Μια μοναδική εμπειρία διασύνδεσης της αρχιτεκτονικής με την ιστορία και  το περιβάλλον της πόλεως της Κατερίνης, προσέφερε, το απόγευμα της Πέμπτης 22 Αυγούστου, ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Πιερίας σε σαράντα νέους και νέες από Πολωνία, Ρουμανία, Σερβία και Ελλάδα.

Η δράση έλαβε χώρα στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ για τον τομέα της Νεολαίας με τίτλο «Share your identity»,  που υλοποιούν αυτήν την περίοδο η Ιερά Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος και το Πνευματικό της Κέντρο «Ο Άγιος Φώτιος».

Μέσα από μια συγκεκριμένη αφήγηση, η Πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Πιερίας (Σ.Α.Δ.Α.Σ. ΠΙΕΡΙΑΣ ) κα Ευριδίκη Μανιάτη και ο ταμίας του Δ.Σ. του Συλλόγου κ. Λάζαρος Βούλγαρης ξενάγησαν τους νέους σε κτίρια, που παρουσιάζουν ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον και έδωσαν πληροφορίες για συνοικίες και κτίρια – μνημεία, όπως η Αστική Σχολή, το αρχοντικό (πρώην οικία Τσαλόπουλου), το 5ο Γυμνάσιο, ο Σιδηροδρομικός Σταθμός, ο Τουρμπές, ο Καπνικός Σταθμός, οι οικίες «Μπίσμπα» και «Τσιουπλή» κ.ά.

Η περιήγηση διερεύνησε όψεις της τοπικής  ιστορίας μέσω της αξιοποίησης πηγών. δίνοντας τη δυνατότητα στους νέους να γνωρίσουν τις γειτονιές της Κατερίνης και να εμπλουτίσουν τις γνώσεις του για τις όψεις της αρχιτεκτονικής της εξέλιξης

Παράλληλα η  διαχρονική παρουσίαση των κτιρίων με βιωματικά στοιχεία συμβάλλει στην κατανόηση της έννοιας «μνημείο» και στην ευαισθητοποίηση σε θέματα προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς.

«Share your identity» ο τίτλος του προγράμματος Erasmus+ και η ταυτότητα της Κατερίνης μέσα από την αρχιτεκτονική της κληρονομιά και την οικιστική της εξέλιξη, παρουσιάστηκε με τον όμορφο και πρωτότυπο αυτό τρόπο στους φιλοξενούμενους της Ιεράς Μητρόπολης, οι οποίοι έδειξαν ζωηρό ενδιαφέρον για τα κτίρια και τις γειτονιές της πόλης.

Γίνετε συνοδοιπόροι μας στην γνώση και την ενημέρωση. Στείλτε στο info@poimin.gr άρθρα, φωτογραφίες, βίντεο ή κάτι που πιστεύετε ότι αξίζει να μοιραστείτε τόσο με εμάς όσο και με τους αναγνώστες μας.