• Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
Παρασκευή, 18 Σεπτεμβρίου, 2026
Poimin.gr
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
Poimin.gr
No Result
View All Result

Σώφρονες ή άφρονες;;;;;

in Εκκλησία της Ελλάδος, Εκκλησιαστική Επικαιρότητα
23 Σεπτεμβρίου 2021
byPoimin.gr Team
Σώφρονες ή άφρονες;;;;;
Share on FacebookShare on Twitter

1. Για μια ακόμα φορά καλούμαι από πολλούς ευσεβείς εν Χριστώ αδελφούς να καταθέσω τη μαρτυρία μου για όσα ακούγονται και λέγονται, σχετικά με τα εμβόλια και τα μέτρα προστασίας κατά του Κορωνοϊού και της φοβερής επιδημίας, που έχει ενσκήψει σε όλο τον κόσμο με τις πολλές μεταλλάξεις και τις χιλιάδες νεκρούς. Πολλοί -Κληρικοί, Μοναχοί και πιστοί- αρνούνται να εμβολιαστούν και να εφαρμόσουν τα μέτρα προστασίας στο όνομα, δήθεν, της Ορθόδοξης Χριστιανικής πίστης, την οποία ισχυρίζονται, αυτάρεσκα και εγωιστικά, ότι τη γνωρίζουν με ακρίβεια και την υποστηρίζουν, σε αντίθεση με όλους, οι οποίοι έχουν κάνει εμβόλιο, και εφαρμόζουν τα μέτρα προστασίας, τους οποίους κατηγορούν ως προδότες της Πίστης, πλανεμένους και ανάξιους. Οι απόψεις, οι κρίσεις και οι ύβρεις που εκφέρουν με τα απύλωτα στόματα και τη γραφίδα τους όλοι αυτοί είναι πέρα και πάνω από κάθε λογική και Αγιοπνευματική σύνεση. Φτάνουν, μάλιστα, στο σημείο, να οδηγούνται σε ακραίες αντιεκκλησιαστικές -αιρετικές- τοποθετήσεις, με τις οποίες βυσσοδομούν και κλονίζουν τα θεμέλια της Εκκλησίας για τοποθετήσεις χωρίς σωφροσύνη, άφρονες, όπως θα φανεί στη συνέχεια.

2. Από τα βασικά πνευματικά γνωρίσματα που πρέπει, με τη Χάρη του Αγίου Πνεύματος, να έχει και να χαρακτηρίζεται κάθε αληθινός Ορθόδοξος Χριστιανός -Κληρικός, Μοναχός και πιστός- είναι η σωφροσύνη. Η λέξη προέρχεται από το ουσιαστικό σώφρων (σώος + φρην -ενός, νους, λογικό), που σημαίνει αυτό που έχει σωστό και υγιή νου, λογική, σύνεση, φρόνηση, γνώση αληθινή. Σωφροσύνη είναι «το νήφειν και υγιαίνειν κατά διάνοιαν. Και γαρ και τούτο σωφροσύνη λέγεται από του σώας έχειν τας φρένας» (ι. Χρυσόστομος P.G. 60,559). Αυτό το γνώρισμα πρέπει να κοσμεί και να διακρίνει κάθε αληθινό Ορθόδοξο Χριστιανό «φρονείν εις το σωφρονείν» (Ρωμ.12,3). Δηλαδή «να τον διακρίνει η μετριοφροσύνη και η σύνεση». Αυτό το γνώρισμα πρέπει να έχει οδηγό και κανόνα στη ζωή του «σε σχέση με το Θεό, τον εαυτό του και τους άλλους συνανθρώπους του, σύμφωνα με το θέλημα του Θεού, προκειμένου με σιγουριά να ελπίζει να σωθεί» (Τίτ.2, 11-12). Με τη σωφροσύνη ο πιστός γνωρίζει αληθινά το θέλημα του Θεού, αποκτά εκκλησιαστικό φρόνημα και σώζεται. Χωρίς σωφροσύνη ο πιστός είναι άφρων δεν έχει σωστό νου δεν γνωρίζει το σωστό και αληθινό θέλημα του Θεού, πλανάται, ζει με αφροσύνη και κινδυνεύει να χάσει τη σωτηρία. Αυτή την αλήθεια επισημαίνει ο μέγας Απόστολος Παύλος σε όλους: «Να μην είστε άφρονες, αλλά να καταλαβαίνετε καλά ποιο είναι το θέλημα του Θεού» (Εφεσ. 5,17).

3. Όποιος -Κληρικός ή Λαϊκός- έχει σωφροσύνη και ζει μέσα στη Χάρη της αποκτά εκκλησιαστικό φρόνημα, που είναι ένα, εξ ίσου, σημαντικό και σωτήριο χάρισμα και γνώρισμα αληθινής Χριστιανικής Ορθόδοξης Πίστης και ζωής μέσα στην Εκκλησία. Έχει τη συνείδηση, ότι «η Εκκλησία -όλοι οι Πιστοί- είναι το ένα Σώμα του Χριστού και κάθε πιστός ένα μικρό μέλος και ότι πρέπει όλα τα μέλη να είναι ενωμένα με την κεφαλή του Σώματος, που είναι ο Χριστός, αλλά και μεταξύ τους, έχοντας τον ίδιο νου και την ίδια σκέψη, ώστε να υπάρχει ενότητα και να μην δημιουργούνται σχίσματα και κομματιάζεται το Σώμα του Χριστού με τις διαφορετικές απόψεις» (Α’ Κορ.1,10 12,27 πρλ). «Μίαν εν Εκκλησία δει είναι φωνήν αεί», επισημαίνει και διδάσκει ο ιερός Χρυσόστομος (P.G. 61,315). Αυτή η ομοφροσύνη και ομογνωμία είναι καρπός φωτισμού του Αγίου Πνεύματος και υπακοής στη συνοδική διοίκηση της Εκκλησίας κάθε τόπου, στην Ιερά Σύνοδο και τον Επίσκοπο. Σύμφωνα με τον ιερό Χρυσόστομο: «Εκκλησία συστήματος και συνόδου εστίν όνομα» (P.G. 55,493). «Εκκλησία γέγονεν, ουχ ίνα διηρημένοι ώμεν και συνελθόντες, αλλ’ ίνα οι διηρημένοι συνημμένοι. Και τούτο η σύνοδος δείκνυσιν» (P.G. 61,228). «Να ακολουθείτε πιστά και να υπακούετε τους Εκκλησιαστικούς σας ηγέτες», διδάσκει με έμφαση ο Απόστολος Παύλος (Εβρ. 13,17). Η Εκκλησία στην πορεία της στον κόσμο οργανώθηκε και διοικείται με κατά τόπους ιερές Συνόδους Επισκόπων και επικεφαλής Πατριάρχες και Αρχιεπισκόπους.

4. Στο σημείο αυτό παραθέτω, ενδεικτικά, μερικές από τις παραληρηματικές απόψεις και ιδέες αντιεμβολιαστών εναντίον της Ιεράς Συνόδου και του Αρχιεπισκόπου, που συνέστησαν ως λύση στην πανδημία του Κορωνοϊού τον εμβολιασμό με ελεύθερη επιλογή, ως «την αποκλειστική και επιστημονικά ελεγμένη λύση αναχαίτησης της εξάπλωσης του ιού» (Απόφαση 13-7-2021) Υβρίζουν και καταγγέλλουν χωρίς ίχνος ντροπής τον Αρχιεπίσκοπο, σε φυλλάδιο που κυκλοφορούν: «Ιερώνυμος, ο νέος Ηρώδης»:

α) Σε ραδιοφωνική εκπομπή απογευματινής ζώνης αθηναϊκού σταθμού άκουσα την τοποθέτηση μίας κυρίας κατά του εμβολίου, η οποία με ασυγκράτητη, καταιγιστική λογοδιάρροια οργή και θυμό καταφερόταν εναντίον του Αρχιεπισκόπου και της Ιεράς Συνόδου για την απόφαση που πήραν σχετικά με τον εμβολιασμό και αναγνώστηκε στους ιερούς Ναούς, τους οποίους κατάγγειλε ως συνοδοιπόρους της Κυβέρνησης, χωρίς χριστιανικά κριτήρια. Ο φανατισμός δε, ο παραλογισμός, η αλαζονεία και η φρενίτιδα που απηχούσαν οι απόψεις της την οδήγησαν να διατυπώσει ως συμπέρασμα την απειλή ότι ο Αρχιεπίσκοπος και η Ιερά Σύνοδος με την πολιτική και τις αποφάσεις τους θα οδηγήσουν το πλήρωμα της Εκκλησίας σε σχίσμα, όπως το σχίσμα των Παλαιοημερολογιτών, το οποίο, προφανώς, η ίδια και οι όμοιοί της αλαζονικά και χωρίς σωφροσύνη και συναίσθηση ευθύνης απέναντι στον Θεάνθρωπο Κύριο Ιησού Χριστό και την Ορθόδοξη, αγία Εκκλησία Του, υποθάλπουν.

Συγκλονίστηκα στο άκουσμα της δημιουργίας σχίσματος στο «σώμα του Χριστού», στην Εκκλησία. Το σχίσμα είναι μεγάλο κακό, όπως η αίρεση. «Του εις αίρεσιν εμπεσείν, το την Εκκλησίαν σχίσαι ουκ έλαττόν εστι κακόν» (ι. Χρυσόστομος P.G. 62,87). Το σχίσμα δημιουργείται από δαιμονικό εγωισμό και ανυπακοή στο σώμα της Εκκλησίας, στις Αρχιερατικές Ιερές Συνόδους κατά τόπους, που κρατούν την Ορθόδοξη Πίστη και την περιφρουρούν. Αναλογίστηκα ότι για να γίνει σχίσμα κάποιοι πρέπει να πρωτοστατήσουν, όπως έγινε πολλές φορές στην ιστορία τής Εκκλησίας. Άρα, οι αρνητές του εμβολίου είναι αποφασισμένοι, από θρησκευτικό φανατισμό και ανυπακοή στις συνετές και σώφρονες, πατρικές υποδείξεις και συμβουλές τής Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας σχετικά με το εμβόλιο, οι οποίες κινούνται μέσα στο πνεύμα της εντολής της αγάπης του Χριστού πρός τον πλησίον και της εν Χριστώ ελευθερίας, να φτάσουν ακόμα και στο σχίσμα, με δαιμονική αυταρέσκεια ότι κάνουν το σωστό. Πρόκειται για μία άφρονα, φονταμενταλιστική παράνοια, μακριά από το πνεύμα του Χριστού.

β) Σε συζήτηση με εν Χριστώ αδελφούς άκουσα ότι πολλοί φανατικοί και θρησκόληπτοι αντιεμβολιαστές, χωρίς ίχνος θεολογικής Ορθόδοξης παιδείας και γνώσης, λένε σε αθώους πιστούς να μην κοινωνούν από Ιερείς που έχουν κάνει εμβόλιο γιατί είναι μολυσμένοι, δεν έχουν Χάρη και ό,τι κάνουν δεν είναι έγκυρο, άρα δεν τους κοινωνούν με αληθινή Θεία Κοινωνία!!! Δηλαδή, εάν ένας Ιερέας έχει κάνει εμβόλιο χάνει την Ιερωσύνη!!!

γ) Μερικοί πιστοί αντιεμβολιαστές, ευρισκόμενοι σε πλήρη σύγχυση, αναζητούν Πνευματικούς για να εξομολογηθούν οι οποίοι είναι κατά του εμβολίου και της χρήσης μάσκας, με τη σκέψη ότι αυτοί είναι άξιοι Πνευματικοί, ενώ όσοι είναι υπέρ του εμβολίου και της χρήσης μάσκας είναι ανάξιοι. Άλλοι αντιεμβολιαστές υποστηρίζουν ότι, όσοι πεθαίνουν από Κορωνοϊό και δεν έχουν κάνει εμβόλιο, οι ψυχές τους δεν περνούν από τα δαιμονικά τελώνια!!! Άλλοι λένε, ότι οι μεταλλάξεις του Κορωνοϊού είναι οι εφτά σφραγίδες της Αποκάλυψης. Τώρα είμαστε στην τέταρτη σφραγίδα. Όταν θα έρθει η έβδομη μετάλλαξη – σφραγίδα, θα έρθει ο Αντίχριστος!!!

5. Το ερώτημα που δημιουργείται, απέναντι σ’ αυτές τις απόψεις των αντιεμβολιαστών, είναι, εάν υπάρχει θεολογική, Εκκλησιολογική, Ορθόδοξη βάση πάνω στην οποία στηρίζονται. Η απάντηση είναι σαφής και κατηγορηματική: Ασφαλώς, όχι. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, σε πολλές συνεντεύξεις του στα Μ.Μ.Ε. δηλώνει ότι «η άρνηση εμβολιασμού και άλλων μέτρων προστασίας είναι παράλογη και αδικαιολόγητη με θεολογικά ή επιστημονικά κριτήρια» (ΚΙΒΩΤΟΣ 26-8-2021, σ.5). Την ίδια θέση εκφράζει με σαφήνεια και ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ.ΙΓΝΑΤΙΟΣ με δηλώσεις του και ανακοινώσεις σε Μ.Μ.Ε. «Δυστυχώς, πολλοί άνθρωποι της Εκκλησίας παγιδεύτηκαν σε μια δαιμονοποίηση, προσδίδοντας, σε ένα ζήτημα που δεν έχει σχέση με την Πίστη και την Εκκλησία αλλά είναι καθαρά ιατρικό και επιστημονικό, διαστάσεις που δεν έχει. Δίνουν βάση σε ψεύτικες ειδήσεις και παρασύρουν εαυτούς και αλλήλους. Θα δώσουν λόγο ενώπιον του Θεού, γιατί αλίμονο, παίρνουν στο λαιμό τους ανθρώπους, που τελικά χάνουν τη ζωή τους» («ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ» 30-8-21, MEGA 30-8-21).

6. α) Ο Ιατρικός κόσμος, «μετά λόγου γνώσεως», υποστηρίζει ότι «είναι πράξη κοινωνικής ευθύνης και απολύτως ασφαλής ο εμβολιασμός. Όσοι ομιλούν περί αλλαγής του DNA με τον εμβολιασμό είναι εκτός πραγματικότητας. Όλα αυτά που λέγονται είναι παραφιλολογίες, δεν στέκουν και δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα και την επιστήμη» (Μάκης Τσάμης, Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας, «ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ», Πέμπτη 15 Ιουλίου 2021).

β) Σώφρονες, έγκυροι και καταξιωμένοι δημοσιογράφοι σε άρθρα τους στον Τύπο υποστηρίζουν, με λογικά και συνετά επιχειρήματα, τα εξής: «με την υγεία δεν μπορούμε να παίζουμε… Στον 20ο αιώνα τα εμβόλια κατάφεραν να αντιμετωπίσουν ασθένειες όπως την ευλογιά, την πολιομυελίτιδα, τη διφθερίτιδα, τον τέτανο κ.ά. Μαζί με τα αντιβιοτικά και άλλα κρίσιμα φάρμακα έσωσαν εκατομμύρια ζωές. Οι άνθρωποι που τα ανακάλυψαν ήταν επιστήμονες…» (Βάσω Κυριαζή, «ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ», Τρίτη 13 Ιουλίου 2021). «Ίσως περάσουν χρόνια κλινικών και εργαστηριακών ερευνών, ώσπου οι επιστήμονες καταφέρουν να αναβαθμίσουν σε τέτοιο επίπεδο την αποτελεσματικότητα των εμβολίων ή, ακόμη προτιμότερο, να φτάσουν ως την ανακάλυψη του φαρμάκου αντιμετώπισης του συγκεκριμένου ιού. Ως τότε, όμως, δεν έχουμε στη διάθεσή μας άλλη «ασπίδα» για την προστασία μας. Οπότε πράγματι είναι αναγκαίο να γυρίσουμε την πλάτη σε όσους όχι μόνο γίνονται οι ίδιοι, αλλά καλούν και εμάς να γίνουμε…ριψάσπιδες (αρνητές) των εμβολίων» (Γ.Π. Μασαβέτας, «ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ», Τετάρτη, 25 Αυγούστου 2021).

γ) Η αληθινή Χριστιανική πίστη με την αληθινή επιστημονική -πειραματική- γνώση είναι δύο «δώρα» του Θεού στον άνθρωπο για την ασφαλή του προστασία στην επίγεια και ουράνια, αιώνια ζωή του. Δεν συγκρούονται, αλλά συμπορεύονται και αλληλοσυμπληρώνονται. Δεν υπάρχει σύγκρουση πίστης και επιστήμης, αλλά μερικών πιστών και επιστημόνων, όταν ο ένας, αυθαίρετα και χωρίς σύνεση, φεύγει από τα όρια του χώρου του από θρησκευτικό ή φιλοσοφικό – ιδεολογικό φανατισμό και εισέρχεται στα όρια του άλλου, είτε ο πιστός της επιστήμης είτε ο επιστήμονας της πίστης. Η επιστήμη είναι εξ ίσου απαραίτητη στον άνθρωπο όσο και η πίστη. Μεγάλοι επιστήμονες που με τις ανακαλύψεις τους θεμελίωσαν τις επιστήμες ήταν πιστοί και Κληρικοί (Μέντελ, Καρρέλ, Καρτέσιος, Παστέρ, Πασκάλ, Ράμσεϊ, Αμπέρ, Βάκων, Φαραντάϊ κ.ά). Δεν απορρίπτεται η επιστήμη στο όνομα της πίστης, ούτε η πίστη στο όνομα της επιστήμης. Η επιστήμη εγγίζει το λόγο της πίστης. (Φράνσις Κόλλινς: Η γλώσσα του Θεού, εκδ. Παπαζήση 2017).

7. α) Οι απόψεις των αντιεμβολιαστών, που ενδεικτικά ανέφερα και πολλές άλλες παρόμοιες που λέγονται, είναι αβάσιμοι, πλανεμένοι, θρησκόληπτοι, αντιχριστιανικοί και αντιορθόδοξοι ισχυρισμοί είναι αναλήθειες και ψεύδη είναι «καρποί» έλλειψης σωφροσύνης είναι καθαρή αφροσύνη είναι «καρποί» θρησκευτικού φανατισμού, θυμού και σύγχυσης. «Θυμός εν κόλπω (στην καρδιά) αφρόνων αναπαύεται (κατοικεί)» (Εκκλ.7,9).  Είναι αδιανόητο πού μπορεί να οδηγήσει αυτός ο φανατισμός! Ένας σύγχρονος Ορθόδοξος θεολόγος και ιερέας, ο Ολιβιέ Κλεμάν, σχετικά, γράφει: «Ο φανατισμός, ως διαστροφικό ψυχικό φαινόμενο απειλεί την ψυχή του καθενός… Ριζώνει στο άγχος και στην αλαζονεία. Μπορεί να οδηγήσει τον καθένα να πειστεί ότι είναι ο μόνος που έχει την αλήθεια… Όποιος διαφωνεί μαζί του είναι όργανο δαιμονικών δυνάμεων…» (π. Γεωργίου Φραγκιαδάκη, «Ζιβανία», Χαϊδάρι 2013, σ. 16).

β) Μία απάντηση στις θέσεις των αντιεμβολιαστών ενός σώφρονος και ευλαβούς Αγιορείτη Γέροντα είναι σημαντική και διδακτική: «Αυτές τις ημέρες, δήλωσε, γίνεται πολύς λόγος για το εμβόλιο κατά του Κορωνοϊού. Σχεδόν η πατρίδα μας και ο κόσμος χωρίστηκαν στα δύο. Η Εκκλησία είναι υπέρ της Επιστήμης, υπέρ της Ιατρικής, υπέρ των φαρμάκων. Εκτός, όμως, από την Εκκλησία υπάρχει το πρόβλημα της θρησκείας, που έχει αποτέλεσμα τη θρησκομανία και την υπερβολή. Έτσι, λοιπόν, δεν μπορεί να καλείται Εκκλησία, αυτή η τάση των θρησκομανών. Αυτοί οι κολλημένοι στο χθες, δεν μπορούν να ακολουθήσουν την πρόοδο της Εκκλησίας. Η Ορθόδοξη Εκκλησία είναι πραγματικά πρόοδος και πρέπει οι άνθρωποι οι οποίοι είναι εναντίον της προόδου και της επιστήμης να απομονωθούν. Να μην ονομάζουμε αυτούς Εκκλησία αλλά θρησκομανία και παλιοθρησκεία». (Ιερομόναχος π. Φίλιππος, Κελλί Θωμάδων, Σκήτη Αγίας Άννας. Έκκληση για το εμβόλιο κατά του Κορωνοϊού. «ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ», από το Διαδίκτυο). Ιδιαίτερα σημαντικές και συνετές για το θέμα του εμβολίου κατά του Κορωνοϊού είναι και οι τελευταίες δηλώσεις του Ηγουμένου της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου Γέροντος π. Εφραίμ, μετά τη μεγάλη δοκιμασία του από την ασθένειά του, εξ αιτίας της μόλυνσής του από τον Κορωνοϊό.

8. Ο λόγος του Θεού είναι ο οδηγός κάθε πιστού στη ζωή του. (Ψαλμ. 115, 105). Σχετικά με το θέμα που μάς απασχόλησε γράφει: «Η Σοφία του Θεού -ο Κύριος- σ’ αυτούς που είναι «ενδεείς φρενών», που στερούνται φρόνηση, είπε: Αφήστε την αφροσύνη και θα ζήστε, επιζητήστε τη φρόνηση για να ζήσετε και ολοκληρώστε τη σύνεσή σας με τις δικές μου γνώσεις» (Σοφ.Σολ. 9,1-6).  «Η γλώσσα των σοφών, συνετών ανθρώπων γνωρίζει να ομιλεί με ευπρέπεια˙ το στόμα δε των ασύνετων ανθρώπων ομιλεί με απρέπεια (Παροιμ.15,2) και «οδοί (σκέψεις) αφρόνων (ασύνετων ανθρώπων) ορθαί ενώπιον αυτών (φαίνονται σωστές στα μάτια τους)» (Παροιμ. 12,15). Η αληθινή Ορθόδοξη πίστη έχει ως βασικό κανόνα τη σωφροσύνη, για τη σωστή γνώση του θελήματος του Χριστού με το φωτισμό του Αγίου Πνεύματος και την αληθινή ζωή μέσα στην Εκκλησία, με εκκλησιαστικό φρόνημα και ήθος, με υπακοή στο συνοδικό σύστημα τής Εκκλησίας. Διαφορετικά «παραρρυώμεν», ξεστρατίζουμε, φεύγουμε από τον αληθινό δρόμο τής Πίστης, πλανώμεθα και χάνουμε τη σωτηρία (Εφεσ. 5,17. Εβρ. 2,1πρλ). Πρέπει να μάθουμε τι είναι η Εκκλησία και πώς ζούμε συνειδητή εκκλησιαστική ζωή αληθινή, όχι τυπικά θρησκευτική. Η σωφροσύνη οδηγεί σε «ζήλο με επίγνωση» που σώζει, αντίθετα η έλλειψη σωφροσύνης, η αφροσύνη οδηγεί σε «ζήλο ου κατ’ επίγνωσιν», σε λάθος πορεία πνευματική, που οδηγεί σε απώλεια, μακριά από το Θεό (Ρωμ. 10,2).

Σώφρονες, λοιπόν, όχι άφρονες.

Αρχιμ. Αθανάσιος Κολλάς

ελάχιστος Ιεροκήρυκας – τ. Καθηγητής

Βόλος 15 – 9 – 2021

Πρόσφατα Άρθρα

Η εορτή της Αγίας Σοφίας στο Λιανοκλάδι και στην Λαμία
Εκκλησία της Ελλάδος

Η εορτή της Αγίας Σοφίας στο Λιανοκλάδι και στην Λαμία

17 Σεπτεμβρίου 2026

Σε δύο πανηγυρίζοντες Ναούς της Αγίας Σοφίας και των τριών θυγατέρων της Πίστεως, Ελπίδος και Αγάπης ιερούργησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης...

Read more
Η εορτή της Αγίας Σοφίας και των τριών θυγατέρων αυτής, Πίστεως, Ελπίδος και Αγάπης στην Θεσσαλονίκη
Εκκλησία της Ελλάδος

Η εορτή της Αγίας Σοφίας και των τριών θυγατέρων αυτής, Πίστεως, Ελπίδος και Αγάπης στην Θεσσαλονίκη

17 Σεπτεμβρίου 2026

 Την Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου ο Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεος, ιερούργησε και κήρυξε τον θείο λόγο στον Καθεδρικό Ιερό...

Read more
Η Α΄ ΙΕΡΑΤΙΚΗ ΣΥΝΑΞΗ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΙΕΡΙΣΣΟΥ
Εκκλησία της Ελλάδος

Η Α΄ ΙΕΡΑΤΙΚΗ ΣΥΝΑΞΗ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΙΕΡΙΣΣΟΥ

17 Σεπτεμβρίου 2026

Την Πέμπτη, 17η μηνός Σεπτεμβρίου 2026, στις 10: 30 το πρωί στον ιστορικό μεγαλοπρεπή Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Στεφάνου Αρναίας, κατόπιν...

Read more
Αγιασμός στο Πρωτοδικείο Ορεστιάδος
Εκκλησία της Ελλάδος

Αγιασμός στο Πρωτοδικείο Ορεστιάδος

17 Σεπτεμβρίου 2026

Της ακολουθίας του αγιασμού προέστη, κατά το ειωθός, επι τη ενάρξει της νέας δικαστικής περιόδου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος...

Read more
Η Ακολουθία του Αγιασμού επί τη ενάρξει του νέου δικαστικού έτους στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης
Εκκλησία της Ελλάδος

Η Ακολουθία του Αγιασμού επί τη ενάρξει του νέου δικαστικού έτους στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης

17 Σεπτεμβρίου 2026

Την Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου ο Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεος, μετέβη στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, προκειμένου να τελέσει τον...

Read more
Η εορτή της Αγίας Σοφίας στο Νέο Ψυχικό
Εκκλησία της Ελλάδος

Η εορτή της Αγίας Σοφίας στο Νέο Ψυχικό

17 Σεπτεμβρίου 2026

Την Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου το πρωί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων χοροστάτησε στον Όρθρο, προεξήρχε στην...

Read more
Αγιασμός στο Δικαστικό Μέγαρο Λάρισας για την έναρξη της νέας δικαστικής χρονιάς.
Εκκλησία της Ελλάδος

Αγιασμός στο Δικαστικό Μέγαρο Λάρισας για την έναρξη της νέας δικαστικής χρονιάς.

17 Σεπτεμβρίου 2026

Στο Δικαστικό Μέγαρο Λαρίσης μετέβη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος, όπου και τέλεσε τον αγιασμό για την...

Read more
Η εορτή της Αγίας Σοφίας στα Ρουσσοχώρια Πεδιάδος
Πατριαρχεία - Αυτοκέφαλες Εκκλησίες

Η εορτή της Αγίας Σοφίας στα Ρουσσοχώρια Πεδιάδος

17 Σεπτεμβρίου 2026

Την Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου το απόγευμα, ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Ανδρέας χοροστάτησε στον πανηγυρικό Εσπερινό, επί τη εορτή της...

Read more
«Σοφία, πίστη, ελπίς, αγάπη. Τέσσερις αρετές που πραγματικά καταξιώνουν το ανθρώπινο πρόσωπο»
Εκκλησία της Ελλάδος

«Σοφία, πίστη, ελπίς, αγάπη. Τέσσερις αρετές που πραγματικά καταξιώνουν το ανθρώπινο πρόσωπο»

17 Σεπτεμβρίου 2026

Προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς κ. Σεραφείμ, τελέστηκε η μνήμη της Αγίας Σοφίας και των τριών θυγατέρων της Πίστεως, Ελπίδος...

Read more
«Να αντισταθούμε στα σύγχρονα ρεύματα της αθεΐας»
Εκκλησία της Ελλάδος

«Να αντισταθούμε στα σύγχρονα ρεύματα της αθεΐας»

17 Σεπτεμβρίου 2026

Την Πέμπτη, 17 Σεπτεμβρίου 2026, εορτή των Αγίων ενδόξων Μαρτύρων Σοφίας και των τριών θυγατέρων αυτής, Πίστεως, Ελπίδος και Αγάπης,...

Read more
Εσπερινός της Αγίας Σοφίας στην Ρίγανη Αιτωλοακαρνανίας
Εκκλησία της Ελλάδος

Εσπερινός της Αγίας Σοφίας στην Ρίγανη Αιτωλοακαρνανίας

17 Σεπτεμβρίου 2026

Στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό της Αγίας Σοφίας στην τοπική κοινότητα Ρίγανη Αιτωλοακαρνανίας, χοροστάτησε στην ακολουθία του Εσπερινού, το απόγευμα...

Read more
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΤΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΤΩΝ ΕΓΚΑΙΝΙΩΝ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΟΣ ΟΣΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΟΥ ΡΩΣΣΟΥ ΣΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΚΟΠΙ ΕΥΒΟΙΑΣ
Εκκλησία της Ελλάδος

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΤΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΤΩΝ ΕΓΚΑΙΝΙΩΝ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΟΣ ΟΣΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΟΥ ΡΩΣΣΟΥ ΣΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΚΟΠΙ ΕΥΒΟΙΑΣ

17 Σεπτεμβρίου 2026

Γνωστοποιείται προς τους φιλαγίους και φιλεόρτους χριστιανούς ότι το Σαββατοκύριακο 26 και 27 Σεπτεμβρίου 2026, συν Θεώ, πρόκειται να τελεσθεί...

Read more
«Η οικογένεια με πίστη γίνεται φωτεινό παράδειγμα ζωής»
Εκκλησία της Ελλάδος

«Η οικογένεια με πίστη γίνεται φωτεινό παράδειγμα ζωής»

17 Σεπτεμβρίου 2026

Το πρωί της Πέμπτης 17 Σεπτεμβρίου 2026, στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό της Αγίας Σοφίας, στην πόλη της Άρτας, ελειτούργησε ο...

Read more
Η εορτή της Αγίας Σοφίας και των θυγατέρων της στην Ι.Μ. Κορίνθου
Εκκλησία της Ελλάδος

Η εορτή της Αγίας Σοφίας και των θυγατέρων της στην Ι.Μ. Κορίνθου

17 Σεπτεμβρίου 2026

Με την πρέπουσα εκκλησιαστική λαμπρότητα και τη συμμετοχή των πιστών εορτάσθηκε στην Αποστολική Ιερά Μητρόπολη Κορίνθου η μνήμη της Αγίας...

Read more
Με λαμπρότητα και κατάνυξη η υποδοχή της Τιμίας Κάρας της Αγίας Βαρβάρας στη Νέα Ιωνία Βόλου
Εκκλησία της Ελλάδος

Με λαμπρότητα και κατάνυξη η υποδοχή της Τιμίας Κάρας της Αγίας Βαρβάρας στη Νέα Ιωνία Βόλου

17 Σεπτεμβρίου 2026

Μια ξεχωριστή και ιστορική ημέρα πνευματικής χαράς και ευλογίας έζησε την Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2026 η ενορία των Αγίων Ιωάννου...

Read more
Previous slide
Next slide

ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ

Γιατί εκδηλώνονται οι κακίες στον άνθρωπο;
Κηρύγματα

Κυριακή μετά την Ύψωση. Ο Σταυρός στη ζωή μας.

20 Σεπτεμβρίου 2025

“Όστις θέλει οπίσω μου ελθείν, απαρνησάσθω εαυτόν, και αράτω τον σταυρόν αυτού, και ακολουθείτω μοι.“ Στην επί του Όρους ομιλία...

Τα άγια προσκυνήματα και η δαιμονοποίηση: μια «άσπονδη» συνύπαρξη

Τα αληθινά κέρδη ή οι ζημιές φαίνονται μόνο με τα μέτρα της αιωνιότητας

20 Σεπτεμβρίου 2025
Ο ταπεινός ποτέ δεν πέφτει

Ἡ ὑψίστη ἀξία τοῦ ἀνθρώπου

19 Οκτωβρίου 2023
Παλαιές μαρτυρίες γιά το σημείο του Τιμίου Σταυρού που φάνηκε στα Ιεροσόλυμα

Όχι επανάσταση, αλλά ανάσταση (Κυριακή μετά την Ύψωση)

17 Σεπτεμβρίου 2022
Αναζητώντας σήμερα τον «τύπο» και τον «τόπο» του Χριστού

Κυριακή μετά την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού – Θέλει αυταπάρνηση

17 Σεπτεμβρίου 2022
Αυλώνος Χριστόδουλος: «Η ΕΛΠΙΔΑ»

Η Σωτηρία προέρχεται από το Χριστό

19 Σεπτεμβρίου 2021
«Zητεῖτε πρῶτον τήν βασιλείαν τοῦ Θεοῦ»

Το μήνυμα του Ευαγγελίου της Κυριακής μετά την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού

18 Σεπτεμβρίου 2021
Ο Τίμιος και Ζωοποιός Σταυρός ως πανοπλία

«Τί δώσει ἄνθρωπος ἀντάλλαγμα τῆς ψυχῆς αὐτοῦ;»

19 Σεπτεμβρίου 2020
Η εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού στον Ι.Ν. Αγ. Δημητρίου στο Μπραχάμι

Αυταπάρνηση και οικογένεια – Κυριακή μετά την Ύψωση

19 Σεπτεμβρίου 2020
Η εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού στον Ι.Ν. Αγ. Δημητρίου στο Μπραχάμι

«Χριστώ συνεσταύρωμαι»

19 Σεπτεμβρίου 2020
“Μη τοίνυν επαισχυνθής τοσούτον αγαθόν”

Η Θεολογία του Σταυρού και του Εσταυρωμένου Κυρίου μας

15 Σεπτεμβρίου 2018
Η Εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού στη Νέα Ιωνία

Κυριακή μετά την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού

15 Σεπτεμβρίου 2018
Αναζητώντας σήμερα τον «τύπο» και τον «τόπο» του Χριστού

Κυριακή μετά την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού – Σταυρώθηκε για μένα (Αποστολικό Ανάγνωσμα)

14 Σεπτεμβρίου 2019
Η Ακολουθία των Αγίων Παθών στον Ι.Ν. Aγ. Δημητρίου στο Μπραχάμι

Το ζωηφόρο “σκάνδαλο” του Σταυρού

14 Σεπτεμβρίου 2019

Κυριακής μετά την Ύψωση Αποστολικό ανάγνωσμα

14 Σεπτεμβρίου 2019

Κυριακή μετά την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού

21 Αυγούστου 2014

ΚΥΡΙΑΚΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΥΨΩΣΙΝ Ευαγγέλιο : Μαρκ. 8,34-9,1 ΒΑΣΙΚΑ ΓΝΩΡΙΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥ

21 Αυγούστου 2014

ΚΥΡΙΑΚΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΥΨΩΣΗ, Μαρκ, 8,34,9-1 Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

21 Αυγούστου 2014

ΚΥΡΙΑΚΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΥΨΩΣΗ

21 Αυγούστου 2014

ΚΥΡΙΑΚΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΥΨΩΣΗ, Ευαγγ. Ανάγνωσμα: Μαρκ. 8,34 – 9, 1 (16-9-2012)

21 Αυγούστου 2014

Κυριακή μετά την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού – Τί συμβολίζει ὁ Σταυρός (β΄)

16 Νοεμβρίου 2023

Σωτήρια υπέρβαση Toυ Χρηστάκι Ευσταθίου Θεολόγου

21 Αυγούστου 2014

Προς αναζήτηση νοήματος για τη ζωή-Κυριακή μετά την Ύψωσιν

21 Αυγούστου 2014

Κυριακή μετά την ύψωση του Σταυρού

21 Αυγούστου 2014

Κυριακή Μετά την Ύψωσιν Το Ευαγγέλιο της εορτής, η απόδοσή του στην νεοελληνική.

21 Αυγούστου 2014

ΚΥΡΙΑΚΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΥΨΩΣΗ

21 Αυγούστου 2014

ΚΥΡΙΑΚΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΥΨΩΣΗ – 18 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2011

21 Αυγούστου 2014

ΚΥΡΙΑΚΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΥΨΩΣΗ

21 Αυγούστου 2014

Κυριακή μετά την Ύψωση

21 Αυγούστου 2014

15 Σεπ 2012 Κυριακή μετά την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού -«Ος γαρ αν θέλη την ψυχήν αυτού σώσαι, απολέσει αυτήν».

21 Αυγούστου 2014
Next Post
Η αμαρτία έγινε σήμερα τρόπος ζωής

Η αμαρτία έγινε σήμερα τρόπος ζωής

Η εορτή της Συνάξεως των οκτώ εν τη Θεσσαλιώτιδι Εκκλησία Αγίων

Η εορτή της Συνάξεως των οκτώ εν τη Θεσσαλιώτιδι Εκκλησία Αγίων

Νέος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής ο Μητροπολίτης Προύσης Ελπιδοφόρος

Μητσοτάκης και Αναστασιάδης ακύρωσαν τις συναντήσεις με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής – Αιτία το «Σπίτι της Τουρκίας»

O Φθιώτιδος Συμεών τέλεσε τον Αγιασμό στο «ΒΑΦΕΙΑΔΑΚΕΙΟ» της Αρχιεπισκοπής

O Φθιώτιδος Συμεών τέλεσε τον Αγιασμό στο «ΒΑΦΕΙΑΔΑΚΕΙΟ» της Αρχιεπισκοπής

«Η ενότητα των πιστών μέσα στην Εκκλησία»

«Η ενότητα των πιστών μέσα στην Εκκλησία»

Poimin.gr © 2023

  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων
  • Πολιτική Cookies
  • Δήλωση Συμμόρφωσης με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334

Follow Us

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις

Poimin.gr © 2023

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist