Ηχηρό μήνυμα υπέρ της θυσίας της Εκκλησίας και του Ιερού Κλήρου για του Χριστού την Πίστη την Αγία και της Πατρίδος την Ελευθερία, απέστειλε για ακόμη μία φορά ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών, από ένα τόπο αγιασμένο, έναν τόπο μαρτυρικό, έναν τόπο ιστορίας και πολιτισμού, από τον Ιστορικό Ναό του Αγίου Νικολάου Υπάτης, την Ιερά Καθέδρα της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Μητροπόλεως των Νέων Πατρών και το αιματοβαμμένο Θυσιαστήριο Της. Από το Ναό, στην Αγία Τράπεζα του οποίου, το Σάββατο του Ακαθίστου Ύμνου του 1711, ένας ακόμη Ιερομάρτυς και Εθνομάρτυς Επίσκοπος της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο Άγιος Γρηγόριος Μητροπολίτης Νέων Πατρών,  την ώρα που τελούσε την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, σφαγιάσθηκε για τον Χριστό και την Πατρίδα.

Μόλις ανακοινώθηκε επίσημα η νέα ΚΥΑ, η οποία επιτρέπει πλέον έστω και την αυτοπρόσωπη παρουσία λίγων πιστών στους Ναούς, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών, επέλεξε αυτή την ημέρα, Κυριακή Δ’ Νηστειών να μεταβεί και να τελέσει την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιστορικό Ναό του Αγίου Νικολάου Υπάτης, για να σημάνει την έναρξη της Εορτής του Αγίου Γρηγορίου του Ιερομάρτυρος, Μητροπολίτου Νέων Πατρών.

Η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία μεταδόθηκε απευθείας μέσω τηλεοράσεως, ραδιοφώνου και διαδικτύου.

Στο κήρυγμά του ο κ. Συμεών, αναλύοντας την ευαγγελική περικοπή της Δ’ Κυριακής των Νηστειών, ωμίλησε για την προτροπή του Κυρίου: «τοῦτο τὸ γένος ἐν οὐδενὶ δύναται ἐξελθεῖν εἰ μὴ ἐν προσευχῇ καὶ νηστείᾳ», ως λύση σε κάθε ανθρώπινο δράμα και κάθε δυσκολία που περνά η ανθρωπότητα και ιδιαίτερα αυτή η δυσκολία της πανδημίας που διέρχεται η πατρίδα μας και ο κόσμος ολόκληρος.

 Χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος ανέφερε:

«Τι σημαίνει με προσευχή και νηστεία; Σημαίνει ότι εγκαταλείπω την ανθρώπινη προσπάθεια; Όχι βέβαια. Το είπε αυτό ο Χριστός, ως απάντηση στην ανθρώπινη προσπάθεια! Διότι ο ταλαίπωρος και ασθενής άνθρωπος που προσέρχεται στο Χριστό, είχε καταβάλλει κάθε ανθρώπινη προσπάθεια, είχε χρησιμοποιήσει όλα τα μέτρα της εποχής και γιατρούς και φάρμακα  και τα πάντα. Ο Χριστός απαντά στην προσπάθεια,  διότι ευλογεί την προσπάθεια, ευλογεί την επιστήμη, ευλογεί την έρευνα ευλογεί τα φάρμακα, ευλογεί τα νοσοκομεία, ευλογεί τους γιατρούς, ευλογεί τις θεραπείες, ευλογεί τα πάντα, ευλογεί ό,τι μπορεί να συντελέσει στην πρόοδο του ανθρώπου, στην υγεία του, στη βελτίωση της ζωής του, αλλά πάνω από όλα ευλογεί τον άνθρωπο που ξέρει ότι μονάχα με προσευχή και με νηστεία μπορεί να επιτύχει την απόλυτη υγεία, να μεταβάλει τη ζωή του.

Τι σημαίνει προσευχή; Δεν σημαίνει απλώς παθητικά φεύγω από τον κόσμο, παραιτούμαι από κάθε προσπάθεια, κλείνομαι σε μία γωνίτσα, γονατίζω απομονωμένος και αποκομμένος και σηκώνω τα χέρια και περιμένω οι λύσεις  να έρθουμε ως Μάννα εξ ουρανού. Προσευχή απλώς σημαίνει ότι παύει το κέντρο της αναφοράς μου να είναι ο εαυτός μου, παύει το κέντρο και το επίκεντρο της αναφοράς μου, να είναι η όποια επιστήμη μου,  έστω και αν έχω πάρει το Νόμπελ, έστω  και αν έχω πάρει το πρώτο βραβείο, έστω κι αν έχω εφεύρει  φάρμακα και μέσα θεραπείας. Προσευχή σημαίνει ότι πέρα από τον εαυτό μου αναγνωρίζω ότι είναι ανάγκη να ζητήσω από κάπου αλλού δύναμη, από κάπου αλλού έμπνευση, ότι  έχω ανάγκη από φωτισμό, ότι έχω ανάγκη από καθαρή σκέψη, ότι έχω ανάγκη από διάκριση. Πόσο ευλογημένοι κήρυκες του Ευαγγελίου και Μάρτυρες και Απόστολοι του  Ευαγγελίου είναι αυτοί οι γιατροί που έχουν την τιμιότητα, να πουν έστω τη φράση: «με τη δύναμη του Θεού, με τη βοήθεια του Θεού, ο Θεός να βάλει το χέρι Του». Πως να μην υποκλίνεσαι σε τέτοιους επιστήμονες και υπάρχουν και είναι η πλειοψηφία και γι’ αυτό ο Θεός μας κρατά ζωντανούς ακόμη και γι’ αυτό δεν έχουμε θρηνήσει χειρότερες καταστάσεις.

 Και τι σημαίνει νηστεία;  Νηστεία σημαίνει ότι προτεραιότητα μου, δεν είναι τι θα φάω και τι θα πιω,  νηστεία σημαίνει ότι προτεραιότητά μου δεν είναι τι θα φορέσω και τι  θα αγοράσω. Νηστεία σημαίνει ότι κριτήριο της ζωής μου και κριτήριο των σχέσεων μεταξύ κρατών και πολιτισμών  δεν είναι η αγοραστική δύναμη, δεν είναι η οικονομική ισχύς, δεν είναι ο  νόμος της αγοράς, ο οποίος μάλιστα υποτίθεται είναι αυτορυθμιζόμενος και αυτορυθμίζει την κοινωνία, αλλά κριτήριο της ζωής μου είναι η σχέση. Αυτό για το οποίο πεινάω, δεν είναι αν  θα φάω καλό φαγητό, αλλά αυτό που πεινάω, αυτό το οποίο λαχταρώ να φάω, είναι η σχέση με το πρόσωπό σου, είναι η αγάπη σου, είναι το χαμόγελό σου, είναι η καλημέρα σου, είναι το νοιάξιμο σου, αυτό που πεινάει και διψάει η κοινωνία του σήμερα είναι  αλληλεγγύη, αγάπη κατανόηση, διάλογο, αυτό που ζητούν οι λαοί από τους ηγέτες τους και σήμερα και πάντα τι είναι; Η ειρήνη, ειρηνική συνύπαρξη, συνεννόηση! Τι ζητούν; Αφήστε τα  συμφέροντα, άφησε τα πετρέλαια, αφήστε την ενέργεια, αφήστε τα κοιτάσματα, αφήστε όλα αυτά που χωρίζουν και φέρτε αυτά που ενώνουν, φέρτε μας κοντά, εμείς οι άνθρωποι του μόχθου και του κόπου, ο “λαουτζίκος», το “ ρολεταριάτο»,  ο απλός λαός, δεν μας χωρίζει τίποτα, γιατί πονάμε, ιδρώνουμε, υποφέρουμε για να μπορέσουμε να ζήσουμε την καθημερινότητα. Αφήστε μας επιτέλους ήσυχους να ζήσουμε εν ειρήνη και αγάπη. Ξέρουμε να μοιραζόμαστε τα πάντα, τον αέρα, την θάλασσα, το οξυγόνο, τα πάντα, φτάνουν για όλους, όλη η ενέργεια, όλες οι θάλασσες, όλοι οι δρόμοι, όλα τα ορυκτά, όλος ο πλούτος, φτάνουν για όλο τον κόσμο, αρκεί να αφήσουμε τον κόσμο να ζήσει με την προτεραιότητα της σχέσης και όχι με την προτεραιότητά του συμφέροντος».

 Προ της απολύσεως ο κ. Συμεών, παρουσία και του Αγίου Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Αγάθωνος π. Γερμανού, παρουσίασε τον νέο Προϊστάμενο της Ενορίας του Αγίου Νικολάου, Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Ηρωδίωνα Ρίζο, ο οποίος θα διακονεί και ως Εφημέριος – Ιεροκήρυξ στην ευρύτερη περιοχή.

Με συγκίνηση ο κ. Συμεών επισφράγισε την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία αποστέλλοντας ένα σαφές μήνυμα:

«Εμείς οι Ιεράρχες δεν είμαστε ούτε πολιτικοί, ούτε αναμειγνυόμεθα στην πολιτική και πολλώ δε μάλλον στην εξωτερική πολιτική. Είμαστε διάκονοι του λαού του Θεού. Θέλω από αυτήν εδώ την έπαλξη,  από αυτό εδώ το σημείο – και θα παρακαλέσω  όλους σας να αντικρύσετε αυτήν την Αγία Τράπεζα, διότι πάνω σε αυτή την Αγία Τράπεζα, έδωσε το αίμα του και σφαγιάστηκε για την πατρίδα και για την πίστη λειτουργώντας ο Άγιος Γρηγόριος Μητροπολίτης Νέων Πατρών.

 Η Εκκλησία δεν κάνει πολιτική, η Εκκλησία δίνει το αίμα της. Η Εκκλησία δεν γράφει άρθρα και επιφυλλίδες για να προδιαγράφει τετελεσμένα και να δημιουργεί κλίμα. Η Εκκλησία, οι  παπάδες της , οι καλόγεροί της, οι Δεσποτάδες της,  οι Πατριάρχες της, δίνουν το αίμα τους και με το αίμα τους υπογράφουν την ελευθερία. Τελεία και παύλα. Η ιστορία έχει γραφτεί με αίμα, δεν ξαναγράφεται…».

 Ακολούθως στις 11:00 πραγματοποιήθηκε στον χώρο του ιστορικού Ιερού Ναού η 13η επετειακή εκδήλωση της Ιεράς Μητροπόλεως για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, με θέμα: «Η προσφορά του Ιερού Κλήρου στην Πατρίδα και στην Πίστη».

Η εκδήλωση λόγω των ισχυόντων υγειονομικών μέτρων πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά και προβλήθηκε από το επίσημο κανάλι της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος στο Youtube, από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως (89,4 Fm) και από τον Τηλεοπτικό Σταθμό «Star Κεντρικής Ελλάδος», καθώς επίσης από τον διαδικτυακό ιστότοπο www.ekklisia1821.gr, καθώς και τους αντίστοιχους λογαριασμούς στο Facebook, στο Instagram, στο YouTube και στο Twitter, που η Εκκλησία της Ελλάδος ειδικώς δημιούργησε για το σύνολο των επετειακών της δράσεων.

Στην εκδήλωση παρέστησαν και απηύθυναν χαιρετισμό ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών και ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Ευθύμιος Καραΐσκος.

Την παρουσίαση της εκδηλώσεως επιμελήθηκε ο νέος Προϊστάμενος του Ναού Αρχιμ. π. Ηρωδίων Ρίζος, ενώ εμπεριστατωμένες εισηγήσεις επί του θέματος της εκδηλώσεως και συγκεκριμένα για τον Άγιο Ιερομάρυρα Γρηγόριο Μητροπολίτη Νέων Πατρών ανέπτυξαν: ο Εφημέριος του Ναού Πρωτ. π. Δημήτριος Καραγιάννης, η Θεολόγος Εκπαιδευτικός και Πρόεδρος του Δ.Δ. Υπάτης κ. Βασιλική Παπανάγνου και ο Αρχαιολόγος κ. Δημήτριος Κυρίστης.

Την εκδήλωση στόλισε με ύμνους από την Ιερά Ακολουθία του Αγίου, την οποία συνέταξε ο Πρωτ. π. Δημήτριος Καραγιάννης και ενέκρινε η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, μαθητές του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως «ΓΕΡΜΑΝΟΣ ο ΜΕΛΩΔΟΣ», υπό την καθοδήγηση του Διευθυντού Δρ κ. Ανδρέου Ιωακείμ.

Τέλος, ο Σεβασμιώτατος και ο κ. Δήμαρχος αποκάλυψαν ένα εκκλησιαστικό έργο για τον Άγιο Ιερομάρτυρα Γρηγόριο στην αυλή του Ναού, το οποίο φιλοτεχνήθηκε από την αγάπη και την φιλοπατρία της οικογενείας του Ελλογιμωτάτου Καθηγητού Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Λουβαίνης και Γενικού Διευθυντού Ελευθέρων Επαγγελμάτων της Ε.Ε. κ. Θεοδώρου Κουτρούμπα.

ΓΙΑ ΤΟ ΦΩΤΟΓΑΡΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ


Γίνετε συνοδοιπόροι μας στην γνώση και την ενημέρωση. Στείλτε στο info@poimin.gr άρθρα, φωτογραφίες, βίντεο ή κάτι που πιστεύετε ότι αξίζει να μοιραστείτε τόσο με εμάς όσο και με τους αναγνώστες μας.

Πρόσφατα Άρθρα

video

Ποιοι δεν πρέπει να μπαίνουν στο ιερό της εκκλησίας;

Ποιοι δεν πρέπει να μπαίνουν στο ιερό της εκκλησίας; Τι λένε οι Ιεροί Κανόνες της Εκκλησίας μας για το ποιος επιτρέπεται να μπει μέσα...

Η Μικρή Παράκληση προς την Παναγία στην Αλεξάνδρεια

Τη Δευτέρα 2 Αυγούστου το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων χοροστάτησε στον Εσπερινό και στην Μικρή Παράκληση της Υπεραγίας Θεοτόκου...

Παράκληση προς την Θεοτόκο στο Δημαριό Άρτης

Την Τρίτη 3 Αυγούστου 2021, το απόγευμα, στον ενοριακό Ιερό Ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Δημαριού Άρτης, ετελέσθη η Ακολουθία του Μεγάλου Παρακλητικού Κανόνος, χοροστατούντος...

Μὲ ξεχωριστὴ λαμπρότητα καὶ τὴν προσήκουσα τιμή, ἑορτάσθηκε ἡ μνήμη τῆς ἁγίας Θεοδώρας τῆς Μυροβλύτιδος τῆς ἐν Θεσσαλονίκῃ

Μὲ ξεχωριστὴ λαμπρότητα καὶ τὴν προσήκουσα τιμή, ἑορτάσθηκε ἡ μνήμη τῆς ἁγίας Θεοδώρας τῆς Μυροβλύτιδος τῆς ἐν Θεσσαλονίκῃ, στὴν ὀμώνυμη ἀνδρώα ἱερὰ Μονή τῆς...

Ἐπί τέλους, ἄς ἀκούσουν, κυρίως οἱ ἡμέτεροι, τά ἀνησυχητικά μηνύματα τῶν καιρῶν

Ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανῆς καί Κονίτσης κύριος ΑΝΔΡΕΑΣ, ἔκανε τίς ἀκόλουθες δηλώσεις: «Ὁ μεγάλος καί ἅγιος Προκάτοχός μου, ἀοίδιμος Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανῆς καί Κονίτσης...

Τελείωσαν τα προβλήματα;;;

Αρχιμ. Φιλίππου Χαμαργιά, Πρωτοσυγκέλλου  Ι. Μητροπόλεως Μεσσηνίας Μέσα στη δίνη της πανδημίας, κατά το παρελθόν διάστημα, αναδείχθηκαν πλείστα όσα προβλήματα, τα οποία η ανθρωπότητα δυσκολεύτηκε...

Η Μυροβλύτισσα Αγία Θεοδώρα η εν Θεσσαλονίκης

ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ Θεολόγου – Καθηγητού Στα αγιολόγια της Εκκλησίας μας υπάρχουν άγιοι οι οποίοι αγίασαν ομού με μέλη των βιολογικών τους οικογενειών. Μια τέτοια...

Τρεις νέες μοναχικές κουρές στο Τρίκορφο Φωκίδος

Η τελευταία ημέρα του μηνός Ιουλίου, μπορεί να ήταν αρκετά ζεστή από τα καιρικά φαινόμενα, ταυτόχρονα όμως ήταν μια ημέρα πνευματικής δροσιάς, πλήρης χάριτος...

Αυστραλίας Μακάριος: «Εκτός από το ποιοι είμαστε, να αναδείξουμε και πόσοι είμαστε»

Αδελφοί και τέκνα εν Κυρίω αγαπητά, Είμαι πεπεισμένος ότι, ακολουθώντας το παράδειγμα των γονέων, των γιαγιάδων και των παππούδων σας, εκείνων που με θάρρος ταξίδεψαν...

Ο Παρακλητικός Κανόνας προς την Παναγία στην Κομνήνειο Ιερά Μονή Στομίου

Στην Κομνήνειο Ιερά Μονή Αγίου Δημητρίου – Κοιμήσεως της Θεοτόκου Στομίου χοροστάτησε στον Εσπερινό και στην Παράκληση προς την Υπεραγία Θεοτόκο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης...

Και σε μεσίτριαν έχω….

Και σε μεσίτριαν έχω, προς τον φιλάνθρωπον Θεόν καλό δεκαπεντάρη, ο μήνας της παναγιάς. την πρωταυγουστιά αλλά και όλες τις μέρες, μέχρι τον δεκαπενταύγουστο,...

Eσχάτως κάποιοι κοντόφθαλμοι, ιδιοτελείς, μικρόνοες και θρησκόληπτοι διό και επικίνδυνοι άνθρωποι μας υβρίζουν

Στον Ιερό Ναό Αγίας Μαρίνης Βέλου λειτούργησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος το Σάββατο, 31 Ιουλίου 2021, πλαισιωμένος από τον Πανοσ. Αρχιμ. π....

Φωτιά στη Χρυσοκελλαριά: Απειλείται το ιστορικό μοναστήρι της περιοχής

Συναγερμός έχει σημάνει στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, έπειτα από ενημέρωση για φωτιά κοντά στη Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Χρυσοκελλαριάς. Η φωτιά που καίει χαμηλή βλάστηση, είναι...

Ο Παρακλητικός Κανόνας προς την Παναγία στην Ερμούπολη

Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Ερμουπόλεως τελέσθηκε απόψε η πρώτη Ακολουθία των Παρακλήσεων προς την Υπεραγία Θεοτόκο, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου κ....

Με την υποδοχή αντιγράφου της Παναγίας Ιεροσολυμίτισσας ξεκίνησαν οι Παρακλήσεις στον Πλατύκαμπο

Στον Ιερό Ναό του Αγίου Χαραλάμπους Πλατυκάμπου πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής 1ης Αυγούστου 2021 η υποδοχή αντιγράφου της Ιεράς Εικόνος της Παναγίας της...