Με την δέουσα λαμπρότητα και με αισθήματα βαθιάς κατάνυξης και σεβασμού προς το Πρόσωπο της Παναγίας, εορτάσθηκε στην Ιερά Μητρόπολη μας η Εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, το «Πάσχα του Καλοκαιριού» όλων των Ορθοδόξων.
 
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μαςκ. Συμεών αφ’ εσπέρας της Θεομητορικής Εορτής χοροστάτησε και ωμίλησε στον Πανηγυρικό Εσπερινό στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην παραλία της Αρκίτσας.
 
Στο κήρυγμα ο Σεβασμιώτατος αναφερθείς στο Υπερευλογημένο Πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου, ωμίλησε για την σχέση που έχουμε όλοι οι χριστιανοί στην οικουμένη με την Παναγία, μια σχέση που μας καθιστά όλους, αφενός μεν παιδιά Της, αφετέρου δε αδελφούς μεταξύ μας και χαρακτηριστικά ανέφερε:
 
«Σήμερα όλοι οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί στον κόσμο, σε όλη την οικουμένη, εορτάζουμε την Εορτή της Παναγίας, το «Πάσχα του καλοκαιριού», που δεν είναι Πάσχα μόνο των Ελλήνων, αλλά όλων των ανθρώπων, γιατί όλοι οι άνθρωποι, σε όλη την οικουμένη, είμαστε παιδιά της Παναγίας και όλοι είμαστε αδέρφια μεταξύ μας, διότι όταν έχεις κοινή Μάνα, τότε σημαίνει ότι είσαι πραγματικά αδελφός.
 
Η Παναγιά, η Μητέρα όλων των ανθρώπων και ιδιαίτερα των πονεμένων, των αδικημένων, των μοναχικών ανθρώπων, μας καθιστά όλους αδελφούς μεταξύ μας.
 
Είμαστε «καταδικασμένοι» να είμαστε αδέλφια, έστω και αν είμαστε διαφορετικοί μεταξύ μας. Η Παναγία μας «καταδικάζει» να είμαστε οικογένεια, μας «καταδικάζει» να συνυπάρχουμε αρμονικά και ειρηνικά. Από εμάς εξαρτάται αδελφοί μου, αν αυτή την καταδίκη την κάνουμε ευκαιρία ζωής, αν εμείς την κάνουμε πρόκληση για ζωή, αν εμείς αρπάξουμε το δώρο της Παναγίας και αποφασίσουμε συνειδητά και υπεύθυνα να σεβαστούμε την μοναδικότητα του κάθε ανθρώπου, να αγκαλιάσουμε τον κάθε άνθρωπο, είτε συμφωνεί μαζί μας, είτε όχι, και να πορευτούμε μαζί συνθέτοντας ένα πανέμορφο μωσαϊκό από διαφορετικές ψηφίδες, το οποίο όμως μπορεί να συνθέσει μία ζωντανή κοινωνία, τουτέστιν μία ζωντανή οικογένεια.
 
Εμείς οι Ορθόδοξοι χριστιανοί που είμαστε παιδιά της Παναγίας, πρέπει μέσα μας να λάβουμε μία απόφαση, ότι στο πρόσωπο του άλλου ανθρώπου βλέπουμε αυτόν που επίσης είναι παιδί της Παναγίας».
 
Ανήμερα της μεγάλης Θεομητορικής Εορτής, ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών, χοροστάτησε στον Όρθρο και ακολούθως ετέλεσε την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας.
 
Οι Ιερές Ακολουθίες μετεδόθησαν απευθείας από τηλεοράσεως μέσω του «Star Κεντρικής Ελλάδος», από ραδιοφώνου μέσω του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Μητροπόλεως (89,4 fm), καθώς και από πολλούς τοπικούς Ραδιοφωνικούς σταθμούς και μέσω διαδικτύου από την Ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως.
 
Στο κήρυγμά του ο κ. Συμεών με εμφανή την συγκίνηση και με δάκρυα στα μάτια, αναφέρθηκε στο μυστήριο του πόνου, της ασθένειας, της μοναξιάς και του θανάτου, και με λόγο ελπίδος, παρηγοριάς και αισιοδοξίας χαρακτήρισε την Κοίμηση και την εις Ουρανούς Μετάσταση της Παναγίας μας, ως αφετηρία και λύση στο μυστήριο του πόνου και της μοναξιάς.
 
Χαρακτηριστικά ο κ. Συμεών ανέφερε:
 
«Ένα οδυνηρό μυστήριο στη ζωή των ανθρώπων, αδελφοί μου, είναι το μυστήριο της μοναξιάς και αποτελεί μυστήριο, διότι είναι ανεξήγητο, πώς είναι δυνατόν, ενώ οι άνθρωποι έχουμε πλαστεί για να είμαστε σε κοινωνία μεταξύ μας, να έχουμε σχέση, να κοινωνούμε ο ένας στο πρόσωπο του άλλου, να μοιραζόμαστε τις χαρές και τις λύπες μας, να συνεργαζόμαστε, να χαιρόμαστε την ζωή, να ανταλλάζουμε ένα βλέμμα αγάπης, εντούτοις, πολλοί άνθρωποι βιώνουν μυστηριωδώς, απέραντη και αφόρητη μοναξιά και όλοι μας μερικές φορές στη ζωή μας, αισθανόμαστε απελπιστικά και αφόρητα μόνοι.
 
Υπάρχουν στιγμές που νιώθουμε ότι κανείς δεν μας καταλαβαίνει. Απάντηση στο μυστήριο αυτό της μοναξιάς, έρχεται να δώσει το Μυστήριο της Θεοτόκου. Η Υπεραγία Θεοτόκος με την εις ουρανούς Μετάσταση Της, την οποία γιορτάζουμε σήμερα, είναι η απάντηση στη μοναξιά μας, είναι η λύση, είναι η ελπίδα, είναι το φως.
 
«Ἐν τῇ κοιμήσει τὸν κόσμον οὐ κατέλιπες Θεοτόκε». Έρχεται ο θάνατος, η Κοίμηση και η εις ουρανούς Μετάσταση της Παναγίας, να γίνει αφετηρία σχέσης και παρουσίας, έρχεται η Παναγία με την εις ουρανούς Μετάσταση Της ,να λύσει αιώνια τον φόβο της μοναξιάς και να μας πει:
 
«Δεν σας εγκαταλείπω, παιδιά μου, δεν είστε πια μόνοι σας. Και αν ακόμη οι πάντες σας εγκαταλείψουν, εγώ δεν θα σε εγκαταλείψω. Στον πόνο, στην δυσκολία, στις χαρές και στις λύπες, στα όνειρά σας, είμαι παρούσα, είμαι η ανοιχτή αγκαλιά, η «ευρυχωροτέρα των ουρανών», είμαι η «Πλατυτέρα», μας λέει Παναγία, που χωράω τους πάντες μέσα στην αγκαλιά μου. Και όποιος είναι στην αγκαλιά μου, δεν αισθάνεται ποτέ μόνος, όποιος είναι κοντά μου, δεν θα αισθανθεί ποτέ μοναξιά, όσοι καταφεύγουν σε μένα στις στιγμές της δυσκολίας, στις στιγμές της θλίψεως , στις στιγμές της αγωνίας θα βρουν απάντηση, παρηγοριά τρυφερότητα και χάδι».
 
Πόσοι άνθρωποι στα κρεβάτια της ασθένειας μέσα στο νοσοκομείο, μέσα στα σπίτια, μέσα στις μονάδες εντατικής θεραπείας δεν καταφεύγουν στο πρόσωπο της Παναγίας και ακουμπούν την ασθένειά τους, την δυσκολία τους, τον πόνο τους στην Παναγία!
 
Πόσες μητέρες που έχουν χάσει τα παιδιά τους, δεν πηγαίνουν με πόνο στα κοιμητήρια, στα μνήματα των παιδιών τους και παίρνουν παρηγοριά από την Παναγία!
 
Πόσοι άνθρωποι που έχουν χάσει αγαπημένα τους πρόσωπα, δεν αντλούν δύναμη και κουράγιο από την Παναγία και δεν ακουμπούν τα δάκρυα, την ζωή τους, την ύπαρξή τους ολόκληρη στην Παναγία!
 
Δεν είμαστε μόνοι αδελφοί μου! Θα περάσουμε δύσκολα, αλλά να ξέρουμε, ότι μονάχα την Παναγία μπορούμε να εμπιστευόμαστε, στην Παναγία να καταφεύγουμε, στην Παναγία να ακουμπήσουμε τον αγώνα μας και να αναζητήσουμε όλοι δύναμη από την Παναγία. Το έχουμε ανάγκη!».
 
Προ της απολύσεως ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών ευχήθηκε πατρικώς σε όλους χρόνια πολλά, ιδιαιτέρως δε στις εορτάζουσες και στους εορτάζοντες που φέρουν το όνομα της Παναγίας και με λόγους ευχών, αγάπης και σεβασμού ευχήθηκε τα χρόνια πολλά στον άγοντα τα ονομαστήρια του άμεσο συνεργάτη του, Αρχιερατικό Επίτροπο Λαμίας και Διευθυντή του Γενικού Φιλοπτώχου Ταμείου της Ιεράς Μητροπόλεως, Εφημέριο του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού, Αιδεσιμολ. Πρωτ. π. Παναγιώτη Σερέτη, στον οποίο και επέδωκε ως ευλογία έναν επιστήθιο σταυρό.
 
Στις Ιερές Ακολουθίες, μεταξύ των πιστών, παρέστησαν: ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων κ. Γεώργιος Καλαντζής, όλοι οι Βουλευτές του Νομού, ο Αντιπεριφεριάρχης Π.Ε Φθιώτιδος κ. Αθανάσιος Καρακάντζας, οι Δήμαρχοι Λαμιέων κ. Ευθύμιος Καραΐσκος και Λοκρών κ. Αθανάσιος Ζεκεντές, Αντιδήμαρχοι, Διοικητές και Αξιωματικοί του Στρατού, της Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος, καθώς και εκπρόσωποι τοπικών συλλόγων και άλλων φορέων του τόπου.

Γίνετε συνοδοιπόροι μας στην γνώση και την ενημέρωση. Στείλτε στο info@poimin.gr άρθρα, φωτογραφίες, βίντεο ή κάτι που πιστεύετε ότι αξίζει να μοιραστείτε τόσο με εμάς όσο και με τους αναγνώστες μας.

Πρόσφατα Άρθρα

Εορτάστηκε η σύναξη της Παναγίας Παντανάσσης στην Έδεσσα

Με αρχιερατική συγχοροστασία και θεία λειτουργία εορτάστηκε η σύναξη της ιεράς εικόνος της Παναγίας Παντανάσσης κατά την οποία πανηγυρίζει η ενορία Αγίου Νεκταρίου Εδέσσης. Την...

Άρχισαν τα όργανα. Ο Δράμας δεν συναινεί στην ακύρωση της ιεραρχίας

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΔΡΑΜΑΣ Ἀριθ. Πρωτ. 313 Ἐν Δράμᾳ τῇ 23ῃ Σεπτεμβρίου 2020 Πρός τόv Μακαριώτατov Ἀρχιεπίσκoπov Ἀθηvῶν καί πάσης Ἑλλάδoς κ.κ. Ἱερώνυμον Πρόεδρov τῆς Ἱερᾶς Συvόδoυ τῆς Ἐκκλησίας...

Ο εορτασμός της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας στον τόπο Της το νησί των Κυθήρων

Με λαμπρότητα παρά τις ειδικές υγειονομικές περιστάσεις εορτάστηκε η Παναγία η Μυρτιδιώτισσα στον τόπο Της, το νησί των Κυθήρων και στο Ιερό Της Προσκύνημα...

Η εορτή της Παναγίας της Μυρτιδιωτίσσης στην Ι.Μ. Διδυμοτείχου

Την Πέμπτη, 24 του μηνός Σεπτεμβρίου ε.έ., στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Αθανασίου Παλιουρίου, του τέως Δήμου Μεταξάδων, ιερούργησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος...

Η πανήγυρις της Παναγίας Φανερωμένης στην Ερμούπολη

Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Ερμούπολη τελέσθηκε σήμερα το πρωί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου κ. Δωροθέου Β’, επί...

Καρδίτσα: Αγρυπνία επί τη αναμνήσει του εν Κυθήροις θαύματος της Θεοτόκου της Μυρτιδιωτίσσης

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ.κ. Τιμόθεος, την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2020, επί τη αναμνήσει του εν Κυθήροις θαύματος της Θεοτόκου, της Μυρτιδιωτίσσης...

Φθιώτιδος Συμεών: «Να εκαινιάσουμε μια ουσιαστική επικοινωνία με την Παναγία μας»

«Να εγκαινιάσουμε μια ουσιαστική επικοινωνία με την Παναγία μας». Με αυτά τα παραινετικά  ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Συμεών, ολοκλήρωσε αργά τα μεσάνυκτα της Τετάρτης...

Χειροτονία Διακόνου στον Πειραιά

Ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς κ.Σεραφείμ, τελέστηκε σήμερα Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2020 η Θεία Λειτουργία στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης Πειραιώς, όπου πραγματοποιήθηκε...

Η Χίος τίμησε την Καπετάνισσα Παναγία της

Σέ ἕνα Μοναστῆρι, μέ βαθειά ἀσκητική καί ἱστορική παράδοση, πού δίνει τήν ἐντύπωση πλοίου, τό ὁποῖο ταξιδεύει μέσα στή θάλασσα, ἐτίμησε χθές ἡ...

Ο Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής στον Αρχιεπίσκοπο

Ρεπορτάζ: Μάκης Αδαμόπουλος Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης Ο Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής κ. Βασίλης Ζορμπάς επισκέφθηκε σήμερα τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο. Ο Δήμαρχος ενημέρωσε...

Αιωνία αυτής η μνήμη – Η Μοναχή  Νειλία εκοιμήθη εν Κυρίω

Ἡ Μοναχή  Νειλία  ( κατά κόσμον  Χρυσούλα ) Μαντᾱ, μονάσασα κατά τό παρελθόν  εἰς την Ἱεράν Μονήν Τιμίου Προδρόμου Καστρίου Κυνουρίας  παρέδωσε σήμερα 24η ...

Η Πύλος εόρτασε την πολιούχο της Παναγία Μυρτιδιώτισσα

Με σεμνό και λιτό τρόπο η πόλη της Πύλου εόρτασε σήμερα 24 Σεπτεμβρίου 2020, την πολιούχο της Παναγία Μυρτιδιώτισ­σα. Την πανηγυρική θεία Λειτουργία, στον Ιερό...

Ο νέος Διευθυντής Σώματος Στρατιωτικών Ιερέων στον Αρχιεπίσκοπο

Ρεπορτάζ: Μάκης Αδαμόπουλος Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης Ο νέος Διευθυντής της Διεύθυνσης του Σώματος Στρατιωτικών Ιερέων του ΓΕΕΘΑ, Αρχιμανδρίτης Μελέτιος Κουράκλης, επισκέφθηκε σήμερα τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών...

Αδικήθηκε πράγματι ο κ. Υπουργός που Κοινώνησε!

Του Μητροπολίτου Χαλκίδος Χρυσοστόμου α. Αδικήθηκε απ´ εκείνους που μάλλον έχουν χάσει το μέτρο και φωτογραφίζουν τα πάντα μέσα στην λατρεία της Εκκλησίας. Μερικές φορές...

Ὁ ρασοφόρος εἶναι μοναχός καί ὄχι δόκιμος

Τήν 21η Σεπτεμβρίου 2020, στήν Ἱερά Μονή Κοιμήσεως τῆς Θεοτό­κου Ἀμπελακιωτίσσης μέ ἀξίωσε ὁ Θεός νά τελέσω τήν ἱερά ἀκολουθία «εἰς ἀρχάριον ρασοφοροῦντα», ὕστερα ἀπό...