• Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
Σάββατο, 21 Μαρτίου, 2026
Poimin.gr
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
Poimin.gr
No Result
View All Result

Ο Όσιος Βησσαρίων προστάτης της Εκκλησιαστικής Σχολής Λαμίας

21 Ιανουαρίου 2023
in Εκκλησία της Ελλάδος, Εκκλησιαστική Επικαιρότητα
Ο Όσιος Βησσαρίων προστάτης της Εκκλησιαστικής Σχολής Λαμίας
Share on FacebookShare on Twitter

Το όνομα του προστάτου των πτωχών παιδιών, του πνευματικού καθοδηγητή όλων των μαθητών της Εκκλησιαστικής Σχολής Λαμίας, του Οσίου Πατρός ημών Βησσαρίωνος του Αγαθωνίτου, έλαβε σήμερα το Πρότυπο Εκκλησιαστικό Σχολείο Λαμίας.

Σε μία σεμνή αλλά συνάμα ιστορική εκδήλωση, στο πλαίσιο του πρώτου επίσημου εορτασμού του Οσίου Βησσαρίωνος του Αγαθωνίτου, εορτάστηκε η συμπλήρωση 100 ετών αδιάκοπης λειτουργίας και προσφοράς της Εκκλησιαστικής Σχολής Λαμίας.

                   Παρουσία των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Λαοδικείας κ. Θεοδωρήτου, εκπροσώπου του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Ελλάδα, Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιεροθέου, Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσοστόμου, Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ, Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβα, Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου, Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρου, Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ, Γρεβενών κ. Δαυίδ, Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίου, Περιστερίου κ. Γρηγορίου,          Γόρτυνος και Μεγαλουπόλεως κ. Νικηφόρου,  των Θεοφιλεστάτων Επισκόπων, Ωρεών κ. Φιλοθέου και Ευρίπου κ. Χρυσοστόμου, καθώς και του οικείου Ποιμενάρχου, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών και σύσσωμης της πολιτικής, στρατιωτικής και εκπαιδευτικής ηγεσίας του τόπου, πραγματοποιήθηκε η  παρουσίαση του τόμου των Πρακτικών της 1ης Πανελλήνιας Ημερίδας Ιστορίας και Αρχειονομίας της εν Ελλάδι Δευτεροβάθμιας Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης, η οποία είχε διεξαχθεί στις 26 Νοεμβρίου 2016 στη Λαμία.

          Θερμό καλωσόρισμα στους υψηλούς προσκεκλημένους απηύθυνε ο Σχολάρχης της Εκκλησιαστικής Σχολής κ. Ιωάννης Ζαχαράκης, ο οποίος χαρακτηριστικά σημείωσε:

          «Σας καλωσορίζουμε στην σημερινή πανηγυρική εκδήλωση του Εκκλησιαστικού Σχολείου Λαμίας. Μία εκδήλωση το βάρος της οποίας μας κάνει να ριγούμε, αναλογιζόμενοι δύο τινά:

Πρώτον ότι σήμερα, εδώ, ομιλούμε εκ μέρους Διευθυντών, εκπαιδευτικών, μαθητών, εργαζομένων της Σχολής αυτής, οι οποίοι έχουν εργασθεί, έχουν κοπιάσει, έχουν χαρεί, έχουν λυπηθεί, έχουν συγκινηθεί, έχουν ανησυχήσει, έχουν θυμώσει, έχουν ολισθήσει, έχουν συγχωρήσει, επί εκατό ολόκληρα έτη, βαδίζοντας τον ανάντη δρόμο της Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης. Η Σχολή μας, εκεί στις αρχές της τρίτης δεκαετίας του 20ού αιώνα, ξεκίνησε την λειτουργία της ως Ιεροδιδασκαλείο και μετεξελισσόμενη διαρκώς, υποτασσόμενη στις εκάστοτε προβλέψεις και επιταγές των περί Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης νόμων, έφθασε στο σημερινό Γενικό Εκκλησιαστικό Λύκειο – Γυμνάσιο Λαμίας. Πέρασε από ποικίλους τύπους Εκκλησιαστικών Σχολείων, όπως Ιερατική Σχολή, Ιερατικό Φροντιστήριο, Επτατάξια Εκκλησιαστική Σχολή, Κατώτερο Εκκλησιαστικό Φροντιστήριο, Τριτάξιο Εκκλησιαστικό Γυμνάσιο μαζί με Τετρατάξιο Εκκλησιαστικό Λύκειο, Ενιαίο Εκκλησιαστικό Λύκειο. Η πορεία της στον χρόνο αποτυπώνει ανάγλυφα την πολυτυπία των Εκκλησιαστικών Σχολείων, η οποία έχει ταλανίσει σχολεία, καθηγητές και μαθητές.

Ένα Σχολείο, λοιπόν, με ονόματα πολλά αλλά με Ιστορία μία. Μια ιστορία εκατόχρονη, πολυκύμαντη και πολυσήμαντη. Μια ιστορία διακονίας και προσφοράς στην Εκκλησία του Χριστού, στην πατρίδα, στον κόσμο ολόκληρο. Ένα Σχολείο που δεν σταματούσε τη λειτουργία του το μεσημέρι, αλλά κρατούσε στους κόλπους του προστατευμένους τους μαθητές όλο το εικοσιτετράωρο με το Οικοτροφείο, το Παρεκκλήσιο, την οργανωμένη εσωτερική ζωή.

Πληθώρα μαθητών απ’ όλα τα μέρη της χώρας, από ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα! Χίλιοι και πλέον απόφοιτοί του κληρικοί, από το βαθμό του διακόνου μέχρι και του επισκόπου στελεχώνουν την Εκκλησία της Ελλάδος και όχι μόνο. Ιερές μονές επανδρωμένες, κάποιες εξ ολοκλήρου, όπως η Μονή Αγάθωνος Φθιώτιδος. Εκπαιδευτικοί στην Τριτοβάθμια αλλά και σε όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης, άνθρωποι κάθε επαγγέλματος και οικονομικής κατάστασης.

Αυτό το Σχολείο, μάλιστα, επελέγη από την Υπηρεσία, κατά το έτος 2016, προκειμένου να υλοποιηθεί, εδώ, στη Λαμία, η 1η Πανελλήνια Ημερίδα Ιστορίας και Αρχειονομίας της Δευτεροβάθμιας Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης. Σεμνυνόμεθα για το ότι «η οργάνωσις της Ημερίδος ήτο αρίστη», όπως είχε λεχθεί δημοσία από επίσημα και αρμόδια χείλη. Σεμνυνόμεθα όμως ακόμη περισσότερο για το γεγονός ότι σήμερα βρισκόμαστε στην λίαν ευχάριστη θέση να παρουσιάσουμε, εδώ και μάλιστα τούτη την ευλογημένη ημέρα, τον έντυπο τόμο με τα Πρακτικά της Ημερίδας και άλλες εργασίες για Εκκλησιαστικά Σχολεία της πατρίδος μας. Για την έκδοση αυτή πολύ κοπίασε το Σχολείο μας.

Αυτό υπήρξε, επιγραμματικά, το Εκκλησιαστικό Σχολείο Λαμίας κατά τα πρώτα εκατό έτη της λειτουργίας του. Ευελπιστούμε ότι η δεύτερη εκατονταετία, δι’ ευχών του Ποιμενάρχου μας κ. Συμεών, θα είναι επίσης αγλαόκαρπος, προς δόξαν Θεού!

Το δεύτερο γεγονός που μας συνέχει, είναι ότι αυτή ακριβώς η δύση του πρώτου και η ανατολή του δευτέρου αιώνα λειτουργίας της Εκκλησιαστικής Σχολής Λαμίας, φωτίζεται, καταυγάζεται από ένα γεγονός για το οποίο χαρακτηρισμοί όπως «εξαιρετικό, κομβικό, σημαντικό» είναι λίαν ανεπαρκείς για να το περιγράψουν και να το οριοθετήσουν. Η από 14 Ιουνίου 2022 απόφαση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου περί αναγραφής στις Αγιολογικές Δέλτους της Εκκλησίας του Γέροντος Βησσαρίωνος του Αγαθωνίτου έπειτα από την προ ετών θεία βουλήσει φανέρωση της αγιότητός του, η συνακόλουθη, μετά από μία εβδομάδα, στις 20 Ιουνίου 2022, ομόφωνη, απόφαση του οικείου Συλλόγου Διδασκόντων, υπακούοντας στην προτροπή του Σεπτού Ποιμενάρχου μας κ. Συμεών, καθώς και η επακολουθήσασα σχετική διαδικασία οδήγησε το Σχολείο μας στην μεγάλη τιμή και ευλογία να ονομάζεται πλέον «Γενικό Εκκλησιαστικό Λύκειο – Γυμνάσιο Λαμίας “Όσιος Βησσαρίων ο Αγαθωνίτης”».

Καυχώμεθα για το γεγονός ότι ο ιλαρός, ο ελεήμων Όσιος Βησσαρίων της Ιεράς Μονής Αγάθωνος επί μακράν σειράν ετών υπήρξε Πνευματικός στη Σχολή μας, εξομολογών και νουθετών τους εκ των μαθητών, των εκπαιδευτικών και του προσωπικού έχοντας διάθεσιν και ώτα ακούειν. Ο Άγιος, υπακούοντας στον τότε Καθηγούμενο της Μονής Αγάθωνος μακαριστό Γερμανό Δημάκο και έχοντας την ευλογία του τότε Μητροπολίτου Φθιώτιδος κυρού Δαμασκηνού, είχε αναλάβει την εξομολόγηση των μαθητών στην Εκκλησιαστική Σχολή Λαμίας. Ο ίλεως χαρακτήρας του, η φιλάνθρωπη δράση του, η θυσιαστική αγάπη του, η κατά Χριστόν σαγήνη του κατά την διακονία του στην Σχολή μας, περιγράφονται στον βίο του, όπως τον συνέγραψε, ως αδιάψευστος αυτόπτης μάρτυς, ο μακαριστός Καθηγούμενος της Μονής Αγάθωνος Δαμασκηνός Ζαχαράκης, μαθητής της Εκκλησιαστικής Σχολής Λαμίας, διατελέσας και καθηγητής της επί τριακονταετίαν όλην. Και ασφαλώς, πολλοί, πάρα πολλοί είναι οι εν ζωή απόφοιτοί μας οι οποίοι είχαν την ευλογία να κύψουν τον αυχένα κάτω από το ευλογημένο πετραχήλι του Αγίου μας. Συστελλόμεθα, λοιπόν, υπό το βάρος της ευθύνης για την μεγάλη ευλογία της οποίας αξιώθηκε η Σχολή μας και παρακαλούμε τον Δωρεοδότη Θεό να μας ενδυναμώνει και να μην επιτρέψει να φανούμε αγνώμονες απέναντι σε μία τέτοια ευεργεσία. Εκζητούμε τις προς τούτο θεοπειθείς ευχές του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, η παρουσία του οποίου στην σημερινή εκδήλωση περιποιεί ιδιαίτερη τιμή στο Σχολείο μας.

Κλείνοντας, το σύντομο αυτό καλωσόρισμα, θα ήθελα να ευχαριστήσω εκ βάθους καρδίας όλους όσοι συνέβαλαν σε αυτή την μεγάλη προσπάθεια. Εν πρώτοις, τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνη Σπανό για τη σταθερή και διαχρονική στήριξή του, τον Αντιπεριφερειάρχη Π. Ε. Φθιώτιδας κ. Ηλία Σανίδα για την καθοριστική, όπως πάντοτε, υποστήριξή του, τον Αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος και Πρόεδρο του ΟΠΑΣΤΕ κ. Ηλία Κυρμανίδη, για την αμέριστη βοήθειά του προς το Σχολείο, τον Δήμαρχο Λαμιέων κ. Ευθύμιο Καραΐσκο για την πολλαπλή στήριξη και συμπαράστασή του, το Star Κεντρικής Ελλάδας και όλα τα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης για την κάλυψη της εκδήλωσης, το Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας και το Εργαστήριο Μουσειολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου για τη συνεργασία του, κατόπιν πρωτοβουλίας του Σεπτού Ποιμενάρχου μας κ. Συμεών, με το Σχολείο μας, η οποία έχει ως στόχο την ανάδειξη του αρχειακού υλικού, καθώς και την επιστημονική συνεργάτιδά του εν λόγω Τμήματος κ. Κων/να Συλεούνη, φιλόλογο και ασφαλώς όλους αυτούς που καθημερινά αγκαλιάζουν, στηρίζουν, ενισχύουν και ενθαρρύνουν με αγάπη το έργο του Σχολείου.

Επίσης, θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τους ομιλητές της εν λόγω έκδοσης, ήτοι: τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Περιστερίου,  Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ και Πρόεδρο του Ανωτάτου Επιστημονικού Συμβουλίου για την Εκκλησιαστική Εκπαίδευση κ. Γρηγόριο, ο οποίος μεταξύ άλλων υπήρξε και ο εμπνευστής της εν λόγω εκδοτικής προσπάθειας, τον ελλογιμώτατο κ. Κων/νο Κορναράκη, Καθηγητή  της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ και Πρόεδρο του Εποπτικού Συμβουλίου Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης για την συμβολή του στην παρουσίαση του τόμου των Πρακτικών, καθώς και τον εκλεκτό και αγαπητό συνάδελφο κ. Χρήστο Καλαντζή, ο οποίος αφιέρωσε πολύτιμο χρόνο, κόπο και διάθεση για τη συλλογή των εργασιών, καθώς και την επιμέλεια του εν λόγω πονήματος. Να ευχαριστήσουμε επίσης την Παρουσιάστρια της εκδήλωσης κ. Ελένη Βούλγαρη, φιλόλογο εκπαιδευτικό του Σχολείου μας, τους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς που βοηθήσαν με διάφορους τρόπους, το προσωπικό καθώς και τους μαθητές του Σχολείου μας.

Άφησα ως τελευταίο Εσάς Σεβασμιώτατε, ο οποίος με τον ερχομό σας στην Φθιωτική Εκκλησία, δώσατε νέα πνοή και προοπτική στο Σχολείο μας, αφενός μεν ενθαρρύνοντας, είτε με χρηματικά βραβεία είτε με πρωτοποριακές εκπαιδευτικές δράσεις, τη φοίτηση νέων μαθητών και, για πρώτη φορά, μαθητριών, φτάνοντας σε τριψήφιο αριθμό μαθητών,  αφετέρου δε στηρίζοντας ποικιλοτρόπως και με όλες σας τις δυνάμεις το έργο ευρύτερα του Σχολείου. Είμαστε ευγνώμονες για ό,τι έχετε κάνει, καθώς και για όσα οραματίζεσθε να κάνετε στο κοντινό μέλλον για ολόκληρη την σχολική μας κοινότητα.

 Σας καλωσορίζω λοιπόν και πάλι στο εκατόχρονο Εκκλησιαστικό Σχολείο Λαμίας για την σημερινή, πολλαπλά πανηγυρική ημέρα και σας ευχαριστώ θερμά όλους σας για την παρουσία σας!»

          Με θερμούς λόγους για την προσφορά και την ιστορία της Εκκλησιαστικής Σχολής Λαμίας αναφέρθηκαν τόσο ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, όσο και η Βουλευτής Φθιώτιδος κ. Ελένη Μακρή, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος κ. Φάνης Σπανός, ο Δήμαρχος Λαμιέων κ Ευθύμιος Καραΐσκος, ο Κοσμήτωρ της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ κ. Χρήστος Καραγιάννης και η Διευθύντρια Εκπαιδεύσεως Στερεάς Ελλάδος κ. Ελένη Μπενιάτα.

          Ακολούθως εμπεριστατωμένες εισηγήσεις παρουσίασαν: ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Περιστερίου κ. Γρηγόριος, Πρόεδρος του Ανωτάτου Εκκλησιαστικού Συμβουλίου Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης, ο Ελλογιμώτατος Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ και Πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου Δευτεροβάθμιας Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως του ΥΠΑΙΘ κ. Κωνσταντίνος Κορναράκης και ο Εκπαιδευτικός κ. Χρήστος Καλαντζής.

          Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών κατακλείοντας την εκδήλωση σημείωσε:

«Η σημερινή ημέρα είναι ιστορική αλλά και κομβική όχι μόνο για την Εκκλησιαστική Σχολή Λαμίας αλλά συνολικά για την εκκλησιαστική και δη την δευτεροβάθμια εκκλησιαστική εκπαίδευση για τους εξής βασικά λόγους:

Πρώτον, διότι το Εκκλησιαστικό Γυμνάσιο και Λύκειο Λαμίας, το μοναδικό αυτήν την στιγμή εκπαιδευτικό ίδρυμα δευτεροβάθμιας εκκλησιαστικής εκπαίδευσης στην Στερεά Ελλάδα και στην Θεσσαλία συμπληρώνει φέτος 100 έτη αδιάκοπης λειτουργίας, προσφοράς και διακονίας στην κοινωνία, στην Εκκλησία, στην πατρίδα.

Μέσα σε αυτά τα 100 χρόνια πολυάριθμοι κληρικοί, αρχιερείς, ανάμεσα στους οποίους και οι ηγαπημένοι μου παριστάμενοι εδώ αδελφοί, ο άγιος Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας, εκπρόσωπος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου και της Ιεράς Συνόδου σε αυτήν την εκδήλωση και ο άγιος Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίος, πρεσβύτεροι, διάκονοι και μοναχοί υπήρξαν μαθητές αυτής της ιστορικής Σχολής. Επίσης, ευυπόληπτοι και χρηστοί πολίτες, εξαιρετικοί επιστήμονες, επαγγελματίες, οικογενειάρχες, μέλη τίμια της κοινωνίας και της Εκκλησίας μας πέρασαν μέσα από τις αίθουσες αυτού του Σχολείου.

Δεύτερον, διότι η εκατονταετηρίδα της Σχολής συμπίπτει με την παρουσίαση μίας σημαντικής έκδοσης, αφιερωμένης στην δευτεροβάθμια εκκλησιαστική εκπαίδευση, η οποία πραγματοποιήθηκε το 2016 εδώ στην Λαμία από τον μακαριστό προκάτοχό μου κυρό Νικόλαο. Ευχαριστώ ιδιαιτέρως τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδος κ. Φάνη Σπανό, τον αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη του ΟΠΑΣΤΕ κ. Ηλία Κυρμανίδη, διότι η Περιφέρεια ασμένως ανέλαβε την χρηματοδότηση και αυτής της έκδοσης, αλλά και τους κοπιάσαντας γι’ αυτήν, Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Περιστερίου κ. Γρηγόριο, τον Διευθυντή της Σχολής κ. Ιωάννη Ζαχαράκη, τον εκλεκτό εκπαιδευτικό κ. Καλαντζή Χρήστο και όλους τους αφανείς πολύτιμους συνεργάτες τους.

Τρίτον, διότι η σημαντική αυτή επέτειος συμπίπτει με τον πρώτο εορτασμό της μνήμης του Οσίου και Θεοφόρου Πατρός ημών Βησσαρίωνος του Αγαθωνίτου. Είναι γνωστό ότι η Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Οσίου Αγάθωνος υπήρξε διαχρονικά η τροφός της Εκκλησιαστικής Σχολής Λαμίας. Ακόμη και σήμερα, οι οικότροφοι της Εκκλησιαστικής Σχολής διαμένουν κατά τις αργίες στο Μοναστήρι, μαθητεύουν στην λειτουργική ζωή και γνωρίζουν την αυθεντική μοναστική παράδοση της ασκήσεως, της διακονίας, της προσφοράς.

Ο Όσιος Βησσαρίων υπήρξε ο καλός και αγαθός παππούλης της Σχολής, ο γλυκός και στοργικός πατέρας των μαθητών αυτού του Σχολείου. Μέσα από την εξομολόγηση, μέσα από την επικοινωνία με τα παιδιά, μέσα από την επιείκειά του και την καλωσύνη του προς αυτά, και μέσα από την απερίγραπτη φιλανθρωπία του, με το γνωστό “φίλευμα”, που πάντα είχε στις τσεπούλες του για τα παιδιά, υπήρξε το μεγάλο στήριγμα του σχολείου και της εκπαιδευτικής του κοινότητας.

Δεν μπορούσε να υπάρξει ωραιότερο όνομα γι’ αυτό το σχολείο από το όνομα του Οσίου Βησσαρίωνος και είμαστε βέβαιοι ότι πλέον ο Όσιος Βησσαρίων, ως προστάτης και συμπολιούχος της Σχολής μαζί με τον Όσιο Στυλιανό και την Αγία Αικατερίνη, θα αποτελέσει την ασφαλή εγγύηση για την από εδώ και πέρα ακόμη μεγαλύτερη πρόοδο του Σχολείου.

Τέταρτον, διότι αυτός ο εορτασμός συμπίπτει με μία τεράστια μεταρρύθμιση στην εκκλησιαστική εκπαίδευση, η οποία οφείλεται στον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο, αλλά και στην Σεπτή Ιεραρχία της Εκκλησίας μας, η οποία βρίσκεται με αρραγή ενότητα και σύμπνοια στο πλευρό του.

Δεν θα παρουσιάσω τις τομές που ήδη έχουν νομοθετηθεί ούτε θα αναφερθώ στις αλλαγές, που ήδη υλοποιούνται. Οφείλω όμως να αναφέρω αυτό που συντελείται στο δικό μας σχολείο, χάρη στις πρόσφατες μεταρρυθμίσεις, κατόπιν αγαστής συνεργασίας της Εκκλησίας μας με το Υπουργείο Παιδείας: το Γενικό Εκκλησιαστικό Γυμνάσιο – Λύκειο Λαμίας “Όσιος Βησσαρίων Αγαθωνίτης” μετεξελίσσεται σε ένα Πρότυπο Σχολείο με μαθητές και μαθήτριες των οποίων ο αριθμός πλέον έχει αυξηθεί κατά 400% μέσα στα τελευταία τρία χρόνια και παρουσιάζει μία εκπληκτικά ανοδική πορεία.

Ευελπιστούμε ότι με την αρωγή και συμπαράσταση της τοπικής μας κοινωνίας, των αρχών του τόπου μας, του εφημεριακού μας Κλήρου και του ευσεβούς μας λαού, ότι το σχολείο θα προοδεύσει δια πρεσβειών του Οσίου Πατρός ημών Βησσαρίωνος του Αγαθωνίτου ακόμη περισσότερο.

Ευχόμεθα και προσευχόμεθα και ο Όσιος Βησσαρίων να χαρίζει τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπό μας στην Εκκλησία μας και στην Εκπαίδευση του τόπου μας “υγιά και μακροημερεύοντα”, για να συνεχίζει ακάματα την εμβληματική του διακονία και προσφορά στην παιδεία, στα γράμματα και στον πολιτισμό».

Στην συνέχεια ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών επέδωσε τιμητικές πλακέτες, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη της τοπικής Εκκλησίας για την προσφορά τους στην εκπαίδευση, στην εκκλησία και στην κοινωνία,  στον πολιό διδάσκαλο και Μουσικό  κ. Στυλιανό Μαστρογιάννη τ. Σχολάρχη της Εκκλησιαστικής Σχολής, καθώς και στον κ. Κωνσταντίνο Σταϊκούρα, απόφοιτο της Σχολής, τον οποίο ο κ. Συμεών προ ετών διόρισε ισόβιο Πρόεδρο της Επιτροπής Στήριξης και Συμπαράστασης των μαθητών της Εκκλησιαστικής  Εστίας Λαμίας, τ. Διευθυντή του Ιδιαιτέρου Γραφείου του τ. Πρωθυπουργού κ. Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Η χορωδία των μαθητών και των μαθητριών του Σχολείου έψαλαν το Απολυτίκιο του Οσίου Βησσαρίωνος του Αγαθωνίτου και το τραγούδι του Οσίου Βησσαρίωνος, ποίημα του μακαριστού Καθηγουμένου της Μονής Παναγίας Αγάθωνος Αρχιμ. π. Δαμασκηνού Ζαχαράκη.

Τέλος, οι Άγιοι Αρχιερείς απεκάλυψαν την αναθηματική πλάκα και πραγματοποίησαν την ονοματοδοσία της Εκκλησιαστικής Σχολής, μετονομάζοντας την σε:

«Γενικό Εκκλησιαστικό Γυμνάσιο – Λύκειο Λαμίας «Όσιος Βησσαρίων ο Αγαθωνίτης».

Συγκινητικό και ιστορικό ήταν το δώρο του Σχολάρχου κ. Ιωάννη Ζαχαράκη προς τον Σεβασμιώτατο κ. Συμεών, το οποίο συνοδευόταν από τις εγκάρδιες ευχές και την ευγνωμοσύνη σύσσωμης της εκπαιδευτικής οικογένειας του Σχολείου. Πρόκειται για μία χειρόγραφη επιστολή του Οσίου Βησσαρίωνος προς τον ίδιο τον Σχολάρχη, όταν απεφοίτησε από την Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, η οποία περιέχει όλη την πατρική αγάπη και τις συμβουλές του Οσίου για πνευματική κατά Θεόν προκοπή.

Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου

ΓΙΑ ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Πρόσφατα Άρθρα

Από την Ζωοποίηση του Ανθρώπου απο τον Δαρβινισμό και τον Μαρξισμό στην Θέωση του απο τον Χριστιανισμό
Αγίου Ιωάννου Κλίμακος

Στην κλίμακα των αρετών προηγείται η υπακοή στις Ευαγγελικές εντολές και έπονται οι υπόλοιπες

21 Μαρτίου 2026

Την Τετάρτη Κυριακή των Νηστειών, μνήμην επιτελούμεν, Ιωάννου του Σιναΐτου, συγγραφέως της Κλίμακος. Ο Άγιος Ιωάννης ο Σιναΐτης χριστιανοί μου,...

Read more
Να μαθαίνουμε να αντέχουμε και να μην αποθαρρυνόμαστε από τις δυσκολίες και τους πειρασμούς της ζωής
Εκκλησία της Ελλάδος

Να μαθαίνουμε να αντέχουμε και να μην αποθαρρυνόμαστε από τις δυσκολίες και τους πειρασμούς της ζωής

21 Μαρτίου 2026

Στον Ιερό Ναό Αγίου Βασιλείου Μάνδρας του Δήμου Λαρισαίων (τ. Δήμου Κοιλάδας), δίπλα στην κοίτη του Πηνειού ποταμού, μετέβη την...

Read more
Με λαμπρότητα η υποδοχή της Παναγίας «Κορωνιωτίσσης» και οι Δ΄ Χαιρετισμοί στο Μακρυχώρι
Εκκλησία της Ελλάδος

Με λαμπρότητα η υποδοχή της Παναγίας «Κορωνιωτίσσης» και οι Δ΄ Χαιρετισμοί στο Μακρυχώρι

21 Μαρτίου 2026

   Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Τιμόθεος, το απόγευμα της Παρασκευής 20 Μαρτίου 2026, υποδέχθηκε την ιερά και σεβασμία εικόνα...

Read more
Η Ακολουθία των Δ’ Χαιρετισμών στην Ι. Μητρόπολη Κορίνθου
Εκκλησία της Ελλάδος

Η Ακολουθία των Δ’ Χαιρετισμών στην Ι. Μητρόπολη Κορίνθου

21 Μαρτίου 2026

Δύο Ιερές Ακολουθίες των Δ’ Χαιρετισμών στην Υπεραγία Θεοτόκο τέλεσε σήμερα Παρασκευή 20 Μαρτίου 2026, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορίνθου κ....

Read more
Κερκύρας Νεκτάριος: «Η διαστροφή της επιθυμίας σκοτίζει τη συνείδηση του ανθρώπου»
Εκκλησία της Ελλάδος

Κερκύρας Νεκτάριος: «Η διαστροφή της επιθυμίας σκοτίζει τη συνείδηση του ανθρώπου»

21 Μαρτίου 2026

Το εσπέρας της Παρασκευής, 20 Μαρτίου 2026, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων, κ. Νεκτάριος, μετέβη στον Ιερό...

Read more
Άρτης Καλλίνικος: «Η Παναγία λούζει με φως, τις σκιές της ψυχής»
Εκκλησία της Ελλάδος

Άρτης Καλλίνικος: «Η Παναγία λούζει με φως, τις σκιές της ψυχής»

21 Μαρτίου 2026

Την Παρασκευή 21 Μαρτίου 2026, το απόγευμα, στον Ιερό Ναό του Αγίου Μαξίμου του Γραικού, στην πόλη της Άρτας, εψάλη...

Read more
Ο Άγιος Νεομάρτυς Μιχαήλ o αρτοπώλης
Πνευματικές Διδαχές

Ο Άγιος Νεομάρτυς Μιχαήλ o αρτοπώλης

21 Μαρτίου 2026

ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ  Θεολόγου – Καθηγητού Οι Νεομάρτυρες, που έδωσαν τη μαρτυρία τους για το Χριστό στα μαύρα χρόνια της...

Read more
Πίστη, νηστεία, προσευχή
Δ΄ ΝΗΣΤΕΙΩΝ

Πίστη, νηστεία, προσευχή

21 Μαρτίου 2026

Εὐαγγελικό Ἀνάγνωσμα Κυριακῆς 7 Ἀπριλίου 2019, Δ΄ Νηστειῶν, τοῦ Ἁγίου Ἰωάννου τῆς Κλίμακος (Μάρκ. θ΄ 17-31) Τῷ καιρῷ ἐκείνῳ, ἄνθρωπός...

Read more
Εθιμοτυπική συνάντηση του νέου Διοικητή της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών με τον Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος
Εκκλησία της Ελλάδος

Εθιμοτυπική συνάντηση του νέου Διοικητή της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών με τον Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος

20 Μαρτίου 2026

  Την Παρασκευή 20 Μαρτίου 2026, ο νέος Διοικητής της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών, Ταξίαρχος Κωνσταντίνος Κωτάκος, πραγματοποίησε εθιμοτυπική επίσκεψη στα...

Read more
Οι Δ’ Χαιρετισμοί στο Ιστορικό Ανδρομονάστηρο Μεσσηνίας
Εκκλησία της Ελλάδος

Οι Δ’ Χαιρετισμοί στο Ιστορικό Ανδρομονάστηρο Μεσσηνίας

20 Μαρτίου 2026

Με την παρουσία πλέον των χιλίων πιστών από την Καλαμάτα, την Μεσσήνη, την ευρύτερη περιοχή της Μεσσηνίας, της Αρκαδίας και...

Read more
Η ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΗΣ Δ΄ ΣΤΑΣΗΣ ΤΩΝ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΩΝ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΓΙΑ ΘΕΟΤΟΚΟ ΣΤΗΝ ΣΧΟΛΗ ΔΟΚΙΜΩΝ ΑΣΤΥΦΥΛΑΚΩΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ
Εκκλησία της Ελλάδος

Η ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΗΣ Δ΄ ΣΤΑΣΗΣ ΤΩΝ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΩΝ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΓΙΑ ΘΕΟΤΟΚΟ ΣΤΗΝ ΣΧΟΛΗ ΔΟΚΙΜΩΝ ΑΣΤΥΦΥΛΑΚΩΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

20 Μαρτίου 2026

Σήμερα Παρασκευή, 20 Μαρτίου 2026, ὁ Σεβασμιώτατος χοροστάτησε κατά τήν Ἀκολουθία τῇς Δ΄ Στάσης τῶν Χαιρετισμῶν πρός τήν Ὑπεραγία Θεοτόκο,...

Read more
Μαθητική Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία στον Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μουζακίου
Εκκλησία της Ελλάδος

Μαθητική Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία στον Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μουζακίου

20 Μαρτίου 2026

Το πρωί της Παρασκευής 20 Μαρτίου 2026, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Τιμόθεος τέλεσε την Ακολουθία των Προηγιασμένων Τιμίων Δώρων...

Read more
Κομπότι Άρτης: Σχολικός εκκλησιασμός στην Δ΄ Στάση των Χαιρετισμών
Εκκλησία της Ελλάδος

Κομπότι Άρτης: Σχολικός εκκλησιασμός στην Δ΄ Στάση των Χαιρετισμών

21 Μαρτίου 2026

Με κατάνυξη εψάλη την Παρασκευή 20 Μαρτίου 2026 η Δ΄ Στάση των Χαιρετισμών της Θεοτόκου, στον παλαιό Ιερό Ναό Αγίου...

Read more
Ορκωμοσία Α’ ΕΣΣΟ 2026 στο Στρατόπεδο της Καλαμάτας
Εκκλησία της Ελλάδος

Ορκωμοσία Α’ ΕΣΣΟ 2026 στο Στρατόπεδο της Καλαμάτας

20 Μαρτίου 2026

Με την παρουσία πλήθους κόσμου, τελέσθηκε το πρωί της Παρασκευής 20 Μαρτίου 2026, στο Στρατόπεδο «ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑΣ», της Καλαμάτας, η τελετή...

Read more
Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΝΗΘΟΥ
Εκκλησία της Ελλάδος

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΝΗΘΟΥ

20 Μαρτίου 2026

Την Πέμπτη, 19 Μαρτίου 2026, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος επισκέφθηκε, κατόπιν προσκλήσεως, το Γυμνάσιο Κανήθου, όπου,...

Read more
Previous slide
Next slide

ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ

Από την Ζωοποίηση του Ανθρώπου απο τον Δαρβινισμό και τον Μαρξισμό στην Θέωση του απο τον Χριστιανισμό
Αγίου Ιωάννου Κλίμακος

Στην κλίμακα των αρετών προηγείται η υπακοή στις Ευαγγελικές εντολές και έπονται οι υπόλοιπες

21 Μαρτίου 2026

Την Τετάρτη Κυριακή των Νηστειών, μνήμην επιτελούμεν, Ιωάννου του Σιναΐτου, συγγραφέως της Κλίμακος. Ο Άγιος Ιωάννης ο Σιναΐτης χριστιανοί μου,...

Πίστη, νηστεία, προσευχή

Πίστη, νηστεία, προσευχή

21 Μαρτίου 2026
Ο χρόνος της ζωής μας – Μια ευκαιρία σωτηρίας!

«Πιστεύω, Κύριε, βοήθει μου τῇ ἀπιστίᾳ»

13 Απριλίου 2024
Θέλει Δουλειά πολλή…

«Ω γενεά που παραμένεις άπιστη και διεστραμμένη, ενώ είδες τόσα θαύματα!

13 Απριλίου 2024
Πίστη, νηστεία, προσευχή

Κυριακή Δ’ Νηστειών – Η θεραπεία του σεληνιαζομένου νέου

13 Απριλίου 2024
Μὴν ἀμελοῦμε τὴ μετάνοια καὶ ἐξομολόγησι

Περί αληθινής μετανοίας

13 Απριλίου 2024
Ο χρόνος της ζωής μας – Μια ευκαιρία σωτηρίας!

Ο χρόνος της ζωής μας – Μια ευκαιρία σωτηρίας!

13 Απριλίου 2024
«Zητεῖτε πρῶτον τήν βασιλείαν τοῦ Θεοῦ»

Το κήρυγμα της Κυριακής Δ΄ Νηστειών

10 Απριλίου 2021
Ο χρόνος της ζωής μας – Μια ευκαιρία σωτηρίας!

«Ποιος είναι η ελπίδα σου;»

4 Απριλίου 2020
Πίστη, νηστεία, προσευχή

Πιστεύω, Κύριε, βοήθα με στὴν ἀπιστία μου

26 Μαρτίου 2020
Πίστη, νηστεία, προσευχή

Τὰ κλήματα τοῦ θανάτου

6 Απριλίου 2019
Πίστη, νηστεία, προσευχή

Παιδιόθεν

3 Απριλίου 2020
Οἱ ὑποσχέσεις τοῦ Θεοῦ

Ἄγκυραν ἔχομεν τῆς ψυχῆς ἀσφαλῆ τε καὶ βεβαίαν

6 Απριλίου 2019
Τα όνειρα και οι Άγγελοι στην Κλίμακα του Ιωάννου

Ο Άγιος Ιωάννης της Κλίμακος για την Καταλαλιά

6 Απριλίου 2019
Οἱ ὑποσχέσεις τοῦ Θεοῦ

Οἱ ὑποσχέσεις τοῦ Θεοῦ

4 Απριλίου 2019
Το μήνυμα του δαιμονιζομένου νέου

Το μήνυμα του δαιμονιζομένου νέου

17 Μαρτίου 2018

ΣΧΟΛΙΑ ΣΤΗΝ Δ’ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΝΗΣΤΕΙΩΝ ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΤΗΣ ΑΣΚΗΣΕΩΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

17 Μαρτίου 2015

ΚΥΡΙΑΚΗ Δ’ ΝΗΣΤΕΙΩΝ (Αγίου Ιωάννου της Κλίμακας).

17 Μαρτίου 2015

Άγιος Ιωάννης συγγραφέας της Κλίμακος

17 Μαρτίου 2015

Ο ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΣΙΝΑΪΤΗΣ – Δ’ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΝΗΣΤΕΙΩΝ

17 Μαρτίου 2015

ΚΥΡΙΑΚΗ Δ΄ ΝΗΣΤΕΙΩΝ ( Μάρκ. Θ΄ 17-31 ) Γράφει ὁ πατήρ Ἰωήλ Κωνστάνταρος

16 Νοεμβρίου 2023

ΚΥΡΙΑΚΗ Δ΄ ΝΗΣΤΕΙΩΝ – Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΠΙΣΤΕΩΣ

17 Μαρτίου 2015

Κυριακή Δ’ Νηστειών

17 Μαρτίου 2015

Δ’ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΝΗΣΤΕΙΩΝ: ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΚΟΣ

17 Μαρτίου 2015

Δ’ Κυριακὴ τῶν Νηστειῶν – Ἰωάννου της Κλίμακος

16 Νοεμβρίου 2023

Δ’ Κυριακή των Νηστειών «Ει δύνασαι πιστεύσαι»

17 Μαρτίου 2015

Εποικοδομητικοί σχολιασμοί για ταπείνωση σε ομιλία του Γέροντός μου Δ Νηστειών, 2002

17 Μαρτίου 2015

Η Θεία Λειτουργία,η ομολογία τής πίστεως καί τό κήρυγμα Δ’ Νηστειών 18.3.2007

17 Μαρτίου 2015

ΚΥΡΙΑΚΗ Δ΄ ΤΩΝ ΝΗΣΤΕΙΩΝ (Ἰωάννου τῆς Κλίμακος) εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβιών και Κοζάνης

16 Νοεμβρίου 2023

Το κήρυγμα της Κυριακής:Εἰ δύνασαι πιστεῦσαι, πάντα δυνατά τῷ πιστεύοντι. Του Αρχιμανδρίτου Παϊσίου Λαρεντζάκη, εκ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης

16 Νοεμβρίου 2023
Next Post
Συνάντηση του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας με τον Πάπα Ρώμης

Συνάντηση του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας με τον Πάπα Ρώμης

ΟΥΚΡΑΝΙΑ: Το αυτοκέφαλο κι ο πόλεμος που άλλαξαν τον κόσμο

ΟΥΚΡΑΝΙΑ: Το αυτοκέφαλο κι ο πόλεμος που άλλαξαν τον κόσμο

Ο Βερενίκης Χρυσόστομος λειτουργός στην Aγία Μαύρα Ηλιουπόλεως

Ο Βερενίκης Χρυσόστομος λειτουργός στην Aγία Μαύρα Ηλιουπόλεως

Τον Όσιο Μάξιμο τον Γραικό ετίμησε η γενέτειρά του, η Άρτα

Τον Όσιο Μάξιμο τον Γραικό ετίμησε η γενέτειρά του, η Άρτα

Μέγας Πολυαρχιερατικός Εσπερινός Οσίου Βησσαρίωνος του Αγαθωνίτου

Μέγας Πολυαρχιερατικός Εσπερινός Οσίου Βησσαρίωνος του Αγαθωνίτου

  • Όροι χρήσης – Πολιτική Απορρήτου
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις

Poimin.gr © 2023

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist