Tην Παρασκευή 19ης Οκτωβρίου 2018 το πρωί στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Ξενοδοχείου Grand Bleu Beach Resort στην Ερέτρια διοργανώθηκε υπό την Αιγίδα της Δ/νσης Δ/θμιας Εκπ/σης Εύβοιας, ημερίδα με θέμα <<Χτίζοντας Γέφυρες στην Ευρώπη – Ευρωπαϊκοί προβληματισμοί και κοινές δράσεις>>. Την ημερίδα διοργάνωσε το Γυμνάσιο της Γυμνού του Δήμου Ερέτριας, οι μαθητές του οποίου φιλοξένησαν για μία εβδομάδα 19 μαθητές απο Γαλλία, Ισπανία, και Πορτογαλία, με τους Καθηγητές τους στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράματος Erasmous+.
Παρών έδωσαν ο Αντιδήμαρχος κ. Δημήτριος Μίγγος, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου Γυμνού κ. Αθανάσιος Σκαρλάς, Πρόεδροι Συλλόγων της Τοπικής Κοινότητας Γυμνού, και Διευθυντές Σχολείων του Δήμου Ερετρίας.
Πριν την έναρξη των ομιλιών, ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Θεαγένης Κόλλιας, εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χαλκίδος Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ.κ. Χρυσοστόμου μεταφέροντας την ευλογία και τις πατρικές ευχές του Μητροπολίτου για την επιτυχή έκβαση των εργασιών της ημερίδας, συνεχάρει όσους συνέβαλλαν στην διοργάνωση της ημερίδας, ιδιαίτερα δε τα παιδιά, που με την υποδειγματική φιλοξενία των συμμαθητών τους, από τις άλλες τρείς χώρες της Ευρώπης, έγινες οι καλύτεροι πρεσβευτές της πατρίδας μας στο εξωτερικό.
Κατέθεσε δε και μερικές σκέψεις, όντας ο ίδιος και εκπαιδευτικός, συμβάλλοντας έτσι στον προβληματισμό και στα όσα περαιτέρω θα εσυζητούντο.
Είπε ότι σήμερα το κέντρο και το ενδιαφέρον της εκπαιδευτικής διαδικασίας, στην παγκόσμια εκπαιδευτική κοινότητα, έχει μετατοπισθεί από το τι θα διδαχθούν τα παιδιά ή το γιατί θα το διδαχθούν, και έχει μεταφερθεί στο πως θα το διδαχθούν.
Αποτέλεσμα τούτου είναι η αλλοίωση του χαρακτήρα του σχολείου, με αποτέλεσμα τα νοσηρά φαινόμενα που παρατηρούνται και τα οποία καλείται να εξετασει η ημερίδα, όπως το μπούλιγκ, ο ηλεκτρονικός εκφοβισμός, και η εφηβική παραβατικότητα.
Σημείωσε ότι καμμία πρόταση όσο ευφυής κι αν είναι, και καμμία συνεργασία όσο αποτελεσματική κι αν είναι, δεν θα εξαλείψει αυτά τα φαινόμενα, αν το ενδιαφέρον δεν στραφεί στο πρόσωπο του δασκάλου σε συνδιασμό με τον τρόπο που θέλουμε να υπάρχει το σχολείο.
Είπε ότι αν θέλουμε να υπάρχει το σχολείο σαν μία παραγωγική οικονομική μονάδα, σαν όλες τις άλλες που έχει μια πόλη, που να παράγει οπαδούς και καταναλωτές, τότε χρειάζεται ένας δάσκαλος τύπου Σβατσενέγκερ στην ταινία Θηριοτροφείο για να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα.
Αν όμως θέλουμε ένα σχολείο που να μεταλαμπαδεύει την γνώση στις επόμενες γενιές, και να χτίζει προσωπικότητες και συνειδητούς πολίτες, χρειάζεται ένας δάσκαλος που συνεχώς θα επιμορφώνεται, και στην μια μασχάλη να έχει τον Όμηρο, και στην άλλη το Ευαγγέλιο.
Κατέληξε ότι αυτή πρέπει να είναι η Ελληνική πρόταση στον Ευρωπα’ι’κό προβληματισμό για κοινή δράση, και ευχήθηκε εκ μέρους του Μητροπολίτου κ.κ. Χρυσοστόμου καλή πρόοδο στα παιδιά, καλή δύναμη στους δασκάλους, και καλή επιτυχία στις εργασίες της ημερίδας.
Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Παιδείας κ. Κωνσταντίνος Βαρδακώστας, ο οποίος ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλλαν στην διοργάνωση της ημερίδας και ιδιαίτερα τα παιδιά, και ξεκίνησαν οι ομιλίες.
Την παρουσίαση του Ευρωπαϊκού Προγράματος Erasmous+ έκανε ο συντονιστής του προγράμματος Γέφυρες Γνώσης και Συνεργασίας του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης κ. Δημήτριος Μαραγκός.
Για το θέμα “Bullyin facts and myths” ομιλητής ήταν ο κ Ανδρέας Καρυστινός Ψυχολόγος του ΚΕΣΥ Ευβοίας.
Για το θέμα Ηλεκτρονικός εκφοβισμός ομιλητής ήταν ο κ. Δημήτριος Μπουρσινός Ψυχολόγος Εκπρόσωπος του Χαμόγελου του Παιδιού
Και για την Εφηβική Παραβατικότητα μίλησε ο κ. Ευάγγελος Χαϊνας Εγκληματολόγος.
Ακολούθησε συζήτηση και η ημερίδα έκλεισε με γεύμα.
Συγχαρητήρια σε όλους και ιδιαίτερα στα παιδιά και στους καθηγητές και καθηγήτριες του Γυμνασίου της Γυμνού για την ουσιαστική τους συμβολή στην προσπάθεια επίλυσης δύσκολων προβλημάτων της Παιδείας, από την οποία στην κυριολεξία εξαρτάτε το μέλλον του ανθρώπινου γένους.