«Αιχμές» για την Εκκλησία άφησε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην Τήνο, σχετικά με τις αντιδράσεις για το ίδρυμα Ευαγγελίστριας.
Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι έχει αιφνιδιαστεί δύο φορές σε σχέση με το συγκεκριμένο νησί, τη μία αρνητικά και την άλλη θετικά. Η πρώτη φορά, ανέφερε, ήταν όταν αποφάσισε να υλοποιήσει με τροπολογία τη δέσμευση του απέναντι στο μακρόχρονο αίτημα του Τηνιακού λαού για την επαναφορά του πανελλήνιου ιερού ιδρύματος Ευαγγελίστριας Τήνου στην κανονικότητα στο προηγούμενο καθεστώς του.
Ο κ. Τσίπρας είπε ότι αιφνιδιάστηκε από τις «αντιδράσεις και τις πιέσεις που δεχτήκαμε προκειμένου να μην προχωρήσουμε στην υλοποίηση της δέσμευσης μας απέναντι στο αίτημα των κατοίκων της Τήνου». «Αιφνιδιάστηκα γιατί πιστεύω ότι η Εκκλησία είναι κλήρος και λαός, όχι μόνο κλήρος», υπογράμμισε, σύμφωνα με το ΑΠΕ.
Συνέχισε λέγοντας ότι σήμερα αιφνιδιάζεται θετικά γιατί βλέπει πόσο μεγάλη σημασία είχε αυτή η απόφαση και η υλοποίηση της για τον λαό της Τήνου. «Δεν διαρρηγνύουμε την κανονικότητα, δεν προχωρούμε σε κάποια ανατροπή, αλλά επανερχόμαστε στην κανονικότητα, στο νομικό καθεστώς που παραδοσιακά υφίσταται από το 1823 που ιδρύθηκε το Ίδρυμα», τόνισε.
Επισήμανε ότι για πάρα πολλές δεκαετίες το Ίδρυμα υπαγόταν στην εποπτεία του κράτους, κάτι που διαταράχτηκε στη δικτατορία, οπότε παραχωρήθηκε αποκλειστικά στην Εκκλησία. Το καθεστώς του αποκαταστάθηκε εκ νέου με την αποκατάσταση της Δημοκρατίας και αυτή η κανονικότητα διαταράχθηκε ξανά το 2014 «χωρίς μάλιστα καμία συζήτηση με την τοπική κοινωνία». «Εμείς ερχόμαστε να αποκαταστήσουμε την κανονικότητα που διαταράχθηκε το 2014. Επαναφέρουμε το ίδρυμα στο καθεστώς που λειτουργούσε εδώ και δυο αιώνες διοικούμενο και από κληρικούς και από λαϊκούς», είπε ο πρωθυπουργός.
«Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή μετά από μια μακρά πρωτοφανή οικονομική κρίση, αλλά βρισκόμαστε σε μια περίοδο που όλοι μας πρέπει να αναλογιστούμε τις ευθύνες μας απέναντι στον τόπο και τις επόμενες γενιές», είπε ακόμη, σημειώνοντας ότι τώρα πρέπει να ληφθούν κρίσιμες αποφάσεις για την αναπτυξιακή προοπτική, για την αποκατάσταση της κανονικότητας, και για να «δημιουργήσουμε στέρεα θεμέλια για την Ελλάδα της νέας εποχής».
Δεν αρκεί μόνο η έξοδος από τα μνημόνια «που κοντοζυγώνει», συνέχισε. «Χρειάζεται να σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα σε στέρεες βάσεις, σε αντίθεση με ό,τι γινόταν στο παρελθόν και την περίοδο των παχέων αγελάδων. «Πρέπει τώρα η ανάπτυξη να είναι ανάπτυξη όχι μόνο για τους λίγους, αλλά για τους πολλούς, να είναι δίκαιη ανάπτυξη, αυτό που περισσεύει να ξαναγυρνάει πίσω και να μοιράζεται δίκαια στην πλειονότητα του λαού», δήλωσε ακόμη.
Επίσης, χαρακτήρισε εμβληματικό έργο και έργο πνοής την ηλεκτρική διασύνδεση των Κυκλάδων με την ηπειρωτική χώρα και πρόσθεσε ότι «θα συνεισφέρει τα μέγιστα στην αναπτυξιακή προοπτική των Κυκλάδων που αποτελούν όχι μόνο την ατμομηχανή του τουρισμού αλλά και έναν ιδιαίτερο τόπο σε ό,τι αφορά και τον πολιτισμό του, με εξαιρετικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα για την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας μας, ιδιαίτερα μετά την πολυετή κρίση που όλοι βιώσαμε».
πηγή:iefimerida.gr