Πλήθος ιεροψαλτών, αποφοίτων, μαθητών, γονέων και φιλόμουσων πιστών συγκεντρώθηκε το απόγευμα του Σαββάτου 7 Οκτωβρίου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό, όπου μετά το πέρας του Εσπερινού, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Νικόλαος ετέλεσε την ακολουθία του αγιασμού επί τη ενάρξει των μαθημάτων του νέου διδακτικού έτους 2017-2018 της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως μας «Γερμανός ο Μελωδός».
Στην ακολουθία του αγιασμού έψαλλε πολυμελής χορωδία υπό την διέυθυνση του Διευθυντού της Σχολής και Λαμπαδαρίου του Μητροπολιτικού Ναού κ. Ανδρέου Ιωακείμ, τη συμμετοχή των καθηγητών της Σχολής και των αποφοίτων- πτυχιούχων του περσινού διδακτικού έτους.
Προ της απολύσεως της ακολουθίας ο Διευθυντής της Σχολής κ. Ιωακείμ προσεφώνησε τον Σεβασμιώτατο και τους εκλεκτούς παρισταμένους και δι’ ολίγων αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα της ιεράς τέχνης του Δαμασκηνού, της ψαλτικής τέχνης και χαρακτηριστικά ανέφερε:
«Η αξία αυτής της μεγάλης πολιτιστικής παράδοσης, της πατροπαράδοτης μουσικής των Ελλήνων, παρατηρείται να καταχώννυται από το πρόγραμμα σπουδών στα δημόσια σχολεία αλλά και τόσων άλλων πολιτιστικών παρεκτροπών. Για το λόγο αυτό εναποθέσαμε τις ελπίδες μας στην Μητέρα Εκκλησία. Και ου διημάρτομεν.
Εκείνη απετέλεσε τον ποθούμενον να μεταλαμπαδεύσει αυτή την Τέχνη, με πρωτοστάτες φιλόμουσους, φίλεργους και αφιλένδεικτους μητροπολίτες, οι οποίοι με αγάπη και διάκριση αντιμετωπίζουν τα όποια προβλήματα προκειμένου οι νέοι μας να γεύωνται την ομαρφάδα της ψαλτικής τέχνης.
Μέριμνα της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Μητροπόλεώς «Γερμανός ο Μελωδός» αποτελεί η οργάνωση και η εκτέλεση του ιεροψαλτικού, μορφωτικού, πολιτιστικού και εν μέρει κοινωνικού έργου της τοπικής Εκκλησίας. Έχοντες πλήρη τη συνείδηση της ευθύνης, προβάλουμε την παράδοσή μας, αυτόν τον μεγάλο θησαυρό, που είναι οικουμενική κληρονομιά.
Οι απόφοιτοι της Σχολής θα πρέπει να είναι σωστοί γνώστες των ήχων και του ορθώς ψάλλειν διότι οι εναλλαγές των ήχων, των μελών, των διαλόγων των ψαλτικών χορών, των αναγνωσμάτων και των αιτήσεων του ιερατείου συμβάλλουν στο να ικανοποιούνται οι λειτουργικές ανάγκες και να διατηρείται ο ιδιαίτερος χαρακτήρας των επι μέρους ακολουθιών.
Εφιστούμε την προσοχή στους μαθητές της Σχολής να καλλιεργούν την ευλάβεια, την ταπείνωση και την πνευματικότητα. Η προσωπική πνευματική κατάσταση του ψάλλοντος αποτυπώνεται και αποκαλύπτεται στον τρόπο της ψαλμωδίας του».
Κλείνοντας την προσφώνησή του ο κ. Ιωακείμ ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για την αμέριστη στήριξη και την πατρική αγάπη με την οποία αγκαλιάζει πάντοτε την Σχολή και χαρακτηριστικά ανέφερε:
«Ο τελευταίος λόγος απευθύνεται προς το πρόσωπό Σας. Διότι σεις είστε «ο πρώτος και ο έσχατος». Διότι τολμήσατε από την αρχή την ίδρυση της Σχολής. Δεν είναι πάντοτε αυτονόητο ή εύκολο για έναν πνευματικό ηγέτη να τολμά, να υπερβαίνει τα εμπόδια και τις ψυχώσεις των περιστάσεων.
Σας ευχαριστούμε διότι μας κάνετε κοινωνούς των οραμάτων και των ελπίδων σας, διότι μας εμπιστεύεστε, διότι μας διδάσκετε να δοξάζουμε «εν ενί στόματι και μιά καρδία» την τρισήλιο Θεότητα».
Ως ένδειξη ευγνομωσύνης και ως αντίδωρο υικής αγάπης ο κ. Ιωακείμ εκ μέρους όλων των στελεχών και μαθητών της Σχολής προσέφερε στον Ποιμενάρχη ένα επιγονάτιο, στο οποίο απεικονίζεται ο όσιος Παΐσιος ο Αγιορείτης με την εξής αφιέρωση: Τω Σεβασμιωτάτω Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ.κ. Νικολάω Α΄ γνησίω Έλληνι και Ορθοδόξω Ιεράρχη, εις ένδειξιν σεβασμού, Η Σχολή Βυζαντινής Μουσικής.
Αντιφωνώντας ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τον κ. Ιωακείμ και όλους τους συντελεστές της Σχολής για το όμορφο δώρο και αναφερόμενος στο έργο της Σχολής ανέφερε:
«Έχουμε ένα θάρρος και μια ελπίδα στη Σχολή αυτή, ότι η Μητρόπολις Φθιώτιδος δεν θα μείνει από Ιεροψάλτες. Με τη Σχολή μας επανδρώνουμε τα αναλόγια των Ενοριών μας. Ξέρετε τι είναι αδελφοί μου να βλέπουμε νέα παιδιά να ανεβαίνουν στο αναλόγιο και να ψάλλουν; Είναι εγγύηση ότι η Εκκλησία έχει μέλλον και η κοινωνία μας στηρίζεται στα νέα παιδιά, γι’ αυτό κι εμείς αψηφούμε όλες τις οικονομικές δυσκολίες προκειμένου να λειτουργεί η Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Μητροπόλεως μας, η οποία φέτος μαζί με τα παραρτήματα σε Στυλίδα, Τιθορέα, Καμένα Βούρλα και Μαλεσίνα αριθμεί 160 και πλέον μαθητές.
Αυτές είναι οι δημιουργικές χαρές της Εκκλησίας μας. Κόπος καταβάλλεται, προσοχή και επιμέλεια χρειάζεται. Σας συγχαίρω και προσεύχομαι για σας.
Δεν σας κρύβω ότι κάθε φορά που λειτουργώ και στο αναλόγιο βρίσκονται νέα παιδιά ευφραίνεται η ψυχή μου, «Ευφράνθει μου το πνεύμα συγχαίρει η καρδία».
Η Βυζαντινή Μουσική είναι ουράνια και θεραπεύει τις ψυχές. Εύχομαι όλοι σας να έχετε το χάρισμα να δοξάζεται τον Θεό, να ωφελείται τους ανθρώπους και κυρίως να αγιάζεται την ίδια την ψυχή σας και την ζωή σας».
Στην συνέχεια ο Ποιμενάρχης απένειμε τα πτυχία στους αποφοίτους της Σχολής του περσινού διδακτικού έτους καθώς και τις διακρίσεις των συμμετεχόντων μαθητών της Σχολής στον Ζ΄ Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ψαλτικής Τέχνης, ο οποίος διεξήχθη στο Βόλο τον Ιούλιο ε.ε.
Συγκεκριμένα ο Σεβασμιώτατος απένειμε Πτυχία και Διπλώματα στους: Στυλιανό Μανταλόβα (Δίπλωμα) , Μιλτιάδη Θεόφιλο (Πτυχίο), Χρήστο Παναγιώτου (Πτυχίο), Μάρκο Πετράκη (Πτυχίο), Ηλία Στρατόπουλο (Πτυχίο), Αναστάσιο Ζαχαράκη (Πτυχίο), Πρεσβ. Νικόλαο Κατσαρέλη (Πτυχίο), Ελένη Ντόντου (Πτυχίο), και Βασιλική Φράγκου (Πτυχίο) και τις διακρίσεις από τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό στου: Μελισσουργού Μαγδαληνή από το τμήμα Καμ. Βούρλων (β’ επίπεδο), η οποία κέρδισε το α’ βραβείο, Ντόντου Ελένη (γ’ επιπεδο), η οποία κέρδισε το β’ βραβείο και Κωστορίζο Ιωάννη (δ’ επίπεδο), ο οποίος κέρδισε το β’ βραβείο.
Τέλος εκ μέρους της Σχολής εδόθη κέρασμα σε όλους.