ΓΙΑ ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Με την τέλεση Ιερών Αγρυπνιών και με την χειροτονία Διακόνου, «υποδέχθηκε» η Φθιώτιδα την καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας και το 2ο Lockdown, που ισχύει από σήμερα σε όλη την χώρα.
 
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών στον Ιερό Ναό του Αγίου Νεκταρίου Λαμίας, λίγες ώρες πριν το 2ο Lockdown, τέλεσε Ιερά Αγρυπνία και την εις Διάκονον χειροτονία του κ. Δημητρίου Σκαρλάτου, ο οποίος είναι έγγαμος, πατέρας δύο τέκνων και αξίζει να σημειωθεί, ότι εργάζεται ως διασώστης στο Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (Ε.Κ.Α.Β) και μάλιστα κατόπιν ενεργειών του Σεβασμιωτάτου κ. Συμεών πλέον θα υπηρετεί στο Ε.Κ.Α.Β. της Λαμίας.
 
Η χειροτονία είχε προγραμματιστεί για το πρωί του Σαββάτου, αλλά λόγω της απαγόρευσης της κυκλοφορίας πραγματοποιήθηκε την παραμονή στον Ιερό Ναό του Αγίου Νεκταρίου, στο Ναό όπου ο π. Δημήτριος διακόνησε μετά ζήλου πολλά χρόνια, ως Ιεροψάλτης.
 
Με λόγους συγκινητικούς ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών απηύθυνε πατρικές διδαχές και νουθεσίες προς το νέο δευτερεύοντα Διάκονο της Ιεράς Μητροπόλεως π. Δημήτριο, δανειζόμενος τον Παύλειο Λόγο «ὅ εἰμι χάριτι Θεοῦ εἰμι», αναφέροντας χαρακτηριστικά:
 
«Αγαπητό μου παιδί, υποδιάκονε Δημήτριε, σήμερα σε μία ιδιαίτερη και πρωτόγνωρη συγκυρία σε αξιώνει η αγάπη του Θεού, να εισέλθεις στο παλάτι της αγάπης του Θεού, που είναι η Αγία Ιερωσύνη, να εισέλθεις στο Ανάκτορο της αγάπης του Θεού. Να εισέλθεις στο μεγαλύτερο πλούτο του Θεού, στο μεγαλύτερο δώρο που πρόσφερε στον άνθρωπο, την Αγία Ιερωσύνη και να λάβεις το πρώτο βαθμό, να χειροτονηθείς διάκονος της Εκκλησίας του Χριστού, διάκονος του Χριστού, διάκονος των ανθρώπων, οι οποίοι εικονίζουν τον ίδιο το Χριστό και σε αυτήν την σημαντική κορυφαία μοναδική στιγμή της ζωής σου σε συνοδεύουν πολλές ευχές και πολλές ευλογίες.
 
Έχεις το προνόμιο ο Θεός να σε έχει στολίσει και να σε έχει ευεργετήσει πολλαπλώς.
 
Πρώτον με τα χαρίσματα που σου έδωσε, για να τα αξιοποιήσεις, για να τα καλλιεργήσεις και να εργαστείς πάνω σε αυτά και να θυμάσαι πάντοτε ότι δεν είναι δικά σου κατορθώματα, ούτε είναι κατορθώματα των κτιστών δυνατοτήτων του πεπερασμένου ανθρώπου, αλλά είναι δωρεές της Άκτιστης Χάριτος του Θεού.
 
Να θυμάσαι και να μπορείς μες στην καρδιά σου, με την ψυχή σου, αδερφέ μου Δημήτριε, να λες αυτό που έλεγε ο Απόστολος των Εθνών Παύλος: «ὅ εἰμι χάριτι Θεοῦ εἰμι». Αν αυτό το έχεις μέσα στην καρδιά σου βαθιά, τότε και η διακονία σου θα είναι χαρά και ευτυχία για σένα και η διακονία σου θα είναι ευάρεστη στο Θεό και η διακονία σου θα αναπαύει και θα ξεκουράζει τον κάθε κουρασμένο άνθρωπο».
 
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών ανέφερε:
 
«Σε ευλόγησε η αγάπη του Θεού και με κάτι ακόμα πολύ σημαντικό, να διακονείς στον ευαίσθητο χώρο της υγείας και μάλιστα στον πιο επείγοντα χαρακτήρα της, στη διάσωση, στην Άμεση Βοήθεια, στο Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας, και μάλιστα θα τον υπηρετείς πλέον όχι μακρυά από το σπίτι σου, αλλά εδώ στην Λαμία, στον ίδιο χώρο με την ιερατική σου διακονία.
 
Αυτό ζητά ο Χριστός από εμάς τους διακόνους Του, να είμαστε διασώστες, να είμαστε τα Ε.Κ.Α.Β. της αγάπης του Θεού και οι συναγερμοί της άμεσης ανάγκης είναι το κήρυγμα της Εκκλησίας. Η διδασκαλία και η διδαχή της Εκκλησίας μας είναι οι σειρήνες των ασθενοφόρων της αγάπης του Θεού που παίρνουν τους ανθρώπους και τους οδηγούν στο καλύτερο νοσοκομείο, σε αυτό το νοσοκομείο που δεν έχει ποτέ πρόβλημα υπερπληθυσμού στις εντατικές του μονάδες, που είναι η Εκκλησία.
 
Στην Εκκλησία χωράνε όλοι ανεξαιρέτως, γιατί είναι απέραντο πανδοχείο, αν θυμηθείς τον Καλό Σαμαρείτη, ο οποίος έλαβε τον ταλαίπωρο και «ημιθανή τυγχάνοντα» άνθρωπο και τον πήρε στην αγκαλιά του και τον οδήγησε στο πανδοχείο, που είναι η Εκκλησία, η οποία τους πάντες δέχεται, τους πάντες αναπαύει και τους πάντες ξεκουράζει.
 
Χαίρομαι που χειροτονία σου κατά συγκυρία που δεν την επιδιώξαμε, αλλά που ο Ίδιος ο Άγιος ο Θεός την οικονόμησε έτσι, έρχεται να τελεσιουργηθεί εν μέσω μιας πολύ κρίσιμης δοκιμασίας, μιας μεγάλης υγειονομικής κρίσεως και χαίρομαι που απόψε εδώ στη Φθιώτιδα, χειροτονείται διάκονος ένας άνθρωπος του συστήματος Υγείας, ένας διάκονος των ανθρώπων και στη σωματική τους θεραπεία, αλλά και στην πνευματική τους θεραπεία που είναι ανώτερη και αυτό είναι ένα πολύ συγκινητικό, ένα μοναδικό μήνυμα που η αγάπη του Θεού στέλνει απόψε στους ανθρώπους».
 
Κλείνοντας την ομιλία του ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών ευχήθηκε στο νέο Διάκονο:
 
«Ως Πνευματικός Πατέρας και Επίσκοπος και Μητροπολίτης σου εύχομαι μέσα από την καρδιά μου, να έχεις πάντοτε αυτήν την αγαθότητα, αυτή την αγνότητα της προαίρεσής σου. Όποιος έχει καλή προαίρεση, ευλογείται από τον Θεό. Πάντα να έχεις καλή πρόθεση στην καρδιά σου. Η καλή προαίρεση θα καλύπτει τις αδυναμίες σου, τα μειονεκτήματα σου, τις δυσκολίες σου που έχεις και εσύ ως άνθρωπος, όπως έχουμε όλοι μας».
 
Επίσης ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε και τον Διοικητή της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος κ. Φώτιο Σερέτη, αλλά και τον Πρόεδρο του Ε.Κ.Α.Β. κ. Παπαευσταθίου, οι οποίοι μετά χαράς και σεβασμού στο πρόσωπο του κ. Συμεών ικανοποίησαν το αίτημά του και τοποθέτησαν τον π. Δημήτριο στο Ε.Κ.Α.Β. Λαμίας, έτσι ώστε παράλληλα με την εργασία του, ως διασώστης στο Ε.Κ.Α.Β. να διακονεί και στο πλευρό του Σεβασμιωτάτου κ. Συμεών, ως δεύτερος Διάκονος της Ιεράς Μητροπόλεως.
 
Ο π. Δημήτριος τυγχάνει κατά σάρκα υιός του π. Ηλία Σκαρλάτου και σύζυγος της θυγατέρας του π. Θεμιστοκλή Μώρη, σεβαστών κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος, ενώ την κανονική συμμαρτυρία κατέθεσε ο Άγιος Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Στυλίδος Αρχιμ. π. Ιγνάτιος Σάπιος.
 
Στις Ιερές Αγρυπνίες που τελέσθηκαν, κατά το καταρτισθέν πρόγραμμα της Ιεράς Μητροπόλεως, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας ομίλησε ο Άγιος Πρωτοσύγκελλος της Ιερας Μητροπόλεως, Αρχιμ. π. Αγγελος Ανθοπουλος και στον Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Μαλεσίνας ομίλησε ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος Τραγάνας, Αρχιμ. π. Εφραίμ Τράνακας.
 
Ο Άγιος Πρωτοσύγκελλος, αναφερόμενος στο Αποστολικό ανάγνωσμα της ημέρας, ωμίλησε εκτενώς για την αγάπη του Θεού στον άνθρωπο, κάνοντας μια εύστοχη αναδρομή από την δημιουργία του κόσμου, μέχρι την σύγχρονη δυσκολία της πανδημίας καταλήγοντας στην βέβαιη ελπίδα σωτηρίας που πάντοτε χορηγεί η πίστη στον Θεό.
 
Ο δε π. Εφραίμ Τράνακας αρχικά ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο κ. Συμεών για την ευλογία έτσι ώστε να κηρύξει τον Θείο Λόγο στην Μαλεσίνα και στην συνέχεια ωμίλησε με θέμα: «Η κακοπάθεια του σύγχρονου χριστιανού κατά τον Όσιο Λάζαρο τον Γαλησιώτη».
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε όλες τις Ιερές Ακολουθίες συνέρρευσε με τάξη και ευλάβεια πλήθος πιστών, για να μεταλάβουν των Αχράντων Μυστηρίων προκειμένου να αντλήσουν οι άνθρωποι δύναμη και κουράγιο και για τις δύσκολες μέρες της 2ης καραντίνας.
 
Τέλος, είναι σημαντικό ότι τηρήθηκαν με υποδειγματική ακρίβεια και όλα τα ισχύοντα μέχρι χθες βράδυ υγειονομικά μέτρα λόγω της πανδημίας.
 

Γίνετε συνοδοιπόροι μας στην γνώση και την ενημέρωση. Στείλτε στο info@poimin.gr άρθρα, φωτογραφίες, βίντεο ή κάτι που πιστεύετε ότι αξίζει να μοιραστείτε τόσο με εμάς όσο και με τους αναγνώστες μας.

Πρόσφατα Άρθρα

Τα ονομαστήριά του εόρτασε ο Μητροπολίτης Σεβαστείας κ. Σεραφείμ

Σε χαρμόσυνο και πανηγυρικό κλίμα εορτάστηκε στο Σύδνεϋ η μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος Σεραφείμ, Επισκόπου Φαναρίου, ημέρα κατα την οποία άγει τα ονομαστήριά του...

Πρέπει να κατανοηθεί άμεσα η ανάγκη να ανοίξουν οι Ναοί

Στην αξία της αιμοδοσίας ως ουσιαστικής βοήθειας άνευ ανταλλάγματος στον συνάνθρωπο και ως κορυφαίας εκφράσεως του εθελοντισμού για συνεισφορά στο κοινωνικό σύνολο, αναφέρθηκε ο...

Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός: Ο μεγάλος Θεολόγος και Υμνογράφος της Εκκλησίας

ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ Θεολόγου - Καθηγητού Οι μεγάλοι Πατέρες της Εκκλησίας μας έβαλαν τη δική τους σφραγίδα ο καθένας στη διατύπωση της  αποκαλυμμένης και σώζουσας...

Προς ενημέρωση του πιστού Λαού του Θεού

Ελάβαμε αναφορά του Σωματείου Καταστηματαρχών Εστίασης -  Αναψυχής και Ψυχαγωγίας της Πόλεώς μας, στην οποία εκφράζεται έντονη η διαμαρτυρία και η αγανάκτηση των μελών...

Ονομαστήρια Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς Σεραφείμ

Με την δέουσα Εκκλησιαστική λαμπρότητα, τάξη και Ιεροπρέπεια και σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται από τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές για την καταπολέμηση της πανδημίας,...

Κεκλεισμένων των θυρών πανηγύρισε η Ιερά Μονή Αγίας Βαρβάρας Σύρου

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος Β΄ ιερούργησε σήμερα το πρωί, κεκλεισμένων των θυρών, στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Αγίας Βαρβάρας Σύρου, με την...

Η εορτή της Αγίας Βαρβάρας στον Ι.Ν Καλογωνιάς Σπάρτης

Τη μνήμη της μεγαλομάρτυρος Αγίας Βαρβάρας τίμησε την Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2020 η Εκκλησία μας και στην Καλογωνιά Σπάρτης πανηγύρισε ο φερώνυμος Ιερός Ναός,...

Δήλωσις Συμπαραστάσεως

Ἡ Ἱερά Μητρόπολις Κυθήρων καί Ἀντικυθήρων, ἀνήκουσα στήν Ὀρθόδοξη Καθολική Ἐκκλησία τῆς Ἑλλάδος ἐκφράζει τήν βαθειά ἀνησυχία της γιά τούς ἀδελφούς μας Ὀρθοδόξους Χριστιανούς...

Βόλος: Λιτή η φετινή πανήγυρις του Πολιούχου Αγίου Νικολάου

Την μνήμη του Πολιούχου μας Αγίου Νικολάου ετοιμάζονται να εορτάσουν ο Βόλος και σύμπασα η Τοπική μας Εκκλησία, το Σαββατοκύριακο 5-6/12, με επίκεντρο τον...

Ο Άγιος Ιερομάρτυς Σεραφείμ, αρχιεπίσκοπος Φαναρίου και Νεοχωρίου

῾῾Ως φαεινόν σε φωστῆρα, Πάτερ Σεραφείμ, γινώσκομεν καί ἱεράρχην θεῖον τῆς σεπτῆς ᾽Εκκλησίας...᾽   α. Τρεῖς πολύ μεγάλες προσωπικότητες ἑορτάζει σήμερα ἡ ᾽Εκκλησία μας. Τρεῖς ἁγίους...

Ὅταν ἔκλειναν τὶς ἐκκλησίες…

Ἤθελαν νὰ κλείσουν τὶς ἐκκλησίες. Νὰ ξεριζώσουν τὴν πίστη ἀπὸ τὴν ψυχὴ τοῦ λαοῦ. Ὄχι ὅμως μὲ κάποιον φανερὸ καὶ αἱματηρὸ διω­γμό, ὅπως παλαιότερα,...

Δημητριάδος Ιγνάτιος: «Να βρεθεί η χρυσή τομή για τα Χριστούγεννα»

Συνέντευξη στο TRT και στον δημοσιογράφο Σωτήρη Πολύζο παραχώρησε σήμερα ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος. Ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι «αυτό που ζούμε είναι...

Βαρβάραν την Αγίαν τιμήσωμεν

Μητροπολίτου Φαναρίου Ἀγαθαγγέλου Γενικοῦ Διευθυντοῦ Ἀποστολικῆς Διακονίας τῆς Ἐκκλησίας αῆς Ἑλλάδος Ἡ Ἐκκλησία τοῦ Χριστοῦ καυχᾶται δίκαια σήμερα, διότι ἑορτάζει τή μνήμη τῆς λαοφιλοῦς Ἁγίας Ἐνδόξου Μεγαλο-μάρτυρος...

Oνομαστήριά Σεβ. Μητροπολίτη πρώην Καλαβρύτων και Αιγιαλείας

Την ερχόμενη Δευτέρα, 7η Δεκεμβρίου, ημέρα κατά την οποία η Εκκλησία μας τιμά την ιερά μνήμη του Αγίου Αμβροσίου, Επισκόπου Μεδιολάνων, εορτάζει τα ονομαστήριά...

Η Χίος ετίμησε τον Ιατρό Άγιο Αγγέλη

Μέ τήν Χάρη, τήν εὐλογία καί τήν βοήθεια τοῦ Θεοῦ ἡ Ἱερά Μητρόπολις Χίου, Ψαρῶν καί Οἰνουσσῶν ἐτίμησε τήν 3ην Δεκεμβρίου 2020 τήν μνήμη...