Από το Γραφείο Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων της Ιεράς Μητροπόλεως Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου και σε συνέχεια κοινής συνεντεύξεως τύπου που παρεχώρησαν ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Στέφανος με τον αξιότιμο Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας κ. Κων/νο Αντωνιάδη και τον αξιότιμο Δήμαρχο Καβάλας κ. Θεόδωρο Μουριάδη στην αίθουσα του Δημοτικοῦ Συμβουλίου Καβάλας, με θέμα το εορταστικό πρόγραμμα για τα «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 2021», δίδεται στην δημοσιότητα το κοινό αίτημα που υπέγραψαν και υπέβαλαν προς τον αξιότιμο Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας & Διαχειρίσεων Κρίσεων κ. Νικόλαο Χαρδαλιά, η Αντιπεριφέρεια Καβάλας, η Ιερά Μητρόπολη Φιλίππων, Νεαπόλεως & Θάσου και ο Δήμος Καβάλας, με θέμα την χορήγηση ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΔΕΙΑΣ για την πραγματοποίηση της καθιερωμένης επετειακής λιτανείας «ΣΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ» το απόγευμα της Δευτέρας 28.06.2021, στο πλαίσιο τοῦ διπλού εορτασμού του Προστάτου και Πολιούχου μας Αγίου Αποστόλου Παύλου και των «Ελευθερίων» της Καβάλας.

Ἀριθμ. πρωτ. 155161/436 Ἀριθμ. πρωτ. 328 Ἀριθμ.πρωτ. 16231

Καβάλα 16.06.2021.-

Αξιότιμο Κύριο

Νικόλαο Χαρδαλιά, Υφυπουργό

Πολιτικής Προστασίας & Διαχειρίσεως Κρίσεων

Παν. Κανελλοπούλου 4 – 101 77 Αθήνα

Κύριε Ὑπουργέ,

Με το έγγραφό μας αυτό και εν όψει της διπλής τοπικής επετείου, ήτοι της εορτής του Φωτιστού καί Πολιούχου μας Aγίου Aποστόλου Παύλου και των «Ελευθερίων» της πόλεως της Καβάλας, Σάς δηλώνομε, ως συνδιοργανωτές του επετειακού αυτού εορ­τασμού και ως νόμιμοι εκπρόσωποι:

α) της Ιεράς Μητροπόλεως Φιλίππων, Νεαπόλεως & Θάσου,

β) της Αντιπεριφερείας ΠΕ Καβάλας, και

γ) του Δήμου Καβάλας,

την από κοινού εκπεφρασμένη πρόθεσή μας να συμπεριλάβω­με στο υπό κατάρτιση εορταστικό πρόγραμμα, μεταξύ των άλλων εκδηλώσεων, και την Λιτάνευση της ιεράς Εικόνος του αγίου Παύλου στα «ΒΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ» ανά τις κεντρικές οδούς της Καβάλας.

Η εν λόγω ιερά πομπά πραγματοποιείται, κατά τα ειωθότα, την παραμονή της Εορτής (28η Ιουνίου) μετά την ακολουθία του πανηγυρικού Εσπερινού και εκκινεί στις 20.30 από τον Καθεδρικό ιερό Ναό του αγίου Αποστόλου Παύλου Καβάλας και διέρχεται τις κεντρικές οδούς Ομονοίας & Ναυάρχου Κουντουριώτου για να καταλήη στον παρά τον επονομαζόμενο «ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ» κεν­τρικό Λιμένα της Καβάλας ιερό Τόπο-Μνημείο της Αφίξεως του Αποστόλου Παύλου στην Νεάπολη (σημερινή Καβάλα), όπου αναπέμπεται υπαιθρίως ειδική ευχαριστιακή προσευχή με αρτοκλασία και με εγκωμιαστικό λόγο προς τιμήν του προστάτου και ευεργέτου της τοπικής μας Εκλησίας αγίου Αποστόλου Παύλου, με την παρ­ουσίᾳ του ιερού Κλήρου και του Λαού και των εκπροσώπων των πολιτειακών και στρατιωτικών Αρχών και των Φορέων της Πόλεως και της Περιφερείας. Σημειωτέον, ότι στον εφετινό εορτασμό προσ­εκλήθη και θα συμμετάσχη, ως εξαιρετικώς τιμώμενο πρόσωπο, ο συντοπίτης μας Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιω­τόπουλος. Εξ αφορμής, άλλωστε, αυτής της επετειακής συγκυρίας στον συγκεκριμένο ιερό τόπο, τον Ιούνιο του 2019 και εν όψει, τότε, των εθνικών εκλογών, είχαμε την εξαιρετικὴ τιμὴ τῆς υψηλής παρ­ουσίας του σημερινού Εξοχωτάτου Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, κατά την οποία επεφυλάξαμε την δημοσία απονομή σε αυ­τόν του τιμητικού μεταλλίου του Αποστόλου Παύλου ενώπιον πλή­θους κόσμου και με τη δέουσα προβολή του γεγονότος.

Η ούτω περιγραφομένη περιδιάβαση Κλήρου και Λαού της συμ­­βολικής αυτής διαδρομής στα «ΒΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ», όπως επισημαίνεται στην συνημμένη έγχρωμη αποτύπωση των οδών, από το εχθές της Εκκλησίας των Φιλίππων προσδιορίζει ασφαλώς και την κοινή πορεία στο μέλλον. Με τον τρόπο αυτό οι περιορισμοί του τόπου και του χρόνου αφανίζονται και βιώνεται άμεσα και εκπληκτικά από τους πιστούς κάθε εποχής το παρελθόν ως παρόν, ενώ ταυτόχρονα προσεγγίζονται εύκολα οι ρίζες και οι πηγές της πίστεως και απολαμβάνονται οι λυτρωτικοί καρποί της ιεράς μεθέξεως. Όλη η ευρύτερη περιοχή, άλλωστε, της Νεαπόλεως (ση­μερινής Καβάλας) και των αρχαίων Φιλίππων κατέχει τα «πρωτεία τιμῆς», ως η πρώτη χριστιανική Εκκλησία στην Ελλάδα και την Ευρώπη και η οποία ιδρύθηκε από τον Απόστολο Παύλο, τα ΒΗ­ΜΑΤΑ του οποίου διέβησαν για πρώτη φορά στην ανθρωπίνη ιστο­ρία το ευρωπαϊκὸ έδαφος της Ελλάδος και της ελληνίδος γής της Μακεδονίας.

Όπως γνωρίζετε, πάντα τα ανωτέρω υψηλά και σπουδαία, κατά το παρελθόν έτος 2020 ανεστάλησαν, λόγω των θεσπισθέντων εκτάκτων μέτρων προστασίας της δημοσίας υγιείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικρατείας, που δεν άφησαν ανεπιρρέαστη και την περιοχή μας. Όλοι όμως υπομείναμε τις δυσκολίες και τηρήσαμε με πιστότητα, κατά το δυνατόν, τους περιορισμούς συντασσόμενοι στον κοινό αγώνα για την αντιμετώπιση των εκτάκτων και δυσκόλων συνθηκών.

Με δεδομένο, ότι κατά την παρούσα χρονικέ περίοδο και τουλάχιστον έως την 21.06.2021, σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. Δ1α/ Γ.Π. οικ. 36587/10-6-2021 ΚΥΑ (ΦΕΚ Β’ 2476/10-6-2021), στα υπό του αρ­μο­δίου Υπουργείου Υγείας λαμβανόμενα προστατευτικά μέτρα απο­τροπής της εξαπλώσεως της λοιμικής νόσου εξακολουθεί να υπάρ­χη η πρόβλεψη, ότι «αναστέλλεται σε όλη την επικράτεια η διεξαγωγή κάθε είδους θρησκευτικών τελετών, που πραγματοποιούνται μέσω της διενέργειας πομπής εκτός των χώρων θρησκευτικής λατρείας»,

ΑΙΤΟΥΜΕΘΑ

την ΧΟΡΗΓΗΣΗ,ΚΑΤ’ ΕΞΑΙΡΕΣΗ και εφ’ όσον εξακολουθήσουν οι πε­ρι­ορισμοί στις θρησκευτικές τελετές που πραγματο­ποιούν­ται μέσω πομπής εκτός των ιερών Ναών,

ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΔΕΙΑΣ

για την πραγματοποίηση της επετειακής λιτανείας της ιεράς Ει­­κόνος του αγίου Αποστόλου Παύλου στην πόλη της Καβάλας το απόγευμα της Δευτέρας 28.06.2021 δια των οδών Ομονοίας & Ναυάρ­­χου Κουντουριώτου με κατάληξη τον ιερό Τόπο-Μνημείο του Αποστόλου Παύλου για την επ’ αυτού υπαίθρια προσευχή και την απόληξη της Τελετής. Το αίτημά μας αυτό βασίζεται στο γεγονός ότι στην πόλη μας ήδη τα δεδομένα στοιχεία για την πανδημία βάσει των σχετικών ανακοινώσεων οδηγούνται σε ελάχιστα ποσοστά επι­κιν­δυνότητος.

Για τον συγκεκριμένο σκοπό αναλαμβάνομε απολύτως την ευθύνη, για την απόλυτη εφαρμογή των κανόνων, απαιτήσεων και δια­δικασιών, που καθορίζονται από τα μέτρα προστασίας στους χώρους λατρείας, ήτοι :

Τήρηση της αναλογίας του ενός (1) προσώπου ανά δέκα (10) μέτρα επιφανείας και με ελάχιστη απόσταση δύο (2) μέτρων μεταξύ τους προς όλες τις κατευθύνσεις κατά την παραμονή και την πορεία στον εξωτερικό χώρο,

Υποχρεωτική χρήση μάσκας,

Υποχρεωτική διενέργεια ιατρικού ελέγχου των θρησκευτικών λειτουργών και του βοηθητικού προσωπικού του ιερού Ναού.

Εν κατακλείδι και ως εκ περισσού παραθέτομε τα ακόλουθα εν­ισχυτικά για την πραγματοποίηση του αιτήματός μας επιχειρή­ματα και ζητήματα :

Σημείο αναφοράς του διπλού επετειακού εορτασμού αποτελεί ο ιερός Καθεδρικός Ναός του Αποστόλου Παύλου και αναπόσπαστο μέρος αυτού το μνημειακό σημείο της αφίξεως Του στο λιμάνι της αρχαίας Νεαπόλεως (Καβάλας), ώστε η πορεία-λιτανεία «ΣΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ» να επισφραγίζη και να προ­βάλη τον υψηλό συμβολισμό της Εορτής.

Ο περιορισμός της λιτανευτικής πομπής πέριξ του ιερού Ναού είναι αδύνατος, αφού δέν υπάρχει αντίστοιχος ιδιόκτητος υπαίθριος χώρος ή πεζόδρομος και εντός του συγκεκριμένου οικοδομικού τετραγώνου δεν υπάρχουν ρυμοτομημένος επαρκώς ελεύθερος χώρος και αντιστοίχως εναλλακτικοί οδοί διελεύσεως της επισήμου πομ­πής.

Από την Παρασκευή 4-6-2021, όταν παρουσιάσθηκε ο νέος Επιδημιολογικὸς Χάρτης τεσσάρων (4) επιπέδων ετοιμότητος και μέχρι σήμερα, η Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας, με βάση τους επιδημιο­λογικούς δείκτες που χρησιμοποιούνται από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO), ευρίσκεται πλέον στο δεύτερο (2ο) χα­μηλότερο επίπεδο (κίτρινο).

Το ίδιο χρονικό διάστημα στην ευρύτερη περιοχή της Καβάλας καταγράφεται πτωτική τάση ως προς την μεταδοτικότητα της νόσου καί της καταγραφής θετικών κρουσμάτων, όπως μαρτυρεί ο χαμηλός δείκτης θετικότητος των ελέγχων και ο μέσος όρος κρουσμάτων των τελευταίων επτά (7) ημερών.

Ο μικρός αριθμός θετικών κρουσμάτων στην Π.Ε. Καβάλας των τελευταίων ημερών, αφορά σε ασθενείς με ήπια συμπτώματα και χωρίς ανάγκη νοσηλείας στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας, όπως μαρτυρούν και οι δημόσεις τοποθετήσεις των αρμοδίων του Νοσοκομείου περί μηδαμινών εισαγωγών ασθενών από τον Δήμο της Κα­βάλας και ουδεμιάς νοσηλείας στην Μονάδα Εντατικής Θερα­πείας.

Με βάση την επικαιροποιημένη πρόβλεψη από μέρους των ἁρμο­δίων υγιειονομικών Φορέων αναμένεται περαιτέρω αποκλιμάκωση και στην ευρύτερη περιοχή μας, χωρίς μάλιστα προοπτικὴ προσωρινής αναστροφής της πορείας αυτής, αφού εξακολουθεί επι­τυχώς η εφαρμογή του μέτρου των self test στα Σχολεία της Πρω­τοβαθμίου καὶ Δευτεροβαθμίου Εκπαιδεύσεως Καβάλας, στους Κληρικούς και στο βοηθητικό προσωπικό των ιερών Ναών στην πό­λη της Καβάλας, στις επαρχίες Φιλίππων και Νέστου και στο νησὶ της Θάσου, όπως και στους εργαζομένους στις Δημόσιες Υπηρεσίες της Πόλεως και του Νομού αλλά και στις δραστηριότητες του ιδιωτι­κού τομέα.

ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ,

Οι από κοινού ως κάτωθι υπογράφοντες εκφράζοντας και την σύμ­φωνη γνώμη των πολιτών, οι οποίοι τελευταίως εκφράζουν με πορείες και διαδηλώσεις δίκαια κατά την γνώμη τους αιτήματα και μάλιστα σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας, γεγονός το οποίο συν­έβη και πριν από ολίγες ημέρες, χωρίς κανείς να διαμαρτυρηθή, χωρίς κανείς να επιτηρήση την εφαρμογή των αντιστοίχων υγιειονομικών μέτρων και με την διακριτική και απλή επίβλεψη των αρμοδίων της Αστυνομικής Διευθύνσεως Καβάλας, και χωρίς, εν τέλει, να προκληθή επιδείνωση των προβλημάτων για την υγίεια όλων μας,

ΘΕΩΡΟΥΜΕ

ότι η μη πραγματοποίηση της πορείας – λιτανείας της ιεράς Εικό­νος του πολιούχου μας ΑΓΙΟΥ ΠΑΥΛΟΥ, και εφ΄ όσον μέχρι της 28ης Ἰουνίου ε.έ. επικρατούν οι παρούσες υγειονομικές συνθήκες, θα προσβάλη το θρησκευτικό συναίσθημα και θα δοκιμάση την ανάγκη της ενισχύσεως της ιστορικής μνήμης, ενώ προφανώς θα δημιουργήση ερωτήματα περί ενδεχομένης επιλεκτικής αυστηρότητος και αναιτίου ανασταστώσεως των συνειδήσεων των συμπολιτών μας και όχι μόνον.

Σάς ευχαριστούμε εκ προτέρου.

ΜΕ ΕΥΧΕΣ ΚΑΙ ΤΙΜΗ

-Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΚΑΒΑΛΑΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ

-Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΦΙΛΙΠΠΩΝ, ΝΕΑΠΟΛΕΩΣ ΚΑΙ ΘΑΣΟΥ

ΣΤΕΦΑΝΟΣ

-Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΜΟΥΡΙΑΔΗΣ

Γίνετε συνοδοιπόροι μας στην γνώση και την ενημέρωση. Στείλτε στο info@poimin.gr άρθρα, φωτογραφίες, βίντεο ή κάτι που πιστεύετε ότι αξίζει να μοιραστείτε τόσο με εμάς όσο και με τους αναγνώστες μας.

Πρόσφατα Άρθρα

Ιερομόναχος π. Γεννάδιος Μανώλης: Η παρουσία των αγίων είναι πολύτιμη για όλη την ανθρωπότητα

Η Εκκλησία, αιώνες τώρα, με τους αγίους και την θεολογία της, με τους ύμνους και τις ακολουθίες της, εξακολουθεί να μιλά με τη γλώσσα...

Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο στον Πειραιά για τα ονομαστήρια του Μητροπολίτη Σεραφείμ

Με κάθε εκκλησιαστική λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια τιμήθηκε στην τοπική μας Εκκλησία σήμερα Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2021 η μνήμη του Αγίου Νεομάρτυρος Σεραφείμ, Επισκόπου Φαναρίου,...

Ο Εκκλησιασμός της Κυριακής

Ἡ σημερινή εὐαγγελική περικοπή, ἀδελφοί χριστιανοί, μᾶς μίλησε γιά μιά γυναίκα συγκύπτουσα, ἐντελῶς συγκύπτουσα, «μή δυναμένη ἀνακῦψαι εἰς τό παντελές», λέγει τό κείμενο....

Χωρίς το Χριστό, αμαρτάνουμε και μας ελέγχει ο Σατανάς

Χωρίς το Χριστό, αμαρτάνουμε και  μας ελέγχει ο Σατανάς (Λουκ. 13,10-17) – Αναφορά στη θεραπεία της γυναίκας με την καμπούρα   Του Σεβ. Μητροπ. Ζιμπάμπουε Σεραφείμ Η  ευαγγελική περικοπή αυτής...

Επιμένει ο Καπραβέλος: «Κλείστε μέσα τους ανεμβολίαστους – Βλέπω μαύρα Χριστούγεννα»!

«Βλέπω μαύρα Χριστούγεννα» δήλωσε ο διευθυντής της Β' ΜΕΘ Νοσοκομείου «Παπανικολάου» στη Θεσσαλονίκη Νίκος Καπραβέλος ζητώντας αυστηρότερα μέτρα.  Όπως εξήγησε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ  ο κ. Καπραβέλος,...

Μητροπολίτης Άρτης: Δεν ορφανεύει όποιος έχει πατέρα τον Θεό

Το Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2021, το πρωΐ, στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό της Αγίας Βαρβάρας, στο Αστροχώρι Άρτης, ελειτούργησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Άρτης κ. Καλλίνικος. Ο...

Αρχιεπίσκοπος: «Να μεταδώσουμε χωρίς ακρότητες και εθνικιστικές αποκλίσεις το πνεύμα του 1821 στις νεότερες γενιές»

Ξεκίνησαν οι εργασίες του Πανελληνίου Συνεδρίου Κατηχητών της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Χριστιανικής Αγωγής και Νεότητος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.           Το Συνέδριο...

Πανδήμως πανηγύρισε το Ιερό Προσκύνημα της Αγίας Βαρβάρας στο Αιγάλεω

Με τη δέουσα λαμπρότητα εορτάστηκε η Ιερά Μνήμη της Προστάτιδος του Πυροβολικού Σώματος του Ελληνικού Στρατού, Αγίας Μεγαλοπαρθενομάρτυρος Βαρβάρας, εις τον φερώνυμο Ιερό Προσκυνηματικό...

Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο στον Πανηγυρίζοντα Ναό της Αγίας Βαρβάρας Λαμίας

Λαμπρό Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο επί τη μνήμη της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Βαρβάρας τελέσθηκε σήμερα το πρωί στη Λαμία και στον ομώνυμο Πανηγυρίζοντα Μεγαλοπρεπή Ναό της πόλεως.          ...
video

Ο Δημητριάδος Ιγνάτιος σε 60΄΄ – Αύριο είναι Κυριακή Ι΄ Λουκά

Παρακολουθήστε το σύντομο βιντεάκι που ετοίμασε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ.Ιγνάτιος, με αφορμή την ευαγγελική περικοπή της Ι' Κυριακής του Λουκά, 5...

Προεξάρχοντος του Επισκόπου Ωρεών η πανηγυρική Θ. Λειτουργία στην Αγ. Βαρβάρα Δάφνης

Προεξάρχοντος του Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου Επισκόπου Ωρεών Φιλοθέου τελέστηκε η πανηγυρική Θεία Λειτουργία στην Αγία Βαρβάρα Δάφνης. Πριν το ανάγνωσμα του Αποστόλου της ημέρας...

Δημητριάδος Ιγνάτιος: «Πρέπει να υπάρξει συνέχεια. Έχουμε ζωντανή την Ελπίδα!»

Στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό των Αγίων Ιωάννου του Δαμασκηνού και Αγίας Βαρβάρας Νέας Ιωνίας Βόλου, χοροστάτησε απόψε το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και...

Πολυαρχιερατικός Εσπερινός στον Πανηγυρίζοντα Ναό της Αγίας Βαρβάρας Λαμίας

Πολυαρχιερατικός Εσπερινός τελέσθηκε απόψε στον Πανηγυρίζοντα Ναό της Αγίας Βαρβάρας Λαμίας.           Στον Εσπερινό χοροστάτησε και ωμίλησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ....

Πλειάδα Αρχιερεών στον Εσπερινό ονομαστηρίων του Μητροπολίτη Πειραιώς

Η Ακολουθία του Εσπερινού επί τη μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος Σεραφείμ Επισκόπου Φαναρίου, εορτή κατά την οποία άγει τα ονομαστήριά του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης...

Η Μητρόπολη Χίου ετίμησε τον Άγιο Αγγελή

Με την Χάριν και την βοήθεια της Τρισηλίου Θεότητος και στο πλαίσιο της τιμής των Νεομαρτύρων κατά το επετειακό των 200 ετών από την...