Με την πρέπουσα Εκκλησιαστική λαμπρότητα και Ιεροπρέπεια εορτάσθηκε στην Πρωτεύουσα της Ρούμελης, τη Λαμία, η «Μητρόπολις των Εορτών», η Γέννηση του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού.
 
Πλήθος ευλαβών πιστών απ’ όλη την πόλη, άλλα και πολλοί επισκέπτες προσήλθαν στον Καθεδρικό Ναό της Ευαγγελιστρίας, συμμετείχαν στις Ιερές Ακολουθίες της παραμονής και ανήμερα της Δεσποτικής Εορτής, προσήλθαν με ευλάβεια στο Ποτήριο της Ζωής, αποκομίζοντας στην καρδιά τους, το χαρμόσυνο μήνυμα της Ενανθρωπήσεως του Υιού και Λόγου του Θεού.
 
Την Τρίτη 24 Δεκεμβρίου το απόγευμα, τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός Χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Συμεών και συμμετεχόντων, του Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητροπόλεως μας Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Άγγέλου Ανθοπούλου, του Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου Αιδεσιμολ. Πρωτ. π. Νεοφύτου Ραφαηλίδου και απάντων των Ιερέων και Διακόνων της Αρχιερατικής Περιφερείας Λαμίας.
 
Μετά την Ακολουθία της Λιτής, ο Σεβασμιώτατος εις ένδειξιν τιμής και σεβασμού προς τους Κληρικούς και τηρώντας την παράδοση του μακαριστού προκατόχου του Μητροπολίτου Φθιώτιδος κυρού Νικολάου προέβη σε Χειροθεσία Αρχιμανδρίτου και απένειμε οφίκια Πρωτοπρεσβυτέρων.
 
«Μας αξιώνει η αγάπη του Θεού, να τελέσουμε απόψε στον περικαλλή και μαγαλοπρεπή Καθεδρικό μας Ναό της Ευαγγελιστρίας να τελέσουμε τον μεγάλο Εσπερινό της Μητροπόλεως των Εορτών, της Εορτής των Εορτών, της Εορτής των Χριστουγέννων.
 
Και να βρεθούμε εδώ ομοθυμαδόν, όλοι μαζί οι Ιερείς της πόλεως, συμπροσευχόμενοι, συμψάλλοντες και συνευχόμενοι, ώστε αύριο το πρωί, Όρθρου βαθέως να χτυπήσουν χαρμόσυνα όχι μόνο οι καμπάνες των Εκκλησιών μας, αλλά να ηχήσουν χαρμόσυνα οι καμπάνες των καρδιών μας, προκειμένου να μυσταγωγηθεί και να ιερουργηθεί το Μυστήριο των Χριστουγέννων μέσα στον εσωτερικό μας κόσμο, μέσα στα βάθη της υπάρξεως μας, καθώς η ζωή μας ολόκληρη διψά για αναγέννηση, διψά για κάτι το καινούργιο, διότι όλοι κουβαλάμε πάνω μας την φθορά και ο Χριστός έρχεται για να παραμερίσει τα παλαιά, και να φέρει τα νέα, να φέρει καινούργια ζωή, την ζωή της Καινής Διαθήκης» ετόνισε ο Σεβασμιώτατος
 
«Προ της απολύσεως τιμώντας τη μνήμη του μακαριστού προκατόχου μου κυρού Νικολάου θα απονείμουμε τα οφίκιο του Αρχιμανδρίτου στον Ιερομόναχο π. Παρθένιο, σε τρεις πατέρες με αρκετά χρόνια Ιερωσύνης και σε ακόμη τέσσερεις πατέρες που διακονούν μαζί μας στον Κεντρικό Διοικητικό Μηχανισμό της Μητροπόλεως μας, διότι η διακονία αυτή, δεν είναι διακονία «βιτρίνας», αλλά διακονία θυσίας και ποιμαντικού έργου.
 
Σε κλίμα χαράς και συγκινήσεως ο Σεβασμιώτατος προεχείρισε Αρχιμανδρίτη τον Ιερομόναχο π. Παρθένιο Κουκούλη και σε Πρωτοπρεσβύτερο τους Ιερείς, π. Αριστείδη Πανταζίδη, Προϊστάμενο του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Μεγάλης Βρύσης, τον π. Ιωάννη Καραμέρη, Προϊστάμενο του Ναού του Πολιούχου Λαμίας Αγίου Ευαγγελιστού Λουκά, τον π. Αντώνιο Βουγιουκλόγλου Εφημέριο του Ιερού Ναού Αγίας Βαρβάρας Λαμίας, τον π. Αθανάσιο Κυρίτση, Ιδιαίτερο Γραμματέα του και Προϊστάμενο του Ιερού Ναού Αγίας Παρασκευής Λαμίας, τον π. Δημήτριο Ατματζίδη, Διευθυντή του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως και του Γραφείου Τύπου, Προϊστάμενο του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Λαμίας, τον π. Αθανάσιο Σκαρμούτσο, Υπεύθυνο του Γραφείου Γάμων της Ιεράς Μητροπόλεως μας, Εφημέριο του Ιερού Ναού Αγίας Παρασκευής Λαμίας και τον π. Σπυρίδωνα Προσωπάρη, συνεργάτη του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως και Προϊστάμενο του Ιερού Ναού Εισοδίων της Θεοτόκου Σταυρού Λαμίας.
 
Άπαντες οι παρευρισκόμενοι Ιερείς και πιστοί αναφωνούσαν συνεχώς το ΑΞΙΟΣ στο νέο Αρχιμανδρίτη και στους επτά νέους Πρωτοπρεσβυτέρους της Ιεράς Μητροπόλεως μας.
 
Προ της απολύσεως τον Σεβασμιώτατο προεσεφώνησε εκ μέρους του Ιερού Κλήρου, ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως μας π. Άγγελος Ανθόπουλος, ευχόμενος έτη πολλά, καλά Χριστούγεννα και την από Θεού δύναμη στο Αρχιερατικό του έργο, καταθέτοντας συγχρόνως και την αγάπη και τον σεβασμό ολοκλήρου του ποιμνίου της Μητροπόλεως.
 
Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τον π. Άγγελο και στο πρόσωπό του όλους τους Ιερείς και τους πιστούς και ευχήθηκε σε όλους Χρόνια πολλά, καλά, ευλογημένα και αληθινά Χριστούγεννα.
 
Ανήμερα της Εορτής, Τετάρτη 25 Δεκεμβρίου, ο Σεβασμιώτατος λίαν πρωί κατήλθε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Λαμίας και ξεκίνησε ο Ίδιος την Ακολουθία του Όρθρου.
 
Ακολούθως προηξήρχε της Λαμπρής Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας των Χριστουγέννων πλαισιούμενος από τον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως μας Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Άγγελο Ανθόπουλο, τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο Αιδεσιμολ. Πρωτ. π. Νεόφυτο Ραφαηλίδη, τον Αρχιδιάκονό του π. Ευστάθιο Κατόπη και τον Ιεροδιάκονο π. Νικόλαο Πολυζώη.
 
Η Ακολουθία του Όρθρου, καθώς και Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία μετεδόθησαν απευθείας μέσω του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως (89,4fm) και από τηλεοράσεως, μέσω του Τηλεοπτικού Σταθμού «Star Κεντρικής Ελλάδος».
 
Κατά την διάρκεια του Κοινωνικού ο π. Άγγελος Ανθόπουλος ανέγνωσε το Εγκύκλιο Μήνυμα του Σεβασμιωτάτου για την Εορτή των Χριστουγέννων, το οποίο και ανεγνώσθη σε όλες τις Ιερές Μονές και τις Ενορίες της Μητροπολιτικής μας Περιφερειάς.
 
Προ της απολύσεως ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε πατρικώς προς όλους για την Αγία και Μεγάλη ημέρα των Χριστουγέννων, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά:
 
«Σήμερα δεν υπάρχει χριστιανός στον κόσμο που να μην γιορτάζει. Εορτάζουν όλοι, ακόμη και αυτοί που η καρδιά τους δεν έχει γοητευτεί από την Αγάπη του Χριστού. Γιορτάζει η γη και ο Ουρανός την Γέννηση του Χριστού.
 
Εύχομαι ολόψυχα και ολοκάρδια ο Χριστός να χαρίζει Ειρήνη στις καρδιές όλων μας. Το «Δόξα εν υψίστοις Θεώ και επί γης Ειρήνη», που βγήκε αυθόρμητα από τους Αγγέλους με την Γέννηση του Χριστού μας, να βγαίνει αυθόρμητα στην καθημερινότητά της καρδιάς μας, να ειρηνεύει ο εσωτερικός μας κόσμος, να ειρηνεύει ο λογισμός μας, τα συναισθήματά μας να είναι γεμάτα Ειρήνη και χαρά.
 
Θέλω από τα βάθη της καρδιάς μου να σας ευχαριστήσω όλους ανεξαιρέτως, όχι μόνο γιατί συμμετέχετε με πολλή ευλάβεια στις Ιερές ακολουθίες, αλλά διότι έχετε την διάθεση να ανοίξετε τις καρδιές σας, ώστε να πλημμυρίσουν από την Αγάπη του Χριστού. Τότε μόνο αδελφοί μου θα ζούμε αληθινά Χριστούγεννα , παντοτινά Χριστούγεννα!
 
Δεχθείτε τις πατρικές, αγαπητικές και αδελφικές ευχές μου καθώς σήμερα είναι τα πρώτα μας Χριστούγεννα και θέλω να σας πω ένα λόγο για να τον κρατήσετε πάντοτε μέσα στην ψυχή σας:
 
Ότι κι αν κατακτήσουμε σε αυτό τον κόσμο, όσα καλά κι αν έχουμε, είτε λέγονται πλούτη, είτε λέγεται ομορφιά, είτε λέγεται υγεία, δόξα, εξουσία, το πιο σπουδαίο, το πιο σημαντικό, το πιο μεγάλο προνόμιο που έχουμε είναι ότι είμαστε χριστιανοί, ότι γεννηθήκαμε και βαπτιστήκαμε χριστιανοί.
 
Δεν υπάρχει μεγαλύτερος πλούτος και μεγαλύτερη κληρονομιά από τους προγόνους μας, οι οποίοι πολύ σοφά άκουσαν τη διδαχή και το κήρυγμα του Αποστόλου Παύλου πάνω στο Βράχο της Ακρόπολης και δεν αρνήθηκαν το Ευαγγέλιο του Χριστού.
 
Οφείλουμε λοιπόν ευγνωμοσύνη σε όλους αυτούς τους προγόνους της πατρίδος μας, οι οποίοι αναζητούσαν την αλήθεια και βρήκαν την αλήθεια και είχαν την δύναμη να την αποδεχθούν και να την ακολουθήσουν και χάρη σε αυτή την αλυσίδα διαδοχής και σκυταλοδρομίας είμαστε και εμείς σήμερα χριστιανοί και θα είναι και τα παιδιά μας, τα εγγόνια μας και τα δισέγγονά μας.
 
Γιατί ο Χριστιανισμός δεν είναι ιδεολογία, ο Χριστιανισμός είναι μαρτυρία καρδιάς και είναι γραμμένος με το αίμα της καρδιάς μας.
 
Να είμαστε περήφανοι που είμαστε χριστιανοί, να δώσουμε τα πάντα για να κρατήσουμε την πίστη μας, έστω και αν είμαστε αμαρτωλοί. Να μη χάσουμε ποτέ το Χριστό.
 
Εύχομαι υγεία, χαρά και ευτυχία σε όλους.
 
Αυτές τις ημέρες η σκέψη μου είναι σε αυτούς τους ανθρώπους που εργάζονται ενώ εμείς εορτάζουμε και χαιρόμαστε. Όπως για παράδειγμα σήμερα το πρωί, ενώ κατέβαινα στον Μητροπολιτικό μας Ναό, συνάντησα τους υπαλλήλους καθαριότητας του Δήμου μας να καθαρίζουν για να είναι η πόλη μας καθαρή.
 
Ενώ εμείς εορτάζουμε, κάποιοι άλλοι αδελφοί μου, βρίσκονται στο καθήκον.
 
Για τον λόγο αυτό, επιτρέψατε μου κύριε Δήμαρχε, αύριο το μεσημέρι θα ήθελα να προσφέρω ένα γεύμα ευγνωμοσύνης και αγάπης στους υπαλλήλους καθαριότητος του Δήμου μας και να τους ευχαριστήσω για την δύσκολη διακονία τους.
 
Χρόνια πολλά σε όλους!».
 
Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία των Χριστουγέννων μεταξύ τωνεκατοντάδων πιστών, οι οποίοι είχαν κατακλίσει τον Μητροπολιτικό Ναό, παρέστησαν: Ο άγων τα ονομαστήρια του , συντοπίτης μας, Εξοχώτατος Υπουργός των Οικονομικών της Πατρίδος μας κ. Χρήστος Σταϊκούρας, ο Αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδος κ. Ηλίας Κυρμανίδης, ο Δήμαρχος Λαμιεών κ. Ευθύμιος Καραΐσκος, ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Στερεάς Ελλάδος Υποστράτηγος Γεώργιος Κανέλλος, ο Αστυνομικός Διευθυντής Φθιώτιδος κ. Δημήτριος Φούρλας, ο Διοικητής του ΚΕΥΠ Ταξίαρχος Αρίστος Περρής, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Ηλίας Σανιδάς, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γεώργιος Κυροδήμος και η τ. Βουλευτής Φθιώτιδος κ. Ελένη Μακρή.
 
Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου

Γίνετε συνοδοιπόροι μας στην γνώση και την ενημέρωση. Στείλτε στο info@poimin.gr άρθρα, φωτογραφίες, βίντεο ή κάτι που πιστεύετε ότι αξίζει να μοιραστείτε τόσο με εμάς όσο και με τους αναγνώστες μας.

Πρόσφατα Άρθρα

Η κηδεία του πατρός Boris Bobrinskoy, μιας εξέχουσας προσωπικότητας ενότητας της Ορθόδοξης Εκκλησίας στη Δυτική Ευρώπη

Για φωτογραφικό υλικό πατήστε εδώ. Εχθές, 11 Αυγούστου 2020, στο Μοναστήρι της Αγίας Σκέπης της Θεοτόκου στο Bussy-en-Othe (Γαλλία), έλαβε χώρα η κηδεία του Πρωτοπρεσβυτέρου του Οικουμενικού Θρόνουπατρός Boris Bobrinskoy. Ήταν μία ημέρα αξιοσημείωτη για την Ορθοδοξία στην Δυτική Ευρώπη. Ημέρα ενότητας και αλληλεγγύης, που η Εκκλησία...

Μετέστης προς την ζωήν, μήτηρ υπάρχουσα της ζωής

«Την εν πρεσβείαις ακοίμητον Θεοτόκον, και προστασίαις αμετάθετον ελπίδα, τάφος και νέκρωσις ουκ εκράτησεν· ως γαρ ζωής Μητέρα προς την ζωήν μετέστησεν, ο μήτραν...

Για ψευδή δημοσιεύματα κάνει λόγο η Μητρόπολη Εδέσσης

Επειδή στα ηλεκτρονικά μέσα επικοινωνίας εμφανίστηκαν παραπλανητικά δημοσιεύματα, τα οποία ψευδώς αποδίδονται στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ, διευκρινίζουμε τα εξής: Τις...

Ν. Ιωνίας Γαβριήλ: «Να μιμηθούμε την ταπεινότητα της Παναγίας μας για να κοινωνήσουμε αξίως το Σώμα και το Αίμα...

«Τίμιος ὡς ἀληθῶς ὁ θάνατος τῶν ὁσίων Κυρίου τοῦ Θεοῦ τῶν δυνάμεων∙ ὑπέρτιμος τῆς τοῦ Θεοῦ μητρός ἡ μετάστασις. Νῦν οὐρανοί εὐφραινέσθωσαν∙ νῦν ἀγαλλιάσθω...

Αποφάσεις της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων

Τήν Τρίτην, 29ην Ἰουλίου/ 11ην Αὐγούστου 2020, συνῆλθεν ἡ Ἁγία καί Ἱερά Σύνοδος τοῦ Πατριαρχείου Ἱεροσολύμων εἰς κανονικήν Συνεδρίαν καί ἐν τηλεδιασκέψει τῶν ἐν Ἰορδανίᾳ Συνοδικῶν...

H Ακολουθία του Μεγάλου Παρακλητικού Κανόνα στον Πεντάλοφο

Την Τρίτη 11 Αυγούστου 2020, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ.Βαρνάβας χοροστάτησε στην Ακολουθία του Μεγάλου Παρακλητικού Κανόνα που έψαλαν μελωδικά οι κυρίες...

Η Παράκληση της Παναγίας στον Ιερό Ναό Αγίας Αικατερίνης Λαρίσης

Στην ακολουθία του Εσπερινού και ακολούθως, της Ιεράς Παρακλήσεως προς τιμήν της Υπεραγίας Θεοτόκου χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος, στον...

Την Μεγάλη Παράκληση τέλεσε ο Μητρ. Σύρου στην Ερμούπολη

Ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ προέστη απόψε της Ακολουθίας του Μεγάλου Παρακλητικού Κανόνος στον Ιερό Ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Ερμουπόλεως, με τη συμμετοχή του...

Ἀγρυπνοῦμε δεόμενοι στὴν Παναγία γιὰ τὴν σκέπη τοῦ κόσμου

 «Ἡ Ὑπεραγία Θεοτόκος καί ὁ κόσμος» Ἀγαπητοί μου Χριστιανοί,  -Α- Ἰδού, ὅτι ἡ Παναγία μᾶς συγκεντρώνει εἰς τήν ἑορτήν τῆς Κοιμήσεώς Της. Ἐκοιμήθη ἡ Θεοτόκος καί ἔφυγε...

Η εορτή του Αγίου Ιωάννου Χοζεβίτου του νέου στα Ιεροσόλυμα

Τήν Δευτέραν, 28ην Ἰουλίου/ 10ην Αὐγούστου 2020, ἑωρτάσθη ὑπό τοῦ Πατριαρχείου ἡ μνήμη τοῦ ὁσίου Ἰωάννου τοῦ νέου Χοζεβίτου εἰς τήν Ἱεράν Μονήν τοῦ Χοζεβᾶ, κειμένην...

Φθιώτιδος: «Δεν χρειάζεται να επενδύουμε, ούτε να χτίζουμε καριέρες πάνω στον κορωνοϊό»

«Το πρόβλημα δεν είναι αν τα μέτρα θα είναι αυστηρά ή δεν θα είναι αυστηρά, το θέμα είναι αν τα μέτρα θα τηρούνται. Δεν...

Η εορτή της Αναμνήσεως του Θαύματος Αγίου Σπυρίδωνος στην Ι.Μ. Καρυστίας

Την Τρίτη 11 Αυγούστου 2020, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ, μετέβη στην Ενορία των Θαρρουνίων Δήμου Κύμης - Αλιβερίου, και συγκεκριμένα...

Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας: Οι νέοι μας είναι η ελπίδα μας για το μέλλον

Η σημερινή ημέρα είναι αφιερωμένη στους νέους ανθρώπους, στο πιο ενεργό και πιο δημιουργικό κύτταρο κάθε κοινωνίας, στο πιο όμορφο και πιο ευωδιαστό άνθος...

Ο Μητροπολίτης Χαλκίδος στην Ιερά Μονή Οσίου Νικολάου του Σικελιώτου

Την Τρίτη 11 Αυγούστου 2020 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, συνοδευόμενος από τον Πρωτοσύγκελλό του Αρχιμ. Νικόδημο Ευσταθίου και τον Οικον. Αναστάσιο Χρήστου-Προϊστάμενο...

Θεομητορικό Ὁδοιπορικό

Μητροπολίτου Φαναρίου Ἀγαθαγγέλου, Γενικοῦ Διευθυντοῦ Ἀποστολικῆς Διακονίας τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος Ἀπό τά ὀνόματα καί μόνο πού ἔδωσε ὁ λαός μας στήν Παναγία, καί πού μέ αυτά...