• Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
Παρασκευή, 15 Μαΐου, 2026
Poimin.gr
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
Poimin.gr
No Result
View All Result

Οι Στρατιωτικοί Ιερείς συνεχίζοντας την θυσιαστική πορεία και προσφορά τους στο Νεοσύστατο Ελληνικό Έθνος

in Εκκλησιαστική Επικαιρότητα, Στρατιωτικοί Ιερείς
12 Φεβρουαρίου 2018
byPoimin.gr Team
Οι Στρατιωτικοί Ιερείς συνεχίζοντας την θυσιαστική πορεία και προσφορά τους στο Νεοσύστατο Ελληνικό Έθνος
Share on FacebookShare on Twitter

(1857 -1860, ΙΒ΄ ΜΕΡΟΣ)

 Aρχιμ.  Αλεξίου Ιστρατόγλου Ανχη (ΣΙ)

Στρατιωτικού Ιερέως Αρχηγείου Στόλου – Ναυστάθμου Σαλαμίνας

 Η Εκκλησία με ποικίλους τρόπους κάθε φορά, προσπαθούσε με τη βοήθεια του Θεού, αλλά και την σωστή αξιοποίηση των δυνάμεων και δυνατοτήτων της, να ανταποκριθεί στα αιτήματα του στρατού, σχετικά με την διάθεση Ιερέων, προκειμένου να καλύπτουν τις πνευματικές και λατρευτικές ανάγκες των στρατευμένων. Η Εκκλησιά με την διάθεση των Ιερέων Της είτε ως στρατιωτικών είτε εκ παραλλήλου με τα ενοριακά τους καθήκοντα, βρισκόταν παρούσα στις διάφορες περιοχές που στρατοπέδευαν, δίνοντας το δικό της στίγμα, το δικό της μήνυμα, σε ανθρώπους που ήταν τα παιδιά της,  που ζούσαν και δραστηριοποιούνταν κάτω από  δύσκολες συνθήκες. Κάτω από αυτές τις δυσκολίες, ζητούσαν ένα στήριγμα, μια παρηγοριά, την οποία έβρισκαν  μόνο μέσα στο χώρο της Εκκλησίας, αφού καμία ανθρώπινη βοήθεια, όσο δυνατή και αν ήταν, δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στις πνευματικές απαιτήσεις αυτών.

Η Εκκλησία και οι λειτουργοί Της, δεν ζητούσαν όπως το έχουμε αναφέρει και άλλες φορές τίποτα και ότι έκαναν το έκαναν, διότι μέσα από τα αιτήματα των ανθρώπων, άκουγαν την φωνή του Θεού, που τους προέτρεπε να πορευθούν να κηρύξουν και να βαφτίσουν στο όνομά Του, πάντα τα έθνη, χωρίς να υπολογίσουν τις δυσκολίες και τα προβλήματα, τα οποία θα καλούνταν να αντιμετωπίσουν, χωρίς να τα προσπεράσουν, δίνοντας το μήνυμα της Αναστάσεως.

Ακόμα και όταν συναντούμε αναφορές Ιερέων, που ζητούσαν μια αντιμισθία ή μια αύξηση του μισθού τους, το έκαναν καθαρά για να καλύψουν τις ανάγκες των οικογενειών τους. Το έκαναν κατόπιν εσωτερικής πιέσεως πιστεύουμε πολλές φορές, χωρίς να είναι αυτός ο σκοπός τους και χωρίς να αποβλέπουν σε κάτι άλλο, πέραν από το αυτονόητο ή το δίκαιο, αν θα μπορούσαμε να το ονομάσουμε ή να το χαρακτηρίσουμε έτσι. Το γνωρίζουμε, το ξέρουμε, το ομολογούμε και το σημειώνουμε, για μια ακόμα φορά, ότι η ποιμαντική διακονία και προσφορά, ούτε πληρώνεται, ούτε εξαγοράζεται. Ο πρώτος που προσπάθησε να εξαγοράσει την Θεία Χάρη, ελέγχτηκε πάρα πολύ σκληρά, από τους Αγίους Αποστόλους. Το περιστατικό με το Μάγο τον Σίμωνα, όπως το  διαβάζουμε στις Πράξεις των Αποστόλων, αποτελεί περίτρανη απόδειξη, της μεγάλης αξίας, αλλά και δωρεάς της ιεροσύνης, την οποία ο κάθε ένας κληρικός πρέπει να τιμήσει, αλλά και να προφυλάξει.

Είναι γελασμένος όποιος νομίζει ότι με έναν μισθό ή με την καταγραφή του ονόματος του Ιερέως στο μισθολόγιο, εκείνος γίνεται αυτόματα ένας δημόσιος υπάλληλος και η Χάρις του Θεού, αρχίζει από εκείνη την στιγμή να μετριέται με τα κριτήρια του κόσμου και να μπαίνει σε φορολογικές κλίμακες και μετρήσεις. Η προσφορά του Ιερέως, δεν ξεκινά και δεν τελειώνει με την αναγραφή του ονόματος του, σε ένα δημόσιο κρατικό έγγραφο, ούτε με την έκδοση κάποιου διατάγματος, όπου τον διορίζει ως εφημέριο σε κάποια ενορία. Η προσφορά  είναι ανεκτίμητη και μοναδική, που αρχίζει από την γη και τελειώνει στον ουρανό. Αρχίζει από τότε που ενδύετε το τιμημένο άγιο ράσο και συνεχίζεται στο υπερουράνιο θυσιαστήριο, μετά την κοίμησή του, συνεχίζοντας εκεί την ουράνια μυσταγωγία και προσφορά, αναμένοντας την Δευτέρα Παρουσία του Κυρίου, δίνοντας λόγο, για αυτό το έργο το οποίο του εμπιστεύτηκε ο Κύριος του αμπελώνος.

Έτσι πρέπει να έχουμε καλά στο μυαλό και στην καρδιά μας και εμείς οι κληρικοί προπάντων και στη συνέχεια και οι λαϊκοί, ότι το έργο που προσφέρεται από τον κάθε ένα κληρικό χωριστά και όλους μαζί, είναι ένα έργο το οποίο ευλογεί ο Θεός και προς την δόξα του Ονόματός Του προσφέρεται, προκειμένου όλοι μαζί μέσα «στην ενότητα της πίστεως και την κοινωνία του Αγίου Πνεύματος» να πορευτούμε, πετυχαίνοντας την πνευματική μας προκοπή και πρόοδο,  που θα μας οδηγήσει στην τελειότητα και αγιότητα, αφού αυτός πρέπει να είναι ο σκοπός του κάθε αγωνιζομένου χριστιανού.

Συνεχίζοντας μετά από αυτά τα εισαγωγικά, την φυλλομέτρηση των εγγράφων που υπάρχουν στο αρχείο και αφορούν τους Στρατιωτικούς Ιερείς της περιόδου 1857-1860,  συναντούμε μια αίτηση ενός Ιερέως που εξυπηρετούσε τη Φρουρά της Στυλίδας και δεν ήταν Στρατιωτικός, με την  οποία  ζητούσε μια μικρή αύξηση της αντιμισθίας που λάμβανε. Το Υπουργείο εξετάζοντας αυτήν την αίτηση, αποστέλλει απαντητικό έγγραφο, στο οποίο αναφέρει ότι δεν εγκρίνει την αύξηση που ζητά ο εν λόγω κληρικός και διατάσσει το Φρουραρχείο, να αναθέσει τη θρησκευτική υπηρεσία της Φρουράς σε κάποιον άλλο Ιερέα.

Στη συνέχεια βρίσκουμε μια  αναφορά από τον Ιερέα του Στρατιωτικού Νοσοκομείου Αθηνών, με ημερομηνία 15 Οκτωβρίου 1857, την οποία απευθύνει προς το Φρουραρχείο της πρωτευούσης. Η αναφορά αυτή είχε να κάνει με ένα διοικητικό θέμα, σχετικά με την λειτουργία του Ναού του Νοσοκομείου. Δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι ο Ιερέας πέραν των λειτουργικών του υποχρεώσεων, πέρα από την τέλεση των Ακολουθιών, πολλές φορές έπρεπε να μεριμνήσει και να εξασφαλίσει όλα εκείνα τα οποία χρειάζονταν για να λειτουργήσει ο Ναός ή για να μπορεί να κάνει τις οποιεσδήποτε ιεροπραξίες, εντός ή εκτός του Ναού.

Έτσι υπάρχουν κάποια έξοδα λειτουργίας του κάθε Ναού, τα οποία ο Ιερέας δεν τα χειρίζεται μόνος του, είτε στις Ένοπλες Δυνάμεις όπου υπάρχουν επιτροπές που ασχολούνται με αυτά είτε στις ενορίες που υπάρχουν τα εκκλησιαστικά συμβούλια. Και στις δύο περιπτώσεις ο Ιερέας συντονίζει και κατευθύνει τα μέλη, προκειμένου στο Ναό όλα να τελούνται «ευσχημόνως και κατά τάξιν». Και στις δύο περιπτώσεις που αναφέραμε είτε των επιτροπών του στρατού είτε των εκκλησιαστικών συμβουλίων, μέσα από την αγαστή συνεργασία όλων, επιτυγχάνεται το επιθυμητό αποτέλεσμα και όλα λειτουργούν χωρίς να υπάρχουν προβλήματα και αρνητικά σχόλια, που δεν ο δηγούν πουθενά και δεν προάγουν το έργο της Εκκλησίας.

Όταν όμως δεν υπάρχει συνεργασία και κατανόηση, τότε αρχίζουν να δημιουργούνται προστριβές και διαφωνίες, που οδηγούν σε παρανοήσεις και παρεξηγήσεις, όπως στην περίπτωση που θα καταγράψουμε, μέσα από την αναφορά του Αρχιμανδρίτου Αγαθάγγελου και πολλές φορές χωρίς να το θέλουνε και οι δύο πλευρές, με απρόβλεπτες προεκτάσεις και εξελίξεις. Ο Εφημέριος του Νοσοκομείου στη συγκεκριμένη περίπτωση αναφέρει, ότι τα έξοδα που απαιτούνταν για τις θρησκευτικές υπηρεσίες του Ναού, ανέρχονταν στο ποσό των τριών δραχμών και εβδομήντα πέντε λεπτών.  Αυτό το χρηματικό ποσό πληρωνόταν κανονικά μέχρι το τέλος του τετάρτου τριμήνου του έτους 1854. Μετά τα πράγματα άλλαξαν, όπως αναφέρει ο εν λόγω Ιερέας.

Έτσι παρουσιάστηκε ο Αγαθάγγελος στον οικονόμο του νοσοκομείου, έχοντας ως έξοδα σαράντα μια δραχμές και εικοσιπέντε λεπτά, τα οποία όμως αρνήθηκε να του τα πληρώσει, διότι το ποσό θεωρήθηκε μεγάλο και δεν μπορούσε να πληρωθεί χωρίς την έγκριση του Φρουράρχου. Ο Κληρικός μας, ζητά με την αναφορά του αυτή, ο Φρούραρχος της πρωτευούσης,  να διατάξει να πληρωθεί το συγκεκριμένο ποσό το οποίο ο ίδιος είχε προπληρώσει.

Το Φρουραρχείο λαμβάνοντας την αναφορά του Ιερέως, αποστέλλει στην οικονομική επιτροπή του νοσοκομείου έγγραφο, με το οποίο ζητά να τοποθετηθούν ενημερώνοντάς τους περί του θέματος. Το Νοσοκομείο με τη σειρά του απαντώντας στο έγγραφο του Φρουραρχείου αναφέρει, ότι ο Ιερέας δεν είχε κανένα δικαίωμα και εξουσιοδότηση από το νοσοκομείο για να πληρώσει τέτοιο ποσό. Κατόπιν αυτής της απαντήσεως το Φρουραρχείο αποστέλλει την αλληλογραφία προς το Υπουργείο των Στρατιωτικών προκειμένου αυτό να αποφανθεί.

Το Φρουραρχείο στο διαβιβαστικό του έγγραφο είχε μια υποσημείωση, όπου ανέφερε ότι για τα έξοδα του Ναού θα έπρεπε να ενεργήσει η οικονομική επιτροπή του νοσοκομείου. Με αυτή την τοποθέτηση το φρουραρχείο έπαιρνε ανοικτά το μέρος του νοσοκομείου και όχι του Ιερέως, ο οποίος κατά την γνώμη μας, άφησε να περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα από τότε που τα πράγματα όπως ο ίδιος είχε αναφέρει στην αναφορά του είχαν αλλάξει. Πέρασαν τρία χρόνια από τότε που δεν πλήρωναν οι αρμόδιοι τα λειτουργικά έξοδα του Ναού και έρχεται από το 1854 το 1857, να ζητήσει να του δώσουν το χρηματικό ποσό που ο ίδιος είχε δώσει τα προηγούμενα χρόνια, προκειμένου να λειτουργεί ο Ναός απρόσκοπτα, χωρίς στη συνέχεια να του το αναγνωρίσουν και χωρίς να γνωρίζει ο ίδιος εάν βρει το δίκιο του μέσα από την κατάθεση αυτής της αναφοράς.

Όπως θα δούμε στη συνέχεια δυστυχώς ο Ιερέας όχι μόνο δεν δικαιώθηκε από το Υπουργείο, αλλά με την τοποθέτησή του, δεν άφηνε περιθώρια στο μέλλον για μεγαλύτερα ανοίγματα, αφού τα έξοδα θα κάλυπταν όπως αναφέρει στην απάντησή του, «πραγματικές ανάγκες».  Το Υπουργείο των Στρατιωτικών με έγγραφό του, στις 30 Οκτωβρίου 1857, απευθυνόμενο στο Φρουραρχείο των Αθηνών, χαρακτηρίζει ως απαράδεκτη την αναφορά του Ιερέως που παρουσίασε το ποσό εκείνο ως έξοδα για τα χρόνια που προηγήθηκαν, αγνοώντας τις οικονομικές επιτροπές του νοσοκομείου. Καθορίζει με το έγγραφό του αυτό το Υπουργείο, ότι στο μέλλον τα έξοδα μηνιαίως δεν θα ξεπερνούν τις τρείς δραχμές και όσες φορές το υπαγορεύουν «πραγματικές ανάγκες».

Μέσα από την τελευταία αυτή φράση γεννιέται ένα εύλογο ερώτημα ꞉ Ποιος θα είναι εκείνος που θα κρίνει ποιες είναι οι πραγματικές ανάγκες που έχει ο ναός και ο Ιερέας και ποιες όχι. Με τι κριτήρια θα εγκρίνονται αυτές οι πραγματικές ανάγκες  και αν δεν εγκρίνονται για πολλούς και διαφόρους λόγους, ποιος θα είναι υπεύθυνος για τα  δυσμενή σχόλια ή για την δυσλειτουργία του Ναού. Ποιος θα είναι εκείνος ο οποίος θα αναλάβει την ευθύνη ενώπιον του Θεού και των ανθρώπων για τον Ναό που με τέτοια κριτήρια γενικά και αόριστα και πάνω από όλα χωρίς πνεύμα και φόβο Θεού, αποφασίζει για πράγματα που δεν μπορούμε να τα κοιτάζουμε και να τα ερμηνεύουμε με αριθμούς και πράξεις, που αυτά ταιριάζουν μόνο σε καταστήματα και επιχειρήσει και όχι στην Εκκλησία.

Η Εκκλησία είναι χώρος λατρείας του Θεού και προσφοράς των ικεσιών και αιτημάτων μας προς Αυτόν. Η Εκκλησία είναι ανοικτή ανά πάσα στιγμή να δεχτεί μέσα στους κόλπους της τον κάθε άνθρωπο, προκειμένου να του προσφέρει ότι ζητά για να τον αναπαύσει και να τον οδηγήσει με ασφάλεια και πάλι στον αγώνα του τον καθημερινό, έχοντας αμείωτο το αγωνιστικό και ηρωικό του φρόνημα και την εμπιστοσύνη του προς Αυτόν «που ανατέλλει τον ήλιο επί πονηρούς και αγαθούς και βρέχει επί δικαίους και αδίκους» .

Συνεχίζεται {88}

Πρόσφατα Άρθρα

Με λαμπρότητα ο εορτασμός των 106ων Ελευθερίων της Κομοτηνής
Εκκλησία της Ελλάδος

Με λαμπρότητα ο εορτασμός των 106ων Ελευθερίων της Κομοτηνής

14 Μαΐου 2026

Τό πρωΐ τῆς Πέμπτης, 14ης Μαΐου 2026, στόν Ἱερό Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως τῆς Θεοτόκου Κομοτηνῆς, τελέσθηκε Πανηγυρικὸ Ἀρχιερατικὸ Συλλείτουργο ἐπί τῇ...

Read more
Ἑορτὴ τοῦ Ἁγίου Θεράποντος στὸ Λέχοβο
Εκκλησία της Ελλάδος

Ἑορτὴ τοῦ Ἁγίου Θεράποντος στὸ Λέχοβο

14 Μαΐου 2026

Τὸ Λέχοβο τίμησε καὶ ἐφέτος τὴν ἱερὰ μνήμη τοῦ Ἁγίου Θεράποντος τοῦ Θαυματουργοῦ, Ἐπισκόπου Κύπρου, στὸν Ἱερὸ Ναὸ Ἁγίου Δημητρίου...

Read more
Με την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας τα Ελευθέρια της Αλεξανδρούπολης
Εκκλησία της Ελλάδος

Με την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας τα Ελευθέρια της Αλεξανδρούπολης

14 Μαΐου 2026

Η Αυτού Εξοχότης,  ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνος Τασούλας τίμησε με την παρουσία του τον φετινό εορτασμό των Ελευθερίων...

Read more
Η Μνήμη του Αγίου Θεράποντος στην Ι. Μητρόπολη Κορίνθου
Εκκλησία της Ελλάδος

Η Μνήμη του Αγίου Θεράποντος στην Ι. Μητρόπολη Κορίνθου

14 Μαΐου 2026

Την παραμονή της εορτής του Αγίου Ιερομάρτυρος Θεράποντος τελέστηκε πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κορίνθου κ. Παύλου στον Ι....

Read more
Ο υπαίθριος προεόρτιος Εσπερινός στην Αρχαία Βασιλική του Αγίου Αχιλλίου
Εκκλησία της Ελλάδος

Ο υπαίθριος προεόρτιος Εσπερινός στην Αρχαία Βασιλική του Αγίου Αχιλλίου

14 Μαΐου 2026

Πλήθος κόσμου παρακολούθησε απόψε Τέταρτη 13 Μαΐου 2026, τον προεόρτιο Εσπερινό της ιεράς μνήμης του Αγίου Ενδόξου Πατρός Ημών Αχιλλίου,...

Read more
Άγιος Παχώμιος ο Μέγας: Ο ιδρυτής του κοινοβιακού μοναχισμού
Πνευματικές Διδαχές

Άγιος Παχώμιος ο Μέγας: Ο ιδρυτής του κοινοβιακού μοναχισμού

14 Μαΐου 2026

ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ Θεολόγου – Καθηγητού Ανάμεσα στις μεγάλες μορφές του ορθοδόξου μοναχισμού ξεχωρίζει και ο άγιος Παχώμιος, τον οποίο...

Read more
Η εορτή του αγίου Θεράποντα στην Κάτω Τούμπα
Εκκλησία της Ελλάδος

Η εορτή του αγίου Θεράποντα στην Κάτω Τούμπα

14 Μαΐου 2026

  Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάσθηκε κατά το διήμερο 13 και 14 Μαΐου η μνήμη του Αγίου Θεράποντος στον φερώνυμο Ενοριακό Ιερό...

Read more
ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΗΣ ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΟΥ ΕΙΚΟΝΟΣ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΗΣ ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗΣ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ
Εκκλησία της Ελλάδος

ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΗΣ ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΟΥ ΕΙΚΟΝΟΣ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΗΣ ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗΣ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ

14 Μαΐου 2026

Τό πρωΐ τῆς Τετάρτης, 13ης Μαΐου 2026, παραμονή τῆς ἑορτῆς τῶν Ἐλευθερίων τῆς πόλεως τῆς Κομοτηνῆς ἐκ τοῦ Δημαρχιακοῦ Μεγάρου...

Read more
Εορτασμός Αγίου Θεράποντος στην Μητρόπολη Άρτης
Εκκλησία της Ελλάδος

Εορτασμός Αγίου Θεράποντος στην Μητρόπολη Άρτης

14 Μαΐου 2026

Την Τετάρτη 13 Μαΐου 2026, το απόγευμα, ετελέσθη στον πανηγυρίζοντα Ενοριακό Ιερό Ναό Αγίου Θεράποντος, στην περιοχή Αγίων Αναργύρων Άρτης,...

Read more
Ο θαυματουργός Άγιος Ανδρέας ο Ερημίτης
Πνευματικές Διδαχές

Ο θαυματουργός Άγιος Ανδρέας ο Ερημίτης

14 Μαΐου 2026

ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ Θεολόγου – Καθηγητού Ο αναχωρητισμός είναι μια διαχρονική πρακτική του ορθοδόξου μοναχισμού.  Μοναχοί επέλεξαν να ζήσουν και...

Read more
«Η δυναμική της προσευχής στη σύγχρονη εποχή»
Πατριαρχεία - Αυτοκέφαλες Εκκλησίες

«Η δυναμική της προσευχής στη σύγχρονη εποχή»

14 Μαΐου 2026

Ομιλία του Καθηγουμένου της Ι. Μονής Εσφιγμένου Αγίου Όρους, Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου κ. Βαρθολομαίου, στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Γεωργίου Στοκχόλμης Σάββατο,...

Read more
Ελλάδα Κόσμος

ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΕΦΑΛΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ

14 Μαΐου 2026

Εμφανίστηκε προ ημερών ένα δημοσίευμα το οποίο αναφέρεται στον διορισμό αρχιεπισκόπου στην Ελλάδα από το  λεγόμενο “Πατριαρχείου Κιέβου”. Ο διορισμός...

Read more
ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΤΗΣ ΒΙΕΝΝΗΣ ΣΤΟΝ ΜΗΤΡ. ΜΑΡΩΝΕΙΑΣ
Εκκλησία της Ελλάδος

ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΤΗΣ ΒΙΕΝΝΗΣ ΣΤΟΝ ΜΗΤΡ. ΜΑΡΩΝΕΙΑΣ

13 Μαΐου 2026

Τὸ πρωΐ τῆς Τρίτης, 12ης Μαΐου 2026, ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας ὑποδέχθηκε στὸν Ἱερό Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως τῆς Θεοτόκου Κομοτηνῆς φοιτητὲς...

Read more
Ὁ Μάνης στὸν ἑορτασμὸ συμπλήρωσης 95 ἐτῶν τῆς Πολεμικῆς Ἀεροπορίας
Εκκλησία της Ελλάδος

Ὁ Μάνης στὸν ἑορτασμὸ συμπλήρωσης 95 ἐτῶν τῆς Πολεμικῆς Ἀεροπορίας

13 Μαΐου 2026

Κατόπιν τιμητικῆς προσκλήσεως τοῦ Ἀρχηγοῦ Γ.Ε.Α. Ἀντιπτεράρχου (Ι) Δημοσθένη Γρηγοριάδη, ὁ Σεβ. Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος Γ' μετέβη τὴν Κυριακὴ...

Read more
Η πανήγυρις της Αγίας Γλυκερίας στη Θεσσαλονίκη
Εκκλησία της Ελλάδος

Η πανήγυρις της Αγίας Γλυκερίας στη Θεσσαλονίκη

14 Μαΐου 2026

  Την Τετάρτη 13 Μαΐου, εορτή της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Γλυκερίας, τελέσθηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό της Αγίας Γλυκερίας,...

Read more
Previous slide
Next slide

ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ

«Ἀτενίζοντες… εἰς τὸν Οὐρανὸν»
Αναλήψεως

«Ἀτενίζοντες… εἰς τὸν Οὐρανὸν»

29 Μαΐου 2025

Σὲ ὥρα ποὺ δὲν περίμεναν. Μὲ τρόπο ποὺ δὲν εἶχαν φαν­τασθεῖ… Σὲ τόπο ποὺ δὲν ὑποπτεύονταν, ἀξιώθηκαν οἱ Μαθητὲς τοῦ...

“Ω της φοβεράς και ξένης οικονομίας”

Η Θεία Ανάληψη

29 Μαΐου 2025
Ὁμιλία στὴν ἑορτὴ τῆς ἀναλήψεως τοῦ Κυρίου

Ἀνάληψη: Μιά κάπως ἄγνωστη δεσποτική γιορτή

29 Μαΐου 2025
Ὁμιλία στὴν ἑορτὴ τῆς ἀναλήψεως τοῦ Κυρίου

O Αναληφθείς Χριστός, το σωτήριο χελιδόνι που μας οδηγεί στην Αιώνια Άνοιξη

29 Μαΐου 2025
Ὁμιλία στὴν ἑορτὴ τῆς ἀναλήψεως τοῦ Κυρίου

Ἀπὸ τὴν Ἀνάσταση στὴν Ἀνάληψη

12 Ιουνίου 2024
“Ω της φοβεράς και ξένης οικονομίας”

Γιατί η Εκκλησία εορτάζει την Ανάληψη του Ιησού Χριστού;

12 Ιουνίου 2024
Ὁμιλία στὴν ἑορτὴ τῆς ἀναλήψεως τοῦ Κυρίου

Η Ένδοξος Ανάληψις του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού

12 Ιουνίου 2024
“Ω της φοβεράς και ξένης οικονομίας”

«Ανελήφθης εν δόξη, ο τά σύμπαντα πληρών»

6 Ιουνίου 2019
Ὁμιλία στὴν ἑορτὴ τῆς ἀναλήψεως τοῦ Κυρίου

«Ἀνέβη ὁ Θεός ἐν ἀλαλαγμῷ, Κύ­ριος ἐν φωνῇ σάλπιγγος»

28 Μαρτίου 2020
Ὁμιλία στὴν ἑορτὴ τῆς ἀναλήψεως τοῦ Κυρίου

Ο Αναλαμβανόμενος εις τους ουρανούς

5 Ιουνίου 2019
Ὁμιλία στὴν ἑορτὴ τῆς ἀναλήψεως τοῦ Κυρίου

Ο Μητροπολίτης Μάνης περί της εορτής της Αναλήψεως

5 Ιουνίου 2019
Ὁμιλία στὴν ἑορτὴ τῆς ἀναλήψεως τοῦ Κυρίου

«Καί ἔσεσθέ μοι μάρτυρες … ἕως ἐσχάτου τῆς γῆς».

16 Νοεμβρίου 2023
“Ω της φοβεράς και ξένης οικονομίας”

“Ω της φοβεράς και ξένης οικονομίας”

16 Μαΐου 2018
Ὁμιλία στὴν ἑορτὴ τῆς ἀναλήψεως τοῦ Κυρίου

Κατήχησις εις την εορτή της Αναλήψεως του Κυρίου

16 Μαΐου 2018
“Ω της φοβεράς και ξένης οικονομίας”

Η σημασία της εορτής της Αναλήψεως του Χριστού

16 Μαΐου 2018
Ὁμιλία στὴν ἑορτὴ τῆς ἀναλήψεως τοῦ Κυρίου

Ὁμιλία στὴν ἑορτὴ τῆς ἀναλήψεως τοῦ Κυρίου

16 Νοεμβρίου 2023
“Ω της φοβεράς και ξένης οικονομίας”

Πέμπτη τῆς Ἀναλήψεως

16 Νοεμβρίου 2023
Ὁμιλία στὴν ἑορτὴ τῆς ἀναλήψεως τοῦ Κυρίου

Ἡ Ἀνάληψη (Πρ. 1. 1-12, Λκ. 24.36-53)

16 Νοεμβρίου 2023
“Ω της φοβεράς και ξένης οικονομίας”

Πέμπτη της Αναλήψεως Στους ουρανούς

24 Μαΐου 2017
Ὁμιλία στὴν ἑορτὴ τῆς ἀναλήψεως τοῦ Κυρίου

Λόγος εις την Ανάληψιν του Χριστού – Γρηγορίου του Παλαμά

24 Μαΐου 2017
Ὁμιλία στὴν ἑορτὴ τῆς ἀναλήψεως τοῦ Κυρίου

Η ΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ – Σχόλιο στην εορτή της Αναλήψεως

24 Μαΐου 2017
Ὁμιλία στὴν ἑορτὴ τῆς ἀναλήψεως τοῦ Κυρίου

Η Ανάληψις του Κυρίου

24 Μαΐου 2017
Next Post
Ἂχ! Πατρίδα μου… γλυκιά μου Πατρίδα!!!

Ἂχ! Πατρίδα μου… γλυκιά μου Πατρίδα!!!

Στόν Ἅγιο Βλάσιο τῆς Ἱ. Μητροπόλεως Ναυπάκτου καί Ἁγίου Βλασίου

Στόν Ἅγιο Βλάσιο τῆς Ἱ. Μητροπόλεως Ναυπάκτου καί Ἁγίου Βλασίου

Εσπερίδα προς τιμήν του Νεομάρτυρος Παύλου στην Τρίπολη

Εσπερίδα προς τιμήν του Νεομάρτυρος Παύλου στην Τρίπολη

Χειροτονία Πρεσβυτέρου από τον Μητροπολίτη Άρτης

Χειροτονία Πρεσβυτέρου από τον Μητροπολίτη Άρτης

Ο Επίσκοπος Λούτσ στην Αγία Μαρίνα για την Οστρομπράμσκα

Ο Επίσκοπος Λούτσ στην Αγία Μαρίνα για την Οστρομπράμσκα

Poimin.gr © 2023

  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων
  • Πολιτική Cookies
  • Δήλωση Συμμόρφωσης με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334

Follow Us

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις

Poimin.gr © 2023

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist