• Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
Παρασκευή, 17 Απριλίου, 2026
Poimin.gr
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
Poimin.gr
No Result
View All Result

«Αναστάσιμος θάνατος» ή Ανάσταση ζωής;

14 Μαΐου 2019
in Εκκλησιαστική Επικαιρότητα
Σύντομη μελέτη περί των Αγίων Πατέρων Γενικά
Share on FacebookShare on Twitter

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΠΙ ΤΩΝ ΑΙΡΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΡΑΘΡΗΣΚΕΙΩΝ
Εν Πειραιεί τη 13η Μαΐου 2019
Διανύουμε την αναστάσιμη περίοδο και βιώνουμε ο καθένας, κατά το μέτρο της πνευματικής του καταστάσεως, το κοσμοσωτήριο γεγονός της εκ νεκρών αναστάσεως του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, την άρρητη χαρά και ευφροσύνη, η οποία πηγάζει από τον κενό τάφο.
 

Εορτάζουμε με υπερβάλλουσα λαμπρότητα τα επινίκια της πιο μεγάλης και περιφανούς νίκης όλων των αιώνων, της νίκης κατά της φθοράς και του θανάτου, κατά της αμαρτίας και του διαβόλου. Εορτάζουμε το θάνατο του θανάτου μας, δια του θανάτου του Σωτήρα και Λυτρωτή μας Ιησού Χριστού. Ψάλλουμε ακατάπαυτα τον νικητήριο ύμνο του Πάσχα: «Χριστός Ανέστη εκ νεκρών, θανάτω θάνατον πατήσας και τοις εν τοις μνήμασι ζωήν χαρισάμενος», και πληρούται κάθε κύτταρο της ύπαρξής μας με ουράνια αισιοδοξία και βεβαιότητα, ότι «Χριστός ανέστη και Άδηςεσκυλεύθη», ότι, «μηδείςφοβείσθω θάνατον, ηλευθέρωσεν γαρ ημάς του Σωτήρος ο θάνατος. Έσβεσεν αυτόν, υπ’ αυτού κατεχόμενος. Εσκύλευσε τον Άδην, ο κατελθών εις τον Άδην. Επίκρανεν αυτόν, γευσάμενος της σαρκός αυτού», σύμφωνα με τον Ιερό Χρυσόστομο. Στη μεγαλειώδη και πανεφρόσυνη ακολουθία του Όρθρου της Αναστάσεως ψάλλουμε «εν ενίστόματι και μια καρδία», την αγία αυτή ημέρα:«θανάτου εορτάζομεν νέκρωσιν Άδου την καθαίρεσιν», για να διαλαλήσουμε σε όλους τους κόσμους ότι νικήθηκε ο μεγαλύτερος και πλέον έχθιστος εχθρός μας, ο πικρός θάνατος και ότι χάρις στο κοσμοσωτήριο έργο του Κυρίου μας, στο ζωοποιό Του πάθος και την λαμπροφόρο ανάστασή Του, μπορούμε να μην πεθάνουμε τον αιώνιο πνευματικό θάνατο της αμαρτίας, αλλά από τώρα να περάσουμε στην αιώνια ζωή, εφόσον πιστεύουμε στο Νικητή του θανάτου και του αναθέτουμε την επί γης βιωτή μας.

Όμως υπάρχουν δυστυχώς πολλοί συνάνθρωποί μας σήμερα, οι οποίοι εξακολουθούν να μένουν ξένοι και αμέτοχοι του φωτός και της χαράς της Αναστάσεως. Και όχι απλώς προσπαθούν απεγνωσμένα νααπαξιώσουν το γεγονός της Αναστάσεως, αλλά να πείσουν και τους άλλους, ότι οδεύουν προς το θάνατο, την ανυπαρξία και την εκμηδένιση, «χαίροντες» γι’ αυτή τους την ολέθρια πορεία, την οποία «βαπτίζουν» ως «πρόοδο», ως «επιστήμη», ως «αξιοπρέπεια»!
Μια τέτοια περίπτωση διαπιστώσαμε σε πρόσφατο δημοσίευμα ανήμερα την Μεγάλη Παρασκευή, 24 Απριλίου ε.ε., στην εφημερίδα των Αθηνών «Φιλελεύθερος», με τον περίεργο τίτλο: «Αναστάσιμος θάνατος»και με αρθρογράφο τονκ. Ανδρέα Ζαμπούκα. Σύντομο το άρθρο του, αλλά μεστό απαισιοδοξίας και απιστίας, εμπνεόμενο από το άθεο φιλοσοφικό ρεύμα του γαλλικού Υπαρξισμού, ένας «ύμνος» στο θάνατο, όπως τον αισθάνεται και τον ζείο άθεος υπαρξιστής Γάλλος φιλόσοφος Αλμπέρ Καμύ. Γράφει:«Υπάρχει μόνο ένα πραγματικό σοβαρό φιλοσοφικό θέμα, κι αυτό είναι η αυτοκτονία. Να απαντήσεις στο ερώτημα αν αξίζει να ζεις». Τηνώρα που ο Χριστός μας είχε απλωμένα τα πανάχραντα χέρια του, καρφωμένα στο ξύλο του σταυρού, για να μας απολυτρώσει από την δουλεία του διαβόλου, της αμαρτίας, και του θανάτουκαι η χριστιανική ανθρωπότητα βίωνε το Θείο Δράμα στο φρικτό Γολγοθά, ο αρθρογράφος εμπνεύστηκε να γράψει για την αυτοκτονία, η οποία σκοτώνει τη ζωή και οδηγεί στον αιώνιο θάνατο! Μνημονεύει το παρά πάνω απαισιόδοξο απόσπασμα ενός τραγικού αθέου φιλοσόφου, του Καμύ, επειδή πιστεύει και αυτός μαζί με τον Καμύ ότι η αυτοκτονία είναι το μόνο«πραγματικό σοβαρό φιλοσοφικό θέμα». Παρά κάτωπροσθέτειτη γνώμη ενός ακόμη στοχαστή, του κ.Δημήτρη Χριστοδούλου: «Τραβώντας για το θάνατο, πέρασα το ποτάμι, πέρασα από τη νύχτα μου κι απ’ τον πικρό καιρό», οποίος συμφωνεί και αυτός απόλυτα με τον Καμύ και τον αρθρογράφο. Η σοβαρότητα του φιλοσοφικού αυτού θέματος, κατά τους ισχυρισμούς του, οφείλεται στη δυσκολία να απαντήσει κανείς στομεγάλο αυτό ερώτημα «αν αξίζει να ζεις» και επομένως αν η αυτοκτονία είναι προτιμότερη από τη ζωή. Είναι φανερό ότι ο αρθρογράφος ζεί μέσα σ’ ένα τρομακτικό πνευματικό σκοτάδι απελπισίας και απογνώσεως, μέχρι σημείου να θεωρεί την αυτοκτονία, μια ενδεχόμενη λύση, μια διέξοδο στα υπαρξιακά του αδιέξοδα. Έτσι ζεί και έτσι αισθάνεται ο κάθε άνθρωπος, που πεισματικά αρνείται να πιστεύσει στον αναστημένο Χριστό και να δεχθεί μέσα του το φως και την χαρά της Αναστάσεως. Βιώνει από τώρα μια πραγματική κόλαση, προγεύεται από τώρα το αιώνιο σκοτάδι και την αιώνια λύπη των κολασμένων.
Ένα βασικό θέμα, που φαίνεται να τον απασχολεί, είναι ο τρόπος με τον οποίο θα περάσει από την πρόσκαιρη ζωή στον αιώνιο θάνατο, αν δηλαδή θα περάσει με «εξευτελισμό ή αξιοπρέπεια».Γράφει:«Η ζωή και θάνατος είναι περάσματα που τα ζεις με εξευτελισμό ή αξιοπρέπεια. Αν ζεις όρθιος, πεθαίνεις όρθιος. Ή σε πνίγει το ‘ποτάμι’ ή το περνάς. Διαλέγεις και παίρνεις»!Αδυνατεί να πιστεύσει και να δεχθεί, ότι ηπαρούσα ζωή γίνεται για μας τους πιστούςόντως ένα πέρασμα.Ένα πέρασμα από τον πνευματικόθάνατο στην καινή εν Χριστώ ζωή. Ένα Πάσχα, μια διάβαση από το θάνατο στη ζωή και από τη γη στον ουρανό, σύμφωνα με τον λόγο του υμνογράφου: «εκ γαρ θανάτου προςζωήν και εκ γης προς ουρανόν Χριστός ο Θεός ημάς διεβίβασεν».Ο δε βιολογικός θάνατος είναι και αυτός ένα πέρασμα, ένα πέρασμα όμως από τα πρόσκαιρα στα αιώνια, ένα πέρασμα το οποίο αδυνατεί να καταργήσει την καινή εν Χριστώ ζωή και την ένωσή μας με τον Χριστό, αφού η ψυχή μετά τον χωρισμό της από το σώμα εξακολουθεί να μένει ενωμένη με τονΧριστό, το δε σώμα, θα αναστηθεί και αυτό άφθαρτο και αθάνατο κατά την ανάσταση των νεκρών, «εν τη εσχάτη ημέρα», (Ιω. 6,39).Όμως, τι είδους πέρασμα μπορεί να είναι ο θάνατος για τους απίστους και υπαρξιστές; Που «περνούν»μετά από αυτόν, αφού,κατά τους ισχυρισμούς των, μετά θάνατονδεν υπάρχει τίποτε, παρά μόνο το μηδέν, η ανυπαρξία; Ούτε καν μπορούν να υποψιαστούν, ότι δεν περνούν στην ανυπαρξία, αλλά στον αιώνιο πνευματικό θάνατο και στον αιώνιο χωρισμό από την πηγή της ζωής, τον Χριστό, στον οποίο δεν θέλησαν να πιστεύσουν ως τον μοναδικό λυτρωτή, όταν ζούσαν στην παρούσα ζωή.
Στη συνέχεια προσπαθεί να μας παρουσιάσει,ποιος είναι ο πιο «αξιοπρεπής» θάνατος. Γράφει: «Ο πολίτης της δημοκρατίας δεν πεθαίνει όπως ο υπήκοος κάθε ολοκληρωτισμού. Ο ελύθερος δεν σκοτώνεται σαν τον δούλο. Άλλος ο νεκρός που ζει την κοινωνία σαν συλλογικότητα δικαιωμάτων και άλλος ο έρπων ‘κοχλίας’ που επενδύει, γελασμένος στην αιωνιότητα»! Δηλαδή είναι διαφορετικός ο θάνατος ενός αθεϊστή «κοινωνικού εργάτη», π.χ. μαρξιστή, ή θιασώτη της «ελεύθερης αγοράς», ο οποίος συμμετέχει, (δεν έχει σημασία το πώς),στη συλλογικότητα των δικαιωμάτων και διαφορετικός αυτού που πιστεύει στην αιωνιότητα, προφανώς ο πιστός Χριστιανός, τον οποίο αποκαλεί «έρποντα κοχλία»! Πιστεύει στ’ αλήθεια πως ο «αξιοπρεπής» θάνατος, έχει καμιά πρακτική σημασία σ’ αυτόν που πεθαίνει, αφού ο ίδιος δεν πιστεύει στην μετά θάνατον ζωή; Τότε λοιπόν γιατί κάνει αυτή την «αξιολόγηση» του θανάτου; Για μας τους πιστούς υπάρχει όντως αξιολόγηση, όχι όμως μεταξύ των μορφών του θανάτου, αλλά μεταξύ της ζωής και του θανάτου, διότι για μας δεν υπάρχει πια θάνατος, τον νίκησε και τον κατάργησε ο Νικητής του θανάτου!
Στη συνέχεια κατανοώντας ότι δεν μπορεί να νικήσει τον θάνατο με τις δικές του δυνάμεις και επειδή δεν θέλει να πιστεύσει στον Νικητή του θανάτου, καταλήγει στο ανόητο συμπέρασμα: «Ο θάνατος δεν είναι ανάγκη να νικηθεί, αλλά να κατανοηθεί»!Μ’ άλλα λόγια προτιμά τον αιώνιο θάνατο από την εν Χριστώ ζωή και αρκείται μόνο στην «κατανόηση του θανάτου».Ωστόσοποια πρακτική σημασία μπορεί να έχει για ένα μελλοθάνατο, χωρίς καμιά ελπίδα ζωής αιωνίου, η «κατανόηση» του θανάτου του;
Πέρα από την «κατανόηση», βρίσκει και άλλη «λύση» στο πρόβλημα του θανάτου: Είναι η δυνατότητα του ανθρώπου «να εξαγοράζει την τραγικότητά του με τη δημιουργία. Το μόνο ελιξίριο ζωής μπροστά στο φόβο της απουσίας. Είτε λοιπόν ζει, είτε πεθαίνει, έχει χρέος να παραμένει νέος με αξιοπρέπεια. Όρθιος με την ευθύνη πάντα μπροστά του»! Φυσικά η «λύση» που προτείνει δεν είναι ούτε κατά διάνοιαν η λύση του προβλήματος του θανάτου, αλλά μια χίμαιρα, μια απελπισμένη απώθηση, σε ψυχολογικό επίπεδο. Καλλιέργεια μιας απατηλής ψευδαίσθησης μπροστά στο φοβερό γεγονός του θανάτου. Ο θάνατος δεν νικιέται με ευχολόγια και δημιουργίες, ούτε με το πώς «αισθάνεται» ο καθένας, αλλά με το δυναμικό γεγονός της ζωής, την οποία προσφέρει μόνον Ένας, η ένσαρκη Ζωή, Αυτός που διακήρυξε πως «Εγώ ειμί η ανάστασις και η ζωή» (Ιωάν.11,26), ο Ιησούς Χριστός! Ο άπιστος, όσες δημιουργίες και αν κάνει, ο πανδαμάτωρ χρόνος θα τις σβήσει σύντομα και όταν τον βρει ο θάνατος, δεν θα καταλαβαίνει τίποτε!
Και καταλήγει: Ο άνθρωπος «έχει το αναφαίρετο δικαίωμα και στη ζωή και στο θάνατο, σπρώχνοντας μακριά από τη ζωή του τα «τελώνια» της χυδαιότητας (παπάδες, κομπογιαννίτες, παρηγορίστριες και εμπόρους). Η ζωή μια φορά μας δίνεται, άπαξ, που λένε, σαν μια μοναδική ευκαιρία. Τουλάχιστον μ’ αυτή την αυτόνομη μορφή της δεν πρόκειται να ξαναϋπάρξουμε ποτέ. Ο θάνατος είναι η σπουδαιότερη αξία που έδωσε η φύση στον άνθρωπο για να ζήσει ελεύθερα και να αναστηθεί. Φτάνει να νοιώσει το χρέος του και να βάλει μέσα στον κόσμο και την παιδεία του…»! Πράγματι ο άνθρωπος έχει το αναφαίρετο δικαίωμα στη ζωή και στο θάνατο. Μπορεί να ανέβει σε ένα θεαματικά υψηλό βράχο, είτε για να θαυμάσει τη δημιουργία του Θεού και να νοιώσει το μεγαλείο της ζωής, είτε για να αφεθεί στο κενό και να γίνει συντρίμμια σε ελάχιστα δευτερόλεπτα! Είναι στο χέρι του να διαλέξει μεταξύ της ζωής και του θανάτου, φτάνει να έχει σώας τας φρένας. Θεωρεί τους παπάδες, (συλλήβδην), ως «τελώνια», κάτι σαν δαίμονες, συγκαταλέγοντάς τους με τους κομπογιαννίτες και τις παρηγορίτρες. Δεν χρειάζεται να του πούμε ότι τέτοιου είδους αφελείς, αναπόδεικτοι και παιδαριώδεις δογματισμοί υποβιβάζουν και καταρρακώνουν ακόμη περισσότερο το φιλοσοφικό κύρος των απόψεών του στους αναγνώστες του. Ως προς τον ισχυρισμό του, ότι«δεν πρόκειται να ξαναϋπάρξουμε ποτέ», θα περιμέναμε να μας το αποδείξει. Να μας αποδείξει ότι προορισμός μας είναι να γίνουμε τροφή στα σκουλήκια. Όσο για τον συλλογισμό του ότι ο «θάνατος είναι η σπουδαιότερη αξία του ανθρώπου» τον αφήνουμε στην κρίση των αναγνωστών μας. Τον αφήνουμε στην κάθε χαροκαμένη μάνα, η οποία οδύρεται, (ανθρωπίνως δικαιολογημένα), επάνω στο νεκροκρέβατο του παιδιού της να αποφανθεί κατά πόσον «ο θάνατος είναι η σπουδαιότερη αξία που έδωσε η φύση στον άνθρωπο». Ευχόμαστε να μην συμβεί να «φιλοσοφήσει» ο ίδιος τον θάνατο, ως την «σπουδαιότερη αξία που έδωσε η φύση στον άνθρωπο»,στο νεκροκρέβατο κάποιου προσφιλή του προσώπου!

Κλείνοντας, εκφράζουμε τον πόνο και την οδύνη μας καθώς βλέπουμε και διαπιστώνουμε το φοβερό δράμα που βιώνουν σήμερα πολλοί συνάνθρωποί μας, οι οποίοι πεισματικά επιμένουν να αρνούνται την ανάσταση του Χριστού. Να αρνούνται τη δυνατότητα να βιώσουν από τώρα την αιώνια ζωή και να προτιμούν αντί της ζωής τον αιώνιο θάνατο, τον οποίο μάλιστα και εξυμνούν. Είναι κρίμα δημοσιογράφοι σαν τον κ. Ζαμπούκα να προσβάλλουν την πίστη εκατομμυρίων Χριστιανών, μιμούμενοι τον αρχαίο εκείνον φιλόσοφο, τον Ηγησία, τον αποκαλούμενο «Πεισιθάνατο» ο οποίος είχε αναγάγει την αυτοκτονία και το βίαιο θάνατο σε αξία, παροτρύνοντας τους ανθρώπους να αυτοκτονούν!

Πρόσφατα Άρθρα

Η εορτή της Ζωοδόχου Πηγής στην Ι.Μ. Θεσσαλιώτιδος  και Φαναριοφερσάλων
Εκκλησία της Ελλάδος

Η εορτή της Ζωοδόχου Πηγής στην Ι.Μ. Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων

17 Απριλίου 2026

   Το απόγευμα της Πέμπτης της Διακαινησίμου, 16 Απριλίου 2026, ενόψει της λαμπράς εορτής της Υπεραγίας Θεοτόκου της Ζωοδόχου Πηγής, ο...

Read more
ΠΑΝΗΓΥΡΙΣΕ Ο Ι. ΝΑΟΣ ΖΩΟΔΟΧΟΥ ΠΗΓΗΣ ΤΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟΥ ΟΡΦΑΝΟΤΡΟΦΕΙΟΥ ΧΑΛΚΙΔΟΣ
Εκκλησία της Ελλάδος

ΠΑΝΗΓΥΡΙΣΕ Ο Ι. ΝΑΟΣ ΖΩΟΔΟΧΟΥ ΠΗΓΗΣ ΤΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟΥ ΟΡΦΑΝΟΤΡΟΦΕΙΟΥ ΧΑΛΚΙΔΟΣ

17 Απριλίου 2026

Μέσα σε πασχάλιο κλίμα, πραγματοποιήθηκε η ιερά πανήγυρις του Ι. Ναού της Ζωοδόχου Πηγής του Εκκλησιαστικού Ορφανοτροφείου αρρένων στην Έξω...

Read more
Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός στην Ι.Μ. Καστρίου
Εκκλησία της Ελλάδος

Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός στην Ι.Μ. Καστρίου

17 Απριλίου 2026

Το απόγευμα της παραμονής της εορτής της Ζωοδόχου Πηγής, Πέμπτη της Διακαινησίμου 16 Απριλίου 2026, στην πανηγυρίσασα ιστορική Ιερά Μονή...

Read more
Πανήγυρις Ιερού Ναού Ζωοδόχου Πηγής Αρδανίου
Εκκλησία της Ελλάδος

Πανήγυρις Ιερού Ναού Ζωοδόχου Πηγής Αρδανίου

17 Απριλίου 2026

Την Παρασκευή της Διακαινησίμου 17 Απριλίου 2026, η Εκκλησία μας τιμά και  εορτάζει την Παναγία ως Ζωοδόχο Πηγή. Στην Μητρόπολή...

Read more
Πολυαρχιερατικό συλλείτουργο στην Ι. Μονή Παναγίας Δοβρά και χειροτονία διακόνου
Εκκλησία της Ελλάδος

Πολυαρχιερατικό συλλείτουργο στην Ι. Μονή Παναγίας Δοβρά και χειροτονία διακόνου

17 Απριλίου 2026

Την Παρασκευή της Διακαινησίμου (17 Απριλίου) πανηγύρισε η Ιερά Μονή Παναγίας Δοβρά Βεροίας, με την ευκαιρία της εορτής της Ζωοδόχου...

Read more
Πειραιώς Σεραφείμ: Οι δαίμονες μόνο σκέπτονται και καθυβρίζουν έτσι όπως ο Μόσιαλος
Εκκλησία της Ελλάδος

Οι Περί Αναστάσεως του Χριστού Κακόδοξες και Αλλόκοτες Δοξασίες της Εταιρείας “Σκοπιά”

17 Απριλίου 2026

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς ενημερώνει: Οι Περί Αναστάσεως του Χριστού Κακόδοξες και Αλλόκοτες Δοξασίες της Εταιρείας “Σκοπιά”. https://www.youtube.com/watch?v=Z-GC5F9Udcs

Read more
Η ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΖΩΟΔΟΧΟΥ ΠΗΓΗΣ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ
Εκκλησία της Ελλάδος

Η ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΖΩΟΔΟΧΟΥ ΠΗΓΗΣ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ

17 Απριλίου 2026

 Στην πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή Υπεραγίας Θεοτόκου Παλαιοκαστριτίσσης λειτούργησε το πρωί της Παρασκευής 17 Απριλίου 2026 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βρεσθένης κ....

Read more
Εκδρομή νέων στελεχών της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους στη Θράκη
Εκκλησία της Ελλάδος

Εκδρομή νέων στελεχών της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους στη Θράκη

17 Απριλίου 2026

Το διήμερο 15 και 16 Απριλίου πραγματοποιήθηκε προσκυνηματική και εκπαιδευτική εκδρομή του Γραφείου Νεότητας της Ιερά Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης και...

Read more
Ο Αναστάσιμος Εσπερινός της Ζωοδόχου Πηγής στην Ελάτεια
Εκκλησία της Ελλάδος

Ο Αναστάσιμος Εσπερινός της Ζωοδόχου Πηγής στην Ελάτεια

17 Απριλίου 2026

Στον εορτάζοντα ενοριακό Ιερό Ναό της Ζωοδόχου Πηγής Ελάτειας, μιας γραφικής κώμης στα όρια του Δήμου Τεμπών, χοροστάτησε στον Πανηγυρικό...

Read more
Πανήγυρις Ζωοδόχου Πηγής και Χειροθεσία Πρωτοπρεσβυτέρου στην Άρτα
Εκκλησία της Ελλάδος

Πανήγυρις Ζωοδόχου Πηγής και Χειροθεσία Πρωτοπρεσβυτέρου στην Άρτα

17 Απριλίου 2026

Την Πέμπτη της Διακαινησίμου, 16 Απριλίου 2026, το απόγευμα, στον πανηγυρίζοντα Ενοριακό Ιερό Ναό της Ζωοδόχου Πηγής Συκεών Άρτης, ετελέσθη...

Read more
Παναγία, η Ζωοδόχος Πηγή
Ζωοδόχος Πηγή

Παναγία, η Ζωοδόχος Πηγή

17 Απριλίου 2026

Η εορτή της Ζωοδόχου Πηγής που γιορτάζουμε την Παρασκευή της Διακαινησίμου είναι γιορτή της Παναγίας μας. Γράφει το συναξάρι της...

Read more
Τρισαρχιερατικός Πανηγυρικός Εσπερινός της Ζωοδόχου Πηγής στην Ι.  Μονή Παναγίας Δοβρά
Εκκλησία της Ελλάδος

Τρισαρχιερατικός Πανηγυρικός Εσπερινός της Ζωοδόχου Πηγής στην Ι. Μονή Παναγίας Δοβρά

17 Απριλίου 2026

Την Πέμπτη και την Παρασκευή της Διακαινησίμου Εβδομάδος πανηγυρίζει η ιστορική Ιερά Μονή της Παναγίας Δοβρά Βεροίας επί τη εορτή...

Read more
Τα τρία νερά
Ζωοδόχος Πηγή

Τα τρία νερά

17 Απριλίου 2026

ΣΗΜΕΡΑ, ἀγαπητοί μου, εἶνε ἑορτή, συνέχεια τῆς μεγάλης ἑορτῆς τῆς ἀναστάσε­ως τοῦ Κυρίου στὴν ἑβδομάδα τῆς Διακαινη­σί­μου. Εἶνε ἡ ἑορτὴ...

Read more
Ο Εσπερινός της Ζωοδόχου Πηγής στην Σγράπα Μεσσηνίας
Εκκλησία της Ελλάδος

Ο Εσπερινός της Ζωοδόχου Πηγής στην Σγράπα Μεσσηνίας

17 Απριλίου 2026

Με την παρουσία πλήθους πιστών από την ευρύτερη περιοχή της Μεσσηνίας, της Τριφυλίας, της Αρκαδίας και της Ηλείας, τελέσθηκε το...

Read more
Παναγία, η Ζωοδόχος Πηγή
Ζωοδόχος Πηγή

Η Πηγή της Ζωής

17 Απριλίου 2026

Μέσα στην ατμόσφαιρα της Αναστάσιμης χαράς και ευδαιμονίας, αγαπητοί μου αδελφοί, προβάλλεται σήμερα το πρόσωπο της Παναγίας Μητέρας μας, της...

Read more
Previous slide
Next slide

ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ

Για να γίνεις πιστός, πρέπει πρώτα να γίνεις «άπιστος»…!
Κηρύγματα

Απόστολος Θωμάς: Ο δύσπιστος μαθητής του Κυρίου

27 Απριλίου 2025

ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ Θεολόγου – Καθηγητού Την πρώτη Κυριακή μετά την Ανάσταση του Κυρίου η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη...

Πάσχα  Αντίπασχα

Πάσχα Αντίπασχα

26 Απριλίου 2025
Κήρυγμα στον Απόστολο της Κυριακής του Θωμά

Ομολογία πίστεως “Ο Κύριός μου και ο Θεός μου”

26 Απριλίου 2025
Κήρυγμα στον Απόστολο της Κυριακής του Θωμά

Μακάριοι οἱ μὴ ἰδόντες καὶ πιστεύσαντες

26 Απριλίου 2025
Ας Χαρούμε με την Ανάσταση του Χριστού μας

Ας Χαρούμε με την Ανάσταση του Χριστού μας

26 Απριλίου 2025
Για να γίνεις πιστός, πρέπει πρώτα να γίνεις «άπιστος»…!

Για να γίνεις πιστός, πρέπει πρώτα να γίνεις «άπιστος»…!

11 Μαΐου 2024
Κήρυγμα στον Απόστολο της Κυριακής του Θωμά

Κυριακή του Θωμά – «Η σωτήριος ομολογία»

11 Μαΐου 2024
Κήρυγμα στον Απόστολο της Κυριακής του Θωμά

Οι Σύγχρονοι Θωμάδες

11 Μαΐου 2024
«Επίστεψαν εις Αυτόν. Κήρυξαν παντού το όνομά Του.  Πέθαναν γι’ Αυτόν. Εμείς;»

«Επίστεψαν εις Αυτόν. Κήρυξαν παντού το όνομά Του. Πέθαναν γι’ Αυτόν. Εμείς;»

22 Απριλίου 2023
Κήρυγμα στον Απόστολο της Κυριακής του Θωμά

Ὁμιλία, σὺν Θεῷ ἁγίῳ, στὴν Κυριακὴ τοῦ Θωμᾶ

30 Απριλίου 2022
Για να γίνεις πιστός, πρέπει πρώτα να γίνεις «άπιστος»…!

Θωμάς ο άλλος μαθητής

3 Απριλίου 2020
Ἡ Πρώτη Κυριακή μετά τό Πάσχα

Το μήνυμα της Κυριακής του Θωμά

4 Μαΐου 2019
Κυριακή του Αντίπασχα ή του Θωμά «Ἄκου ἕνα βιβλίο»

Το Μήνυμα Της Αναστάσεως

13 Απριλίου 2018
Κήρυγμα στον Απόστολο της Κυριακής του Θωμά

«Δισταγμός και Υπέρβαση»

22 Απριλίου 2017
Κήρυγμα στον Απόστολο της Κυριακής του Θωμά

Ομιλία εις την Νέα Κυριακή και εις τον Απόστολο Θωμά. Αγ. Ιωάννης ο Χρυσόστομος

7 Μαΐου 2016
Κήρυγμα στον Απόστολο της Κυριακής του Θωμά

«Ειρήνη! Όνομα γλυκύ και πράγμα γλυκύτερον»

22 Απριλίου 2017
Κήρυγμα στον Απόστολο της Κυριακής του Θωμά

Κυριακή του Θωμά

7 Μαΐου 2016
Κήρυγμα στον Απόστολο της Κυριακής του Θωμά

ΚΗΡΥΓΜΑ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΤΟΥ ΘΩΜΑ

7 Μαΐου 2016
Κήρυγμα στον Απόστολο της Κυριακής του Θωμά

Κυριακή του Θωμά –«καὶ ἀπεκρίθη Θωμᾶς καὶ εἶπεν αὐτῷ, ὁ Κύριός μου καὶ ὁ Θεός μου»

16 Νοεμβρίου 2023
Κήρυγμα στον Απόστολο της Κυριακής του Θωμά

Κυριακή του Θωμά

7 Μαΐου 2016
Κήρυγμα στον Απόστολο της Κυριακής του Θωμά

Κυριακή του Θωμά

7 Μαΐου 2016
Κήρυγμα στον Απόστολο της Κυριακής του Θωμά

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΑΣΧΑ (ΘΩΜΑ)

7 Μαΐου 2016
Κήρυγμα στον Απόστολο της Κυριακής του Θωμά

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΘΩΜΑ 27-4-2014

7 Μαΐου 2016
Κήρυγμα στον Απόστολο της Κυριακής του Θωμά

Κήρυγμα στον Απόστολο της Κυριακής του Θωμά

22 Απριλίου 2017
Κήρυγμα στον Απόστολο της Κυριακής του Θωμά

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΘΩΜΑ

7 Μαΐου 2016
Κήρυγμα στον Απόστολο της Κυριακής του Θωμά

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΑΣΧΑ (ΤΟΥ ΘΩΜΑ)

7 Μαΐου 2016
Next Post
Γιατί Κύριε έχεις σταθεί μακριά μας;

Γιατί Κύριε έχεις σταθεί μακριά μας;

Ἔχει καταστρέψει πολλούς μέ τήν ἀπόγνωση

Ἔχει καταστρέψει πολλούς μέ τήν ἀπόγνωση

π. Ματθαίος Χάλαρης: «Θεία Λατρεία και Ενοριακή ζωή – Ενοριακή οργάνωση και συντονισμός στελεχών»

π. Ματθαίος Χάλαρης: «Θεία Λατρεία και Ενοριακή ζωή – Ενοριακή οργάνωση και συντονισμός στελεχών»

Η Ιερά Μονή Τρικόρφου για την εκλογή Αρχιεπισκόπων Αμερικής και Αυστραλίας

Η Ιερά Μονή Τρικόρφου για την εκλογή Αρχιεπισκόπων Αμερικής και Αυστραλίας

Με λαμπρότητα πανηγύρισε ο Καθεδρικός Ναός  Αγίου Θεράποντος  Ζωγράφου

Με λαμπρότητα πανηγύρισε ο Καθεδρικός Ναός  Αγίου Θεράποντος Ζωγράφου

  • Όροι χρήσης – Πολιτική Απορρήτου
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις

Poimin.gr © 2023

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist