Ει και εν τάφω κατήλθες, μακαριστέ Ιεράρχα Προκόπιε...

 του Αγγέλου Ν.Πάκλαρα, θεολόγου για το poimin.gr

Από τις πρώτες του φωτογραφίες.Εν τη αυγή της Μεγάλης  Εβδομάδος και προτού ανατείλει ο ήλιος εν τη Αγία και Μεγάλη Δευτέρα, η αθάνατος ψυχή του αοιδίμου Μητροπολίτου Ν.Κρήνης και Καλαμαριάς κυρού Προκοπίου, ησύχως και γαληνίως έφευγε προς τον ουρανό, αφήνοντας το κουρασμένο και χοικό άπνουν σώμα του, εις τον θάλαμο του 424 Στρατιωτικού νοσοκομείου θεσσαλονίκης.

Η είδησις εν μέσω νυκτός ως βροντώδης αστραπή διεδόθη προς κάθε κατεύθυνσιν…

Την δε Μ.Τετάρτην, όταν ετελέσθη η εξόδιος ακολουθία του,  παρόντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πολλών Ιεραρχών, εδάκρυσαν πολλοί οφθαλμοί παρά την ηλικίαν του μεταστάντος…

Οταν ένας επίσκοπος με τόση πλούσια παρακαταθήκη και ανυπέρβλητο πνευματικό παρελθόν αφήνει τα επίγεια και μετέρχεται προς τα ουράνια και αιώνια, ουδείς ευλαβής άνθρωπος δύναται να μείνει ασυγκίνητος…  Διότι ο εκλιπών δεν ήτο απλώς ένας φιλήσυχος και πράος αρχιερεύς. Ητο «κανών πίστεως, εικόνα πραότητος και εγκρατείας διδάσκαλος. Στύλος ορθοδοξίας, θείοις δόγμασιν υποστηρίζων…»

Η σιωπή του εδίδασκε πολλαπλά μηνύματα… το γαλήνιο και καθαρόν  βλέμμα του ήτο δείκτης αυτογνωσίας δια τους συνομιλητάς του… οι προσεγμένες κινήσεις των χειρών του παραδείγματα ήθους και εμφύτου ευγενείας…

Οι λόγοι του μεστοί θεολογικών μηνυμάτων, οι γνώσεις και η πλήρης κατάρτησις του για ο,τιδήποτε εντυπωσίαζαν τον ακροατήν του…

Δύσκολον ανθρωπίνως να σκιαγραφήση κάποιος επ’ ακριβώς τον εξαίρετον και περίλαμπρο χαρακτήρα του μακαριστού Μητροπολίτου Προκοπίου…

Ομως, ως μνημόσυνον αιώνιον, εις την μνήμην του, δια όλους εμάς που τον γνωρίσαμε από κοντά, θα προσπαθήσουμε να αποτυπώσουμε την όλη βιοτήν του, το έργο του και την ανεκδιήγητον  προσφοράν του εις την Εκκλησίαν του Χριστού και εις την εικόνα του θεού, τον άνθρωπο…

Ο εκλιπών Ιεράρχης Ν.Κρήνης και Καλαμαριάς κυρός Προκόπιος (κατά κόσμον Αντώνιος Γεωργαντόπουλος ) εγεννήθη εν Πειραιεί το έτος 1932 από ευσεβείς γονείς Αναργύρου και Άννης, οι οποίοι τον ανέθρεψαν με χριστιανικάς αρχάς και ελληνορθόδοξον αγωγήν.

Οτε ακόμη ήτο εις νεαράν ηλικίαν ο πατήρ του είχε κοιμηθεί και ανέθρεψε αυτόν και τον αδελφό του η μητέρα του και η γιαγιά του.

Τελών τρισάγιον επί του τάφου του μακαριστού Υδρας Προκοπίου.
Τελών τρισάγιον επί του τάφου του μακαριστού Υδρας Προκοπίου.

Επεράτωσε τας εγκύκλιους σπουδάς του εις το β’ γυμνάσιον Πειραιώς. Συνδεθείς πνευματικώς με τον τότε Μητροπολίτην Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης Προκόπιον Καραμάνο, (ένεκα και της καταγωγής της μητρός του από την νήσον Ύδραν) τη προτροπή του, και με την ευλογία του  γέροντός του αρχιμ.Δαμασκηνού, απεστάλη εις την θεολογικήν Σχολήν της Χάλκης δια να σπουδάση την επιστήμην της θεολογίας.

Περατώσας το α’ έτος επέστρεψε εν Ελλάδι και ενεγράφη εις το β’ έτος του Πανεπιστημίου των Αθηνών.

Εκάρη μοναχός εις την Ιεράν Μονήν Προφήτου Ηλιού Ύδρας.

Τη 25η Νοεμβρίου 1956 εχειροτονήθη διάκονος εις τον ιστορικόν και διάσημον Ι. Ναόν Αγίου Κωνσταντίνου Ομονοίας υπό του Μητροπολίτου Ύδρας Προκοπίου Καραμάνου, ενώ ως διάκονος υπηρέτησεν εις τον Ιερόν Ναόν Αγίου Νικολάου Παλαιάς Κοκκινιάς (νυν Μητροπολιτικού Ι.Ναού Νικαίας).

Το έτος 1960 εις τον Ι.Ναόν Αγίας Τριάδος Πειραιώς εχειροτονήθη πρεσβύτερος, λαβών αυθημερόν και το οφίκκιον του αρχιμανδρίτου υπό του τότε επισκόπου Θαυμακού Χρυσοστόμου Θέμελη, του μετέπειτα Μητροπολίτου Μεσσηνίας.

Τοποθετείται εφημέριος και υπεύθυνος του ενοριακού φιλοπτώχου ταμείου εν τω Ι.Ναώ Αγίας Τριάδος Πειραιώς έχων αγαθήν και αρίστην συνεργασίαν με τους πιστούς ενορίτας του, αλλά και τους ιερείς του Ναού (εις εξ αυτών και ο τότε αρχιμ.Φίλιππος, ο μετέπειτα Καθηγούμενος της Ι.Μονής Μεγ.Λαύρας Αγ.Ορους).

Νεαρός αρχιμανδρίτης.
Νεαρός αρχιμανδρίτης.

Ο μεγίστου κύρους και πρώτος Μητροπολίτης Πειραιώς Χρυσόστομος Ταβλαδωράκης (ο από Αργολίδος) αναγνωρίσας τα πολλαπλά χαρίσματα του νέου αρχιμανδρίτου Προκοπίου μετέθεσεν αυτόν εις τον Ι.Ναόν Αγίου Σπυρίδωνος Πειραιώς ως ιερατικόν προιστάμενον και πρόεδρον του εκκλησιαστικού συμβουλίου. Η καθ όλον δράσις του εις την νέαν ενορίαν υπήρξε και εκει υποδειγματική και πλουσία  εις ποιμαντικόν, λειτουργικόν και φιλανθρωπικόν τομέα.

Παραλλήλως υπηρετεί ως Ιεροκήρυξ και πνευματικός, αναπαύοντας πολλάς ψυχάς κάτωθεν του πετραχηλίου του,  ενώ διετέλεσε μέλος του μητροπολιτικού συμβουλίου και του επισκοπικού δικαστηρίου της Ι.Μητροπόλεως Πειραιώς.

Ο ίδιος ο μακαριστός Μητροπολίτης Ν.Κρήνης Προκόπιος ανέφερε κάποτε, οτι του αφηγείτο ο αοίδιμος Πειραιώς Χρυσόστομος, πως όταν σε κάποια αρχιερατική του λειτουργία αντίκρυσε την Πλατυτέρα του Ιερού Βήματος είδε και αισθάνθη ως σαν εις όραμα να του λέγει » τούτον τον ιερέα ποίει επίσκοπον…»

Ανεξαρτήτως του «οράματος» αυτού η όλη βιοτή και το πνευματικόν έργον του αρχιμ. Προκοπίου δεν άφησαν ασυγκίνητον τον Μητροπολίτην Πειραιώς Χρυσόστομον, οπότε προνοία του και προτάσει του, η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος εκλέγει αυτόν πρώτον Μητροπολίτην της αρτισυστάτου Μητροπόλεως Ν.Κρήνης και Καλαμαριάς, ότε αυτή απεκόπη από την Ι. Μητρόπολιν Θεσσαλονίκης το έτος 1974.

Χειροτονία του εις επίσκοπον. 26.5.1974
Χειροτονία του εις επίσκοπον. 26.5.1974

Η χειροτονία του νέου Μητροπολίτου τελείται την Κυριακήν 26ην Μαίου 1974 εις τον Ιερόν Μητροπολιτικόν Ναόν Αγίας Τριάδος Πειραιώς υπό του Σεβ. Πειραιώς Χρυσοστόμου Ταβλαδωράκη και συλλειτουργούντων των Σεβ.Μητροπολιτών Μεσσηνίας κ Μεθώνης Χρυσοστόμου του Β’, Παροναξίας Επιφανίου και Τριφυλίας και Ολυμπίας Στεφάνου.

Χειροτονία του εις επίσκοπον. 26.5.1974
Χειροτονία του εις επίσκοπον. 26.5.1974

Εχων πλήρη συναίσθησιν του μεγίστου αξιώματος που ελάμβανε, ανέφερε εις τον χειροτονητήριον λόγον του τα εξής: «Αραγε τι πρώτον και τι ύστερον, ο τάλας εγώ να αναλογισθώ; Της επισκοπής, την υπέρ άγγελων τιμήν και αξίαν, ή αυτής των καθηκόντων το βάθος και το ύψος; Δειλιώ ως άλλος Μωυσής. Εις καιρούς δυσχημέρους η συναίσθησις όμως αυτού του ‘εγώ Κύριε’, με τρομάζει. Το μέγεθος της ευθύνης με συγκλονίζει. Η τιμή της θυσίας είναι ο στέφανος του Επισκόπου.  Έργον γαρ εστί. Ουκ άνεσις, φροντίς. Ου τρυφή, λειτουργία υπεύθυνος.Το λεντίον της Μ.Πέμπτης του Δεσπότου Χριστού πρέπει να είναι και ιδικόν μου…»

Χειροτονία του εις επίσκοπον. 26.5.1974
Χειροτονία του εις επίσκοπον. 26.5.1974

Ένα μήνα αργότερα η ενθρόνισίς του τελείται εν μέσω πρωτοφανούς εκκλησιάσματος τη 19ην Ιουνίου εις τον Μητροπολιτικόν Ι.Ναόν Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Καλαμαριάς.

Ενθρόνισις.Τα προβλήματα που αντιμετώπισε ο νέος Μητροπολίτης πολλά και ποικίλλα. Επισκοπείο διά την διαμονήν του και όχημα δια τας μετακινήσεις του δεν υπήρχαν,  αλλά ούτε και κτίριο δια να στεγαστούν τα γραφεία της νέας Μητροπόλεως.

Πρώτο μέλημα του να μετατρέψη τις αίθουσες των κατηχητικών σχολείων του Μητροπολιτικού Ναού εις γραφεία της Μητροπόλεως, τα οποία ανακαινίζει αργότερα εκ βάθρων.

Παραλλήλως ανεγείρει περικαλλές διώροφο Μητροπολιτικό Μέγαρον, όπου και η οικία του επισκόπου εις το κέντρον της Καλαμαριάς, με εσωτερικό μητροπολιτικόν παρεκκλήσιον των Εισοδίων της θεοτόκου. Ιδρύει δε εν τω ισογείω αυτού μεγαλοπρεπή αίθουσα θρόνου και εκκλησιαστικόν μουσείον.

Ένεκεν της μεγάλης αγάπης του προς την Κυρίαν θεοτόκον κτίζει εκ θεμελίων μεγαλοπρεπέστατον περικαλλή Ναόν εις την Νέαν Μηχανιώνα, ένα αληθινό στολίδι της Μητροπόλεως, όπου και στεγάζεται η αρχαία θαυματουργός εικών της Υπεραγίας θεοτόκου, μεταφερθείσα εκ της παλαιάς Μηχανιώνας, της Κυζικηνής Χερσονήσου εις την Προποντίδαν.

Εν συνεχεία θεμελιώνει και ανεγείρει τους Ιερούς Ναούς Ευαγγελισμού της θεοτόκου (Καραμπουρνάκι) , Αγίου Νικολάου (Καλαμαριάς), Αγίου Παντελεήμονος (Βότση), Αγίου Παύλου (Ν.Κρήνης), Αγίου Νικολάου (Αγγελοχωρίου), Αγίου Ιωάννου (Κατιρλί) και Αγίου Αργυρίου (Επανωμής).

Ανακαινίζει δε εκ βάθρων τους Ι.Ναούς Κοιμήσεως Θεοτόκου και Αγίου Γεωργίου  παλαιόν και νέον Ναόν (Επανωμής), Αγίας Τριάδος Ακτής, Παμμεγίστων Ταξιαρχών (Κουρί), Αγίας Παρασκευής( Νέας Κρήνης) και Οσίας Παρασκευής (Νέων Επιβατών.) Ανεγείρει δε και παρεκκλήσιον εντός της Ανωτέρας Σχολής Πολέμου.

Το φιλάνθρωπον έργον του νέου Μητροπολίτου ατελείωτον…Ιδρύει γενικόν φιλόπτωχον ταμείον της Ιεράς Μητροπόλεως και άλλα δεκαεπτά ενοριακά φιλόπτωχα ταμεία. Δημιουργεί συσσίτια εις πολλάς ενορίας, ενοριακάς τράπεζας αγάπης με διανομές κιβωτίων τροφίμων και ενδυμάτων, καθώς δε και τράπεζας αίματος εις τους περισοτέρους Ναούς.

IMG_0722Ανεγείρει πολυώροφον εκκλησιαστικήν εστίαν, το περίφημον πνευματικόν κέντρον της Ι.Μητροπόλεως Καλαμαριάς διά την κάλυψιν ποικίλων ποιμαντικών δραστηριοτήτων, ιδιαιτέρως δε δια τον τομέα της νεότητος.

Ενδιαφερόμενος προσωπικώς δια την χριστιανικήν αγωγήν της νεολαίας λειτουργεί υπό την προεδρίαν του γραφείον νεότητος, ως δε και τοπικά ενοριακά κέντρα νεότητος.

Δημιουργεί ωσαύτως Νεανική και Παιδική χορωδία της Μητροπόλεως, θεατρική ομάς και τακτικάς συνάξεις νέων.

Αναμορφώνει όλα τα κατηχητικά σχολεία της μητροπολιτικής του περιφερείας, ενώ τα κατηχητικά σχολεία της Νέας Μηχανιώνας αποκτούν δικήν τους φιλαρμονικήν ορχήστραν.

Συστήνει φροντιστήριον εκκλησιαστικής βυζαντινής μουσικής, βυζαντινής αγιογραφίας, παραδοσιακών χορών, φροντιστήρια ξένων γλωσσών  και απογευματινά κηρύγματα εις άπαντας σχεδόν τους Ι.Ναούς.

Ασχολείται ιδιαιτέρως με την αντιαιρετική δράσιν διορίζων υπευθύνους ιερείς δια την καταπολέμησιν της μάστιγος των αιρέσεων.

Δεικνύων εμπράκτως την αγάπην του δια τους ασθενείς αδελφούς μας, επεσκέπτετο ο ίδιος προσωπικά τα νοσοκομεία μοιράζων δέματα αγάπης και ενισχύων αυτούς ηθικώς και υλικώς.

Ιδρύει δύο γηροκομεία εν τη Μητροπόλει του, τον Κρεούζειον Οίκον ευγηρίας εν Καλαμαριά  και το Μαντούκειον Κοινοφελές ίδρυμα εν Νέα Μηχανιώνα.

Ευλογών και αγιάζων.
Ευλογών και αγιάζων.

Η προσφοράν του εις τα λειτουργικά του καθήκοντα εξίσου σημαντική. Λειτουργεί κηρρύτει και αγιάζει ακαταπαύστως.

Άριστος γνώστης του εκκλησιαστικού τυπικού και της εθιμοτυπίας, ήτο πρόεδρος και μέλος εις πολλάς Συνοδικάς επιτροπάς της Ι.Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, χρηματίσας παραλλήλως και Αντιπρόεδρος αυτής, ενώ διετέλεσε πρόεδρος και μέλος των Συνοδικών δικαστηρίων.
Επι αρχιερατείας του, δις επισκέφθην την Ι.Μητρόπολίν του Οικουμενικός Πατριάρχης.

Ηγάπα και εσέβετο τους ιερείς του, οι δε παρατηρήσεις του ήτο νηφάλιες και ευγενείς όπως και η καρδία του…

Δεν ήθελε εντυπωσιασμούς και επιδείξεις κατά την τέλεσιν της θείας Λειτουργίας ενώ η Αγία Τράπεζα ήθελε να είναι λιτή και απέρριτος.

Εάν και διέθετε το χάρισμα της καλλιφωνίας, είχε πάντοτε διάκριση και έψαλλε με σεμνότητα και κατάνυξη, ενώ πολύ σπανίως συμμετείχε εις πολυάριθμα Αρχιερατικά συλλείτουργα, πάντοτε δε έλεγε «η απλότης και το μέτρον είναι αναγκαία.»

Ητο αυστηρός τηρητής της Ιεράς Παραδόσεως, δια τούτο και έγραφε εις μίαν από τις τελευταίας εγκυκλίους του: «Η Ιερά Παράδοση, δια μέσου των αιώνων, έχει διαμορφώσει μέσα στην Εκκλησία μας ένα ύφος και ήθος που δικαιωματικά μπορεί να χαρακτηρισθεί Ορθόδοξο. Από γενεά σε γενεά παραδίδεται και παραλαμβάνεται ως ατίμητη παρακαταθήκη. Εχει δε το χρέος να μην υιοθετεί ή αποδέχεται και ενσωματώνει καθετί που δεν συμφωνεί, αλλοιώνει και νοθεύει την γνησιότητα της.»

Χειροτόνησε εκ των τιμίων χειρών του δεκάδες κληρικούς, ενώ το έτος 1995, ο νυν  Σεβ. Μητροπολίτης Νικαίας κ. Αλέξιος έλαβε το μέγα της Αρχιερωσύνης αξίωμα υπό του μακαριστού Ν.Κρήνης Προκοπίου, ένεκεν της αδελφικής αγάπης με την οποία συνδέεντο οι δύο αρχιερείς, όταν υπηρετούσαν ως κληρικοί εν τη Ι.Μητροπόλει Πειραιώς.

Ηυτήχησε δε να ιδεί δύο έτερα αγαπημένα πνευματικά του τέκνα, Αρχιερείς, τον επί σειρά ετών Πρωτοσύγκελλον του π. Νικόδημον, εις Μητροπολίτην Κασσανδρείας το 2001 και τον επι πολλά έτη κληρικόν του αρχιμ. π.Προκόπιον εις Επίσκοπον Χριστιανουπόλεως το 2009. Αμφότεροι οι τρείς κληρικοί με ήθος, ευπρέπεια και εκκλησιαστικήν συνείδησιν.

20150406_134520Ο μακαριστός Μητροπολίτης Ν.Κρήνης και Καλαμαριάς κυρός Προκόπιος αναμφιβόλως ηργάσθη φιλοτίμως, αόκνως και ανιδιοτελώς δια να εδραιωθή και να καταστή η τότε νεοσύστατος Μητρόπολις του μίαν αξιοπρεπής και παραδειγματική Μητρόπολις με σπουδαίον ποιμαντικόν, φιλανθρωπικόν και κοινωνικόν έργον. Ενα έργον τεράστιον και σπουδαιότατον μεν, παντελώς αθόρυβον και ήσυχον δε…

Διότι ουδέποτε ο αοίδιμος Ιεράρχης Προκόπιος «διελάλει» την βαρυτάτην και πολύπλευρον προσφοράν του εις τον αμπελώνα του Κυρίου. Ητο ταπεινός, πράος και μειλίχειος, δίχνως ίχνη υπερηφανείας ή επάρσεως, αφού και μόνον η αρχοντική και μεγαλοπρεπής παράστασίς του εδίδασκε και εντυπωσίαζε από μόνη της τους πάντας και όλους αυτούς που τον επλησίαζαν δια να λάβουν την ευχή του.

Είχε ευθύτητα χαρακτήρος, ανεξίκακος, φιλομόναχος, (επισκέπτετο  πολλάκις το  Άγιον Ορος, ενώ διατηρούσε άρρηκτους αδελφικούς δεσμούς με πολλάς Ιεράς Μονάς, εξαιρέτως δε με την Ι.Μονήν Αγίου Παύλου και Μ.Λαύρας.) Φιλακόλουθος, φιλάγιος και φιλήσυχος. Ουδέποτε εόρταζε πανηγυρικά τα ονομαστήρια του και σπανίως απουσίαζε από την Μητρόπολιν του, δια τούτο και το γραφείον του ήτο ανοικτόν δια όλον το ποίμνιόν του επί καθημερινής βάσεως.

Εις τον Ι.Ναόν Αγίου Νικολάου Καλαμαριάς.Ουδέποτε δε εγκατέλειψε και το ιερόν θυσιαστήριον, παρά το προχωρημένον της ηλικίας του, αλλά και τα όποια προβλήματα υγείας τον ταλαιπωρούσαν, λειτουργών ακαταπαύστως με ένθερμον νεανικόν ζήλον και περισσήν ευλάβειαν.

Τα κηρύγματά του από ευγένεια και διάκρισιν δεν ήτο μακροσκελή, κουράζων το ποίμνιον του, αλλά παραλλήλως δεν υστερούντο γνησίας ορθοδόξου θεολογίας και πρωτοφανούς αγιοπατερικής σοφίας και συνέσεως…

Αγαπημένη του απασχόλησις, όταν είχε ελεύθερο χρόνο,  ήτο η περιποίησις του κήπου και των λουλουδιών της αυλής του επισκοπείου του…

Χαιρόταν και έλαμπε το πρόσωπον του ως μικρόν παιδίον όταν τα έβλεπε να ανθίζουν και να μεγαλώνουν…

Είχε εντός του την χάριν και την γαλήνην του Αγίου Πνεύματος, δια τούτο και ουδέποτε οργίζετο υψώνοντας την φωνήν του.

Γνωρίζων δε το φθαρτόν και μάταιον του κόσμου τούτου και έχων ο μακαριστός συναίσθησιν ότι εις αυτήν την ζωήν είμεθα όλοι «παρεπίδημοι», είχε ο ίδιος προτείνει και επιβλέψει τον τόποντου ενταφιασμού του, κάτωθεν του Ι.Ναού Αγίου Νικολάου Καλαμαριάς…

Δια όλους εμάς που πολλάκις τον είχαμε επισκεπτεί εν τω επισκοπείω του και είχαμε τύχει «ξενίας Δεσποτικής και αθανάτου τραπέζης» ως άνθρωποι θλιβόμεθα, δακρύζουμεν και πονούμεν εν τη απουσία του…

Ενθυμούμεθα με πολλήν συγκίνησιν τον σεπτό Γέροντα, τας συμβουλάς και τας  παραινέσεις του, τας οποίας μας έλεγε εν πλήρει νηφαλιότητι και ηρεμία…

Δεύτε λάβετε φως Ανάστασις 1995.
Δεύτε λάβετε φως Ανάστασις 1995.

Τεσσαράκοντα ημέρας μετά και εν όψει του επικείμενου τεσσαρακονθήμερου μνημοσύνου του, η αγία μορφή του  θα παραμείνη εσαεί πλέον εις την σκέψιν μας και εις την καρδίαν μας, ανεξίτηλος και ανέπαφος από τον πανδαμάτορα χρόνον…

Η δε επί 41 έτη προσφορά του εις την Ι.Μητρόπολιν Ν.Κρήνης και Καλαμαριάς θα μνημονεύεται με πολύ σεβασμόν και αγάπην εκάστην φοράν όπου θα γίνεται μνεία του πολυσέβαστου ονόματός του.

Προκοπίου του αξιομακαρίστου Αρχιερέως είη αιωνία η πανσέβαστος αυτού μνήμη.

«Ει και εν τάφω κατήλθες» μακαριστέ Ιεράρχα, Προκόπιε, «ομολογούμεν την χάριν, κηρύττομεν τον έλεον, ου κρύπτομεν την ευεργεσίαν, ουδέ την μακροθυμίαν σου…»

Γίνετε συνοδοιπόροι μας στην γνώση και την ενημέρωση. Στείλτε στο [email protected] άρθρα, φωτογραφίες, βίντεο ή κάτι που πιστεύετε ότι αξίζει να μοιραστείτε τόσο με εμάς όσο και με τους αναγνώστες μας.

Πρόσφατα Άρθρα

Ο Εσπερινός Της Αποδόσεως Της Μεταμορφώσεως Και Η Παράκληση Της Παναγίας Στο Μ. Μοναστήρι

Η Ακολουθία του Εσπερινού της απόδοσης της εορτής της Μεταμορφώσεως και της Μικρής Παράκλησης τελέσθηκε στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μεγάλου Μοναστηρίου, χοροστατούντος...

Η Αβάσταχτη Ελαφρότητα των Εντολών του Θεού

π. Δημητρίου Μπόκου  Κάποτε τὰ πουλιὰ περπατοῦσαν στὴ γῆ σὰν ὅλα τὰ ζῶα. Μιὰ μέρα ὅμως ὁ Θεὸς τοὺς εἶπε: «Πάρτε αὐτὰ τὰ φορτία καὶ πηγαίνετέ...

Τά Ἐγκώμια τῆς Ὑπεραγίας Θεοτόκου στό Ἀντίρριο

Παρασκευή 12 Αὐγούστου, ὁ Σεβ. Μητροπολίτης Ναυπάκτου καί Ἁγίου Βλασίου κ. Ἱερόθεος τέλεσε τήν τελευταία γιά ἐφέτος ἱερά Ἀκολουθία τῆς Παρακλήσεως τῆς Θεοτόκου στόν...

«Ἐνώπιον κινδύνων καί δεινῶν» † Μητροπολίτης Πατρῶν Νικόδημος

«Δυσωπῶ, Παρθένε, λυτρωθῆναί με τῶν δεινῶν». – «Διάσωσον ἀπό κινδύνων τούς δούλους σου,  Θεοτόκε». – «Λύτρωσαι ἡμᾶς ἐκ κινδύνων,Θεοτόκε ἁγνή». Οἱ κίνδυνοι καί τά διάφορα...

Η Θεοτόκος είναι η ελπίς των απηλπισμένων

Την Παρασκευή 12 Αυγούστου 2022, το απόγευμα, στον Ενοριακό Ιερό Ναό του Αγίου Παντελεήμονος Περάνθης Άρτης, εψάλη ο Παρακλητικός Κανόνας προς την Υπεραγία Θεοτόκο,...

Εγκύκλιος του Μητροπολίτη Σπάρτης για την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου

«Τάφος καί νέκρωσις οὐκ ἐκράτησεν…» Εὐλαβέστατοι κληρικοί καί Χριστιανοί μου Ἀγαπητοί, Οἱἱεροὶὑμνογράφοι τῆς Ἐκκλησίας καὶ σύμπασα ἡ χορεία τῶν μεγάλων πατέρων καὶ θεολόγων μὲ τὰ πνευματοκίνητα στόματα αὐτῶν καὶ μὲ τὸν θεοκίνητο ὀξυγράφο κάλαμό τους,...

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΥΣ ΓΕΡΟΝΤΕΣ ΤΗΣ Μ.ΠΟΛΕΩΣ

Το μεσημέρι της 12ης Αυγούστου 2022, ο Μακαριώτατος Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεοδώρος Β’ επισκέφθηκε τους περιθαλπομένους γέροντες στον Ελληνικό Οίκο...

Ο ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ ΙΓΝΑΤΙΟΣ ΣΕ 60’’- ΚΥΡΙΑΚΗ Θ’ ΜΑΤΘΑΙΟΥ

Παρακολουθήστε το σύντομο βιντεάκι που ετοίμασε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ.Ιγνάτιος, για την Κυριακή Θ' Ματθαίου. "Θαρσεῖτε, ἐγώ εἰμι· μὴ φοβεῖσθε! Το πλοίο...

Ο ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ ΙΓΝΑΤΙΟΣ ΣΕ 60’’ – ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΣΟΥΜΕΛΑ

Παρακολουθήστε το σύντομο βιντεάκι που ετοίμασε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ.Ιγνάτιος, με αφορμή τους εικονογραφικούς τύπους της Παναγίας μας. Σε αυτό το...

Ε’ Περίοδος Αγοριών στην Κατασκήνωση στο Ποσείδι

Ο Καλός Ποιμένας άνοιξε και πάλι τις πύλες του, με την Χάρη του Θεού και την ευλογία του Σεβασμιωτάτου μας, για τα αγόρια του...

Εγκαίνια Εξωκκλησίου στον Πτελεό

Τα Εγκαίνια του Ιερού Εξωκκλησίου της Μεταμορφώσεως του Κυρίου στον οικισμό Λεύκη Πτελεού τέλεσε σήμερα ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, παρουσία των τοπικών Αρχών και των κατοίκων της περιοχής. Για...

Ο εορτασμός Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Ι.Μητρόπολη Μεσσηνίας

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και κατάνυξη θα εορτασθεί και φέτος η Κοίμηση της Υπεραγίας Θεοτόκου, σε όλα τα Θεομητορικά Προσ­κυ­­νήματα της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας. Την Κυριακή...

Κλείνουν οι Υπηρεσίες της Ι. Μητροπόλεως Μεσσηνίας από 15 έως 31 Αυγούστου

Κλειστές θα παραμείνουν οι Υπηρεσίες της Ιεράς Μητροπό­λεως Μεσσηνίας, από 15 έως 31 Αυγούστου 2022. Τις εργάσιμες ημέρες (Δευτέρα έως Παρασκευή) θα λειτουρ­γεί μόνο το...

Εσπερινός και Ιερά παράκληση στον Ι.Ν. Αγ. Σπυρίδωνος Σπάρτης

Το θαύμα του Αγίου Σπυρίδωνος στην Κέρκυρα κατά των Αγαρηνών ενθυμήθηκε χθες, Πέμπτη 11 Αυγούστου 2022, η Εκκλησία μας και στον Ι.Ν. Αγίου Σπυρίδωνος...

ΤΙΜΗ ΣΕ IEΡΕΙΣ ΛΕΥΚΑΣΜΕΝΟΥΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΚΟΝΙΑ ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΠΑΤΡΩΝ

Σέ κλῖμα κατανύξεως καί ἱερᾶς συγκινήσεως κατά τήν περιοδεία του στά ὀρεινά χωριά τῆς Μητροπόλεως Πατρῶν, ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρῶν κ.κ. Χρυσόστομος, ἐτίμησε Ἱερεῖς,...