• Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
Κυριακή, 4 Οκτωβρίου, 2026
Poimin.gr
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
Poimin.gr
No Result
View All Result

Κατάκριση όχι , έλεγχος με διάκριση ναι !

in Πνευματικές Διδαχές
15 Ιουλίου 2016
byPoimin.gr Team
Κατάκριση όχι , έλεγχος με διάκριση ναι !
Share on FacebookShare on Twitter

Συναντάμε καθημερινά στις διαπροσωπικές μας σχέσεις μία πολύ εύκολη αμαρτία, όπως την αποκαλεί ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος, την κατάκριση.Αυτή όμως η εύκολη αμαρτία είναι παράλληλα και θανάσιμη, επιφέρει κόλαση.

Όταν κατακρίνουμε τους αδελφούς μας, είναι σαν να χύνουμε δηλητήριο σ’ αυτούς, δείχνουμε ότι δεν τους αγαπάμε. Αυτή η αθλιότητα της γλώσσας συμβαίνει και στους ανθρώπους της Εκκλησίας που πιστεύουν στο Χριστό, τηρούν τις νηστείες, εκκλησιάζονται, μα τη γλώσσα δεν τη νηστεύουν από την κατάκριση, όπως ο Φαρισαίος.

Το να συζητούν οι άνθρωποι π.χ. οι γιατροί για την ιατρική, οι τεχνίτες για την τέχνη τους δεν είναι κακό, αλλά να κατηγορούν συναδέλφους για σφάλματα είναι κατάκριση, και μάλιστα όταν γίνεται πίσω από την πλάτη τους· αυτό δεν είναι χάδι, αλλά αγκάθι που τους πληγώνει. Ο Άγιος Ιωάννης της Κλίμακος παρομοιάζει την κατάκριση με παχιά βδέλλα που ρουφάει το αίμα της αγάπης. Όπως η βδέλλα κολλάει στο στόμα του ζώου που πίνει νερό και ρουφάει το αίμα του, έτσι και η κατάκριση, κρυμμένη και αφανής, ρουφάει τη Χάρη του Θεού και την αγάπη.

Ο Ιερός Χρυσόστομος λέει ότι είναι προτιμότερο να τρώμε κρέας Σαρακοστή, παρά τις σάρκες των αδελφών μας με την κατάκριση. Βεβαίως δεν εννοεί να αρταινόμαστε, αλλά υπογραμμίζει ότι η κατάκριση είναι βαρύτερο αμάρτημα.

Όταν εμείς κρίνουμε σε μια παρέα, παρασύρουμε και τους συνανθρώπους μας στην κατάκριση. Για παράδειγμα στην εθνική οδό που τα αυτοκίνητα τρέχουν με 180 χλμ., αν κάποιο σταματήσει απότομα από βλάβη, πέφτουν απότομα πάνω του όσα είναι από πίσω, γίνεται καραμπόλα, αλυσίδα ατυχημάτων. Παρόμοια με την κατάκριση όποιος κάνει αρχή παρασύρονται και οι άλλοι. Αρπάζουμε όμως το δικαίωμα που ανήκει μόνο στο Θεό.

Μὴ κρίνετε, ἵνα μὴ κριθῆτε(Ματθ.,ζ,1) Αυτός είναι ο ευκολότερος δρόμος για τη Βασιλεία του Θεού.

ΑΙΤΙΑ: το μίσος, ο φθόνος: π.χ. γιατί ο άλλος να έχει καλύτερα ρούχα; Και για να τον μειώσουμε ψάχνουμε ψεγάδια. Βλέπουμε το σκουπιδάκι στο μάτι του αδελφού μας και όχι το δοκάρι στο δικό μας. Αντί να ασχοληθούμε με το δικό μας καρκίνο, κοιτάμε το συνάχι των άλλων, έχουμε φιλαυτία.

ΠΩΣ ΘΑ ΑΠΑΛΛΑΓΟΥΜΕ;

1ον: Να κατηγορούμε το διάβολο που τον έσπρωξε στην αμαρτία και όχι τον άνθρωπο που την έκανε.

2ον: Όταν βλέπουμε τον αδελφό μας να αμαρτάνει, να προσευχόμαστε. Παραδείγματος χάριν, κάποιος έπεσε σε βαλτώδες έδαφος και βούλιαξε μέχρι τη μέση και ήρθαν κάποιοι να τον βοηθήσουν και τον έχωσαν μέχρι το λαιμό· έτσι γίνεται και με την κατάκριση, σπρώχνουμε τον άλλο ακόμα πιο βαθιά στη λάσπη.

3ον: Όταν ακούμε να κρίνουν να μη συμμετέχουμε, αλλά να λέμε: «εγώ είμαι χειρότερος, σήμερα αυτός αύριο εγώ, αν δεν προσέξω».

4ον: Να μην κρίνουμε, γιατί μπορεί να μην έχουμε ακριβείς πληροφορίες. Ο Χριστός έχει πει: «Αν συγχωρείτε στους ανθρώπους τα παραπτώματά τους, θα συγχωρήσει ο Ουράνιος Πατέρας και τα δικά σας αμαρτήματα» (Ματθ.,στ΄,14). Και στους μακαρισμούς αναφέρει ο Κύριος: «Μακάριοι οἱ ἐλεήμονες, ὅτι αὐτοὶ ἐλεηθήσονται». Όποιος είναι ελεήμων δεν κρίνει με ασπλαχνία τον πλησίον. Να κάνουμε ότι κάνει ο καλός ραγολόγος στο αμπέλι που διαλέγει τις καλές ρόγες των σταφυλιών. Έτσι και εμείς να αναφέρουμε τα θετικά που έχει κάποιος και όχι τα ελαττώματά του.

Να συνηθίσουμε να λέμε την προσευχή του Αγίου Εφραίμ του Σύρο: «Ναί, Κύριε Βασιλεῦ, δώρησαί μοι τοῦ ὁρᾶν τὰ ἐμὰ πταίσματα καὶ μὴ κατακρίνειν τὸν ἀδελφόν μου. Ὅτι εὐλογητὸς εἶ εἰς τοὺς αἰῶνας τῶν αἰώνων. Ἀμήν».

Θα πει όμως κάποιος ότι η κρίση είναι δώρο του Θεού, για να ξεχωρίζεις το σωστό από το άδικο. Η κρίση και ο έλεγχος ακόμα της αδικίας, της διαφθοράς για όσα γίνονται δημόσια είναι απαραίτητη και τη συναντάμε παντού στην Αγία Γραφή. Ακούμε καμιά φορά συνανθρώπους μας να λένε: «Τον βλέπω να εκτρέπεται και δεν θα προσπαθήσω να τον διορθώσω;Διόρθωσέ τον», απαντά ο ιερός Χρυσόστομος, αλλά να το κάνεις όχι ως εχθρός που τον σύρει σε δίκη, αλλά ως γιατρός που παρασκευάζει το κατάλληλο φάρμακο για να θεραπεύσει τον ασθενή. Η Αγία Γραφή δεν λέει «μην παύσεις τον αμαρτάνοντα», αλλά «μην κατακρίνεις τον αμαρτάνοντα, δηλαδή μη γίνεσαι πικρός δικαστής του. Δεν απαγορεύει τη φιλάγαθη και διορθωτική κρίση, ούτε τον έλεγχο που γίνεται για την ωφέλεια του αδελφού. Απαγορεύει την κατάκριση που γίνεται με ασπλαχνία και ασυμπάθεια, για να εξουδενώσουμε τον αδελφό μας.

Δεν κατηγορούμε τον Πρόδρομο γιατί ήλεγχε τη σκανδαλώδη ζωή του Ηρώδη. Μπορεί να σταθεί μια οικογένεια αν ο πατέρας δεν ελέγχει τα παιδιά του; Ένα σχολείο, αν ο δάσκαλος δεν ελέγχει με βαθμούς και αποβολές τους μαθητές; Ο στρατός μπορεί να σταθεί αν οι αξιωματικοί δεν ελέγχουν τους στρατιώτες;

Ο Σωκράτης ήταν ο έλεγχος της αθηναϊκής κοινωνίας. Όταν έμαθε ότι κάποιος θα αναλάμβανε την κυβέρνηση του είπε πως άκουσε φωνές περνώντας από το σπίτι του και εκείνος του απάντησε: «η γυναίκα μου είναι απείθαρχη». Τότε του λέει ο Σωκράτης: «πώς λες ότι θα κυβερνήσεις ολόκληρη Αθήνα, αφού δεν μπορείς να βάλεις τάξη στο σπίτι σου;».

Ο Χριστός κατηγορούσε τους Φαρισαίους: «οὐαὶ ὑμῖν, γραμματεῖς καὶ Φαρισαίοι ὑποκριταί» και τους αποκαλούσε «μωρούς καὶ τυφλούς», ενώ από την άλλη λέει ότι όποιος αποκαλέσει περιφρονητικά τον αδελφό του «ῥακά», «ανόητε» είναι αξιοκατάκριτος. Στην 1η περίπτωση ο Χριστός κατηγορεί την υποκρισία, το κάνει από αγάπη, από ιερή αγανάκτηση, για να φέρει ψυχικό σεισμό μετανοίας, ενώ στη 2η περίπτωση εννοεί ότι δεν πρέπει να οργιζόμαστε εναντίον του αδελφού μας, αλλά να έχουμε αγάπη και να συμφιλιωνόμαστε μαζί του.

Και οι προφήτες ήλεγχαν τους βασιλιάδες, τους ιερείς, τους δικαστές. Ο Δαυίδ, διέπραξε το φοβερό αμάρτημα της μοιχείας. Τον επισκέφτηκε ο προφήτης Νάθαν, απεσταλμένος από το Θεό και του είπε μία παραβολή: «Εδώ στην περιοχή μας ήταν ένας πλούσιος που είχε πολλά πρόβατα και ένας άλλος φτωχός είχε μία μικρή προβατίνα. Ο πλούσιος σκοτώνει τον φτωχό και του παίρνει το πρόβατο». Εξοργίζεται ο Δαυίδ και ρωτάει ποιος είναι αυτός και που είναι. Ο Νάθαν του λέει: «Βασιλιά μου αυτός δεν είναι μακριά, εδώ είναι, εσύ είσαι». Η στιγμή είναι συγκλονιστική. Ο Δαυίδ συναισθάνεται βαθύτατα το μέγεθος της αμαρτίας του, την μεγάλη πτώση του, μετανοεί όμως και ο Θεός τον συγχωρεί. Στην Παλαιά Διαθήκη πάλι ο Δανιήλ ελέγχει τους δικαστές που συκοφάντησαν την όμορφη Σωσάννα. Οι δικαστές αυτοί ορέγονταν την Σωσάννα που ήταν παντρεμένη με τον Ιωακίμ και επειδή αυτή δεν ενέδωσε στις ορέξεις τους, την κατηγόρησαν ότι απάτησε τον άνδρα της μ’ ένα νεαρό στον κήπο του σπιτιού της και την καταδίκασαν σε θάνατο. Ο Δανιήλ από θείο φωτισμό πληροφορήθηκε ότι αυτό ήταν ψέμα και αρνήθηκε να συμμετάσχει στην καταδίκη. Ζήτησε να εξετάσει έναν- έναν χωριστά τους δικαστές. Ρώτησε λοιπόν τον 1ον : «Κάτω από ποιο δέντρο είδες τη Σωσάννα να διαπράττει την αμαρτία;». «Κάτω από ένα σχίνο» απάντησε εκείνος. «Να που είπες ψέματα, γιατί ο άγγελος του Θεού έχει λάβει κιόλας εντολή από το Θεό να σε σχίσει στα δύο», του είπε ο Δανιήλ. Μετά απευθύνθηκε στον άλλο δικαστή χωριστά : «Εσύ κάτω από ποιο δέντρο την έπιασες;». «Κάτω από ένα πουρνάρι», απάντησε εκείνος. «Νάτο, ψέμα είπες κι εσύ, ο άγγελος του Θεού σε περιμένει με το ξίφος του για να σε κόψει στα δύο», του είπε ο Δανιήλ. Και οι 2 δικαστές καταδικάστηκαν σε θάνατο από τη σύναξη σύμφωνα με το νόμο του Μωυσή.

Ελέγχει και ο Πέτρος το Σίμωνα που ήθελε να γίνει ιερέας με πληρωμή. Ο Σίμων ήταν μάγος πριν, αλλά όταν άκουσε το κήρυγμα του αποστόλου Φιλίππου βαπτίστηκε και έγινε χριστιανός. Βλέποντας ο Σίμων ότι οι απόστολοι με την επίθεση των χεριών τους στους βαπτισμένους χριστιανούς, έδιδαν το Άγιο Πνεύμα, πρόσφερε χρήματα στους αποστόλους και ζήτησε να του δώσουν την εξουσία να το κάνει και αυτός. Τότε ο Πέτρος του είπε: «Το χρήμα σου να χαθεί μαζί μ’εσένα, διότι νόμισες ότι είναι δυνατό να αποκτήσεις με χρήματα τη δωρεά του Θεού». Ο έλεγχος όμως αυτός του Πέτρου είχε ως αποτέλεσμα να μετανοήσει ο Σίμων.(Πράξεις των Αποστόλων, 8,14-25)

Ήλεγξε και ο Απόστολος Παύλος το μάγο Βαριησού, όταν πήγε να κηρύξει το λόγο του Θεού στην Κύπρο. Ο μάγος αυτός ήταν μαζί με το Σέργιο Παύλο τον ανθύπατο, άνθρωπο συνετό που κάλεσε το Παύλο να του μιλήσει για το Χριστό. Ο Βαριησούς όμως ήθελε να αποτρέψει τον ανθύπατο από την αληθινή πίστη του Χριστού, γι’ αυτό ο Παύλος του είπε: «Συ που είσαι γεμάτος από κάθε δόλο και ραδιουργία…να τώρα το χέρι του Κυρίου θα σε χτυπήσει, θα είσαι τυφλός και δεν θα βλέπεις τον ήλιο για ένα διάστημα». Και αμέσως τυφλώθηκε. Τότε ο ανθύπατος πίστεψε στη διδασκαλία του Χριστού (Πρ.Αποστ.,13,4-12).

Ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος, επειδή ήλεγχε την κάθε αδικία, ήλεγξε και την βασίλισσα Ευδοξία για τις παρανομίες και τις αδικίες που έκανε, κυρίως επειδή με τυραννικό τρόπο αφαίρεσε τον αγρό μιας χήρας, ονομαζόμενης Καλλιτρόπης.

Σε όλες αυτές λοιπόν τις περιπτώσεις ο έλεγχος γίνεται για τη διόρθωση του άλλου και την αποκατάσταση του δικαίου και όχι από ζήλεια ή μίσος. Ο έλεγχος είναι χρέος αγάπης. Μερικοί από δειλία, φιλαρέσκεια, νοσηρότητα, δεν παίρνουν θέση όταν ακούνε ότι γίνεται κάτι κακό και μ’αυτό τον τρόπο δεν συμβάλλουν στη διόρθωση της κατάστασης, αλλά αφήνουν το κακό να διαιωνίζεται.

Ερώτηση:Γιατί ο Μέγας Κωνσταντίνος είπε ότι αν έβλεπε κάποιον ιερέα να αμαρτάνει θα τον κάλυπτε;

Το είπε σε περίπτωση που δεν είχε γίνει δημόσιο σκάνδαλο. Τότε πρέπει κατ’ ιδίαν να συμβουλέψουμε με αγάπη, για να διορθωθεί ο αμαρτάνων. Να προσευχόμαστε να φωτίζει ο Θεός τους σκανδαλοποιούς και να τους συνετίζει.

Πρόσφατα Άρθρα

Η 6η Παμφθιωτική Λιτανεία στην Γραμμένη Δυτ. Φθιώτιδος
Εκκλησία της Ελλάδος

Η 6η Παμφθιωτική Λιτανεία στην Γραμμένη Δυτ. Φθιώτιδος

4 Οκτωβρίου 2026

Στην όμορφη και ιστορική Δυτική Φθιώτιδα περιόδευσε και σήμερα Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2026 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών, όπου...

Read more
Σερρών Θεολόγος: «Ο χρυσός κανόνας της ζωής…»
Εκκλησία της Ελλάδος

Σερρών Θεολόγος: «Ο χρυσός κανόνας της ζωής…»

4 Οκτωβρίου 2026

Στον ιερό Ναό Αγ. Γεωργίου Νιγρίτης, ιερούργησε σήμερα, Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2026, ο Σεβ. Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος....

Read more
Η Σύναξη της Παναγίας Βουρλιώτισσας  στη Ν. Φιλαδέλφεια
Εκκλησία της Ελλάδος

Η Σύναξη της Παναγίας Βουρλιώτισσας στη Ν. Φιλαδέλφεια

4 Οκτωβρίου 2026

Πανηγυρικώς και με τη δέουσα λαμπρότητα η Ιερά Μητρόπολη Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος τίμησε την Σύναξη της Ιεράς...

Read more
3η Ημερίδα Εκκλησιαστικής Ιστορίας Ιεράς Μητροπόλεως Ελασσώνος
Εκκλησία της Ελλάδος

3η Ημερίδα Εκκλησιαστικής Ιστορίας Ιεράς Μητροπόλεως Ελασσώνος

4 Οκτωβρίου 2026

Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η 3η Ημερίδα Εκκλησιαστικής Ιστορίας της Ιεράς Μητροπόλεως Ελασσώνος, σε συνδιοργάνωση με τον Δήμο Ελασσώνος, το...

Read more
Προσκυνηματικὴ ἐπίσκεψη τοῦ Μητροπολίτου Σάμου στὸ Ἅγιον Ὄρος
Εκκλησία της Ελλάδος

Προσκυνηματικὴ ἐπίσκεψη τοῦ Μητροπολίτου Σάμου στὸ Ἅγιον Ὄρος

4 Οκτωβρίου 2026

Ἑβδομαδιαία προσκυνηματικὴ ἐπίσκεψη πραγματοποίησε ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ.κ. Εὐσέβιος στὴν Ἁγιορειτικὴ Πολιτεία, ἀπὸ 28 Σεπτεμβρίου ἕως 4 Ὀκτωβρίου. Κατὰ...

Read more
Χειροτονία νέου Πρεσβυτέρου στη Μητρόπολη Φλωρίνης
Εκκλησία της Ελλάδος

Χειροτονία νέου Πρεσβυτέρου στη Μητρόπολη Φλωρίνης

4 Οκτωβρίου 2026

Την Κυριακή Β΄ Λουκά, 4 Οκτωβρίου 2026, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Παντελεήμονος Φλώρινας, τελέστηκαν ο Όρθρος και η Αρχιερατική...

Read more
Τά Ὀνομαστήρια τοῦ Μητροπολίτου Ναυπάκτου Ἱεροθέου
Εκκλησία της Ελλάδος

Τά Ὀνομαστήρια τοῦ Μητροπολίτου Ναυπάκτου Ἱεροθέου

4 Οκτωβρίου 2026

Τήν Κυριακή, 4 Ὀκτωβρίου 2026, ἑορτή τοῦ Ἁγίου Ἱεροθέου, Α΄ Ἐπισκόπου Ἀθηνῶν, ἑόρτασε τά ὀνομαστήριά του ὁ Σεβ. Μητροπολίτης Ναυπάκτου...

Read more
Συγκινητική η συμμετοχή στην 9η Ημέρα Αγάπης και Προσφοράς στην Καλαμάτα
Εκκλησία της Ελλάδος

Συγκινητική η συμμετοχή στην 9η Ημέρα Αγάπης και Προσφοράς στην Καλαμάτα

4 Οκτωβρίου 2026

Με την συμμετοχή πολλών εθελοντών αιμοδοτών και δωρητών του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Φλαρίου, στην πόλη της Καλαμάτας, πραγματοποιήθηκε την...

Read more
«Ράδιο Κιβωτός, 99,2 FM»: Ένας σύγχρονος άμβωνας ζωής και εκκλησιαστικής μαρτυρίας
Εκκλησία της Ελλάδος

«Ράδιο Κιβωτός, 99,2 FM»: Ένας σύγχρονος άμβωνας ζωής και εκκλησιαστικής μαρτυρίας

4 Οκτωβρίου 2026

Πρωτογέννημα της Αρχιερατικής διακονίας του Σεβ. Μητροπολίτου Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου, ο ραδιοφωνικός σταθμός της Σερραϊκής Εκκλησίας «ΡΑΔΙΟ ΚΙΒΩΤΟΣ»...

Read more
ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ  ΓΕΡΟΝΤΙΣΣΑΣ ΧΡΥΣΟΒΑΛΑΝΤΗΣ
Εκκλησία της Ελλάδος

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΓΕΡΟΝΤΙΣΣΑΣ ΧΡΥΣΟΒΑΛΑΝΤΗΣ

4 Οκτωβρίου 2026

Το Σάββατο, 3 Οκτωβρίου 2026, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Σκοπέλου κ. Νικόδημος...

Read more
Με λαμπρότητα η εορτή του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου στην Κόρινθο
Εκκλησία της Ελλάδος

Με λαμπρότητα η εορτή του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου στην Κόρινθο

4 Οκτωβρίου 2026

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάσθηκε το Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2026, στην Κόρινθο η μνήμη του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου, προστάτου του...

Read more
Η εορτή της Παναγίας Γοργοϋπηκόου στα Λευκάδια Ημαθίας
Εκκλησία της Ελλάδος

Η εορτή της Παναγίας Γοργοϋπηκόου στα Λευκάδια Ημαθίας

4 Οκτωβρίου 2026

Την Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2026 ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αλμωπίας κ. Στέφανος χοροστάτησε και τέλεσε την Πανηγυρική Θεία Λειτουργία για την...

Read more
«Πίσω από τη δικογραφία, ο άνθρωπος»: Η ομιλία του Μητροπολίτη Μαντινείας για τη Δικαιοσύνη, την ευθύνη και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια
Εκκλησία της Ελλάδος

«Πίσω από τη δικογραφία, ο άνθρωπος»: Η ομιλία του Μητροπολίτη Μαντινείας για τη Δικαιοσύνη, την ευθύνη και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια

4 Οκτωβρίου 2026

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2026, στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Τρίπολης, η εκδήλωση του Δικηγορικού Συλλόγου Τρίπολης με...

Read more
Πολυαρχιερατικός Εσπερινός Συνάξεως Παναγίας Βουρλιώτισσας και υποδοχή Τιμίου Ξύλου στη Ν. Φιλαδέλφεια
Εκκλησία της Ελλάδος

Πολυαρχιερατικός Εσπερινός Συνάξεως Παναγίας Βουρλιώτισσας και υποδοχή Τιμίου Ξύλου στη Ν. Φιλαδέλφεια

4 Οκτωβρίου 2026

Με τη δέουσα λαμπρότητα τελέσθηκε το Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2026 στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Νέας Φιλαδελφείας ο...

Read more
Η Λάρισα τίμησε τον προστάτη της Δικαιοσύνης
Εκκλησία της Ελλάδος

Η Λάρισα τίμησε τον προστάτη της Δικαιοσύνης

3 Οκτωβρίου 2026

Με Θεία Λειτουργία στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αχιλλίου τίμησε ο Δικηγορικός Σύλλογος Λάρισας τη μνήμη του Αγίου Διονυσίου του...

Read more
Previous slide
Next slide

ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ

Οικτίρμονες πατέρες – Κυριακή Β’ Λουκά
Κηρύγματα

Το μήνυμα των λόγων του Κυρίου: «καθώς θέλετε ίνα ποιώσιν υμίν οι άνθρωποι…»

4 Οκτωβρίου 2025

Του Πρωτοσυγκέλλου της Ι.Μ. Φωκίδος, Γέροντος Νεκταρίου Μουλατσιώτη Το μήνυμα των λόγων του Κυρίου: «καθώς θέλετε ίνα ποιώσιν υμίν οι...

Ο Θεός δεν θα μας ρωτήσει…

Πορεία προς τη Θέωση

4 Οκτωβρίου 2025
Αγάπησε πολύ τον Χριστό μας

Ἡ ἐντολή τοῦ Χριστοῦ γιὰ τὴν ἀγάπη

4 Οκτωβρίου 2025
Οικτίρμονες πατέρες – Κυριακή Β’ Λουκά

Οικτίρμονες πατέρες – Κυριακή Β’ Λουκά

4 Οκτωβρίου 2025
«Zητεῖτε πρῶτον τήν βασιλείαν τοῦ Θεοῦ»

Ὁ Χρυσοῦς κανὼν

28 Σεπτεμβρίου 2024
Το ξύλο της ζωής και ως Πρωτευαγγέλιο

Κυριακὴ Β΄Λουκᾶ

28 Σεπτεμβρίου 2019
Ποιο είναι το θέλημα του Θεού;

Ἡ ὁμοίωση τοῦ ἀνθρώπου μὲ τὸ Θεό

28 Σεπτεμβρίου 2019

Το μήνυμα της Κυριακής Β΄ Λουκά

28 Σεπτεμβρίου 2019
Γέροντας Νεκτάριος Μουλατσιώτης: Αφού δεν ενδιαφέρει τους γονείς για τα θρησκευτικά γιατί κοπτόμεθα;

Το μήνυμα των λόγων του Κυρίου: «καθώς θέλετε ίνα ποιώσιν υμίν οι άνθρωποι…».

30 Σεπτεμβρίου 2017

Κυριακὴ Β΄Λουκᾶ π. Γεώργιος Δορμπαράκης

16 Νοεμβρίου 2023

Ἀγάπη στοὺς ἐχθρούς, πρόκληση ζωῆς

16 Νοεμβρίου 2023

«Ἀλλ’ ἐν παντί συνιστῶντες ἑαυτούς ὡς Θεοῦ διάκονοι, ἐν ὑπομονῇ πολλῇ, ἐν θλίψεσιν, ἐν ἀνάγκαις, ἐν στενοχωρίαις»

16 Νοεμβρίου 2023

ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ Η ΧΑΡΗ ΤΟΥ ΘΕΟΥ; «Παρακαλούμεν μή εις κενόν την χάριν του Θεού δέξασθαι υμάς».

11 Οκτωβρίου 2014

ΚΥΡΙΑΚΗ Β΄ ΛΟΥΚΑ Ευαγγέλιο: Λουκ. στ΄ 31-6 «Καθώς θέλετε ίνα ποιώσιν υμίν οι άνθρωποι, και υμείς ποιείτε αυτοίς ομοίως»

11 Οκτωβρίου 2014

Κυριακὴ Β΄Λουκᾶ

16 Νοεμβρίου 2023

Κυριακὴ Β΄Λουκᾶ

16 Νοεμβρίου 2023

ΜΕ ΘΛΙΨΕΙΣ ΚΑΙ ΧΑΡΕΣ

20 Αυγούστου 2014

Τὸ κλειδὶ «Καθὼς θέλετε ἵνα ποιῶσιν ὑμῖν οἱ ἄνθρωποι, καὶ ὑμεῖς ποιεῖτε αὐτοῖς ὁμοίως»

16 Νοεμβρίου 2023

Κυριακή Β’ Λουκά. Για την αγάπη

20 Αυγούστου 2014
Next Post
Το θαύμα του Αγ.Παντελεήμονα και ο ασεβής γιατρός!

Το θαύμα του Αγ.Παντελεήμονα και ο ασεβής γιατρός!

Γέροντας Παϊσιος: «Μην χάνεις την ελπίδα σου στο Θεό»

Από πού προέρχεται η σημερινή κρίση;

Στα χνάρια του βηματισμού εκείνου που έφυγε

Στα χνάρια του βηματισμού εκείνου που έφυγε

Οι Στρατιωτικοί Ιερείς κατά τα έτη 1836-1844 {Ι΄ ΜΕΡΟΣ}

Οι Στρατιωτικοί Ιερείς κατά τα έτη 1836-1844 {Ι΄ ΜΕΡΟΣ}

Poimin.gr © 2023

  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων
  • Πολιτική Cookies
  • Δήλωση Συμμόρφωσης με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334

Follow Us

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις

Poimin.gr © 2023

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist