Η Σύνοδος, μετά τις έντονες αντιδράσεις πολλών Ιεραρχών, δεν αποδέχεται προς το παρόν, τις αλλαγές για το μισθολογικό των ιερέων και εστιάζει πλέον στο περιουσιακό.
Κατά την έκτακτη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου, οι Ιεράρχες κράτησαν αποστάσεις από την πρόταση της κυβέρνησης για τη δημιουργία ειδικού ταμείου καταβολής των μισθών των κληρικών. Σύμφωνα με πληροφορίες και η κυβέρνηση, παρά τις διαφωνίες Γαβρόγλου, φαίνεται πως δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση σύγκρουση με τον απλό κλήρο προεκλογικά. Και όπως όλα δείχνουν, αυτό που επιδιώκει είναι να μην υπάρχουν αντιδράσεις για το άρθρο 3 του συντάγματος και για την αξιοποίηση της περιουσίας, καθώς και για το θέμα αυτό υπήρχαν αντιδράσεις από πολλούς Ιεράρχες, οι οποίοι θέλουν η αξιοποίηση να αφορά μόνο τις υπό αμφισβήτηση εκτάσεις.
Ο ίδιος ο κ. Ιερώνυμος το τελευταίο διάστημα και αφού είχαν προηγηθεί οι αντιδράσεις, έχει αποφασίσει να παγώσει τις συζητήσεις για το μισθολογικό για μετά τις εκλογές. Σύμφωνα με συνεργάτες του, το θέμα θα προχωρήσει αφού υπάρχει η σύμφωνη γνώμη του απλού κλήρου.
Σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, αυτή φαίνεται ότι προχωράει, με στόχο τη δημιουργία κοινού ταμείου στο οποίο θα συμμετέχει και το δημόσιο σε ποσοστό 50%.
Στον κεντρικό σχεδιασμό της Εκκλησίας υπάρχει και το θέμα της αξιοποίησης των αμφισβητούμενων εκτάσεων. Ενα θέμα το οποίο απασχολεί τη Σύνοδο εδώ και πολλές δεκαετίες.
Διαβλέποντας το αδιέξοδο ο αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος μιλώντας προς τα μέλη της Ιεραρχίας, τόνισε πως «τα μεγάλα θέματα και προβλήματα στην πορεία της διακονίας της δεν αντιμετωπίζονται μόνον από τον Αρχιεπίσκοπο, ούτε μόνον από τη Διαρκή Ιεράν Σύνοδον, αλλά από όλα τα μέλη της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος εν Συνόδω συνερχομένων.
Η συναίνεσις και συγκατάθεσις των κληρικών στην αλλαγή του καθεστώτος της μισθοδοσίας των, είναι προϋπόθεσις για την πορεία του όλου θέματος.
Υπό τις παρούσες συνθήκες δεν υπάρχει συναίνεσις και συγκατάθεσις των κληρικών για αλλαγή του καθεστώτος της μισθοδοσίας».
Εφημερίδα «Κιβωτό της Ορθοδοξίας»