Στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα της Φθιώτιδας βρέθηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών το διήμερο 26 & 27 Ιουλίου για την εορτή του Αγίου Παντελεήμονος.

          Αρχικά ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών χοροστάτησε στον Πανηγυρικό Αρχιερατικό Εσπερινό στο Ναό του Αγίου Παντελεήμονος στο Ραχούτειο Εκκλησιαστικό Γηροκομείο της Ιεράς Μητροπόλεως στη Λαμία, σε ένα από τα πιο εμβληματικά και ιστορικά ιδρύματα της πόλεως.

          Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην προστασία του Αγίου Παντελεήμονος, στους φιλοξενουμένους γέροντες και γερόντισσες του ιδρύματος, αλλά και ιδιαίτερα σε όλους τους   εργαζομένους και το νοσηλευτικό προσωπικό, τους οποίους για ακόμη μία φορά ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε για την άοκνη, ανιδιοτελή και γεμάτη αγάπη προσφορά τους.

          Ο κ. Συμεών υπογράμμισε ότι μία πόλη και ένας λαός δείχνει την ταυτότητα του και τον πολιτισμό του με τον τρόπο που φέρεται στους ευάλωτους λόγω ηλικίας και ασθενειών συνανθρώπους μας.

          Ο παριστάμενος Δήμαρχος Λαμιέων κ. Ευθύμιος Καραΐσκος κατέθεσε με συγκίνηση την ευγνωμοσύνη του στο πρόσωπο του Σεβασμιωτάτου και στην Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος εκ μέρους όλων των Δημοτών της πόλεως Λαμίας χαρακτηρίζοντας το έργο που επιτελεί η Μητρόπολη με στοργή και αγάπη στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων ως ένα έργο πολύ σπουδαίο, το οποίο γεννά ελπίδα για το μέλλον, αλλά και σιγουριά για το Δήμο, ότι οι γέροντες και οι γερόντισσες βρίσκονται σε καλά χέρια.

          «Είναι χαρά και τιμή για εμένα προσωπικά και τον Δήμο που εκπροσωπώ που βρίσκομαι σήμερα εδώ και θέλω να καταθέσω ότι όντως εδώ υπάρχει πολιτισμός, γιατί το επίπεδο πολιτισμού του Δήμου μας, κρατιέται σε αυτή την στάθμη, γιατί υπάρχουν τα ιδρύματα της Μητροπόλεως και ειδικότερα αυτό το ίδρυμα της πόλεως Λαμίας. Αισθανόμαστε ασφαλείς στον Δήμο,  διότι ο Σεβασμιώτατός μας κ. Συμεών λειτουργεί άψογα τέτοιου είδους ιδρύματα, που παρέχουν τέτοιου είδους υπηρεσίες στους συμπολίτες μας».

          Ακολούθως ο Σεβασμιώτατος μετέβη στο Κλωνί Σπερχειάδος, όπου χοροστάτησε και ωμίλησε στον Μέγα Αρχιερατικό Εσπερινό στον ερημικό γραφικό Μοναστηριακό Ναό του Αγίου Παντελεήμονος της ομωνύμου διαλελυμένης Ιεράς Μονής, σε ένα τόπο προσευχής, δακρύων και ησυχίας», όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε ο Σεβασμιώτατος.

          Στο κήρυγμά του ο κ. Συμεών με αφορμή την επέτειο των διακοσίων ετών από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, αναφέρθηκε στην «πληγή» της διάλυσης των Ιερών Μονών, τα οποία έκλεισαν με διάταγμα της Αντιβασιλείας.

          «Σε μία εποχή, που εορτάζουμε τα 200 χρόνια από την Επανάσταση, αντί να κοιτάξουμε να επουλώσουμε πληγές, να διδαχθούμε από το παρελθόν και να διορθώσουμε λάθη, όπως ήταν η βίαιη διάλυση εκατοντάδων μονών, έρχονται σήμερα οι δασικοί χάρτες για να εξαφανίσουν την ελάχιστη εναπομείνασα μοναστηριακή γη, αλλά και να θέσουν σε αμφισβήτηση τις ιδιοκτησίες των πτωχών ανθρώπων».

          Σήμερα το πρωί ο Σεβασμιώτατος τέλεσε την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία τον πανηγυρίζοντα Ναό της Λουτροπόλεως των Καμένων Βούρλων.

          Η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία μεταδόθηκε απευθείας μέσω του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως (89,4 Fm).

          Στο κήρυγμα του ο κ. Συμεών αναφέρθηκε σε μία μεγάλη  κακία, στο πάθος του φθόνου, κάτι που έλειπε μεναπό την προσωπικότητα του Αγίου Παντελεήμονος, ήταν όμως διάχυτο στους εχθρούς του και το οποίο έγινε η αιτία για να οδηγηθεί ο Άγιος στο μαρτύριο.

            «Ο  Άγιος Παντελεήμων γεύθηκε τον φθόνο από τους ανθρώπους της εποχής του, από τους συνανθρώπους του και αυτός ο φθόνος γέννησε τη συκοφαντία,  γέννησε την κατάκριση,  γέννησε την διαβολή,  γέννησε τη δολοπλοκία,  την πονηριά και αυτός ο φθόνος τον οδήγησε κατηγορούμενο και αυτός ο φθόνος τον οδήγησε στο θάνατο .

              Πολλές φορές είναι καλά κεκρυμμένος με επικάλυμμα αρετής,  πολλές φορές ακόμα και ο θαυμασμός ενός ανθρώπου προς το πρόσωπό μας μπορεί από κάτω να κρύβει στρώματα φθόνου.

              Θέλει πολύ μεγάλη αρχοντιά να μπορέσεις να αναγνωρίσεις  την αξία του άλλου ανθρώπου. Θέλει αξιοπρέπεια, εσωτερική ισορροπία,  καλλιέργεια για να μπορέσεις  να παραδεχθείς ότι κάποιος άλλος έχει χαρίσματα που εσύ δεν έχεις, ότι κάποιος άλλος είναι πιο ικανός από εσένα. Θέλει πολύ μεγάλη καλλιέργεια και πνευματική ισορροπία για να μπορέσουμε να  διαχειριστούμε τα χαρίσματα των άλλων.

            Η ζήλια και ο φθόνος κατατρώγει την ψυχή του ανθρώπου. Ο άνθρωπος που φθονεί σημαίνει ότι δεν ξέρει να χαίρεται, σημαίνει ότι δεν ξέρει να απολαμβάνει, σημαίνει ότι δεν ξέρει πραγματικά να γεμίσει τη ζωή του με νόημα και προτιμά να την αδειάζει με τη συκοφαντία  και την καταλαλιά.

                 Πόσο οδυνηρό είναι αυτό το συναίσθημα και πόσο δύσκολο είναι να το διαχειριστεί αυτός που το εισπράττει! Πόση δύναμη θέλει,  να μπορέσει να κλείσει τα αυτιά του, να περιφρονήσει, να αδιαφορήσει και κυρίως να κοιτά μπροστά.  Αυτό είναι ένα μεγάλο άθλημα και καλούμεθα από το μεγάλο Αθλητή τον Άγιο Παντελεήμονα να πάρουμε δύναμη να μη σταματήσουμε,  να μην κάνουμε πίσω, να προχωράμε μπροστά, έστω κι αν κάποιοι,  λίγοι πολλές φορές,  δεν έχει σημασία,  μπορεί να πετροβολούν. Αν και ξέρουμε πολλές φορές ότι ένα πετραδάκι  καμιά φορά μπορεί να κάνει μεγαλύτερη ζημιά από μία κοτρόνα. Αν  όμως πραγματικά αγαπάμε το Θεό,  για τα χαρίσματα που  μας έχει δώσει, για τις δυνατότητες που μας έχει δώσει,  οφείλουμε να προχωράμε μπροστά».

                   Το απόγευμα της κυριωνύμου ημέρας ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών μετέβη στην Εκκάρα Δομοκού όπου στον Ναό του Αγίου Παντελεήμονος χοροστάτησε στον μεθέορτο Αρχιερατικό Εσπερινό και κήρυξε τον Θείο Λόγο.

                     Στο κήρυγμά του στην Εκκάρα ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην «δύναμη της αγάπης του Αγίου Παντελεήμονος, την οποία έστρεψε απόλυτα προς τον Θεό και προς τον αδύναμο άνθρωπο».

                Μετά τον Εσπερινό, παρουσία του κ. Συμεων πραγματοποιήθηκε η 30η επετειακή εκδήλωση με θέμα: «Ολοκαυτώματα θυσίας στο βωμό της Ελευθερίας».

                   Προτού να μεταβεί στην Εκκάρα Δομοκού ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών ανέβηκε στην Ιερά Μονή Παναγίας Δαμάστας, εκεί που αναπαύεται ο μακαριστός προκάτοχός του Μητροπολίτης Φθιώτιδος κυρός Νικόλαος, όπου στις 17:30 μ.μ. την ώρα που αιφνίδια στις 27 Ιουλίου του 2019 ο μακαριστός Μητροπολίτης παρέδιδε την ψυχή του στα χέρια του Θεού και συμπροσευχομένου του Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου της Ιεράς Μητροπόλεως Αιδεσιμολ. Πρωτ. π. Νεοφύτου Ραφαηλίδη,  και άλλων κληρικών,  της Οσιολογιωτάτης Καθηγουμένης της Ιεράς Μονής Γερόντισσας Ιωάννας της Ιατρού και της Ιεράς Αδελφότητος και με την παρουσία του Αντιδημάρχου Λαμιέων κ. Δημητρίου Μπεσλεμέ και λίγων πιστών, ετέλεσε Αρχιερατικό Τρισάγιο επί του τάφου του μακαριστού Νικολάου, ευχόμενος για την ανάπαυση της ψυχής του.

                   Στις Ιερές Ακολουθίες παραβρέθηκαν, ο Βουλευτής Φθιώτιδος κ. Θέμης Χειμάρας, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φθιώτιδος κ. Αθανάσιος Καρακάντζας, ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος κ. Ηλίας Κυρμανίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητος κ. Κωνσταντίνος Καραγιάννης,  οι Δήμαρχοι Λαμιέων κ. Ευθύμιος Καραΐσκος, Καμένων Βούρλων κ. Ιωάννης Συκιώτης και  Δομοκού κ. Χαράλαμπος Λιόλιος, ο Φρούραρχος Λαμίας και Διοικητής ΚΕΥΠ Ταξίαρχος Μιχαήλ Κρητσωτάκης, Αντιδήμαρχοι και των Δημοτικών Συμβουλίων και τεσσάρων Δήμων, εκπρόσωποι άλλων φορέων και συλλόγων του τόπου.

Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου

ΓΙΑ ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Γίνετε συνοδοιπόροι μας στην γνώση και την ενημέρωση. Στείλτε στο info@poimin.gr άρθρα, φωτογραφίες, βίντεο ή κάτι που πιστεύετε ότι αξίζει να μοιραστείτε τόσο με εμάς όσο και με τους αναγνώστες μας.

Πρόσφατα Άρθρα

Χειροτονία Ἱεροδιακόνου στὴν Κόνιτσα

Μέσα σὲ κλίμα χαρᾶς καὶ πνευματικῆς ἀγαλιάσεως, τελέστηκε 23/09/2021 ἡ εἰς Διάκονον Χειροτονία τοῦ Μοναχοῦ π. Ἰσαάκ, ἀδελφοῦ τῆς Ἱερᾶς Μονῆς Παναγίας Μολυβδοσκεπάστου. Ἡ Χειροτονία...

Ο Γέροντας Νεκτάριος μετά από 2 χρόνια στην Αθήνα με το Τίμιο Ξύλο

Από την Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2021 ο Γέροντας Νεκτάριος Μουλατσιώτης έπειτα από δυο χρόνια βρίσκεται στην Αθήνα με το Τίμιο Ξύλο και το ιερό...

Θεμελίωση Κοιμητηριακού Ναού Αναλήψεως του Κυρίου στην Μητρόπολη Άρτης

Την Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2021, το πρωί, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Άρτης κ. Καλλίνικος εθεμελίωσε Κοιμητηριακό Ναό επ’ ονόματι της Αναλήψεως του Κυρίου, ανεγερθησόμενο στο...

Με λαμπρότητα εόρτασαν τα Κύθηρα την Πολιούχο και Προστάτιδά τους Παναγία Μυρτιδιώτισσα

Με λαμπρότητα εόρτασαν τα Κύθηρα την Πολιούχο και Προστάτιδά τους Παναγία Μυρτιδιώτισσα στο ομώνυμο Ιερό της Προσκύνημα, όπου φυλάσσεται η θαυματουργή της εικόνα που...

Φθιώτιδος: «Η πανδημία είναι ένας σταθμός αυτής της κατρακύλας, που βιώνει ο κόσμος».

Στον Ιστορικό ορεινό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, γνωστό ως «Παναγία Γόργιανη» στη Σπερχειάδα, ο οποίος αποτέλεσε καταφύγιο για τον άμαχο πληθυσμό της μαρτυρικής πόλεως...

Μητροπολίτης Ναυπάκτου καί Ἁγίου Βλασίου Ἱερόθεος: Ἑνότητα ἁγίου Σιλουανοῦ καί ἁγίου Σωφρονίου

Μητροπολίτης Ναυπάκτου καί Ἁγίου Βλασίου Ἱερόθεος Ἑορτάζει σήμερα (24 Σεπτεμβρίου) ὁ ἅγιος Σιλουανός ὁ Ἀθωνίτης, ὁ μεγάλος αὐτός ἐμπειρικός θεολόγος τῆς Ἐκκλησίας μας, τοῦ ὁποίου μπορῶ...

Την Πολιούχο της Παναγία Μυρτιδιώτισσα εόρτασε η Πύλος

Με λαμπρότητα και λειτουργική μεγαλοπρέπεια εόρτασε και φέτος η γραφική κωμόπολη της Πύλου την Πολιούχο της Παναγία Μυρτιδιώτισσα. Την πανηγυρική θεία λειτουργία στον ενοριακό Ιερό...

Η απολογία Ελπιδοφόρου…

Ως Ελληνας της Κωνσταντινούπολης έχω βιώσει εγώ και η οικογένειά μου τις φοβερές συνέπειες του ξεριζωμού από τις πατρογονικές μας εστίες, όπως πλήθος συμπατριωτών...

Δυσαρέσκεια της Αθήνας για την «κίνηση» του Αρχιεπισκόπου Αμερικής

Η Αθήνα εξέφρασε, μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου, την ενόχλησή της σχετικά με την παρουσία του αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου στα εγκαίνια του «Σπιτιού της...

ΒΥΡΩΝΑΣ: Πάνδημη υποδοχή Τιμίου Ξύλου του Σταυρού του Κυρίου και Ιερό Λείψανο του Αγίου Λουκά του Ιατρού

Με χαρά, ευλάβεια και την πρέπουσα τιμή, κλήρος και λαός υποδέχτηκαν το απόγευμα της Πέμπτης 23 Σεπτεμβρίου, έμπροσθεν του Ενοριακού Ιερού Ναού της Μεταμορφωσέως...

Ακυρώνεται η ξενάγηση Μητσοτάκη από τον αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο

Δεν θα πραγματοποιηθεί τελικά η ξενάγηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο στο Σημείο Μηδέν και στον Άγιο Νικόλαο στον Μανχάταν, την...

Στο ΚΔΑΠ «ΑΓΙΟΣ ΕΦΡΑΙΜ» συντελείται ένα θαύμα στην καρδιά της Φθιώτιδος

Τον αγιασμό για τη νέα χρονιά στο Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιού (Κ.Δ.Α.Π.) «ΑΓΙΟΣ ΕΦΡΑΙΜ» της «ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ» και της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος στη Νέα Άμπλιανη...

Συνάντηση του Αρχιεπισκόπου με το Δ.Σ. του ΙΣΚΕ

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2021 η προγραμματισμένη συνάντηση μεταξύ του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. κ. Ιερωνύμου και του Δ. Σ....

Πανηγυρικός εσπερινός για την Παναγία Μυρτιδιώτισσα στην Πύλο

Στην αρχόντισσα της Μεσογείου, στην ιστορική Πύλο, τελέσθηκε απόψε, παραμονή της εορτής της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας, ο πανηγυρικός εσπερινός . Του εσπερινού προέστη ο...