Στην συνεδρίαση της Ιεραρχίας με τη συμμετοχή και των 82 ιεραρχών παραπέμπεται η λήψη απόφασης της Εκκλησίας επί του πλαισίου συμφωνίας που ανακοίνωσαν από κοινού το βράδυ της Τρίτης ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

Ηδη πάντως, ο Αρχιεπίσκοπος φαίνεται ότι επιχειρεί να κερδίσει χρόνο για να καταλαγιάσουν οι αντιδράσεις που ήδη έχουν διατυπωθεί δημόσια, τόσο από τους κληρικούς, όσο και από ιεράρχες και βαίνουν κλιμακούμενες. Και αν σήμερα η συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, της λεγόμενης «μικρής» κύλησε σχετικά ήρεμα, καθώς σ’ αυτή δεν μετέχουν λεγόμενοι «ακραίοι» μητροπολίτες, εντούτοις τα πράγματα δεν αναμένεται να είναι το ίδιο εύκολα για τον Αρχιεπίσκοπο στη συνεδρίαση των 82 ιεραρχών.

Ηδη, μητροπολίτες όπως ο Αιγιαλείας Αμβρόσιος που έχει καλέσει τους κληρικούς «να πάρουν τα λάβαρα της αντίστασης» και ο Δημητριάδος Ιγνάτιος που διαπιστώνει ότι «η συμφωνία θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη υποδούλωση της Εκκλησίας στο Κράτος» δίνουν το στίγμα των αντιδράσεων, πέρα από τους κληρικούς που βρίσκονται επί ποδός για κινητοποιήσεις. Θετικά για το πλαίσιο συμφωνίας έχουν εκφρασθεί ιεράρχες που μετέχουν στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο, όπως για παράδειγμα ο Ιωαννίνων Μάξιμος.

Ωστόσο, αν και υπάρχει προγραμματισμένη συνεδρίαση της Συνόδου για το τέλος του μήνα, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι η «πρόθεση συμφωνίας» θα συζητηθεί στη βάση της λήψης απόφασης αφού σύμφωνα με εκκλησιαστικές πηγές θα πρέπει να συνταχθεί η νομοθετική ρύθμιση που θα περιλαμβάνει σε όλες τις παραμέτρους τα όσα περιγράφηκαν στο κοινό ανακοινωθέν Τσίπρα – Ιερώνυμου.

Η ανακοίνωση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου κινείται στο ίδιο πλαίσιο με τις δηλώσεις που έκανε ο Αρχιεπίσκοπος μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης στη Μονή Πετράκη, αφού ξεκαθαρίζει ότι κατά τη συνάντησημε τον πρωθυπουργός «δεν επιδιώχθηκε ούτε υπεγράφη κάποια συμφωνία, αλλά εκφράζεται η αμοιβαία «πρόθεση προκειμένου Εκκλησία και Πολιτεία να καταλήξουν σε μία ιστορική συμφωνία που θα πάρει μορφή νομοθετικής ρύθμισης».

Σημειώνεται ότι στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο πρόεδρος είναι ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και μέλη οι Μητροπολίτες:
Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος, Πατρών κ. Χρυσόστομος, Κυθήρων κ. Σεραφείμ, Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς, Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Ιερεμίας, Κορίνθου κ. Διονύσιος, Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεόκλητος, Μαρωνείας και ομοτηνής κ. Παντελεήμων, Κίτρους και Κατερίνης κ. Γεώργιος, Ιωαννίνων κ. Μάξιμος, Ελασσώνος κ. Χαρίτων, Γρεβενών κ. Δαβίδ και ο Μεθώνης Κλήμης.

Γίνετε συνοδοιπόροι μας στην γνώση και την ενημέρωση. Στείλτε στο info@poimin.gr άρθρα, φωτογραφίες, βίντεο ή κάτι που πιστεύετε ότι αξίζει να μοιραστείτε τόσο με εμάς όσο και με τους αναγνώστες μας.