• Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
Παρασκευή, 3 Απριλίου, 2026
Poimin.gr
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
Poimin.gr
No Result
View All Result

Κάποτε ήταν τα Πανηγύρια

8 Αυγούστου 2019
in Απόψεις - Γνώμες
Κάποτε ήταν τα Πανηγύρια
Share on FacebookShare on Twitter

Tης Ελένης Κόλια

Μία φορά και έναν καιρό υπήρχαν τα πανηγύρια, όπου η μουσική ήταν ταυτισμένη με μία μορφή ιερουργίας. Αφορμή πάντα είχαν τον εορτασμό του εκάστοτε Αγίου. Η «μάχη» των πανηγυριών κλιμακωνόταν κατά την περίοδο μεταξύ της γιορτής του Αγίου Γεωργίου και του Αγίου Δημητρίου, οι τραγουδιστές αμείβονταν με «χαρτούρα» (δηλαδή όχι με μεροκάματο, αλλά με φιλοδώρημα) και διοργανώνονταν από τα καφενεία στην πλατεία του χωριού.

Με τη «χαρτούρα» αναγνωριζόταν ο καλλιτέχνης απ’ ευθείας απ’ τον λαό. Αμειβόταν η ικανότητα του οργανοπαίχτη να αγγίξει την ψυχή του χορευτή. Τότε ο πληθυσμός είχε βιωματική σχέση με τον χορό, ο χορευτής απειλούσε τον ατζαμή καλλιτέχνη με τα μάτια, οι Ελληνες ήξεραν τον ρυθμικό κανόνα.

Ακόμη και ο χορός είχε τη σημειολογία του. Ο κόσμος ήξερε να χορεύει ομαδικά, εξάλλου οι κυκλικοί χοροί γεννήθηκαν στην Ελλάδα και συμβολίζουν μία κοινότητα δημοκρατική. Ο πρώτος χορευτής δείχνει το ταμπεραμέντο του, την ιδιωτική του προσέγγιση. Μετά πηγαίνει τελευταίος και ξαναστηρίζει την ομάδα του χορού, την κοινότητα. Η «καρδιά» των μεγάλων πανηγυριών χτυπούσε στην Ηπειρο.

Πανηγύρι ονομάζεται μία εορταστική εκδήλωση, είτε για θρησκευτικούς είτε για εμπορικούς σκοπούς (εμποροπανήγυρις) είτε για άλλους λόγους.

Πανηγύρεις ονομάζονταν πολλές εορταστικές ή αθλητικές εκδηλώσεις κατά την αρχαιότητα. Σήμερα πανηγύρεις οργανώνονται στην Ελλάδα σε ενορίες με την ευκαιρία θρησκευτικών εορτών. Κατά τη διάρκειά τους γίνεται συνήθως η λειτουργία, περιφορά εικόνας καθώς και λειτουργία υπαίθριας αγοράς. Σε μικρά μέρη μπορεί το πανηγύρι να συνοδευτεί με γεύμα, τραγούδια και χορούς.

Ιδιάζουσας σημασίας είναι η μελέτη ενός πανηγυριού σε υπαίθριο χώρο. Το πανηγύρι, η αρχαία «πανήγυρις», διατηρεί πολλά αρχέγονα στοιχεία, συνθέτοντάς τα με νεότερα, στο διάβα του χρόνου. Κυρίαρχο στοιχείο, το «αυθόρμητον» του λαϊκού πολιτισμού, η άνευ όρων παράδοση στη συλλογική διασκέδαση, που μετατρέπει τον χώρο σε σημείο αναφοράς και μνήμης.

Το πανηγύρι, ένα πολυδιάστατο κοινωνικό φαινόμενο, επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο, δίνοντας την εντύπωση μίας κυκλικής, παρόμοιας πορείας, κάθε φορά όμως χαράσσει με τρόπο διαφορετικό τη μνήμη, δημιουργώντας συμβάντα και καταστάσεις που το κάνουν να ξεχωρίζει από κάθε προηγούμενο. Δημιουργείται έτσι μία ταυτότητα συλλογική, πέρα από ιδιότητες, ιδιομορφίες, φύλα και χαρακτήρες. Είναι η δυναμική του συλλογικού συμβάντος και η δύναμη της παράδοσης που λειτουργούν ως χωνευτήρι αντιθέσεων.

Τα πιο παλιά χρόνια, στον τόπο μας δεν υπήρχαν καθόλου συγκοινωνίες, αυτοκίνητα, δρόμοι και οι άλλες ανέσεις που υπάρχουν σήμερα. Ούτε ράδια ούτε τηλεοράσεις ούτε ψυγεία ούτε τηλέφωνα ούτε ηλεκτρικό ρεύμα. Ο κόσμος σε μεγάλο βαθμό ζούσε στην απομόνωση. Η διασκέδαση έλειπε παντελώς. Δεν υπήρχαν τότε ταβέρνες και κέντρα διασκέδασης. Ολοι, μικροί και μεγάλοι, έδιναν την καθημερινή τους βιοπάλη και τον δικό τους αγώνα, κυρίως για να επιβιώσουν και να ζήσουν, πάνω στα κακοτράχαλα βουνά και στο άγριο τοπίο. Σχεδόν τα πάντα που είχαν σχέση με την τροφή και την ενδυμασία τους τα παρήγαν και τα έφτιαχναν μόνοι τους. Οι άνθρωποι ήταν εκ των πραγμάτων και αναγκαστικά γεωργοί, κτηνοτρόφοι, τσαγκάρηδες, ραφτάδες και ό,τι άλλο τους πίεζε η ίδια η ανάγκη. Ζούσαν μία ζωή σκληρή και δύσκολη.

Τα πανηγύρια ήταν μια όαση, μια στιγμή ξεγνοιασιάς και μία ευκαιρία για διασκέδαση στη σκληρή και κοπιαστική ζωή που ζούσαν οι άνθρωποι. Πανηγύρια γίνονταν σε όλα τα χωριά και ήταν αφιερωμένα στη μνήμη και στη γιορτή κάποιου αγίου και στην τοπική εκκλησία που έφερε και το όνομα του Αγίου ή της Αγίας. Το πανηγύρι ήταν τόπος συνάντησης, συνεύρεσης και ανταμώματος των κατοίκων του χωριού , αλλά και με τους κατοίκους των γειτονικών χωριών που έρχονταν στο τοπικό πανηγύρι.

Οι κάτοικοι του ενός χωριού γνωρίζονταν με τους κατοίκους των άλλων χωριών κυρίως μέσω των πανηγυριών. Τα πανηγύρια τότε ήταν ο μοναδικός και αποκλειστικός τρόπος διασκέδασης των κατοίκων, μαζί φυσικά με τους γάμους και τα βαφτίσια. Το κύριο όμως και κυρίαρχο μέσο διασκέδασης ήταν πάντα τα πανηγύρια και σε μικρότερο βαθμό οι γάμοι και τα βαφτίσια.

Πέρα όμως από το αντάμωμα, τη συνεύρεση, την αλληλοεπικοινωνία και την αλληλογνωριμία μεταξύ των κατοίκων μιας περιοχής, τα πανηγύρια έπαιζαν τότε μία πολύ πιο σπουδαία και σημαντική λειτουργία. Αυτή της γνωριμίας μεταξύ των νέων του χωριού ή των χωριών, με τελική κατάληξη τον γάμο και την παντρειά. Τα πανηγύρια ήταν το νυφοπάζαρο και ο τόπος που γίνονταν οι γνωριμίες μεταξύ των νέων και τα προξενιά. Η επικοινωνία τα παλιότερα χρόνια μεταξύ των νέων, λόγω κυρίως των αυστηρών ηθών και εθίμων, ήταν πάρα πολύ δύσκολη. Οχι μόνο το πλησίασμα, όχι μόνο η συζήτηση και η συνομιλία, αλλά και το απλό κοίταγμα ανάμεσα στο αγόρι και στο κορίτσι θεωρούνταν τότε κατακριτέο, επιλήψιμο και αμάρτημα. Στον κοινό κυκλικό όμως χορό, στα κάγκελα, τα αυστηρά αυτά ήθη και έθιμα χαλάρωναν, το αγόρι και το κορίτσι επιτέλους μπορούσε να κοιτάξει το ένα το άλλο στα μάτια, να πιαστούν χέρι – χέρι και γιατί όχι να συνομιλήσουν και να κουβεντιάσουν, έστω και για λίγο, όσο κρατούσε ο χορός. Η κλειστή και αυστηρότατη κοινωνία μπροστά στον κυκλικό χορό της πλατείας έσπαγε, χαλάρωνε (τα μάτια πάντα έπαιζαν τον κυρίαρχο ρόλο), μετά αμέσως έπιαναν δουλειά οι προξενητάδες με τις προξενήτρες, οι γνωστοί και οι συγγενείς και πάντα συνήθως τα περισσότερα προξενιά, οι αρραβώνες και οι γάμοι επακολουθούσαν μετά τα πανηγύρια. Συμπερασματικά θα λέγαμε ότι τα παλιότερα χρόνια πέρα από την πίστη, τη λατρεία προς τον τοπικό άγιο και τη θρησκευτικότητα των κατοίκων, αμέσως μετά ο κυριότερος ρόλος των πανηγυριών ήταν αυτός της επαφής και της γνωριμίας ανάμεσα στους νέους με τελική κατάληξη τον γάμο. Και βέβαια αυτός της διασκέδασης, του γλεντιού, της χαράς και του ξεφαντώματος.

Τα τελευταία χρόνια οι κοινωνικοοικονομικές συνθήκες άλλαξαν και αυτός είναι ο κυριότερος λόγος που το πανηγύρι πήρε φθίνουσα πορεία. Οι μόνιμοι κάτοικοι των χωριών είναι μετρημένοι πλέον στα δάχτυλα, τα χωριά έχουν κάποια ζωή τους καλοκαιρινούς μήνες, οι νέοι ζουν στις μεγαλουπόλεις πλέον, όπου έχουν άλλους ρυθμούς ζωής, άλλα ακούσματα, άλλα ενδιαφέροντα, άλλους τρόπους διασκέδασης, άλλα ήθη και έθιμα, άλλη νοοτροπία. Η μόνιμη κατοικία των ανθρώπων είναι μακριά απ’ το χωριό και το χωριό σε έναν βαθμό ο άλλος το βλέπει σαν ολιγοήμερες καλοκαιρινές διακοπές. Ολες οι παραπάνω αλλαγές πρέπει να ληφθούν από όλους μας υπόψη. Ζητούμενο είναι να δούμε όλοι μας τη συνέχεια του πανηγυριού μέσα στον χρόνο. Σήμερα οφείλουμε να δούμε το πανηγύρι όχι σαν μία προσπάθεια διατήρησης ενός εθίμου και μιας παράδοσης, αλλά σαν μία προσπάθεια διατήρησης μιας πολιτιστικής κληρονομιάς που έρχεται από πολύ παλιά και από τα βάθη των αιώνων. Γιατί το πανηγύρι είναι από μόνο του ένα πολιτιστικό γεγονός τεράστιας σημασίας που παλιότερα μιλούσε στις ψυχές των ανθρώπων και πρέπει να μπορεί να μιλάει και σήμερα στις καινούργιες συνθήκες και στα καινούργια δεδομένα.

Στους «παλιούς δρόμους», έστω και με τις αναγκαίες παρασπονδίες – μικροφωνικές εγκαταστάσεις που παίρνουν τ’ αφτιά, ηλεκτρικά βιολιά που τσιρίζουν και φίρμες που καλύπτουν με τις αφίσες τους κάθε κορμό δέντρου στον δρόμο προς την πλατεία του χωριού. Των Ελλήνων οι κοινότητες, στήνουν αυτές τις ημέρες γιορτές και πανηγύρια.

Σήμερα, την εποχή της παγκοσμιοποίησης, σε μία εποχή που τα πάντα τείνουν να ισοπεδωθούν, να αλλοιωθούν και να εξαφανιστούν, η διατήρηση του πανηγυριού, του πανάρχαιου αυτού εθίμου που εμείς κληρονομήσαμε από τους προγόνους μας, είναι ένα στοίχημα. Στοίχημα που έχει στοιχεία πολιτισμού και κουλτούρας της πατρίδας μας και της περιοχής μας, ιστορικής συνέχειας και ιστορικής μνήμης, στοιχεία λειτουργίας σαν συνδετικός κρίκος για συνεύρεση και κοινό αντάμωμα ανάμεσά μας, μιας και είμαστε όλοι μας διασκορπισμένοι δεξιά και αριστερά, μακριά από τη γενέτειρα γη και τη γη των προγόνων μας. Αν σταματήσει το πανηγύρι, ίσως σταματήσει να υπάρχει και το χωριό.

Κάθε καλοκαίρι λοιπόν, σε κάθε πανηγύρι, είτε είναι της Αγίας Παρασκευής ή του Αη Παντελεήμονα ή του προφήτη Ηλία, ή τ’ Αη Σωτήρος και φυσικά της Μεγαλόχαρης, οι Ελληνες επιστρέφουν. Επιστρέφουν στη γραμμή εκκίνησης. Στο μέρος που πρώτα ήπιαν νερό, έπαιξαν, γέλασαν, ερωτεύτηκαν. Το πανηγύρι είναι απλώς το πρόσχημα. Η ουσία είναι η εσωτερική μας ανάγκη να μην χάσουμε τις ρίζες μας· τους δεσμούς μας από ένα παρελθόν με ηθικές αξίες και στιβαρές προδιαγραφές.

Αυτός είναι ο κλειδάριθμος των πανηγυριών: Η αθωότητα. Η ξεγνοιασιά, οι χαιρετούρες, τα καλαμπούρια, η μυρωδιά από το κρέας που ψήνεται και πάνω απ’ όλα ο ήχος από το κλαρίνο. Για όλα τα υπόλοιπα φροντίζει η φύση, με τα καλοκαιριάτικα φεγγάρια της, τις πυκνές κληματαριές, τα μελωμένα σύκα και τις μυρωδάτες κονίτσες.

Πρόσφατα Άρθρα

Ἐκδημία Ἱερέως π. Χρήστου Τσεβᾶ
Εκκλησία της Ελλάδος

Εκοιμήθη ο π. Χρήστος Τσιάπρας

3 Απριλίου 2026

Με βαθύτατη θλίψη, η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος ανακοινώνει την εις Κύριον εκδημία του Πρωτοπρεσβυτέρου Χρήστου Τσάπρα, σε ηλικία 91 ετών,...

Read more
Πρώτη συνάντηση Αναγνωστών και Ιεροπαίδων της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς
Εκκλησία της Ελλάδος

Πρώτη συνάντηση Αναγνωστών και Ιεροπαίδων της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς

3 Απριλίου 2026

Η πρώτη συνάντηση Αναγνωστών και Ιεροπαίδων της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίων Κωνσταντίνου...

Read more
Γνώρισμα του Χριστιανού είναι η αγάπη
Εκκλησία της Ελλάδος

Γνώρισμα του Χριστιανού είναι η αγάπη

3 Απριλίου 2026

Στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Ροδιάς του Δήμου Τυρνάβου, μετέβη την Πέμπτη 2 Απριλίου 2026 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης...

Read more
Τα Κάλαντα του Λαζάρου στον Μητροπολίτη Άρτης
Εκκλησία της Ελλάδος

Τα Κάλαντα του Λαζάρου στον Μητροπολίτη Άρτης

3 Απριλίου 2026

Την Παρασκευή 3 Απριλίου 2026, το πρωί, μαθητές του 4ου Δημοτικού Σχολείου Άρτης επισκέφθηκαν το Επισκοπείο και έψαλαν τα Κάλαντα...

Read more
ΠΡΟΗΓΙΑΣΜΕΝΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΗΝ Ι. ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΓΟΡΓΟΕΠΗΚΟΟΥ ΨΑΧΝΩΝ
Εκκλησία της Ελλάδος

ΠΡΟΗΓΙΑΣΜΕΝΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΗΝ Ι. ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΓΟΡΓΟΕΠΗΚΟΟΥ ΨΑΧΝΩΝ

3 Απριλίου 2026

Την Πέμπτη, 2 Απριλίου 2026, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος μετέβη στην Ι. Μονή Παναγίας Γοργοεπηκόου Ψαχνών,...

Read more
Στο Μητροπολίτη Μεσσηνίας ο νέος Στρατιωτικός Ιερέα Φρουράς Καλαμάτας
Εκκλησία της Ελλάδος

Στο Μητροπολίτη Μεσσηνίας ο νέος Στρατιωτικός Ιερέα Φρουράς Καλαμάτας

3 Απριλίου 2026

Τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομο, επισκέφθηκε σήμερα 3-4-2026, ο νέος Στρατιωτικός Ιερέας της Φρουράς Καλαμάτας, Αρχιμανδρίτης Σοφρώνιος Βόγκας, στο...

Read more
Ινκόγκνιτο στη Μύκονο ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος
Εκκλησία της Ελλάδος

Στο Μεσολόγγι ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος για τα 200 χρόνια από την Έξοδο

3 Απριλίου 2026

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, θα επισκεφθεί το Μεσολόγγι για να συμμετάσχει στους επετειακούς εορτασμούς για τα...

Read more
Επισκέψεις πολιτικών εκπροσώπων στον Μητροπολίτη Φθιώτιδος
Εκκλησία της Ελλάδος

Επισκέψεις πολιτικών εκπροσώπων στον Μητροπολίτη Φθιώτιδος

3 Απριλίου 2026

Πολιτικά πρόσωπα υψηλής θεσμικής θέσεως, από διάφορους πολιτικούς χώρους, επισκέφτηκαν αυτές τις ημέρες εθιμοτυπικώς τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ. Συμεών...

Read more
Τρισάγιο γιά τόν μεγάλο γλωσσολόγο Δικαίο Βαγιακάκο (10 χρόνια ἀπό τήν κοίμησή του)
Εκκλησία της Ελλάδος

Τρισάγιο γιά τόν μεγάλο γλωσσολόγο Δικαίο Βαγιακάκο (10 χρόνια ἀπό τήν κοίμησή του)

2 Απριλίου 2026

Ὁ Σεβ. Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος Γ' ἐπί τῇ συμπληρώσει δεκαετίας (Μάρτιος 2016-2026) ἀπό τῆς κοιμήσεως τοῦ σπουδαίου γλωσσολόγου Δικαίου...

Read more
Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ «ΓΙΑΤΡΙΣΣΑΣ» ΣΤΟ ΠΑΛΛΑΔΙΟ ΡΟΔΟΠΗΣ
Εκκλησία της Ελλάδος

Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ «ΓΙΑΤΡΙΣΣΑΣ» ΣΤΟ ΠΑΛΛΑΔΙΟ ΡΟΔΟΠΗΣ

2 Απριλίου 2026

Τήν Τετάρτη 1η Ἀπριλίου 2026 , ὁ Σεβασμιώτατος ὑπέδεχθηκε τήν Ἱερά Εἰκόνα τῆς Παναγίας «Γιάτρισσας», στό Ἡρῶον τοῡ οἰκισμοῡ Παλλαδίου...

Read more
Μήνυμα Αναστάσεως από τα κάλαντα του Λαζάρου στην Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος
Εκκλησία της Ελλάδος

Μήνυμα Αναστάσεως από τα κάλαντα του Λαζάρου στην Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος

2 Απριλίου 2026

Χαρούμενες παιδικές παρουσίες, χρώματα, άρωμα λουλουδιών, όμορφα στολισμένα καλαθάκια και γλυκές μελωδίες, πλημμύρισαν την Πέμπτη 2 Απριλίου 2026 τα γραφεία...

Read more
Με αφορμή τις 250.000 συνδρομητές και 54.000.000 προβολές στο κανάλι «Geron Nektarios »
Εκκλησία της Ελλάδος

Μετά το Ισραήλ ΕΡΧΕΤΑΙ η Τουρκία; Ζούμε πριν τον Μεγάλο Πόλεμο;

2 Απριλίου 2026

Οι προφητείες για Ισραήλ, Τουρκία και τον Μεγάλο Πόλεμο που πολλοί πιστεύουν ότι πλησιάζει. Ζούμε πριν από τον Μεγάλο Πόλεμο;...

Read more
Δεν υπάρχει πιο ψηλαφητή εικόνα από τη Σταύρωση για τη σωτηρία μας
Εκκλησία της Ελλάδος

Δεν υπάρχει πιο ψηλαφητή εικόνα από τη Σταύρωση για τη σωτηρία μας

2 Απριλίου 2026

Το Μυστήριο του Ιερού Ευχελαίου για τους μαθητές και τις μαθήτριες όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης τελέστηκε σήμερα, Πέμπτη 2 Απριλίου...

Read more
Η Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Δώρων στο Καλοχώρι
Εκκλησία της Ελλάδος

Η Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Δώρων στο Καλοχώρι

3 Απριλίου 2026

Την Τέταρτη 1 Απριλίου 2026, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος, μετέβη στον Ιερό Ναό Τιμίου Προδρόμου Καλοχωρίου,...

Read more
Ιερατική Σύναξη προ των πυλών της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδος στη Βέροια
Εκκλησία της Ελλάδος

Ιερατική Σύναξη προ των πυλών της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδος στη Βέροια

2 Απριλίου 2026

Την Πέμπτη 2 Απριλίου το πρωί στο Παύλειο Πολιτιστικό Κέντρο Βεροίας συνεχίστηκε το επιμορφωτικό σεμινάριο που διοργανώνει η Ιερά Μητρόπολη...

Read more
Previous slide
Next slide

ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ

Επί τη  Βαϊφόρο είσοδο του Κυρίου
Κηρύγματα

Κυριακή των Βαΐων – «Ιδού αναβαίνομεν…».

13 Απριλίου 2025

«Ωσαννά, ευλογημένος ο ερχόμενος εν ονόματι Κυρίου» Αν στο πρώτο μέρος της Μεγάλης Σαρακοστής η προσπάθεια μας αποσκοπούσε στην κάθαρση...

Το Ωσαννά. . . και ο Σταυρωμένος Βασιλιάς

13 Απριλίου 2025
Ο Φόβος των Αρχιερέων

Ο Φόβος των Αρχιερέων

13 Απριλίου 2025
Ἡ Κυριακὴ τῶν Βαΐων: Ὁ θρίαμβος πρὶν τὸ Πάθος

Ἡ Κυριακὴ τῶν Βαΐων: Ὁ θρίαμβος πρὶν τὸ Πάθος

13 Απριλίου 2025
Τὸ Σάββατο τοῦ Λαζάρου: Ὅταν ὁ θάνατος νικιέται

Τὸ Σάββατο τοῦ Λαζάρου: Ὅταν ὁ θάνατος νικιέται

12 Απριλίου 2025
Άγιος Λάζαρος, ο φίλος του Κυρίου

Άγιος Λάζαρος, ο φίλος του Κυρίου

11 Απριλίου 2025
Λάζαρος ο Τετραήμερος και φίλος του Χριστού

Λάζαρος ο Τετραήμερος και φίλος του Χριστού

11 Απριλίου 2025
Επί τη  Βαϊφόρο είσοδο του Κυρίου

«Προ έξι ημερών του Πάσχα»

27 Απριλίου 2024
Επί τη  Βαϊφόρο είσοδο του Κυρίου

(†) Μητροπολίτου Τρίκκης καὶ Σταγῶν Διονυσίου: Ὁμιλία εἰς τὰ Βάϊα

27 Απριλίου 2024
Επί τη  Βαϊφόρο είσοδο του Κυρίου

«Πώς μπορώ να κρατήσω σήμερα την ψυχική μου γαλήνη και ειρήνη»

27 Απριλίου 2024
“Του δικαίου Λαζάρου η αναβίωσις”

Σάββατο του Λαζάρου

26 Απριλίου 2024
“Του δικαίου Λαζάρου η αναβίωσις”

“Του δικαίου Λαζάρου η αναβίωσις”

26 Απριλίου 2024
«Εγώ ειμί η ανάστασης και η ζωή»

«Εγώ ειμί η ανάστασης και η ζωή»

26 Απριλίου 2024
Επί τη  Βαϊφόρο είσοδο του Κυρίου

Κυριακή των Βαΐων – Το Δείπνον του Χριστού

9 Απριλίου 2023
Επί τη  Βαϊφόρο είσοδο του Κυρίου

Η θριαμβευτική είσοδος του Κυρίου στην Ιερουσαλήμ

9 Απριλίου 2023
Η έγερσις του εν τάφω τετραημέρου, αγίου και δικαίου φίλου του Χριστού Λαζάρου

Η εκ νεκρών έγερσις του Αγίου Λαζάρου του τετραημέρου – σύμβολο της κοινής Αναστάσεως

8 Απριλίου 2023
Η έγερσις του εν τάφω τετραημέρου, αγίου και δικαίου φίλου του Χριστού Λαζάρου

Η έγερσις του εν τάφω τετραημέρου, αγίου και δικαίου φίλου του Χριστού Λαζάρου

7 Απριλίου 2023
Επί τη  Βαϊφόρο είσοδο του Κυρίου

Ομιλία για την Κυριακή των Βαΐων από το Γέροντα Ιωσήφ Βατοπαιδινό

16 Απριλίου 2022
«Τον Λόγον δεξώμεθα ψυχής ταπεινότητι και γνώμης ορθότητι»

Κυριακή των Βαϊων Ευαγγέλιον

12 Απριλίου 2020
«Προ εξ ημερών του Πάσχα»

Ένας αλλιώτικος παράδοξος βασιλιάς…

23 Απριλίου 2019
«Τον Λόγον δεξώμεθα ψυχής ταπεινότητι και γνώμης ορθότητι»

«Τον Λόγον δεξώμεθα ψυχής ταπεινότητι και γνώμης ορθότητι»

20 Απριλίου 2019
Επί τη  Βαϊφόρο είσοδο του Κυρίου

Ομιλία εις την Κυριακήν των Βαΐων – Αγ. Γρηγόριος ο Παλαμάς

20 Απριλίου 2019
Επί τη  Βαϊφόρο είσοδο του Κυρίου

«Ὡσαννὰ ἐν τοῖς ὑψίστοις, εὐλογημένος ὁ ἐρχόμενος, ἐν ὀνόματι Κυρίου»

20 Απριλίου 2019

«Εσύ που ανήκεις;»

20 Απριλίου 2019
Επί τη  Βαϊφόρο είσοδο του Κυρίου

Κήρυγμα εις την Κυριακήν των Βαΐων

20 Απριλίου 2019
«Προ εξ ημερών του Πάσχα»

«Προ εξ ημερών του Πάσχα»

31 Μαρτίου 2018
Επί τη  Βαϊφόρο είσοδο του Κυρίου

“‘Ιδες, αγαπητέ, της εορτής το μυστήριον;”

8 Απριλίου 2017
Επί τη  Βαϊφόρο είσοδο του Κυρίου

Κυριακή των Βαΐων: Ο χαρμόσυνος χαρακτήρας της γιορτής και οι υποχρεώσεις των Χριστιανών.

16 Νοεμβρίου 2023
Επί τη  Βαϊφόρο είσοδο του Κυρίου

Επί τη Βαϊφόρο είσοδο του Κυρίου

8 Απριλίου 2017
Επί τη  Βαϊφόρο είσοδο του Κυρίου

«Η ψυχολογία των μεταπτώσεων»

8 Απριλίου 2017
Next Post

Προσκύνημα στο Ορος της Μεταμορφώσεως

Υπαίθρια Θερινή Πανήγυρις

Υπαίθρια Θερινή Πανήγυρις

Υποκρισία

Υποκρισία

Έλληνες ας εγερθούμε από τον λήθαργο! «Σήμερα κληρώνει…»

Η μηδενιστική αντίληψη του Eθνους ως «προοδευτισμός»

Μνημόσυνο Γέροντος Μητροπολίτου Διονυσίου

Μνημόσυνο Γέροντος Μητροπολίτου Διονυσίου

  • Όροι χρήσης – Πολιτική Απορρήτου
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις

Poimin.gr © 2023

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist