Ακούγοντας συνεπαρμένος τον 16χρονο Φώτη Χαλκίδη και έχοντας διαβάσει λίγο πριν τα περί «εικονικής ιερωσύνης» του Πατριάρχη Βαρθολομαίου, σκέφτηκα εκείνο το μεγαλογράμματο μήνυμα το οποίο, από όσα μπορώ να καταλαβαίνω, έφτασε σε πολλούς παραλήπτες σχετικά με τον άφαντο Μητροπολίτη και την αντ΄ αυτού διοίκηση.

Σίγουρα κάποιοι αγανακτισμένοι παπάδες ήταν οι συγγραφείς και όχι εκείνοι που φέρονται ως συγγραφείς, αυτού του μηνύματος.

Πέραν της οικογένειας του Μητροπολίτη, δίνουν ονόματα συγκεκριμένων προσώπων, γνωστών φυσικά στους εκκλησιαστικούς κύκλους. Όποια σκέψη κι αν κάνουμε γύρω από αυτό, ότι θελήσουμε να γράψουμε πάνω σε αυτό, θα προσκρούσει στην ιστορία αυτού του ανθρώπου.

Όλοι καταλαβαίνουμε και θα το νιώσει έμπονα ο διάδοχος του, ότι ο ασθενής σήμερα γηραιός Μητροπολίτης, δεν έκανε για διοίκηση, αλλά αποδείχθηκε ένας πολύ καλός εισπράκτορας. Βέβαια ο πόνος θα ναι δοντιού, αφού θα έχει και «αποστολή συνδιαχείρισης» πέραν του ότι θα πρέπει να μπουν και σε λειτουργία τα από μακέτες γνωστά κτήρια.

Σίγουρα αρκετοί από τους Μητροπολίτες, χωρίς να έχουν υπηρετήσει ούτε μία μέρα σαν παπάδες σε έναν ενοριακό ναό, χωρίς να έχουν καμία σχέση με τον ιδρώτα του παγκαριού και χωρίς πολλά ακόμα, αναλαμβάνουν να διοικήσουν ως αρμεχτές αγελάρχες και όχι ως ποιμενάρχες, την κληρωθείσα εις αυτούς επαρχία.

Δεν μας ενδιαφέρει αν αληθεύει ότι οι λογαριασμοί του Μητροπολίτη μεταφέρθηκαν στη Μητρόπολη και τα χρήματα θα είναι στη διάθεση της Εκκλησίας γενικώς. Εκείνο όμως που ξέρουμε και μας πονά, είναι ότι οι Ιεράρχες ξεχνώντας ότι είναι μοναχοί ή έστω ξεκίνησαν ως μοναχοί, έφεραν το νόμο στα μέτρα τους. Κατάφεραν να είναι σύννομα κληρονομούμενοι από τους οικείους τους, οι οποίοι πολλές φορές γίνονταν και εν ζωή «κληρονόμοι» όχι φυσικά της χάριτος. Έχοντες δικαίωμα δικαιοπραξίας μπορούν να ορίζουν δια διαθήκης τα θέλω τους, περί των οικονομικών πραγμάτων που απέκτησαν ως πατέρες από τα παιδιά τους, με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό το ανάποδο.

Ήρθε ο καιρός πρώτα από όλα να μην μπορεί να έχει ο Μητροπολίτης ιδιωτική περιουσία, παρεκτός εκείνης που μπορεί να κληρονόμησε από τον πατέρα του και τη μάνα του. Αλλά και ο καιρός να μην μπορεί να γίνει Μητροπολίτης κάποιος επειδή έχει μπάρμπα στην Κορώνη. Αυτή θα είναι Εκκλησία με έλεος και όχι για λαδοπόντικες.

Συνοπτικός

Γίνετε συνοδοιπόροι μας στην γνώση και την ενημέρωση. Στείλτε στο info@poimin.gr άρθρα, φωτογραφίες, βίντεο ή κάτι που πιστεύετε ότι αξίζει να μοιραστείτε τόσο με εμάς όσο και με τους αναγνώστες μας.