• Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
Σάββατο, 31 Οκτωβρίου, 2026
Poimin.gr
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
Poimin.gr
No Result
View All Result

Πρωτ. π. Σπυρίδων Βασιλάκος: Η συνάντηση του Αγίου Πατριάρχου με τον Μεγάλο Ασκητή

in Εκκλησιαστική Επικαιρότητα, Το Βήμα της Ενορίας
13 Οκτωβρίου 2022
byPoimin.gr Team
Πρωτ. Σπυρίδων Βασιλάκος: Η πίστη είναι μία μετάβαση από τον άνθρωπο, στον Θεό
Share on FacebookShare on Twitter

Και οι δύο, δεν είχαν τον τίτλο του μεγάλου της ιστορίας, αλλά τον τίτλο που δίνει η Εκκλησία, του μεγαλείου του Θεού. Γιατί στις πτυχές της ζωής τους, βλέπουμε πραγματικά το μεγαλείο και μέσα από τη ζωή τους, την παρουσία τους και τον λόγο τους, δοξαζόταν ο Θεός.
Ομιλία με θέμα «Η συνάντηση του Αγίου Πατριάρχου με τον Μεγάλο Ασκητή», πραγματοποίησε ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Σπυρίδων Βασιλάκος, κληρικός της Ιεράς Μητροπόλεως Θηβών και Λεβαδείας, Διευθυντής του Ραδιοφωνικού Σταθμού «Βοιωτική Εκκλησία», στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου.
Της ομιλίας, που δόθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…», προηγήθηκε Ιερά Παράκληση προς την Υπεραγία Θεοτόκο τη Βηματάρισσα.
Η   ομιλία   μεταδόθηκε   από   το κανάλι του προγράμματος στο YouTube.

Η ομιλία είχε σχέση με δύο μεγάλους αγίους, τον Άγιο Πατριάρχη Αλεξανδρείας Μέγα Αθανάσιο και τον Άγιο Ασκητή Μέγα Αντώνιο, τον καθηγητή της ερήμου.
Και οι δύο, δεν είχαν τον τίτλο του μεγάλου της ιστορίας, αλλά τον τίτλο που δίνει η Εκκλησία, του μεγαλείου του Θεού. Γιατί στις πτυχές της ζωής τους, βλέπουμε πραγματικά το μεγαλείο και μέσα από τη ζωή τους, την παρουσία τους και τον λόγο τους, δοξαζόταν ο Θεός.
Ο Μ. Αθανάσιος γνώρισε τον Μ. Αντώνιο, τον αγάπησε και αναπτύσσεται μεταξύ τους μία αγία φιλία και μία πνευματική σχέση. Η σχέση τους είναι αγία, γιατί είναι δύο καθαροί άνθρωποι και τους έδεναν δύο πράγματα.
«Ο Χριστός, που όταν μπει στην καρδιά του ανθρώπου και ο ένας βλέπει στην καρδιά του άλλου τον Χριστό, τότε αυτομάτως αναπτύσσεται μία σχέση την οποία κανένας δεν μπορεί να την διαλύσει. Και γι’ αυτό η διαφορετικότητα του χαρακτήρα κι όλα εκείνα που συνέβησαν στην πορεία της ζωής τους, δεν μπορούν να τους χωρίσουν.»
Αλλά ακόμη, όπως επεσήμανε ο π. Σπυρίδων, όταν έχεις τον Χριστό στην καρδιά, είσαι αληθινός απέναντι στον άλλον, δεν υποκρίνεσαι ποτέ. Οπότε, ο Χριστός μέσα στην σχέση και αυτή η αλήθεια την οποία δίνουν οι ψυχές σε ένα τέτοιο αντάμωμα, μπορούν να κάνουν τη σχέση, αγία.
Ο Μ. Αθανάσιος γνωρίζοντας τον Μ. Αντώνιο, θέλησε να γράψει αυτά τα οποία είδε, γιατί στη ζωή του Μ. Αντωνίου έβλεπε ένα ευαγγέλιο στην πράξη και θεώρησε ότι αυτός ο άνθρωπος μπορεί να γίνει πρότυπο και να διδάξει όλους τους ανθρώπους, κάθε εποχής.
Γράφει για τους γονείς του Μ. Αντωνίου, που ήταν πολύ πλούσιοι, ήταν όμως χριστιανοί και γι’ αυτό ανατρέφουν το παιδί τους με τον λόγο του Χριστού, το ευαγγέλιο.
Σαν παιδί ο Μ. Αντώνιος πήγαινε στην Εκκλησία, αλλά όπως διευκρινίζει ο Μ. Αθανάσιος, δεν πήγαινε από συνήθεια και σεβασμό στους γονείς του, αλλά από αληθινή πίστη. Γιατί οι γονείς φρόντισαν να φυτέψουν την πίστη στο γόνιμο και καθαρό έδαφος της ψυχής του παιδιού τους.
«Η πίστη του ήταν τόση, που τον έκανε να ξεχειλίζει από λατρεία, και γι’ αυτό το μικρό αυτό παιδί, μπορούσε να ζει την θεία Λειτουργία.
Παρά το ότι έζησε μέσα στον πλούτο, ήταν αυτάρκης, γιατί όταν ο άνθρωπος έχει τον Χριστό δεν χρειάζεται κάτι άλλο. Και εκείνος που έχει την ευλογημένη αυτάρκεια, είναι πραγματικά πλούσιος και κατεξοχήν ελεύθερος από την εσωτερική ανησυχία που δεν αφήνει τον άνθρωπο να αναπαυθεί, να ηρεμήσει, να ειρηνεύσει και να ξεκουρασθεί.»
Μέσα στην θεία Λειτουργία ακούει τη φωνή του Χριστού, μέσα από την ευαγγελική περικοπή όπου ο Χριστός συζητάει με τον πλούσιο νέο και του δείχνει το δρόμο της σωτηρίας, δηλαδή να τηρήσει τις εντολές του Θεού και να πουλήσει όλη την περιουσία του δίνοντας τα χρήματα στους φτωχούς, και να Τον ακολουθήσει.
Έτσι και ο Αντώνιος, πηγαίνει να πουλήσει την περιουσία του, τακτοποίησε την αδερφή του και έδωσε τα υπόλοιπα στους φτωχούς. Με την εμπειρία της θείας Λειτουργίας και της πίστεως, ακούγοντας τον λόγο του Χριστού, δεν άφησε καθόλου χρόνο γι’ αναβολή.
Φαίνεται από τα παιδικά του ήδη χρόνια, ότι είχε έναν ζήλο μέσα του. Έναν ζήλο με επίγνωση, με υπόβαθρο και ρίζες, που προφυλάσσει και διεγείρει όλες τις δυνάμεις της ψυχής, για να εργαστεί και να πορευθεί ο άνθρωπος πνευματικά.
Ο Μ. Αντώνιος, όπως μας πληροφορεί ο Μ. Αθανάσιος, είχε ως βιβλίο τη μνήμη του. Αλλά θεωρούσε και την κτίση του Θεού ως βιβλίο, γι’ αυτό και την σέβονταν πολύ. Γιατί εκεί διάβαζε την αγάπη και την σοφία του Θεού, μέσα στην λεπτομέρεια. Στα πάντα, όπως όλοι οι άγιοι, μελετούσε και δόξαζε τον Θεό. Η μελέτη του Θεού είναι παντού, αρκεί ο άνθρωπος να αναζητάει, να ποθεί και να λαχταρά αυτήν την μελέτη.
«Η μνήμη του ήταν χαρακτηριστική, μπορούσε να διαβάσει ένα βιβλίο και να το αποστηθίσει. Δεν μιλάμε απλά για δυνατή μνήμη, αλλά για καθαρή μνήμη. Γιατί ο Μ. Αντώνιος μέσα στην μνήμη του, όταν υπήρχε κάτι αμαρτητικό, έπαιρνε την μετάνοια και το έσβηνε.
Ζούσε διαρκώς μέσα στην μετάνοια, οπότε έσβηνε οτιδήποτε, ως άνθρωπος, αμαρτητικό είχε καταχωρηθεί στην μνήμη του. Και από την άλλη, ζώντας μέσα στην αγάπη, έσβηνε οτιδήποτε και αν είχε κάνει ο άλλος εναντίον του. Οπότε είχε μια καθαρή μνήμη, που ήταν ζωντανή και δυνατή, και αυτή η μνήμη οτιδήποτε ωφέλιμο το κρατά και οτιδήποτε σκοτεινό, ανούσιο και ανόσιο το πετά.»
Άκουγε πάντοτε με βαθιά ταπείνωση, παραδειγματιζόταν από τον ζήλο των άλλων Πατέρων, ήταν συλλέκτης πνευματικών εμπειριών. Ποθούσε και λαχταρούσε να ακολουθήσει την αρετή ή την πνευματική εμπειρία που έβλεπε στον άλλον άνθρωπο.
Πρόσεχε και κατανοούσε την αξία της απουσίας της οργής. Έβλεπε τι σημαίνει ειρήνη και τι σημαίνει οργή, και έβλεπε ότι η ειρήνη είναι παράδεισος, ενώ η οργή είναι κόλαση. Έβλεπε ότι η αμαρτία είναι αρρώστια, η αρετή είναι υγεία για την ψυχή του ανθρώπου.
Μελετούσε την πραότητα και την μακροθυμία, θαύμαζε πάντοτε οτιδήποτε είχε μέσα του, Χριστό. Ήταν πάντα πρόσχαρος να μάθει ότι έχει σχέση με τον Χριστό και με την εν Χριστώ εμπειρία των ανθρώπων. Και μετά, όλα αυτά, τα ταξινομούσε μέσα του. Οπότε, η παρατήρηση του αγίου, έγινε τήρηση, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο π. Σπυρίδων. Ότι παρατηρούσε ήταν άγιο και γι’ αυτό το τηρούσε.
Όταν διαβάσει κανείς τον βίο του, θα διαπιστώσει ότι είχε πάρα πολλές επιθέσεις από τους δαίμονες, οι οποίοι παρουσιάζονταν με την μορφή ζώων. Και πάνω σε αυτό, όπως επεσήμανε ο π. Σπυρίδων:
«Κάθε δευτερόλεπτο των αγίων ήταν και μία μάχη. Προσπαθούσαν βάζοντας Χριστό και βγάζοντας οτιδήποτε αντίχριστο στο δευτερόλεπτο τους, να το κάνουν αιωνιότητα. Να κάνουν το δευτερόλεπτο παράδεισο, για να μπορούν μέσα σε αυτό, να αναπαυθούν και να τροφοδοτηθούν.
Οι άγιοι έκαναν αυτόν τον τιτάνιο αιματηρό αγώνα, για να μην χάσουν αυτό το δευτερόλεπτο. Δεν άντεχαν να βλέπουν δευτερόλεπτα χωρίς Χριστό, να πεθαίνουν το ένα μετά το άλλο, χωρίς την προϋπόθεση της ανάστασης και την παρουσία του Χριστού.»
Ο Μ. Αντώνιος, δεν έψαχνε την αγιότητα στον εαυτό του, πίστευε τόσο πολύ στον Χριστό, που δεν μπορούσε να πιστέψει στον εαυτό του. Οι άγιοι Πατέρες μας λένε ότι πιστεύουν στον Θεό, όχι στον λογισμό τους και το θέλημα τους. Γιατί το θέλημα μας, μέσα στον πυρήνα του, κρύβει τον εγωισμό, ο λογισμός μας κρύβει την εμπάθεια και την αντιπάθεια. Και ο Μ. Αντώνιος ζητούσε από τον Θεό να του δείξει αγίους.
Ο μεγάλος αυτός άγιος, μιλούσε στον Θεό και ο Θεός του απαντούσε μέσα του, γιατί η προσευχή του δεν ήταν ένας εγωιστικός μονόλογος, αλλά ένας συναρπαστικός διάλογος μεταξύ Θεού και ανθρώπου, ενός ταπεινού ανθρώπου κι ενός ταπεινού Θεού.
Όπως παρατήρησε ο π. Σπυρίδων, μέσα στην έρημο τόσα χρόνια, ο Μ. Αντώνιος έγινε ανθρωποποιός, είχε το αληθινό του πρόσωπο. Μέσα από το πρόσωπο του, οι άνθρωποι κοινωνούσαν την θέα του Θεού, γιατί ο άγιος, κεκαθαρμένος, έκανε τους άλλους να βλέπουν στο πρόσωπο του τον ίδιο τον Θεό, ο Οποίος αναπαυόταν και κατοικούσε μέσα στην καθαρή του ύπαρξη. Ο Μ. Αντώνιος, ήταν καθαρή εικόνα του ζώντος Θεού.
«Ο ομολογητής της πίστεως Μ. Αθανάσιος, ο εξόριστος της αληθείας που πέρασε 16 χρόνια στην εξορία, ξεκίνησε μέσα στην έρημο με την άσκηση την πνευματική του ζωή και στην Αλεξάνδρεια μέσα βίωνε την έρημο.
Και μέσα στην έρημο ο Μ. Αντώνιος με την αγάπη του, βίωνε την κοινωνία με τους ανθρώπους. Αυτά είναι τα παράδοξα και τα θαυμάσια του Θεού.»
Όταν ο αυτοκράτορας κηρύσσει διωγμό, ο Μ. Αντώνιος φεύγει από την έρημο και έρχεται στην πόλη, για να στηρίξει τους μάρτυρες. Αλλά και όταν κινδυνεύει με αλλοίωση η πίστη από τον αιρετικό Άρειο, και πάλι έρχεται να κηρύξει την αλήθεια.
Και ο Μ. Αθανάσιος, ο μεγάλος Πατριάρχης, φόραγε σε κάθε στιγμή της ζωής του, ως ευλογία, την ασκητική μηλωτή που του είχε στείλει ο Μ. Αντώνιος. Τόσο βαθιά τον είχε επηρεάσει η μορφή, η παρουσία και ο λόγος του.
Κλείνοντας την ομιλία του ο π. Σπυρίδων τόνισε:
«Του έστειλε την μηλωτή, δηλαδή το πρόβατο. Καταλαβαίνουμε τι έδωσε ο Μ. Αντώνιος στον Μ. Αθανάσιο, όταν του έστειλε την μηλωτή; Του έστειλε το πρόβατο και ποιος είναι το πρόβατο; Ο «αμνός του Θεού, ο αίρων την αμαρτίαν του κόσμου», που οδηγείται αδιαμαρτύρητα στην σφαγή. Και του το στέλνει να το φορέσει, να το ντυθεί. Μήνυμα του έστειλε, να φορέσει τον Χριστό και να μην το βγάλει ποτέ.
Το μήνυμα που έχουν να μας δώσουν σήμερα οι δύο άγιοι, είναι αυτή η μηλωτή: «ντυθείτε τον Χριστό». Κι όταν ο άνθρωπος ντύνεται την χάρη του Θεού, ντύνεται το φως, την αιωνιότητα και γίνεται ένας παράδεισος.»

Του Σταμάτη Μιχαλακόπουλου / Ι. Ν. Ευαγγελιστρίας Πειραιώς

Πρόσφατα Άρθρα

Τα Εγκαίνια του Ιερού Παρεκκλησίου της Αγίας Σολομονής
Εκκλησία της Ελλάδος

Τα Εγκαίνια του Ιερού Παρεκκλησίου της Αγίας Σολομονής

31 Οκτωβρίου 2026

Το Σάββατο, 31η Οκτωβρίου 2026, ο Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεος, τέλεσε τα Εγκαίνια του Ιερού Παρεκκλησίου της Αγίας...

Read more
Σερρών Θεολόγος: «Τοῖς ἀγαπῶσι τὸν Θεὸν,  πάντα συνεργεῖ εἰς ἀγαθόν» (Ρωμ. 8, 28)
Εκκλησία της Ελλάδος

Σερρών Θεολόγος: «Τοῖς ἀγαπῶσι τὸν Θεὸν, πάντα συνεργεῖ εἰς ἀγαθόν» (Ρωμ. 8, 28)

31 Οκτωβρίου 2026

Στον ιερό Μητροπολιτικό Ναό Παμμ. Ταξιαρχών Σερρών, ιερούργησε, σήμερα Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2026, ο Σεβ. Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ....

