Με την πρέπουσα τιμή και σύμφωνα με την Μοναστηριακή τάξη, ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγάθωνος Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Γερμανός Γιαντσίδης και οι Πατέρες της Αδελφότητος, υποδέχτηκαν στο προπύλαια της Μονής με υική ευλάβεια το απόγευμα της Δευτέρας 16 Νοεμβρίου τον Σεβασμιώτατος Μητροπολίτη μας κ. Συμεών.

Των κωδώνων κρουομένων χαρμοσύνως, την ευωδία του  θυμιάματος να αγκαλιάζει την ευλογημένη ατμόσφαιρα και ψαλλομένου του Άξιον Εστί, ο Ποιμενάρχης μας εισήλθε στο Καθολικό της Μονής, όπου προσεκύνησε ευλαβικά την Εικόνα της Παναγίας, τα Ιερά λείψανα του Οσίου Αγάθωνος του Κτίτορος της Μονής και το άφθαρτο και ευωδιάζον Ιερό σκήνωμα του Οσίου Γέροντος Βησσαρίωνος του Αγαθωνίτου, του Ελεήμονος Πνευματικού, του Ανθρώπου του Θεού, τον οποίο η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος χαρακτήρισε ως: «Σημείον του Ουρανού», του συγχρόνου Αγίου με άφθαρσία Λειψάνου, του Αγίου της Φθιώτιδος και ολοκλήρου του Ορθοδόξου πληρώματος, όπου γης, ο οποίος προστρέχει εκπληρών τα αιτήματα κάθε πιστού και όπως και στην αγιασμένη ζωή του έτσι και μετά την κοίμησή του, αγκαλιάζει στοργικά κάθε αναγκεμένη και πονεμένη ψυχή.

Ο Ποιμενάρχης μας χοροστάτησε στον Αρχιερατικό Εσπερινό επί τη μνήμη του Αγίου Διονυσίου του εν Αιγίνη, του Αγίου της Συγγνώμης και της Συγχωρητικότητος, όπως τον χαρακτήρισε, σ’ ένα κλίμα πραγματικής κατανύξεως και ευλογίας.

Στην Ιερά Ακολουθία, η οποία μετεδόθη από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως μας (89,4fm), έψαλλε ο Διευθυντής της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως μας κ. Ανδρέας Ιωακείμ, συνοδεία και άλλων Ιεροψαλτών.

Προ της απολύσεως ο άγιος Καθηγούμενος προσεφώνησε με καρδιακά αισθήματα και λόγια αγάπης τον Σεβασμιώτατο καλωσορίζοντάς τον στο Ιστορικό Μοναστήρι της Παναγίας του Αγάθωνος.

 Ο Γέροντας Γερμανός χαρακτηριστικά ανέφερε:

«Σεβασμιώτατε, Πάτερ και Δέσποτα!

Σας καλωσορίζουμε στο μοναστήρι μας και Σας ευχόμεθα η Παναγία μας να Σας χαρίζει μακροημέρευσιν επ’ αγαθώ της Εκκλησίας μας.

Σας ευχαριστούμε που ήλθατε σήμερα στην ιστορική Μονή της Παναγίας του Αγάθωνα, και επισφραγίζετε με την παρουσία Σας, την πρώτη, μετά την εκλογή Σας, ως Μητροπολίτης Φθιώτιδος, επίσκεψη πατρικής σχέσεως του Ποιμένα μετά των πνευματικών τέκνων Σας.

Σας υποδεχόμεθα ως Ποιμενάρχη μας, ως Γέροντά μας, ως φιλόστοργο Πατέρα μας και Αντιλήπτορα.

Σας υποδεχόμεθα ως έναν ξεχωριστόν και σοφόν Ιεράρχην, που θα ποιμάνη την Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος, ευδοκίμως και αγλαοφανώς.

Χαιρόμεθα, διότι στο πρόσωπό Σας αντικρίζουμε τη χαρά και την αισιοδοξία και αυτό μας κάνει να αισθανόμαστε γαλήνη και ηρεμία.

Το πρόσωπό Σας εκπέμπει καλοσύνη και αγάπη, χαρίσματα δυσεύρετα και σπάνια στη σημερινή εποχή μας, αλλά και απαραίτητα για να συμβιώνουν και να συνεννοούνται οι άνθρωποι.

Σας υποδεχόμεθα στο ιστορικό μοναστήρι του Αγάθωνα, που στην μακραίωνη ιστορία του έχει πορευτεί με γνώμονα τον συνάνθρωπο. Έχει χαρακτηρισθεί ως το φιλάνθρωπο μοναστήρι, αφού πρωταρχικός στόχος και σκοπός όλων των πατέρων του, ήταν και είναι ο άνθρωπος.

Αυτό, άλλωστε, έγινε εμφανές και εύηχον με την φανέρωση του αφθάρτου σκηνώματος του οσίου Γέροντος Βησσαρίωνος.

Το μοναστήρι μας καυχάται και αγαλλιάται εν Κυρίω, μετά πάντων των αδελφών χριστιανών της Μητροπόλεως Φθιώτιδος, της ελλάδος απάσης και όλης της χριστιανικής οικουμένης.

Ο μακαριστός προκάτοχός Σας, Κυρός Νικόλαος, αλλά και ο μακαριστός Γέροντάς μας π. Δαμασκηνός, ομολήγησαν τον όσιον Γέροντα Βησσαρίωνα, παντού και πάντοτε, χωρίς φόβο, με σθένος και παρησία, και σίγουρα, τώρα, βρίσκονται μαζί με τον όσιο Γέροντα, στην αγκαλιά του Θεού μας.

Η προσωπικότητά Σας, Σεβασμιώτατε Δέσποτα, η καταγωγή Σας, η μόρφωσή Σας και η ευγένεια της ψυχής Σας, μας κάνουν να υποκλινόμεθα ενώπιόν Σας και να νοιώθουμε τυχεροί, ασφαλείς και δυνατοί, για να πορευθούμε μαζί Σας, μέσα στη κιβωτό της Μητροπόλεώς Σας, αφού Κυβερνήτης της κιβωτού αυτής, είσθε εσείς, Σεβασμιώτατε.

Η Παναγία Μητέρα μας, ο Όσιος Αγάθωνας, και ο όσιος Γέροντας Βησσαρίωνας, να σας χαρίζουν υγείαν και έτη πολλά, καρποφόρα και ευώδιμα. Να έχουμε την ευχή Σας!

Εις ανάμνησιν της επισκέψεώς Σας στο μοναστήρι μας, η Αδελφότητα της Μονής μας, ανέθεσε στην ταπεινότητά μου, να σας προσφέρει το μικρό αυτό ιερόν Επιγονάτιον, ως ελάχιστη τιμή της πίστης και της ευγνωμοσύνης στο πρόσωπό Σας, στο πρόσωπο του Αξίου Αγωνιστή και Αγίου Πατρός.

Επίσης, καταθέτω στην Σεβασμιώτητά Σας, ένα μικρό απότμημα του ιερού λειψάνου του Οσίου Αγάθωνος, του Κτίτορος, προστάτου και πρεσβευτού ακοιμήτου της Μονής μας, που είναι ο πολυτιμότερος θησαυρός  της Μονής μας, ως ένδειξη τιμής, αλλά και αναγνωρίσεως του Ποιμένος της μάνδρας αυτής και των πατέρων της. Ευχόμεθα, ο όσιος Αγάθων, να σας συμπαρίσταται και να πρεσβεύει υπέρ ημών εις τον Κύριον ημών Ιησούν Χριστόν.

Δεχθείτε, σας παρακαλώ, την έκφραση, τον απεριόριστο σεβασμό και την υιική αγάπη μας.  Σας ευχαριστούμε!»

Ακολούθως ο αδελφός της Ιεράς Μονής, Κληρικός της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσογαίας και Λευρεωτικής Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Νικηφόρος  Κυπριανός    με την άδεια και ευλογία του Καθηγουμένου, προσεφώνησε και καλωσόρισε τον Ποιμενάρχη μας στη Μονή, ευχόμενος έτη πολλά, υγιή και καλλίκαρπα και ευγενώς του προσέφερε ένα ξυλόγλυπτο Αρχιερατικό μπαστούνι συνοδευόμενο από τν ευχή, να τον στηρίζει στις Ποιμαντικές τους επισκέψεις στα ορεινά και δύσβατα χωριά της Μητροπόλεώς του.

Ο Ποιμενάρχης μας με εμφανή την συγκίνηση αντιφώνησε τον Λόγο του αγίου Καθηγουμένου και εξέφρασε την χαρά του  που βρέθηκε στον αγιασμένο τόπο του μοναστηριού που τον έχουν πατήσει πόδες ανθρώπων ευλογημένων που αγάπησαν τον Θεό και τον άνθρωπο σημειώνοντας χαρακτηριστικά:

«Νιώθω δέος και ιδιαίτερη συγκίνηση που βρίσκομαι σήμερα σ’ αυτό το αγιασμένο Μοναστήρι που έζησαν  Πατέρες, οι οποίοι με τον ιδρώτα τους τον ασκητικό έδωσαν το είναι τους για την αγάπη του Χριστού και για την σωτηρία του κόσμου. Νιώθω έντονη την παρουσία των αγιασμένων προσωπικοτήτων, άλλων γνωστών και άλλων αγνώστων γιατί δεν ξέρουμε τι άλλο θα μας αποκαλύψει ο Θεός,  όπως το άφθαρτο σκήνωμα του Αγίου Γέροντος Βησσαρίωνος. Τα πάντα σε ένα μοναστήρι μιλούν. Όχι μόνο τα ιερά λείψανα αλλά και το κάθε πετραδάκι γιατί τέθηκε για την αγάπη του Χριστού και των πονεμένων ανθρώπων. Σε έναν κόσμο ταραχής και συγχύσεως όπου οι νέοι θέτουν ερωτήματα για τον ίδιο τους τον εαυτό, εμείς οι ποιμένες έχουμε ευθύνη να δώσουμε απαντήσεις. Πραγματικά η παρουσία των μοναχών είναι παρηγοριά και λιμάνι όχι μόνο για τον κόσμο αλλά παρηγοριά και για τον επίσκοπο. Για μένα αποτελεί το μυστικό μου στήριγμα, η παρουσία εναρέτων αγαθών, τίμιων μοναχών όπως η αδελφότητα αυτής της Μονής, εις  την οποία δηλώνω την αγάπη και την εκτίμησή μου. Είναι για εμένα δύναμη έμπνευσης και οδηγός στην πορεία και διακονία μου,  την οποία μου ανέθεσε ο Θεός. Εκ μέρους της τοπικής και εκκλησιαστικής συνείδησης θέλω να πω ευχαριστώ στην ιστορική μονή Αγάθωνος για αυτό που είναι για την Ορθοδοξία και την Εκκλησία της Ελλάδος.

Κλείνοντας το κήρυγμά του επεσήμανε ότι δεν υπάρχει άνθρωπος που δεν έχει ευεργετηθεί από το μοναστήρι αυτό με διαφόρους τρόπους. Όλοι όσοι επιθυμούν βρίσκουν παρηγοριά και ελπίδα. Να ξέρετε ότι η σχέση μου με τη μονή θα είναι σχέση διακονίας. Θα βοηθήσω το μοναστήρι με όποιο τρόπο μπορώ και η παρουσία μου θα είναι διακονία πατρική, αγάπης και προσφοράς. Ακολούθως ευχαρίστησε τον π. Γερμανό για τα δώρα και ευχήθηκε σε όλους Καλά Χριστούγεννα.»

Μετά το πέρας της Ακολουθίας, ο π. Γερμανός ξενάγησε τον Σεβασμιώτατο στο Κειμηλιαρχείο της Μονής, εις το οποίο φυλάσσονται ως ανεκτίμητοί θησαυροί πολλά Ιερά κειμήλια, στο χειμερινό Αρχονταρίκι με το περίφημο κεντρικό τζάκι και  στο Παρεκκλήσιο των Αγίων Ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης, όπου φυλάσσεται απότμημα της Κάρας του Αγίου Παρθενίου Επισκόπου Λαμψάκου του Θαυματουργού, Προστάτου των Καρκινοπαθών.

Τέλος προς τιμήν του Ποιμενάρχου μας, η Αδελφότητα της Μονής παρέθεσε δείπνο στην Τραπεζαρία, προς όλους.

Γίνετε συνοδοιπόροι μας στην γνώση και την ενημέρωση. Στείλτε στο info@poimin.gr άρθρα, φωτογραφίες, βίντεο ή κάτι που πιστεύετε ότι αξίζει να μοιραστείτε τόσο με εμάς όσο και με τους αναγνώστες μας.

Πρόσφατα Άρθρα

Ένοχος χωρίς κανένα ελαφρυντικό κρίθηκε ο Κτηνοτρόφος του Έβρου.. Στα «μαλακά» οι Τούρκοι! (μίλησε η δικαιοσύνη;)

Ένοχος κρίθηκε τελικά ο  κτηνοτρόφος που προσπάθησε να εμποδίσει Τούρκους να εισέλθουν παράνομα στη χώρα. Συγκεκριμένα του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 26 μηνών με αναστολή αλλά χωρίς κανένα...

Αυταπάρνηση και οικογένεια – Κυριακή μετά την Ύψωση

Τοῦ Μητροπολίτου Ἐλευθερουπόλεως ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ «...ἀπαρνησάσθω ἑαυτὸν  καὶ ἀράτω τὸν σταυρὸν αὐτοῦ...»  (Μάρκ.8,34) Τὰ λόγια αὐτὰ τοῦ Κυρίου ἡμῶν Ἰησοῦ Χριστοῦ, ἀγαπητοὶ Ἀδελφοί, περιλαμβάνουν τὴν ἀπαραίτητη προυπόθεση γιὰ...

Επίσκεψη της Υπουργού Πολιτισμού στον Μητροπολίτη Σύμης

Tήν Παρασκευή 18η Σεπτεμβρίου 2020, ὁ Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Χρυσόστομος μέ ἰδιαιτέρα χαρά ὑπεδέχθη στά Γραφεῖα τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Σύμης τήν Ὑπουργό Πολιτισμοῦ...

Αγιασμό στα γραφεία της Πρωτοβάθμιας τέλεσε ο Μητροπολίτης Λαρίσης

Αγιασμός τελέστηκε στα γραφεία της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας χοροστατούντος του Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κ.κ. Ιερωνύμου, στο πλαίσιο της έναρξης της νέας σχολικής...

«Ήρθα να σας γνωρίσω έναν έναν» -Ο Μητρ. Φθιώτιδος στα χωριά Βούζι, Αχλαδιά και Πετρωτό

Παρά την έντονη βροχόπτωση, πραγματοποιήθηκε κανονικά η προγραμματισμένη περιοδεία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Συμεών σε όμορφα και γραφικά χωριά της περιοχής του Δήμου...

Η εορτή της Αγίας Σοφίας στα Άσπρα Σπίτια

Την Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2020 ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Γεώργιος χοροστάτησε στον Εσπερινό στον Ιερό Ναό Αγίων Πάντων Άσπρων Σπιτιών, για την εορτή...

«Χριστώ συνεσταύρωμαι»

Αποστολικά Μηνύματα, Κυριακή μετά την Ύψωση 20/9/2020 «Χριστώ συνεσταύρωμαι» Του Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητροπόλεως Φωκίδος, Αρχιμανδρίτου Νεκταρίου Μουλατσιώτη Αδελφοί μου. Διανύουμε την Κυριακή μετά την Παγκόσμιο Ύψωση του...

Η Ιερωσύνη και ο Κονάνος

Αρχιμ. Κυρίλλου Κωστοπούλου, Ιεροκήρυκος Ι. Μ. Πατρών-Δρος Θεολογίας Όλοι οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί οφείλουμε να γνωρίζουμε ότι η Ιερωσύνη είναι ένα από τα ιερά Μυστήρια της...

Κρήτη: Εννέα μήνες φυλάκισης στον ιερέα που έκανε κήρυγμα για την μάσκα

Εννέα μήνες φυλάκισης για διέγερση σε ανυπακοή και διέγερση σε διάπραξη εγκλημάτων, επέβαλε σήμερα στον ιερέα το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ρεθύμνου. Υπενθυμίζεται ότι ο ιερέας έκανε κήρυγμα...

Και πάλιν περί του κορωνοϊού

Θά ἀρχίσω τά ἐκκλησιολογικά κηρύγματα, πού σᾶς ὑποσχέθηκα, ἀγαπητοί μου χριστιανοί τῆς Μητροπόλεώς μας, ἀλλά θεωρῶ ἀνάγκη νά σᾶς γράψω ὀλίγα πάλιν περί τοῦ...

Ο τ. Πρωτοσύγκελλος της Ι.Μ. Φθιώτιδος νέος Έξαρχος του Παναγίου Τάφου στην Αθήνα

Συγχαρητήρια Επιστολή στον νέο Έξαρχο του Παναγίου Τάφου στην Ελλάδα, Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη κ. Ραφαήλ Γρίβα, τ. Ιεροκήρυκα και Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος και τ. Καθηγούμενο...

«Εν ειρήνη προέλθωμεν», προέτρεψε τους νέους ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας

Το πρωί της Παρασκευής, 18 Σεπτεμβρίου, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος μετέβη στην Ενορία των Αγίων Πάντων, στο Belmore του Σύδνεϋ, και τέλεσε...

Ο Μητροπολίτη Γαλλίας επισκέφθηκε τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης

Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης  κ.  Παναγιώτης  Πικραμμένος  συναντήθηκε σήμερα με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Γαλλίας κ.κ. Εμμανουήλ, ο οποίος συνοδευόταν από τον κ. Faisal bin...

Ιερά Μονή Παναγίας της Ροβέλιστας

Κατά την προφορική παράδοση, η Μονή της Ροβέλιστας ανάγει την αρχή της στον 10ο αιώνα, η δε εικόνα της Παναγίας, γνωστής και ως Μοσχοβίτισσας,...

Τί εννοούμε όταν λέμε «μνημόνευση ονομάτων στην Θ. Λατρεία» και ποιοι μνημονεύονται;

Πριν από όλα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τι σημαίνει μνημόνευση ονομάτων στην θεία Λατρεία. Τα ονόματα, λοιπόν, ζώντων και τεθνεώτων, μνημονεύονται στην προσκομιδή, κατά την ακολουθία...