Σε μικρές και μεγάλες Ενορίες σε όλα τα σημεία της Φθιώτιδας περιοδεύει αυτές τις ημέρες του Δεκαπενταυγούστου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών, τελώντας τις Ιερές Παρακλήσεις της Παναγίας μας αλλά και προεόρτιες Ιερές Αγρυπνίες, οι οποίες μάλιστα μεταδίδονται απευθείας από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Μητροπόλεως (89,4 Fm).

Το απόγευμα της Κυριακής 8 Αυγούστου ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών επισκέφθηκε τα ανατολικά σύνορα της Μητροπόλεως, στα όρια με την Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος και την Π.Ε. Μαγνησίας, το μικρό ορεινό χωριό της Ανατολικής Φθιώτιδας, τον Κυπαρισσώνα, όπου σύμφωνα με τις μαρτυρίες των λιγοστών του κατοίκων, δεν μαρτυρείται επίσκεψη του επιχωρίου Αρχιερέα τα τελευταία 60 χρόνια.

Στον Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου στον όμορφο Κυπαρισσώνα ο Σεβασμιώτατος τέλεσε τον Μεγάλο Παρακλητικό Κανόνα στην Υπεραγία Θεοτόκο και στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στην μοναδική σχέση που έχει ο καθένας χριστιανός με το πρόσωπο της Παναγίας, μία σχέση παιδιού και μητέρας. «Η κάθε μάνα είναι κοινή μάνα των παιδιών της αλλά είναι και ξεχωριστή για το κάθε παιδί της. Κοινή μητέρα όλων μας που μας καθιστά όλους μας μεταξύ μας αδέλφια είναι η Παναγία Μητέρα μας, αλλά είναι και προσωπική μας Μητέρα. Και έτσι εξηγείται για ποιό λόγο έχουν δοθεί τόσα ονόματα στην Παναγία, διότι όλα δείχνουν την υιική και θυγατρική σχέση που έχουμε με την Παναγία», υπογράμμισε ο Σεβασμιώτατος.

Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος μετέβη στο παραλιακό Αχλάδι της Ανατολικής Φθιώτιδος και ετέλεσε Αρχιερατική Ιερά Αγρυπνία στον Ιερό Ναό του Αγίου Παντελεήμονος επί τη ευλογητή παρουσία αντιγράφου της Ιεράς Εικόνος Παναγίας Αγάθωνος, η οποίο φιλοξενήθηκε στο Ναό προς ευλογία και ενίσχυση των πιστών με άδεια και ευλογία του κ. Συμεών.

Σε μια έντονα φορτισμένη ατμόσφαιρα, καθότι ακριβώς απέναντι η πολύπαθη γειτονική Εύβοια ήταν παραδομένη στις φλόγες, ο Σεβασμιώτατος κάλεσε τους πιστούς να προσευχηθούν με θέρμη για να παύσει αυτή η πύρινη λαίλαπα που δοκιμάζει την πατρίδα μας και τους αδελφούς μας.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος συνδυάζοντας το πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου με την Δεσποτική Εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος και με την ευχαριστιακή ζωή, υπογράμμισε ότι την Μεταμόρφωση του Κυρίου την ζούμε κατεξοχήν μέσα στο Μυστήριο των Μυστηρίων, που είναι η Θεία Λειτουργία. «Η Θεία Ευχαριστία είναι κατεξοχήν γεγονός Μεταμορφώσεως. Αισθάνεται η καρδιά μας αυτό που αισθάνθηκαν οι τρεις πρόκριτοι μαθητές. Ήθελαν να παραμείνουν αιώνια μπροστά σε αυτή την θέα της Μεταμορφώσεως. «Κύριε, καλόν ἐστιν ἡμᾶς ὧδε εἶναι».

Αυτό το φρόνημα να ζούμε κι εμείς αδελφοί μου μέσα στην Εκκλησία για να γίνεται η ζωή μας μία διαρκής μετοχή στην Μεταμόρφωση του Χριστού.

Έχουμε ανάγκη μεταμορφώσεως στη ζωή μας. Έχουμε ανάγκη καθαρής και μόνιμης θέας, της θέας του προσώπου του Χριστού».

Εξέφρασε επίσης την χαρά του, διότι ανάμεσα στους πιστούς εκκλησιάστηκε και η Γερόντισσα Χαριτίνη, η οποία διηκόνισε με αγάπη για πολλές δεκαετίες τον μακαριστό Μητροπολίτη της επιείκειας και της αγαθότητος προκάτοχό του κυρό Δαμασκηνό και η οποία με απόφαση του Σεβασμιωτάτου κ. Συμεών κατέστη ισόβια Καθηγουμένη στο Ιερό Μοναστηριακό Κάθισμα των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης Αχλαδίου.

Την Δευτέρα 9 Αυγούστου ο κ. Συμεών χοροστάτησε στην Ακολουθία του Μικρού Παρακλητικού Κανόνος στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας και εκήρυξε για την παράκληση που λαμβάνουμε οι πιστοί τελώντας την Ιερά Παράκληση στην Παναγία μας. «Έχει ανάγκη η δική μας η καρδιά να ανοίξει για να λάβει μέσα της την παράκληση, την ενίσχυση και το βάλσαμο, που μας δίνει η Παναγία. Η Παναγία είναι η μεταβολή των θλιβομένων. Θέλω να παρακαλέσω να ανοίξουμε περισσότερο την αγκαλιά της προσευχής μας. Να ενσωματώσουμε μέσα στην προσευχή μας όλους τους αναγκεμένους και πονεμένους ανθρώπους αλλά και όλους εκείνους όπου βιώνουν εγκατάλειψη, απογοήτευση και μοναξιά. Αν κάποιος δεν προσεύχεται για τον συνάνθρωπό του είναι αρνητής του Ευαγγελίου του Χριστού. Η ζωή μας είναι στα χέρια της Παναγίας μας και δι’ αυτής, πάσαν την ζωή ημών Χριστώ τω Θεώ παραθώμεθα».

Στην συνέχεια ο Σεβασμιώτατος τέλεσε Αρχιερατική Ιερά Αγρυπνία στον Ιστορικό Ιερό Ναό Παναγίας Δεσποίνης Λαμίας, στο Ναό όπου λειτουργούσε και εκήρυττε ο Άγιος Νεκτάριος την εποχή που διακονούσε ως Ιεροκήρυξ της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος.

Στο κήρυγμά του ο κ. Συμεών αναφέρθηκε στην ειρήνη που χαρίζει στον άνθρωπο η προσευχητική επικοινωνία με την Παναγία μας: «Μέσα στην φουρτουνιασμένη ζωή μας, στην θαλασσοταραχή αυτού του κόσμου, η Παναγία μας είναι το λιμανάκι μας, στο οποίο βρίσκουμε ησυχία, ασφάλεια και γαλήνη. Μοιάζουμε με τα μικρά βρέφη, που απλώνουν τα χεράκια του προς την αγκαλιά της μητέρας τους, για να ηρεμήσουν από το κλάμα και την ανησυχία. Σε αυτήν την αγκαλιά της Παναγίας ηρεμούμε και εμείς τα παιδιά της» τόνισε ο κ. Συμεών.

Προ της απολύσεως προεχείρισε Πνευματικό τον Προϊστάμενο της Ενορίας π. Δημήτριο Ρωμαντζά, για να διακονεί και να θεραπεύει τις ανάγκες πνευματικής καθοδηγήσεως των πιστών της Ενορίας.

Χθες το απόγευμα, Τρίτη 10 Αυγούστου, ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στον Μεγάλο Παρακλητικό Κανόνα σε ένα από τα πολλά χωριά της Μητροπόλεως μας, που στερείται εφημέριου ιερέα, στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στον Άγιο Σώστη της Δυτικής Φθιώτιδος.

Στο κήρυγμά του ο κ. Συμεών μίλησε με πολλή αγάπη για τα παιδιά του χωριού, τα οποία κράτησαν την υπόσχεση που είχαν δώσει στον Σεβασμιώτατο στις 22 Ιουλίου στην γέφυρα της Βίστιζας Σπερχειάδος και απόψε τον ανέμεναν στο χωριό με τα ποδήλατά τους μαζί και με τους λοιπούς κατοίκους του χωριού τους, οι οποίοι με ενθουσιασμό και απλότητα καλωσόρισαν στο χωριό τους τον Ποιμενάρχη τους.

Ο κ. Συμεών στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στην Ακολουθία του Μεγάλου Παρακλητικού Κανόνος, η οποία είναι ποίημα του Θεοδώρου Δούκα του Λασκάρεως και υπογράμμισε ότι «οι άρχοντες αυτού του κόσμου, να πάρουν παράδειγμα και να ζητούν την βοήθεια της Παναγίας, γιατί η Παναγία ήταν, είναι και θα είναι η Υπέρμαχος Στρατηγός της Πατρίδος μας σε κάθε μικρή και μεγάλη δοκιμασία που θα περάσουμε. Εμείς κάνουμε σχέδια, αλλά χωρίς την βοήθεια του Θεού, τα σχέδια μας ανατρέπονται και πρέπει να καταλάβουμε πόσο μικροί και αδύναμοι είμαστε μπροστά στα μεγαλείο του Θεού».

Ακολούθως ο Σεβασμιώτατος τέλεσε τον Αγιασμό και τα Εγκαίνια Εκθέσεως Φωτογραφίας, την οποία επιμελείται ο Πολιτιστικός Σύλλογος του χωριού, όπου εκτίθενται σπάνιο φωτογραφικό υλικό από διάφορα δρώμενα, τα οποία αποτυπώνουν την σπουδαία ιστορία του χωριού.

Στις Ιερές Ακολουθίες παραβρέθηκαν ο Βουλευτής Φθιώτιδος κ. Γεώργιος Κοτρωνιάς, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φθιώτιδος κ. Αθανάσιος Καρακάντζας, ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Κωνσταντίνος Καραγιάννης, οι Δήμαρχοι Στυλίδος κ. Βιργινία Στεργίου και ο Μακρακώμης κ. Γεώργιος Χαντζής, τοπικοί και αυτοδιοικητικοί άρχοντες.

Σήμερα το απόγευμα ο κ. Συμεών θα χοροστατήσει στην Ακολουθία του Μικρού Παρακλητικού Κανόνος στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου Κοντοπουλίου Λήμνου συγχοροστατούντων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σαράντα Εκκλησιών κ. Ανδρέα και του οικείου Ποιμενάρχου και αδελφού της Ιεράς Μονής Αγάθωνος, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου κ. Ιεροθέου.

Την Παρασκευή 13 Αυγούστου θα τελέσει ο κ. Συμεών την τελευταία Ιερά Παράκληση στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Μενδενίτσης, στην έδρα της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Μενδενίτσης.

Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου

ΓΙΑ ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Γίνετε συνοδοιπόροι μας στην γνώση και την ενημέρωση. Στείλτε στο info@poimin.gr άρθρα, φωτογραφίες, βίντεο ή κάτι που πιστεύετε ότι αξίζει να μοιραστείτε τόσο με εμάς όσο και με τους αναγνώστες μας.

Πρόσφατα Άρθρα

Στις 20 Οκτωβρίου τα Εγκαίνια του Ωδείου της Ι.Μ. Φθιώτιδος παρουσία του Υπουργού Στέλιου Πέτσα

Τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών κ. Στέλιο Πέτσα επισκέφθηκε σήμερα στο γραφείο του στο Υπουργείο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών, προκειμένου να του γνωστοποιήσει...
video

Ο Μητροπολίτης Δημητριάδος απαντά σε επίκαιρα ερωτήματα

Στην απογευματινή εκπομπή “Κεντρική Ελλάδα Καλησπέρα” του τοπικού τηλεοπτικού σταθμού TRT, που προβλήθηκε την Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2021, ήταν καλεσμένος του δημοσιογράφου Σωτήρη Πολύζου,...

Μεσσηνίας Χρυσόστομος: Αντίσταση απέναντι στο υπερσυντηρητικό μόρφωμα των αντιεμβολιαστών

Τα τελευταία αποτελέσματα μίας δημοσκοπικής έρευνας, σχετικά με τους αρνητές του εμβολίου, απέδειξε ότι ένα μεγάλο ποσοστό ανεμβολια­στών προέρχονται από ιδεολογικοποιημένες κοινωνικές ομάδες οι...

Προσπαθούν να το… μαζέψουν

Διευκρινήσεις από το Γραφείο Τύπου της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς. Τα όσα γράφτηκαν για τον εκλιπόντα σπουδαίο καλλιτέχνη και μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη δεν αποτελούν προσωπική δήλωση...

Την Πολιούχο της Παναγία Μυρτιδιώτισσα θα εορτάσει η Πύλος

Την πολιούχο της Παναγία Μυρτιδιώτισ­σα, θα εορτάσει η Πύλος κατά το διήμερο 23 και 24 Σεπτεμβρίου 2021. Αύριο Πέμπτη, παραμονή της εορτής και ώρα 7...

«Αγιογραφική προσέγγιση της πανδημίας»

Την Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2021 πραγματοποιήθηκε η πρώτη μηνιαία Ιερατική Σύναξη των κληρικών της Μητροπόλεως μας για τη νέα Κατηχητική περίοδο 2021-2022, στο Καθεδρικό...

«Η ενότητα των πιστών μέσα στην Εκκλησία»

Στον χώρο των Κατασκηνώσεων της Ιεράς Μητροπόλεως Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας στο όρος Πάικο πραγματοποιήθηκε Ιερατική Σύναξη όλων των κληρικών της Ι. Μητροπόλεως Εδέσσης...

O Φθιώτιδος Συμεών τέλεσε τον Αγιασμό στο «ΒΑΦΕΙΑΔΑΚΕΙΟ» της Αρχιεπισκοπής

Στον προαύλιο χώρο του Βρεφονηπιακού Σταθμού-Νηπιαγωγείου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών  «ΒΑΦΕΙΑΔΑΚΕΙΟ», που βρίσκεται στον Δήμο Αγ. Αναργύρων –Καματερού, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας...

Μητσοτάκης και Αναστασιάδης ακύρωσαν τις συναντήσεις με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής – Αιτία το «Σπίτι της Τουρκίας»

Τριγμούς στις σχέσεις του με Ελλάδα και Κύπρο προκαλεί ο… «εναγκαλισμός» του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Ερσίν Τατάρ...

Η εορτή της Συνάξεως των οκτώ εν τη Θεσσαλιώτιδι Εκκλησία Αγίων

Η Θεσσαλιώτις Εκκλησία εόρτασε την σύναξη των οκτώ τοπικών της Αγίων Σεραφείμ αρχιεπισκόπου Φαναρίου και Νεοχωρίου, Αρσενίου επισκόπου Ελασσώνος και Αρχαγγέλων Μοσχοβίας του εκ...
video

Η αμαρτία έγινε σήμερα τρόπος ζωής

Η αμαρτία έγινε σήμερα τρόπος ζωής. Στην εποχή που ζούμε βλέπουμε πολλούς ανθρώπους και κάποιες φορές ολόκληρες κοινωνίες να κάνουν την αμαρτία τρόπο ζωής....

Σώφρονες ή άφρονες;;;;;

1. Για μια ακόμα φορά καλούμαι από πολλούς ευσεβείς εν Χριστώ αδελφούς να καταθέσω τη μαρτυρία μου για όσα ακούγονται και λέγονται, σχετικά με...

Τα ονομαστήρια του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κεγχρεών στην Ι. Μονή Αναστάσεως Χριστού Λουτρακίου

Την Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου 2021, ημέρα κατά την οποία ο Θεοφιλέστατος Βοηθός Επίσκοπος της Ι. Μητροπόλεως μας, Πρωτοσύγκελλος και Καθηγούμενος της Ι. Μονής Αναστάσεως...

Λιτά εόρτασε τα ονομαστήρια του ο Μητροπολίτης Σπάρτης Ευστάθιος

Την Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2021 η Εκκλησία μας τίμησε τη μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Ευσταθίου, της συζύγου του Θεοπίστης και των τέκνων αυτών, Αγαπίου...

Δωδώνης και Κατραμάδος στον νέο Υπουργό Τουρισμού

Την πρώτη συνάντηση εργασίας με τον νέο Υπουργό Τουρισμού κ. Βασίλειο Κικίλια είχε σήμερα, Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2021, στο Υπουργείο Τουρισμού, Αντιπροσωπεία της Διοικούσης...