Στην Μηλίτσα

Με την χάρη του Αγίου Τριαδικού Θεού, ένα ακόμα Σαββατοκύριακο  ολοκληρώθηκε στην Ιερά Μητρόπολη Καστορίας, με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καστορίας κ. Καλλίνικο να ολοκληρώνει την ποιμαντική του περιοδεία σε όλα τα χωριά της  Μητροπολιτικής του περιφέρειας.

Το Σάββατο 29 Οκτωβρίου, εορτή της Αγίας Αναστασίας της Ρωμαίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης επισκέφθηκε την Μηλίτσα. Από νωρίς το πρωί του Σαββάτου, οι κάτοικοι της Μηλίτσας επεφύλασσαν θερμή υποδοχή στην Μητροπολίτη τους. Ο Σεβ. κ. Καλλίνικος χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου  και προεξήρχε της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας.

Με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη ιερούργησαν οι π. Λεωνίδας Μπάρδος, π. Γρηγόριος Τερζόπουλος, π. Δημήτριος Συκόπουλος, ο εφημέριος της ενορίας π. Απόστολος Φωτόπουλος  και ο διάκονος π. Παύλος.

Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμα του αναφέρθηκε στο γεγονός της φανέρωσης της Θεοτόκου στον όσιο Ανδρέα τον δια Χριστό σαλό ως θείας Σκέπης και στην επιβεβαίωση αυτής της προστασίας και σκέπης στην ζωή των Αγίων, όπως της αγίας Αναστασίας της Ρωμαίας, και στον πόλεμο του ᾽40.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος εξέφρασε την ευχαρίστηση και την ικανοποίηση του για την Θεία Λειτουργία, ιδιαιτέρως για το γεγονός ότι καθ᾽ όλη την διάρκειά της ήταν παρόντα παιδιά του Λυκείου και παιδιά μικρότερα ντυμένα παραδοσιακά, και μάλιστα είχαν καταλάβει τις πρώτες θέσεις.

Με την σειρά του ο Εφημέριος της Ενορίας π. Απόστολος, καλωσόρισε τον Μητροπολίτη στην Μηλίτσα που με αγωνία περίμεναν οι κάτοικοι του να αντικρύσουν από κοντά, και τώρα επιβεβαιώνουν όσα άκουγαν γι᾽ αυτόν. Μέσα σε αυτά τα συγκινητικά λόγια που εκφώνησε ο π. Απόστολος, δώρισε μια εικόνα  του Αγίου Μηνά. Στο τέλος πριν μοιραστεί το αντίδωρο, ο Σεβασμιώτατος με  σύσσωμο το Εκκλησίασμα βγήκαν μια ιστορική φωτογραφία έξω από τον όμορφο Ναό του Αγίου Μηνά.

Στην συνέχεια το χωριό, με επικεφαλής τον πρόεδρο Δημήτριο Νίκου, παρέθεσε κέρασμα στον Σεβασμιώτατο και στο εκκλησίασμα, στο πάλιό νηπιαγωγείο του χωριού.

Στην Βυσσινιά

Το απόγευμα του Σαββάτου 29 Οκτωβρίου ο Σεβασμιώτατος επισκέφθηκε την Βυσσινιά, ένα μικρό αλλά ιστορικό χωριό στην Αρχιερατική περιφέρεια Τοιχιού. Αρχικά τέλεσαν Δέηση στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου μαζί με τους π. Ναούμ Βέλιο και τον αρχιερατικό επίτροπο της περιοχής π. Στάυρο Λαζάρου αλλά και τον διάκονο π. Παντελεήμονα.  Στο χωριό της Βυσσινιάς καλωσόρισε  η πρόεδρος Αθηνά Ανδρέου  δίνοντας στον Σεβασμιώτατο ένα μικρό δώρο εις ανάμνηση της πρώτης επισκέψεως του Μητροπολίτη στο χωριό.

Στον Σταυροπόταμο

Αμέσως μετά ο Σεβασμιώτατος μετέβη στον Σταυροπόταμο για να τελέσει την ακολουθία του Εσπερινού του Σαββάτου. Κλήρος και λαός υποδέχθηκαν τον Μητροπολίτη στον Σταυροπόταμο μαζί με μικρά παιδιά του χωριού δίνοντας του μια ανθοδέσμη για το καλωσόρισμα. Αμέσως μετά τέλεσε την Ακολουθία του Εσπερινού.

Στό τέλος τῆς ἀκολουθίας ὁ ἐφημέριος της ἐνορίας π. Πορφύριος Καράτζιος   μαζί μέ τόν πρόεδρο τοῦ χωριοῦ κ. Κυριάκο Βόλτση καλωσόρισαν  τόν Μητροπολίτη πού γιά πρώτη φορᾶ ἐπισκέφθηκε τό χωριό

.Στο Επταχώρι

Την Κυριακή 30 Οκτωβρίου ο Σεβασμιώτατος βρέθηκε στο Επταχώρι Καστοριάς όπου συμμετείχε στις εκδηλώσεις μνήμης που διοργάνωσε η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας για να τιμήσει τους ηρωϊκούς αξιωματικούς του ᾽40, ιδίως τον Κωνσταντίνο Δαβάκη, που είχε το στρατηγείο του στο Επταχώρι. Στις εκδηλώσεις συμμετείχε και ο Υπουργός Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης.

Ο Σεβασμιώτατος λειτούργησε στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής, μαζί με τον εφημέριο του χωριού π. Σεβαστιανό Τάσση και τον π. Ευάγγελο Κίτσο καθώς και τον διάκονο π. Παύλο.

Στο κήρυγμα του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην ορθόδοξη διδασκαλία για τον παράδεισο και την κόλαση, που δεν έχει καμμιά σχέση με την διαστρεβλωμένη έννοιά τους από τον δυτικό φεουδαρχικό χριστιανισμό.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβ κ. Καλλίνικος τέλεσε το Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των πεσόντων υπέρ της Πίστεως και της Πατρίδος αγωνιστών.

Στην συνέχεια τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο  των πεσόντων παρουσία του Υπουργού και όλων τον τοπικών αρχών και αξιωματικών των ενόπλων δυνάμεων. Ακολούθως όλοι οι παρευρισκόμενοι μετέβησαν στην κεντρική πλατεία του χωριού, όπου παρακολούθησαν ομιλία σχετικά με τα γεγονότα του Β΄ παγκοσμίου πολέμου, όπως αυτά διαδραματίστηκαν στο Επταχώρι.

Αμέσως μετά τελέσθηκε Τρισάγιο στο κοιμητήριο της Ζούζουλης για τον πρώτο πεσόντα στον πόλεμο αξιωματικό μας, τον 29χρονο Αλέξανδρο Διάκο από την Χάλκη της Δωδεκανήσου, σε κλίμα γενικής συγκίνησης.

Αμέσως μετά ο Σεβασμιώτατος τέλεσε τρισάγιο για όλους τους κεκοιμημένους στο κοιμητήριο του χωριού.

Ο Σεβασμιώτατος είχε την ευκαιρία να γνωρίσει την Ζούζουλη, όπου τον ξενάγησε ο οδηγός της Μητροπόλεως κ. Ιωάννης Δημητρόπουλος, ο οποίος κατάγεται από το ιστορικό χωριό

 Στό Μακροχώρι

Ὁ Σεβασμιώτατος κ. Καλλίνικος ἐπισκέφθηκε τό Μακροχώρι τό ἀπόγευμα τῆς Κυριακῆς 30 Ὀκτωβρίου, ἀμέσως μετά τήν ἐπιστροφή του ἀπό τό Ἑπταχώρι.

Τό Μακροχώρι εἶναι ἀπό τά χωριά τῶν Κορεστίων, ἀλλά καί γενικότερα τῆς ἑλληνικῆς ἐπαρχίας, πού προσπαθοῦν νά διατηρηθοῦν ζωντανά, μέ τήν προσπάθεια τῶν λιγοστῶν κατοίκων τους.

Τόν Σεβασμιώτατο ὑποδέχθηκαν οἱ Ἐνορίτες, μέ ἐπικεφαλῆς τόν π. Δημήτριο Τσιτσώνη καί τόν πρόεδρο τῆς Κοινότητας κ. Εὐάγγελο Κωνσταντινίδη.

Ὁ Σεβασμιώτατος ἔκανε δέηση ὑπέρ τῆς Ἐνορίας καί μίλησε καταλλήλως στούς Ἐνορίτες, ὑποσχόμενος, κατά τήν ἐπιθυμία τους, νά τελέσει καί τήν θεία Λειτουργία στό χωριό ὅταν τό ἐπιτρέψει τό πρόγραμμά του.

Στό Ἀνταρτικό

Μετά τό Μακροχώρι, ὁ Σεβασμιώτατος ἐπισκέφθηκε τό Ἀνταρτικό, καί ἀφοῦ ἔκανε δέηση, μίλησε στούς λιγοστούς κατοίκους του στόν ἱστορικό Ναό τοῦ Ἁγίου Νικολάου, ὅπου τόν ὑποδέχθηκαν μέ ἐπικεφαλῆς τόν π. Σωκράτη Παπαδόπουλο καί τούς μίλησε καταλλήλως.

Τό Ἀνταρτικό, ὅπως μαρτυροῦν τά σπίτια του καί τά δημόσια κτίριά του, ἦταν κάποτε ἕνα κεφαλοχώρι, πού σήμερα ἔχει ἐλαχίστους κατοίκους.

Ὁ Παῦλος Μελᾶς θαύμαζε τούς κατοίκους του γιά τήν γενναιότητά τους.

Οἱ ἐνορίτες ἐξέφρασαν τήν χαρά τους γιά τήν ἐπίσκεψη τοῦ Σεβασμιωτάτου καί τοῦ ζήτησαν νά ἔρθει πάλι καί νά τούς λειτουργήσει.

***

Γενικά, αὐτό εἶναι αἴτημα ὅλων τῶν χωριῶν καί τῶν Ἐνοριτῶν, νά περάσει ὁ Μητροπολίτης καί νά τούς λειτουργήσει, καί αὐτό δείχνει τήν εὐλάβεια καί τήν εὐσέβειά τους, ἀλλά καί τήν ἀνάγκη γιά τήν ποιμαντική μέριμνα καί τήν στήριξή τους στόν καθημερινό τους ἀγώνα καί στόν ἀγώνα κάθε ἀνθρώπου γιά τήν αἰωνιότητα.

Ὅπως τόνισε ὁ Σεβασμιώτατος ἐπιθυμία του εἶναι μέχρι νά κλείσει τό πρῶτο ἔτος ἀπό τήν ἐνθρόνισή του, στίς 13 Νοεμβρίου, νά ἔχει ἐπισκεφθεῖ ποιμαντικά ὅλες τίς Ἐνορίες τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Καστοριᾶς, γι᾽ αὐτό καί τό πρόγραμμά του εἶναι γεμάτο μέ ἐπισκέψεις καί στίς πιό μικρές Ἐνορίες.

Ὅλες οἱ ἀκολουθίες μεταδόθηκαν ζωντανά ἀπό τόν Ραδιοφωνικό Σταθμό τῆς Μητροπόλεως Καστορίας «Ἅγιος Γρηγόριος ὁ Θεολόγος» πού ἐκπέμπει στούς 97.9 fm.

ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΕΔΩ 

Γίνετε συνοδοιπόροι μας στην γνώση και την ενημέρωση. Στείλτε στο [email protected] άρθρα, φωτογραφίες, βίντεο ή κάτι που πιστεύετε ότι αξίζει να μοιραστείτε τόσο με εμάς όσο και με τους αναγνώστες μας.

Πρόσφατα Άρθρα

Η Κατερίνη γιόρτασε την Πολιούχο και Προστάτιδά της Αγία Αικατερίνη

Με ιεροπρέπεια και κατάνυξη ο φιλόχριστος λαός της Κατερίνης τίμησε την πολιούχο  και προστάτιδα της πόλεως Αγία Αικατερίνη. Το απόγευμα της Κυριακής 24 Νοεμβρίου, στον...

Η εορτή του Αγίου Στυλιανού στην Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος Σάικας

Επ’ ευκαιρία της ιεράς μνήμης του οσίου και θεοφόρου πατρός ημών Στυλιανού του Παφλαγόνος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεος, το Σάββατο...

Αποστολικά Μηνύματα: «Το μεγάλο Δώρο του Κυρίου μας»

Αποστολικά Μηνύματα «Το μεγάλο Δώρο του Κυρίου μας». Κυριακή ΚΓ΄ 24/11/2019 Του Πρωτοσυγκέλλου της Ι.Μ. Φωκίδος, Γέροντος Νεκταρίου Μουλατσιώτη Αδελφοί μου Στο σημερινό αποστολικό κείμενο έρχεται ο Απόστολος Παύλος...

Πόσοι νέοι τηρούν σήμερα τις εντολές του Θεού;

Το μήνυμα του πλουσίου νεανίσκου. Πόσοι νέοι τηρούν σήμερα τις εντολές του Θεού; Του Πρωτοσυγκέλλου της Ι.Μ. Φωκίδος, Γέροντος Νεκταρίου Μουλατσιώτη Αγαπητοί μου αδελφοί. Σήμερα ο Ευαγγελιστής Λουκάς...
video

Ταμασού Ησαΐας: «Τα εγγόνια των αγωνιστών θα συνεχίσουμε τον αγώνα για ελευθερία»

Τη μνήμη του αγωνιστή της ΕΟΚΑ Παντελή Κατελάρη τίμησαν το βράδυ της Παρασκευής, 25 Νοεμβρίου 2022, στον Σύνδεσμο Αγωνιστών – Παντελή Κατελάρη στο Επισκοπειό. Ανάμεσα στους...

Κοντά στους νέους ο Μητροπολίτης Λεμεσού

Συνεχίζοντας κανονικά το εκκλησιαστικό του έργο, ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος καθοδηγεί τη νεολαία μας μέσα στις τρικυμίες της ζωής. Μιλώντας σε ένα κατάμεστο από...

Η τιμή των γονέων – Κυριακή ΙΓ΄ Λουκά

Τοῦ Μητροπολίτου Ἐλευθερουπόλεως ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ «τίμα τὸν πατέρα σου καὶ τὴν μητέρα σου» (Λουκᾶ 18,20) Πολὺ παλαιὰ εἶναι ἡ ἐντολὴ αὐτὴ τοῦ Θεοῦ, ἀγαπητοί Ἀδελφοί, μὲ τὴν ὁποίαν...

Καθιέρωση νέων εικόνων από τον Μεσσηνίας Χρυσόστομο

Στο ιστορικό παρεκκλήσιο της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, της συνοικίας Φραγκοπήγαδο, το ανήκον στον Ενοριακό Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Καλαμάτας, μετέβη το Σάββατο 26 Νοεμβρίου...

Στην Αδελαΐδα ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας Μακάριος

Στην Αδελαΐδα έφτασε το πρωί της Παρασκευής, 25 Νοεμβρίου, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος, ο οποίος θα παραμείνει για έξι ημέρες στην Νότιο...

Εγκαίνια Ιερού Παρεκκλησίου της «Παναγίας Παμμακαρίστου»

Με τη πρέπουσα ευπρέπεια και συμφώνως προς την προβλεπόμενη εκκλησιαστική τάξη και το Τυπικόν της Αγίας μας Εκκλησίας τελέσθηκαν στις 25 και 26 Νοεμβρίου...

Χειροτονία Διακόνου στην Σαντορίνη

Με λαμπρότητα και σε κλίμα πνευματικής χαράς, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θήρας, Αμοργού & Νήσων κ. Αμφιλόχιος, συμπληρουμένου ενός έτους από την εγκατάστασή του στην Ιερά Μητρόπολη, ετέλεσε την πρώτη του χειροτονία,...

Ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας στην Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Κατούνας

Τον όμορφο και γραφικό συνοικισμό του Αγίου Νικολάου Κατούνας επισκέφθηκε σήμερα, Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2022 ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ....

Επίσκεψη στον Κήπο των Ηρώων και στον Μητροπολίτη Ναυπάκτου

Προσκυνηματική επίσκεψη στον Κήπο των Ηρώων στην Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου πραγματοποίησε σήμερα, Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου 2022 ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Αιτωλίας και...

Άγιος Νίκων ο Μετανοήτε: Ο Φλογερός Κήρυκας της Μετάνοιας

ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ Θεολόγου – Καθηγητού Ο ορθόδοξος μοναχισμός είναι συχνά συνδεδεμένος και με την ιεραποστολή της Εκκλησίας μας. Φλογεροί μοναχοί διέδωσαν τη σώζουσα χριστιανική...

Θυρανοίξια του εκ βάθρων ανακαινισθέντος ιστορικού Ναού της Αγίας Αικατερίνης στο Σουέζ

Την 25η Νοεμβρίου 2022, η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρος Β’ , συνοδευόμενος από τα Μέλη της Ιεράς Συνόδου...