• Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
Κυριακή, 24 Μαΐου, 2026
Poimin.gr
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
Poimin.gr
No Result
View All Result

Η Παρουσία και η Συνδρομή των Στρατιωτικών Ιερέων στο Νεοσύστατο Ελληνικό Έθνος { Β ΄ ΜΕΡΟΣ}

in Στρατιωτικοί Ιερείς
2 Απριλίου 2017
byPoimin.gr Team
Η Παρουσία και η Συνδρομή των Στρατιωτικών Ιερέων στο Νεοσύστατο Ελληνικό Έθνος { Β ΄ ΜΕΡΟΣ}
Share on FacebookShare on Twitter

Aρχιμ. Αλεξίου Ιστρατόγλου Ανχη (ΣΙ)

Στρατιωτικού Ιερέως Αρχηγείου Στόλου – Ναυστάθμου Σαλαμίνας

Συνεχίζουμε να βρισκόμαστε στο έτος 1852 και να μελετούμε το έγγραφο εκείνο, με το οποίο η Νομαρχία, απευθυνόμενη στο Υπουργείο των Στρατιωτικών και των Εκκλησιαστικών, τους γνωστοποιεί την απόφαση εκείνη που απαγορεύει στους μοναχούς να εξέρχονται από το μοναστήρι τους και να τελούν την οποιαδήποτε ιεροπραξία, άνευ της εγκρίσεως της Ιεράς Συνόδου και τους καλεί να πάρουν τα αναγκαία μέτρα, για τον έλεγχο και περιορισμό των μοναχών, που δεν συμμορφώνονται με την εν λόγω απόφαση. Στην προηγούμενη αναφορά μας, είχαμε την δυνατότητα να παρουσιάσουμε δύο εκκλησιαστικές φυσιογνωμίες, που προέρχονταν μέσα από την μοναστική κοινωνία και έδρασαν εκείνη την περίοδο και απετέλεσαν θα μπορούσαμε να πούμε μεταξύ των άλλων, την αιτία και αφορμή, για να εκδοθεί η απόφαση αυτή και να δημιουργηθεί όλη αυτή η κατάσταση, αντιδρώντας έτσι η επίσημη Εκκλησία, μέσα από την ποικιλόμορφη και αμφιλεγόμενη δράση τους και κυρίως στα κηρύγματά τους.

Πριν κλείσουμε την αναφορά μας αυτή στο θέμα αυτό, θα θέλαμε να παρουσιάσουμε ακόμα μια προσωπικότητα, που έδρασε εκ παραλλήλου με τον Παπουλάκο και τον Φλαμιάτο, προερχόμενος και αυτός από το Μοναστήρι του Μεγάλου Σπηλαίου, δραστηριοποιούμενος στην Πελοπόννησο και πρόκειται για τον Ιερομόναχο Ιγνάτιο Λαμπρόπουλο. Πριν αναφέρουμε κάποια ενδεικτικά στοιχεία από τη ζωή και τη δράση του συγκεκριμένου κληρικού, θα θέλαμε να τονίσουμε, ότι η δράση των ανωτέρω, αλλά και άλλων προσώπων, την ίδια χρονική περίοδο, εξ’ αρχής είχε προκαλέσει έντονη αναστάτωση, στους χώρους της Εκκλησίας, αλλά και της Πολιτείας. Τόσο η Πολιτεία, όσο και η Εκκλησία, τους θεωρούσαν, άκρως επικίνδυνούς, χρησιμοποιώντας αρκετές φορές βαρείς χαρακτηρισμούς, θέλοντας έτσι να τονίσουν την επικινδυνότητα που έκρυβαν με τις ενέργειές τους, τα συγκεκριμένα αυτά πρόσωπα, τα οποία αντιστρατεύονταν με τις αρχές και τις εξουσίες του τόπου, χρησιμοποιώντας προσχήματα και καλλιεργώντας ένα κλίμα, που θα ήταν επιζήμιο για όλους, αλλά πάνω από όλα για την εθνική συνοχή, όπως αυτό καταγράφεται πολλές φορές μέσα από επίσημα κείμενα της εποχής.

Ο Υπουργός των Εκκλησιαστικών, απευθυνόμενος στην Ιερά Σύνοδο, με έγγραφό του το 1852 για το θέμα αυτό, αναφερόμενος πρωτίστως στα τρία αυτά πρόσωπα, αλλά και άλλα, μεταξύ των άλλων γράφει: «(Οι μοναχοί αυτοί), συλλαβόντες την σατανικήν ιδέαν να διαταράξωσιν τον τόπον προσχήματι μεν του να προασπίσωσι την θρησκείαν ως δήθεν επιβουλευομένην, πράγματι δε να εγείρωσιν σταυροφορίαν τινά κατά της υπερτάτης Αρχής του Κράτους και αυτών των καθεστώτων, μήτε θεού αιδεσθέντες οι δείλαιοι παρ’ ου πάσα εξουσία καθίσταται επί της γης, μήτε ανθρώπους εντραπέντες οι ασυνείδητοι» .

Ο Ιγνάτιος Λαμπρόπουλος γεννήθηκε το 1814 στη Βρωμοσέλα Μεγαλοπόλεως. Σε ηλικία δώδεκα ετών εγκαταστάθηκε στο Μέγα Σπήλαιο, όπου πιθανότατα έλαβε τη στοιχειώδη μόρφωση. Εκπαιδεύτηκε αργότερα σε ανώτερα σχολεία της Καλαμάτας και της Αίγινας. Σε ηλικία 25 ετών χειροτονήθηκε διάκονος και κατόπιν πρεσβύτερος. Καθοριστικό ρόλο στη μετέπειτα πορεία του έπαιξε η γνωριμία του με το Φλαμιάτο. Ο τελευταίος τον παρότρυνε να επιδοθεί στο ιεραποστολικό έργο, αφού πρώτα μελετήσει την Αγία Γραφή και τους Πατέρες της Εκκλησίας. Με αυτά τα εφόδια ο Ιγνάτιος ξεκίνησε το κήρυγμά του περιοδεύοντας στην Πελοπόννησο. Συνελήφθη ως συνωμότης εναντίον του Βασιλιά Όθωνα και διαδοχικά οδηγήθηκε από τις αρχές δέσμιος στην Τρίπολη, το Ναύπλιο, την Κόρινθο, το Αίγιο, την Πάτρα, τα Καλάβρυτα. Κατόπιν περιορίστηκε στη Μονή της μετανοίας του, το Μέγα Σπήλαιο, για να φυλακιστεί αργότερα και πάλι στην Πάτρα.

mega_spileoΚαθ’ όλη τη διάρκεια της ιδιαίτερα ταραγμένης ζωής του, δεν έπαυσε να κηρύττει και να νουθετεί. Η φυλακή δεν απετέλεσε ποτέ για τον Ιγνάτιο, ανασταλτικό παράγοντα, για το έργο και την διάδοση των ιδεών και πεποιθήσεών του, απεναντίας έγινε με την ευρύτερη έννοια, ένας ιδιαίτερος θα μπορούσαμε να τον χαρακτηρίσουμε, χώρος προσευχής, κατήχησης και περισυλλογής. Ειδικά όταν ήταν περιορισμένος στο Μέγα Σπήλαιο, κατά τη δεκαετία 1852-1862, καθοδηγούσε πνευματικά ένα μεγάλο πλήθος πιστών που τον επισκέπτονταν. Ανάμεσα στους ακροατές του κηρύγματός του από τη μια, αλλά και τους μαθητές του από την άλλη, βρίσκονταν και πρόσωπα που αργότερα διέπρεψαν στον εκκλησιαστικό χώρο, όπως ο κατοπινός αρχιεπίσκοπος Πατρών, Ιερόθεος Μητρόπουλος και ο ιεροκήρυκας Ηλίας Βλαχόπουλος.

Ο ίδιος πιστός στις ιδέες και πεποιθήσεις του, χωρίς να παρεκκλίνει και να αναζητά, είτε την προσωπική του προβολή και καταξίωση, είτε την κατάκτηση αξιωμάτων και θέσεων μέσα στο χώρο της Εκκλησίας, όταν του προτάθηκε από την Ιερά Σύνοδο, να γίνει Επίσκοπος, στην Επισκοπή Τριφυλίας, απήντησε με τον εξής λακωνικό και πάρα πολύ περιεκτικό λόγο: « Εγώ κατά πάντα αδιάθετος ως προς τον υψηλόν τούτον βαθμόν». Ο Ιγνάτιος πέθανε στις 22 Ιουνίου 1869.

Μέσα από κείμενα που έχουν διασωθεί φαίνεται ότι η δράση του Ιγνατίου είχε τόσο θορυβήσει τις αρχές, ώστε σε επιστολή γραμμένη στην Τρίπολη στις 20 Μαΐου 1852, με την οποία γίνεται γνωστή στην Κυβέρνηση η σύλληψή του, ο Ιγνάτιος χαρακτηρίζεται: «επικινδυνέστερος από τον Παπουλάκον» και «…σχεδόν ένας τρανός κακούργος». Σε άλλο έγγραφο μια ημέρα πριν, στις 19 Μαΐου 1852, γίνεται γνωστό στο Νομάρχη Αρκαδίας, ότι ο «αναφανείς αυτόκλητος Ιεροκήρυκας Ιγνάτιος εις τον Δήμον Τροπαίων», πρέπει να παραπεμφθεί στον Εισαγγελέα των Πατρών, «καθότι ούτος είναι και εκ των μάλλον ενοχοποιουμένων εις τα αντικοινωνικά κηρύγματα».

Η δράση αυτών των προσώπων που έχουμε αναφέρει, μέχρι και σήμερα δημιουργεί πολλά ερωτηματικά. Πολλές συζητήσεις και μελέτες έχουν γίνει, ενώ διίστανται οι απόψεις για την συνεισφορά και την εν γένει παρουσία τους σε εκείνη την περίοδο. Εμείς δεν είμαστε αρμόδιοι, ούτε ειδικοί, για να εκφέρουμε άποψη και γνώμη, αλλά ούτε είναι και ο σκοπός και η αποστολή της παρούσης αναφοράς μας, αφού υπάρχουν πιο ειδικοί και κατάλληλοι, οι οποίοι με τις έρευνές τους, θα μας βοηθήσουν να καταλήξουμε σε ένα ασφαλές συμπέρασμα και αποτέλεσμα.

Σε αυτό το σημείο θέλουμε να σημειώσουμε ότι υπήρξαν και άλλοι μοναχοί, όπως ο Παρθένιος Αναγνωστόπουλος, τον οποίο είχαν περιορίσει στη Σκιάθο, μετά την σύλληψη του Παπουλάκου, ενώ οι μαθητές του Νικόλαος και Βασίλειος Δαφνόπουλοι, οδηγήθηκαν στην Εύβοια. Επίσης υπήρξαν και άλλοι μοναχοί προερχόμενοι από άλλα μοναστήρια, όπως από τις Μονές του Οσίου Λουκά, , της Αγίας Λαύρας, οι οποίοι έδρασαν και προκάλεσαν με τα κηρύγματα και την εν γένει δραστηριότητά τους, έχοντας απέναντί τους την κρατική και εκκλησιαστική εξουσία να τους καταδιώκει πολλές φορές και άδικα, εξαιτίας της παρερμηνείας των κηρυγμάτων τους ή ακόμα και των κινήσεών τους, μέσα στο γενικότερο κλίμα που κυριαρχούσε την εποχή εκείνη. Έπρεπε να περάσουν χρόνια, μέχρι να σταματήσουν οι διώξεις των μοναχών και να επανέλθει η ησυχία και η τάξη, τόσο μέσα στους κόλπους της Εκκλησίας, όσο και της Πολιτείας, όπου και οι δύο έπρεπε να ασχοληθούν με πιο σοβαρά και σπουδαία θέματα, που θα έφερναν την πρόοδο και την ευημερία στο λαό.

Κλείνοντας αυτό το κεφάλαιο, επανερχόμαστε στη συνήθη αλληλογραφία μας, όπου συναντούμε, τον Ιερέα Βησσαρίων Λάσκαρη, ο οποίος με αναφορά του, στις 2 Αυγούστου 1852 προς την Διοίκηση του Τάγματος που ανήκε, αναφέρει ότι είχε ζητήσει άδεια δεκαπέντε ημερών για να μεταβεί στην Αθήνα. Χρειάσθηκε να μείνει λίγες ημέρες παραπάνω, κατόπιν εγκρίσεως της υπηρεσίας. Όμως για αυτές τις παραπάνω ημέρες αν και απουσίαζε αιτιολογημένα, η ταμιακή επιτροπή του έκανε κρατήσεις στις αποδοχές που ελάμβανε. Βεβαίως όπως ο ίδιος αναφέρει, κατά τη διάρκεια της απουσίας του, είχε αναθέσει σε άλλον Ιερέα από την ευρύτερη περιοχή, να καλύπτει τις ανάγκες που θα προέκυπταν στο Τάγμα.

exodos_mesologiouΑναφέρει επακριβώς ο Λάσκαρης στην αναφορά του, ότι : «ο ενταύθα πολιτικός Ιερεύς Παπαδόπουλος προς ον επλήρωσα την αντιμισθία του μέχρι της επανόδου μου δια την εις την υπηρεσίαν του Τάγματος εργασιών του». Έτσι στο τέλος αυτής της αναφοράς, ζητά να μην του γίνουν οι κρατήσεις, διότι ο ίδιος είχε πληρώσει τον συγκεκριμένο Ιερέα, χωρίς να υπάρξει κενό κατά τη διάρκεια της απουσίας του και κατ’ επέκταση του ανήκαν τα συγκεκριμένα χρήματα. Το Υπουργείο λαμβάνοντας την αναφορά αυτή, αφού την μελέτησε και την αξιολόγησε, αποστέλλει απάντηση λέγοντας, να του αποδοθούν οι κρατήσεις που του έγιναν.

Το Υπουργείο των Στρατιωτικών, στις 7 Αυγούστου 1852, απευθυνόμενο στον Ιερέα Παναγιώτη Βασιλείου, του κοινοποιεί τον διορισμό του, ως Ιερέα της Φρουράς Βόνιτσας, με μηνιαίο μισθό πενήντα δραχμές, αρχομένης από εκείνη την ημέρα. Στη συνέχεια ο Ιερέας της Φρουράς της Χαλκίδας πρωτοσύγκελος Μακάριος Ιωαννίδης, με αναφορά του ζήτησε μηνιαία κανονική άδεια για να μεταβεί στον Βόλο, για προσωπικές του υποθέσεις. Αυτή η αναφορά όπως πάντα, προωθήθηκε αρμοδίως προς το Υπουργείο και αυτό με τη σειρά του το διαβίβασε στον Βασιλέα, προκειμένου να αποφανθεί, εγκρίνοντας ο Όθων το συγκεκριμένο αίτημα του εν λόγω Ιερέως με έγγραφο του, στις 27 Αυγούστου 1852.

Στην Βασιλική αυτή απόφαση, που εγκρίνεται το αίτημα του Ιερέως Ιωαννίδη, ύστερα από πρόταση του Υπουργού των Στρατιωτικών, αναφέρεται ότι μπορεί να μεταβεί : « στον Βώλον της Θεσσαλίας του Οθωμανικού κράτους χάριν ιδιαιτέρων του υποθέσεων». Το έγγραφο αυτό το υπογράφει εν ονόματι του Βασιλέως, η Βασίλισσα Αμαλία. Την επομένη ημέρα, το Υπουργείο των Στρατιωτικών, απευθυνόμενο στο Φρουραρχείο της Χαλκίδας, διατάζει να κοινοποιήσουν την απόφαση του Βασιλέως στον Ιερέα και να του χορηγήσουν την αιτουμένη άδεια. Από το ανωτέρω έγγραφο διαπιστώνουμε, ότι την άδεια δεν την χορήγησε το Υπουργείο, όπως έκανε σε παρόμοιες περιπτώσεις, αλλά ο Βασιλέας, διότι ο συγκεκριμένος Ιερέας ζητούσε να μεταβεί σε περιοχή, που δεν ανήκε στο ελεύθερο Ελληνικό νεοσύστατο κράτος, αλλά σε πόλη που βρισκόταν όπως και η ευρύτερη περιοχή, κάτω από τον τουρκικό ζυγό, ανήκοντας στην Οθωμανική αυτοκρατορία.

Συνεχίζεται {52}

Πρόσφατα Άρθρα

Άρτης Καλλίνικος: “Συμπολίτες των Αγίων σημαίνει οικείοι του Θεού”
Εκκλησία της Ελλάδος

Άρτης Καλλίνικος: “Συμπολίτες των Αγίων σημαίνει οικείοι του Θεού”

23 Μαΐου 2026

Το Σάββατο 23 Μαΐου 2026, ετελέσθη ο Μέγας Εσπερινός της Συνάξεως των εν Μητροπόλει Άρτης Αγίων, στον Ιερό Ναό Αγίου...

Read more
Αυλώνος Χριστόδουλος: «Η ΕΛΠΙΔΑ»
Κυριακή των Αγίων Πατέρων

Οι Πατέρες της Εκκλησίας

23 Μαΐου 2026

Μητροπολίτου Αὐλῶνος ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ «Ἀστέρες πολύφωτοι, πάγχρυσα στόματα τοῦ Λόγου» Τή μνήμη τῶν θεοφόρων Πατέρων τῆς πρώτης ἐν Νικαίᾳ Οἰκουμενικῆς Συνόδου...

Read more
Αγιασμός για την επίσημη έναρξη του Κατασκηνωτικού Κέντρου της Ι.Μ. Φθιώτιδος
Εκκλησία της Ελλάδος

Αγιασμός για την επίσημη έναρξη του Κατασκηνωτικού Κέντρου της Ι.Μ. Φθιώτιδος

23 Μαΐου 2026

Νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά άνοιξε φέτος τις φιλόξενες πύλες του για την θερινή του λειτουργία το Κατασκηνωτικό Κέντρο της...

Read more
«ΣΦΡΑΓΙΣ ΠΑΥΛΕΠΩΝΥΜΟΣ»  Ένα ταξίδι μνήμης, ευγνωμοσύνης και ελπίδας
Αφιερώματα

«ΣΦΡΑΓΙΣ ΠΑΥΛΕΠΩΝΥΜΟΣ» Ένα ταξίδι μνήμης, ευγνωμοσύνης και ελπίδας

23 Μαΐου 2026

«ΣΦΡΑΓΙΣ ΠΑΥΛΕΠΩΝΥΜΟΣ» Ένα ταξίδι μνήμης, ευγνωμοσύνης και ελπίδας Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών του Καθεδρικού Ιερού Ναού Αγίου Αποστόλου...

Read more
Ἐγκαίνια Ἱ. Ν. Ζωοδόχου Πηγῆς στόν Πλατανίτη
Εκκλησία της Ελλάδος

Ἐγκαίνια Ἱ. Ν. Ζωοδόχου Πηγῆς στόν Πλατανίτη

23 Μαΐου 2026

Τό Σάββατο, 23 Μαΐου 2026, τελέσθηκαν τά ἱερά Ἐγκαίνια τοῦ μεγαλοπρεποῦς Ἱεροῦ Ναοῦ τῆς Ὑπεραγίας Θεοτόκου, τῆς Ζωοδόχου Πηγῆς, στόν...

Read more
Ολοκληρώθηκε ο αρχιτεκτονικός φωτισμός του Ιερού Καθεδρικού Ναού Θείας Αναλήψεως της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους
Εκκλησία της Ελλάδος

Ολοκληρώθηκε ο αρχιτεκτονικός φωτισμός του Ιερού Καθεδρικού Ναού Θείας Αναλήψεως της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους

23 Μαΐου 2026

Ολοκληρώθηκε το έργο του αρχιτεκτονικού φωτισμού του Ιερού Καθεδρικού Ναού Θείας Αναλήψεως Κατερίνης, το οποίο υλοποιήθηκε με χρηματοδότηση της Περιφερειακής...

Read more
Πανδήμως η Τρίπολη λιτάνευσε τους Πολιούχους της Νεομάρτυρες Δημήτριο και Παύλο
Εκκλησία της Ελλάδος

Πανδήμως η Τρίπολη λιτάνευσε τους Πολιούχους της Νεομάρτυρες Δημήτριο και Παύλο

23 Μαΐου 2026

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα τελέσθηκε απόψε, ο Μεθέορτος Εσπερινός των Πολιούχων της Τρίπολης Αγίων Νεομαρτύρων Δημητρίου και Παύλου. Στην Ακολουθία του...

Read more
Η εορτή της Αναλήψεως του Κυρίου στον φερώνυμο  ενοριακό ναό στο Θεοδωράκι
Εκκλησία της Ελλάδος

Η εορτή της Αναλήψεως του Κυρίου στον φερώνυμο ενοριακό ναό στο Θεοδωράκι

23 Μαΐου 2026

Την Πέμπτη 21 Μαΐου 2026 ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αλμωπίας κ. Στέφανος χοροστάτησε και τέλεσε την Πανηγυρική Θεία Λειτουργία της Αναλήψεως...

Read more
Γέροντας Ευμένιος Σαριδάκης «ο πράος και ταπεινός τη καρδία»
Πνευματικές Διδαχές

Άγιος Ευμένιος ο Νέος (Σαριδάκης)

23 Μαΐου 2026

ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ Θεολόγου – Καθηγητού        Η ανάδειξη αγίων είναι το διαρκές θαύμα στη ζωή της Εκκλησίας...

Read more
Άγιος Ιωακείμ (Παπουλάκης) ο Ιθακήσιος
Πνευματικές Διδαχές

Άγιος Ιωακείμ (Παπουλάκης) ο Ιθακήσιος

23 Μαΐου 2026

ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ Θεολόγου – Καθηγητού       Στα μαύρα χρόνια της τουρκοκρατίας αναδείχτηκαν σπουδαίες εκκλησιαστικές προσωπικότητες, οι οποίες βοήθησαν το...

Read more
Χειροτονία Πρεσβυτέρου στην Ι. Μ. Αιτωλοακαρνανίας
Εκκλησία της Ελλάδος

Χειροτονία Πρεσβυτέρου στην Ι. Μ. Αιτωλοακαρνανίας

23 Μαΐου 2026

Με λαμπρότητα εορτάστηκε στην Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας η μεγάλη δεσποτική εορτή της Αναλήψεως του Χριστού, που εφέτος συνέπεσε...

Read more
Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο στην Τρίπολη για τους Πολιούχους της Αγίους Νεομάρτυρες Δημήτριο και Παύλο
Εκκλησία της Ελλάδος

Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο στην Τρίπολη για τους Πολιούχους της Αγίους Νεομάρτυρες Δημήτριο και Παύλο

23 Μαΐου 2026

Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο τελέσθηκε σήμερα, Παρασκευή 22 Μαΐου 2026, στην Τρίπολη, για την εορτή των Πολιούχων της, Αγίων Νεομαρτύρων Δημητρίου και...

Read more
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η 3η Ετήσια Διάλεξη «Μητροπολίτης Περγάμου Ιωάννης Ζηζιούλας»
Ελλάδα Κόσμος

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η 3η Ετήσια Διάλεξη «Μητροπολίτης Περγάμου Ιωάννης Ζηζιούλας»

23 Μαΐου 2026

Την Τετάρτη 20 Μαΐου 2026 πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Οπτικοακουστικών της Θεολογικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών η 3η...

Read more
Ἡ ἑορτὴ τῆς Ἀναλήψεως τοῦ Κυρίου στὴν Ἱ.Μ. Καστορίας
Εκκλησία της Ελλάδος

Ἡ ἑορτὴ τῆς Ἀναλήψεως τοῦ Κυρίου στὴν Ἱ.Μ. Καστορίας

23 Μαΐου 2026

Μὲ ἰδιαίτερη λαμπρότητα ἡ Ἱερὰ Μητρόπολις Καστορίας πανηγύρισε φέτος, τὸ διήμερο 20 καὶ 21 Μαΐου, τὴν Δεσποτικὴ Ἑορτὴ τῆς Ἀναλήψεως...

Read more
Πανηγύρισε ο Ιερός Καθεδρικός Ναός Θείας Αναλήψεως Κατερίνης
Εκκλησία της Ελλάδος

Πανηγύρισε ο Ιερός Καθεδρικός Ναός Θείας Αναλήψεως Κατερίνης

23 Μαΐου 2026

Με λαμπρότητα και ιεροπρέπεια εορτάστηκε η Δεσποτική Εορτή της Αναλήψεως του Κυρίου στον Ιερό Καθεδρικό Ναό της Θείας Αναλήψεως Κατερίνης,...

Read more
Previous slide
Next slide

ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ

Αυλώνος Χριστόδουλος: «Η ΕΛΠΙΔΑ»
Κυριακή των Αγίων Πατέρων

Οι Πατέρες της Εκκλησίας

23 Μαΐου 2026

Μητροπολίτου Αὐλῶνος ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ «Ἀστέρες πολύφωτοι, πάγχρυσα στόματα τοῦ Λόγου» Τή μνήμη τῶν θεοφόρων Πατέρων τῆς πρώτης ἐν Νικαίᾳ Οἰκουμενικῆς Συνόδου...

«Τῶν ἁγίων Πατέρων ὁ χορός…»

Οι προβατόσχημοι λύκοι

31 Μαΐου 2025
«Τῶν ἁγίων Πατέρων ὁ χορός…»

Οι Άγιοι 318 Θεοφόροι Πατέρες της Α΄ εν Νικαία Οικουμενικής Συνόδου

31 Μαΐου 2025
«Τῶν ἁγίων Πατέρων ὁ χορός…»

Το μήνυμα της Κυριακής των 318 Θεοφόρων Πατέρων

31 Μαΐου 2025
Με την έναρξη της νέας χρονιάς, ας έχουμε υπόψη μας 4 απλά πράγματα

Ἡ Ἀρχιερατικὴ Προσευχὴ

31 Μαΐου 2025
«Τῶν ἁγίων Πατέρων ὁ χορός…»

«Προσέχετε τους αιρετικούς»

31 Μαΐου 2025
«Τῶν ἁγίων Πατέρων ὁ χορός…»

Κυριακή των Αγίων Πατέρων

27 Μαΐου 2023
«Τῶν ἁγίων Πατέρων ὁ χορός…»

Κυριακή των 318 Θεοφόρων Πατέρων

4 Ιουνίου 2022
«Τῶν ἁγίων Πατέρων ὁ χορός…»

«Ἐφανέρωσά σου τὸ ὄνομα τοῖς ἀνθρώποις» (Ἰωάν. 17,6)

30 Μαΐου 2020
«Τῶν ἁγίων Πατέρων ὁ χορός…»

«Τῶν ἁγίων Πατέρων ὁ χορός…»

8 Ιουνίου 2019
Next Post
Η ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου στην Μητρόπολη Ελευθερουπόλεως

Η ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου στην Μητρόπολη Ελευθερουπόλεως

Ο Ακάθιστος Ύμνος στο Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Νεαπόλεως

Ο Ακάθιστος Ύμνος στο Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Νεαπόλεως

Ο Ακάθιστος Ύμνος στην Παναγία  Έξι Μαρμάρων

Ο Ακάθιστος Ύμνος στην Παναγία Έξι Μαρμάρων

Η Άνδρος τιμά την  πολιούχο της Παναγία Θεοσκέπαστη

Η Άνδρος τιμά την πολιούχο της Παναγία Θεοσκέπαστη

Θυρανοίξια Ναού και Ακάθιστος Ύμνος στο Αγρίνιο

Θυρανοίξια Ναού και Ακάθιστος Ύμνος στο Αγρίνιο

Poimin.gr © 2023

  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων
  • Πολιτική Cookies
  • Δήλωση Συμμόρφωσης με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334

Follow Us

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις

Poimin.gr © 2023

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist