Διακόνου Επιφανίου Παπαντωνίου
Η «καρδιά» της Εκκλησίας της Κύπρου χτύπησε σήμερα Κυριακή, 16 Φεβρουαρίου 2020, στην προσωρινή έδρα της Ιεράς Μητροπόλεως Κωνσταντίας και Αμμοχώστου στο Παραλίμνι, επί τη ευκαιρία της συμπλήρωσης φέτος 60 χρόνων εκκλησιαστικής διακονίας ενός εκ των μελών της Ιεράς Συνόδου αυτής, του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασιλείου.
Η πρωτοβουλία για την πραγματοποίηση αρχικά μιας ταπεινής τιμητικής εκδήλωσης προς το πρόσωπο του σεπτού ποιμενάρχου της Αγιωτάτης Μητροπόλεως Κωνσταντίας και Προέδρου Αμμοχώστου, εκφράστηκε από το κοινοτικό συμβούλιο της κατεχόμενης σήμερα κοινότητας Μανδρών Αμμοχώστου, γενέτειρας του Πανιερωτάτου, από το Προσφυγικό Σωματείο «Άγιος Μάμας» Μανδρών Αμμοχώστου αλλά και από συγχωριανούς του.
Πληροφορηθείς την πρόθεση των προαναφερθέντων, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος, αποφάσισε να θέσει την εκδήλωση υπό την υψηλή προστασία του και εισηγήθηκε αφενός μεν όπως αυτή πραγματοποιηθεί στην προσωρινή έδρα της Ιεράς Μητροπόλεως στο Παραλίμνι, αφετέρου δε να λάβει χαρακτήρα μιας υψίστης τιμητικής εκδηλωσης της Εκκλησίας Κύπρου προς ένα διαπρεπές μέλος της στην Ιεραρχία, με τη συμμετοχή σε ανώτερο εκκλησιαστικό και πολιτειακό επίπεδο.
Της τιμητικής εκδήλωσης προηγήθηκε Συνοδικό Συλλείτουργο προϊσταμένου του Μακαριωτάτου, συλλειτουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Σασίμων κ. Γενναδίου (εκπροσωπούντα τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο), Ζιμπάμπουε και Αγκόλας κ. Σεραφείμ (εκπροσωπούντα τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρο), Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου (Εκκλησία της Ελλάδος), Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασιλείου, Πάφου κ. Γεωργίου, Κιτίου κ. Νεκταρίου, Κυρηνείας κ. Χρυσοστόμου, Λεμεσού κ. Αθανασίου, Τριμυθούντος κ. Βαρνάβα και των Θεοφιλεστάτων Επισκόπων Καρπασίας κ. Χριστοφόρου, Χύτρων κ. Λεοντίου και Νεαπόλεως κ. Πορφυρίου.
Έλαβαν επίσης μέρος οι πανοσιολογιώτατοι Αρχιμ. Γρηγόριος Μουσουρούλλής, Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου, Αυγουστίνος Κκαράς, πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως, Βενέδικτος Ιωάννου, Διευθυντής της Ιερατικής Σχολής Εκκλησίας Κύπρου, Τριφύλιος Ονησιφόρου, οι αιδ/τοι Πρωτ. Κυπριανός Κουντούρης, Διευθυντής της Θεολογικής Σχολής Εκκλησίας Κύπρου, Χρίστος Βούργιας, Αρχιερατικός Επίτροπος και αρκετοί κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεως.
Το θείο λόγο κήρυξε ο Μακαριώτατος, ο οποίος αναφέρθηκε στην ευαγγελική περικοπή της δευτέρας κατά σειρά Κυριακής του Τριωδίου, την παραβολή του Ασώτου Υιού τονίζοντας ότι, ο Θεός επιθυμεί όλοι οι άνθρωποι ευσεβείς και ασεβείς να γίνουν πολίτες της ουρανίου βασιλείας Του, όλοι μας να δεχθούμε την χάρη του Θεού ώστε μαζί του να μπορούμε να υπερβούμε όλες τις δυσκολίες της ζωής, όλα τα προβλήματα, όλες τις αντιξοότητες της καθημερινότητας.
Στο ιερό αναλόγιο έψαλλαν ο πρωτοψάλτης του ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Γρηγορίου Παλαμά Θεσσαλονίκης Μουσικολογιώτατος κ. Γιάννης Λιάκος, πλαισιούμενος από ικανό αριθμό μαθητών του. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας προσφέρθηκε δεξίωση για όλο το εκκλησίασμα στο προαύλιο του ναού.
Ακολούθησε η τιμητική εκδήλωση στην παρουσία του εξοχοτάτου προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη, του προέδρου της Βουλής κ. Δημήτρη Συλλούρη, των εντίμων Υπουργών Δικαιοσύνης κ. Γεωργίου Σαββίδη και Μεταφορών κ. Γιάννη Καρούσου, του Γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου, βουλευτών, Δημάρχων και προέδρων Κοινοτικών Συμβουλίων της επαρχίας Αμμοχώστου, του Υπαρχηγού της Εθνικής Φρουράς, του Διευθυντή Μέσης Εκπαίδευσης, του ιερού κλήρου, εκπροσώπων φορέων, οργανώσεων και πλήθους κόσμου.
Η εκδήλωση άρχισε με χαιρετισμό από τον έντιμο Δήμαρχο Αμμοχώστου κ. Σίμο Ιωάννου εκ μέρους της οργανωτικής επιτροπής και όλων των φορέων που δραστηριοποιούνται στην επαρχία Αμμοχώστου.
Ο κ. Ιωάννου αναφέρθηκε στην 13χρονη πορεία από την επανασύσταση της Ιεράς Μητροπόλεως και στη συμβολή για την ανάπτυξη της πνευματικότητας του λαού και στην προώθηση των αξιών, της παράδοσης και του πολιτισμού. Εξέφρασε τέλος την ευαρέσκεια και αμέριστη εκτίμηση όλων προς το θεάρεστο έργο και τις δραστηριότητες που ανέπτυξε η τοπική εκκλησία, τονίζοντας παράλληλα την ετοιμότητα όλων να συνδράμουν με κάθε δυνατό μέσο στο έργο αυτό όπου αυτό χρειαστεί.
Στο δικό του χαιρετισμό ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ Χρυσόστομος, αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετώπισαν τόσο ο ίδιος όσο και ο τιμώμενος Μητροπόλιτης, στην πορεία τους ως δόκιμοι και μοναχοί. Δυσκολίες, ωστόσο που τους έδωσαν όλα αυτά που χρειάζονταν στη μετέπειτα πορεία της ζωής τους. Η σκληρότητα των μοναχών τους χάλκευε, αναζητούσαν πάντοτε τον τρόπο να υπερβούν τις δυσκολίες της ζωής και όταν πλέον εντάχθηκαν στην κοινωνία, είχαν ωριμάσει σε μεγάλο βαθμό. Οι πνευματικές καταβολές του Μητροπολίτου Βασιλείου, από τους πατέρες της τροφού Ιεράς Μονής του Αποστόλου Βαρνάβα, τον προίκισαν με όλες αυτές τις αρετές και κατάφερε να πετύχει στην πορεία της ζωής του και στην πορεία του ως Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου. Κατέληξε ευχόμενος σύντομα να επιστρέψει στην φυσική έδρα της Μητροπόλεως του, την Αμμόχωστο όπου και να γίνει η εγκαθίδρυσή του.
Ο Εξοχότατος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης στο δικό του χαιρετισμό, τόνισε την ανύστακτη υπηρεσία του τιμωμένου Μητροπολίτου στην Εκκλησία η οποία είναι αλληλένδετη με το κοινωνικό και εθνικό καθήκον. Βαθύτατα θεολογικά καταρτισμένος και με ευρύτητα γνώσεων, ανέπτυξε σημαίνουσα δράση ως εκπρόσωπός της στο εξωτερικό και συνέβαλε τα μέγιστα στην προώθηση και εδραίωση των διορθόδοξων, διεκκλησιαστικών και οικουμενικών της σχέσεων, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος ο οποίος σκιαγράφησε την προσωπικότητα, το πολυδιάστατο εκκλησιαστικό, θεολογικό και ποιμαντικό έργο του Μητροπολίτου Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασιλείου. (πατήστε για την ομιλία του Σεβασμιωτάτου)
Ακολούθησε επίδοση αναμνηστικών δώρων από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομο, την Επισκοπή Καρπασίας, την οργανωτική επιτροπή εκ μέρους όλων των φορέων της επαρχίας, το Κοινοτικό Συμβούλιο Μανδρών Αμμοχώστου και το Προσφυγικό Σωματείο «Άγιος Μάμας» Μανδρών Αμμοχώστου.
Απονεμήθηκαν επίσης τα ανώτερα παράσημα των Εκκλησιών Κωνσταντινουπόλεως και Αλεξανδρείας, ο Σταυρός της Παμμακαρίστου και το παράσημο του του Αγίου Σάββα αντίστοιχα προς τον τιμώμενο Ιεράρχη από τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολιτες Σασίμων κ. Γεννάδιο και Ζιμπάμπουε κ. Σεραφείμ.
Στον δικό του θεολογικό λόγο και κατάθεσης ευχαριστιών ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειος, απένειμε δοξολογία στον Τριαδικό ο Θεός, η χάρις και η πρόνοια του οποίου τον κατέστησε εργάτη του δικού του αμπελώνα. Εάν έχω κατορθώσει κάτι μέσα στις ανθρώπινες αδυναμίες του, αυτό πρέπει να αποδοθεί στη χάρη και στη δύναμη του Θεού τόνισε χαρακτηριστικά. Η δόξα ανήκει μόνο σε Αυτόν. Ευχαρίστησε επίσης όλους όσους συνέτειναν στην θεμελίωση της πνευματικής του πορείας μέσα στην Εκκλησία.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τον πολυχρονισμό του Μακαριωτάτου προκαθημένου της Αγιωτάτης Εκκλησίας της Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου.
Τόσο το Συνοδικό Συλλείτουργο όσο και η τιμητική εκδήλωση μεταδόθηκαν απευθείας από τους τηλεοπτικούς δέκτες της κρατικής τηλεόρασης, το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου, το Ραδιόφωνο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου «Άγιος Δημήτριος» και από τις ιστοσελίδες της Μητροπόλεως και του Μητροπολιτικού ναού.