• Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
Παρασκευή, 11 Σεπτεμβρίου, 2026
Poimin.gr
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
Poimin.gr
No Result
View All Result

Σώφρονες ή άφρονες;;;;;

in Εκκλησία της Ελλάδος, Εκκλησιαστική Επικαιρότητα
23 Σεπτεμβρίου 2021
byPoimin.gr Team
Σώφρονες ή άφρονες;;;;;
Share on FacebookShare on Twitter

1. Για μια ακόμα φορά καλούμαι από πολλούς ευσεβείς εν Χριστώ αδελφούς να καταθέσω τη μαρτυρία μου για όσα ακούγονται και λέγονται, σχετικά με τα εμβόλια και τα μέτρα προστασίας κατά του Κορωνοϊού και της φοβερής επιδημίας, που έχει ενσκήψει σε όλο τον κόσμο με τις πολλές μεταλλάξεις και τις χιλιάδες νεκρούς. Πολλοί -Κληρικοί, Μοναχοί και πιστοί- αρνούνται να εμβολιαστούν και να εφαρμόσουν τα μέτρα προστασίας στο όνομα, δήθεν, της Ορθόδοξης Χριστιανικής πίστης, την οποία ισχυρίζονται, αυτάρεσκα και εγωιστικά, ότι τη γνωρίζουν με ακρίβεια και την υποστηρίζουν, σε αντίθεση με όλους, οι οποίοι έχουν κάνει εμβόλιο, και εφαρμόζουν τα μέτρα προστασίας, τους οποίους κατηγορούν ως προδότες της Πίστης, πλανεμένους και ανάξιους. Οι απόψεις, οι κρίσεις και οι ύβρεις που εκφέρουν με τα απύλωτα στόματα και τη γραφίδα τους όλοι αυτοί είναι πέρα και πάνω από κάθε λογική και Αγιοπνευματική σύνεση. Φτάνουν, μάλιστα, στο σημείο, να οδηγούνται σε ακραίες αντιεκκλησιαστικές -αιρετικές- τοποθετήσεις, με τις οποίες βυσσοδομούν και κλονίζουν τα θεμέλια της Εκκλησίας για τοποθετήσεις χωρίς σωφροσύνη, άφρονες, όπως θα φανεί στη συνέχεια.

2. Από τα βασικά πνευματικά γνωρίσματα που πρέπει, με τη Χάρη του Αγίου Πνεύματος, να έχει και να χαρακτηρίζεται κάθε αληθινός Ορθόδοξος Χριστιανός -Κληρικός, Μοναχός και πιστός- είναι η σωφροσύνη. Η λέξη προέρχεται από το ουσιαστικό σώφρων (σώος + φρην -ενός, νους, λογικό), που σημαίνει αυτό που έχει σωστό και υγιή νου, λογική, σύνεση, φρόνηση, γνώση αληθινή. Σωφροσύνη είναι «το νήφειν και υγιαίνειν κατά διάνοιαν. Και γαρ και τούτο σωφροσύνη λέγεται από του σώας έχειν τας φρένας» (ι. Χρυσόστομος P.G. 60,559). Αυτό το γνώρισμα πρέπει να κοσμεί και να διακρίνει κάθε αληθινό Ορθόδοξο Χριστιανό «φρονείν εις το σωφρονείν» (Ρωμ.12,3). Δηλαδή «να τον διακρίνει η μετριοφροσύνη και η σύνεση». Αυτό το γνώρισμα πρέπει να έχει οδηγό και κανόνα στη ζωή του «σε σχέση με το Θεό, τον εαυτό του και τους άλλους συνανθρώπους του, σύμφωνα με το θέλημα του Θεού, προκειμένου με σιγουριά να ελπίζει να σωθεί» (Τίτ.2, 11-12). Με τη σωφροσύνη ο πιστός γνωρίζει αληθινά το θέλημα του Θεού, αποκτά εκκλησιαστικό φρόνημα και σώζεται. Χωρίς σωφροσύνη ο πιστός είναι άφρων δεν έχει σωστό νου δεν γνωρίζει το σωστό και αληθινό θέλημα του Θεού, πλανάται, ζει με αφροσύνη και κινδυνεύει να χάσει τη σωτηρία. Αυτή την αλήθεια επισημαίνει ο μέγας Απόστολος Παύλος σε όλους: «Να μην είστε άφρονες, αλλά να καταλαβαίνετε καλά ποιο είναι το θέλημα του Θεού» (Εφεσ. 5,17).

3. Όποιος -Κληρικός ή Λαϊκός- έχει σωφροσύνη και ζει μέσα στη Χάρη της αποκτά εκκλησιαστικό φρόνημα, που είναι ένα, εξ ίσου, σημαντικό και σωτήριο χάρισμα και γνώρισμα αληθινής Χριστιανικής Ορθόδοξης Πίστης και ζωής μέσα στην Εκκλησία. Έχει τη συνείδηση, ότι «η Εκκλησία -όλοι οι Πιστοί- είναι το ένα Σώμα του Χριστού και κάθε πιστός ένα μικρό μέλος και ότι πρέπει όλα τα μέλη να είναι ενωμένα με την κεφαλή του Σώματος, που είναι ο Χριστός, αλλά και μεταξύ τους, έχοντας τον ίδιο νου και την ίδια σκέψη, ώστε να υπάρχει ενότητα και να μην δημιουργούνται σχίσματα και κομματιάζεται το Σώμα του Χριστού με τις διαφορετικές απόψεις» (Α’ Κορ.1,10 12,27 πρλ). «Μίαν εν Εκκλησία δει είναι φωνήν αεί», επισημαίνει και διδάσκει ο ιερός Χρυσόστομος (P.G. 61,315). Αυτή η ομοφροσύνη και ομογνωμία είναι καρπός φωτισμού του Αγίου Πνεύματος και υπακοής στη συνοδική διοίκηση της Εκκλησίας κάθε τόπου, στην Ιερά Σύνοδο και τον Επίσκοπο. Σύμφωνα με τον ιερό Χρυσόστομο: «Εκκλησία συστήματος και συνόδου εστίν όνομα» (P.G. 55,493). «Εκκλησία γέγονεν, ουχ ίνα διηρημένοι ώμεν και συνελθόντες, αλλ’ ίνα οι διηρημένοι συνημμένοι. Και τούτο η σύνοδος δείκνυσιν» (P.G. 61,228). «Να ακολουθείτε πιστά και να υπακούετε τους Εκκλησιαστικούς σας ηγέτες», διδάσκει με έμφαση ο Απόστολος Παύλος (Εβρ. 13,17). Η Εκκλησία στην πορεία της στον κόσμο οργανώθηκε και διοικείται με κατά τόπους ιερές Συνόδους Επισκόπων και επικεφαλής Πατριάρχες και Αρχιεπισκόπους.

4. Στο σημείο αυτό παραθέτω, ενδεικτικά, μερικές από τις παραληρηματικές απόψεις και ιδέες αντιεμβολιαστών εναντίον της Ιεράς Συνόδου και του Αρχιεπισκόπου, που συνέστησαν ως λύση στην πανδημία του Κορωνοϊού τον εμβολιασμό με ελεύθερη επιλογή, ως «την αποκλειστική και επιστημονικά ελεγμένη λύση αναχαίτησης της εξάπλωσης του ιού» (Απόφαση 13-7-2021) Υβρίζουν και καταγγέλλουν χωρίς ίχνος ντροπής τον Αρχιεπίσκοπο, σε φυλλάδιο που κυκλοφορούν: «Ιερώνυμος, ο νέος Ηρώδης»:

α) Σε ραδιοφωνική εκπομπή απογευματινής ζώνης αθηναϊκού σταθμού άκουσα την τοποθέτηση μίας κυρίας κατά του εμβολίου, η οποία με ασυγκράτητη, καταιγιστική λογοδιάρροια οργή και θυμό καταφερόταν εναντίον του Αρχιεπισκόπου και της Ιεράς Συνόδου για την απόφαση που πήραν σχετικά με τον εμβολιασμό και αναγνώστηκε στους ιερούς Ναούς, τους οποίους κατάγγειλε ως συνοδοιπόρους της Κυβέρνησης, χωρίς χριστιανικά κριτήρια. Ο φανατισμός δε, ο παραλογισμός, η αλαζονεία και η φρενίτιδα που απηχούσαν οι απόψεις της την οδήγησαν να διατυπώσει ως συμπέρασμα την απειλή ότι ο Αρχιεπίσκοπος και η Ιερά Σύνοδος με την πολιτική και τις αποφάσεις τους θα οδηγήσουν το πλήρωμα της Εκκλησίας σε σχίσμα, όπως το σχίσμα των Παλαιοημερολογιτών, το οποίο, προφανώς, η ίδια και οι όμοιοί της αλαζονικά και χωρίς σωφροσύνη και συναίσθηση ευθύνης απέναντι στον Θεάνθρωπο Κύριο Ιησού Χριστό και την Ορθόδοξη, αγία Εκκλησία Του, υποθάλπουν.

Συγκλονίστηκα στο άκουσμα της δημιουργίας σχίσματος στο «σώμα του Χριστού», στην Εκκλησία. Το σχίσμα είναι μεγάλο κακό, όπως η αίρεση. «Του εις αίρεσιν εμπεσείν, το την Εκκλησίαν σχίσαι ουκ έλαττόν εστι κακόν» (ι. Χρυσόστομος P.G. 62,87). Το σχίσμα δημιουργείται από δαιμονικό εγωισμό και ανυπακοή στο σώμα της Εκκλησίας, στις Αρχιερατικές Ιερές Συνόδους κατά τόπους, που κρατούν την Ορθόδοξη Πίστη και την περιφρουρούν. Αναλογίστηκα ότι για να γίνει σχίσμα κάποιοι πρέπει να πρωτοστατήσουν, όπως έγινε πολλές φορές στην ιστορία τής Εκκλησίας. Άρα, οι αρνητές του εμβολίου είναι αποφασισμένοι, από θρησκευτικό φανατισμό και ανυπακοή στις συνετές και σώφρονες, πατρικές υποδείξεις και συμβουλές τής Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας σχετικά με το εμβόλιο, οι οποίες κινούνται μέσα στο πνεύμα της εντολής της αγάπης του Χριστού πρός τον πλησίον και της εν Χριστώ ελευθερίας, να φτάσουν ακόμα και στο σχίσμα, με δαιμονική αυταρέσκεια ότι κάνουν το σωστό. Πρόκειται για μία άφρονα, φονταμενταλιστική παράνοια, μακριά από το πνεύμα του Χριστού.

β) Σε συζήτηση με εν Χριστώ αδελφούς άκουσα ότι πολλοί φανατικοί και θρησκόληπτοι αντιεμβολιαστές, χωρίς ίχνος θεολογικής Ορθόδοξης παιδείας και γνώσης, λένε σε αθώους πιστούς να μην κοινωνούν από Ιερείς που έχουν κάνει εμβόλιο γιατί είναι μολυσμένοι, δεν έχουν Χάρη και ό,τι κάνουν δεν είναι έγκυρο, άρα δεν τους κοινωνούν με αληθινή Θεία Κοινωνία!!! Δηλαδή, εάν ένας Ιερέας έχει κάνει εμβόλιο χάνει την Ιερωσύνη!!!

γ) Μερικοί πιστοί αντιεμβολιαστές, ευρισκόμενοι σε πλήρη σύγχυση, αναζητούν Πνευματικούς για να εξομολογηθούν οι οποίοι είναι κατά του εμβολίου και της χρήσης μάσκας, με τη σκέψη ότι αυτοί είναι άξιοι Πνευματικοί, ενώ όσοι είναι υπέρ του εμβολίου και της χρήσης μάσκας είναι ανάξιοι. Άλλοι αντιεμβολιαστές υποστηρίζουν ότι, όσοι πεθαίνουν από Κορωνοϊό και δεν έχουν κάνει εμβόλιο, οι ψυχές τους δεν περνούν από τα δαιμονικά τελώνια!!! Άλλοι λένε, ότι οι μεταλλάξεις του Κορωνοϊού είναι οι εφτά σφραγίδες της Αποκάλυψης. Τώρα είμαστε στην τέταρτη σφραγίδα. Όταν θα έρθει η έβδομη μετάλλαξη – σφραγίδα, θα έρθει ο Αντίχριστος!!!

5. Το ερώτημα που δημιουργείται, απέναντι σ’ αυτές τις απόψεις των αντιεμβολιαστών, είναι, εάν υπάρχει θεολογική, Εκκλησιολογική, Ορθόδοξη βάση πάνω στην οποία στηρίζονται. Η απάντηση είναι σαφής και κατηγορηματική: Ασφαλώς, όχι. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, σε πολλές συνεντεύξεις του στα Μ.Μ.Ε. δηλώνει ότι «η άρνηση εμβολιασμού και άλλων μέτρων προστασίας είναι παράλογη και αδικαιολόγητη με θεολογικά ή επιστημονικά κριτήρια» (ΚΙΒΩΤΟΣ 26-8-2021, σ.5). Την ίδια θέση εκφράζει με σαφήνεια και ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ.ΙΓΝΑΤΙΟΣ με δηλώσεις του και ανακοινώσεις σε Μ.Μ.Ε. «Δυστυχώς, πολλοί άνθρωποι της Εκκλησίας παγιδεύτηκαν σε μια δαιμονοποίηση, προσδίδοντας, σε ένα ζήτημα που δεν έχει σχέση με την Πίστη και την Εκκλησία αλλά είναι καθαρά ιατρικό και επιστημονικό, διαστάσεις που δεν έχει. Δίνουν βάση σε ψεύτικες ειδήσεις και παρασύρουν εαυτούς και αλλήλους. Θα δώσουν λόγο ενώπιον του Θεού, γιατί αλίμονο, παίρνουν στο λαιμό τους ανθρώπους, που τελικά χάνουν τη ζωή τους» («ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ» 30-8-21, MEGA 30-8-21).

6. α) Ο Ιατρικός κόσμος, «μετά λόγου γνώσεως», υποστηρίζει ότι «είναι πράξη κοινωνικής ευθύνης και απολύτως ασφαλής ο εμβολιασμός. Όσοι ομιλούν περί αλλαγής του DNA με τον εμβολιασμό είναι εκτός πραγματικότητας. Όλα αυτά που λέγονται είναι παραφιλολογίες, δεν στέκουν και δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα και την επιστήμη» (Μάκης Τσάμης, Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας, «ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ», Πέμπτη 15 Ιουλίου 2021).

β) Σώφρονες, έγκυροι και καταξιωμένοι δημοσιογράφοι σε άρθρα τους στον Τύπο υποστηρίζουν, με λογικά και συνετά επιχειρήματα, τα εξής: «με την υγεία δεν μπορούμε να παίζουμε… Στον 20ο αιώνα τα εμβόλια κατάφεραν να αντιμετωπίσουν ασθένειες όπως την ευλογιά, την πολιομυελίτιδα, τη διφθερίτιδα, τον τέτανο κ.ά. Μαζί με τα αντιβιοτικά και άλλα κρίσιμα φάρμακα έσωσαν εκατομμύρια ζωές. Οι άνθρωποι που τα ανακάλυψαν ήταν επιστήμονες…» (Βάσω Κυριαζή, «ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ», Τρίτη 13 Ιουλίου 2021). «Ίσως περάσουν χρόνια κλινικών και εργαστηριακών ερευνών, ώσπου οι επιστήμονες καταφέρουν να αναβαθμίσουν σε τέτοιο επίπεδο την αποτελεσματικότητα των εμβολίων ή, ακόμη προτιμότερο, να φτάσουν ως την ανακάλυψη του φαρμάκου αντιμετώπισης του συγκεκριμένου ιού. Ως τότε, όμως, δεν έχουμε στη διάθεσή μας άλλη «ασπίδα» για την προστασία μας. Οπότε πράγματι είναι αναγκαίο να γυρίσουμε την πλάτη σε όσους όχι μόνο γίνονται οι ίδιοι, αλλά καλούν και εμάς να γίνουμε…ριψάσπιδες (αρνητές) των εμβολίων» (Γ.Π. Μασαβέτας, «ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ», Τετάρτη, 25 Αυγούστου 2021).

γ) Η αληθινή Χριστιανική πίστη με την αληθινή επιστημονική -πειραματική- γνώση είναι δύο «δώρα» του Θεού στον άνθρωπο για την ασφαλή του προστασία στην επίγεια και ουράνια, αιώνια ζωή του. Δεν συγκρούονται, αλλά συμπορεύονται και αλληλοσυμπληρώνονται. Δεν υπάρχει σύγκρουση πίστης και επιστήμης, αλλά μερικών πιστών και επιστημόνων, όταν ο ένας, αυθαίρετα και χωρίς σύνεση, φεύγει από τα όρια του χώρου του από θρησκευτικό ή φιλοσοφικό – ιδεολογικό φανατισμό και εισέρχεται στα όρια του άλλου, είτε ο πιστός της επιστήμης είτε ο επιστήμονας της πίστης. Η επιστήμη είναι εξ ίσου απαραίτητη στον άνθρωπο όσο και η πίστη. Μεγάλοι επιστήμονες που με τις ανακαλύψεις τους θεμελίωσαν τις επιστήμες ήταν πιστοί και Κληρικοί (Μέντελ, Καρρέλ, Καρτέσιος, Παστέρ, Πασκάλ, Ράμσεϊ, Αμπέρ, Βάκων, Φαραντάϊ κ.ά). Δεν απορρίπτεται η επιστήμη στο όνομα της πίστης, ούτε η πίστη στο όνομα της επιστήμης. Η επιστήμη εγγίζει το λόγο της πίστης. (Φράνσις Κόλλινς: Η γλώσσα του Θεού, εκδ. Παπαζήση 2017).

7. α) Οι απόψεις των αντιεμβολιαστών, που ενδεικτικά ανέφερα και πολλές άλλες παρόμοιες που λέγονται, είναι αβάσιμοι, πλανεμένοι, θρησκόληπτοι, αντιχριστιανικοί και αντιορθόδοξοι ισχυρισμοί είναι αναλήθειες και ψεύδη είναι «καρποί» έλλειψης σωφροσύνης είναι καθαρή αφροσύνη είναι «καρποί» θρησκευτικού φανατισμού, θυμού και σύγχυσης. «Θυμός εν κόλπω (στην καρδιά) αφρόνων αναπαύεται (κατοικεί)» (Εκκλ.7,9).  Είναι αδιανόητο πού μπορεί να οδηγήσει αυτός ο φανατισμός! Ένας σύγχρονος Ορθόδοξος θεολόγος και ιερέας, ο Ολιβιέ Κλεμάν, σχετικά, γράφει: «Ο φανατισμός, ως διαστροφικό ψυχικό φαινόμενο απειλεί την ψυχή του καθενός… Ριζώνει στο άγχος και στην αλαζονεία. Μπορεί να οδηγήσει τον καθένα να πειστεί ότι είναι ο μόνος που έχει την αλήθεια… Όποιος διαφωνεί μαζί του είναι όργανο δαιμονικών δυνάμεων…» (π. Γεωργίου Φραγκιαδάκη, «Ζιβανία», Χαϊδάρι 2013, σ. 16).

β) Μία απάντηση στις θέσεις των αντιεμβολιαστών ενός σώφρονος και ευλαβούς Αγιορείτη Γέροντα είναι σημαντική και διδακτική: «Αυτές τις ημέρες, δήλωσε, γίνεται πολύς λόγος για το εμβόλιο κατά του Κορωνοϊού. Σχεδόν η πατρίδα μας και ο κόσμος χωρίστηκαν στα δύο. Η Εκκλησία είναι υπέρ της Επιστήμης, υπέρ της Ιατρικής, υπέρ των φαρμάκων. Εκτός, όμως, από την Εκκλησία υπάρχει το πρόβλημα της θρησκείας, που έχει αποτέλεσμα τη θρησκομανία και την υπερβολή. Έτσι, λοιπόν, δεν μπορεί να καλείται Εκκλησία, αυτή η τάση των θρησκομανών. Αυτοί οι κολλημένοι στο χθες, δεν μπορούν να ακολουθήσουν την πρόοδο της Εκκλησίας. Η Ορθόδοξη Εκκλησία είναι πραγματικά πρόοδος και πρέπει οι άνθρωποι οι οποίοι είναι εναντίον της προόδου και της επιστήμης να απομονωθούν. Να μην ονομάζουμε αυτούς Εκκλησία αλλά θρησκομανία και παλιοθρησκεία». (Ιερομόναχος π. Φίλιππος, Κελλί Θωμάδων, Σκήτη Αγίας Άννας. Έκκληση για το εμβόλιο κατά του Κορωνοϊού. «ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ», από το Διαδίκτυο). Ιδιαίτερα σημαντικές και συνετές για το θέμα του εμβολίου κατά του Κορωνοϊού είναι και οι τελευταίες δηλώσεις του Ηγουμένου της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου Γέροντος π. Εφραίμ, μετά τη μεγάλη δοκιμασία του από την ασθένειά του, εξ αιτίας της μόλυνσής του από τον Κορωνοϊό.

8. Ο λόγος του Θεού είναι ο οδηγός κάθε πιστού στη ζωή του. (Ψαλμ. 115, 105). Σχετικά με το θέμα που μάς απασχόλησε γράφει: «Η Σοφία του Θεού -ο Κύριος- σ’ αυτούς που είναι «ενδεείς φρενών», που στερούνται φρόνηση, είπε: Αφήστε την αφροσύνη και θα ζήστε, επιζητήστε τη φρόνηση για να ζήσετε και ολοκληρώστε τη σύνεσή σας με τις δικές μου γνώσεις» (Σοφ.Σολ. 9,1-6).  «Η γλώσσα των σοφών, συνετών ανθρώπων γνωρίζει να ομιλεί με ευπρέπεια˙ το στόμα δε των ασύνετων ανθρώπων ομιλεί με απρέπεια (Παροιμ.15,2) και «οδοί (σκέψεις) αφρόνων (ασύνετων ανθρώπων) ορθαί ενώπιον αυτών (φαίνονται σωστές στα μάτια τους)» (Παροιμ. 12,15). Η αληθινή Ορθόδοξη πίστη έχει ως βασικό κανόνα τη σωφροσύνη, για τη σωστή γνώση του θελήματος του Χριστού με το φωτισμό του Αγίου Πνεύματος και την αληθινή ζωή μέσα στην Εκκλησία, με εκκλησιαστικό φρόνημα και ήθος, με υπακοή στο συνοδικό σύστημα τής Εκκλησίας. Διαφορετικά «παραρρυώμεν», ξεστρατίζουμε, φεύγουμε από τον αληθινό δρόμο τής Πίστης, πλανώμεθα και χάνουμε τη σωτηρία (Εφεσ. 5,17. Εβρ. 2,1πρλ). Πρέπει να μάθουμε τι είναι η Εκκλησία και πώς ζούμε συνειδητή εκκλησιαστική ζωή αληθινή, όχι τυπικά θρησκευτική. Η σωφροσύνη οδηγεί σε «ζήλο με επίγνωση» που σώζει, αντίθετα η έλλειψη σωφροσύνης, η αφροσύνη οδηγεί σε «ζήλο ου κατ’ επίγνωσιν», σε λάθος πορεία πνευματική, που οδηγεί σε απώλεια, μακριά από το Θεό (Ρωμ. 10,2).

Σώφρονες, λοιπόν, όχι άφρονες.

Αρχιμ. Αθανάσιος Κολλάς

ελάχιστος Ιεροκήρυκας – τ. Καθηγητής

Βόλος 15 – 9 – 2021

Πρόσφατα Άρθρα

Κραυγή αγωνίας από 4 Ιεράρχες για το Δημογραφικό – Ιερό «καμπανάκι» για την Ελλάδα που χάνεται
Εκκλησία της Ελλάδος

Κραυγή αγωνίας από 4 Ιεράρχες για το Δημογραφικό – Ιερό «καμπανάκι» για την Ελλάδα που χάνεται

11 Σεπτεμβρίου 2026

Στο βασικό της θέμα η «Ορθόδοξη Αλήθεια», που κυκλοφορεί την Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου, προβάλλει την έντονη ανησυχία των Μητροπολιτών Διδυμοτείχου,...

Read more
ΑΓΙΑΣΜΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ ΣΤΗΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Εκκλησία της Ελλάδος

ΑΓΙΑΣΜΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ ΣΤΗΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

11 Σεπτεμβρίου 2026

Με την ευκαιρία της αρχής του νέου σχολικού έτους ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος τέλεσε...

Read more
Αγιασμοί για τη νέα σχολική χρονιά  στην Ι. Μ. Αιτωλοακαρνανίας
Εκκλησία της Ελλάδος

Αγιασμοί για τη νέα σχολική χρονιά στην Ι. Μ. Αιτωλοακαρνανίας

11 Σεπτεμβρίου 2026

Με την ακολουθία του Αγιασμού, που τελέσθηκε σε όλα τα σχολεία της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας, ξεκίνησε και εφέτος...

Read more
Αγιασμοί στα Σχολεία της Κορίνθου για την έναρξη της νέας Σχολικής Χρονιάς από τον Σεβ. Μητροπολίτη Κορίνθου κ. Παύλο.
Εκκλησία της Ελλάδος

Αγιασμοί στα Σχολεία της Κορίνθου για την έναρξη της νέας Σχολικής Χρονιάς από τον Σεβ. Μητροπολίτη Κορίνθου κ. Παύλο.

11 Σεπτεμβρίου 2026

Με την ευλογία της Εκκλησίας ξεκίνησε σήμερα, Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2026, η νέα σχολική χρονιά 2026-2027. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορίνθου...

Read more
Στις 14 Σεπτεμβρίου η Εξόδιος Ακολουθία του Ηγουμένου της Μονής Αββά Γερασίμου του Ιορδανίτου
Πατριαρχεία - Αυτοκέφαλες Εκκλησίες

Στις 14 Σεπτεμβρίου η Εξόδιος Ακολουθία του Ηγουμένου της Μονής Αββά Γερασίμου του Ιορδανίτου

11 Σεπτεμβρίου 2026

Τό Πατριαρχεῖον Ἱεροσολύμων ἀνακοινώνει ὅτι τὴν προσεχῆ Δευτέραν, 1ην/14ην Σεπτεμβρίου 2026, καὶ ὥραν 4:00 μ.μ., θὰ τελεσθῇ ἡ Ἐξόδιος Ἀκολουθία...

Read more
Πρώτο κουδούνι στην Κομοτηνή – Αγιασμός στα σχολεία από τον Μητροπολίτη
Εκκλησία της Ελλάδος

Πρώτο κουδούνι στην Κομοτηνή – Αγιασμός στα σχολεία από τον Μητροπολίτη

11 Σεπτεμβρίου 2026

Σήμερα Παρασκευή, 11η Σεπτεμβρίου 2026, ἡμέρα ἔναρξης τοῦ νέου Σχολικοῦ Ἔτους 2026-2027, τελέσθηκε ὁ Ἁγιασμός σέ ὃλα τὰ Σχολεῖα τῆς...

Read more
Πρώτο κουδούνι στα σχολεία της Λάρισας – Αγιασμός από τον Μητροπολίτη Ιερώνυμο
Εκκλησία της Ελλάδος

Πρώτο κουδούνι στα σχολεία της Λάρισας – Αγιασμός από τον Μητροπολίτη Ιερώνυμο

11 Σεπτεμβρίου 2026

Με πληρότητα σε δασκάλους και καθηγητές χτύπησε το πρώτο σχολικό κουδούνι για τη νέα εκπαιδευτική χρονιά σε όλα τα σχολεία...

Read more
Αγιασμός στα σχολεία Καρδίτσας και Φαρσάλων από τον Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος
Εκκλησία της Ελλάδος

Αγιασμός στα σχολεία Καρδίτσας και Φαρσάλων από τον Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος

11 Σεπτεμβρίου 2026

Την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2026 ξεκίνησε η νέα σχολική χρονιά 2026 - 2027 για τους μαθητές και τις μαθήτριες της...

Read more
«Το μεγάλο πρόβλημα της πατρίδας μας είναι το δημογραφικό»
Εκκλησία της Ελλάδος

«Το μεγάλο πρόβλημα της πατρίδας μας είναι το δημογραφικό»

11 Σεπτεμβρίου 2026

Τον Αγιασμό στο νέο, υπερσύγχρονο κτήριο που στεγάζει το 14ο και το 15ο Νηπιαγωγείο Νέας Ιωνίας τέλεσε σήμερα ο Σεβ....

Read more
Οι ψίθυροι διαψεύστηκαν από τις εξελίξεις
Συνοπτικός

Οι ψίθυροι διαψεύστηκαν από τις εξελίξεις

11 Σεπτεμβρίου 2026

Πολλά είχαν ακουστεί το τελευταίο διάστημα στα εκκλησιαστικά πηγαδάκια για τον υπέργηρο Μητροπολίτη Μηθύμνης κ. Χρυσόστομο. Ψίθυροι, σενάρια και «πληροφορίες»...

Read more
ΤΟ 24ο ΙΕΡΑΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Εκκλησία της Ελλάδος

ΤΟ 24ο ΙΕΡΑΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

11 Σεπτεμβρίου 2026

Το 24ο Γενικό Ιερατικό Συνέδριο της Ιεράς Μητροπόλεως Κερκύρας διεξήχθη την Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2026 στις κατασκηνωτικές εγκαταστάσεις της τοπικής...

Read more
Πανήγυρις Αγ. Χρυσοστόμου Σμύρνης στην Ι. Μονή Μεταμορφώσεως Καμ. Βούρλων
Εκκλησία της Ελλάδος

Πανήγυρις Αγ. Χρυσοστόμου Σμύρνης στην Ι. Μονή Μεταμορφώσεως Καμ. Βούρλων

11 Σεπτεμβρίου 2026

Την Ιερά μνήμη του Αγίου Εθνοϊερομάρτυρος Χρυσοστόμου Αρχιεπισκόπου Σμύρνης και των συν αυτώ εόρτασε η Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος στην Ιερά...

Read more
Μοναστική Σύναξη στήν Ἱερά Μητρόπολη Ναυπάκτου καί Ἁγίου Βλασίου
Εκκλησία της Ελλάδος

Μοναστική Σύναξη στήν Ἱερά Μητρόπολη Ναυπάκτου καί Ἁγίου Βλασίου

10 Σεπτεμβρίου 2026

Τήν Πέμπτη, 10 Σεπτεμβρίου 2026, μέ ἀφορμή τήν ἐπέτειο ἐνθρονίσεως τοῦ Μητροπολίτου Ναυπάκτου καί Ἁγίου Βλασίου κ. Ἱεροθέου καί τῆς...

Read more
Γερόντισσα Νυμφοδώρα: 50 χρόνια Μοναχικής ζωής στην Παναγία Ξενιά
Εκκλησία της Ελλάδος

Γερόντισσα Νυμφοδώρα: 50 χρόνια Μοναχικής ζωής στην Παναγία Ξενιά

10 Σεπτεμβρίου 2026

Στην Ιερά Μονή Παναγίας κάτω Ξενιάς λειτούργησε σήμερα, επί τη μνήμη της Αγίας Μάρτυρος Νυμφοδώρας, ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, παρουσία πλήθους προσκυνητών....

Read more
31 χρόνια ἀπὸ τὴν Ἐνθρόνιση τοῦ Μητροπολίτου Σάμου Ἰκαρίας καὶ Κορσεῶν κ.κ. Εὐσεβίου
Αφιερώματα

31 χρόνια ἀπὸ τὴν Ἐνθρόνιση τοῦ Μητροπολίτου Σάμου Ἰκαρίας καὶ Κορσεῶν κ.κ. Εὐσεβίου

10 Σεπτεμβρίου 2026

Τὴν 10η Σεπτεμβρίου 1995, ἡμέρα Κυριακή, ἡ Σάμος ὑποδεχόταν τὸν νέο Ποιμενάρχη της, τὸν Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σάμου, Ἰκαρίας καὶ Κορσεῶν...

Read more
Previous slide
Next slide

ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ

Αυλώνος Χριστόδουλος: «Η ΕΛΠΙΔΑ»
Κηρύγματα

«Τὸν Σταυρόν σου προσκυνοῦμεν Δέσποτα»

12 Σεπτεμβρίου 2021

Τοῦ Σεβ/του Μητροπολίτου Αὐλῶνος ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ Mr. Th. Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΥΨΩΣΙΣ ΤΟΥ ΤΙΜΙΟΥ ΚΑΙ ΖΩΟΠΟΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ Ἰωάν. 19, 6-11, 13-20, 25-28,...

«Zητεῖτε πρῶτον τήν βασιλείαν τοῦ Θεοῦ»

Το μήνυμα του Ευαγγελίου της Κυριακής προ της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού

10 Σεπτεμβρίου 2021
Παλαιές μαρτυρίες γιά το σημείο του Τιμίου Σταυρού που φάνηκε στα Ιεροσόλυμα

Η μεγαλύτερη αποκάλυψη του Θεού δια του Ιησού Χριστού είναι η αγάπη του Θεού προς τον άνθρωπο

13 Σεπτεμβρίου 2020
«Εμείς έχουμε άρχοντες σαν τον Νικόδημο;»

«Εμείς έχουμε άρχοντες σαν τον Νικόδημο;»

12 Σεπτεμβρίου 2020
Ο Τίμιος και Ζωοποιός Σταυρός ως πανοπλία

Η θυσία του Υιού – Κυριακή προ της Υψώσεως

12 Σεπτεμβρίου 2020
Η παρουσία του Θεού

Πῶς οἱ χριστιανοί λατρεύουμε τόν Θεό;

11 Σεπτεμβρίου 2020
Το χάλκινο φίδι καί ό σταυρός

Το χάλκινο φίδι καί ό σταυρός

7 Σεπτεμβρίου 2019
Το Κορυφαίο Έγκλημα του Πολιτισμού

Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης και των συν αυτώ Μνήμη Αγίων Μικράς Ασίας

7 Σεπτεμβρίου 2019
«Οἱ Παῖδες εὐσεβείᾳ συντραφέντες, δυσσεβοῦς προστάγματος καταφρονήσαντες…»

Κήρυγμα στο αποστολικό ανάγνωσμα της Κυριακής προ της Υψώσεως

7 Σεπτεμβρίου 2019

Κήρυγμα στο Ευαγγέλιο της Κυριακής προ της Υψώσεως

7 Σεπτεμβρίου 2019
Το Κορυφαίο Έγκλημα του Πολιτισμού

Μνήμη Aγ. Iερομάρτυρος Xρυσοστόμου Σμύρνης

7 Σεπτεμβρίου 2019

Κυριακή προς της Υψώσεως του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού

7 Σεπτεμβρίου 2019
Αναζητώντας σήμερα τον «τύπο» και τον «τόπο» του Χριστού

Κυριακή προ της ύψωσης του Τιμίου Σταυρού

6 Σεπτεμβρίου 2019

Προφητικό σύμβολο του Εσταυρωμένου Ιησού Χριστού

8 Σεπτεμβρίου 2018
«Ἡ Γέννησίς σου Θεοτόκε χαράν ἐμήνυσε πάσῃ τῇ οἰκουμένῃ»

Κυριακή προ της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού: η σύναξις των Αγίων Ιωακείμ και Άννης

8 Σεπτεμβρίου 2018
Ποιο είναι το θέλημα του Θεού;

«Η Πίστη στον Θεό»

7 Σεπτεμβρίου 2018
Η ύψωση του Τιμίου Σταυρού ως παρηγοριά και στήριγμα στη πορεία προς το πάθος

«Και καθώς Μωυσής ύψωσε τον όφιν εν τη ερήμω, ούτως υψωθήναι δει τον υιόν του ανθρώπου»

10 Σεπτεμβρίου 2017
H δύναμη του Σταυρού

H δύναμη του Σταυρού

9 Σεπτεμβρίου 2017
H δύναμη του Σταυρού

Κυριακή προ της Υψώσεως

9 Σεπτεμβρίου 2017
H δύναμη του Σταυρού

Κυριακή προ της ύψωσης (Ἰω. γ΄, 13-17)

16 Νοεμβρίου 2023
H δύναμη του Σταυρού

Ομιλία εις την Κυριακήν προ της Υψώσεως του Τιμίου και ζωοποιού Σταυρού

9 Σεπτεμβρίου 2017
H δύναμη του Σταυρού

Χρόνος ευπρόσδεκτος «αλλ’ έχη ζωήν αιώνιον»

9 Σεπτεμβρίου 2017
H δύναμη του Σταυρού

Η σωτηρία του ανθρώπου και του κόσμου!

9 Σεπτεμβρίου 2017
H δύναμη του Σταυρού

Ο Σταυρός του Χριστού αποκάλυψη της Θείας αγάπης

9 Σεπτεμβρίου 2017
H δύναμη του Σταυρού

Η Αληθινή προσφορά

9 Σεπτεμβρίου 2017
H δύναμη του Σταυρού

Κυριακή προ της ύψωσης του Τιμίου Σταυρού

9 Σεπτεμβρίου 2017
H δύναμη του Σταυρού

Κυριακή προ της Υψώσεως (Ιωαν. Γ΄ 13-17)

9 Σεπτεμβρίου 2017
H δύναμη του Σταυρού

Κυριακὴ πρὸ τῆς Ὑψώσεως (Ἰωάν. 3,13-17)

16 Νοεμβρίου 2023
H δύναμη του Σταυρού

Κυριακή προ της ύψωσης του Τιμίου Σταυρού

9 Σεπτεμβρίου 2017
Το Κορυφαίο Έγκλημα του Πολιτισμού

Το Κορυφαίο Έγκλημα του Πολιτισμού

9 Σεπτεμβρίου 2017
Next Post
Η αμαρτία έγινε σήμερα τρόπος ζωής

Η αμαρτία έγινε σήμερα τρόπος ζωής

Η εορτή της Συνάξεως των οκτώ εν τη Θεσσαλιώτιδι Εκκλησία Αγίων

Η εορτή της Συνάξεως των οκτώ εν τη Θεσσαλιώτιδι Εκκλησία Αγίων

Νέος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής ο Μητροπολίτης Προύσης Ελπιδοφόρος

Μητσοτάκης και Αναστασιάδης ακύρωσαν τις συναντήσεις με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής – Αιτία το «Σπίτι της Τουρκίας»

O Φθιώτιδος Συμεών τέλεσε τον Αγιασμό στο «ΒΑΦΕΙΑΔΑΚΕΙΟ» της Αρχιεπισκοπής

O Φθιώτιδος Συμεών τέλεσε τον Αγιασμό στο «ΒΑΦΕΙΑΔΑΚΕΙΟ» της Αρχιεπισκοπής

«Η ενότητα των πιστών μέσα στην Εκκλησία»

«Η ενότητα των πιστών μέσα στην Εκκλησία»

Poimin.gr © 2023

  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων
  • Πολιτική Cookies
  • Δήλωση Συμμόρφωσης με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334

Follow Us

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις

Poimin.gr © 2023

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist