Η συντριπτική πλειοψηφία του ιερού κλήρου, των κοινοταρχών Πάφου, πολλών παραγόντων της πόλης και επαρχίας της Πάφου καθώς και πλήθος πιστών, στηρίξει ενυπογράφως την υποψηφιότητα του Αρχιμανδρίτη π. Τυχικού Βρυώνη, Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητροπόλεως Πάφου, για ανάδειξη του σε Μητροπολίτη Πάφου.

Βιογραφικό του π. Τυχικού

·         Γεννήθηκε στις 8 Δεκεμβρίου 1981 (ημέρα μνήμης του Αποστόλου Τυχικού) στα Μέσανα της Πάφου λαμβάνοντας το όνομα Μάριος.

·         Είναι το έκτο και τελευταίο παιδί της οικογένειας Χριστοδούλου και της μακαριστής Φρειδερίκης από Σαλαμιού και Μέσανα, αντίστοιχα.

·         Φοίτησε στην Ιερατική Σχολή «Απόστολος Βαρνάβας» στη Λευκωσία, όπου ολοκλήρωσε και τους δύο κύκλους σπουδών, Κατώτερο, τρία έτη, και Ανώτερο, δύο έτη (1999-2004).

·         Μετά την αποφοίτησή του διέμεινε για ένα χρόνο στη Μητρόπολη  Πάφου και προετοιμάστηκε για την εισαγωγή του στη Θεολογική Σχολή.

·         Το 2005 μετά από Παγκύπριες εξετάσεις εισήλθε στη Θεολογική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στο Τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας, όπου σπούδασε με υποτροφία της Μητρόπολης Πάφου και από όπου αποφοίτησε το 2009.

·         Στο τέλος του τρίτου έτους σπουδών του έλαβε τον πρώτο βαθμό της ιερωσύνης, αυτόν του διακόνου, από τον Πάφου Γεώργιο, νυν αρχιεπίσκοπο Κύπρου, στις 2 Αυγούστου 2008, λαμβάνοντας το όνομα Τυχικός. Κατά την διάρκεια του έτους αυτού ως διάκονος υπηρέτησε στην Θεσσαλονίκη στον Ιερό Ναό Παναγίας Δεξιάς, ενώ κάθε Πέμπτη ανελλιπώς συμμετείχε ως διάκονος στις λειτουργίες στον ναό της Αγίας Τριάδος της Θεολογικής Σχολής.

·         Στις 20 Φεβρουαρίου 2010 χειροτονήθηκε σε πρεσβύτερο και προχειρίσθηκε σε αρχιμανδρίτη της Ιεράς Μητροπόλεως Πάφου, επίσης από τον Πάφου Γεώργιο, εκτελώντας και χρέη Πρωτοσυγκέλλου, ενώ ανάλαβε ως ιεροκήρυκας της Μητροπόλεως σε όλη την Μητροπολιτική περιφέρεια Πάφου.

·         Τον Μάιο του 2012 μετέβη στο Λονδίνο και στο Μπρίστολ της Αγγλίας για μεταπτυχιακές σπουδές και εκμάθηση της Αγγλικής Γλώσσας.  Παράλληλα υπηρέτησε ως ιερατικός προϊστάμενος στην Ελληνορθόδοξη κοινότητα, στον Ιερό Ναό Αποστόλου Ανδρέου στο Weston Super Mare.

·         Τον Σεπτέμβριο του 2014 επέστρεψε στα καθήκοντά του στην Μητρόπολη Πάφου και τον ίδιο μήνα εισήλθε παράλληλα ως μεταπτυχιακός φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου στο Τμήμα Θεολογίας.

·         Με Διπλωματική του διατριβή με θέμα «Απόστολοι και διάδοχοί τους στην Μητροπολιτική Περιφέρεια Πάφου» πήρε με άριστα το μεταπτυχιακό το 2016.

·         Το ίδιο έτος εισήλθε στο Μεταπτυχιακό Ιστορίας του ίδιου Πανεπιστημίου.

·         Με Διπλωματική διατριβή «Εκκλησία της Πάφου επί Τουρκοκρατίας» πήρε επίσης με άριστα τον τίτλο του δεύτερου μεταπτυχιακού το 2018.

·         Το 2019 έγινε δεκτός στο Διδακτορικό Τμήμα Θεολογίας του ίδιου Πανεπιστημίου και τον Δεκέμβριο του 2022 υποστήριξε επιτυχώς ενώπιον πενταμελούς επιτροπής τη Διδακτορική του Διατριβή με τίτλο: «Η τιμή των τοπικών αγίων στην Εκκλησιαστική περιφέρεια της Πάφου (ιστορική προσέγγιση)», που υποβλήθηκε στο Πανεπιστήμιο, και αναμένεται προσεχώς να λάβει και επίσημα τον τίτλο του Διδάκτορα Θεολογίας.

·         Ταυτόχρονα με τις σπουδές του, για όλα αυτά τα χρόνια είχε την υπευθυνότητα της κατηχητικής κίνησης της Ιεράς Μητροπόλεως Πάφου, τον συντονισμό των Κατηχητικών Σχολείων και των Κατασκηνώσεων.

·         Ο ίδιος δίδαξε επί σειρά ετών Κατηχητικό σε πολλά Δημοτικά και Γυμνάσια της πόλης της Πάφου αλλά και σε αρκετά της υπαίθρου.

·         Διοργανώνει και συντονίζει ομιλίες και κύκλους μελέτης Αγίας Γραφής σε ενορίες και κοινότητες της Πάφου.

·         Από το 2009 έως σήμερα έχει επίσης την ευθύνη σχεδιασμού,  αναβάθμισης και λειτουργίας της επίσημης ιστοσελίδας της Μητροπόλεως Πάφου.

·         Συγγράφει κηρύγματα στο Δελτίο Κηρυγμάτων της Μητρόπολης, ενώ ο ίδιος επιμελείται την τελική έκδοση του.

·         Επίσης προχώρησε σε εκδόσεις που αφορούν τα κατηχητικά της Μητροπόλεως.

·         Ίδρυσε και λειτούργησε επί σειρά ετών την Κοινότητα Νέων της Ιεράς Μητροπόλεως Πάφου.

·         Τα τελευταία επτά χρόνια έχει την υπευθυνότητα των ιερέων της Μητροπόλεως ως Αρχιερατικός.

·         Τον Μάρτιο του 2021 με διοριστήριο γράμμα ανέλαβε και επίσημα τα καθήκοντα Πρωτοσύγκελλου της Ιεράς Μητροπόλεως Πάφου.

·         Παράλληλα όλα τα χρόνια αυτά στην Μητρόπολη Πάφου δημιούργησε, συγκέντρωσε και καταλογογράφησε αρχεία για σκοπούς της Μητρόπολης που αφορούν ναούς, εικόνες, κειμήλια, λείψανα, καθώς και στοιχεία των ιερέων που υπηρέτησαν στους ναούς της Μητροπόλεως φτάνοντας μέχρι τον 19ο αιώνα.

·         Καταβάλλει προσπάθειες για συντήρηση και διάσωση παλαιών εικόνων από πολλούς ενοριακούς ναούς της Μητροπόλεως.

·         Παρακίνησε και συνέβαλε στην ανέγερση ή συντήρηση ναών και εξωκκλησιών σε διάφορες κοινότητες, όπως του Αγίου Σώζοντος στην Ασπρογιά, της Αγίας Ευφημίας στην Κρήτου Τέρρα, του Αγίου Επιφανίου στα Μέσανα, της Μονής Αγίου Γεωργίου Νικοξυλίτη, του Τιμίου Προδρόμου στην Τάλα του Αγίου Νικολάου στη Γαλαταριά, της Αγίας Μαρίνας στην Μυρμιγκόφ κ.α.

·         Μερίμνησε και προσπάθησε με διάφορους τρόπους να αναδειχθούν και προβληθούν τοπικοί Άγιοι, όπως η αγία Κωνσταντία τῆς Πάφου, ενώ συνηθίζει να λειτουργεί σε ερείπια και σπήλαια που έζησαν τοπικοί άγιοι, γι᾽ αὐτό και λειτούργησε για πρώτη φορά, μετά από αιώνες εγκατάλειψης, πολλά τέτοια ιερά σεβάσματα.

·         Το 2018 εξέδωσε το ιστορικό της διαλυμένης σήμερα μονής του Αγίου Γεωργίου Κουμάνων στα Μέσανα.

·         Δύο άλλες εκδόσεις του βρίσκονται σε εκδοτικούς οίκους προς εκτύπωση, ενώ προγραμματίζει σειρά άλλων εκδόσεων που αφορούν την τοπική ιστορία και Εκκλησία της πόλης και επαρχίας Πάφου.

·         Έχει παρουσιάσει μελέτες του σε διάφορα επιστημονικά Συνέδρια και αρκετά άρθρα του δημοσιεύτηκαν σε διάφορα επιστημονικά περιοδικά.

·         Ασχολείται γενικότερα με θέματα Βυζαντινής και Εκκλησιαστικής Ιστορίας, Αγιολογίας, με επίκεντρο θέματα που έχουν να κάνουν με την ιστορία και την Εκκλησία της Μητροπολιτικής Επαρχίας Πάφου.

·         Ο Πανοσιολογιώτατος είναι μέλος της Θρονικής Επιτροπής της Ιεράς Μητροπόλεως Πάφου, ενώ εκπροσωπεί την Εκκλησία Πάφου στη Συνοδική Επιτροπή επί της Ναοδομίας, των Μνημείων και της Χριστιανικής Τέχνης, στην Συνοδική Επιτροπή επί των Ευρωπαϊκών και Διεθνών Θεμάτων καθώς και στο Συνοδικό Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας Κύπρου.

Προτείνουμε τον Πρωτοσύγκελλο π. Τυχικό Βρυώνη προς εκλογη του ως Μητροπολίτη Πάφου για τους πιο κάτω λόγους:

–          Είναι γνήσιος Παφίτης, που αγαπά και σέβεται την πόλη και επαρχία του και τους ανθρώπους της. Γνωρίζει τους κατοίκους της Μητροπολιτικής του περιφέρειας, καθώς και τα προβλήματά τους.

–           Έζησε και διακόνησε κοντά στον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο, όταν ήταν μητροπολίτης Πάφου, καθώς και στον νυν Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Γεώργιο, ως Αρχιδιάκονός του αρχικά και μετά ως Πρωτοσύγκελος.

–           Έχει ιδιαίτερη αγάπη προς τους αγίους και ιδιαίτερα τους τοπικούς αγίους της Πάφου. Αγαπά τις εκκλησίες και τα ιερά σεβάσματα των αγίων και φροντίζει γι’ αυτά.

–          Αγαπά τα μοναστήρια και τον μοναχισμό, γι’ αυτό και στηρίζει ποικιλοτρόπως τις μονές της μητροπόλεως μας.

–          Μέσα από τα κηρύγματά και τις ομιλίες του προσπαθεί να φέρει τον κόσμο στην Εκκλησία, να του διδάξει την αγάπη προς τον Θεό, την Παναγία και του Αγίους μας μέσα από την ορθόδοξη πνευματικότητα παλαιότερων και συγχρόνων μας αγίων.

–          Είναι φιλακόλουθος, αφού λειτουργεί σχεδόν κάθε μέρα από ναό σε ναό και από ξωκκλήσι σε ξωκκλήσι, κηρύσσοντας κάθε φορά τον λόγο του Θεού.

–          Καταβάλλει προσπάθειες για να την συντήρηση και τη διαφύλαξη των ναών, των ιερών εικόνων και των ιερών κειμηλίων των ναών.

–           Έχει ιδιαίτερο σεβασμό, αγάπη και εκτίμηση προς τους ιερείς και το έργο τους, τους οποίους ενθαρρύνει να εργάζονται πνευματικά και κοινωνικά για το καλό της Εκκλησίας.

–          Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους νέους, τα κατηχητικά, τις κατασκηνώσεις, και για την εκμάθηση της Βυζαντινής Μουσικής από τους νέους.

–          Είναι ταπεινός και αποδέχεται τον τελευταίο όπως και τον πρώτο, μακριά από εγωπάθειες, αυταρχισμούς, φιλοδοξίες και άλλα που απομακρύνουν τον κόσμο από την Εκκλησία.

Για όλα τα πιό πάνω, θεωρούμε πως στο πρόσωπο του π. Τυχικού η Ιερά Μητρόπολις Πάφου θα βρεί τον άξιο και καλό της ποιμένα, που θα οδηγήσει το ποίμνιό του «εις νομάς σωτηρίας».

Γίνετε συνοδοιπόροι μας στην γνώση και την ενημέρωση. Στείλτε στο [email protected] άρθρα, φωτογραφίες, βίντεο ή κάτι που πιστεύετε ότι αξίζει να μοιραστείτε τόσο με εμάς όσο και με τους αναγνώστες μας.

Πρόσφατα Άρθρα

Δοξολογία επί τη επετείω της τελευταίας μάχης της Θεσσαλικής Επαναστάσεως του 1878

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεος, την Τρίτη 21 Μαρτίου 2023, προέστη της επισήμου Δοξολογίας επί τη επετείω της τελευταίας μάχης της...

Ανάπλαση περιβάλλοντος χώρου του Ιερού Ναού Οσίου Ιωάννου του Ρώσσου

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός και ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, ως Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ιερού Προσκυνήματος, συνυπέγραψαν προγραμματική...

Η Tιμία Κάρα του Αγίου Θεοδώρου του Στρατηλάτου στη Μύκονο

Με την άδεια και ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου, ο οποίος ανταπεκρίθη προθύμως σε σχετικό αίτημα του Σεβασμιωτάτου κ, Δωροθέου...

Επίσκεψη του Δημάρχου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου στον Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας

Τον Δήμαρχο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου κ. Κωνσταντίνο Λύρο δέχθηκε σήμερα, Πέμπτη 23 Μαρτίου 2023 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός στα Γραφεία...

Στον Μητροπολίτη Μεσσηνίας Αξιωματικοί του Πυροσβεστικού Σώματος

Εθιμοτυπική επίσκεψη στον Σεβ. Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομο, πραγματοποίησαν σήμερα Πέμπτη 23 Μαρτίου 2023, ο Υποστράτηγος του Π.Σ. Νι­κό­­λαος Ρουμελιώτης, Συντονιστής Επιχειρή­σεων Πελοποννήσου, Δυτι­κής...

Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία για τους μαθητές της Νέας Περάμου από τον Μητροπολίτη Ελευθερουπόλεως

Την Τετάρτη 22 Μαρτίου 2023 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ελευθερουπόλεως κ. Χρυσόστομος ετέλεσε την Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία στον ενοριακό Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Νέας...

Ὁ φόβος τοῦ Θεοῦ

Τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου Μάνης κ. Χρυσοστόμου Γ' Ὁ φόβος τοῦ Θεοῦ τυγχάνει ἐξόχως διδακτικός καί εὐεργετικός. Ἀποτελεῖ βιβλική ἀρχή καί πρεπόντως ἀνακηρύσσεται ὡς «ἀρχή σοφίας»,...

Ευαγγελισμός της Θεοτόκου, η αναδημιουργία του κόσμου

Αρχιμ. Ειρηναίου Λαφτσή, Πρωτοσυγκέλλου Ιεράς Μητροπόλεως Αλεξανδρουπόλεως Με αφορμή την μεγάλη Θεομητορική εορτή του Ευαγγελισμού της Παναγίας μας, θα θέλαμε να σας παρουσιάσουμε μέρος μελέτης...

Πανηγύρι της πίστης και της λευτεριάς

«Πανηγύρι της πίστης και της λευτεριάς» κατά τον ποιητή η 25η Μαρτίου. Ημέρα που καλούμαστε να θυμηθούμε τους αγώνες που έκαναν οι ηρωϊκοί προγονοί μας,...

Λόγος εις τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου

Τρία σημαντικότατα γεγονότα στην ιστορία του κόσμου εορτάζει σήμερα η Εκκλησία μας. To πρώτο είναι ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου, τον οποίο εορτάζουμε σήμερα με χαρά...

Πρόγραμμα Πανηγύρεως Ιερού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και της Αγίας Φωτεινής Υμηττού

ΙΕΡΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ Την 24η και 25η Μαρτίου επί τη Εορτή του Ευαγγελισμού της Υπεραγίας Θεοτόκου πανηγυρίζει με λαμπρότητα  ο Μητροπολιτικός Ιερός Ναός του Ευαγγελισμού της...

Δικαίωση Ι. Μητροπόλεως Σουηδίας από το Δικαστήριο

Σουηδικό Δικαστήριο, με πρόσφατη απόφασή του, επεδίκασε στο Σουηδικό Συνδικάτο Εργαζομένων “Vision”, την καταβολή χρηματικής αποζημιώσεως στην Ι. Μητρόπολη Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας, μετά...

Επιστολή του Αρχιεπισκόπου Θυατείρων προς τον Βρετανό Πρωθυπουργό για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα

Θερμή επιστολή προς τον Πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου κ. Ρίσι Σούνακ απέστειλε ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρεταννίας κ. Νικήτας, ζητώντας την επιστροφή...

Ο Μητρ. Ναυπάκτου στήν ἐκδήλωση τοῦ Συλλόγου ΑΜΕΑ «ΑΛΚΥΟΝΗ» γιά τήν Ἐθνική Ἐπέτειο τοῦ 1821

Τήν Τετάρτη, 22 Μαρτίου 2023, ὁ Μητροπολίτης Ναυπάκτου κ. Ἱερόθεος παραβρέθηκε σέ μουσικοχορευτική ἐκδήλωση γιά τήν Ἐθνική Ἐπέτειο τῆς 25ης Μαρτίου, πού διοργάνωσε ὁ...

«Ὁ Εὐαγγελισμός: τῆς Θεοτόκου καί τῶν Ἑλλήνων»

Ἐν Δελβινακίῳ τῇ 13ῃ Μαρτίου 2023 Ἀγαπητοί μου Χριστιανοί, -Α- Εἶναι ἀμφίβολο ἄν ἄλλοι λαοί ἔχουν τόσο πολύ συνδεδεμένη τήν πίστη μέ τούς ἐθνικούς τους ἀγῶνες. Ἡ...