Χωρίς το Χριστό, αμαρτάνουμε και  μας ελέγχει ο Σατανάς (Λουκ. 13,10-17) –
Αναφορά στη θεραπεία της γυναίκας με την καμπούρα

 

Του Σεβ. Μητροπ. Ζιμπάμπουε Σεραφείμ

Η  ευαγγελική περικοπή αυτής της Κυριακής είναι από το 13ον κεφάλαιο του Ευαγγελιστή Λουκά (χωρία 10-17), κι αναφέρεται στην παραμορφωμένη άρρωστη γυναίκα με μια μεγάλη καμπούρα. Μέσα από το διάλογο που γίνεται πληροφορούμαστε ότι η γυναίκα αυτή υπόφερε για δεκαοκτώ χρόνια. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι αιτία της ασθένειας της ήταν ότι την «έδεσε» ο Σατανάς. Φαίνεται όμως ότι ο Σατανάς μπόρεσε να την κάνει να υποφέρει λόγω των δικών της αμαρτιών. Γι’ αυτό κι ο Χριστός, ως ο Φιλευπλαχνος και Φιλάνθρωπος Θεός, την ώρα που τη θεραπεύει, τονίζει ότι «αφέωνται» οι αμαρτίες της. Η αμαρτία συνδέεται με την εκ μέρους μας η κάθε μορφής διάπραξη αδικίας ή ακομη και ανοχής εκ μέρους μας για τη διάπραξή της με την έννοια ότι η ανοχή στην αδικία είναι μορφή συμμετοχής («πάσα αδικία αμαρτία εστίν» Α’ Ιωάννου 5,17). 

Η μεγαλύτερη ευλογία που μπορεί να έχει ο άνθρωπος στη ζωή του είναι να φροντίζει  με αγάπη και κατανόηση και υπομονή ανθρώπους με ειδικές ανάγκες

Η αδικία δεν αναφέρεται μόνο σε βάρος των συνανθρώπων μας και των προσώπων που συναντούμε, αλλά και σ’ όσους υποφέρουν από κοινωνικές αδικίες και ζουν μακριά μας, όπως τα ορφανά και άπορα παιδιά, αλλά και οι οικολογικές μας αμαρτίες με την ανεξέλεκτη καταστροφή του περιβάλλοντος που έχουν δημιουργήσει τις απειλές που ζούμε με τα προβλήματα της Κλιματικής Αλλαγής («μη αδικήσητε την γην, μήτε τη θάλασσαν, μήτε τα δένδρα» (Αποκάλυψη 7,3). Αντί να προστατεύουμε τη γη, τους ωκεανούς και τα δέντρα που μας δίνουν τροφή και οξυγόνο, τα λεηλατούμε με την οικολογική μας απληστία. Και τότε όλα τα κακά ερχονται στη ζωή μας, ξηρασίες, πλημμύρες, καταστροφές και πανδημίες. Ο καλύτερος τρόπος να προστατεύσουμε την Ανθρωπότητα είναι να προστατεύουμε το Περιβάλλον μας. Και μετά τα φορτώνουμε στο Σατανά, ο Σατανάς έχει δύναμη να μας κάνει άνω κάτω, όταν υπάρχουν ανάμεσα μας άνθρωποι που γίνονται η καθημερινή ενσάρκωση του με τις κάθε μορφής αδικίες τους, είτε κοινωνικές, είτε οικολογικές.

Εδώ δεν πρέπει να γίνει παρερμηνεία ότι όσοι έχουν κάποιο πρόβλημα αναπηρίας είναι άνθρωποι του Σατανά, αντίθετα οι άνθρωποι αυτοί γίνονται το κριτήριο αν αυτοί που τους συναντούν είναι κοντά στο Θεό ή άνθρωποι του Σατανά.

Αυτοί που έχουν απεριόριστη αγάπη, υπομονή, κατανόηση, διαθέσιμο χρόνο χωρίς περιορισμό και προτεραιότητα στη ζωή τους να φροντίζουν ανθρώπους με ειδικές ανάγκες είναι οι άνθρωποι που είναι κοντά στο Θεό. Όσοι δυνασασχετούν, φωνάζουν, βρίζουν, το θεωρούν βάρος στη ζωή τους και τιμωρία να φροντίζουν ανθρώπους με ειδικές ανάγκες είναι αυτοί που γίνονται η ενσάρκωση του Σατανά ανάμεσα μας και μας δημιουργούν μια καθημερινή κόλαση. Και το τραγικό είναι ότι πολλές φορές δεν συμβαίνει από ξένους μονο, είτε στο χώρο του σχολείου, του νηπιαγωγείου, ή της εργασίας ή αρμόδιων κυβερνητικών φορέων και δημόσιων υπαλλήλων, αλλά και από μέλη της οικογένειας, ακόμη δυστυχώς και από τους ίδιους τους γονείς όταν είναι άσπλαχνοι και απομακρυσμένοι από την φιλανθρωπία και την αγάπη του Θεού.

 

Το συμπεράσματα που μπορούμε να βγάλουμε μέσα από αυτή την ευαγγελική διήγηση είναι πολλά.

Πρώτον, φαίνεται ότι η αμαρτία εκ μέρους του ανθρώπου, είναι ταυτόχρονα απομάκρυνση από τον Θεό και υποδούλωση στο Σατανά («ο Σατανάς ο πλανών την οικουμένην όλην» Αποκ. 12, 9).

 

Δεύτερον, οι συνέπειες της αμαρτίας οδηγούν στον πνευματικό θάνατο, μη κοινωνία με το Θεό, που αν δεν υπάρξει μετάνοια σ’ αυτή τη ζωή, οδηγεί στον αιώνιο θάνατο (εν τω Άδη ουκ έστί μετανοία).

 

Μετάνοια και Εξομολόγηση

Τρίτον, η πρώτη κίνηση της μετάνοιας του αμαρτωλού ανθρώπου ξεκινά από τον ίδιο κι αυτός που μας συγχωρά είναι ο Θεός, όπως συμβαίνει στην σημερινή  ευαγγελική περικοπή με την άρρωστη γυναίκα και τον Ιησού Χριστό. Το Μυστήριο της Εξομολογήσεως είναι μια πνευματική υπόθεση που μας αφορά όλους μας για να είμαστε εν κοινωνία μετά του Τριαδικού Θεού, μετά του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. (Το Ιερό αυτό Μυστήριο τελείται από εξομολόγους πνευματικούς κληρικού,ς που είναι σοβαροί με ειδική ποιμαντική κατάρτιση, οι οποίοι έχουν ειδική ευχή από τον τοπικό Επίσκοπό τους ή από τον ίδιο τον Αρχιερέα της τοπικής Εκκλησίας. Οι ιερείς το τελούν στις ενορίες τους κι ο Επίσκοπος σε όλη τη περιφέρεια της Μητροπόλεως του ή της Επισκοπής του. Σε έκτακτη ποιμαντική  ανάγκη όμως μπορούν και οι ιερείς που δεν είναι εξομολόγοι να τελέσουν το μυστήριο της Εξομολογήσεως με την έννοια ότι κι αυτή η διακονία είναι μέρος των χαρισμάτων που δέχεται ο κάθε κληρικός κατά το δεύτερο βαθμό της χειροτονίας του. Απλώς καθιερώθηκε από την Εκκλησία να επιλέγονται κατά τη κρίση του τοπικού Επισκόπου οι πιο έμπειροι και οι πιο πνευματικοί εκ των πρεσβυτέρων χωρίς όμως να αποκλείεται η διακονία αυτή και από οποιονδήποτε άλλο κληρικό που έχει ήδη δεχθεί το δεύτερο βαθμό της Ιερωσύνης σε έκτακτη ποιμαντική ανάγκη.

Τέταρτον, ο Σατανάς είναι ανίσχυρος και ανίκανος να μας επηρεάσει όταν ο άνθρωπος μένει μακριά από την αμαρτία. Η αμαρτία είναι το άνοιγμα της πόρτας της ψυχής μας να εισβάλει ο Σατανάς μέσα στη ζωή μας και να μας κάνει άνω κάτω, τόσο αυτόν που ελέγχει όσο και εκείνους που πλέον ο Σατανάς ως ενσαρκωμένος μέσα στον αμαρτωλό άνθρωπο  κάνει τη ζωή των ανθρώπων που συναναστρέφεται μια κόλαση.

 

Οι άνθρωποι του Θεού

Πέμπτον, ο πνευματικός άνθρωπος είναι ήρεμος και ειρηνικός και με τον ευατό του και με τους συνανθρώπους του, είναι φιλάνθρωπος, γεμάτος αγάπη για όλους, γιατί είναι μέσα του ο Θεός.

 

Χαρακτηριστικά των ανθρώπων που άθελα τους από άγνοια γίνονται η παρουσία του Σατανά ανάμεσα μας

Αυτός που ελέγχεται από τον Σατανά είναι ανάστατος, φωνακλάς, καυγατζής, ιδιότροπος, βάναυσος, κακούργος, ψεύτης, κλέφτης, κουτσομπόλης, φιλοκατήγορος, συκοφάντης, άσπλαχνος, σπαγγοραμμένος, τσιγκούνης, ζηλόφθονας, γεμάτος κακία για τους άλλους, απατεώνας, γεμάτος πάθη σαρκικά και ηθικά, τόσο με τον ευατό του όσο και με τους ανθρώπους που συναντά, ιδιαίτερα προς τα μέλη της οικογένειεας του, τους ανθρώπους που είναι μαζί του στο χώρο της εργασίας του και με το κοινωνικό του περιβάλλον, αυτούς δηλαδή που συναντά καθημερινά τους βασανίζει.  Είναι ακόμη και ο μεγαλύτερος αχάριστος κι ο μεγαλύτερος αγνώμονας, γεμάτος κακία λέει στους ευεργέτες του, «όταν σε βλέπω αρρωστώ», και το πρόσωπο αυτό μπορεί να είναι ένας από τους γονείς τους ή ο σύντροφος της ζωής τους, που του έχουν δώσει τα πάντα. Οι δαιμονισμένοι άνθρωποι είναι τόσο πολύ άρρωστοι που αν δεν βρισκόμαστε κοντά στο Θεό θα μας αρρωστήσουν όλους μας και θα μας τρελάνουν. Η τραγωδία είναι όταν υπάρχουν και αθώα μικρά παιδάκια στη μέση και πρέπει με υπομονή να τα υπομένουμε όλα για να προστατέψουμε τα αθώα παιδάκια να είναι κοντά στη μητέρα τους και τον πατέρα τους, έστω και αν είναι σε πολλά σημεία άρρωστοι. Όταν πεθάνει ένας άνθρωπος που είναι δαιμονισμένος, λένε όλοι μας, δόξασοι ο Θεός πέθανε και ησυχάσαμε.  Ο άνθρωπος του Σατανά είναι ένας κακούργος και επικίνδυνος τύπος, αποτελεί δημόσιο κίνδυνο κι όσο επιβιώνει δημιουργεί παντού καταστροφές, αδικίες, τσακωμούς και πολέμους. Στο χώρο της οικογένειας διαλύει την οικογένεια του, στο χώρο της εργασίας τα κάνει μούσκεμα, κι αλλοίμονο αν έχει κάποια υψηλή θέση μας οδηγεί στην καταστροφή, όπως συμβαίνει με τους πολιτικούς όταν είναι διεφθαρμένοι. Όπου υπάρχει το κακό και η αδικία, εκεί υπάρχουν άνθρωποι που αποτελούν ενσάρκωση του Σατανά.

 

Γι’ αυτό κι ο μόνος τρόπος να γλιτώσουμε από τη τυραννία του Σατανά είναι η παρουσία του Χριστού ανάμεσα μας. Κι ο Χριστός σεβόμενος τις επιλογές μας, δηλαδή το αγαθόν της Ελευθερίας που ο ίδιος μας χάρισε με το θείο δώρον της «κατ’ εκόνα και κατ’ ομοίωσιν Θεού» δημιουργία μας, επιβάλλεται εκ μέρους του αμαρτωλού ανθρώπου η συνειδητοποίηση της αμαρτωλότητας του, δηλαδή η συνειδητοποίηση της ανάγκης να μετανοήσει και να ζητήσει συγχώρεση από τον Θεό. Η πραγματική μετάνοια μας οδηγεί στο Μυστήριο της Εξομολογήσεως και με τη χάριν του Θεού πορευόμαστε αν και ανάξιοι στο Ιερό Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, να γίνουμε σύσσωμοι του αγίου Σώματος και Αίματος του Ιησού Χριστού.

Γι’ αυτό στο κήρυγμα του ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος τόνιζε στους ανθρώπους να μετανοήσουν διότι «ήγγικεν η Βασιλεία των Ουρανών». Ο μόνος δηλαδή τρόπος για να πραγματοποιήσουν την ελπίδα της εν Χριστώ σωτηρίας οι άνθρωποι και να γίνουν μέλη της Βασιλείας των Ουρανών είναι η μετάνοια μας από τις αμαρτίες μας, που μόνον ο Θεός μπορεί να συγχωρέσει μέσα από το ιερό Μυστήριο της Θείας Εξομολογήσεως, όταν προηγείται εκ μέρους μας η έμπρακτος μετάνοια μας.

Οι άγιοι άνθρωποι προκαλούν τον φθόνον των κακών κι αμαρτωλών ανθρώπων, γιατί η παρουσία τους και τα άγια έργα τους ανάμεσα μας, είναι η ζωντανή παρουσία του Θεού ανάμεσα μας, ενώ οι αμαρτωλοί άνθρωποι αποτελούν την ενσάρκωση και τη κυριαρχία του Σατανά μέσα στην κοινωνία, και γενικώτερα όπου υπάρχουν κοινωνικά προβλήματα και κοινωνικές αδικίες.

«Ο Θεός μεθ’ ημών, ουδείς καθ’ ημών», Ο ΧΡΙΣΤΟΣ συντρίβει τον σατανάν.

Προσευχόμαστε με τη βοήθεια του Θεού και τις πρεσβείες του Αγίου Σάββα που σήμερα η Εκκλησία μας εορτάζει να ξεπεράσουμε την πανδημία του κορωνοϊού και να προστατευθεί η Ανθρωπότητα. Ας μιμηθούμε το παράδειγμα του αγίου Σάββα να βοηθάμε ο ένας τον άλλο όσο μπορούμε κι ο Θεός θα μας προστατεύει όλους μας.

Γίνετε συνοδοιπόροι μας στην γνώση και την ενημέρωση. Στείλτε στο [email protected] άρθρα, φωτογραφίες, βίντεο ή κάτι που πιστεύετε ότι αξίζει να μοιραστείτε τόσο με εμάς όσο και με τους αναγνώστες μας.

Πρόσφατα Άρθρα

Παραίτηση «βόμβα» του δικηγόρου του ιερέα

Την παραίτησή του υπέβαλε ο δικηγόρος του ιερέα, ο οποίος κατηγορείται για τον βιασμό της ανήλικης στα Πατήσια. Αναλυτικά, ο δικηγόρος Ανδρέας Θεοδωρόπουλος αναφέρει στη...

Η εορτή της Οσίας Ξένης στο Ομώνυμο Μετόχιο της Ι.M. Σύρου στην Αθήνα

Ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β' ιερούργησε σήμερα το πρωί στο τιμώμενο επ` ονόματι της Οσίας Ξένης Μετόχιο της Ιεράς Μητροπόλεως, επί της οδού Αχαρνών,...

Πολυαρχιερατικός Εσπερινός Ονομαστηρίων Σεβ. Μητροπολίτου Περιστερίου Γρηγορίου

Με την πρέπουσα εκκλησιαστική τάξη και τηρουμένων των μέτρων προστασίας από την πανδημία, τελέστηκε απόψε Δευτέρα 24η Ιανουαρίου 2022, ο Πανηγυρικός Εσπερινός επί τη...

Ποιμαντικές επισκέψεις του Τοποτηρητή στην Ιερά Πόλη Μεσολογγίου

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου και Τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Ιερόθεος πραγματοποίησε σειρά ποιμαντικών επισκέψεων σήμερα το πρωί...

Πανηγύρισε η ιστορικότερη Βυζαντινή Ιερά Μονή του Ολύμπου

Με λαμπρότητα και κατά τη μοναστηριακή τάξη πανηγύρισε η νέα Μονή στο Λιτόχωρο Πιερίας τη μνήμη του Οσίου και Θεοφόρου Διονυσίου. Ο εορταζόμενος Άγιος είναι...

Όσιε του Θεού Νικάνωρ πρέσβευε υπέρ της Υφυπουργού

Τό Σάββατο 22 Ἰανουαρίου τό ἀπόγευμα ἡ ὑφυπουργός Τουρισμοῦ κ. Σοφία Ζαχαράκη, στά πλαίσια τῆς ἐπίσκεψής της στήν Καστοριά, ἐπισκέφθηκε, μέ τήν συνοδεία της,...

Φύλακας άγγελος των αναγκεμένων συνανθρώπων μας ο Φθιώτιδος Συμεών

Τις πατρικές ευχές για τη νέα χρονιά και την ευγνωμοσύνη του για ακόμη μία φορά κατέθεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών, ευλογώντας την...

Έκοψαν τη βασιλόπιτα στη Μητρόπολη Μεσσηνίας οι κληρικοί

Ιερατική Σύναξη πραγματοποιήθηκε σήμερα, 24 Ια­νουα­ρίου 2022, στην Ιερά  Μητρόπολη Μεσσηνίας.  Η Σύναξη έλαβε χώ­ρα στόν Ιερό Ναό Παμμεγί­στων Ταξιαρχών Καλαμάτας, υπό την προεδρία...

Το «παράπονο» του Πειραιώς

ΟΙ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΑΣΤΕΓΟΥΣ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ Ἐν Πειραιεῖ τῇ 24ῃ Ἰανουαρίου 2022 Μετ’ ικανοποιήσεως παρακολουθήσαμε από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης το ενδιαφέρον που εκδήλωσαν...

Η θεραπεία του τυφλού αποδεικνύει περίτρανα γιατί θα πρέπει να δεχόμαστε την θλίψη όχι ως θεϊκή τιμωρία, αλλά ως...

Την Κυριακή 23 Ιανουαρίου ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος ιερούργησε στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος, πόλεως Αγίου Νικολάου. Στο κήρυγμα του Θείου Λόγου ο Σεβασμιώτατος...

Νέο Διάκονο χειροτόνησε ο Μητροπολίτης Λεμεσού

Σήμερα, Σάββατο 22 Ιανουαρίου, εορτάστηκε με λαμπρότητα στον Μητροπολιτικό Ναό Παναγίας Παντανάσσης Καθολικής, το υπερφυές θαύμα της Υπεραγίας Θεοτόκου της επονομαζομένης "Παραμυθίας". Του όρθρου και της...

Σύρου και Βρεσθένης εσπέρισαν στο εορτάζον Μετόχιο της Ι.Μ. Σύρου στην Αθήνα

Προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βρεσθένης κ. Θεοκλήτου και του προς τούτο προσκαλέσαντος αυτόν Σεβασμιωτάτου κ. Δωροθέου Β’ τελέσθηκε απόψε Δισαρχιερατικός Εσπερινός στο Ιερό Παρεκκλήσιο...

Τον κτίτορα της, Όσιο Διονύσιο τον εν Ολύμπω, εόρτασε η Σκήτη του Τιμίου Προδρόμου Βεροίας

Την Κυριακή 23 Ιανουαρίου το πρωί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων λειτούργησε και κήρυξε τον θείο λόγο στην πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή Τιμίου...

Φθιώτιδος Συμεών: «Χάρη στον Όσιο Βησσαρίωνα στεκόμαστε όρθιοι»

Ήταν 22 Ιανουαρίου του 1991, ημέρα μνήμης του Αγίου Αναστασίου του Πέρσου, όταν άνοιξαν οι πόρτες του Ουρανού, για να δεχθεί ο Θεός στην...

Μην λυπείσθαι, ουκ απέθανεν ο Ιερεμίας αλλά καθεύδει… 40ήμερο Μνημόσυνο Μητροπολίτου Γόρτυνος & Μεγαλοπόλεως Ιερεμίου

Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου Μεγαλοπόλεως τελέσθηκε απόψε Τεσσαρακονθήμερο Μνημόσυνο του αοιδίμου Μητροπολίτου Γόρτυνος και Μαγαλοπόλεως Ιερεμίου, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μαντινείας...