Προκαλούν οι μουσουλμάνοι για τα τζαμιά στην Κω

Προκαλούν οι μουσουλμάνοι της Δυτικής Θράκης και στην Κω, φτάνοντας σε σημείο να μιλούν για ανενεργά τζαμιά στο νησί, μετά τον σεισμό του 2017. Η πρόεδρος του ΒΑΚΟΥΦ κυρία Ελβάν Κοτζαογλάν, διαψεύδει τους μουσουλμάνους και υποστηρίζει ότι η Περιφέρεια έχει χρηματοδοτήσει το ΒΑΚΟΥΦ με 270.000 ευρώ για το τζαμί στο Πλατάνι. «Σύντομα βγαίνει η οικοδομική άδεια, ενώ θα ακολουθήσει προγραμματική σύμβαση Περιφέρειας – Αποκεντρωμένης Διοίκησης Νοτίου Αιγαίου και ΒΑΚΟΥΦ για να ξεκινήσει το έργο».

Ούτε οι χριστιανικές εκκλησίες έχουν φτιαχτεί στην Κω

Η βασική προτεραιότητα του ΒΑΚΟΥΦ Κω είναι το τέμενος στο Πλατάνι, «καθώς αυτό χρησιμοποιεί το 80% των μουσουλμάνων του νησιού. Το Ντεφτερντάρ είναι σε δεύτερο πλάνο», λέει η κυρία Κοτζαογλάν. Σύμφωνα με την ίδια, για όσο διάστημα παραμένουν κλειστά τα δύο τεμένη, έχει δημιουργηθεί ειδική αίθουσα προσευχών για τις λατρευτικές ανάγκες των μουσουλμάνων της Κω.

Η πρόεδρος του ΒΑΚΟΥΦ Κω αναφέρει επίσης πως «δεν έχουν ξεκινήσει να φτιάχνονται ούτε οι χριστιανικοί ναοί. Δεν είναι ότι άφησαν τα τεμένη μας για να φτιάξουν τις εκκλησίες. Ούτε στη Μητρόπολη, ούτε στην Αγία Παρασκευή έχουν προχωρήσει έργα», καταλήγει η πρόεδρος του ΒΑΚΟΥΦ Κω.

Το τζαμί Ντεφτερντάρ Χατζή Ιμπραήμ Εφέντη που βρίσκεται στο κέντρο της Κω και το τζαμί Γαζή Χασάν Πασά στο Πλατάνι (Κερμεντές), που υπέστησαν ζημιά εξαιτίας του σεισμού τον Ιούλιο του 2017 στην Ελλάδα, έκλεισαν για λατρεία με σκοπό την αποκατάσταση.

Ωστόσο, η αποκατάσταση των δύο τζαμιών δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, με αποτέλεσμα οι Μουσουλμάνοι Δυτικής Θράκης να υποστηρίζουν ότι η τουρκική κοινότητα στην Κω δεν έχει χώρο για να προσευχηθεί.

Πρόσφατα, όπως αναφέρουν, η έκταση των 34 στρεμμάτων που ανήκε στο «Μουσουλμανικό Τουρκικό Ιδρυμα της Κω» -ένα ίδρυμα που η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει ότι υπάρχει- πωλήθηκε σε μία τουριστική εταιρεία από το εξουσιοδοτημένο εκτελεστικό συμβούλιο του ιδρύματος με το πρόσχημα της παροχής οικονομικών πόρων για την αποκατάσταση των τζαμιών στο νησί. Δεν υπάρχει επί του παρόντος κανένα τζαμί ανοιχτό όπου η τουρκική κοινότητα στην Κω μπορεί να προσευχηθεί.

Τι αναφέρουν για τα τζαμιά οι Μουσουλμάνοι της Δυτικής Θράκης:

Σχετικά με το θέμα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δυτικής Θράκης (ABTTF) Χαλίτ Χαμπίπογλου δήλωσε: «Το Τζαμί Ντεφτερντάρ Χατζή Ιμπραήμ Εφέντη και το Τζαμί Γαζή Χασάν Πασά, τα οποία ήταν ανοιχτά για προσευχή στο νησί της Κω, έκλεισαν από τις Ελληνικές αρχές με το επιχείρημα ότι υπέστησαν ζημιές στο σεισμό το 2017. Παρόλο που έχουν ληφθεί οι απαραίτητες άδειες από τις Ελληνικές αρχές, τα έργα αποκατάστασης δεν έχουν αρχίσει ακόμη εδώ και δύο χρόνια. Αυτό δημιουργεί ερωτήματα στο μυαλό ότι η αποκατάσταση καθυστερείται σκόπιμα. Η καθυστέρηση της αποκατάστασης παραβιάζει την ελευθερία της θρησκείας της τουρκικής κοινότητας στην Κω. Από την άλλη πλευρά, με το πρόσχημα της συντήρησης, τα ακίνητα που ανήκουν στο Μουσουλμανικό Τουρκικό Ιδρυμα της Κω, πωλούνται από την εκτελεστική επιτροπή του ιδρύματος. Ενώ η Ελλάδα διαδραματίζει ενεργό ρόλο στη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς στον κόσμο, καταβάλλοντας προσπάθειες παγκοσμίως, αντίθετα δεν εκπληρώνει τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις της διατηρώντας τα ιστορικά μνημεία εντός των συνόρων της, όπως στην περίπτωση των τζαμιών στην Κω. Ζητάμε από τη χώρα μας την Ελλάδα, να προστατεύσει και να αποκαταστήσει τα τζαμιά που χτίστηκαν την Οθωμανική περίοδο στην Κω το συντομότερο δυνατό, καθώς είναι μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς της και να σεβαστεί τη θρησκευτική ελευθερία της τουρκικής κοινότητας που ζει στο νησί».

Εφημερίδα «Κιβωτός της Ορθοδοξίας»

Γίνετε συνοδοιπόροι μας στην γνώση και την ενημέρωση. Στείλτε στο info@poimin.gr άρθρα, φωτογραφίες, βίντεο ή κάτι που πιστεύετε ότι αξίζει να μοιραστείτε τόσο με εμάς όσο και με τους αναγνώστες μας.