Από το Γραφείο Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων της Ιεράς Μητροπόλεως Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου και σε συνέχεια κοινής συνεντεύξεως τύπου που παρεχώρησαν ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Στέφανος με τον αξιότιμο Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας κ. Κων/νο Αντωνιάδη και τον αξιότιμο Δήμαρχο Καβάλας κ. Θεόδωρο Μουριάδη στην αίθουσα του Δημοτικοῦ Συμβουλίου Καβάλας, με θέμα το εορταστικό πρόγραμμα για τα «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 2021», δίδεται στην δημοσιότητα το κοινό αίτημα που υπέγραψαν και υπέβαλαν προς τον αξιότιμο Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας & Διαχειρίσεων Κρίσεων κ. Νικόλαο Χαρδαλιά, η Αντιπεριφέρεια Καβάλας, η Ιερά Μητρόπολη Φιλίππων, Νεαπόλεως & Θάσου και ο Δήμος Καβάλας, με θέμα την χορήγηση ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΔΕΙΑΣ για την πραγματοποίηση της καθιερωμένης επετειακής λιτανείας «ΣΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ» το απόγευμα της Δευτέρας 28.06.2021, στο πλαίσιο τοῦ διπλού εορτασμού του Προστάτου και Πολιούχου μας Αγίου Αποστόλου Παύλου και των «Ελευθερίων» της Καβάλας.

Ἀριθμ. πρωτ. 155161/436 Ἀριθμ. πρωτ. 328 Ἀριθμ.πρωτ. 16231

Καβάλα 16.06.2021.-

Αξιότιμο Κύριο

Νικόλαο Χαρδαλιά, Υφυπουργό

Πολιτικής Προστασίας & Διαχειρίσεως Κρίσεων

Παν. Κανελλοπούλου 4 – 101 77 Αθήνα

Κύριε Ὑπουργέ,

Με το έγγραφό μας αυτό και εν όψει της διπλής τοπικής επετείου, ήτοι της εορτής του Φωτιστού καί Πολιούχου μας Aγίου Aποστόλου Παύλου και των «Ελευθερίων» της πόλεως της Καβάλας, Σάς δηλώνομε, ως συνδιοργανωτές του επετειακού αυτού εορ­τασμού και ως νόμιμοι εκπρόσωποι:

α) της Ιεράς Μητροπόλεως Φιλίππων, Νεαπόλεως & Θάσου,

β) της Αντιπεριφερείας ΠΕ Καβάλας, και

γ) του Δήμου Καβάλας,

την από κοινού εκπεφρασμένη πρόθεσή μας να συμπεριλάβω­με στο υπό κατάρτιση εορταστικό πρόγραμμα, μεταξύ των άλλων εκδηλώσεων, και την Λιτάνευση της ιεράς Εικόνος του αγίου Παύλου στα «ΒΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ» ανά τις κεντρικές οδούς της Καβάλας.

Η εν λόγω ιερά πομπά πραγματοποιείται, κατά τα ειωθότα, την παραμονή της Εορτής (28η Ιουνίου) μετά την ακολουθία του πανηγυρικού Εσπερινού και εκκινεί στις 20.30 από τον Καθεδρικό ιερό Ναό του αγίου Αποστόλου Παύλου Καβάλας και διέρχεται τις κεντρικές οδούς Ομονοίας & Ναυάρχου Κουντουριώτου για να καταλήη στον παρά τον επονομαζόμενο «ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ» κεν­τρικό Λιμένα της Καβάλας ιερό Τόπο-Μνημείο της Αφίξεως του Αποστόλου Παύλου στην Νεάπολη (σημερινή Καβάλα), όπου αναπέμπεται υπαιθρίως ειδική ευχαριστιακή προσευχή με αρτοκλασία και με εγκωμιαστικό λόγο προς τιμήν του προστάτου και ευεργέτου της τοπικής μας Εκλησίας αγίου Αποστόλου Παύλου, με την παρ­ουσίᾳ του ιερού Κλήρου και του Λαού και των εκπροσώπων των πολιτειακών και στρατιωτικών Αρχών και των Φορέων της Πόλεως και της Περιφερείας. Σημειωτέον, ότι στον εφετινό εορτασμό προσ­εκλήθη και θα συμμετάσχη, ως εξαιρετικώς τιμώμενο πρόσωπο, ο συντοπίτης μας Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιω­τόπουλος. Εξ αφορμής, άλλωστε, αυτής της επετειακής συγκυρίας στον συγκεκριμένο ιερό τόπο, τον Ιούνιο του 2019 και εν όψει, τότε, των εθνικών εκλογών, είχαμε την εξαιρετικὴ τιμὴ τῆς υψηλής παρ­ουσίας του σημερινού Εξοχωτάτου Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, κατά την οποία επεφυλάξαμε την δημοσία απονομή σε αυ­τόν του τιμητικού μεταλλίου του Αποστόλου Παύλου ενώπιον πλή­θους κόσμου και με τη δέουσα προβολή του γεγονότος.

Η ούτω περιγραφομένη περιδιάβαση Κλήρου και Λαού της συμ­­βολικής αυτής διαδρομής στα «ΒΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ», όπως επισημαίνεται στην συνημμένη έγχρωμη αποτύπωση των οδών, από το εχθές της Εκκλησίας των Φιλίππων προσδιορίζει ασφαλώς και την κοινή πορεία στο μέλλον. Με τον τρόπο αυτό οι περιορισμοί του τόπου και του χρόνου αφανίζονται και βιώνεται άμεσα και εκπληκτικά από τους πιστούς κάθε εποχής το παρελθόν ως παρόν, ενώ ταυτόχρονα προσεγγίζονται εύκολα οι ρίζες και οι πηγές της πίστεως και απολαμβάνονται οι λυτρωτικοί καρποί της ιεράς μεθέξεως. Όλη η ευρύτερη περιοχή, άλλωστε, της Νεαπόλεως (ση­μερινής Καβάλας) και των αρχαίων Φιλίππων κατέχει τα «πρωτεία τιμῆς», ως η πρώτη χριστιανική Εκκλησία στην Ελλάδα και την Ευρώπη και η οποία ιδρύθηκε από τον Απόστολο Παύλο, τα ΒΗ­ΜΑΤΑ του οποίου διέβησαν για πρώτη φορά στην ανθρωπίνη ιστο­ρία το ευρωπαϊκὸ έδαφος της Ελλάδος και της ελληνίδος γής της Μακεδονίας.

Όπως γνωρίζετε, πάντα τα ανωτέρω υψηλά και σπουδαία, κατά το παρελθόν έτος 2020 ανεστάλησαν, λόγω των θεσπισθέντων εκτάκτων μέτρων προστασίας της δημοσίας υγιείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικρατείας, που δεν άφησαν ανεπιρρέαστη και την περιοχή μας. Όλοι όμως υπομείναμε τις δυσκολίες και τηρήσαμε με πιστότητα, κατά το δυνατόν, τους περιορισμούς συντασσόμενοι στον κοινό αγώνα για την αντιμετώπιση των εκτάκτων και δυσκόλων συνθηκών.

Με δεδομένο, ότι κατά την παρούσα χρονικέ περίοδο και τουλάχιστον έως την 21.06.2021, σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. Δ1α/ Γ.Π. οικ. 36587/10-6-2021 ΚΥΑ (ΦΕΚ Β’ 2476/10-6-2021), στα υπό του αρ­μο­δίου Υπουργείου Υγείας λαμβανόμενα προστατευτικά μέτρα απο­τροπής της εξαπλώσεως της λοιμικής νόσου εξακολουθεί να υπάρ­χη η πρόβλεψη, ότι «αναστέλλεται σε όλη την επικράτεια η διεξαγωγή κάθε είδους θρησκευτικών τελετών, που πραγματοποιούνται μέσω της διενέργειας πομπής εκτός των χώρων θρησκευτικής λατρείας»,

ΑΙΤΟΥΜΕΘΑ

την ΧΟΡΗΓΗΣΗ,ΚΑΤ’ ΕΞΑΙΡΕΣΗ και εφ’ όσον εξακολουθήσουν οι πε­ρι­ορισμοί στις θρησκευτικές τελετές που πραγματο­ποιούν­ται μέσω πομπής εκτός των ιερών Ναών,

ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΔΕΙΑΣ

για την πραγματοποίηση της επετειακής λιτανείας της ιεράς Ει­­κόνος του αγίου Αποστόλου Παύλου στην πόλη της Καβάλας το απόγευμα της Δευτέρας 28.06.2021 δια των οδών Ομονοίας & Ναυάρ­­χου Κουντουριώτου με κατάληξη τον ιερό Τόπο-Μνημείο του Αποστόλου Παύλου για την επ’ αυτού υπαίθρια προσευχή και την απόληξη της Τελετής. Το αίτημά μας αυτό βασίζεται στο γεγονός ότι στην πόλη μας ήδη τα δεδομένα στοιχεία για την πανδημία βάσει των σχετικών ανακοινώσεων οδηγούνται σε ελάχιστα ποσοστά επι­κιν­δυνότητος.

Για τον συγκεκριμένο σκοπό αναλαμβάνομε απολύτως την ευθύνη, για την απόλυτη εφαρμογή των κανόνων, απαιτήσεων και δια­δικασιών, που καθορίζονται από τα μέτρα προστασίας στους χώρους λατρείας, ήτοι :

Τήρηση της αναλογίας του ενός (1) προσώπου ανά δέκα (10) μέτρα επιφανείας και με ελάχιστη απόσταση δύο (2) μέτρων μεταξύ τους προς όλες τις κατευθύνσεις κατά την παραμονή και την πορεία στον εξωτερικό χώρο,

Υποχρεωτική χρήση μάσκας,

Υποχρεωτική διενέργεια ιατρικού ελέγχου των θρησκευτικών λειτουργών και του βοηθητικού προσωπικού του ιερού Ναού.

Εν κατακλείδι και ως εκ περισσού παραθέτομε τα ακόλουθα εν­ισχυτικά για την πραγματοποίηση του αιτήματός μας επιχειρή­ματα και ζητήματα :

Σημείο αναφοράς του διπλού επετειακού εορτασμού αποτελεί ο ιερός Καθεδρικός Ναός του Αποστόλου Παύλου και αναπόσπαστο μέρος αυτού το μνημειακό σημείο της αφίξεως Του στο λιμάνι της αρχαίας Νεαπόλεως (Καβάλας), ώστε η πορεία-λιτανεία «ΣΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ» να επισφραγίζη και να προ­βάλη τον υψηλό συμβολισμό της Εορτής.

Ο περιορισμός της λιτανευτικής πομπής πέριξ του ιερού Ναού είναι αδύνατος, αφού δέν υπάρχει αντίστοιχος ιδιόκτητος υπαίθριος χώρος ή πεζόδρομος και εντός του συγκεκριμένου οικοδομικού τετραγώνου δεν υπάρχουν ρυμοτομημένος επαρκώς ελεύθερος χώρος και αντιστοίχως εναλλακτικοί οδοί διελεύσεως της επισήμου πομ­πής.

Από την Παρασκευή 4-6-2021, όταν παρουσιάσθηκε ο νέος Επιδημιολογικὸς Χάρτης τεσσάρων (4) επιπέδων ετοιμότητος και μέχρι σήμερα, η Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας, με βάση τους επιδημιο­λογικούς δείκτες που χρησιμοποιούνται από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO), ευρίσκεται πλέον στο δεύτερο (2ο) χα­μηλότερο επίπεδο (κίτρινο).

Το ίδιο χρονικό διάστημα στην ευρύτερη περιοχή της Καβάλας καταγράφεται πτωτική τάση ως προς την μεταδοτικότητα της νόσου καί της καταγραφής θετικών κρουσμάτων, όπως μαρτυρεί ο χαμηλός δείκτης θετικότητος των ελέγχων και ο μέσος όρος κρουσμάτων των τελευταίων επτά (7) ημερών.

Ο μικρός αριθμός θετικών κρουσμάτων στην Π.Ε. Καβάλας των τελευταίων ημερών, αφορά σε ασθενείς με ήπια συμπτώματα και χωρίς ανάγκη νοσηλείας στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας, όπως μαρτυρούν και οι δημόσεις τοποθετήσεις των αρμοδίων του Νοσοκομείου περί μηδαμινών εισαγωγών ασθενών από τον Δήμο της Κα­βάλας και ουδεμιάς νοσηλείας στην Μονάδα Εντατικής Θερα­πείας.

Με βάση την επικαιροποιημένη πρόβλεψη από μέρους των ἁρμο­δίων υγιειονομικών Φορέων αναμένεται περαιτέρω αποκλιμάκωση και στην ευρύτερη περιοχή μας, χωρίς μάλιστα προοπτικὴ προσωρινής αναστροφής της πορείας αυτής, αφού εξακολουθεί επι­τυχώς η εφαρμογή του μέτρου των self test στα Σχολεία της Πρω­τοβαθμίου καὶ Δευτεροβαθμίου Εκπαιδεύσεως Καβάλας, στους Κληρικούς και στο βοηθητικό προσωπικό των ιερών Ναών στην πό­λη της Καβάλας, στις επαρχίες Φιλίππων και Νέστου και στο νησὶ της Θάσου, όπως και στους εργαζομένους στις Δημόσιες Υπηρεσίες της Πόλεως και του Νομού αλλά και στις δραστηριότητες του ιδιωτι­κού τομέα.

ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ,

Οι από κοινού ως κάτωθι υπογράφοντες εκφράζοντας και την σύμ­φωνη γνώμη των πολιτών, οι οποίοι τελευταίως εκφράζουν με πορείες και διαδηλώσεις δίκαια κατά την γνώμη τους αιτήματα και μάλιστα σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας, γεγονός το οποίο συν­έβη και πριν από ολίγες ημέρες, χωρίς κανείς να διαμαρτυρηθή, χωρίς κανείς να επιτηρήση την εφαρμογή των αντιστοίχων υγιειονομικών μέτρων και με την διακριτική και απλή επίβλεψη των αρμοδίων της Αστυνομικής Διευθύνσεως Καβάλας, και χωρίς, εν τέλει, να προκληθή επιδείνωση των προβλημάτων για την υγίεια όλων μας,

ΘΕΩΡΟΥΜΕ

ότι η μη πραγματοποίηση της πορείας – λιτανείας της ιεράς Εικό­νος του πολιούχου μας ΑΓΙΟΥ ΠΑΥΛΟΥ, και εφ΄ όσον μέχρι της 28ης Ἰουνίου ε.έ. επικρατούν οι παρούσες υγειονομικές συνθήκες, θα προσβάλη το θρησκευτικό συναίσθημα και θα δοκιμάση την ανάγκη της ενισχύσεως της ιστορικής μνήμης, ενώ προφανώς θα δημιουργήση ερωτήματα περί ενδεχομένης επιλεκτικής αυστηρότητος και αναιτίου ανασταστώσεως των συνειδήσεων των συμπολιτών μας και όχι μόνον.

Σάς ευχαριστούμε εκ προτέρου.

ΜΕ ΕΥΧΕΣ ΚΑΙ ΤΙΜΗ

-Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΚΑΒΑΛΑΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ

-Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΦΙΛΙΠΠΩΝ, ΝΕΑΠΟΛΕΩΣ ΚΑΙ ΘΑΣΟΥ

ΣΤΕΦΑΝΟΣ

-Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΜΟΥΡΙΑΔΗΣ

Γίνετε συνοδοιπόροι μας στην γνώση και την ενημέρωση. Στείλτε στο info@poimin.gr άρθρα, φωτογραφίες, βίντεο ή κάτι που πιστεύετε ότι αξίζει να μοιραστείτε τόσο με εμάς όσο και με τους αναγνώστες μας.

Πρόσφατα Άρθρα

Φθιώτιδος Συμεών: «Αν στο πρόσωπο κάθε γυναίκας βλέπαμε την Παναγία μας, δεν θα είχαμε τέτοια εγκλήματα»

Πολλαπλά μηνύματα απέστειλε σήμερα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών από τα πανέμορφα ορεινά Πουγκάκια της Δυτικής Φθιώτιδος, μιλώντας για το Πανάγιο και Υπερύμνητο Πρόσωπο...

Η Ιστορία των παρακλήσεων στην Υπεραγία Θεοτόκο

Η αγάπη, ο σεβασμός και η τιμή των πιστών για το πρόσωπο της Θεοτόκου Μαρίας εκδηλώθηκαν από πολύ νωρίς, από την αρχή της σωτηρίου...

«Ἀληθῆς Θεοτόκος» † Μητροπολίτης Πατρῶν Νικόδημος

Μετά πολλῆς εὐλαβείας καί κατανύξεως παρακολουθοῦνται πάντοντε ὑπό τοῦ ὀρθοδόξου λαοῦ αἱ «Παρακλήσεις» πρός τήν Ὑπεραγίαν Θεοτόκον. Ἀναφέρονται αὗται εἰς ὅλας  τάς ἀνάγκας καί...

Στις Καστανιές εγράφη ιστορία…

Τις πρώτες μεταμεσημβρινές ώρες της 3ης Αυγούστου ε.έ. εγκαινιάσθηκε το ανακαινισμένο εκ βάθρων και αναβαθμισμένο Επιτηρητικό Φυλάκιο 1 στις Καστανιές Ορεστιάδας, παρουσία του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ...

Ιερά Παράκληση στο Καστρί – Απόδοση τιμών στον ηρωικό Πρινοκοκκά και τους συναγωνιστές του

Το απόγευμα της Τρίτης 3 Αυγούστου 2021, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Ευστάθιος προέστη της Ιεράς Παράκλησης στην Υπεραγία Θεοτόκο στον Ι.Ν Αγίας Βαρβάρας...

Συνάντηση του περιφερειάρχη Πελοποννήσου με τον Μεσσηνίας Χρυσόστομο

Συνάντηση είχε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, σήμερα Τρίτη 3 Αυγούστου, στην Τρίπολη, με τον μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομο. Κατά τη συνάντηση, ο περιφερειάρχης ενημέρωσε τον...
video

Ποιοι δεν πρέπει να μπαίνουν στο ιερό της εκκλησίας;

Ποιοι δεν πρέπει να μπαίνουν στο ιερό της εκκλησίας; Τι λένε οι Ιεροί Κανόνες της Εκκλησίας μας για το ποιος επιτρέπεται να μπει μέσα...

Η Μικρή Παράκληση προς την Παναγία στην Αλεξάνδρεια

Τη Δευτέρα 2 Αυγούστου το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων χοροστάτησε στον Εσπερινό και στην Μικρή Παράκληση της Υπεραγίας Θεοτόκου...

Παράκληση προς την Θεοτόκο στο Δημαριό Άρτης

Την Τρίτη 3 Αυγούστου 2021, το απόγευμα, στον ενοριακό Ιερό Ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Δημαριού Άρτης, ετελέσθη η Ακολουθία του Μεγάλου Παρακλητικού Κανόνος, χοροστατούντος...

Μὲ ξεχωριστὴ λαμπρότητα καὶ τὴν προσήκουσα τιμή, ἑορτάσθηκε ἡ μνήμη τῆς ἁγίας Θεοδώρας τῆς Μυροβλύτιδος τῆς ἐν Θεσσαλονίκῃ

Μὲ ξεχωριστὴ λαμπρότητα καὶ τὴν προσήκουσα τιμή, ἑορτάσθηκε ἡ μνήμη τῆς ἁγίας Θεοδώρας τῆς Μυροβλύτιδος τῆς ἐν Θεσσαλονίκῃ, στὴν ὀμώνυμη ἀνδρώα ἱερὰ Μονή τῆς...

Ἐπί τέλους, ἄς ἀκούσουν, κυρίως οἱ ἡμέτεροι, τά ἀνησυχητικά μηνύματα τῶν καιρῶν

Ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανῆς καί Κονίτσης κύριος ΑΝΔΡΕΑΣ, ἔκανε τίς ἀκόλουθες δηλώσεις: «Ὁ μεγάλος καί ἅγιος Προκάτοχός μου, ἀοίδιμος Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανῆς καί Κονίτσης...

Τελείωσαν τα προβλήματα;;;

Αρχιμ. Φιλίππου Χαμαργιά, Πρωτοσυγκέλλου  Ι. Μητροπόλεως Μεσσηνίας Μέσα στη δίνη της πανδημίας, κατά το παρελθόν διάστημα, αναδείχθηκαν πλείστα όσα προβλήματα, τα οποία η ανθρωπότητα δυσκολεύτηκε...

Η Μυροβλύτισσα Αγία Θεοδώρα η εν Θεσσαλονίκης

ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ Θεολόγου – Καθηγητού Στα αγιολόγια της Εκκλησίας μας υπάρχουν άγιοι οι οποίοι αγίασαν ομού με μέλη των βιολογικών τους οικογενειών. Μια τέτοια...

Τρεις νέες μοναχικές κουρές στο Τρίκορφο Φωκίδος

Η τελευταία ημέρα του μηνός Ιουλίου, μπορεί να ήταν αρκετά ζεστή από τα καιρικά φαινόμενα, ταυτόχρονα όμως ήταν μια ημέρα πνευματικής δροσιάς, πλήρης χάριτος...

Αυστραλίας Μακάριος: «Εκτός από το ποιοι είμαστε, να αναδείξουμε και πόσοι είμαστε»

Αδελφοί και τέκνα εν Κυρίω αγαπητά, Είμαι πεπεισμένος ότι, ακολουθώντας το παράδειγμα των γονέων, των γιαγιάδων και των παππούδων σας, εκείνων που με θάρρος ταξίδεψαν...