• Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
Δευτέρα, 2 Νοεμβρίου, 2026
Poimin.gr
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
Poimin.gr
No Result
View All Result

Ιεραποστολή: Πρόσκληση επανευρέσεως της ταυτότητας του ανθρώπου

in Απόψεις - Γνώμες
24 Νοεμβρίου 2019
byPoimin.gr Team
Η Ορθόδοξη Εκκλησία και το σύγχρονο Ιεραποστολικό έργο
Share on FacebookShare on Twitter

Αλέξανδρου Καρυώτογλου, Πάντα τα Έθνη 23 (1987), σελ. 26-27

«Δεν θα πάει στη βασιλεία των ουρανών όποιος μου λέει· Κύριε, Κύριε, αλλά όποιος κάνει το θέλημα του πατέρα μου που είναι στους ουρανούς. Πολλοί θα μου πούνε εκείνη την ημέρα· Κύριε, Κύριε, δεν κηρύξαμε στο όνομά σου και δεν διώξαμε δαιμόνια στο όνομά σου και δεν κάναμε μεγάλα έργα στο όνομά σου; Και τότε θα τους αποκριθώ· ποτέ δεν σας γνώρισα, φύγετε από κοντά μου, σεις που απεργάζεσθε την ανομία». (Ματθ. 7, 21-23)

1. Τα «μεγάλα έργα», η «ανομία»

Φανερά, απορημένους τους φαντάζεται ο Χριστός όλους εκείνους, που, μεθυσμένοι από φιλοδοξία, κενοδοξία και ατέλειωτο ανταγωνιστικό πνεύμα πέτυχαν νά κάμουν «θαύματα» πάνω στη γη ετούτη. Και δεν χωράει αμφιβολία ότι για τα μάτια κόσμου όλοι έκαμαν και συνεχίζουν να κάνουν μεγάλα έργα. Η απορία τους συνίσταται στο ότι το τελικό αποτέλεσμα της δραστηριότητάς τους δεν εκτιμιέται από τον Θεό, γι᾿ αυτό και η τελική Του απάντηση κατά την ώρα της Κρίσεως είναι αρνητική για το πρόσωπό τους. «Και τότε θα τους αποκριθώ· ποτέ δε σας γνώρισα, φύγετε από κοντά μου, σεις που απεργάζεστε την ανομία». Και ο λόγος αυτός είναι βαρύς. Να νοιώθεις πως κάνεις θαύματα στη ζωή σου, όλοι να σε χειροκροτούν για το λόγο ότι στο όνομα του Θεού μιλάς, διώχνεις δαιμόνια, πραγματοποιείς «μεγάλα ἔργα» και ο Θεός να σε διαγράφει, χαρακτηρίζοντας τα ἔργα σου· «ανομία».

Στο σημείο αυτό δεν μπορούμε παρά να θυμηθούμε τα χαρισματικά λόγια κάποιου Πολυνήσιου ιθαγενή, που θέλοντας να δώσει μιά εικόνα της ζωής των Ευρωπαίων στους συμπατριώτες τους έλεγε· «… Όλα τα θαύματά του (του λευκού) έχουν ένα κρυφό ψεγάδι και δεν υπάρχει μηχανή που να μη χρειάζεται τον φύλακά της και τον χειριστή της. Και κάθε μια κρύβει μέσα της μια κρυφή κατάρα. Γιατί παρ᾿ όλο που το δυνατό χέρι της μηχανής κάνει τα πάντα, καταστρέφει με τη λειτουργία της την αγάπη που έχει μέσα του κάθε πράγμα που έφτιαξαν τα ίδια μας τα χέρια… Όλες οι μηχανές κι όλες οι άλλες τέχνες και οι μαγείες δεν έχουν μακρύνει τη ζωή κανενός ανθρώπου, κι ούτε τον έκαναν πιο ευτυχισμένο και πιο χαρούμενο. Γι᾿ αυτό ας παραμείνουμε στις θαυμαστές μηχανές και τις υψηλές τέχνες του Θεού κι ας περιφρονούμε τον λευκό όταν περιστάνει τό Θεό» (Ο Παπαλάνγκι, Αθήνα 1981, Ύψιλον/βιβλία, σσ. 85-87).

2. Η εποχή των «μεγάλων έργων»

Κάθε εποχή έχει να παρουσιάσει τα «μεγάλα της έργα». Όσο πιο νεώτερη τόσο και τα «έργα» των ανθρώπων φαίνονται πιο «μεγάλα». Οι νεώτεροι στην ηλικία είναι πάντα «υποχρεωμένοι» ν᾿ ακούνε για τα μεγάλα αυτά έργα, καμωμένα απ᾿ τους μεγαλύτερους. Οι βόμβες νετρονίου, οι ύποπτες επαναστάσεις για την «απελευθέρωση λαών», οι μυστικές διαπραγματεύσεις, τα μεγάλα συνέδρια πρέπει να τα δεχτούμε σαν «μεγάλα έργα» του σημερινού ανθρώπου. Υπάρχουν κι άλλα πιο ειρηνικά έργα που «αναμφισβήτητα» δεν μπορούμε παρά να τα χαρακτηρίσουμε «μεγάλα». Τις τσιμεντένιες πολιτείες, τα ατέλειωτα σε έκταση και ένταση εργοστάσια, την ευκολία των επικοινωνιών των ανθρώπων (το ονομάζουμε και τουρισμό), την απελευθέρωση στις κοινωνικές σχέσεις, τις δυνατότητες «παιδείας» κι ό,τι άλλο φανταστεί κανείς, είναι δύσκολο να το παραβλέψει ο πολιτισμένος άνθρωπος και να μη το ονομάσει «μεγάλο έργο». Πως θα τολμούσε ο καθένας να τα περιφρονήσει αφού όλα ετούτα, πολλές φορές όταν γίνονται στο όνομα του Θεού, κάνουν θαύματα; Μήπως το ίδιο φαινόμενο δεν παρουσιάζεται και ανάμεσα στους ανθρώπους που πιστεύουν; Αρκετοί απ᾿ αυτούς κάνουν τα θαύματά τους. Στο όνομα του Θεού μιλούν, διώχνουν δαιμόνια, δημιουργούν κύκλους θαυμαστών, αγιοποιούνται, προσηλυτίζουν πολλούς. Θόρυβος στον τύπο υπέρ ή εναντίον κάποιου που απόχτησε φήμη, που έχασε τη φήμη του… «Έργα μεγάλα».

3. Και η ταυτότητα του ανθρώπου;

Αν επανέλθουμε στο αρχικό γραφικό κείμενο, θα δούμε ότι ο Χριστός αποκλείει από τη Βασιλεία του Θεού, δηλαδή τη θέωση, όσους έχουν μιά επιφανειακή σχέση μ᾿ Αυτόν. «Όποιος μου λέει· Κύριε, Κύριε». Σημαίνει μια σχέση συναισθηματικής εξαρτήσεως. Είναι μια παιδιάστικη σχέση, ανώριμη στην εντέλεια. Αυτή η παιδιάστικη εξάρτηση είναι καθαρά γήινη καί αφελής. Τα «μεγάλα έργα» στην περίπτωση αυτή είναι καρπός διπλωματίας, πολιτικής και δεν έχουν σχέση μ’ αυτό που η ύπαρξή του μπορεί ν᾿ αγγίξει στο βάθος. «Ο εξαρτημένος άνθρωπος, λένε δυό ψυχολόγοι, όπως και το παιδί, υποχρεώνεται να αναπτύξει και να χρησιμοποιεί την τέχνη να χειρίζεται διπλωματικά και επιδέξια τους άλλους, επειδή δεν έχει άλλη εκλογή» (Γ.Μ. Μπήτσερ, Πέρα από την επιτυχία και την αποτυχία, Αθήνα 1979, σ. 124). Κι έτσι η νηπιακή αυτή αντίληψη τούς οδηγεί στο να εκφράζουν την άποψη ότι τα έργα τους συμβάλλουν στην ευημερία και την πρόοδο. Όλοι παρουσιάζονται σωτήρες του κόσμου, ιεραπόστολοι του πολιτισμού, της αναπτύξεως, της διαφωτίσεως των ανθρώπων, στο όνομα κάποιας ιδεολογίας ή ακόμη και του Θεού.

Έρχεται όμως στιγμή που τα «σωσίβια» που πετούν στους ανθρώπους δεν φτάνουν ούτε στους ίδιους να σώσουν κι όλοι μαζί «σωτήρες» και «σωζόμενοι» καταποντίζονται, διαλύονται και το έργο τους πέφτει σε αδράνεια ή αποβαίνει στην αύξηση των προβλημάτων του κόσμου και την καταστροφή του ήθους, της ωριμότητας, της ομορφιάς της δημιουργίας.

Τι φταίει σ᾿ όλα αυτά; Επαναλαμβάνουμε απλά, ό,τι είπε ο Χριστός· δεν ταύτισαν το θέλημά τους με το θέλημα του Δημιουργού κι έτσι αλλοίωσαν τη δημιουργία. Το ιεραποστολικό έργο τους περιορίστηκε σε μια ιδιοτελή δραστηριότητα με αρνητικά αποτελέσματα. Έχασαν την ταυτότητά τους ενεργώντας «στο όνομα» κάποιου κι όχι εμβαθύνοντας σ᾿ αυτό που οι ίδιοι κι ο κόσμος είναι, ώστε να βοηθηθούν και να βοηθήσουν ουσιαστικά. Κάτι τέτοιο προϋποθέτει όμως άρνηση μιας αντιλήψεως για τη ζωή που δίνεται για εσωτερική κατανάλωση κι όχι με βάση το τι θέλει ο Δημιουργός για τη δημιουργία. Κι αυτό που θέλει ο Δημιουργός για το δημιούργημά του είναι η ανεύρεση της ταυτότητάς του. Αυτό είναι σωτηρία σε τελευταία ανάλυση και εκφρασμένο σε μια σύγχρονη γλώσσα.

Η επανεύρεση της ταυτότητας του ανθρώπου, αυτό είναι ένα από τα ουσιαστικότερα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της ιεραποστολικής δουλειάς όπως την αντιλαμβάνεται η Ορθόδοξη Εκκλησία.

4. Ιεραποστολή και ανθρώπινη ταυτότητα

Ίσως λίγες φορές σκεφτήκαμε αυτή την άποψη, απόλυτα σύμφωνη με το ζωντανό πνεύμα του Χριστιανισμού και σύμφωνη ακόμη μ᾿ αυτό, για το οποίο διψούν οι άνθρωποι της εποχής μας.

Εκείνο που οι ιθαγενείς της Πολυνησίας σκέφτονται για το λευκό και που τελικά συμφωνεί αθέλητα(!) με το γνήσιο πνεύμα του Χριστιανισμού, που εκπροσωπεί η Εκκλησία, είναι ταυτόχρονα ο «κρυφός καϋμός» των ανθρώπων της εποχής μας.

Ποτέ ίσως δεν μας πέρασε απ᾿ το νου ότι η ιεραποστολή της Εκκλησίας είναι πρώτα-πρώτα το τιμόνευμα του ίδιου του εαυτού μας. Αυτό σημαίνει ψάξιμο κι ανεύρεση της ταυτότητάς μας.

Τι είναι βασικά η ιεραποστολή; Θάλεγε κανείς πως στην ουσία είναι η προσπάθεια να φανερωθεί η πραγματική εικόνα του ανθρώπου πάνω στη γη. Κι απ᾿ τη στιγμή που φανερωθεί η αληθινή εικόνα του ανθρώπου δεν μπορεί παρά να συνταχθεί κανείς με την προσπάθεια παραπέρα φανερώσεως της οργανωμένα ή ανοργάνωτα, ομαδικά ή ατομικά – προσωπικά. Αυτή η εργασία, αυτό το έργο που είναι θεανθρώπινο, κάνει η ιεραποστολή, όπως την νοιώθει και προσπαθεί να την εκφράσει η Ορθόδοξη Εκκλησία.

Να βρει ο άνθρωπος την ταυτότητά του μέσα απ᾿ ιεραποστολική εργασία σημαίνει·

α) Η Εκκλησία να κάνει τον άνθρωπο που τη γνωρίζει ή την αγνοεί να νοιώσει ότι είναι πρώτα και κύρια εικόνα του Θεού. Στην περίπτωση αυτή παύει νάχει νόημα κάθε μορφή ειδωλολατρείας, όποια μορφή κι αν έχει, είτε είναι· η φυσική θρησκεία του αφρικανού ή η τυπολατρεία και ο διαλογισμός ενός ασιάτη, ή η λατρεία του τεχνικού πολιτισμού του ευρωπαϊκού. Μεταβάλλεται σε αγώνα να «μορφωθεί», νά σχηματισθεί μέσα μας αυτή η εικόνα του Χριστού. Αυτή την έννοια έχει η τελική πράξη της ιεραποστολικής δουλειάς που είναι το Βάπτισμα. Όχι η καταναγκαστική πράξη εντάξεως στην Εκκλησία, για να αυξηθούν οι οπαδοί της, αλλά η βεβαίωση ότι άρχισε στο βαπτιζόμενο να σχηματίζεται και να οριστικοποιείται η εικόνα του Θεού μέσα του, κάτι που είναι υπόθεση της χάρης του Θεού μέσα του, κάτι που είναι υπόθεση της χάρης του Θεού καί της γνώσεως του εαυτού του απ᾿ τον ίδιο.

β) Αυτή τη στιγμή του Βαπτίσματος αρχίζει μια καινούργια φάση στην ιεραποστολική εργασία, φάση δεύτερη για να βρει ο άνθρωπος την ταυτότητά του. Είναι η «μόρφωση» του προσώπου. Να μην είναι άτομο ο άνθρωπος, αλλά πρόσωπο, δηλαδή ύπαρξη ολοκληρωμένη όπου πάνω του θα καθρεφτίζεται και θα υπάρχει ταυτόχρονα ο κόσμος όλος. Αυτή η ευαισθητοποίηση, να νοιώθει ο άνθρωπος έτσι ολοκληρωμένα μόνο μέσα στο χώρο της Εκκλησίας είναι δυνατό να γίνει, μιας και ως μέλος της Εκκλησίας μπορεί να νοιώσει ότι ο άλλος δίπλα του είναι η καλύτερη εικόνα του Θεού κι ότι μέσα απ᾿ αυτή τη σχέση μπορεί να βρεί τον εαυτό του, την ταυτότητά του και το Θεό.

Σκοπός της ιεραποστολής δεν είναι λοιπόν να κάνει τυπικά ο ιεραπόστολος τους άλλους χριστιανούς, αλλά μέλη της Εκκλησίας. Όχι μέλη μιας επί πλέον κάστας σ᾿ αυτό τον κόσμο, αλλά μέλη μιας κοινωνίας αγάπης που ζει και πορεύεται πάνω στην αλήθεια, τη δικαιοσύνη, την απλότητα, την ομορφιά του κόσμου που είναι του Θεού.

γ) Τελικά η ιεραποστολή βοηθάει στο να βρει ο άνθρωπος την ταυτότητά του, αφού πέρα απ᾿ τη συνάντηση με το Θεό μέσω της Εκκλησίας Του τον μαθαίνει ν᾿ ανακαλύψει την αγάπη και την ελευθερία. Την αγάπη όχι σαν ένα ανθρωπισμό, αλλά σαν το «μεθύσι της ψυχής» και την ελευθερία όχι σαν «ευσεβή ιδεολογικό πόθο», αλλά σαν ολοκληρωμένο τρόπο ζωής, που περνάει μόνο απ᾿ το μονοπάτι της μετάνοιας.

Πρόσφατα Άρθρα

Συνεχίζεται το προσκύνημα του Ι. Λειψάνου του Αγίου Νικολάου στον Καρέα έως 13 Νοεμβρίου
Εκκλησία της Ελλάδος

Πανηγυρίζει ο Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου στον Καρέα επί τη Ανακομιδή των Ιερών Λειψάνων του

2 Νοεμβρίου 2026

Επί τη ανακομιδή των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου πανηγυρίζει ο Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου στον Καρέα, τη...

Read more
Κυριακή Ε΄ Λουκά στο Διδυμότειχο
Εκκλησία της Ελλάδος

Κυριακή Ε΄ Λουκά στο Διδυμότειχο

2 Νοεμβρίου 2026

Η κατά το Διδυμότειχο παροικούσα Εκκλησία την 1η του μηνός Νοεμβρίου παράλληλα με την μνήμη των Αγίων Αναργύρων Κοσμά και...

Read more
Αρχιερατικό Συλλείτουργο στο Ε’ Συνέδριο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων
Εκκλησία της Ελλάδος

Αρχιερατικό Συλλείτουργο στο Ε’ Συνέδριο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων

2 Νοεμβρίου 2026

Με τη συμμετοχή πλήθους πιστών τελέστηκε την Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2026 το πανηγυρικό Αρχιερατικό Συλλείτουργο στον μεγαλοπρεπή Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως...

Read more
Η Σύναξη της Παναγίας της Βασιλίσσης και η εορτή των Αγίων Αναργύρων στην Κρανέα
Εκκλησία της Ελλάδος

Η Σύναξη της Παναγίας της Βασιλίσσης και η εορτή των Αγίων Αναργύρων στην Κρανέα

2 Νοεμβρίου 2026

Την Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2026, επί τη ιερά Σύναξη της Υπεραγίας Θεοτόκου της επονομαζομένης «Βασιλίσσης» και τη μνήμη των Αγίων...

Read more
Ἡ 83η ἐπέτειος τῆς ἀεραποβατικῆς ἐπιχειρήσεως τοῦ Ἱεροῦ Λόχου στὴ Σάμο
Εκκλησία της Ελλάδος

Ἡ 83η ἐπέτειος τῆς ἀεραποβατικῆς ἐπιχειρήσεως τοῦ Ἱεροῦ Λόχου στὴ Σάμο

2 Νοεμβρίου 2026

Τὴν Κυριακὴ 1η Νοεμβρίου 2026, στὴν Ἱερὰ Μονὴ Ζωοδόχου Πηγῆς, πραγματοποιήθηκε ὁ ἐπετειακὸς ἑορτασμὸς γιὰ τὴ συμπλήρωση 83 ἐτῶν ἀπὸ...

Read more
Κυριακή Ε’ Λουκά στην Ι. Μ. Αιτωλοακαρνανίας
Εκκλησία της Ελλάδος

Κυριακή Ε’ Λουκά στην Ι. Μ. Αιτωλοακαρνανίας

2 Νοεμβρίου 2026

Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Αγρινίου χοροστάτησε στην Ακολουθία του Όρθρου και προεξήρχε στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, την Κυριακή...

Read more
Η εορτή των Αγίων Αναργύρων στο Μαρούσι
Εκκλησία της Ελλάδος

Η εορτή των Αγίων Αναργύρων στο Μαρούσι

1 Νοεμβρίου 2026

Η μνήμη των Αγίων και Ιαματικών Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού και της μητρός αυτών Θεοδότης εορτάσθηκε το διήμερο Σάββατο 31...

Read more
Ο όσιος Δαυίδ ο εν Ευβοία ο θαυματουργός
Πνευματικές Διδαχές

Ο όσιος Δαυίδ ο εν Ευβοία ο θαυματουργός

1 Νοεμβρίου 2026

ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ  Θεολόγου -Καθηγητού Ένας από τους πλέον συμπαθείς και δημοφιλείς αγίους της Εκκλησίας μας είναι και ο όσιος...

Read more
Χειροτονίες νέου Πρεσβυτέρου και νέου Διακόνου στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Συκουρίου
Εκκλησία της Ελλάδος

Χειροτονίες νέου Πρεσβυτέρου και νέου Διακόνου στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Συκουρίου

1 Νοεμβρίου 2026

Ημέρα πνευματικής χαράς και πανηγυρικής ανάτασης ψυχών υπήρξε για την Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου, το Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2026,...

Read more
Εορτασμός Αγίων Αναργύρων στο Νησί Ημαθίας
Εκκλησία της Ελλάδος

Εορτασμός Αγίων Αναργύρων στο Νησί Ημαθίας

1 Νοεμβρίου 2026

Την Κυριακη 1η Νοεμβρίου o Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων λειτούργησε και κήρυξε τον θείο λόγο στον...

Read more
Λαμπρός εορτασμός των Αγίων Αναργύρων στη Ν. Ιωνία
Εκκλησία της Ελλάδος

Λαμπρός εορτασμός των Αγίων Αναργύρων στη Ν. Ιωνία

1 Νοεμβρίου 2026

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και τη συμμετοχή πλήθους πιστών τελέσθηκε σήμερα, Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2026, η Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία επί...

Read more
Η εορτή των Αγίων Αναργύρων στην Ι. Μητρόπολη Κορίνθου
Εκκλησία της Ελλάδος

Η εορτή των Αγίων Αναργύρων στην Ι. Μητρόπολη Κορίνθου

1 Νοεμβρίου 2026

Στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίων Αναργύρων του Νοσοκομείου Κορίνθου χοροστάτησε στον Εσπερινό, το Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2026, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης...

Read more
«Όποιος αγαπάει, ζει τον Παράδεισο από αυτήν εδώ τη γη»
Εκκλησία της Ελλάδος

«Όποιος αγαπάει, ζει τον Παράδεισο από αυτήν εδώ τη γη»

1 Νοεμβρίου 2026

Την ιερά μνήμη των Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού των Ασιατών εόρτασε με λαμπρότητα η τοπική μας Εκκλησία. Επίκεντρο των...

Read more
Προικοννήσου Ιωσήφ: Από την ασπλαχνία στην αιώνια ζωή
Εκκλησία της Ελλάδος

Προικοννήσου Ιωσήφ: Από την ασπλαχνία στην αιώνια ζωή

1 Νοεμβρίου 2026

Το μεγαλύτερο δώρο που μας έχει δώσει ο Θεός και το οποίο δείχνει και το μέγεθος της μακροθυμίας του, είναι...

Read more
Ἑορτή τοῦ Ὁσίου Δαυΐδ, τοῦ Γέροντος, τοῦ ἐν Ναυπάκτῳ καί Εὐβοίᾳ ἀσκήσαντος
Εκκλησία της Ελλάδος

Ἑορτή τοῦ Ὁσίου Δαυΐδ, τοῦ Γέροντος, τοῦ ἐν Ναυπάκτῳ καί Εὐβοίᾳ ἀσκήσαντος

1 Νοεμβρίου 2026

Τήν Κυριακή, 1 Νοεμβρίου 2026, ἡ Ἱερά Μητρόπολις Ναυπάκτου καί Ἁγίου Βλασίου ἑόρτασε ἕναν τοπικό ἅγιό της, τόν ὅσιο Δαυΐδ,...

Read more
Previous slide
Next slide

ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ

Δώσε ψωμί και πάρε Παράδεισο
Κηρύγματα

“Αγόρασε τον Παράδεισο”

2 Νοεμβρίου 2024

του μακαριστού Μητροπολίτου Φθιώτιδος κυρού Νικολάου (Κυριακή Ε΄Λουκά - Λουκ. ιστ΄ 19-31) Ἀπό ἀναισθησία ψυχῆς ἔπασχε ὁ πλούσιος τοῦ σημε­ρινοῦ...

Χάσματα και Γεφυρώματα!!!

Ακατάλυτοι οικογενειακοί δεσμοί – Κυριακή Ε’ Λουκά

2 Νοεμβρίου 2024
Δώσε αγάπη στον πάσχοντα συνάνθρωπο και αγόρασε τον Παράδεισο

Δώσε αγάπη στον πάσχοντα συνάνθρωπο και αγόρασε τον Παράδεισο

2 Νοεμβρίου 2024
Χάσματα και Γεφυρώματα!!!

Το μήνυμα της παραβολής του πλουσίου και του φτωχού Λαζάρου

2 Νοεμβρίου 2019
«Zητεῖτε πρῶτον τήν βασιλείαν τοῦ Θεοῦ»

«Το Ουράνιο Ραντεβού»

2 Νοεμβρίου 2019
Μετά το Θάνατο τι;

Μετά το Θάνατο τι;

3 Νοεμβρίου 2018
Δώσε ψωμί και πάρε Παράδεισο

Δώσε ψωμί και πάρε Παράδεισο

3 Νοεμβρίου 2018
Χάσματα και Γεφυρώματα!!!

Το μήνυμα του πλούσιου και του φτωχού Λαζάρου

4 Νοεμβρίου 2017
Χάσματα και Γεφυρώματα!!!

Το βιβλίο της ζωής

1 Νοεμβρίου 2017
Χάσματα και Γεφυρώματα!!!

Χάσματα και Γεφυρώματα!!!

30 Οκτωβρίου 2016
Χάσματα και Γεφυρώματα!!!

«Ὁ πραγματικός πλοῦτος»

16 Νοεμβρίου 2023
Χάσματα και Γεφυρώματα!!!

«Πτωχός δε τις ήν ονόματι Λάζαρος»

29 Οκτωβρίου 2016
Χάσματα και Γεφυρώματα!!!

Ανωτέρα πάντων η αγάπη

29 Οκτωβρίου 2016
Χάσματα και Γεφυρώματα!!!

Κυριακή Ε’ Λουκά: Δεν φταίει ο πλούτος, αλλά η έλλειψη της αγάπης.

29 Οκτωβρίου 2016
Χάσματα και Γεφυρώματα!!!

Σχεδίασμα Ευαγγελικού Κηρύγματος Κυριακής Ε΄ Λουκά

29 Οκτωβρίου 2016
Next Post
Πόσο θρησκευόμενοι είμαστε και ποιοί είναι οι πιο θρήσκοι στην ΕΕ

H ουσία της λαϊκής θρησκευτικότητας

Ὁ Ἑσπερινὸς τῆς ἑορτῆς τῶν Ἀχαιῶν Ἁγίων,  στὴν Πάτρα

Ὁ Ἑσπερινὸς τῆς ἑορτῆς τῶν Ἀχαιῶν Ἁγίων, στὴν Πάτρα

Στον Μητροπολίτη Λαρίσης η Πρόεδρος της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας των Θεσσαλών

Στον Μητροπολίτη Λαρίσης η Πρόεδρος της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας των Θεσσαλών

Β΄ Σύναξη Κατηχητών και Κυκλαρχών της Μητροπόλεως Βεροίας

Β΄ Σύναξη Κατηχητών και Κυκλαρχών της Μητροπόλεως Βεροίας

Tό μνημόσυνο τοῦ Βασιλείου Πίτση αὐταδέλφου τοῦ  Μητροπολίτου Σύμης

Tό μνημόσυνο τοῦ Βασιλείου Πίτση αὐταδέλφου τοῦ Μητροπολίτου Σύμης

Poimin.gr © 2023

  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων
  • Πολιτική Cookies
  • Δήλωση Συμμόρφωσης με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334

Follow Us

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις

Poimin.gr © 2023

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist