«Μη προσευξώμεθα φαρισαϊκώς αδελφοί» Με αυτή την ευλογημένη προτροπή, αγαπητοί μου αδελφοί, η Αγία μας Εκκλησία μας εισάγει για άλλη μια φορά με τη χάρη του Θεού στο Άγιο Τριώδιο. Μια προτροπή η οποία θα μας συνοδεύει όχι μόνο καθ΄όλη τη διάρκεια της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, αλλά και καθ΄όλη τη διάρκεια του αγώνα μας προς την Σωτηρία.
Δυστυχώς όμως εμείς σήμερα εισερχόμαστε ως άλλοι Φαρισαίοι εν τω ναώ, μένοντας αυστηρά στο γράμμα του Νόμου και χωρίς να κατανοούμε το Πνεύμα του Νόμου. Πιστεύουμε πως η τυπική μας παρουσία και συμμετοχή στη Θεία Λατρεία, καθώς και η υποκριτική μας προσπάθεια προσαρμογής μας στο πρότυπο του «καλού Χριστιανού» είναι αυτά που όχι μόνο μας σώζουν αλλά και μας κάνουν ανώτερους από όλους τους άλλους, Οι υποκριτικές νηστείες, προσευχές και ελεημοσύνες που γίνονται για το φαίνεσθαι μας οδηγούν στην πνευματική αλαζονεία. Καυχόμαστε για δωρεές που λαμβάνουμε από το Φιλάνθρωπο Θεό και υπερηφανευόμαστε για τα έργα που νομίζουμε πως με τη δική μας και μόνο δύναμη γίνονται. Ξεχνούμε τι λέγει ο ιερεύς στη Θεία Λειτουργία: » τα Σα εκ των Σων Σοι προσφέρωμεν…» Τίποτε δεν είναι δικό μας για να παινευόμαστε για αυτό. Όλα ανήκουν στο Θεό και κατά χάριν τα λαμβάνουμε εμείς προς δόξαν Θεού πάντοτε.
Ωστόσο, δεν παραδεχόμαστε αυτή την αλήθεια. Αυτοαποκαλούμενοι ως αυτόφωτοι και τέλειοι, αρπάζουμε από τον αδέκαστο Κριτή το έργον Του, κατακρίνοντας τον αδελφό μας.Οι ίδιοι όμως δεν ασκούμε κρίση στον εαυτό μας. Αυτή η πνευματική πλάνη είναι που μας οδηγεί και στον πνευματικό θάνατό. Και θάνατος σημαίνει η διακοπή της κοινωνίας μας με το Θεό, αφού ό τι γίνεται, γίνεται για να δοξαστεί το δικό μας όνομα. » Ο ανυψών εαυτόν ταπεινωθήσεται…» Δεν ακούμε τα λόγια του Θεού: » τους δοξάσαντας Με, αντιδιξάσω»
Ας λάβουμε, λοιπόν, αδελφοί μου το παράδειγμα του τελώνου και όχι του Φαρισαίου, και ας χτυπούμε το στήθος μας ζητώντας αδιαλείπτως και ταπεινά τη μετάνοια από το Θεό. Ας γεμίζουν τα χείλη μας από την παράκληση » Ιλάσθητι μοι Κύριε τω αμαρτωλώ και ελέησον με «. Να προτιμούμε να είμαστε αρεστοί στο Θεό και όχι στους ανθρώπους, γιατί η πύλη του Ουρανού είναι μικρή και μόνο όποιος σκύψει χωρά. Ας ακούσουμε, επομένως, τον υμνωδό που λέγει: » Ταπεινωθώμεν εναντίον του Θεού τελωνικώς…»
Καλό Τριώδιο!
Σελίμου Β. Παναγιώτου

Γίνετε συνοδοιπόροι μας στην γνώση και την ενημέρωση. Στείλτε στο info@poimin.gr άρθρα, φωτογραφίες, βίντεο ή κάτι που πιστεύετε ότι αξίζει να μοιραστείτε τόσο με εμάς όσο και με τους αναγνώστες μας.