• Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
Τρίτη, 30 Ιουνίου, 2026
Poimin.gr
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
Poimin.gr
No Result
View All Result

Κύκκου Νικηφόρος: «Τα εγκλήματα πολέμου δεν έχουν εθνικό χρώμα»

in Εκκλησία της Ελλάδος, Εκκλησιαστική Επικαιρότητα
5 Ιουνίου 2022
byPoimin.gr Team
Κύκκου Νικηφόρος: «Τα εγκλήματα πολέμου δεν έχουν εθνικό χρώμα»
Share on FacebookShare on Twitter

Η ανάμνηση της μεγαλοπρεπούς, επιβλητικής και θριαμβευτικής εισόδου του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού στα Ιεροσόλυμα εορτάσθηκε, με πάσα ιεροπρέπεια και σύμφωνα με τη δέουσα εκκλησιαστική τάξη, στο λαμπροστόλιστο, «μετά βαΐων και κλάδων», Μετόχι της Ιεράς Μονής Κύκκου, στη Λευκωσία.

Της Αρχιερατικής θείας Λειτουργίας, στην οποία πληθωρική ήταν η συμμετοχή των πιστών, προεξήρχε ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κύκκου και Τηλλυρίας κ. Νικηφόρος, πλαισιούμενος από Πατέρες της Μονής, ιερείς και διακόνους της Μητροπόλεως.

Ο Πανιερώτατος Ποιμενάρχης, της του Κύκκου Μονής και Μητροπόλεως, κηρύττοντας τον Θείο Λόγο αναφέρθηκε εκτενώς στο θεολογικό νόημα και τη σημασία της σημερινής μεγάλης εορτής της Εκκλησίας μας. Παράλληλα, υπενθύμισε ότι «από σήμερα εισερχόμαστε σε μια καινούρια φάση του πνευματικού μας αγώνα», την Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα, μέσα από την οποία πορευόμαστε «κλιμακωτά στις διάφορες φάσεις των μαρτυρικών παθημάτων του Σωτήρα μας Χριστού».

Στη συνέχεια περιέγραψε «το θλιβερό διάγραμμα, μέσα στο οποίο κινούνται τα δραματικά γεγονότα, που κατέληξαν στο μαρτύριο του δεδοξασμένου Θεανθρώπου» και υπογράμμισε ότι «σήμερα, δυστυχώς, η αγάπη και η ταπείνωση, που απορρέουν από τον Σταυρό του Κυρίου, δεν βρίσκονται ψηλά στην κλίμακα των αξιών μας». Και αυτό, όπως τόνισε, οφείλεται στο γεγονός ότι «αφήσαμε τον Χριστό να απουσιάζει από τη ζωή μας, να απουσιάζει από την οικογένεια, να απουσιάζει από τα σχολεία, να απουσιάζει από το έθνος μας. Να απουσιάζει από όλο τον κόσμο».

«Να γιατί η πανανθρώπινη τραγωδία της πανδημίας του κορωνοϊού επιμένει πεισματικά και δεν λέει να κοπάσει. Να γιατί η θανατηφόρα αυτή λοιμώδης νόσος του covid-19, συνεχίζεται για τρίτη τώρα χρονιά με εκατομμύρια νεκρούς σ’ όλο τον κόσμο, αλλά και με τραγικό συνεπακόλουθο την οικονομική καταστροφή πολλών κρατών. Να γιατί το δράμα του διχασμού της πατρίδας μας, που βίαια και ανιστόρητα και τεχνητά προκάλεσε η τουρκική κακουργία του 1974, συνεχίζεται, δυστυχώς, για 48 τώρα χρόνια, εξ αιτίας της ανάλγητης ακαμψίας των ανόμων συμφερόντων των μεγάλων της γης, αλλά και εξ αιτίας της δικής μας αμετανοησίας. Και φως στην άκρη της σήραγγας, που να μαρτυρεί διέξοδο από το αδιέξοδο, που να μαρτυρεί σύντομη αποτελμάτωση του εθνικού μας προβλήματος, δυστυχώς δεν διαφαίνεται».

Ο Κύκκου Νικηφόρος εκφράζοντας, ακολούθως, τον πόνο, την αγωνία και την ανησυχία του, για τα προβλήματα και τις στρεβλώσεις, τις οποίες παρακολουθούμε στις μέρες μας να επισυμβαίνουν στην παγκόσμια σκακιέρα, επεσήμανε ότι «σήμερα το κυπριακό πρόβλημα εξ αιτίας του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία, που επισκιάζει τα πάντα και μονοπωλεί το ενδιαφέρον των Μ.Μ.Ε. παγκοσμίως, δεν αποτελεί πια για τους Αμερικανούς και τους Ευρωπαίους προτεραιότητα, καθώς όλες οι κινήσεις τους γίνονται πλέον με επίκεντρο την Τουρκία, η οποία επανέκτησε, λόγω του Ρωσσο-ουκρανικού πολέμου, τον γεωστρατηγικό της ρόλο. Δυστυχώς οι εξελίξεις εξ αιτίας της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, έχουν αλλάξει τους σχεδιασμούς των Αμερικανών, οι οποίοι θέλουν, πάσι θυσία, την Άγκυρα πίσω στο δικό τους στρατόπεδο. Τί κι αν η Τουρκία περιφρονητικά δεν εφαρμόζει τις κυρώσεις, που οι Δυτικοί επέβαλαν σε βάρος της Ρωσίας; Καθημερινά βλέπουμε υψηλά ιστάμενους, Αμερικανούς και Ευρωπαϊκούς, να συναγωνίζονται ποιος θα θωπεύσει γλυκύτερα την Τουρκία, ποιος θα προλάβει να πλέξει το εγκώμιο του αιμοσταγή προέδρου της Τουρκίας, του Ερντογάν, που ονειρεύεται την ανασύσταση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Αναμφίβολα για τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση η Άγκυρα θεωρείται όχι μόνο χρήσιμη, αλλά απολύτως απαραίτητη.

»Ήταν ξεκάθαρη η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτώρια Νούλαντ, ως προς τους νέους σχεδιασμούς των ΗΠΑ, οι οποίοι περιλαμβάνουν ως προτεραιότητα τη συνεργασία με την Τουρκία στα πλαίσια ενός στρατηγικού σχεδιασμού. Και στα πλαίσια αυτού του νέου στρατηγικού σχεδιασμού μας είπε απροκάλυπτα, ότι το όνειρο του αγωγού East Med πρέπει να ξεχαστεί, γιατί είναι οικονομικά μη βιώσιμος και θα χρειαστεί για την υλοποίησή του χρόνος μακρύς.

»Η επίσκεψη στην περιοχή, της Αμερικανίδας αξιωματούχου έδωσε το στίγμα των Αμερικανικών προθέσεων. Είναι βέβαιο ότι το ενδιαφέρον της Ουάσιγκτον είναι η απεξάρτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το ρωσικό αέριο, και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με τη συνεργασία με την Άγκυρα. Η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ ενώπιον του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας υποστήριξε ότι, η τριμερής συνεργασία Ισραήλ – Κύπρου – Ελλάδας δεν θα πρέπει να λειτουργήσει σε βάρος της Τουρκίας, αλλά θα πρέπει να δημιουργηθούν συνθήκες ενσωμάτωσης της στον άξονα της συνεργασίας αυτής.

»Διερωτάται κανείς μήπως στους νέους αμερικανικούς σχεδιασμούς εντάσσεται και το γλωσσικό ολίσθημα της κ. Βικτώριας Νούλαντ για «Βόρεια Κύπρο» και «Προέδρο Τατάρ». Όπως είναι γνωστό η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Βικτώρια Νούλαντ, κατά τη διάρκεια των δηλώσεών της στο Προεδρικό Μέγαρο είπε ότι θα μεταβεί στο «Βορρά», όπως αποκάλεσε τα κατεχόμενα εδάφη μας, προκειμένου να συναντήσει τον «Πρόεδρο» Τατάρ, όπως αποκάλεσε τον ψευδο-πρόεδρο των κατεχομένων, που δεν αναγνωρίζεται από καμία χώρα εκτός από την Τουρκία.

»Και δεν προλάβαμε να συνέλθουμε από το χαστούκι, που δεχθήκαμε από την υφυπουργό Βικτώρια Νούλαντ με τις φιλοτουρκικές δηλώσεις της και νέα σφαλιάρα φάγαμε, από ποιόν; Από τον ίδιο τον Πρόεδρο της μαρτυρικής Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελέσκι τον οποίον η Κύπρος έμπρακτα εξεδήλωσε τη στήριξη και αλληλεγγύη της. Η χώρα μας στάθηκε δίπλα στην Ουκρανία με υψηλό οικονομικό κόστος.

»Δεν μπορούμε παρά να εκφράσουμε την απογοήτευσή μας, για το γεγονός ότι στην ομιλία του στην κυπριακή Βουλή ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελέσκι, για να μη δυσαρεστήσει το φίλο του Ερντογάν, συνειδητά δεν είπε ούτε λέξη για την τουρκική εισβολή και κατοχή στην Κύπρο. Απέφυγε επιμελώς να εκφράσει έστω και έμμεσα τη συμπαράσταση του και την ένδειξη αλληλεγγύης προς τον κυπριακό λαό, ως θύμα και αυτός εισβολής και κατοχής από την Τουρκία. Μπορούσε, έστω και με διπλωματικό τρόπο, να τηρούσε τα προσχήματα, αλλά δεν το έπραξε. Αντί αυτού παρουσιάστηκε με απαιτήσεις, ζητώντας από την Κυπριακή Δημοκρατία να κλείσει όλα τα λιμάνια στα Ρωσικά πλοία και γιώτ, και να αφαιρέσει τα χρυσά διαβατήρια από Ρώσους, που θέλουν να βλάψουν την Ουκρανία.

»Αλλά το ακόμη χειρότερο είναι η διακοπή της σύνδεσης του Ουκρανού Προέδρου με τη κυπριακή Βουλή την ώρα που η Πρόεδρος του Σώματος, Αννίτα Δημητρίου έκανε την αντιφώνησή της με δεικτική αναφορά στην τουρκική εισβολή. Η διακοπή της σύνδεσης του Ουκρανού Προέδρου αποδόθηκε σε τεχνικό πρόβλημα. Αν είναι δυνατό να γίνει πιστευτός ο γελοίος αυτός ισχυρισμός.

»Είναι περίεργο ότι, ο κ. Ζελέσκι στις ομιλίες του ενώπιον της κυπριακής, αλλά και της ελληνικής Βουλής δεν σεβάστηκε το γεγονός, ότι οι δύο αυτές χώρες του άνοιξαν τις πόρτες των Κοινοβουλίων τους και του επέτρεψαν να μιλήσει στους βουλευτές και τους λαούς της Κύπρου και της Ελλάδας.

»Μη ξεχνάτε ότι και στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Προέδρου της Ουκρανίας στην ελληνική Βουλή, προβλήθηκε βίντεο με την παρουσία μαχητή του ναζιστικού τάγματος του Αζόφ, γεγονός που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από όλο το φάσμα των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

»Ο κατά τα άλλα πολύ σεβαστός και γενναίος μαχητής της ελευθερίας, Πρόεδρος της μαχόμενης σήμερα για την ύπαρξή της, Ουκρανίας, πρέπει να γνωρίζει ότι τα εγκλήματα πολέμου δεν έχουν εθνικό χρώμα. Τα εγκλήματα αυτά μπορεί να είναι και ρωσικά, μπορεί να είναι και αμερικανικά, μπορεί και ευρωπαϊκά, μπορεί και τουρκικά. Τα εγκλήματα της Τουρκίας στην Κύπρο τα κάλυψαν και εξακολουθούν να τα καλύπτουν οι ίδιοι που τώρα φωνάζουν για τα ρωσικά εγκλήματα. Χωρίς βέβαια να υπονοούμε ότι στην Ουκρανία δεν γίνονται σήμερα αγριότητες και εγκλήματα.

»Μια νέα εποχή γεννιέται, αγαπητοί χριστιανοί, μέσα από τη φρίκη του ρωσσο-ουκρανικού πολέμου, που όπως φαίνεται δεν είναι μόνο ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία, αλλά στην πραγματικότητα είναι πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Αμερικής. Ειδικότερα, όπως τονίζουν οι ειδικοί, είναι ένας πόλεμος ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία, στον οποίον οι Αμερικανοί πέτυχαν να εγκλωβίσουν και την Ευρώπη.

Όπως προσφυώς λέχθηκε, οι Ρώσοι πολεμούν στην Ουκρανία αλλά απέναντί τους έχουν όλες τις χώρες του ΝΑΤΟ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τους συμμάχους τους. Οι Ουκρανοί πολεμούν τους Ρώσσους, αλλά πίσω τους έχουν σύσσωμη τη Δύση. Είναι ένας πόλεμος παγκόσμιος, που περιορίζεται από στρατιωτικής άποψης στο έδαφος της Ουκρανίας, αλλά η Ρωσία αντιμετωπίζει επιθέσεις με όπλα πολιτικά και οικονομικά σ’ όλη την υφήλιο.

»Η εκτίμηση πολλών διεθνών παραγόντων είναι ότι ο πόλεμος αυτός θα κρατήσει για μήνες ή και χρόνια. Άλλωστε μόλις προχθές Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών της Αμερικής Άντονι Μπλίνγκεν δήλωσε ότι, ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να διαρκέσει έως το τέλος του 2022, ενώ Αμερικανοί γερουσιαστές μιλούν ακόμη και για επανάληψη της τριετούς σύγκρουσης στην Κορέα τη δεκαετία του 1950.

»Το ίδιο κλίμα επικρατεί και στη Μόσχα. Η ρωσική κρατική τηλεόραση έκανε λόγο για τρίτο Παγκόσμιο πόλεμο, ερμηνεύοντας την κλιμάκωση και την εμπλοκή δεκάδων χωρών και ιδίως του ΝΑΤΟ στον πόλεμο της Ουκρανίας. Παρασυρόμαστε, λοιπόν, ως ανθρωπότητα σε μια νέα εποχή υπαρξιακής αβεβαιότητας.

»Δεν είναι το μέλλον της Ρωσίας ή της Ουκρανίας μόνο που διακυβεύεται, όπως μερικοί νομίζουν, αλλά το μέλλον ολόκληρου του πλανήτη μας. Είναι δυνατό η Ρωσία να δεχθεί μια ταπεινωτική ήττα χωρίς να καταφύγει, ώ μη γένοιτο, στο πυρηνικό της οπλοστάσιο; Ένα οπλοστάσιο με 6000 πυρηνικές κεφαλές, που μπορεί να καταστρέψει όλο τον κόσμο δύο και τρεις φορές; Είναι φοβερό και να το σκέφτεται κανείς, αλλά ο κίνδυνος ενός πυρηνικού ολοκαυτώματος, είτε από ένα ατύχημα, είτε από μια προβοκάτσια, είτε εξ ανάγκης είναι υπαρκτός.

»Η προχθεσινή βύθιση της ναυαρχίδας του ρωσικού στόλου στη Μαύρη Θάλασσα πρέπει να μας ανησυχεί όλους. Όπως διαδίδεται, στο Κρεμλίνο δείχνουν να επιζητούν μια αποφασιστική απάντηση, καθώς θεωρούν αυτή την ενέργεια ως «επίθεση σε ρωσικό έδαφος».

»Ζούμε κρίσιμες, ιστορικές στιγμές και σε τέτοιες στιγμές δεν επιτρέπονται απερίσκεπτα, ολέθρια λάθη. Ελλάδα και Κύπρος οφείλουν να πολιτευτούν προσεκτικά με νουν και φρόνηση έναντι και των δύο Υπερδυνάμεων, χωρίς αχρείαστες προσφορές. Να μην ξεχνούμε ποτέ ότι οι ΗΠΑ και η Ρωσία είναι πυρηνικές υπερδυνάμεις και αμφότερες είναι μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών», υπογράμμισε ο Πανιερώτατος, για να επισημάνει με έμφαση ότι: «Σε τέτοιες κρίσιμες στιγμές χρειάζονται ηγέτες, πολιτικοί και πνευματικοί, με κάποιο όραμα για την Ειρήνη, τη Δικαιοσύνη, την Ελευθερία και τη Δημοκρατία. Αλλά φαίνεται ότι όλοι οι σημερινοί Ηγέτες έχουν εγκλωβιστεί σε μικρά και ταπεινά συμφέροντα, χωρίς προοπτική ενός λαμπρού μέλλοντος για το ανθρώπινο γένος».

Κλείνοντας τον χειμαρρώδη λόγο του ο Κύκκου Νικηφόρος υπέδειξε, τέλος, πως: «Οι θλίψεις και οι δοκιμασίες, οι ατομικές, οι οικογενειακές, οι κοινωνικές και οι εθνικές είναι έκφραση και εκδήλωση της παιδαγωγικής αγάπης του Θεού, γι’ αυτό και δεν πρέπει να καμπτόμαστε και να απογοητευόμαστε».

»Όσοι λαοί και όσα έθνη απεμπόλησαν τον Χριστό και τον εξόρισαν από τη ζωή τους, όπως κάναμε δυστυχώς και εμείς, έκλαυσαν μετανοημένοι και σώθησαν. Αυτό ακριβώς πρέπει να κάνουμε και εμείς, αν θέλουμε το έλεος του Θεού. Δεν θα έλθουν «καιροί αναψύξεως» από τα τρομερά της αποστασίας μας δεινά, αν δεν πιστέψουμε στον Χριστό. Αν δεν μετανοήσουμε ειλικρινά και δεν επαναφέρουμε στο κέντρο της ζωής μας και πάλι τον Θεάνθρωπο Λυτρωτή και Σωτήρα μας Χριστό.

»Ένα, λοιπόν, μας απομένει», τόνισε, «να ανακηρύξουμε Βασιλιά της καρδιάς μας τον Χριστό. Βασιλιά της οικογένειάς μας τον Χριστό. Βασιλιά του λαού μας τον Χριστό. Βασιλιά του έθνους μας τον Χριστό. Αν αυτό γίνει, τότε να είστε βέβαιοι, ότι ο πολυεύσπλαχνος Θεός θα ακούσει την προσευχή μας. Θα δει τα δάκρυα της μετάνοιάς μας και θα μας συγχωρήσει και η πατρίδα μας και το έθνος ολόκληρο θα σωθεί».

Προ της Απολύσεως ακολούθησε η λιτάνευση της ιεράς Εικόνας της Βαϊοφόρου, πέριξ του Ιερού Ναού του αγίου Προκοπίου και, ως είθισται εν Κύπρω, με την επιστροφή, έγινε η ανάγνωση του ιερού ευαγγελίου του Όρθρου και της ευχής της ευλογίας των κλάδων της ελαίας.

Λουκάς Α. Παναγιώτου

Πρόσφατα Άρθρα

Έκτακτο – Νεκρός εντοπίστηκε ο π. Ευστράτιος Δήσσος, προϊστάμενος του Ιερού Προσκυνήματος Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μανταμάδου
Εκκλησία της Ελλάδος

Έκτακτο – Νεκρός εντοπίστηκε ο π. Ευστράτιος Δήσσος, προϊστάμενος του Ιερού Προσκυνήματος Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μανταμάδου

29 Ιουνίου 2026

Σοκ έχει προκαλέσει στη Λέσβο η είδηση του θανάτου του πρωτοπρεσβύτερου του Ιερού Προσκυνήματος των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μανταμάδου, πατρός Ευστρατίου...

Read more
Επετειακή εκδήλωση στον Ιερό Ναό Αποστόλου Παύλου Ι. Π. Μεσολογγίου
Εκκλησία της Ελλάδος

Επετειακή εκδήλωση στον Ιερό Ναό Αποστόλου Παύλου Ι. Π. Μεσολογγίου

29 Ιουνίου 2026

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 27 Ιουνίου 2026, στο προαύλιο του Ιερού Ναού Αποστόλου Παύλου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, η...

Read more
Σερρών Θεολόγος: «Σέρρες: πόλις από γενέσεώς της ελληνικωτάτη, ένδοξη, μαρτυρική, φιλοπρόοδος»
Εκκλησία της Ελλάδος

Σερρών Θεολόγος: «Σέρρες: πόλις από γενέσεώς της ελληνικωτάτη, ένδοξη, μαρτυρική, φιλοπρόοδος»

29 Ιουνίου 2026

Την 29η Ιουνίου, ημέρα κατά την οποία, η αγία Μητέρα μας Ορθόδοξος Εκκλησία, με λαμπρότητα τελεί την ιερά σύναξη των...

Read more
ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ
Εκκλησία της Ελλάδος

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ

29 Ιουνίου 2026

Με επιτυχία διενεργήθηκαν και εφέτος οι προαγωγικές και διπλωματικές-πτυχιακές εξετάσεις της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος, στην έδρα...

Read more
Νέος Διάκονος στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας
Πατριαρχεία - Αυτοκέφαλες Εκκλησίες

Νέος Διάκονος στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας

29 Ιουνίου 2026

Με εκκλησιαστική λαμπρότητα και μέσα σε κλίμα πνευματικής χαράς εορτάστηκε η μνήμη των Αγίων Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στο...

Read more
Ο εορτασμός των  Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στο Καστρί Λουτρό
Εκκλησία της Ελλάδος

Ο εορτασμός των Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στο Καστρί Λουτρό

29 Ιουνίου 2026

Στην υπό σύσταση Ενορία Κοιμήσεως Θεοτόκου Καστρί Λουτρού λειτούργησε σήμερα, Εορτή των Αγίων Ενδόξων Πρωτοκορυφαίων και Πανευφήμων Αποστόλων Πέτρου και...

Read more
Τεσσαρακονθήμερο Αρχιερατικό μνημόσυνο για τον Πρωτ. Ανάργυρο Γαλάνη
Εκκλησία της Ελλάδος

Τεσσαρακονθήμερο Αρχιερατικό μνημόσυνο για τον Πρωτ. Ανάργυρο Γαλάνη

29 Ιουνίου 2026

Το Σάββατο 27 Ιουνίου 2026, στον Ενοριακό Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Βασσαρά, τελέσθηκαν ο Όρθρος και η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία...

Read more
«Αποστολικότητα της Εκκλησίας μας σημαίνει γνησιότητα και αλήθεια»
Εκκλησία της Ελλάδος

«Αποστολικότητα της Εκκλησίας μας σημαίνει γνησιότητα και αλήθεια»

29 Ιουνίου 2026

Τη Θεία Λειτουργία των Αποστολικών Διαταγών τέλεσε χθες, Κυριακή 28 Ιουνίου 2026, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ, στον Ιερό...

Read more
Λαμπρός εορτασμός των Αγίων Πέτρου και Παύλου στη Νέα Ιωνία Βόλου
Εκκλησία της Ελλάδος

Λαμπρός εορτασμός των Αγίων Πέτρου και Παύλου στη Νέα Ιωνία Βόλου

29 Ιουνίου 2026

Με τη δέουσα εκκλησιαστική λαμπρότητα εορτάστηκε στην Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος η μνήμη των Αγίων Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου. Επίκεντρο...

Read more
Ο Μητροπολίτης Λαρίσης  λειτούργησε στη Σπηλιά Κισσάβου και τίμησε τους πεσόντες της Μάχης του 1944
Εκκλησία της Ελλάδος

Ο Μητροπολίτης Λαρίσης λειτούργησε στη Σπηλιά Κισσάβου και τίμησε τους πεσόντες της Μάχης του 1944

29 Ιουνίου 2026

Στον Ιερό Ναό Γενεσίου της Θεοτόκου στο χωριό Σπηλιά Κισσάβου λειτούργησε σήμερα Κυριακή 28 Ιουνίου 2026, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης...

Read more
Με λαμπρό Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο τιμήθηκε η μνήμη του Πολιούχου της Κορίνθου, Αποστόλου Παύλου
Εκκλησία της Ελλάδος

Με λαμπρό Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο τιμήθηκε η μνήμη του Πολιούχου της Κορίνθου, Αποστόλου Παύλου

29 Ιουνίου 2026

Με ιδιαίτερη εκκλησιαστική λαμπρότητα και την παρουσία πλήθους ευσεβών πιστών κορυφώθηκαν σήμερα, Δευτέρα 29 Ιουνίου 2026, ανήμερα της εορτής των...

Read more
Λαμπρό Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο για την εορτή των Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων στη Βέροια
Εκκλησία της Ελλάδος

Λαμπρό Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο για την εορτή των Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων στη Βέροια

29 Ιουνίου 2026

Με λαμπρότητα το πρωί της Δευτέρας, 29ης Ιουνίου 2026, εορτάστηκε η μνήμη των Αγίων Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, του ιδρυτού...

Read more
Η Λάρισα υποδέχθηκε την ιερά εικόνα της Παναγίας Εικοσιφοινίσσης
Εκκλησία της Ελλάδος

Η Λάρισα υποδέχθηκε την ιερά εικόνα της Παναγίας Εικοσιφοινίσσης

29 Ιουνίου 2026

Με εκκλησιαστική λαμπρότητα τελέσθηκε ο πανηγυρικός Εσπερινός της εορτής των Αγίων Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στον ομώνυμο Ιερό Ναό...

Read more
Η Εκκλησία της Ελλάδος τιμά τον ιδρυτή της
Κηρύγματα

Παύλος: Ο Μέγας Απόστολος των Εθνών

28 Ιουνίου 2026

ΛΑΜΠΡΟΥ ΣΚΟΝΤΖΟΥ Θεολόγου – Καθηγητού Ο μέγας Απόστολος των Εθνών Παύλος δεν ανήκε στη χορεία των δώδεκα Αποστόλων. Δε γνώρισε...

Read more
Με ιδιαίτερη λαμπρότητα ο Μέγας Συνοδικός – Πολυαρχιερατικός Εσπερινός προς τιμήν του Αποστόλου Παύλου στην Κόρινθο
Εκκλησία της Ελλάδος

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα ο Μέγας Συνοδικός – Πολυαρχιερατικός Εσπερινός προς τιμήν του Αποστόλου Παύλου στην Κόρινθο

29 Ιουνίου 2026

Μέσα σε κλίμα πνευματικής κατάνυξης και εκκλησιαστικής λαμπρότητας τελέσθηκε το απόγευμα της Κυριακής 28 Ιουνίου 2026, στον Ιερό Καθεδρικό Ναό...

Read more
Previous slide
Next slide

ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ

Η Εκκλησία της Ελλάδος τιμά τον ιδρυτή της
Κηρύγματα

Παύλος: Ο Μέγας Απόστολος των Εθνών

28 Ιουνίου 2026

ΛΑΜΠΡΟΥ ΣΚΟΝΤΖΟΥ Θεολόγου – Καθηγητού Ο μέγας Απόστολος των Εθνών Παύλος δεν ανήκε στη χορεία των δώδεκα Αποστόλων. Δε γνώρισε...

«Το σκεύος της εκλογής»

Ο Απόστολος Παύλος και το όρομά του

28 Ιουνίου 2026
Απόστολος Πέτρος: Ο κορυφαίος μαθητής του Χριστού

Απόστολος Πέτρος: Ο κορυφαίος μαθητής του Χριστού

28 Ιουνίου 2026
Ο εναγκαλισμός των Αποστόλων Πέτρου και Πάυλου

Ο εναγκαλισμός των Αποστόλων Πέτρου και Πάυλου

28 Ιουνίου 2026
Το μήνυμα της Δ’ Κυριακής Ματθαίου

«Η υπακοή γεννά την ζωή. Η παρακοή γεννά τον θάνατο»

5 Ιουλίου 2025
Το μήνυμα της Δ’ Κυριακής Ματθαίου

Ὁ ἑκατόνταρχος ὑπόδειγμα πίστεως

5 Ιουλίου 2025
Το μήνυμα της εορτής των Αγίων Αποστόλων

Το μήνυμα της εορτής των Αγίων Αποστόλων

30 Ιουνίου 2025

Το Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο της Συνάξεως των Δώδεκα Αποστόλων

30 Ιουνίου 2025

Απόστολοι και αποστολή

30 Ιουνίου 2025

Ο δρόμος των Αποστόλων

30 Ιουνίου 2025
Τό «ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ» τοῦ ἀποστόλου Παύλου – «Ἄκου ἕνα βιβλίο»

«Παύλος ο ουρανοπολίτης»

28 Ιουνίου 2025
Ἑορτάζουν οἱ ἅγιοι Πέτρος καί ὁ Παῦλος

«Οι των αποστόλων πρωτόθρονοι και της Οικουμένης Διδάσκαλοι…»

28 Ιουνίου 2025
ΟΙ Πρωτοκορυφάιοι Απόστολοι Πέτρος και Παύλος

Οι πρωτοκορυφαίοι απόστολοι Πέτρος και Παύλος

28 Ιουνίου 2025
Πανηγυρικός Εσπερινός στον I. Ναό του Αγ. Παύλου Περιστερίου

Πώς ἐγκωμιάζει ὁ Ἱερός Χρυσόστομος τόν μέγαν Παῦλον

28 Ιουνίου 2025
Το μήνυμα της Δ’ Κυριακής Ματθαίου

Πίστη, ἡ δύναμη καὶ ἡ ἀπουσία της

5 Ιουλίου 2025

Οι Άγιοι Απόστολοι και η αποστολή τους

30 Ιουνίου 2023

Λόγος στούς Δώδεκα Ἀποστόλους

30 Ιουνίου 2023
Ο Μητροπολίτης Σπάρτης  για την χαρισματική προσωπικότητα του Αποστόλου Παύλου

Ο Μητροπολίτης Σπάρτης για την χαρισματική προσωπικότητα του Αποστόλου Παύλου

28 Ιουνίου 2023
Ἁγίων Ἀποστόλων Πέτρου καί Παύλου

Θείον Κήρυγμα: Ἁγ. Ἀποστόλων Πέτρου καί Παύλου

28 Ιουνίου 2023

Ἡ Σύναξις τῶν Ἁγίων ἐνδόξων καὶ πανευφήμων Ἀποστόλων τῶν ΙΒ’

29 Ιουνίου 2022
ΟΙ Πρωτοκορυφάιοι Απόστολοι Πέτρος και Παύλος

ΟΙ Πρωτοκορυφάιοι Απόστολοι Πέτρος και Παύλος

28 Ιουνίου 2022
Πανηγυρικός Εσπερινός στον I. Ναό του Αγ. Παύλου Περιστερίου

Οι Πρωτοκορυφαίοι του τότε και του σήμερα

28 Ιουνίου 2019
«Το σκεύος της εκλογής»

«Το σκεύος της εκλογής»

28 Ιουνίου 2019
Η Εκκλησία της Ελλάδος τιμά τον ιδρυτή της

«Ψυχήν υπερβαίνουσαν πάσαν την γην»

27 Ιουνίου 2019
Τό «ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ» τοῦ ἀποστόλου Παύλου – «Ἄκου ἕνα βιβλίο»

Ο Απόστολος Παύλος και το όραμά του

27 Ιουνίου 2019
Πέτρος, ὁ κορυφαῖος τῶν Ἀποστόλων

Πέτρος, ὁ κορυφαῖος τῶν Ἀποστόλων

27 Ιουνίου 2019
Η μεγαλοπρεπής λιτάνευση της Ι. Εικόνος του Αποστόλου Παύλου στην Αθήνα

Τα δάκρυα του Αποστόλου

27 Ιουνίου 2019
«Δεῦτε ὀπίσω μου καὶ ποιήσω ὑμᾶς ἁλιεῖς ἀνθρώπων»

Ιεραποστολικός Ζήλος – Κυριακή Β’ Ματθαίου – Πέτρου και Παύλου

3 Απριλίου 2020
Τό «ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ» τοῦ ἀποστόλου Παύλου – «Ἄκου ἕνα βιβλίο»

Αφιέρωμα στον Απόστολο των Εθνών Παύλο

28 Ιουνίου 2018
Ἁγίων Ἀποστόλων Πέτρου καί Παύλου

Εμοί το ζην Χριστός

28 Ιουνίου 2018
Next Post
Η Ακολουθία του Νυμφίου στην Καλαμάτα

Η Ακολουθία του Νυμφίου στην Καλαμάτα

Κυριακή των Βαΐων στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Τυρνάβου

Κυριακή των Βαΐων στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Τυρνάβου

Η Ακολουθία του Νυμφίου στην Λάρισα

Η Ακολουθία του Νυμφίου στην Λάρισα

Οι Μυκόνιοι, πιστοί στις πατρώες παραδόσεις, εόρτασαν πανδήμως τη Βαϊοφόρο

Οι Μυκόνιοι, πιστοί στις πατρώες παραδόσεις, εόρτασαν πανδήμως τη Βαϊοφόρο

Η Κυριακή των Βαΐων στο Οικουμενικό Πατριαρχείο

Η Κυριακή των Βαΐων στο Οικουμενικό Πατριαρχείο

Poimin.gr © 2023

  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων
  • Πολιτική Cookies
  • Δήλωση Συμμόρφωσης με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334

Follow Us

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις

Poimin.gr © 2023

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist