• Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
Κυριακή, 13 Σεπτεμβρίου, 2026
Poimin.gr
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
Poimin.gr
No Result
View All Result

ΠΟΛΥΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΟ ΣΥΛΛΕΙΤΟΥΡΓΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΠΕΝΗΝΤΑ ΕΤΩΝ (ΧΡΥΣΟ ΙΩΒΗΛΑΙΟ) ΑΡΧΙΕΡΩΣΥΝΗΣ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ κ. ΑΝΘΙΜΟΥ

in Εκκλησία της Ελλάδος
23 Ιουλίου 2024
byPoimin.gr Team
ΠΟΛΥΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΟ ΣΥΛΛΕΙΤΟΥΡΓΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΠΕΝΗΝΤΑ ΕΤΩΝ (ΧΡΥΣΟ ΙΩΒΗΛΑΙΟ) ΑΡΧΙΕΡΩΣΥΝΗΣ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ κ. ΑΝΘΙΜΟΥ
Share on FacebookShare on Twitter

Η Ιερά Μητρόπολις Θεσσαλονίκης, με ιδιαίτερο σεβασμό προς το σεπτό πρόσωπο του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου πρώην Θεσσαλονίκης κυρίου Ανθίμου, τίμησε την λαμπρά επέτειο της συμπλήρωσης πενήντα ετών (1974-2024) Αρχιερατικής διακονίας και προσφοράς του (Χρυσούν Ιωβηλαίο), με Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο, το οποίο ετελέσθη την Κυριακή 21 Ιουλίου 2024 στον Προσκυνηματικό Ιερό Ναό του Πολιούχου Θεσσαλονίκης Αγίου Δημητρίου.

Στο Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο προεξήρχε, σύμφωνα με τα πρεσβεία Αρχιερωσύνης, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βρυούλων κ. Παντελεήμων, ενώ συμμετείχαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Μιλήτου κ. Απόστολος, Κασσανδρείας κ. Νικόδημος, Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος, Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος, Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος, Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας, Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεόκλητος, Γρεβενών κ. Δαβίδ, Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος, Τρίκκης, Γαρδικίου και Πύλης κ. Χρυσόστομος, Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στέφανος, Φθιώτιδος κ. Συμεών, Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος, Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Πλάτων, Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίος και Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας κ. Ειρηναίος, οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι Αμορίου κ. Νικηφόρος, Πατάρων κ. Αθηναγόρας και Σκοπέλου κ. Νικόδημος, ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεος, ενώ συμπροσευχόμενοι παρέστησαν ο τιμώμενος Ιεράρχης κ. Άνθιμος και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού κ. Δανιήλ. Όλοι οι ανωτέρω και Αρχιερείς, καθώς και άλλοι, οι οποίοι δεν κατόρθωσαν να παρευρεθούν, συνδέονται χρόνια με τον Παναγιώτατο κ. Άνθιμο, έκαστος με ένα προσωπικό τρόπο, και γι’ αυτό προσεκλήθησαν από τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεο και ανταποκρίθηκαν σε αυτή την πρόσκληση, είτε διά της παρουσίας τους, είτε αποστέλλοντας σχετικές επιστολές.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος, εκ των πνευματικών τέκνων και διάδοχος του Μητροπολίτου Ανθίμου, ο οποίος με αφορμή το Αποστολικό ανάγνωσμα (Ρωμ. 6, 18-23) αναφέρθηκε στο πρόσωπο του Μητροπολίτου Ανθίμου και ιδιαιτέρως στην παραίτησή του, «την τελευταία σελίδα της πολιτείας του», όπως ο ίδιος είπε, διότι «έτσι πρέπει να ολοκληρωθεί το μάθημα που επί μισό αιώνος μας δίδαξε ο δάσκαλος της Εκκλησίας».

Με πολλές προσωπικές αναφορές, οι οποίες ταυτόχρονα συντελούσαν στην «οικοδομή του σώματος του Χριστού» (Εφεσ. 4, 12), ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι μετά την υποβολή της παραιτήσεως του Παναγιωτάτου κ. Ανθίμου εκ της ενεργού υπηρεσίας «Κάτι μεγάλο είχε τελειώσει, για την Εκκλησία μας και για τη ζωή μου. Εγώ ξέρω τι υπήρξε αυτός ο άνθρωπος για μένα. Και ο Θεός γνωρίζει πόσο με ενδιέφερε η συνέπεια των λόγων του με τις πράξεις του… Έτσι έκλεισε ένας μεγάλος κύκλος διακονίας στην Εκκλησία, του από τη Σαλμώνη του Πύργου Ηλείας, φιλολόγου, θεολόγου, Διευθυντού των Υπηρεσιών και του Οικοτροφείου της Αποστολικής Διακονίας, Εφημερίου του Αγίου Βασιλείου της οδού Μετσόβου, Μητροπολίτου Αλεξανδρουπόλεως επί 30ετία με τεράστιο ποιμαντικό, κοινωνικό και εθνικό έργο στον Έβρο και Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης επί 20ετία, Ανθίμου Ρούσσα, του Γέροντός μας».

Κλείνοντας την εμπνευσμένη ομιλία του, ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως, απευθύνθηκε στον Παναγιώτατο Προκάτοχό του και Γέροντά του κ. Άνθιμο μέ τους εξής λόγους: «Κλείνω την τελευταία αυτή σελίδα της δημοσίας βιοτής και πολιτείας σου με τα λόγια του Ανδρέα Κρήτης ‘‘από εγγύς η από μακράν ποίμαινε ημάς’’, ποίμαινέ μας με τα λόγια που μας είπες, με τα κείμενα που μας άφησες, με το φρόνημα που μας ενέπνευσες, με τις πράξεις που μας δίδαξες μέχρι και την τελευταία υπογραφή της παραιτήσεώς σου.

Αξιοχρέως σε ευχαριστούμε για όλα ‘‘ουχ όσον οφείλομεν, τούτο γαρ αδύνατον, αλλ’ όσον ισχύομεν’’ (Γρηγ.Νύσσης, Εγκώμιον εις τον αγ. Στέφανον τον Πρωτομάρτυρα, PG 46,732c).

‘‘Κατεστάθης ως ο Ιωσήφ εις την Αίγυπτον επί της πνευματικής σιτοδοσίας του λαού’’ (‘Οικοδομή’ Επετηρίς Ιεράς Μητροπόλεως Κοζάνης, έτος Γ’-Δ’ σελ. ιβ’).

‘‘Αγωνίστηκες τον ωραίο αγώνα, τελείωσες τον δρόμο, φύλαξες την πίστη, λοιπόν, ας σου αποδοθεί το στεφάνι της δικαιοσύνης’’ (Β΄ Τιμοθ. 4, 7-8) και ‘‘ο κλήρος και η μερίδα μετά πάντων των αγίων’’ (Πολυκάρπου προς Φιλιππησίους ΧΙΙ,2).

Όλοι εμείς, κυρίως οι κληρικοί, ας διδασκόμαστε ‘‘«από του ευθυμάχου ιερού προσώπου, του ηγουμένου του λαού εν τοις διαβουλίοις και τον έπαινον αυτού’’ ας εξαγγέλουμε ‘‘ως Εκκλησία’’ (Σοφ. Σειράχ, Πατέρων ύμνος μδ’,18). Αμήν».

Στη Θεία Λειτουργία συμμετείχαν πολλοί Κληρικοί, πνευματικά αναστήματα του Παναγιωτάτου κ. Ανθίμου, εκπρόσωποι του Γ΄ Σώματος Στρατού, των Σωμάτων Ασφαλείας, του απουσιάζοντος στην Φλώρινα Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) κ. Κωνσταντίνου Γκιουλέκα, αρκετών Τοπικών Φορέων και Συλλόγων και πλήθος πολύ του λαού της Θεσσαλονίκης, αλλά και της Αλεξανδρούπολης, της Αθήνας και της Ηλείας, της γενέθλιας γης του Παναγιωτάτου κ. Ανθίμου, για να διαδηλώσει τον σεβασμό, την τιμή και τα αισθήματα της αγάπης προς το πρόσωπο του πολιού Ποιμενάρχου της τοπικής Εκκλησίας.

Προ του «Δι’ ευχών», ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεος ανέγνωσε τα εξόχως τιμητικά για τον κ. Άνθιμο και ολόκληρη την Εκκλησία της Θεσσαλονίκης, σεπτά Μηνύματα του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου και του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος στο σεπτό Μήνυμά του, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «…παρακολουθούμεν μετ’ ενδιαφέροντος την στιβαράν, συνετήν και καλλίκαρπον ποιμαντορίαν του Μητροπολίτου Ανθίμου Ρούσσα, εν τε τη Αλεξανδρουπόλει, ένθα τα έργα και αι ημέραι υμών ομιλούν λιγυρώς περί της στοργικής ποιμαντικής υμών πολιτείας, της δια των ποικίλων Ιδρυμάτων κοινωνικής ευαισθησίας, της δυναμικής παρουσίας εις τον καθ’ ημέραν βίον του ποιμνίου, του φιλομονάχου και φιλαγίου φρονήματος, του λειτουργικού ήθους, των υπέρ της Εκκλησίας παρεμβάσεων αλλά και εν Θεσσαλονίκη, ένθα η ωριμότης, η πείρα και ο άοκνος υμών ζήλος εχαρίσαντο είς τον χριστώνυμον κλήρον και λαόν μίαν διαποίμανσιν πλήρη συνέσεως πνευματικής, ήτις ουδόλως απαρατήρητος θα διέλθη εκ του ενδιαφέροντος του ιστορικού του μέλλοντος».

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος στο δικό του σεπτό Μήνυμα επεσήμανε, μεταξύ άλλων: «Δεν είναι συνήθης ο εορτασμός Χρυσού Ιωβηλαίου Αρχιερωσύνης και αποτελεί ιδιαίτερη ευλογία του Παναγίου Τριαδικού Θεού προς όλους μας η σημερινή ευκαιρία… Η διακονία σας ως Μητροπολίτου Αλεξανδρουπόλεως από το 1974 ως το 2004 και Θεσσαλονίκης από το 2004 ως το 2023, άφησε πλούσιο πνευματικό και ποιμαντικό αποτύπωμα και στις δύο Μητροπόλεις… Στη συνείδηση της Εκκλησίας εκπληρώσατε τις παύλειες απαιτήσεις, τις σχετικές με το πρόσωπο του Επισκόπου, πληροφορήσατε την διακονία σας. Οι άνθρωποι της Πίστης μπορούν αυτό να το μαρτυρούν. Όσοι σας γνώρισαν, ακόμα και οι μακράν, έχουν την εμπειρία της αγάπης και της επιείκειάς σας. Προσθέσατε σε όλα αυτά τους κόπους σας για την Πατρίδα μας και ιδίως για την Μακεδονία. Δεν είστε μόνο ο εκκλησιαστικός άνδρας, είστε επίσης ο πατριώτης αγωνιστής Μητροπολίτης… Συγχαίρουμε τον Παναγιώτατο Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεο για την πρωτοβουλία που έλαβε ώστε να πραγματοποιηθεί η ευλογημένη αυτή σύναξη και ευχόμαστε όπως ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός σας χαρίσει έτη πολλά, υγεία κατ’ άμφω και πλήθος ευλογιών».

Ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεος επελόγησε την Θεία Λειτουργία, εκφράζοντας τις ευχαριστίες του και «την καρδιά του Προκατόχου (του) Μητροπολίτου κ. Ανθίμου», όπως ο ίδιος είπε, προς τους Αγιωτάτους Προκαθημένους της Εκκλησίας, τους αγίους Αρχιερείς, τους Κληρικούς της Ιεράς Μητροπόλεως και όλο τον φιλόχριστο λαό, για την πληθωρική παρουσία τους στην Ευχαριστιακή Σύναξη της Εκκλησίας, «εντός της Οποίας», όπως είπε, «αποκαλύπτονται μπροστά μας αλήθειες, βιώνονται πράξεις θεωρίας σπουδαίες και τέλειες, εκφαίνονται μυστήρια, καθορώνται εσχατολογικοί εικονισμοί».

Συνέχισε δε λέγοντας ότι «η εύσημη αυτή ημέρα της συμπληρώσεως πενήντα χρόνων Αρχιερωσύνης του Παναγιώτατου Μητροπολίτου κ. Ανθίμου και η χαρά της συλλειτουργίας πάντων ημών υπήρξε τρανή ένδειξη της ενότητος της Εκκλησίας μας, ενότητας όλων μας με τον ίδιο τον Χριστό».

Αναφερόμενος στον Παναγιώτατο Προκάτοχό του κ. Άνθιμο, επεσήμανε ότι «εκόσμησε με την ευλογητή διακονία του την ασφαλή Κιβωτό της σωτηρίας μας, την Αγία Εκκλησία του Χριστού και, σήμερα, εξακολουθεί να μας κοσμεί με το ήρεμο βλέμμα του, με τούτο το πράο χαμόγελό του, που λέει τόσα πολλά, με την ευγένειά του και με τις ευχές που καθημερινά απευθύνει σε όλους μας».

Απευθυνόμενος, τέλος, στον τιμώμενο Ιεράρχη, κατέληξε τις ευχαριστίες του λέγοντας: «Δεχθείτε, σας παρακαλούμε, τα ειλικρινή αισθήματα της καρδιάς και της ψυχής μας και την ανύστακτη προσευχή, ώστε ο Άγιος Θεός, να Σας χαριτώνει, να Σας χαρίζει Χάρη και χαρές, δύναμη πολλή και υγεία, για να εξακολουθήστε για πολλά ακόμη χρόνια να μας δίνετε την ευχή Σας. Μας είναι πολυτιμότατη, σ’ αυτούς τους άνυδρους καιρούς. Εις πολλά έτη Δέσποτα!».

Αμέσως μετά, οι Χοροί των Ιεροψαλτών, υπό την διεύθυνση των κ.κ. Δημητρίου Χριστοδούλου, Πρωτοψάλτου και Χαραλάμπους Τζινευράκη, Λαμπαδαρίου, έψαλαν το «Πολυχρόνιον» του Πααναγιωτάτου κ. Ανθίμου και εκείνος ευλόγησε τον ιερό Κλήρο και τον ευσεβή Λαό, ευχαριστώντας και δια των χειλέων του όλους γι’ αυτή την τιμή, ιδιαιτέρως τον διάδοχό του κ. Φιλόθεο για την υιική του αγάπη προς το πρόσωπό του, επισημαίνοντας ιδιαιτέρως ότι «ο λαός χαίρεται να βλέπει ότι οι ιερείς είναι αγαπημένοι».

Την άψογη διοργάνωση των εκδηλώσεων, υπό την ευθύνη του Παναγιωτάτου κ. Φιλοθέου, είχαν ο Πρωτοσύγκελλος Αρχιμ. Ιάκωβος Αθανασίου, ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Αρχιμ. Φώτιος Ζαρζαβατσάκης, ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίας Θεοδώρας Αρχιμ. Βαρνάβας Γιάγκου, ο Προϊστάμενος του Αγίου Δημητρίου Αρχιμ. Δαμασκηνός Πέτικας, ο Γραμματεύς της Ιεράς Μητροπόλεως Πρωτοπρεσβ. Νικόλαος Χαματζόγλου και άλλοι πατέρες και λαϊκοί συνεργάτες, πού προθυμότατα και με αισθήματα σεβασμού προς το πρόσωπο του Παναγιωτάτου κ. Ανθίμου προσέφεραν ό,τι καλύτερο.

Η Ιερά Μητρόπολις Θεσσαλονίκης, τιμώντας την επέτειο αυτή του Παναγιωτάτου κ. Ανθίμου θα διοργανώσει στο προσεχές διάστημα Έκθεση Φωτογραφίας προς τιμήν του, ενώ και το πρώτο Εγκόλπιο Ημερολόγιο που θα εκδώσει για το προσεχές έτος 2025 θα είναι αφιερωμένο στο σεπτό πρόσωπο και την διακονία του.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΛΛΕΙΤΟΥΡΓΟ

Πρόσφατα Άρθρα

Ο παλιός συνεργάτης του Μαζωνάκη που φόρεσε ράσο και ξαναπήρε το βιολί – Η συγκινητική αφιέρωση!!
Συνοπτικός

Ο παλιός συνεργάτης του Μαζωνάκη που φόρεσε ράσο και ξαναπήρε το βιολί – Η συγκινητική αφιέρωση!!

13 Σεπτεμβρίου 2026

Μια στιγμή γεμάτη συγκίνηση στο γλέντι στο «Στέκι του Ανδρέα» στην Άνδρο. Ο Παπαστρατής που πριν γίνει Ιερέας είχε σταθεί...

Read more
Κυριακή προ της Υψώσεως στον Ι. Ναό Αγίου Αλεξάνδρου Αλεξανδρείας
Εκκλησία της Ελλάδος

Κυριακή προ της Υψώσεως στον Ι. Ναό Αγίου Αλεξάνδρου Αλεξανδρείας

13 Σεπτεμβρίου 2026

Την Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου (προ της Υψώσεως) ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων λειτούργησε και κήρυξε τον...

Read more
Τα Εγκαίνια του Μητροπολιτικού Ιερού Παρεκκλησίου Υψώσεως Τιμίου Σταυρού Πανοράματος
Εκκλησία της Ελλάδος

Τα Εγκαίνια του Μητροπολιτικού Ιερού Παρεκκλησίου Υψώσεως Τιμίου Σταυρού Πανοράματος

13 Σεπτεμβρίου 2026

   Την Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου (προ της Υψώσεως) ο Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεος, τέλεσε τα Εγκαίνια του Μητροπολιτικού...

Read more
Εκοιμήθη ο π. Κωνσταντίνος Καρέλης
Εκκλησία της Ελλάδος

Εκοιμήθη ο π. Κωνσταντίνος Καρέλης

13 Σεπτεμβρίου 2026

Η Ιερά Μητρόπολις Φθιώτιδος με την κατ’ άνθρωπον θλίψη αναγγέλλει την εις Κύριον εκδημίαν του αφυπηρετήσαντος Πρεσβυτέρου π. Κωνσταντίνου Καρέλλη....

Read more
Η Κυριακή προ της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού στην Ι. Μ. Κορίνθου
Εκκλησία της Ελλάδος

Η Κυριακή προ της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού στην Ι. Μ. Κορίνθου

13 Σεπτεμβρίου 2026

Την Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2026, Κυριακή προ της Παγκοσμίου Υψώσεως του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορίνθου κ....

Read more
Κυριακή προ της Υψώσεως στον Ι.Ν. Αγίου Γερασίμου Βόλου
Εκκλησία της Ελλάδος

Κυριακή προ της Υψώσεως στον Ι.Ν. Αγίου Γερασίμου Βόλου

13 Σεπτεμβρίου 2026

Στον Ιερό Ναό Αγίου Γερασίμου Βόλου λειτούργησε σήμερα, Κυριακή προ της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ....

Read more
«Η Μικρασία ζει στις καρδιές μας – Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ να χαθεί η μνήμη»
Εκκλησία της Ελλάδος

«Η Μικρασία ζει στις καρδιές μας – Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ να χαθεί η μνήμη»

13 Σεπτεμβρίου 2026

Στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Αγρινίου χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και προεξήρχε στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία την...

Read more
13 Σεπτεμβρίου 1986….Σαράντα χρόνια από τον σεισμό της Καλαμάτας
Εκκλησία της Ελλάδος

13 Σεπτεμβρίου 1986….Σαράντα χρόνια από τον σεισμό της Καλαμάτας

13 Σεπτεμβρίου 2026

Με την τέλεση μνημοσύνου την Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2026, τιμήθηκε η μνήμη των 20 θυμάτων του καταστρεπτικού σεισμού της 13ης...

Read more
Στη ΔΕΘ ο Διευθυντής του Πρωθυπουργικού Γραφείου Θεσσαλονίκης για το πρόγραμμα «Θρησκεία, Κοινωνία και Τεχνητή Νοημοσύνη»
Ελλάδα Κόσμος

Στη ΔΕΘ ο Διευθυντής του Πρωθυπουργικού Γραφείου Θεσσαλονίκης για το πρόγραμμα «Θρησκεία, Κοινωνία και Τεχνητή Νοημοσύνη»

13 Σεπτεμβρίου 2026

Ο Διευθυντής του Πρωθυπουργικού Γραφείου στη Θεσσαλονίκη κ. Ιωάννης Παπαγεωργίου παρευρέθηκε στο επιστημονικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα του ΑΠΘ: Θρησκεία, Κοινωνία και...

Read more
Χειροτονία νέου Πρεσβυτέρου στην Πτολεμαΐδα
Εκκλησία της Ελλάδος

Χειροτονία νέου Πρεσβυτέρου στην Πτολεμαΐδα

13 Σεπτεμβρίου 2026

Το Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2026, στον Ιερό Ναό Αγίας Σκέπης Πτολεμαΐδος, τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, κατά την οποία συλλειτούργησαν ο...

Read more
Με αφορμή τις 250.000 συνδρομητές και 54.000.000 προβολές στο κανάλι «Geron Nektarios »
Εκκλησία της Ελλάδος

Μην αφήνεις τη σχέση να γίνει συνήθεια: Πώς ξαναζωντανεύει ένα ζευγάρι

13 Σεπτεμβρίου 2026

Πώς αλλάζει μια σχέση όταν η καθημερινότητα, οι υποχρεώσεις και η ρουτίνα αρχίζουν να παίρνουν τη θέση του χρόνου που...

Read more
Χειροτονία νέου Διακόνου στον Καθεδρικό Ι. Ναό Αποστόλου Παύλου Κορίνθου
Εκκλησία της Ελλάδος

Χειροτονία νέου Διακόνου στον Καθεδρικό Ι. Ναό Αποστόλου Παύλου Κορίνθου

13 Σεπτεμβρίου 2026

Με ιδιαίτερη εκκλησιαστική λαμπρότητα και μέσα σε κλίμα πνευματικής χαράς και συγκίνησης τελέσθηκαν σήμερα, Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2026, στον Καθεδρικό...

Read more
Όταν η αγάπη ανθίζει στην «ΓΑΛΙΛΑΙΑ»
Εκκλησία της Ελλάδος

Όταν η αγάπη ανθίζει στην «ΓΑΛΙΛΑΙΑ»

13 Σεπτεμβρίου 2026

Στην καρδιά της καταπράσινης Χρυσοπηγής Σερρών, εκεί όπου η φύση μοιάζει να ψιθυρίζει την δόξα του Δημιουργού, η εκκλησιαστική Κατασκήνωση...

Read more
Τεσσαρακονθήμερο Μνημόσυνο του αειμνήστου Πρωτοψάλτου Ιωάννου Σχώρη στον Βόλο
Εκκλησία της Ελλάδος

Τεσσαρακονθήμερο Μνημόσυνο του αειμνήστου Πρωτοψάλτου Ιωάννου Σχώρη στον Βόλο

12 Σεπτεμβρίου 2026

Το τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο του αειμνήστου Πρωτοψάλτου Ιωάννου Σχώρη τελέστηκε σήμερα στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Βόλου, όπου επί δεκαετίες...

Read more
«Ο καλός αγώνας καταξιώνει το ταξίδι της ζωής μας!»
Εκκλησία της Ελλάδος

«Ο καλός αγώνας καταξιώνει το ταξίδι της ζωής μας!»

12 Σεπτεμβρίου 2026

Κοντά στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς σχολικών μονάδων των Σερρών και της Νιγρίτης, βρέθηκε την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2026, ο...

Read more
Previous slide
Next slide

ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ

Κηρύγματα

Κυριακή προς της Υψώσεως του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού

12 Σεπτεμβρίου 2026

Του Πρωτοσυγκέλλου της Ι.Μ. Φωκίδος, Γέροντος Νεκταρίου Μουλατσιώτη Αγαπητοί μου αδελφοί, Σήμερα είναι Κυριακή προς της Υψώσεως του Τιμίου και...

Η παρουσία του Θεού

Πῶς οἱ χριστιανοί λατρεύουμε τόν Θεό;

12 Σεπτεμβρίου 2026
H δύναμη του Σταυρού

H δύναμη του Σταυρού

12 Σεπτεμβρίου 2026
Αυλώνος Χριστόδουλος: «Η ΕΛΠΙΔΑ»

«Τὸν Σταυρόν σου προσκυνοῦμεν Δέσποτα»

12 Σεπτεμβρίου 2021
«Zητεῖτε πρῶτον τήν βασιλείαν τοῦ Θεοῦ»

Το μήνυμα του Ευαγγελίου της Κυριακής προ της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού

10 Σεπτεμβρίου 2021
Παλαιές μαρτυρίες γιά το σημείο του Τιμίου Σταυρού που φάνηκε στα Ιεροσόλυμα

Η μεγαλύτερη αποκάλυψη του Θεού δια του Ιησού Χριστού είναι η αγάπη του Θεού προς τον άνθρωπο

13 Σεπτεμβρίου 2020
«Εμείς έχουμε άρχοντες σαν τον Νικόδημο;»

«Εμείς έχουμε άρχοντες σαν τον Νικόδημο;»

12 Σεπτεμβρίου 2020
Ο Τίμιος και Ζωοποιός Σταυρός ως πανοπλία

Η θυσία του Υιού – Κυριακή προ της Υψώσεως

12 Σεπτεμβρίου 2020
Το χάλκινο φίδι καί ό σταυρός

Το χάλκινο φίδι καί ό σταυρός

7 Σεπτεμβρίου 2019
Το Κορυφαίο Έγκλημα του Πολιτισμού

Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης και των συν αυτώ Μνήμη Αγίων Μικράς Ασίας

7 Σεπτεμβρίου 2019
«Οἱ Παῖδες εὐσεβείᾳ συντραφέντες, δυσσεβοῦς προστάγματος καταφρονήσαντες…»

Κήρυγμα στο αποστολικό ανάγνωσμα της Κυριακής προ της Υψώσεως

7 Σεπτεμβρίου 2019

Κήρυγμα στο Ευαγγέλιο της Κυριακής προ της Υψώσεως

7 Σεπτεμβρίου 2019
Το Κορυφαίο Έγκλημα του Πολιτισμού

Μνήμη Aγ. Iερομάρτυρος Xρυσοστόμου Σμύρνης

7 Σεπτεμβρίου 2019
Αναζητώντας σήμερα τον «τύπο» και τον «τόπο» του Χριστού

Κυριακή προ της ύψωσης του Τιμίου Σταυρού

6 Σεπτεμβρίου 2019

Προφητικό σύμβολο του Εσταυρωμένου Ιησού Χριστού

8 Σεπτεμβρίου 2018
«Ἡ Γέννησίς σου Θεοτόκε χαράν ἐμήνυσε πάσῃ τῇ οἰκουμένῃ»

Κυριακή προ της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού: η σύναξις των Αγίων Ιωακείμ και Άννης

8 Σεπτεμβρίου 2018
Ποιο είναι το θέλημα του Θεού;

«Η Πίστη στον Θεό»

7 Σεπτεμβρίου 2018
Η ύψωση του Τιμίου Σταυρού ως παρηγοριά και στήριγμα στη πορεία προς το πάθος

«Και καθώς Μωυσής ύψωσε τον όφιν εν τη ερήμω, ούτως υψωθήναι δει τον υιόν του ανθρώπου»

10 Σεπτεμβρίου 2017
H δύναμη του Σταυρού

Κυριακή προ της Υψώσεως

9 Σεπτεμβρίου 2017
H δύναμη του Σταυρού

Κυριακή προ της ύψωσης (Ἰω. γ΄, 13-17)

16 Νοεμβρίου 2023
H δύναμη του Σταυρού

Ομιλία εις την Κυριακήν προ της Υψώσεως του Τιμίου και ζωοποιού Σταυρού

9 Σεπτεμβρίου 2017
H δύναμη του Σταυρού

Χρόνος ευπρόσδεκτος «αλλ’ έχη ζωήν αιώνιον»

9 Σεπτεμβρίου 2017
H δύναμη του Σταυρού

Η σωτηρία του ανθρώπου και του κόσμου!

9 Σεπτεμβρίου 2017
H δύναμη του Σταυρού

Ο Σταυρός του Χριστού αποκάλυψη της Θείας αγάπης

9 Σεπτεμβρίου 2017
H δύναμη του Σταυρού

Η Αληθινή προσφορά

9 Σεπτεμβρίου 2017
H δύναμη του Σταυρού

Κυριακή προ της ύψωσης του Τιμίου Σταυρού

9 Σεπτεμβρίου 2017
H δύναμη του Σταυρού

Κυριακή προ της Υψώσεως (Ιωαν. Γ΄ 13-17)

9 Σεπτεμβρίου 2017
H δύναμη του Σταυρού

Κυριακὴ πρὸ τῆς Ὑψώσεως (Ἰωάν. 3,13-17)

16 Νοεμβρίου 2023
H δύναμη του Σταυρού

Κυριακή προ της ύψωσης του Τιμίου Σταυρού

9 Σεπτεμβρίου 2017
Το Κορυφαίο Έγκλημα του Πολιτισμού

Το Κορυφαίο Έγκλημα του Πολιτισμού

9 Σεπτεμβρίου 2017
Next Post
Χειροθεσία Οικονόμου στον Πτελεό

Χειροθεσία Οικονόμου στον Πτελεό

Ο Μέγας Εσπερινός της Αγίας Μαρκέλλας της Χιοπολίτιδος στον Βοτανικό

Λόγος εἰς τήν Ἁγίαν Μαρκέλλαν - Ἡ ἁγνὴ ἔφηβος, ἡ μάρτυς Χριστοῦ

Ξεκινά το Σαρανταλείτουργο από 1 Αυγούστου έως και 14 Σεπτεμβρίου στην Ιερά Μονή Τρικόρφου. Μη ξεχάσετε τα αγαπημένα σας πρόσωπα

Ξεκινά το Σαρανταλείτουργο από 1 Αυγούστου έως και 14 Σεπτεμβρίου στην Ιερά Μονή Τρικόρφου. Μη ξεχάσετε τα αγαπημένα σας πρόσωπα

Συνεδρίαση του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας

Συνεδρίαση του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας

Τιμήθηκε ιεροπρεπώς η μνήμη της Αγίας Μαρίας Μαγδαληνής

Τιμήθηκε ιεροπρεπώς η μνήμη της Αγίας Μαρίας Μαγδαληνής

Poimin.gr © 2023

  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων
  • Πολιτική Cookies
  • Δήλωση Συμμόρφωσης με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334

Follow Us

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις

Poimin.gr © 2023

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist