Διακόνου Επιφανίου Παπαντωνίου

Η «καρδιά» της Εκκλησίας της Κύπρου χτύπησε σήμερα Κυριακή, 16 Φεβρουαρίου 2020, στην προσωρινή έδρα της Ιεράς Μητροπόλεως Κωνσταντίας και Αμμοχώστου στο Παραλίμνι, επί τη ευκαιρία της συμπλήρωσης φέτος 60 χρόνων εκκλησιαστικής διακονίας ενός εκ των μελών της Ιεράς Συνόδου αυτής, του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασιλείου.

Η πρωτοβουλία για την πραγματοποίηση αρχικά μιας ταπεινής τιμητικής εκδήλωσης προς το πρόσωπο του σεπτού ποιμενάρχου της Αγιωτάτης Μητροπόλεως Κωνσταντίας και Προέδρου Αμμοχώστου, εκφράστηκε από το κοινοτικό συμβούλιο της κατεχόμενης σήμερα κοινότητας Μανδρών Αμμοχώστου, γενέτειρας του Πανιερωτάτου, από το Προσφυγικό Σωματείο «Άγιος Μάμας» Μανδρών Αμμοχώστου αλλά και από συγχωριανούς του.

Πληροφορηθείς την πρόθεση των προαναφερθέντων, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος, αποφάσισε να θέσει την εκδήλωση υπό την υψηλή προστασία του και εισηγήθηκε αφενός μεν όπως αυτή πραγματοποιηθεί στην προσωρινή έδρα της Ιεράς Μητροπόλεως στο Παραλίμνι, αφετέρου δε να λάβει χαρακτήρα μιας υψίστης τιμητικής εκδηλωσης της Εκκλησίας Κύπρου προς ένα διαπρεπές μέλος της στην Ιεραρχία, με τη συμμετοχή σε ανώτερο εκκλησιαστικό και πολιτειακό επίπεδο.

Της τιμητικής εκδήλωσης προηγήθηκε Συνοδικό Συλλείτουργο προϊσταμένου του Μακαριωτάτου, συλλειτουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Σασίμων κ. Γενναδίου (εκπροσωπούντα τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο), Ζιμπάμπουε και Αγκόλας κ. Σεραφείμ (εκπροσωπούντα τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρο), Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου (Εκκλησία της Ελλάδος), Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασιλείου, Πάφου κ. Γεωργίου, Κιτίου κ. Νεκταρίου, Κυρηνείας κ. Χρυσοστόμου, Λεμεσού κ. Αθανασίου, Τριμυθούντος κ. Βαρνάβα και των Θεοφιλεστάτων Επισκόπων Καρπασίας κ. Χριστοφόρου, Χύτρων κ. Λεοντίου και Νεαπόλεως κ. Πορφυρίου.

Έλαβαν επίσης μέρος οι πανοσιολογιώτατοι Αρχιμ. Γρηγόριος Μουσουρούλλής, Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου, Αυγουστίνος Κκαράς, πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως, Βενέδικτος Ιωάννου, Διευθυντής της Ιερατικής Σχολής Εκκλησίας Κύπρου, Τριφύλιος Ονησιφόρου, οι αιδ/τοι Πρωτ. Κυπριανός Κουντούρης, Διευθυντής της Θεολογικής Σχολής Εκκλησίας Κύπρου, Χρίστος Βούργιας, Αρχιερατικός Επίτροπος και αρκετοί κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεως.

Το θείο λόγο κήρυξε ο Μακαριώτατος, ο οποίος αναφέρθηκε στην ευαγγελική περικοπή της δευτέρας κατά σειρά Κυριακής του Τριωδίου, την παραβολή του Ασώτου Υιού τονίζοντας ότι, ο Θεός επιθυμεί όλοι οι άνθρωποι ευσεβείς και ασεβείς να γίνουν πολίτες της ουρανίου βασιλείας Του, όλοι μας να δεχθούμε την χάρη του Θεού ώστε μαζί του να μπορούμε να υπερβούμε όλες τις δυσκολίες της ζωής, όλα τα προβλήματα, όλες τις αντιξοότητες της καθημερινότητας.

Στο ιερό αναλόγιο έψαλλαν ο πρωτοψάλτης του ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Γρηγορίου Παλαμά Θεσσαλονίκης Μουσικολογιώτατος κ. Γιάννης Λιάκος, πλαισιούμενος από ικανό αριθμό μαθητών του. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας προσφέρθηκε δεξίωση για όλο το εκκλησίασμα στο προαύλιο του ναού.

Ακολούθησε η τιμητική εκδήλωση στην παρουσία του εξοχοτάτου προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη, του προέδρου της Βουλής κ. Δημήτρη Συλλούρη, των εντίμων Υπουργών Δικαιοσύνης κ. Γεωργίου Σαββίδη και Μεταφορών κ. Γιάννη Καρούσου, του Γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου, βουλευτών, Δημάρχων και προέδρων Κοινοτικών Συμβουλίων της επαρχίας Αμμοχώστου, του Υπαρχηγού της Εθνικής Φρουράς, του Διευθυντή Μέσης Εκπαίδευσης, του ιερού κλήρου, εκπροσώπων φορέων, οργανώσεων και πλήθους κόσμου.

Η εκδήλωση άρχισε με χαιρετισμό από τον έντιμο Δήμαρχο Αμμοχώστου κ. Σίμο Ιωάννου εκ μέρους της οργανωτικής επιτροπής και όλων των φορέων που δραστηριοποιούνται στην επαρχία Αμμοχώστου.

Ο κ. Ιωάννου αναφέρθηκε στην 13χρονη πορεία από την επανασύσταση της Ιεράς Μητροπόλεως και στη συμβολή για την ανάπτυξη της πνευματικότητας του λαού και στην προώθηση των αξιών, της παράδοσης και του πολιτισμού. Εξέφρασε τέλος την ευαρέσκεια και αμέριστη εκτίμηση όλων προς το θεάρεστο έργο και τις δραστηριότητες που ανέπτυξε η τοπική εκκλησία, τονίζοντας παράλληλα την ετοιμότητα όλων να συνδράμουν με κάθε δυνατό μέσο στο έργο αυτό όπου αυτό χρειαστεί.

Στο δικό του χαιρετισμό ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ Χρυσόστομος, αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετώπισαν τόσο ο ίδιος όσο και ο τιμώμενος Μητροπόλιτης, στην πορεία τους ως δόκιμοι και μοναχοί. Δυσκολίες, ωστόσο που τους έδωσαν όλα αυτά που χρειάζονταν στη μετέπειτα πορεία της ζωής τους. Η σκληρότητα των μοναχών τους χάλκευε, αναζητούσαν πάντοτε τον τρόπο να υπερβούν τις δυσκολίες της ζωής και όταν πλέον εντάχθηκαν στην κοινωνία, είχαν ωριμάσει σε μεγάλο βαθμό. Οι πνευματικές καταβολές του Μητροπολίτου Βασιλείου, από τους πατέρες της τροφού Ιεράς Μονής του Αποστόλου Βαρνάβα, τον προίκισαν με όλες αυτές τις αρετές και κατάφερε να πετύχει στην πορεία της ζωής του και στην πορεία του ως Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου. Κατέληξε ευχόμενος σύντομα να επιστρέψει στην φυσική έδρα της Μητροπόλεως του, την Αμμόχωστο όπου και να γίνει η εγκαθίδρυσή του.

Ο Εξοχότατος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης στο δικό του χαιρετισμό, τόνισε την ανύστακτη υπηρεσία του τιμωμένου Μητροπολίτου στην Εκκλησία η οποία είναι αλληλένδετη με το κοινωνικό και εθνικό καθήκον. Βαθύτατα θεολογικά καταρτισμένος και με ευρύτητα γνώσεων, ανέπτυξε σημαίνουσα δράση ως εκπρόσωπός της στο εξωτερικό και συνέβαλε τα μέγιστα στην προώθηση και εδραίωση των διορθόδοξων, διεκκλησιαστικών και οικουμενικών της σχέσεων, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος ο οποίος σκιαγράφησε την προσωπικότητα, το πολυδιάστατο εκκλησιαστικό, θεολογικό και ποιμαντικό έργο του Μητροπολίτου Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασιλείου. (πατήστε για την ομιλία του Σεβασμιωτάτου)

Ακολούθησε επίδοση αναμνηστικών δώρων από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομο, την Επισκοπή Καρπασίας, την οργανωτική επιτροπή εκ μέρους όλων των φορέων της επαρχίας, το Κοινοτικό Συμβούλιο Μανδρών Αμμοχώστου και το Προσφυγικό Σωματείο «Άγιος Μάμας» Μανδρών Αμμοχώστου.

Απονεμήθηκαν επίσης τα ανώτερα παράσημα των Εκκλησιών Κωνσταντινουπόλεως και Αλεξανδρείας, ο Σταυρός της Παμμακαρίστου και το παράσημο του του Αγίου Σάββα αντίστοιχα προς τον τιμώμενο Ιεράρχη από τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολιτες Σασίμων κ. Γεννάδιο και Ζιμπάμπουε κ. Σεραφείμ.

Στον δικό του θεολογικό λόγο και κατάθεσης ευχαριστιών ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειος, απένειμε δοξολογία στον Τριαδικό ο Θεός, η χάρις και η πρόνοια του οποίου τον κατέστησε εργάτη του δικού του αμπελώνα. Εάν έχω κατορθώσει κάτι μέσα στις ανθρώπινες αδυναμίες του, αυτό πρέπει να αποδοθεί στη χάρη και στη δύναμη του Θεού τόνισε χαρακτηριστικά. Η δόξα ανήκει μόνο σε Αυτόν. Ευχαρίστησε επίσης όλους όσους συνέτειναν στην θεμελίωση της πνευματικής του πορείας μέσα στην Εκκλησία.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τον πολυχρονισμό του Μακαριωτάτου προκαθημένου της Αγιωτάτης Εκκλησίας της Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου.

Τόσο το Συνοδικό Συλλείτουργο όσο και η τιμητική εκδήλωση μεταδόθηκαν απευθείας από τους τηλεοπτικούς δέκτες της κρατικής τηλεόρασης, το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου, το Ραδιόφωνο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου «Άγιος Δημήτριος» και από τις ιστοσελίδες της Μητροπόλεως και του Μητροπολιτικού ναού.

Γίνετε συνοδοιπόροι μας στην γνώση και την ενημέρωση. Στείλτε στο info@poimin.gr άρθρα, φωτογραφίες, βίντεο ή κάτι που πιστεύετε ότι αξίζει να μοιραστείτε τόσο με εμάς όσο και με τους αναγνώστες μας.

Πρόσφατα Άρθρα

Γιατί κάνουμε το σταυρό μας με το δεξί μας χέρι;

Μια από τις πρώτες κινήσεις που κάνει ο χριστιανός κάθε μέρα που ξυπνάει και από τις τελευταίες πριν κοιμηθεί, είναι το σημείο του σταυρού. Κι...

Κλειστοί Ναοί: Μια πορεία με Σταύρωση αλλά χωρίς προοπτική «Ανάστασης»…!

του π. Αντωνίου Χρήστου Αγαπητοί μου Αναγνώστες, θέλω να πιστεύω ότι διαβάζοντας τις γραμμές αυτές είστε όλοι υγιείς, γεροί και δυνατοί ή τουλάχιστον και να...

Τά δάκρυα τοῦ Θεοῦ

Μητροπολίτου Φαναρίου Ἀγαθαγγέλου, Γενικοῦ Διευθυντοῦ Ἀποστολικῆς Διακονίας τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος  Ἡ λειτουργική περίοδος πού θά διανύσουμε κατ' αὐτή την ΣΤ΄ Ἑβδομάδα ταῆς Μεγάλης Τεσσαρακοστῆς δέν δίδει...

Παναγία μου σε παρακαλούμε λύτρωσε μας όλους και αυτή τη φορά

Όταν με τη χάρη του Αγίου Θεού,τις Ευλογίες της Παναγίας της Βουρλιώτισσας και των Νεομαρτύρων Νεκταρίου και Μιχαήλ ξαναγύρισε η Εικόνα της Παναγίας στο...

Με προσευχή και πίστη θα ξεπεράσουμε τα δύσκολα – Μην παρασύρεστε από όσα λέγονται από τα Μ.Μ.Ε.

Σε αγώνα πίστης και προσευχής, κάλεσε τους πιστούς χριστιανούς της Μητροπόλεώς μας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρπενησίου κ. Γεώργιος, ο οποίος χοροστάτησε στην ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου, στο...

Εξιτήριο για τον 58χρονο ιερέα – Αρνητικό και το δεύτερο τεστ

Έδωσε τη μάχη και ξεπέρασε τον κίνδυνο ο 58χρονος κληρικός από το Αμάρι Ρεθύμνου, ο οποίος φαίνεται να ανάρρωσε από τον κορωνοϊό. Όπως ενημέρωσε ο γιος...
video

Μητρ. Ναυπάκτου: H Εκκλησία κάνει υπακοή, σε όσους έχουν την ευθύνη

–Είναι ένας αόρατος πόλεμος και αυτή τη στιγμή δεν πρέπει να γίνει ένας εμφύλιος πόλεμος Στην ενημερωτική εκπομπή της ΕΤ1 Μαζι το Σαββατοκύριακο φιλοξενήθηκε σήμερα...

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η τοποθέτηση βηματοδότη στον Αρχιεπίσκοπο

Σε επέμβαση τοποθέτησης βηματοδότη, υπεβλήθη το πρωί του Σαββάτου 4 Απριλίου, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος. Ο Αρχιεπίσκοπος εισήχθει στο Ωνάσειο...

Να προτρέψουμε τα μικρά παιδιά, τα αγγελούδια μας που έχουν παρρησία στο Θεό να προσεύχονται

Σε αγώνα μετανοίας και προσευχής, κάλεσε τους πιστούς χριστιανούς ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς, ο οποίος χοροστάτησε στην ακολουθία του Ακαθίστου...

Περί τῆς Θείας Μεταλήψεως

Τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου Μάνης κ. Χρυσοστόμου Γ' Τό κέντρο τῆς ζωῆς τῆς Ἐκκλησίας εἶναι ἡ Θεία Μετάληψη. Εἶναι ὁ πυρήν τῆς Ἐκκλησίας, ἡ ὁποία πιστή...

Η Εκκλησία δεν κλείνεται σε τοίχους. Ο Θεός εντός μας είναι. Πού Τον ψάχνομε, επιτέλους;

Την Παρασκευή 3 Απριλίου 2020 και από ώρας 7:00 μ.μ., στον Ιερό Ναό των Αγίων Τεσσάρων Μαρτύρων της πόλεως Ρεθύμνης, τελέστηκε η Ακολουθία του...

«Πόσοι ακολουθούν σήμερα τον Χριστό;»

Αποστολικά Μηνύματα Ε΄ Κυριακή των νηστειών 5/4/2020 «Πόσοι ακολουθούν σήμερα τον Χριστό;» Του Πρωτοσυγκέλλου της Ι.Μ. Φωκίδος, Γέροντος Νεκταρίου Μουλατσιώτη Αγαπητοί μου αδελφοί. Σήμερα ο Ευαγγελιστής Ματθαίος στην ευαγγελική...

«Οἱ τά ἐπίγεια φρονοῦντες»

τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου Πτολεμαϊδος κ. Ἐμμανουήλ  «… Οἵδα αι ταπεινοῦσθαι οἵδα καί περισσεύειν ἐν παντί καί ἐν πᾶσι μεμύημαι καί χορτάζεσθαι και πεινᾶν και περισσεύειν και ὑστερεῖσθαι. Πάντα ἰσχύω ἐν...

Η ευλογημένη γυμνότητα ή Περί της Παρθενίας του Πνεύματος

(ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΣΤΟ ΒΙΟ ΤΗΣ ΟΣΙΑΣ ΜΑΡΙΑΣ ΤΗΣ ΑΙΓΥΠΤΙΑΣ) Μητροπολίτου Φαναρίου Αγαθαγγέλου Γενικού Διευθυντού Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος   Ἡ Ἐκκλησία μας προβάλλει καί τιμᾶ την Ε΄ Κυριακή...

Αυστραλίας Μακάριος: «Ο καρπός των δωρεών του Αγίου Πνεύματος έρχεται μέσα από τη δοκιμασία»

Κεκλεισμένων των θυρών τελέστηκε την Παρασκευή, 3 Απριλίου, η Ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, στο Ρέντφερν του...