρίτη, 13 Οκτωβρίου, 2026
Poimin.gr
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
Poimin.gr
No Result
View All Result

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο Ρέθυμνο το Οικολογικό Συμπόσιο με τίτλο: «ΓΗ: Ένας Βιώσιμος Πλανήτης για όλους. Κάλεσμα για Δράση – Η αλλαγή είναι εφικτή»

in Πατριαρχεία - Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
14 Σεπτεμβρίου 2024
byPoimin.gr Team
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο Ρέθυμνο το Οικολογικό Συμπόσιο με τίτλο: «ΓΗ: Ένας Βιώσιμος Πλανήτης για όλους. Κάλεσμα για Δράση – Η αλλαγή είναι εφικτή»
Share on FacebookShare on Twitter

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο Ρέθυμνο, από 10 έως 12 Σεπτεμβρίου 2024, το Οικολογικό Συμπόσιο με τίτλο: «ΓΗ: Ένας Βιώσιμος Πλανήτης για όλους. Κάλεσμα για Δράση – Η αλλαγή είναι εφικτή» και θέμα την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και την ανάγκη αλλαγής στον τρόπο της σκέψης μας, με τον επανακαθορισμό των προτεραιοτήτων και των αξιών μας.

Στο επίκεντρο του τριήμερου Οικολογικού Συμποσίου, που συνδιοργάνωσαν η Ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή, με τη συμβολή του World Human Forum και εντός του πλαισίου των επετειακών εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση 200 ετών από τη μαρτυρική τελείωση των εν Ρεθύμνη Αγίων Τεσσάρων Νεομαρτύρων, Μανουήλ, Αγγελή, Γεωργίου και Νικολάου (1824 – 2024), τέθηκαν το φλέγον ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, η βιωσιμότητα και η αειφορία.

Το Συμπόσιο τέθηκε υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, ενώ καθοριστική για τη διοργάνωση και διεξαγωγή του υπήρξε η αρωγή και στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, καθώς και των χορηγών: της Grecotel, της Aegean Airlines και των τηλεοπτικών σταθμών ΣΚΑΪ και CRETA.

Η εναρκτήρια συνεδρία του Συμποσίου πραγματοποιήθηκε, το απόγευμα της 10ης Σεπτεμβρίου 2024, στην κεντρική αίθουσα του Κέντρου Πολιτισμικής και Κοινωνικής Διακονίας «ΘΕΟΜΗΤΩΡ» της Ιεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου. Σε αυτήν χαιρετισμούς απηύθυναν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γέρων Πριγκηποννήσων κ. Δημήτριος, Εκπρόσωπος της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, ο οποίος ανέγνωσε το Σεπτό Πατριαρχικό Μήνυμα του Παναγιωτάτου, ο Εξοχώτατος κ. Κωστής Χατζηδάκης, Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, ως εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβερνήσεως, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Γεώργιος Κοντάκης, η Πρόεδρος του Εθνικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή κ. Φαλή Βογιατζάκη, η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης κ. Μαίρη Λιονή, εκ μέρους του Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρου Αρναουτάκη, ο Δήμαρχος Ρεθύμνης κ. Γεώργιος Μαρινάκης και ο οικοδεσπότης, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομος.

Η πρώτη ημέρα του Συμποσίου ολοκληρώθηκε με τις εισαγωγικές ομιλίες του Ιερολογιωτάτου Αρχιδιακόνου του Οικουμενικού Θρόνου π. Ιωάννου Χρυσαυγή, με θέμα: «ΤΟ ΑΡΧΑΙΟΝ ΚΑΛΛΟΣ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΑΣΘΑΙ- Κατανοήσεις και Παρανοήσεις της Κλιματικής Αλλαγής», και της κ. Αλεξάνδρας Μητσοτάκη, Προέδρου και Συνιδρύτριας του World Human Forum, με θέμα: «Γη για όλους».

Την εναρκτήρια συνεδρία τίμησαν με την παρουσία τους επίσης οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων κ. Ειρηναίος, Γορτύνης και Αρκαδίας κ. Μακάριος, Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέας, Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος, Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κνωσού κ. Μεθόδιος. Παρέστησαν ακόμη ο Δήμαρχος Μυλοποτάμου κ. Γεώργιος Κλάδος, Αντιδήμαρχοι εκπρόσωποι των Δημάρχων Ανωγείων και Αμαρίου, Αντιπεριφερειάρχες και Περιφερειακοί Σύμβουλοι, Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο Αστυνομικός Διευθυντής Νομού Ρεθύμνης, Ταξίαρχος κ. Εμμανουήλ Παπαδάκης, ο Λιμενάρχης Ρεθύμνης, Πλωτάρχης κ. Κωνσταντίνος Καστρινάκης, ο Ανώτατος Διοικητής Φρουράς Ρεθύμνης, Αντισυνταγματάρχης κ. Ιωάννης Καλυβιώτης, η κ. Οδύσσεια Σηφουνάκη-Δασκαλαντωνάκη εκ μέρους του μεγάλου χορηγού Grecotel, συνοδευόμενη από τον κ. Δημήτριο Καλαϊτζιδάκη, Λειτουργικό Διευθυντή της εταιρείας, οι Ελλογιμώτατοι Εισηγητές του Συμποσίου, Αντιπρυτάνεις, μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης και Καθηγητές του Πανεπιστημίου Κρήτης, μέλη της διοικήσεως και συνεργάτες του Εθνικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή και του παραρτήματός του Παλαιοντολογικού Μουσείου Ρεθύμνης και άλλοι εκπρόσωποι αρχών και φορέων, καθώς και άνθρωποι του τόπου μας με ευαισθησία στα ζητήματα της οικολογίας και της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος.

Η δεύτερη ημέρα του Συμποσίου, 11η Σεπτεμβρίου 2024, έλαβε χώρα στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Κρήτης στου Γάλλου, όπου σε τρεις θεματικές ενότητες-συνεδρίες, υπό τον συντονισμό των κ. Θοδωρή Γεωργακόπουλου, Δημοσιογράφου και κ. Ιωάννας Σουφλέρη, Δημοσιογράφου και Διδάκτορος Μοριακής Βιολογίας, ανέπτυξαν τις εισηγήσεις τους, απάντησαν σε ερωτήματα του κοινού και πραγματοποίησαν γόνιμο διάλογο επί των θεμάτων του Συμποσίου οι εξής έγκριτοι ομιλητές, κατά σειρά της παρουσίας τους:

Γεώργιος Πρεβελάκης, Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Σορβόνης, με θέμα: «Γεωπολιτική και κλιματική αλλαγή: η αλληλοεπίδραση».

Λίνος-Αλέξανδρος Σισιλιάνος, Καθηγητής Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ, π. Πρόεδρος ΕΔΔΑ, με θέμα: «Η κλιματική αλλαγή ενώπιον των Διεθνών Δικαστηρίων».

Κωνσταντίνος Καρτάλης, Καθηγητής ΕΚΠΑ, με θέμα: «Κλιματική Ουδετερότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση: Προκλήσεις και Ευκαιρίες».

Ευθύμης Λέκκας, Καθηγητής ΕΚΠΑ, με θέμα: «Επιχειρησιακές Δράσεις για τη Διαχείριση της Εξελισσόμενης Κλιματικής Κρίσης».

Ευάγγελος Γερασόπουλος, Ερευνητής, Δ/ντής ΙΕΠΒΑΕΑΑ, με θέμα: «Μπορεί η Μεσόγειος να αναδυθεί μέσα από τη σκιά της τριπλής πλανητικής κρίσης;».

Κώστας Παπανικόλας, Ακαδημαϊκός, Ιδρυτικός και Ομότιμος Πρόεδρος του Ινστιτούτου Κύπρου, με θέμα: «Η ανάγκη και η πρόταση για αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης στην Ανατολική Μεσόγειο και Μέση Ανατολή».

Γιάννης Καρακάσης, Καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης, με θέμα: «Θαλάσσια Βιοποικιλότητα στη Μεσόγειο».

Ιωάννης Μητσόπουλος, Γενική Διεύθυνση Ο.ΦΥ.ΠΕ.ΚΑ, με θέμα: «Οι προστατευόμενες περιοχές ως μοχλός βιώσιμης ανάπτυξης».

Μαργαρίτα Γκορτζολίδου, Αντιπρόεδρος ΣτΕ, με θέμα: «Ο Δικαστής και ο Χωρικός Σχεδιασμός για την προστασία του περιβάλλοντος και του κλίματος».

Σταυρούλα Τσινόρεμα, Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Κρήτης, με θέμα: «Κλιματική αλλαγή: Ηθικές και κοινωνικές προκλήσεις».

Ιωσήφ Μποτετζάγιας, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου, «Πώς θα πείσουμε τους πολίτες να ενδιαφερθούν για την κλιματική κρίση;».

Παναγιώτα Δημητροπούλου, Επίκουρη Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Κρήτης, με θέμα: «Κλιματική αλλαγή και ψυχική ευαλωτότητα παιδιών και εφήβων».

Θεοδότα Νάντσου, Επικεφαλής πολιτικής της WWF Hellas, με θέμα: «Ενεργή Κοινωνική Συμμετοχή για αποτελεσματική κλιματική θωράκιση και δίκαιη μετάβαση».

Μέρος του Συμποσίου ήταν και η προβολή/συναυλία που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της 11ης Σεπτεμβρίου 2024, στο Παλαιοντολογικό Μουσείο Ρεθύμνης, το οποίο αποτελεί Παράρτημα του Εθνικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή και στεγάζεται στο τέμενος Μασταμπά. Ήταν η απόδειξη ότι η τέχνη και ο πολιτισμός αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ευαισθητοποίησης και ενεργοποίησης των πολιτών για την ζωή στον πλανήτη. Η ταινία της πολυβραβευμένης σταρ της όπερας Τζόις ΝτιΝτονάτο “Eden in Olympia”, που συνδυάζει την κλασική μουσική με την οικολογική αφύπνιση, κορυφώθηκε με την ζωντανή ερμηνεία της τοπικής παιδικής χορωδίας «Μουσικός καρπός» και της χορωδίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Τα παιδιά τραγούδησαν για την φύση και τον σεβασμό στο συνάνθρωπο, μοιράζοντας επίσης στο κοινό σπόρους φυτών δείχνοντας δυναμικά τον δρόμο προς την πράξη για τον καθένα μας. Σε ένα κατάμεστο χώρο την εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε με την συμβολή του World Human Forum, προλόγισαν η Πρόεδρος του Εθνικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή κ. Φαλή Βογιατζάκη και η Πρόεδρος του World Human Forum κ. Αλεξάνδρα Μητσοτάκη, ενώ παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομος, ο Υφυπουργός Πολιτισμού κ. Ιάσων Φωτήλας, η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης κ. Μαίρη Λιονή, ο Δήμαρχος Ρεθύμνης κ. Γεώργιος Μαρινάκης και άλλοι εκπρόσωποι αρχών και φορέων του τόπου.

Οι εργασίες του τριήμερου Συμποσίου ολοκληρώθηκαν, την 12η Σεπτεμβρίου 2024, σε ένα χώρο υψηλού ιστορικού και πνευματικού συμβολισμού και παγκόσμιας ακτινοβολίας, ταυτόσημο με τα πανανθρώπινα ιδανικά του αγώνα για την ελευθερία, την Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Αρκαδίου.

Στους κατάλληλα διαμορφωμένους χώρους των παλαιών στάβλων της Μονής, επίτιμος προσκεκλημένος ήταν ο Υφυπουργός Πολιτισμού κ. Ιάσων Φωτήλας, ο οποίος μίλησε κατάλληλα σχετικά με τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη στο πεδίο του Πολιτισμού υπό τις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής.

Ακολούθως, έγινε η παρουσίαση των αποτελεσμάτων του Συμποσίου από τους κ. Νικόλαο Πουλακάκη, Καθηγητή, Διευθυντή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστήμιου Κρήτης και τους συντονιστές δημοσιογράφους κ. Θοδωρή Γεωργακόπουλο και κ. Ιωάννα Σουφλέρη.

Θερμό χαιρετισμό απηύθυνε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομος, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του για το υψηλό επίπεδο του Οικολογικού Συμποσίου με τη συμμετοχή εξαίρετων και διακεκριμένων επιστημόνων και ομιλητών, καθώς και τις ευχαριστίες του προς το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή και τους χορηγούς του Συμποσίου για την αρμονική συνεργασία και το άριστο αποτέλεσμά της που μνημειώνεται στις χρυσές σελίδες της ιστορίας του τόπου μας. Επίσης, ο Σεβασμιώτατος εξέφρασε την ευχή να υπάρξει και συνέχεια με ανάλογες κοινές δράσεις και Συμπόσια, για τα οποία η Πόλη των Γραμμάτων, το Ρέθυμνο, είναι πάντοτε ένας ανοικτός και κατάλληλος τόπος φιλοξενίας.

Τέλος, ο Σεβασμιώτατος, θέλοντας να τιμήσει την «ψυχή» αυτού του Συμποσίου, τον εκλεκτό άνθρωπο που είχε την αρχική έμπνευση και ιδέα για τη διοργάνωσή του, απένειμε στην Πρόεδρο του Εθνικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή, τη Ρεθεμνιώτισσα κ. Φαλή Βογιατζάκη, την Ανωτάτη Τιμητική Διάκριση της Ιεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, τον Σταυρό των εν Ρεθύμνη Αγίων Τεσσάρων Νεομαρτύρων μετά του σχετικού συνοδευτικού ευεργετηρίου γράμματος.

Το Συμπόσιο ολοκληρώθηκε με πλούσια παραδοσιακή κρητική φιλοξενία, την οποία προσέφερε η Αδελφότητα της Ιεράς Μονής Αρκαδίου προς όλους τους συμμετέχοντες, κατά την οποία προσφέρθηκαν αναμνηστικά δώρα εκ μέρους της Μονής προς τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Γέροντα Πριγκηποννήσων κ. Δημήτριο, τον Εξοχώτατο Υφυπουργό Πολιτισμού κ. Ιάσωνα Φωτήλα και την Εντιμοτάτη κ. Φαλή Βογιατζάκη, Πρόεδρο του Εθνικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι, στο πλαίσιο του Οικολογικού Συμποσίου, την 13η Σεπτεμβρίου 2024, υλοποιήθηκαν εκπαιδευτικές δράσεις για μαθητές, από το Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και το World Human Forum με την αρωγή των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου. Το οικολογικό-μουσικό εργαστήρι «Σπόροι της Ελπίδας» στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ρεθύμνου υλοποίησε η Σοφί Νταντ, υπεύθυνη των εκπαιδευτικών προγραμμάτων της Τζόις ΝτιΝτονάτο, με στόχο τα παιδιά που συμμετείχαν να στείλουν μηνύματα, μέσω της μουσικής, για ένα βιωσιμότερο πλανήτη σε όλη την Κρήτη.

Πρόσφατα Άρθρα

Επίσκεψη του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου π. Νεκταρίου Μουλατσιώτη στην Ιερά Μητρόπολη Ιωαννίνων και στη ΣΜΥΚ Βελλάς
Εκκλησία της Ελλάδος

Επίσκεψη του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου π. Νεκταρίου Μουλατσιώτη στην Ιερά Μητρόπολη Ιωαννίνων και στη ΣΜΥΚ Βελλάς

12 Οκτωβρίου 2026

Ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Φωκίδος, Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Μουλατσιώτης, συνοδευόμενος από πατέρες της Ιεράς Μονής Αγίων Αυγουστίνου και Σεραφείμ...

Read more
Λαμπρό Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο με τη συμμετοχή 10 Αρχιερέων στη Λαμία για τα ονομαστήρια του Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ. Συμεών
Εκκλησία της Ελλάδος

Λαμπρό Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο με τη συμμετοχή 10 Αρχιερέων στη Λαμία για τα ονομαστήρια του Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ. Συμεών

12 Οκτωβρίου 2026

Λαμπρό Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο με την συμμετοχή 10 Αρχιερέων τελέσθηκε σήμερα στον Ιερό Μητροπολιτικό και Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας...

Read more
Άρτα: Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο επετείου μετακομιδής Λειψάνου Αγ. Μαξίμου Γραικού και προσκύνηση της εκ Ρόδου Εικόνας Αγ. Φανουρίου
Εκκλησία της Ελλάδος

Άρτα: Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο επετείου μετακομιδής Λειψάνου Αγ. Μαξίμου Γραικού και προσκύνηση της εκ Ρόδου Εικόνας Αγ. Φανουρίου

12 Οκτωβρίου 2026

Με εκκλησιαστική λαμπρότητα ετελέσθη το πρωί της Δευτέρας 12 Οκτωβρίου 2026, στον Ενοριακό Ιερό Ναό Αγίου Μαξίμου του Γραικού Άρτης,...

Read more
Ο Μητροπολίτης Κορίνθου Παύλος στις εκδηλώσεις τιμής για τον Νικηταρά στο Χιλιομόδι Κορινθίας
Εκκλησία της Ελλάδος

Ο Μητροπολίτης Κορίνθου Παύλος στις εκδηλώσεις τιμής για τον Νικηταρά στο Χιλιομόδι Κορινθίας

12 Οκτωβρίου 2026

Την Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2026, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Παύλος μετέβη στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Νεμέας, όπου...

Read more
Έναρξη Εσπερινών Κηρυγμάτων   Μητροπολίτου Αιτωλοακαρνανίας
Εκκλησία της Ελλάδος

Έναρξη Εσπερινών Κηρυγμάτων Μητροπολίτου Αιτωλοακαρνανίας

12 Οκτωβρίου 2026

Με γενικό θέμα «Το κατά Μάρκον Άγιο Ευαγγέλιο» άρχισε ο νέος κύκλος των Εσπερινών Κηρυγμάτων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αιτωλίας και...

Read more
Με μεγάλη συμμετοχή η έναρξη της νέας κατηχητικής χρονιάς στη Μητρόπολη Δράμας με «Κατασκήνωση στην πόλη» και «Κατασκήνωση Οικογενειών»
Εκκλησία της Ελλάδος

Με μεγάλη συμμετοχή η έναρξη της νέας κατηχητικής χρονιάς στη Μητρόπολη Δράμας με «Κατασκήνωση στην πόλη» και «Κατασκήνωση Οικογενειών»

12 Οκτωβρίου 2026

Με ιδιαίτερη ζωντάνια και αθρόα συμμετοχή παιδιών, νέων και γονέων, πραγματοποιήθηκαν, το διήμερο 10 και 11 Οκτωβρίου 2026, οι εορταστικές...

Read more
Ανακοινωθέν  Δ.Ι.Σ.: Παραίτηση του Μητροπολίτη Μηθύμνης και φιλανθρωπικό έργο 125 εκατ. ευρώ για το 2025
Εκκλησία της Ελλάδος

Ανακοινωθέν Δ.Ι.Σ.: Παραίτηση του Μητροπολίτη Μηθύμνης και φιλανθρωπικό έργο 125 εκατ. ευρώ για το 2025

12 Οκτωβρίου 2026

Συνήλθε την Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2026, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, η Διαρκής...

Read more
Οι ψίθυροι διαψεύστηκαν από τις εξελίξεις
Συνοπτικός

Επιβεβαιώθηκε το αποκλειστικό ρεπορτάζ του «Συνοπτικού» – Παραιτήθηκε ο Μητροπολίτης Μηθύμνης Χρυσόστομος!

12 Οκτωβρίου 2026

Επιβεβαιώθηκε η φημολογία που είχε μεταφέρει από χθες ο «Συνοπτικός» (δείτε ΕΔΩ) καθώς πριν από λίγο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μηθύμνης...

Read more
«Τι ζητάς, άνθρωπε, και δεν το βρήκες στον Χριστό;»
Εκκλησία της Ελλάδος

«Τι ζητάς, άνθρωπε, και δεν το βρήκες στον Χριστό;»

12 Οκτωβρίου 2026

Την Κυριακή, 11 Οκτωβρίου 2026, Δ΄ Λουκά, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος λειτούργησε και ομίλησε...

Read more
Άρτα: Εσπερινός επετείου μετακομιδής Λειψάνου Αγ. Μαξίμου Γραικού και υποδοχή εκ Ρόδου Εικόνος Αγ. Φανουρίου
Εκκλησία της Ελλάδος

Άρτα: Εσπερινός επετείου μετακομιδής Λειψάνου Αγ. Μαξίμου Γραικού και υποδοχή εκ Ρόδου Εικόνος Αγ. Φανουρίου

12 Οκτωβρίου 2026

Με εκκλησιαστική λαμπρότητα πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2026, η υποδοχή της θαυματουργού Ιεράς Εικόνος του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Φανουρίου, στον...

Read more
Ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκη πάντρεψε ζευγάρι μέσα στη Θεία Λειτουργία
Εκκλησία της Ελλάδος

Ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκη πάντρεψε ζευγάρι μέσα στη Θεία Λειτουργία

12 Οκτωβρίου 2026

Την Κυριακή 11 Οκτωβρίου ο Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεος, ιερούργησε και κήρυξε τον θείο λόγο στον Βυζαντινό Ιερό...

Read more
Στον Χολαργό ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου για τα 100 χρόνια από την ανέγερση του Ιερού Ναού Φανερωμένης
Εκκλησία της Ελλάδος

Στον Χολαργό ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου για τα 100 χρόνια από την ανέγερση του Ιερού Ναού Φανερωμένης

12 Οκτωβρίου 2026

Στον Ιερό Ναό Φανερωμένης Χολαργού λειτούργησε, κατόπιν αδείας του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, την Κυριακή, 11η...

Read more
Ὀνομαστήρια Μητροπολίτου Καστορίας Καλλινίκου
Εκκλησία της Ελλάδος

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΟΝΟΜΑΣΤΗΡΙΩΝ ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ κ. ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΥ

12 Οκτωβρίου 2026

Τήν Πέμπτη 15η Ὀκτωβρίου ἐ. ἔ., Ἐορτή τῆς Ἀνακομιδῆς τῶν Ἱερῶν Λειψάνων τοῦ ἐν Ἁγίοις Πατρός ἡμῶν Καλλινίκου Ἐπισκόπου Ἐδέσσης...

Read more
Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2026 στις 4:00 το απόγευμα: Ενθρονίζουμε την Παναγία μας – Η βοήθειά σας έγινε πραγματικότητα.
Εκκλησία της Ελλάδος

Γιατί έχω ΑΓΧΟΣ και δεν ΗΡΕΜΩ; Τα λάθη που κάνω καθημερινά!

12 Οκτωβρίου 2026

Γιατί έχω συνέχεια ΑΓΧΟΣ; Γιατί δεν μπορώ να ΗΡΕΜΗΣΩ, ακόμη κι όταν όλα γύρω μου φαίνονται φυσιολογικά; Μήπως κάνουμε καθημερινά...

Read more
Οι Ιεροψάλτες της Δημητριάδος τίμησαν τον Προστάτη τους Όσιο Ιωάννη τον Κουκουζέλη
Εκκλησία της Ελλάδος

Οι Ιεροψάλτες της Δημητριάδος τίμησαν τον Προστάτη τους Όσιο Ιωάννη τον Κουκουζέλη

12 Οκτωβρίου 2026

    Με πανηγυρικό τρόπο ο Σύνδεσμος Ιεροψαλτών της Μητροπόλεώς μας εόρτασε την μνήμη του Προστάτου του Οσίου Ιωάννου του Κουκουζέλους,...

Read more
Previous slide
Next slide

ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ

Οικτίρμονες πατέρες – Κυριακή Β’ Λουκά
Κηρύγματα

Το μήνυμα των λόγων του Κυρίου: «καθώς θέλετε ίνα ποιώσιν υμίν οι άνθρωποι…»

4 Οκτωβρίου 2025

Του Πρωτοσυγκέλλου της Ι.Μ. Φωκίδος, Γέροντος Νεκταρίου Μουλατσιώτη Το μήνυμα των λόγων του Κυρίου: «καθώς θέλετε ίνα ποιώσιν υμίν οι...

Ο Θεός δεν θα μας ρωτήσει…

Πορεία προς τη Θέωση

4 Οκτωβρίου 2025
Αγάπησε πολύ τον Χριστό μας

Ἡ ἐντολή τοῦ Χριστοῦ γιὰ τὴν ἀγάπη

4 Οκτωβρίου 2025
Οικτίρμονες πατέρες – Κυριακή Β’ Λουκά

Οικτίρμονες πατέρες – Κυριακή Β’ Λουκά

4 Οκτωβρίου 2025
«Zητεῖτε πρῶτον τήν βασιλείαν τοῦ Θεοῦ»

Ὁ Χρυσοῦς κανὼν

28 Σεπτεμβρίου 2024
Το ξύλο της ζωής και ως Πρωτευαγγέλιο

Κυριακὴ Β΄Λουκᾶ

28 Σεπτεμβρίου 2019
Ποιο είναι το θέλημα του Θεού;

Ἡ ὁμοίωση τοῦ ἀνθρώπου μὲ τὸ Θεό

28 Σεπτεμβρίου 2019

Το μήνυμα της Κυριακής Β΄ Λουκά

28 Σεπτεμβρίου 2019
Γέροντας Νεκτάριος Μουλατσιώτης: Αφού δεν ενδιαφέρει τους γονείς για τα θρησκευτικά γιατί κοπτόμεθα;

Το μήνυμα των λόγων του Κυρίου: «καθώς θέλετε ίνα ποιώσιν υμίν οι άνθρωποι…».

30 Σεπτεμβρίου 2017

Κυριακὴ Β΄Λουκᾶ π. Γεώργιος Δορμπαράκης

16 Νοεμβρίου 2023

Ἀγάπη στοὺς ἐχθρούς, πρόκληση ζωῆς

16 Νοεμβρίου 2023

«Ἀλλ’ ἐν παντί συνιστῶντες ἑαυτούς ὡς Θεοῦ διάκονοι, ἐν ὑπομονῇ πολλῇ, ἐν θλίψεσιν, ἐν ἀνάγκαις, ἐν στενοχωρίαις»

16 Νοεμβρίου 2023

ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ Η ΧΑΡΗ ΤΟΥ ΘΕΟΥ; «Παρακαλούμεν μή εις κενόν την χάριν του Θεού δέξασθαι υμάς».

11 Οκτωβρίου 2014

ΚΥΡΙΑΚΗ Β΄ ΛΟΥΚΑ Ευαγγέλιο: Λουκ. στ΄ 31-6 «Καθώς θέλετε ίνα ποιώσιν υμίν οι άνθρωποι, και υμείς ποιείτε αυτοίς ομοίως»

11 Οκτωβρίου 2014

Κυριακὴ Β΄Λουκᾶ

16 Νοεμβρίου 2023

Κυριακὴ Β΄Λουκᾶ

16 Νοεμβρίου 2023

ΜΕ ΘΛΙΨΕΙΣ ΚΑΙ ΧΑΡΕΣ

20 Αυγούστου 2014

Τὸ κλειδὶ «Καθὼς θέλετε ἵνα ποιῶσιν ὑμῖν οἱ ἄνθρωποι, καὶ ὑμεῖς ποιεῖτε αὐτοῖς ὁμοίως»

16 Νοεμβρίου 2023

Κυριακή Β’ Λουκά. Για την αγάπη

20 Αυγούστου 2014
Next Post
Αρχιεπίσκοπος: “Η Μονή του Οσίου Λουκά δεν είναι απλώς ένα καλλιτεχνικό και αρχιτεκτονικό επίτευγμα. Είναι ένας χώρος που ακτινοβολεί πνευματικότητα και προσφέρει στον σύγχρονο άνθρωπο το μήνυμα της ελπίδας και της Αναστάσεως”

Αρχιεπίσκοπος: "Η Μονή του Οσίου Λουκά δεν είναι απλώς ένα καλλιτεχνικό και αρχιτεκτονικό επίτευγμα. Είναι ένας χώρος που ακτινοβολεί πνευματικότητα και προσφέρει στον σύγχρονο άνθρωπο το μήνυμα της ελπίδας και της Αναστάσεως"

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΣΤΗ ΓΕΝΕΤΕΙΡΑ ΤΟΥ

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΣΤΗ ΓΕΝΕΤΕΙΡΑ ΤΟΥ

Η εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού στην Ι.Μ. Επάνω Χρέπας

Η εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού στην Ι.Μ. Επάνω Χρέπας

Η εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού στην Λάρισα

Η εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού στην Λάρισα

Η εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού στην Πάρο

Η εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού στην Πάρο

Poimin.gr © 2023

  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων
  • Πολιτική Cookies
  • Δήλωση Συμμόρφωσης με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334

Follow Us

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις

Poimin.gr © 2023

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist