Στον ιστορικό ιερό Ναό Αγ. Αθανασίου της ομωνύμου, ηρωοτόκου γενετείρας του Σερραίου Αρχιστρατήγου της εθνικής μας παλιγγενεσίας του 1821, Εμμ. Παπά, ιερούργησε, σήμερα Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2023, ο Σεβ. Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος.
Κατά την διάρκεια της Αρχιερατικής θ. Λειτουργίας, στον μνημειώδη αυτό Ναό με το περίτεχνο ξυλόγλυπτο τέμπλο, το οποίο συντηρήθηκε τελευταίως χάρις και στο φιλόκαλο ενδιαφέρον του Σεβ. κ. Θεολόγου και την συγκινητική οικονομική χορηγία της Αντιπεριφέρειας Σερρών, τελέσθηκε ιερό μνημόσυνο υπέρ μακαρίας μνήμης και αιωνίου αναπαύσεως της ψυχής του αειμνήστου και μαρτυρικού Αρχιμανδρίτου Αρσενίου Μενεξέ, Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητροπόλεως Κυδωνιών της Μ. Ασίας και γόνου της ευλογημένης κωμοπόλεως της Σερραϊκής Εκκλησίας, Εμμ. Παπάς, με την ευκαιρία της συμπληρώσεως εκατό ετών από την εν Κυρίω κοίμησή του (+ Οκτώβριος 1923).
Ο Σεβ. Ποιμενάρχης της των Σερρών και Νιγρίτης Εκκλησίας κ. Θεολόγος, απευθυνόμενος στους παρευρισκομένους πιστούς, εσημείωσε μεταξύ άλλων και τα εξής:
«Η ένδοξος κωμόπολις Εμμ. Παπάς είναι ευφήμως γνωστή στην ελληνική ιστορία ως τόπος καταγωγής του μεγάλου Αρχιστρατήγου και ήρωος της εθνικής μας παλιγγενεσίας του 1821, Εμμ. Παπά, ο οποίος είχε την καταγωγήν από αυτήν την μικράν αλλά μετά ταύτα πανένδοξον σερραϊκή περιοχήν.
Στην εκκλησιαστική και συνολικώς στην ανθρώπινη ιστορία συμβαίνει πολλές φορές και τούτο· οι σπουδαίοι άνθρωποι να δοξάζουν τους τόπους της καταγωγής τους.
Ο Εμμ. Παπάς, εμπνεόμενος από τις αρχές της φιλοθεΐας και της φιλοπατρίας, τις οποίες εδιδάχθη εντός του ευλογημένου οικογενειακού ιερατικού περιβάλλοντός του, ως αγνός πατριώτης, προσέφερε την περιουσία, την οικογένεια, την ζωή του ολόκληρη για την ελευθερία της Πατρίδος Ελλάδος.
Τα δύο αυτά υπερούσια μεγέθη, η ορθόδοξος πίστη, η αγάπη για την Εκκλησία και η θυσιαστική προσφορά υπέρ της Πατρίδος είναι αρρήκτως συνδεδεμένα, αλληλοπεριχωρούνται, συμβαδίζουν και φωτίζουν διαχρονικώς την ζωή και τα έργα των Ελλήνων.
Ένας ακόμη γόνος της ευλογημένης αυτής κωμοπόλεως της Εκκλησιαστικής μας επαρχίας, του Εμμ. Παπά, είναι και ο αείμνηστος Αρχιμανδρίτης Αρσένιος Μενεξές, ο οποίος, την 3η Μαΐου 1917, ως Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Κυδωνιών, εκτοπίστηκε με 45 ορφανά παιδιά του ορφανοτροφείου των Κυδωνιών, ηλικίας από 6 μηνών έως 12 ετών. Έπειτα από πολυήμερη μαρτυρική οδοιπορία έφθασαν στο χωριό Μπιλετζίκ της Βιθυνίας, όπου και εγκαταβίωσαν σε έναν σταύλο για μεγάλο χρονικό διάστημα, κάτω από άθλιες συνθήκες.
Ο αείμνηστος συντοπίτης μας, Αρχιμανδρίτης Αρσένιος Μενεξές, αγωνίσθηκε με αυταπάρνηση και αυτοθυσία, μέσα στη δίνη των τραγικών γεγονότων εκείνων των ημερών, που προερχόταν από το βάναυσο Τουρκικό καθεστώς.
Με βαθιά συνείδηση για την πνευματική και εθνική αποστολή της Εκκλησίας, εκείνες τις δύσκολες χρονικές περιόδους, επετέλεσε με απαράμιλλο φρόνημα το σπουδαίο ποιμαντικό και εθνικό έργο, για την σωτηρία των Μικρασιατών αδελφών, εργάσθηκε με σύνεση και ηρωϊσμό, μη φειδόμενος κόπων, αλλά και της ίδιας ακόμη της ζωής του, για την προστασία των αδικουμένων, των ορφανών και των κατατρεγμένων Ελλήνων.
Υπήρξε για τα ορφανά παιδιά του πολέμου και της προσφυγιάς ο φύλακας άγγελός τους, ο μοναδικός προστάτης και πατέρας τους. Κατόρθωσε με τα πενιχρά μέσα που διέθετε και κυρίως με την φλογερή πίστη του στον Θεό, την αγάπη και την φιλόστοργη καρδιά του, να διασώσει τα περισσότερα από τα ορφανά από βέβαιο θάνατο.
Επιπλέον, μεριμνούσε όχι μόνον για την υλική διατροφή των παιδιών, αλλά και για την εθνικοθρησκευτική μόρφωσή τους. Τα δίδασκε ανάγνωση, γραμματική, βυζαντινή μουσική και κάθε άλλη χρήσιμη για την ζωή τους γνώση.
Εκοιμήθη τον Οκτώβριο του 1923 στην Μυτιλήνη, σε ηλικία 50 ετών, όπου συνόδευσε τα ορφανά των Κυδωνιών, καταλείποντας, έως και σήμερον, φήμη φιλευσπλάχνου εκκλησιαστικού ανδρός.
Τα οστά του μεγάλου αυτού Δοβιστηνού κληρικού μετά την ανακομιδή τους, χάρις στην φιλόστοργη μέριμνα του Σεβ. Μητροπολίτου Μυτιλήνης, Ερεσσού και Πλωμαρίου και αγαπητού εν Χριστώ αδελφού μας κ. Ιακώβου, φυλάσσονται με σεβασμό στον ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγ. Αθανάσιου Μυτιλήνης.
Μεγάλη η τιμή και η ευλογία, λοιπόν, γι’ αυτόν τον τόπο, που ανέδειξε έναν αγιασμένο και φιλάνθρωπο κληρικό της Εκκλησίας μας, πρώτου μεγέθους, ο οποίος ετίμησε την αγία ιερωσύνη του, την μητέρα μας ορθόδοξο Εκκλησία, ετίμησε την Πατρίδα μας, την Ελλάδα και τον τόπο καταγωγής του, τις Σέρρες.
Διάπυρη προσευχή αναπέμπουμε προς τον Κύριο, σήμερον, όπως αναπαύση μεν την ψυχή του αειμνήστου Αρχιμανδρίτου Αρσενίου του Δοβιστινού και Ορφανοτρόφου, μετά των δικαίων και των αγίων Του, εμάς δε όλους, αναδεικνύη αξίους συνεχιστάς του μεγαλειώδους έργου του».
Ακολούθως, στις 11:00 το πρωΐ, στην αίθουσα του παλαιού «Σχολαρχείου» της κωμοπόλεως, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση μνήμης και τιμής της σεπτής εκκλησιαστικής μορφής του Αρχιμανδρίτου Αρσενίου, με ομιλητή τον κ. Αλ. Αναγνωστόπουλο, Γραμματέα της Ιεράς Μητροπόλεώς Σερρών και Νιγρίτης, ο οποίος ανέπτυξε με γλαφυρό και ιστορικώς τεκμηριωμένο λόγο, ενώπιον του Σεβ. κ. Θεολόγου, του Δημάρχου Εμμ. Παπά κ. Δ. Νότα, τοπικών αρχόντων και πυκνού ακροατηρίου, την επετειακή ομιλία του, με θέμα: «Η εκκλησιαστική προσωπικότητα και το έργο του Αρχιμανδρίτου Αρσενίου Μενεξέ, του Ορφανοτρόφου».