Read more
Αγιασμός για τη νέα κατηχητική χρονιά στην Αγιά από τον Μητροπολίτη Ιγνάτιο
Εκκλησία της Ελλάδος

Αγιασμός για τη νέα κατηχητική χρονιά στην Αγιά από τον Μητροπολίτη Ιγνάτιο

31 Οκτωβρίου 2026

Τον Αγιασμό για την έναρξη της νέας κατηχητικής χρονιάς στην Αρχιερατική Περιφέρεια Αγιάς τέλεσε σήμερα, Σάββατο 31 Οκτωβρίου, ο Σεβ....

Read more
Υποδοχή Ιερών Λειψάνων των εν Λαρίση Αγίων και τέλεση του Ιερού Ευχελαίου στον Άγιο Νικόλαο Λαρίσης
Εκκλησία της Ελλάδος

Υποδοχή Ιερών Λειψάνων των εν Λαρίση Αγίων και τέλεση του Ιερού Ευχελαίου στον Άγιο Νικόλαο Λαρίσης

31 Οκτωβρίου 2026

Με ιδιαίτερη εκκλησιαστική λαμπρότητα, κατάνυξη και πνευματική συγκίνηση ξεκίνησαν και φέτος οι εορταστικές εκδηλώσεις προς τιμήν της Συνάξεως των εν...

Read more
Μητροπολίτης Άρτης: «Η ψαλτική είναι προσευχή, παράδοση και διακονία Θεού»
Εκκλησία της Ελλάδος

Μητροπολίτης Άρτης: «Η ψαλτική είναι προσευχή, παράδοση και διακονία Θεού»

31 Οκτωβρίου 2026

Το απόγευμα της Παρασκευής 30 Οκτωβρίου 2026, στο Πνευματικό Κέντρο «Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος» της Ιεράς Μητροπόλεως Άρτης, ο Σεβασμιώτατος...

Read more
Ηγούμενος Ι.Μ. Μονής Βατοπαιδίου κ. Εφραίμ: «Πρέπει να καταλάβει ο κόσμος ότι ο ιδανικός άνθρωπος είναι ο Άγιος».
Εκκλησία της Ελλάδος

Ηγούμενος Ι.Μ. Μονής Βατοπαιδίου κ. Εφραίμ: «Πρέπει να καταλάβει ο κόσμος ότι ο ιδανικός άνθρωπος είναι ο Άγιος».

31 Οκτωβρίου 2026

Με ιδιαίτερη επιτυχία και συμμετοχή κόσμου πραγματοποιήθηκε, στο Συνεδριακό Κέντρο του Μητροπολιτικού Ιερού Ενοριακού Ναού Αγίου Δημητρίου Νέου Φαλήρου, εκδήλωση...

Read more
Ὁ Μητροπολίτης Μάνης στήν Ἐξόδιο Ἀκολουθία τῆς μητρός τοῦ Στρατηγοῦ Δημοκρίτου Κωνσταντάκου
Εκκλησία της Ελλάδος

Ὁ Μητροπολίτης Μάνης στήν Ἐξόδιο Ἀκολουθία τῆς μητρός τοῦ Στρατηγοῦ Δημοκρίτου Κωνσταντάκου

31 Οκτωβρίου 2026

Στίς 29.10.2026 καί στόν Ἱ. Ναό τοῦ Ἁγίου Γεωργίου Γυθείου τελέστηκε ἀπό τόν Σεβ. Μητροπολίτη Μάνης κ. Χρυσόστομον Γ' ἡ...

Read more
Με αφορμή τις 250.000 συνδρομητές και 54.000.000 προβολές στο κανάλι «Geron Nektarios »
Εκκλησία της Ελλάδος

Γιατί ΒΙΑΖΟΜΑΣΤΕ συνέχεια; Δες τι έγινε στον γιατρό!

31 Οκτωβρίου 2026

Γιατί ΒΙΑΖΟΜΑΣΤΕ συνέχεια, ακόμη κι όταν δεν έχουμε πραγματικό λόγο; Γιατί νιώθουμε πως πρέπει να τα προλάβουμε όλα, ακόμη και...

Read more
Μην χάσετε την «Ορθόδοξη Αλήθεια» που κυκλοφορεί την Κυριακή
Εκκλησία της Ελλάδος

Μην χάσετε την «Ορθόδοξη Αλήθεια» που κυκλοφορεί την Κυριακή

30 Οκτωβρίου 2026

«Ζήσαμε έναν εφιάλτη»   Τρεις ιερείς μιλούν αποκλειστικά στην «Ο.Α.» μετά την τρομοκρατική επίθεση στην Ιορδανία. Συγκλονισμένοι από τη δολοφονική...

Read more
Έναρξη νεανικών συναντήσεων Ι. Μητροπόλεως Χίου
Εκκλησία της Ελλάδος

Έναρξη νεανικών συναντήσεων Ι. Μητροπόλεως Χίου

30 Οκτωβρίου 2026

Με την συμμετοχή πάρα πολύ μεγάλου αριθμού φοιτητών και φοιτητριών ξεκίνησαν την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2026 οι νεανικές συναντήσεις της...

Read more
Χειροτονία Πρεσβυτέρου στην Ιερά Μονή Γοργοεπηκόου Νεστάνης
Εκκλησία της Ελλάδος

Χειροτονία Πρεσβυτέρου στην Ιερά Μονή Γοργοεπηκόου Νεστάνης

30 Οκτωβρίου 2026

Με εκκλησιαστική λαμπρότητα και κατάνυξη τελέσθηκε την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2026, στην Ιερά Μονή Γοργοεπηκόου Νεστάνης, η Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος...

Read more
Με μεγάλη συμμετοχή παιδιών η παράσταση θεάτρου σκιών «Το ΟΧΙ του ’40 και ο Καραγκιόζης Λοχίας» που διοργάνωσε το Πνευματικό Κέντρο  της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους
Εκκλησία της Ελλάδος

Με μεγάλη συμμετοχή παιδιών η παράσταση θεάτρου σκιών «Το ΟΧΙ του ’40 και ο Καραγκιόζης Λοχίας» που διοργάνωσε το Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους

30 Οκτωβρίου 2026

Με μεγάλη συμμετοχή παιδιών πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2026, στο Πνευματικό Κέντρο «Άγιος Φώτιος» της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης...

Read more
Mετακομιδή Ιερού Σκηνώματος Αγίου Γεωργίου του Νεαπολίτου και Θυρανοίξια νέου Ιερού Ναού στο «Ιωνικό Κέντρο» της Ι.Μ. Νέας Ιωνίας
Εκκλησία της Ελλάδος

Mετακομιδή Ιερού Σκηνώματος Αγίου Γεωργίου του Νεαπολίτου και Θυρανοίξια νέου Ιερού Ναού στο «Ιωνικό Κέντρο» της Ι.Μ. Νέας Ιωνίας

30 Οκτωβρίου 2026

Η Ιερά Μητρόπολη Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος τιμά και πανηγυρίζει τη σεπτή μνήμη του Αγίου ενδόξου Νεομάρτυρος Γεωργίου...

Read more
Σύναξη νέων Ιερατικών Οικογενειών  στην Ι. Μ. Αιτωλοακαρνανίας
Εκκλησία της Ελλάδος

Σύναξη νέων Ιερατικών Οικογενειών στην Ι. Μ. Αιτωλοακαρνανίας

30 Οκτωβρίου 2026

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Σύναξη των νέων Ιερατικών Οικογενειών της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας, το απόγευμα της Πέμπτης 29ης...

Read more
Η μέριμνα για τα εκκλησιαστικά κειμήλια της Ι. Μ. Σάμου και Ικαρίας
Εκκλησία της Ελλάδος

ΕΞΙ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΕΙΣΜΟ

29 Οκτωβρίου 2026

Ὁ Σεβασμιώτατος μέ τήν εὐκαιρία τῆς θλιβερᾶς ἐπετείου τοῦ μεγάλου σεισμοῦ, δήλωσε: Πέρασαν ἕξι χρόνια ἀπό τον σφροδρότατο καί φονικό...

Read more
Previous slide
Next slide

ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ

Δώσε ψωμί και πάρε Παράδεισο
Κηρύγματα

“Αγόρασε τον Παράδεισο”

2 Νοεμβρίου 2024

του μακαριστού Μητροπολίτου Φθιώτιδος κυρού Νικολάου (Κυριακή Ε΄Λουκά - Λουκ. ιστ΄ 19-31) Ἀπό ἀναισθησία ψυχῆς ἔπασχε ὁ πλούσιος τοῦ σημε­ρινοῦ...

Χάσματα και Γεφυρώματα!!!

Ακατάλυτοι οικογενειακοί δεσμοί – Κυριακή Ε’ Λουκά

2 Νοεμβρίου 2024
Δώσε αγάπη στον πάσχοντα συνάνθρωπο και αγόρασε τον Παράδεισο

Δώσε αγάπη στον πάσχοντα συνάνθρωπο και αγόρασε τον Παράδεισο

2 Νοεμβρίου 2024
Χάσματα και Γεφυρώματα!!!

Το μήνυμα της παραβολής του πλουσίου και του φτωχού Λαζάρου

2 Νοεμβρίου 2019
«Zητεῖτε πρῶτον τήν βασιλείαν τοῦ Θεοῦ»

«Το Ουράνιο Ραντεβού»

2 Νοεμβρίου 2019
Μετά το Θάνατο τι;

Μετά το Θάνατο τι;

3 Νοεμβρίου 2018
Δώσε ψωμί και πάρε Παράδεισο

Δώσε ψωμί και πάρε Παράδεισο

3 Νοεμβρίου 2018
Χάσματα και Γεφυρώματα!!!

Το μήνυμα του πλούσιου και του φτωχού Λαζάρου

4 Νοεμβρίου 2017
Χάσματα και Γεφυρώματα!!!

Το βιβλίο της ζωής

1 Νοεμβρίου 2017
Χάσματα και Γεφυρώματα!!!

Χάσματα και Γεφυρώματα!!!

30 Οκτωβρίου 2016
Χάσματα και Γεφυρώματα!!!

«Ὁ πραγματικός πλοῦτος»

16 Νοεμβρίου 2023
Χάσματα και Γεφυρώματα!!!

«Πτωχός δε τις ήν ονόματι Λάζαρος»

29 Οκτωβρίου 2016
Χάσματα και Γεφυρώματα!!!

Ανωτέρα πάντων η αγάπη

29 Οκτωβρίου 2016
Χάσματα και Γεφυρώματα!!!

Κυριακή Ε’ Λουκά: Δεν φταίει ο πλούτος, αλλά η έλλειψη της αγάπης.

29 Οκτωβρίου 2016
Χάσματα και Γεφυρώματα!!!

Σχεδίασμα Ευαγγελικού Κηρύγματος Κυριακής Ε΄ Λουκά

29 Οκτωβρίου 2016
Next Post
Επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας στον Οργανισμό «St John’s Community Care» στο Κερνς

Επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας στον Οργανισμό «St John’s Community Care» στο Κερνς

Εγκαίνια Ιερού Παρεκκλησίου του Αγίου Νικολάου στον αύλειο χώρο του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

Εγκαίνια Ιερού Παρεκκλησίου του Αγίου Νικολάου στον αύλειο χώρο του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 4ο Ιερατικό Συνέδριο της Ι.Μ. Φθιώτιδος

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 4ο Ιερατικό Συνέδριο της Ι.Μ. Φθιώτιδος

Βεροίας Παντελεήμων: «Μακάριοι οἱ ἐλεήμονες, ὅτι αὐτοί ἐλεηθήσονται»

Βεροίας Παντελεήμων: «Μακάριοι οἱ ἐλεήμονες, ὅτι αὐτοί ἐλεηθήσονται»

Η ζωή είναι ένας αγωνιστικός στίβος…

Η ζωή είναι ένας αγωνιστικός στίβος…

Poimin.gr © 2023

  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων
  • Πολιτική Cookies
  • Δήλωση Συμμόρφωσης με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334

Follow Us

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις

Poimin.gr © 2023

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist