• Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
Τρίτη, 4 Αυγούστου, 2026
Poimin.gr
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
Poimin.gr
No Result
View All Result

H Πατερική μορφή του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά

in Αγίου Γρηγορίου Παλαμά, Β΄ ΝΗΣΤΕΙΩΝ, Κηρύγματα
8 Μαρτίου 2017
byPoimin.gr Team
Διώχτε τον Βαρλαάμ από τον τόπο μας
Share on FacebookShare on Twitter

Του Σεβ. Μητροπολίτη Ζιμπάμπουε Σεραφείμ Κυκκώτη

«Τη αυτή ημέρα, Κυριακή δευτέρα των Νηστειών, μνήμην επιτελούμεν του εν αγίοις πατρός ημών Γρηγορίου Αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης, του Παλαμά» (Τριώδιον, έκδοση Αποστολικής Διακονίας, σελ. 181).

Η σημερινή εορτή της Εκκλησίας μας είναι αφιερωμένη σε μια από τις μεγαλύτερες πατερικές της μορφές, στον άγιο Γρηγόριον Παλαμά, που με το θεολογικό του έργο αντιμετώπισε αποτελεσματικά κακόδοξες αντιλήψεις για την Ορθόδοξη διδασκαλία περί της θεότητος της αγίας Τριάδος, διαφυλάσσοντας έτσι τον πιστό λαό του Θεού στην υπόθεση της προσωπικής επιτεύξεως της εν Χριστώ σωτηρίας του.

Ο άγιος Γρηγόριος Παλαμάς γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1296. Σε ηλικία επτά χρονών έμεινε ορφανός από πατέρα, ο οποίος υπήρξε δάσκαλος του εγγονού του αυτοκράτορα Ανδρονίκου Β΄ (του μετέπειτα αυτοκράτορα Ανδρονίκου Γ΄), αυτοκρατορικός σύμβουλος και τακτικό μέλος της Συγκλήτου (ένα πολιτικό σώμα με συμβουλευτικό όμως χαρακτήρα, κάτι παρόμοιο με τη σημερινή Βουλή, που συνήθως τα μέλη του τα διόριζε ο αυτοκράτορας). ΄Ετσι η πρόνοια του Θεού βοήθησε ο ορφανός Γρηγόριος να έχει ως προστάτη του τον ίδιο τον αυτοκράτορα, ο οποίος φρόντισε να έχει τους καλύτερους δασκάλους και να πάει στα καλύτερα σχολεία.  Η εκπαίδευσή του συνεχίστηκε με τη φοίτηση του στο Πανεπιστήμιο Κωνσταντινουπόλεως, όπου παρηκολούθησε ελεύθερες σπουδές και φιλοσοφία. Μάλιστα διακρίθηκε τόσο πολύ στις Πανεπιστημιακές του σπουδές, που σε ηλικία 17 χρονών του ανατέθηκε να ετοιμάσει ομιλία για τον Αριστοτέλη, με ακροατήριο τον αυτοκράτορα, αξιωματούχους της αυτοκρατορίας κι αρκετούς ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών. Τόσο πολύ εντυπωσίασε με το περιεχόμενο του λόγου του, ώστε ο τότε διευθυντής του Πανεπιστημίου Κωνσταντινουπόλεως,  ο διάσημος θεολόγος και φιλόσοφος Θεόδωρος Μετοχίτης, απευθυνόμενος στον αυτοκράτορα Ανδριανό Β΄, παρατήρησε με θαυμασμό για τον νεαρό Γρηγόριο: «και Αριστοτέλης αυτός, ει γε περιών, παρήν επήνεσεν αν». Θέλοντας όμως, ο νεαρός Γρηγόριος, ν’ ασχοληθεί αποκλειστικά, θεωρητικά και βιωματικά, με τη μελέτη του Χριστιανισμού και την προσευχή, απογοητεύοντας τον αυτοκράτορα, που τον προόριζε για κάποιο ανώτατο πολιτικό αξίωμα, εγκατέλειψε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο κι αφοσιώθηκε στο Μοναχισμό, πείθοντας μάλιστα και τα μέλη της οικογένειάς του (την μητέρα του και τα τέσσερά του αδέλφια) ν’ ακολουθήσουν το παράδειγμά του.

Μετά από δεκαετή παραμονή σε μοναστήρια του αγίου ΄Ορους (Βατοπεδίου και Μεγίστης Λαύρας), σε ηλικία 30 χρονών χειροτονήθηκε στη Θεσσαλονίκη διάκονος και πρεσβύτερος. Ακολούθως συνέχισε τον αυστηρό μοναχικό βίο για μια πενταετία στη Βέροια, για να επιστρέψει πάλι στο άγιο ΄Ορος και να αναλάβει σε ηλικία 39 χρονών ηγούμενος της Μονής Εσφιγμένου, στην οποία ανήκαν περισσότεροι από 200 μοναχοί. Φαίνεται όμως ότι οι μοναχοί του δυσκόλευαν τη ζωή, διότι γρήγορα προτίμησε ν’ αποχωρήσει στο ησυχαστήριο του αγίου Σάββα.

Την ίδια περίοδο (1335-40) εμφανίστηκε, πρώτα στην Κωνσταντινούπολη και μετά στη Θεσσαλονίκη, προερχόμενος από την Ιταλία, ο ελληνικής καταγωγής μοναχός και φιλόσοφος Βαρλαάμ ο Καλαμβρός, ο οποίος, με τις ομιλίες του, απέκτησε φήμη δεινού φιλοσόφου και θεολόγου. Μεταξύ άλλων, ο Βαρλαάμ, με γραπτές και προφορικές ομιλίες, αμφισβητούσε την ορθοδοξία και τον τρόπο προσευχής των ησυχαζόντων μοναχών του αγίου όρους (τη νοερά προσευχή). Ο άγιος Γρηγόριος ανέλαβε ν’ απαντήσει  θεολογικά στις κατηγορίες του Βαρλαάμ, γράφοντας μια σειρά εννέα βιβλίων  με τον τίτλο «Υπέρ των Ησυχαζόντων». Το πρόβλημα που έθετε ο Βαρλαάμ δεν ήταν τόσο απλό όσο φαινόταν στην αρχή, μια διαφορετική άποψη για ένα επί μέρους θεολογικό θέμα του πρακτικού βίου των μοναχών. Στην πραγματικότητα, ο Βαρλαάμ προσπαθούσε να διαστρεβλώσει βασικές πτυχές της Ορθόδοξης Θεολογίας, όπως η διδασκαλία της Εκκλησίας περί εκπορεύσεως του αγίου Πνεύματος, περί της γνώσεως του Θεού  και περί της θέας του θείου Φωτός.

Η διένεξη αυτή είναι γνωστή στην Εκκλησιαστική Ιστορία ως “Ησυχαστική ΄Εριδα” και κράτησε για 25 χρόνια (1335-1360).

Η πρώτη φάση της έριδος έληξε το 1341 με την καταδίκη του Βαρλαάμ από Σύνοδο στην Κωνσταντινούπολη. Κατά το ίδιο έτος, πριν περάσουν ελάχιστοι μήνες, κατά τη δεύτερη περίοδο της έριδος (1341-1347) ο άγιος Γρηγόριος Παλαμάς, με τον ξαφνικό θάνατο του αυτοκράτορα Ανδρονίκου Γ΄ το 1341, καταδιώχθηκε από τους πολιτικούς προστάτες του Βαρλαάμ, για να καταλήξει τελικά στις φυλακές των ανακτόρων στην Κωνσταντινούπολη. Ευρισκόμενος στη φυλακή, του επιβλήθηκε από Σύνοδο της Κωνσταντινουπόλεως το 1344 η ποινή της εκκλησιαστικής ακοινωνησίας. Εναντίον του ήταν ακόμη κι ο τότε Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Ιωάννης Καλέκας, ο οποίος φαίνεται να είχε παρασυρθεί και εγκολπωθεί τις κακόδοξες θέσεις του Βαρλαάμ. Ο άγιος Γρηγόριος Παλαμάς, απτόητος, με πίστη στο Θεόν, συνέχισε με επιστολές να μάχεται για την υπόθεση της Ορθοδοξίας, συγκρουόμενος ανοικτά με τον Πατριάρχη Καλέκα, που τελικά με την αλλαγή των πολιτικών πραγμάτων και την επικράτηση του Κατακουζηνού το 1347, η Σύνοδος της Κωνσταντινουπόλεως κατεδίκασε τον αιρετικό Πατριάρχη Καλέκα, εκλέγοντας στη θέση του τον Ορθόδοξο κληρικό Ισίδωρο. Η ίδια Σύνοδος προχώρησε στην εκλογή 30 νέων επισκόπων, ανάμεσα στους οποίους ήταν κι ο άγιος Γρηγόριος Παλαμάς, εκλεγείς ως Αρχιεπίσκοπος Θεσσαλονίκης. Από της θέσεως, αυτής λάμπρυνε με την παρουσία του τον Αρχιεπισκοπικό θρόνο της Θεσσαλονίκης, υπηρετώντας με συνέπεια κι αυτοθυσία το λαό του Θεού και τη Θεολογία.

Και κατά την τρίτη φάση της ησυχαστικής έριδος (1348-1355), έστω κι αν εξορίσθει και εταλαιπωρήθει ως αιχμάλωτος των Τούρκων, αγέρωχα συνέχισε τον αγώνα του με επιτυχία. ΄Εγινε το ορατό σύμβολο της Ορθοδοξίας των Ορθοδόξων. Τελικά σε ηλικία 63 χρονών, στις 14 Νοεμβρίου 1359, μετά από βαριά ασθένεια κοιμήθηκε για πάντα, αφήνοντας όμως ήδη πίσω του ένα τεράστιο συγγραφικό έργο, μέσα από το οποίο καθορίζεται με σαφήνεια το περιεχόμενο της πίστεως της αρχέγονης Εκκλησίας, όπως αυτή μαρτυρείται από την αγία Γραφή, τις αποφάσεις των Οικουμενικών Συνόδων και το συγγραφικό έργο των Πατέρων της Εκκλησίας μας. Η μεγάλη θεολογική προσ-φορά του κι η αγιότητα του βίου του, που εκδηλώθηκε με μαρτυρίες θαυμάτων, αποτέλεσαν κίνητρα για να τιμάται από τοπικές Εκκλησίες ως άγιος. Μάλιστα εννιά χρόνια μετά την κοίμησή του, το 1368, η Σύνοδος της Κωνσταντινουπόλεως, με πρόεδρο τον Πατριάρχη Φιλόθεον, όρισε επίσημα ο Γρηγόριος Παλαμάς να εορτάζεται από την Εκκλησία ως άγιος, κατά τη δεύτερη Κυριακή των Νηστειών της Μεγάλης Τεσσαρακοστής.

Τα βιβλία του διακρίνονται σε κείμενα που αναφέρονται στο άγιο Πνεύμα, σε επικοδομητικές και δογματικές επιστολές, κείμενα υπέρ των ησυχαζόντων μοναχών, σε ομολογιακά κείμενα, Ποιμαντικές πραγματείες, σε αντιρρητικά, αντιαιρετικά κι ασκητικά κείμενα.

Με το θεολογικό του έργο ο άγιος Γρηγόριος Παλαμάς, εκτός του ότι αντιμετώπισε με θεολογική επιτυχία κάποιες προσπάθειες για διαστρέβλωση βασικών πτυχών της Ορθόδοξης διδασκαλίας, κατάφερε να ανανεώσει τη θεολογική ορολογία και να δώσει νέες κατευθύνσεις στη θεολογική σκέψη, έτσι ώστε το περιεχόμενο της πίστεως της αρχέγονης Εκκλησίας να είναι κατανοητό και προσιτό στους χριστιανούς της εποχής του. ΄Ετσι εξασφάλιζε τις απαραίτητες εκείνες προϋποθέσεις που απαιτούντο για να ακολουθήσουν οι Χριστιανοί ανεμπόδιστα το δρόμο της εν Χριστώ σωτηρίας τους. Με το θεολογικό του έργο καθόριζε με σαφήνεια τον τρόπο με τον οποίο επιτελείται η κοινωνία του ανθρώπου με τον Θεόν (βλ.περισ. Θρησκευτική και Ηθική Εγκυκλοπαίδεια, τόμος 4, Αθήναι, 1964, σελ. 775-796).

΄Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο καθηγητής της Εκκλησιαστικής ιστορίας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Βλάσης Φειδάς «διά του Συνοδικού τόμου του 1351 και των προστεθέντων εις το Συνοδικόν της Κυριακής της Ορθοδοξίας (Τριώδιον, έκδοση Αποστολικής Διακονίας, σελ. 148 και εξής) αναθεματισμών δι’ αντιπαραθέσεως και της διδασκαλίας της Εκκλησίας, απεσαφηνίσθη η εκκλησιαστική παράδοσις ου μόνον ως προς την υπό των ησυχαστών δυνατότητα αισθητής οράσεως του ακτίστου θείου φωτός, αλλά και ως προς την δογματικήν διάκρισιν αμεθέκτου θείας ουσίας και μεθεκτών θείων ενεργειών. Ο υπό του Βαρλαάμ και των βυζαντινών ανθρωπιστών προβαλλόμενος Θεός της φιλοσοφικής διανοήσεως, δεν ήτο δυνατόν να υποκαταστήσει τον Θεόν της Αποκαλύψεως. Η διά της φιλοσοφίας φυσική γνώσις των όντων, οδηγεί εις τον δημιουργόν του παντός, αλλ’ αύτη, αφ’ ενός μεν αδυνατεί να περιγράψει διά του ορθού λόγου την θεία φύσιν και ουσίαν, αφ’ ετέρου δε στερείται καθ’ εαυτήν σωτηριολογικού χαρακτήρος. Η σωτηρία κατέστη εφικτή μόνον διά του απολυτρωτικού έργου του Ιησού Χριστού και διαιωνίζεται εν αγίω Πνεύματι υπό της Εκκλησίας, διό και η εν τω Χριστιανισμώ σωτηριώδης αλήθεια ουδεμιάς δείται συμπληρώσεως, εκ της διά της φυσικής γνώσεως κτωμένης υπό του ορθού λόγου αληθείας των όντων. Διά των δοξασιών των Βαρλαάμ, Γρηγορίου Ακινδύνου, Νικηφόρου Γρηγορά και των άλλων βυζαντινών ανθρωπιστών, ημφεσβητείτο, ου μόνον η πληρότης της υπό της Εκκλησίας κατεχομένης σωτηριώδους εν Χριστώ αληθείας, αλλά και η υπ’ αυτής αυθεντική εν αγίω Πνεύματι προσφορά της πληρότητος της σωτηρίας. Εν τελευταία αναλύσει λοιπόν, το κατά την ησυχαστικήν έριδα πρόβλημα, δεν ήτο μόνον θεολογική τις διαφωνία περί την δυνατότητα γνώσεως του Θεού και της μεθόδου κτήσεως αυτής, αλλ’ άρνησις της αυταρκείας και πληρότητος της υπό της Εκκλησίας φυλασσομένης αληθείας της εν Χριστώ Αποκαλύψεως και της αυθεντίας της εκκλησίας να υποδεικνύει, διά της ιεράς Παραδόσεως, ασφαλώς την οδόν της εν χριστώ σωτηρίας» (Εκκλησιαστική ιστορία, Πανεπιστημιακαί Παραδόσεις, Αθήναι, 1972, σελ. 520-521).

Πρόσφατα Άρθρα

«Ἐνώπιον κινδύνων καί δεινῶν» † Μητροπολίτης Πατρῶν Νικόδημος
Πνευματικές Διδαχές

«Ἐνώπιον κινδύνων καί δεινῶν» † Μητροπολίτης Πατρῶν Νικόδημος

3 Αυγούστου 2026

«Δυσωπῶ, Παρθένε, λυτρωθῆναί με τῶν δεινῶν». – «Διάσωσον ἀπό κινδύνων τούς δούλους σου,  Θεοτόκε». – «Λύτρωσαι ἡμᾶς ἐκ κινδύνων,Θεοτόκε ἁγνή»....

Read more
Με λαμπρότητα ἑορτάσθηκε ἡ Σύναξις τῶν Σαμίων Ἁγίων
Εκκλησία της Ελλάδος

Με λαμπρότητα ἑορτάσθηκε ἡ Σύναξις τῶν Σαμίων Ἁγίων

3 Αυγούστου 2026

Με ἰδιαίτερη λαμπρότητα καὶ τὴ συμμετοχὴ τοῦ Κλήρου, τῶν πολιτικῶν καί στρατιωτικῶν Ἀρχῶν τῆς νήσου καί πλήθους πιστῶν Σαμίων, ἐντοπίων,...

Read more
“Μὲ καθαρὲς καὶ ἄσπιλες ψυχές”: Ἡ νεολαία τῆς Χίου ἔψαλε τὴν Πρώτη Παράκληση στὴν Παναγία. Χορηγία ύποτροφιών 80.000 εύρώ
Εκκλησία της Ελλάδος

“Μὲ καθαρὲς καὶ ἄσπιλες ψυχές”: Ἡ νεολαία τῆς Χίου ἔψαλε τὴν Πρώτη Παράκληση στὴν Παναγία. Χορηγία ύποτροφιών 80.000 εύρώ

3 Αυγούστου 2026

Μὲ ἰδιαίτερη κατάνυξη καὶ πνευματικὴ χαρά τελέστηκε τὸ ἀπόγευμα τῆς Κυριακῆς, 2 Αὐγούστου, ἡ πρώτη Ἱερὰ Παράκληση τοῦ Δεκαπενταυγούστου στὸν...

Read more
Η πρώτη Παράκληση στον Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Λαρίσης
Εκκλησία της Ελλάδος

Η πρώτη Παράκληση στον Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Λαρίσης

3 Αυγούστου 2026

Στον Iερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής, στη συνοικία Ταμπάκικα Λαρίσης, μετέβη απόψε Κυριακή 2 Αυγούστου 2026, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και...

Read more
ΑΡΧΗ ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΧΑΛΚΙΔΟΣ
Εκκλησία της Ελλάδος

ΑΡΧΗ ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΧΑΛΚΙΔΟΣ

3 Αυγούστου 2026

Το πρώτο Σαββατοκύριακο του Αυγούστου, 1 και 2 του μηνός, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, συνοδευόμενος από...

Read more
Η πρώτη Παράκληση άνοιξε τον δρόμο προς την εορτή της Κοιμήσεως και Μεταστάσεως της Θεοτόκου
Εκκλησία της Ελλάδος

Η πρώτη Παράκληση άνοιξε τον δρόμο προς την εορτή της Κοιμήσεως και Μεταστάσεως της Θεοτόκου

3 Αυγούστου 2026

Η πρώτη Ιερά Παράκληση προς την Υπεραγία Θεοτόκο άνοιξε και φέτος την κατανυκτική πορεία του Αυγούστου, ενός μήνα αφιερωμένου ολοκληρωτικά...

Read more
Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2026 στις 4:00 το απόγευμα: Ενθρονίζουμε την Παναγία μας – Η βοήθειά σας έγινε πραγματικότητα.
Εκκλησία της Ελλάδος

Μην απελπίζεσαι: Κάθε εμπόδιο κρύβει το σχέδιο του Θεού

3 Αυγούστου 2026

Μην απελπίζεσαι: Κάθε εμπόδιο μπορεί να κρύβει το σχέδιο του Θεού και κάθε δύσκολος δρόμος να οδηγεί σε μια ευλογία...

Read more
Επίσκεψη του νέου Δ/κτού του 304 ΠΕΒ στον Μητροπολίτη Δημητριάδος
Εκκλησία της Ελλάδος

Επίσκεψη του νέου Δ/κτού του 304 ΠΕΒ στον Μητροπολίτη Δημητριάδος

3 Αυγούστου 2026

Εθιμοτυπική επίσκεψη στον Σεβ. Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνάτιο, στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας, πραγματοποίησε σήμερα ο νέος Διοικητής του 304 ΠΕΒ,...

Read more
Αρχιερατικές Θείες Λειτουργίες στην Ιερά Μητρόπολη Κορίνθου
Εκκλησία της Ελλάδος

Αρχιερατικές Θείες Λειτουργίες στην Ιερά Μητρόπολη Κορίνθου

3 Αυγούστου 2026

Την Κυριακή 2 Αυγούστου 2026, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Παύλος χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στον...

Read more
«Η υπακοή στο “ἐλθέ” του Κυρίου είναι το μυστικό της σωτηρίας μας»
Εκκλησία της Ελλάδος

«Η υπακοή στο “ἐλθέ” του Κυρίου είναι το μυστικό της σωτηρίας μας»

3 Αυγούστου 2026

Καθώς διανύουμε τις πρώτες μέρες του Δεκαπενταυγούστου η ψυχή του λαού μας στρέφεται σε δυο μεγάλους εορταστικούς πόλους, τη Μεταμόρφωση...

Read more
Χειροθεσίες Πρωτοπρεσβύτερου και Αρχιδιακόνου από τον Μητροπολίτη Σπάρτης
Εκκλησία της Ελλάδος

Χειροθεσίες Πρωτοπρεσβύτερου και Αρχιδιακόνου από τον Μητροπολίτη Σπάρτης

3 Αυγούστου 2026

Τη μνήμη της Αγίας Οσιομάρτυρος Παρασκευής εόρτασε την Κυριακή 26 Ιουλίου 2026 η Εκκλησία μας και οι Μολάοι τίμησαν με...

Read more
Μήνυμα κατά της εκκοσμίκευσης από την Κομνήνειο Ιερά Μονή  Στομίου
Εκκλησία της Ελλάδος

Μήνυμα κατά της εκκοσμίκευσης από την Κομνήνειο Ιερά Μονή Στομίου

3 Αυγούστου 2026

Στην Κομνήνειο Ιερά Μονή Αγίου Δημητρίου και Κοιμήσεως της Θεοτόκου Στομίου μετέβη σήμερα Κυριακή 2 Αυγούστου 2026 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης...

Read more
Πρώτη Παράκληση της Θεοτόκου στη Χαλάστρα
Εκκλησία της Ελλάδος

Πρώτη Παράκληση της Θεοτόκου στη Χαλάστρα

3 Αυγούστου 2026

Την Κυριακή 2 Αυγούστου το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων χοροστάτησε στον Εσπερινό και στην...

Read more
Επέτειος Επαναστάσεως Τζουμέρκων στο Βουργαρέλι Άρτης
Εκκλησία της Ελλάδος

Επέτειος Επαναστάσεως Τζουμέρκων στο Βουργαρέλι Άρτης

3 Αυγούστου 2026

Την Κυριακή 2 Αυγούστου 2026, το απόγευμα, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Άρτης κ. Καλλίνικος παρέστη στις επετειακές εκδηλώσεις για την Επανάσταση (1821)...

Read more
Η Μυροβλύτισσα Αγία Θεοδώρα η εν Θεσσαλονίκης
Πνευματικές Διδαχές

Η Μυροβλύτισσα Αγία Θεοδώρα η εν Θεσσαλονίκης

3 Αυγούστου 2026

ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ Θεολόγου – Καθηγητού Στα αγιολόγια της Εκκλησίας μας υπάρχουν άγιοι οι οποίοι αγίασαν ομού με μέλη των...

Read more
Previous slide
Next slide

ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ

«Χριστέ μου, πώς θα ξεπεράσω τα προβλήματά μου;»
Κηρύγματα

Το μήνυμα της Θ’ Κυριακής Ματθαίου – «Ολιγόπιστε, εις τι εδίστασας;»

26 Αυγούστου 2024

Αγαπητοί μου αδελφοί. Όπως αναφέραμε την προηγούμενη Κυριακή στην ομιλία μας, ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός μάς υποσχέθηκε ότι αν...

«Χριστέ μου, πώς θα ξεπεράσω τα προβλήματά μου;»

«Χριστέ μου, πώς θα ξεπεράσω τα προβλήματά μου;»

24 Αυγούστου 2024
Ὁ ἐσωτερικός πόλεμος

«Τι θα κάνουμε μπροστά στην καταστροφή που έρχεται;»

24 Αυγούστου 2024
«Χριστέ μου, πώς θα ξεπεράσω τα προβλήματά μου;»

Όταν το πλοίο της οικογένειας κτυπούν τα κύματα των θλίψεων -Κυριακή Θ΄ Ματθαίου

24 Αυγούστου 2024

Οι νοητοί άνεμοι και οι τρικυμίες της καθημερινότητας που ταράζουν την ψυχή μας

24 Αυγούστου 2024

Κυριακὴ Θ΄ Ματθαίου: Χωρίς πίστη στον Χριστό πνιγόμαστε στην άβυσσο των θλίψεων

8 Αυγούστου 2020
Ὁ ἐσωτερικός πόλεμος

Ὁ ἐσωτερικός πόλεμος

16 Αυγούστου 2019
«Zητεῖτε πρῶτον τήν βασιλείαν τοῦ Θεοῦ»

Η αγάπη και η εμπιστοσύνη στον Τριαδικό Θεό

28 Ιουλίου 2018
«Zητεῖτε πρῶτον τήν βασιλείαν τοῦ Θεοῦ»

«Εκκλησία και Εκκοσμίκευση»

24 Ιουλίου 2018

ΚΥΡΙΑΚΗ Θ´ ΜΑΤΘΑΙΟΥ (ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ)

20 Αυγούστου 2016

ΚΥΡΙΑΚΗ Θ´ ΜΑΤΘΑΙΟΥ (ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ)

20 Αυγούστου 2016

ΘΑΡΡΟΣ, ΑΠΟΘΑΡΡΥΝΣΙΣ, ΘΡΑΣΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ ΚΥΡΙΑΚΗΣ Θ’ ΜΑΤΘΑΙΟΥ (Ματθ. ΙΔ’ 22-34) x

20 Αυγούστου 2016

Κυριακή Θ΄ Ματθαίου (ο περίπατος του Κυρίου πάνω στα νερά της λίμνης).

20 Αυγούστου 2016

Κυριακὴ Θ΄ Ματθαίου 10 Αὐγούστου 2014

16 Νοεμβρίου 2023

Κυριακή Θ’ Ματθαίου 20 Ιουλ 2010

20 Αυγούστου 2016

Κυριακή Θ΄ Ματθαίου (14-8-2011)

20 Αυγούστου 2016

Τὸ καναρίνι!…Κυριακή Θ΄ Ματθαίου. (†) ἐπίσκοπος Γεώργιος Παυλίδης Μητροπολίτης Νικαίας

16 Νοεμβρίου 2023

Τό Εὐαγγέλιο τῆς Κυριακῆς. Κυριακή Θ΄ Ματθαίου

16 Νοεμβρίου 2023

ΚΥΡΙΑΚΗ Θ΄ ΜΑΤΘΑΙΟΥ Κυριακή 14η Αὐγούστου 2011

16 Νοεμβρίου 2023

Κυριακή Θ’ Ματθαίου. Ομιλία 32η. Αγ. Γρηγόριος Παλαμάς

20 Αυγούστου 2016

Τὸ οἰκοδόμημα τῆς Ἐκκλησίας. Ἀπόστολος Κυριακῆς Θ΄ Ματθαίου. (†) ἐπίσκοπος Αὐγουστῖνος Καντιώτης

16 Νοεμβρίου 2023

“Θαρρσείτε! Εγώ ειμί. Μή φοβείσθε”. ΚΥΡΙΑΚΗ Θ΄ ΜΑΤΘΑΙΟΥ Αρχιμαννδρίτης Ιωήλ Κωνστάντατρος

20 Αυγούστου 2016

“και αρξάμενος καταποντίζεσθαι, έκραξε, λέγων, Κύριε, σώσόν με.” ΚΥΡΙΑΚΗ Θ ΜΑΤΘΑΙΟΥ Η σώζουσα πίστη εκ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου

20 Αυγούστου 2016

Κυριακή θ’ Ματθαίου (Η πάλη με τα κύματα) (Ματ. ιδ’, 23-34) κήρυγμα επί του Ευαγγελίου του Ιωάννη Δήμου Θεολόγου – Φιλολόγου

20 Αυγούστου 2016

ΚΥΡΙΑΚΗ Θ ΜΑΤΘΑΙΟΥ«Μή φοβόσαστε. Ἐγώ εἶμαι» +Μητροπολίτης Νικοπόλεως Μελέτιος

16 Νοεμβρίου 2023

Κυριακή Θ’ Ματθαίου – Περπατώντας πάνω στα κύματα

20 Αυγούστου 2016

ΚΥΡΙΑΚΗ Θ ΜΑΤΘΑΙΟΥ Ὁ νοῦς χωρὶς τὴ νήψη βλέπει φαντάσματα Κορναράκης ‘Ιωάννης

16 Νοεμβρίου 2023

ΚΥΡΙΑΚΗ Θ ΜΑΤΘΑΙΟΥ Ἡ ἐμπιστοσύνη στόν ἀρχηγό τῆς πίστεως (Ματθ.14,22) Καραβιδόπουλος Ἰωάννης

16 Νοεμβρίου 2023

ΚΥΡΙΑΚΗ Θ ΜΑΤΘΑΙΟΥ Μνήσθητι ἡμῶν, Κύριε (Ματθ. 14, 22-34) Anthony Bloom «Μνήσθητι ἡμῶν, Κύριε, ὅταν ἔλθῃς ἐν τῇ βασιλείᾳ σου»

16 Νοεμβρίου 2023

ΚΥΡΙΑΚΗ Θ ΜΑΤΘΑΙΟΥ Ὁ Ἰησοῦς βαδίζει ἐπὶ τῆς θαλάσσης (Ματθ.14,24-36) Ἀρχιμανδρίτης Ἰωήλ Γιαννακόπουλος

16 Νοεμβρίου 2023
Next Post

«Προσκυνώ την εικόνα του Χριστού…»

Ο Μητροπολίτης Σπυρίδων και οι Άγιοι Φανέντες

Ο Μητροπολίτης Σπυρίδων και οι Άγιοι Φανέντες

Φθιώτιδος Νικόλαος: "Να κινητοποιήσουμε τον περιούσιο λαό μας"

Κήρυγμα εις το ευαγγέλιον της Β΄ Κυριακής των νηστειών

Να μη αμελούμε την σωτηρία μας

Διώχτε τον Βαρλαάμ από τον τόπο μας

Κυριακή Β΄ Νηστειών. «Γρηγορίου του Παλαμά»

Poimin.gr © 2023

  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων
  • Πολιτική Cookies
  • Δήλωση Συμμόρφωσης με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334

Follow Us

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις

Poimin.gr © 2023

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist