• Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
Πέμπτη, 2 Ιουλίου, 2026
Poimin.gr
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
Poimin.gr
No Result
View All Result

Ιεραποστολή: Πρόσκληση επανευρέσεως της ταυτότητας του ανθρώπου

in Απόψεις - Γνώμες
24 Νοεμβρίου 2019
byPoimin.gr Team
Η Ορθόδοξη Εκκλησία και το σύγχρονο Ιεραποστολικό έργο
Share on FacebookShare on Twitter

Αλέξανδρου Καρυώτογλου, Πάντα τα Έθνη 23 (1987), σελ. 26-27

«Δεν θα πάει στη βασιλεία των ουρανών όποιος μου λέει· Κύριε, Κύριε, αλλά όποιος κάνει το θέλημα του πατέρα μου που είναι στους ουρανούς. Πολλοί θα μου πούνε εκείνη την ημέρα· Κύριε, Κύριε, δεν κηρύξαμε στο όνομά σου και δεν διώξαμε δαιμόνια στο όνομά σου και δεν κάναμε μεγάλα έργα στο όνομά σου; Και τότε θα τους αποκριθώ· ποτέ δεν σας γνώρισα, φύγετε από κοντά μου, σεις που απεργάζεσθε την ανομία». (Ματθ. 7, 21-23)

1. Τα «μεγάλα έργα», η «ανομία»

Φανερά, απορημένους τους φαντάζεται ο Χριστός όλους εκείνους, που, μεθυσμένοι από φιλοδοξία, κενοδοξία και ατέλειωτο ανταγωνιστικό πνεύμα πέτυχαν νά κάμουν «θαύματα» πάνω στη γη ετούτη. Και δεν χωράει αμφιβολία ότι για τα μάτια κόσμου όλοι έκαμαν και συνεχίζουν να κάνουν μεγάλα έργα. Η απορία τους συνίσταται στο ότι το τελικό αποτέλεσμα της δραστηριότητάς τους δεν εκτιμιέται από τον Θεό, γι᾿ αυτό και η τελική Του απάντηση κατά την ώρα της Κρίσεως είναι αρνητική για το πρόσωπό τους. «Και τότε θα τους αποκριθώ· ποτέ δε σας γνώρισα, φύγετε από κοντά μου, σεις που απεργάζεστε την ανομία». Και ο λόγος αυτός είναι βαρύς. Να νοιώθεις πως κάνεις θαύματα στη ζωή σου, όλοι να σε χειροκροτούν για το λόγο ότι στο όνομα του Θεού μιλάς, διώχνεις δαιμόνια, πραγματοποιείς «μεγάλα ἔργα» και ο Θεός να σε διαγράφει, χαρακτηρίζοντας τα ἔργα σου· «ανομία».

Στο σημείο αυτό δεν μπορούμε παρά να θυμηθούμε τα χαρισματικά λόγια κάποιου Πολυνήσιου ιθαγενή, που θέλοντας να δώσει μιά εικόνα της ζωής των Ευρωπαίων στους συμπατριώτες τους έλεγε· «… Όλα τα θαύματά του (του λευκού) έχουν ένα κρυφό ψεγάδι και δεν υπάρχει μηχανή που να μη χρειάζεται τον φύλακά της και τον χειριστή της. Και κάθε μια κρύβει μέσα της μια κρυφή κατάρα. Γιατί παρ᾿ όλο που το δυνατό χέρι της μηχανής κάνει τα πάντα, καταστρέφει με τη λειτουργία της την αγάπη που έχει μέσα του κάθε πράγμα που έφτιαξαν τα ίδια μας τα χέρια… Όλες οι μηχανές κι όλες οι άλλες τέχνες και οι μαγείες δεν έχουν μακρύνει τη ζωή κανενός ανθρώπου, κι ούτε τον έκαναν πιο ευτυχισμένο και πιο χαρούμενο. Γι᾿ αυτό ας παραμείνουμε στις θαυμαστές μηχανές και τις υψηλές τέχνες του Θεού κι ας περιφρονούμε τον λευκό όταν περιστάνει τό Θεό» (Ο Παπαλάνγκι, Αθήνα 1981, Ύψιλον/βιβλία, σσ. 85-87).

2. Η εποχή των «μεγάλων έργων»

Κάθε εποχή έχει να παρουσιάσει τα «μεγάλα της έργα». Όσο πιο νεώτερη τόσο και τα «έργα» των ανθρώπων φαίνονται πιο «μεγάλα». Οι νεώτεροι στην ηλικία είναι πάντα «υποχρεωμένοι» ν᾿ ακούνε για τα μεγάλα αυτά έργα, καμωμένα απ᾿ τους μεγαλύτερους. Οι βόμβες νετρονίου, οι ύποπτες επαναστάσεις για την «απελευθέρωση λαών», οι μυστικές διαπραγματεύσεις, τα μεγάλα συνέδρια πρέπει να τα δεχτούμε σαν «μεγάλα έργα» του σημερινού ανθρώπου. Υπάρχουν κι άλλα πιο ειρηνικά έργα που «αναμφισβήτητα» δεν μπορούμε παρά να τα χαρακτηρίσουμε «μεγάλα». Τις τσιμεντένιες πολιτείες, τα ατέλειωτα σε έκταση και ένταση εργοστάσια, την ευκολία των επικοινωνιών των ανθρώπων (το ονομάζουμε και τουρισμό), την απελευθέρωση στις κοινωνικές σχέσεις, τις δυνατότητες «παιδείας» κι ό,τι άλλο φανταστεί κανείς, είναι δύσκολο να το παραβλέψει ο πολιτισμένος άνθρωπος και να μη το ονομάσει «μεγάλο έργο». Πως θα τολμούσε ο καθένας να τα περιφρονήσει αφού όλα ετούτα, πολλές φορές όταν γίνονται στο όνομα του Θεού, κάνουν θαύματα; Μήπως το ίδιο φαινόμενο δεν παρουσιάζεται και ανάμεσα στους ανθρώπους που πιστεύουν; Αρκετοί απ᾿ αυτούς κάνουν τα θαύματά τους. Στο όνομα του Θεού μιλούν, διώχνουν δαιμόνια, δημιουργούν κύκλους θαυμαστών, αγιοποιούνται, προσηλυτίζουν πολλούς. Θόρυβος στον τύπο υπέρ ή εναντίον κάποιου που απόχτησε φήμη, που έχασε τη φήμη του… «Έργα μεγάλα».

3. Και η ταυτότητα του ανθρώπου;

Αν επανέλθουμε στο αρχικό γραφικό κείμενο, θα δούμε ότι ο Χριστός αποκλείει από τη Βασιλεία του Θεού, δηλαδή τη θέωση, όσους έχουν μιά επιφανειακή σχέση μ᾿ Αυτόν. «Όποιος μου λέει· Κύριε, Κύριε». Σημαίνει μια σχέση συναισθηματικής εξαρτήσεως. Είναι μια παιδιάστικη σχέση, ανώριμη στην εντέλεια. Αυτή η παιδιάστικη εξάρτηση είναι καθαρά γήινη καί αφελής. Τα «μεγάλα έργα» στην περίπτωση αυτή είναι καρπός διπλωματίας, πολιτικής και δεν έχουν σχέση μ’ αυτό που η ύπαρξή του μπορεί ν᾿ αγγίξει στο βάθος. «Ο εξαρτημένος άνθρωπος, λένε δυό ψυχολόγοι, όπως και το παιδί, υποχρεώνεται να αναπτύξει και να χρησιμοποιεί την τέχνη να χειρίζεται διπλωματικά και επιδέξια τους άλλους, επειδή δεν έχει άλλη εκλογή» (Γ.Μ. Μπήτσερ, Πέρα από την επιτυχία και την αποτυχία, Αθήνα 1979, σ. 124). Κι έτσι η νηπιακή αυτή αντίληψη τούς οδηγεί στο να εκφράζουν την άποψη ότι τα έργα τους συμβάλλουν στην ευημερία και την πρόοδο. Όλοι παρουσιάζονται σωτήρες του κόσμου, ιεραπόστολοι του πολιτισμού, της αναπτύξεως, της διαφωτίσεως των ανθρώπων, στο όνομα κάποιας ιδεολογίας ή ακόμη και του Θεού.

Έρχεται όμως στιγμή που τα «σωσίβια» που πετούν στους ανθρώπους δεν φτάνουν ούτε στους ίδιους να σώσουν κι όλοι μαζί «σωτήρες» και «σωζόμενοι» καταποντίζονται, διαλύονται και το έργο τους πέφτει σε αδράνεια ή αποβαίνει στην αύξηση των προβλημάτων του κόσμου και την καταστροφή του ήθους, της ωριμότητας, της ομορφιάς της δημιουργίας.

Τι φταίει σ᾿ όλα αυτά; Επαναλαμβάνουμε απλά, ό,τι είπε ο Χριστός· δεν ταύτισαν το θέλημά τους με το θέλημα του Δημιουργού κι έτσι αλλοίωσαν τη δημιουργία. Το ιεραποστολικό έργο τους περιορίστηκε σε μια ιδιοτελή δραστηριότητα με αρνητικά αποτελέσματα. Έχασαν την ταυτότητά τους ενεργώντας «στο όνομα» κάποιου κι όχι εμβαθύνοντας σ᾿ αυτό που οι ίδιοι κι ο κόσμος είναι, ώστε να βοηθηθούν και να βοηθήσουν ουσιαστικά. Κάτι τέτοιο προϋποθέτει όμως άρνηση μιας αντιλήψεως για τη ζωή που δίνεται για εσωτερική κατανάλωση κι όχι με βάση το τι θέλει ο Δημιουργός για τη δημιουργία. Κι αυτό που θέλει ο Δημιουργός για το δημιούργημά του είναι η ανεύρεση της ταυτότητάς του. Αυτό είναι σωτηρία σε τελευταία ανάλυση και εκφρασμένο σε μια σύγχρονη γλώσσα.

Η επανεύρεση της ταυτότητας του ανθρώπου, αυτό είναι ένα από τα ουσιαστικότερα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της ιεραποστολικής δουλειάς όπως την αντιλαμβάνεται η Ορθόδοξη Εκκλησία.

4. Ιεραποστολή και ανθρώπινη ταυτότητα

Ίσως λίγες φορές σκεφτήκαμε αυτή την άποψη, απόλυτα σύμφωνη με το ζωντανό πνεύμα του Χριστιανισμού και σύμφωνη ακόμη μ᾿ αυτό, για το οποίο διψούν οι άνθρωποι της εποχής μας.

Εκείνο που οι ιθαγενείς της Πολυνησίας σκέφτονται για το λευκό και που τελικά συμφωνεί αθέλητα(!) με το γνήσιο πνεύμα του Χριστιανισμού, που εκπροσωπεί η Εκκλησία, είναι ταυτόχρονα ο «κρυφός καϋμός» των ανθρώπων της εποχής μας.

Ποτέ ίσως δεν μας πέρασε απ᾿ το νου ότι η ιεραποστολή της Εκκλησίας είναι πρώτα-πρώτα το τιμόνευμα του ίδιου του εαυτού μας. Αυτό σημαίνει ψάξιμο κι ανεύρεση της ταυτότητάς μας.

Τι είναι βασικά η ιεραποστολή; Θάλεγε κανείς πως στην ουσία είναι η προσπάθεια να φανερωθεί η πραγματική εικόνα του ανθρώπου πάνω στη γη. Κι απ᾿ τη στιγμή που φανερωθεί η αληθινή εικόνα του ανθρώπου δεν μπορεί παρά να συνταχθεί κανείς με την προσπάθεια παραπέρα φανερώσεως της οργανωμένα ή ανοργάνωτα, ομαδικά ή ατομικά – προσωπικά. Αυτή η εργασία, αυτό το έργο που είναι θεανθρώπινο, κάνει η ιεραποστολή, όπως την νοιώθει και προσπαθεί να την εκφράσει η Ορθόδοξη Εκκλησία.

Να βρει ο άνθρωπος την ταυτότητά του μέσα απ᾿ ιεραποστολική εργασία σημαίνει·

α) Η Εκκλησία να κάνει τον άνθρωπο που τη γνωρίζει ή την αγνοεί να νοιώσει ότι είναι πρώτα και κύρια εικόνα του Θεού. Στην περίπτωση αυτή παύει νάχει νόημα κάθε μορφή ειδωλολατρείας, όποια μορφή κι αν έχει, είτε είναι· η φυσική θρησκεία του αφρικανού ή η τυπολατρεία και ο διαλογισμός ενός ασιάτη, ή η λατρεία του τεχνικού πολιτισμού του ευρωπαϊκού. Μεταβάλλεται σε αγώνα να «μορφωθεί», νά σχηματισθεί μέσα μας αυτή η εικόνα του Χριστού. Αυτή την έννοια έχει η τελική πράξη της ιεραποστολικής δουλειάς που είναι το Βάπτισμα. Όχι η καταναγκαστική πράξη εντάξεως στην Εκκλησία, για να αυξηθούν οι οπαδοί της, αλλά η βεβαίωση ότι άρχισε στο βαπτιζόμενο να σχηματίζεται και να οριστικοποιείται η εικόνα του Θεού μέσα του, κάτι που είναι υπόθεση της χάρης του Θεού μέσα του, κάτι που είναι υπόθεση της χάρης του Θεού καί της γνώσεως του εαυτού του απ᾿ τον ίδιο.

β) Αυτή τη στιγμή του Βαπτίσματος αρχίζει μια καινούργια φάση στην ιεραποστολική εργασία, φάση δεύτερη για να βρει ο άνθρωπος την ταυτότητά του. Είναι η «μόρφωση» του προσώπου. Να μην είναι άτομο ο άνθρωπος, αλλά πρόσωπο, δηλαδή ύπαρξη ολοκληρωμένη όπου πάνω του θα καθρεφτίζεται και θα υπάρχει ταυτόχρονα ο κόσμος όλος. Αυτή η ευαισθητοποίηση, να νοιώθει ο άνθρωπος έτσι ολοκληρωμένα μόνο μέσα στο χώρο της Εκκλησίας είναι δυνατό να γίνει, μιας και ως μέλος της Εκκλησίας μπορεί να νοιώσει ότι ο άλλος δίπλα του είναι η καλύτερη εικόνα του Θεού κι ότι μέσα απ᾿ αυτή τη σχέση μπορεί να βρεί τον εαυτό του, την ταυτότητά του και το Θεό.

Σκοπός της ιεραποστολής δεν είναι λοιπόν να κάνει τυπικά ο ιεραπόστολος τους άλλους χριστιανούς, αλλά μέλη της Εκκλησίας. Όχι μέλη μιας επί πλέον κάστας σ᾿ αυτό τον κόσμο, αλλά μέλη μιας κοινωνίας αγάπης που ζει και πορεύεται πάνω στην αλήθεια, τη δικαιοσύνη, την απλότητα, την ομορφιά του κόσμου που είναι του Θεού.

γ) Τελικά η ιεραποστολή βοηθάει στο να βρει ο άνθρωπος την ταυτότητά του, αφού πέρα απ᾿ τη συνάντηση με το Θεό μέσω της Εκκλησίας Του τον μαθαίνει ν᾿ ανακαλύψει την αγάπη και την ελευθερία. Την αγάπη όχι σαν ένα ανθρωπισμό, αλλά σαν το «μεθύσι της ψυχής» και την ελευθερία όχι σαν «ευσεβή ιδεολογικό πόθο», αλλά σαν ολοκληρωμένο τρόπο ζωής, που περνάει μόνο απ᾿ το μονοπάτι της μετάνοιας.

Πρόσφατα Άρθρα

Ἡ πανήγυρις τῶν Ἁγίων Ἀναργύρων στὴν Ἰκαρία
Εκκλησία της Ελλάδος

Ἡ πανήγυρις τῶν Ἁγίων Ἀναργύρων στὴν Ἰκαρία

1 Ιουλίου 2026

Μέ τήν εὐκαιρία τοῦ ἑορτασμοῦ τῆς μνήμης τῶν Ἁγίων Ἐνδόξων καὶ Θαυματουργῶν Ἀναργύρων Κοσμᾶ καὶ Δαμιανοῦ τῶν Ῥωμαίων, ὁ Σεβασμιώτατος...

Read more
«Ἡ ἐξέλιξη τῆς Νομοθεσίας στο θέμα τῆς καύσης τῶν νεκρῶν. Κανονική Θεώρηση»
Αφιερώματα

Μνήμη Γέροντος Ισιδώρου: Ο Μητροπολίτης Λαρίσης μιλά στο Poimin.gr

1 Ιουλίου 2026

Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από την κοίμηση του μακαριστού καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Βαρλαάμ Μετεώρων, Γέροντος Ισιδώρου, ο...

Read more
Χειροτονία Πρεσβυτέρου στην Μητρόπολη Εδέσσης
Εκκλησία της Ελλάδος

Χειροτονία Πρεσβυτέρου στην Μητρόπολη Εδέσσης

1 Ιουλίου 2026

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα πανηγύρισε την μνήμη των Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού ο Ιερός Καθεδρικός Ναός Αγίας Σκέπης Εδέσσης. Ο...

Read more
Η εορτή των Αγίων Αναργύρων στο Νοσοκομείο Καρδίτσας
Εκκλησία της Ελλάδος

Η εορτή των Αγίων Αναργύρων στο Νοσοκομείο Καρδίτσας

1 Ιουλίου 2026

Με την ευκαιρία της εορτής των Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεος, την...

Read more
Μητρπολίτης Άρτης: “Η ανιδιοτελής αγάπη φανερώνει το πρόσωπο του Χριστού”
Εκκλησία της Ελλάδος

Μητρπολίτης Άρτης: “Η ανιδιοτελής αγάπη φανερώνει το πρόσωπο του Χριστού”

1 Ιουλίου 2026

Το πρωί της Τετάρτης 1 Ιουλίου 2026, στο εν Άρτη πανηγυρίζον επ' ονόματι των Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού, Ιερό...

Read more
Η εορτή των Αγίων Αναργύρων στην πανηγυρίζουσα  Ιερά Μονή Μελισσοτόπου
Εκκλησία της Ελλάδος

Η εορτή των Αγίων Αναργύρων στην πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή Μελισσοτόπου

1 Ιουλίου 2026

Τήν 1η Ἰουλίου 2026, ἑορτή τῶν Ἁγίων Ἀναργύρων Κοσμᾶ καί Δαμιανοῦ τῶν Ρωμαίων, πανηγύρισε ἡ ὁμώνυμη Ἱερά Μονή Ἁγίων Ἀναργύρων Μελισσοτόπου....

Read more
Η μνήμη των Αγίων Αναργύρων και χειροτονία Διακόνου στο Διδυμότειχο
Εκκλησία της Ελλάδος

Η μνήμη των Αγίων Αναργύρων και χειροτονία Διακόνου στο Διδυμότειχο

1 Ιουλίου 2026

Αρχομένου του μηνός Ιουλίου επι τη μνήμη των ιαματικών και θαυματουργών Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού, των εκ Ρώμης, ο...

Read more
Ο εορτασμός των Αγίων Αναργύρων στην Αλεξανδρούπολη
Εκκλησία της Ελλάδος

Ο εορτασμός των Αγίων Αναργύρων στην Αλεξανδρούπολη

1 Ιουλίου 2026

Την Τετάρτη 1 Ιουλίου 2026, η Εκκλησία μας εόρτασε τη μνήμη των Αγίων και Θαυματουργών Αναργύρων, Κοσμά και Δαμιανού. Στη...

Read more
Η ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ ΣΤΗΝ ΑΡΝΑΙΑ
Εκκλησία της Ελλάδος

Η ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ ΣΤΗΝ ΑΡΝΑΙΑ

1 Ιουλίου 2026

Με μεγαλοπρέπεια ο περικαλλής Ιερός Ναός των Αγίων Αναργύρων Αρναίας της Ιεράς Μητροπόλεως Ιερισσού, σε σχέδια του αειμνήστου Αναστασίου Ορλάνδου...

Read more
Πανηγυρικό Συλλείτουργο για την εορτή των Αγίων Αναργύρων στη Ν. Ιωνία
Εκκλησία της Ελλάδος

Πανηγυρικό Συλλείτουργο για την εορτή των Αγίων Αναργύρων στη Ν. Ιωνία

1 Ιουλίου 2026

Πανηγυρικώς και με τη δέουσα ιεροπρέπεια εορτάσθηκε η σεπτή μνήμη των Αγίων ενδόξων θαυματουργών και ιαματικών Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού...

Read more
Πανηγυρικός εορτασμός της μνήμης των Αγίων Αναργύρων στο Ιερό Προσκύνημα Αρχαίας Κορίνθου
Εκκλησία της Ελλάδος

Πανηγυρικός εορτασμός της μνήμης των Αγίων Αναργύρων στο Ιερό Προσκύνημα Αρχαίας Κορίνθου

1 Ιουλίου 2026

Με εκκλησιαστική λαμπρότητα και τη συμμετοχή πλήθους ευσεβών πιστών πανηγύρισε η Ιερά Μητρόπολη Κορίνθου τη μνήμη των Αγίων ενδόξων και...

Read more
Λαμπρή η πανήγυρις των Αγίων Αναργύρων στη Μητρόπoλη Δημητριάδος
Εκκλησία της Ελλάδος

Λαμπρή η πανήγυρις των Αγίων Αναργύρων στη Μητρόπoλη Δημητριάδος

1 Ιουλίου 2026

Την ιερά μνήμη των Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού των εν Ρώμη εόρτασε με λαμπρότητα η τοπική μας Εκκλησία. Επίκεντρο...

Read more
Ο Άγιος Ιωάννης Μαξίμοβιτς {2 Ιουλίου}
Πνευματικές Διδαχές

Ο Άγιος Ιωάννης Μαξίμοβιτς {2 Ιουλίου}

1 Ιουλίου 2026

ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ Θεολόγου – Καθηγητού Η ρωσική Ορθοδοξία έχει να παρουσιάσει ένα μεγάλο νέφος αγίων, το οποίο κοσμεί το...

Read more
Με τιμητικές βραβεύσεις έκλεισε ο κύκλος του 10ου Επετειακού Αγώνα Δρόμου «Το Πέρασμα του Αποστόλου  Παύλου» της Ι.Μ. Κίτρους
Εκκλησία της Ελλάδος

Με τιμητικές βραβεύσεις έκλεισε ο κύκλος του 10ου Επετειακού Αγώνα Δρόμου «Το Πέρασμα του Αποστόλου Παύλου» της Ι.Μ. Κίτρους

1 Ιουλίου 2026

Με τις βραβεύσεις του μικρότερου σε ηλικία αθλητή και όλων των φορέων έπεσε η αυλαία του 10ου Επετειακού Αγώνα Δρόμου...

Read more
Στην Καλλιπεύκη ο Μητροπολίτης Λαρίσης για την εορτή των Αγίων Αποστόλων
Εκκλησία της Ελλάδος

Στην Καλλιπεύκη ο Μητροπολίτης Λαρίσης για την εορτή των Αγίων Αποστόλων

1 Ιουλίου 2026

Τον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίων Αποστόλων Καλλιπεύκης επισκέφτηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος, προκειμένου να λειτουργήσει κατά...

Read more
Previous slide
Next slide

ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ

Κηρύγματα

Οι Άγιοι Απόστολοι και η αποστολή τους

30 Ιουνίου 2026

Η σημαντικότερη κλήση και αποστολή στην ιστορία της ανθρωπότητας  έγινε στη λίμνη της Γαλιλαίας. Όπως αναφέρει ο Ευαγγελιστής Λουκάς "προσεφώνησε...

Ἡ Σύναξις τῶν Ἁγίων ἐνδόξων καὶ πανευφήμων Ἀποστόλων τῶν ΙΒ’

30 Ιουνίου 2026
Η Εκκλησία της Ελλάδος τιμά τον ιδρυτή της

Παύλος: Ο Μέγας Απόστολος των Εθνών

28 Ιουνίου 2026
«Το σκεύος της εκλογής»

Ο Απόστολος Παύλος και το όρομά του

28 Ιουνίου 2026
Απόστολος Πέτρος: Ο κορυφαίος μαθητής του Χριστού

Απόστολος Πέτρος: Ο κορυφαίος μαθητής του Χριστού

28 Ιουνίου 2026
Ο εναγκαλισμός των Αποστόλων Πέτρου και Πάυλου

Ο εναγκαλισμός των Αποστόλων Πέτρου και Πάυλου

28 Ιουνίου 2026
Το μήνυμα της Δ’ Κυριακής Ματθαίου

«Η υπακοή γεννά την ζωή. Η παρακοή γεννά τον θάνατο»

5 Ιουλίου 2025
Το μήνυμα της Δ’ Κυριακής Ματθαίου

Ὁ ἑκατόνταρχος ὑπόδειγμα πίστεως

5 Ιουλίου 2025
Το μήνυμα της εορτής των Αγίων Αποστόλων

Το μήνυμα της εορτής των Αγίων Αποστόλων

30 Ιουνίου 2025

Το Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο της Συνάξεως των Δώδεκα Αποστόλων

30 Ιουνίου 2025

Απόστολοι και αποστολή

30 Ιουνίου 2025

Ο δρόμος των Αποστόλων

30 Ιουνίου 2025
Τό «ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ» τοῦ ἀποστόλου Παύλου – «Ἄκου ἕνα βιβλίο»

«Παύλος ο ουρανοπολίτης»

28 Ιουνίου 2025
Ἑορτάζουν οἱ ἅγιοι Πέτρος καί ὁ Παῦλος

«Οι των αποστόλων πρωτόθρονοι και της Οικουμένης Διδάσκαλοι…»

28 Ιουνίου 2025
ΟΙ Πρωτοκορυφάιοι Απόστολοι Πέτρος και Παύλος

Οι πρωτοκορυφαίοι απόστολοι Πέτρος και Παύλος

28 Ιουνίου 2025
Πανηγυρικός Εσπερινός στον I. Ναό του Αγ. Παύλου Περιστερίου

Πώς ἐγκωμιάζει ὁ Ἱερός Χρυσόστομος τόν μέγαν Παῦλον

28 Ιουνίου 2025
Το μήνυμα της Δ’ Κυριακής Ματθαίου

Πίστη, ἡ δύναμη καὶ ἡ ἀπουσία της

5 Ιουλίου 2025

Λόγος στούς Δώδεκα Ἀποστόλους

30 Ιουνίου 2023
Ο Μητροπολίτης Σπάρτης  για την χαρισματική προσωπικότητα του Αποστόλου Παύλου

Ο Μητροπολίτης Σπάρτης για την χαρισματική προσωπικότητα του Αποστόλου Παύλου

28 Ιουνίου 2023
Ἁγίων Ἀποστόλων Πέτρου καί Παύλου

Θείον Κήρυγμα: Ἁγ. Ἀποστόλων Πέτρου καί Παύλου

28 Ιουνίου 2023
ΟΙ Πρωτοκορυφάιοι Απόστολοι Πέτρος και Παύλος

ΟΙ Πρωτοκορυφάιοι Απόστολοι Πέτρος και Παύλος

28 Ιουνίου 2022
Πανηγυρικός Εσπερινός στον I. Ναό του Αγ. Παύλου Περιστερίου

Οι Πρωτοκορυφαίοι του τότε και του σήμερα

28 Ιουνίου 2019
«Το σκεύος της εκλογής»

«Το σκεύος της εκλογής»

28 Ιουνίου 2019
Η Εκκλησία της Ελλάδος τιμά τον ιδρυτή της

«Ψυχήν υπερβαίνουσαν πάσαν την γην»

27 Ιουνίου 2019
Τό «ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ» τοῦ ἀποστόλου Παύλου – «Ἄκου ἕνα βιβλίο»

Ο Απόστολος Παύλος και το όραμά του

27 Ιουνίου 2019
Πέτρος, ὁ κορυφαῖος τῶν Ἀποστόλων

Πέτρος, ὁ κορυφαῖος τῶν Ἀποστόλων

27 Ιουνίου 2019
Η μεγαλοπρεπής λιτάνευση της Ι. Εικόνος του Αποστόλου Παύλου στην Αθήνα

Τα δάκρυα του Αποστόλου

27 Ιουνίου 2019
«Δεῦτε ὀπίσω μου καὶ ποιήσω ὑμᾶς ἁλιεῖς ἀνθρώπων»

Ιεραποστολικός Ζήλος – Κυριακή Β’ Ματθαίου – Πέτρου και Παύλου

3 Απριλίου 2020
Τό «ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ» τοῦ ἀποστόλου Παύλου – «Ἄκου ἕνα βιβλίο»

Αφιέρωμα στον Απόστολο των Εθνών Παύλο

28 Ιουνίου 2018
Ἁγίων Ἀποστόλων Πέτρου καί Παύλου

Εμοί το ζην Χριστός

28 Ιουνίου 2018
Next Post
Πόσο θρησκευόμενοι είμαστε και ποιοί είναι οι πιο θρήσκοι στην ΕΕ

H ουσία της λαϊκής θρησκευτικότητας

Ὁ Ἑσπερινὸς τῆς ἑορτῆς τῶν Ἀχαιῶν Ἁγίων,  στὴν Πάτρα

Ὁ Ἑσπερινὸς τῆς ἑορτῆς τῶν Ἀχαιῶν Ἁγίων, στὴν Πάτρα

Στον Μητροπολίτη Λαρίσης η Πρόεδρος της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας των Θεσσαλών

Στον Μητροπολίτη Λαρίσης η Πρόεδρος της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας των Θεσσαλών

Β΄ Σύναξη Κατηχητών και Κυκλαρχών της Μητροπόλεως Βεροίας

Β΄ Σύναξη Κατηχητών και Κυκλαρχών της Μητροπόλεως Βεροίας

Tό μνημόσυνο τοῦ Βασιλείου Πίτση αὐταδέλφου τοῦ  Μητροπολίτου Σύμης

Tό μνημόσυνο τοῦ Βασιλείου Πίτση αὐταδέλφου τοῦ Μητροπολίτου Σύμης

Poimin.gr © 2023

  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων
  • Πολιτική Cookies
  • Δήλωση Συμμόρφωσης με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334

Follow Us

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις

Poimin.gr © 2023

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist